xterm alt+numpad

Fórumok

Sziasztok!

Vonalkódolvasó miatt lenne szükségem a tárgyban említett dologra, de nem sikerült még életre keltenem.
Jelenleg az Alt gombot az xterm nem fogadja el mint módosító billentyűt, így hiába ütöm pl. az Alt+161 -et, nem kapok belőle "í" betűt.
A gond az h. a kódolvasó úgy küldi az inputot h. lenyomja az altot, majd a numpadon bepötyörészi a leolvasott karakter kódját, majd felengedi az Alt-ot.
Mit kellene állítani az xtermben h. ez működjön rendesen?

(tty-ben megy a rohadék :))

Köszi,

Zoli

Hozzászólások

Ez tényleg ennyire komplikált lenne?
Egész de. google, de még semmit sem találtam.
Esetleg valakinek most egy jó ötlet? :)

Köszi,

Zoli

Két perc alatt megtaláltam, hogy más is szívott már ezzel, ráadásul a probléma egyáltalán nem újkeletű.
http://lists.netisland.net/archives/plug/plug-2005-06/msg00086.html
Megoldást még nem találtam, félek hogy nincs készen használható.

Egyik lehetőségként az X Window-ba kellene belehekkelni, ez lenne a legkorrektebb, de fene tudja hogy mennyi munka, félek hogy nagyon sok, sőt, talán nem is megoldható.

Második megoldás a GTK-ba Input Method-ként belehekkelni, a mostani Ctrl+Shift+U+szám módjára.

A harmadik megoldás kézzel kezelni az ALT-ot és a számjegyeket abban programban, amelyikkel vonalkódot akarsz olvasni. Már feltéve, hogy egy célalkalmazás megfelel, és nem kell pl. terminálba küldened az adatokat.

Negyedik megoldás: hardveres scankód átalakító :)

Ötödik megoldás:
http://osdir.com/ml/org.user-groups.linux.hungarian/2006-04/msg00243.ht…
Az itt feltett kérdés alapján több mint valószínűnek tartom, hogy az eszköz konfigurálható, hogy Alt+numpad módon pötyögje be a számokat, vagy pedig egyszerűen a qwert... fölötti számjegyeket nyomogatva. Ha át tudod állítani, nagyjából nyertél. Már csak át kell kapcsolni magyarról angol kiosztásra, hogy ne ö betűket üsson nullások helyett.

Remélem nem baj, hogy ehhez a thread-hez is hozzászólok, de feltehetően a kolléga (mint ahogyan én is), pontosan a kiosztás-váltogatást akarja elkerülni. Persze át lehet állítani, hogy ne Alt-kódban nyomja a billentyűket, és akkor valóban a qwert.. feletti számokat használja, de ekkor probléma van az Ö-vel, illetve az Y/Z probléma is fennáll...

A komolyabb olvasókban van karaktercsere opció, de az 2208 nem tudja. Konzultáltam a céggel, akitől vettük, az ő szakijuk sem tudott semmit mondani a karakter cserére, a manualban sincs ilyesmiről szó tehát vehetjük úgy, hogy eszköz oldalon nem lehet megcsinálni. Marad a PC, tehát valószínűleg a lent leírt evdev-es workaround, esetleg xorg vagy gnome hackelés lesz belőle, ha nincs valakinek jöbb ötlete.

Petya

Egy komoly kérdés: tényleg szükség van arra, hogy a vonalkód bárhova, bármilyen alkalmazásba rögvest beolvasható legyen? Miért van erre szükség? Nem elég egyetlen célalkalmazás (raktárkezelő vagy nemtommilyen program), amelyik képes vonalkódot fogadni a kütyütől? Mert ez esetben valószínűleg az a legegyszerűbb, ha ezt az alkalmazást módosítjátok megfelelően.

Nálunk például webes, PHP alapú rendszer van, és az USB-s olvasót hordozzák több gép között, van ahol Windows, van, ahol Linux van.

Linuxon esetleg be tudok állítani az adott USB device-ra külön kiosztást, és kikapcsolni az ALT-kódokat, de akkor Windows-on kell kiosztást váltogatni.

Ha meg bekapcsolom az ALT-kódokat akkor meg Linux alatt nem megy.

Petya

Nálunk az alkalmazás xHarbour és xvc, tehát az xterm dolgait kapja meg induláskor. Ezt nevezhetjük raktárkezelő proginak. A gond az h. ok az ö/0 koverzió amire gondolsz, csak épp honnan a fityfenéből tudjam h. emberünk épp nem a billentyűzetet tapicskolja a kezével és stb.
Így marad az egyetlen épkézláb megoldás az xevdev amiről már volt is szó, bár csak hétfőn tudom kipróbálni.
Viszont valóban, így bukjuk azt a "fícsört", hogy egyik gépről lehúzom, másikra átdugom. Hacsak... nincs a windowsra is olyan cucc amivel meg tudom adni a kiosztást eszközönként, ugyanis ez az Alt+Numpad dolog alapból lassítja is a kódolvasást hála a jóistennek :)

Köszi eddig mindenkinek.

Azért reménykedek h. valaki előáll egy linkkel h. "lámák vagytok, ezt kell csinálni :))"

Zoli

Hát, az Alt+szám win-es "szabvány". De mi az, hogy a vonalkódolvasó igy küldi? Itt van valami drivered, device fileod, pipeod vagy valami, ahonnan ez jön. Azt miért nem tudod úgy átereszteni egy szűrőn, hogy az csináljon az Alt után jövő számból a neki megfelelő karaktert?

Linux alatt analóg funkcionalitás Ctrl+Shift+Unicode -dal érhető el.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Hello!

Igen, ez tényleg nem megy X alatt, csak konzolon.

Én is sokat szívtam vele, pl. az az olvasó, amivel próbálkozom (Symbol LS2208i) állítólag teljesen támogatja a magyar nyelvet (ezért is vettük meg), aztán meg kiderült, hogy a magyar nyelv támogatása kimerül abban, hogy át lehet állítani, hogy alt+numpad-dal gépelje a kódot...

Ha valakinek van erre épkézláb ötlete, azt én is szívesen venném.

Egy olyan ötletet hallottam, hogy xorg alatt evdev-et kell megadni, majd így külön lehet a két "billentyűzetre" kiosztásokat beállítani, tehát beállítod a vonalkódolvasóra az angolt, a rendes billentyűzetre meg a magyart. Nos ez nem tudom, mennyire működik, még nem próbáltam.

Petya