hup.hu a php-nuke.hu fekelistáján

Címkék

shadow66 küldte be a hírt:

"Egyre szaporodnak azok a terjesztési feltételek ellen vétő, többnyire copyright információkat nélkülöző PHP-Nuke portálok, hogy szükségét éreztük egy, a magyar nyelvű portálokra vonatkozó szégyentáblának vagy másnéven Feketelistának a létrehozását, melyet itt lehet megtekinteni.

A hup.hu is szerepel a fekete listán."

Hozzászólások

Ez az ötlet akkor lett volna jó, ha akkor jutott volna trey eszébe, amikor levette a szöveges copyrightot. De a megtámadtatás okán itt már elvi kérdésről van szó és osztom trey álláspontját, hogy nem szabad engedni az ilyen zsarolásoknak.

Különben is ilyen alapon a "kieső" időszakkal még mindig érvelhetnének, hogy volt x hónap, amíg a reklám nem szerepelt az oldalon...

Trey-nek igaza van, ami fennforog itten kérem, az egy súlyos licenc félreértelmezés! Talán ezt meg kellene írni az embereknek is, akik a listát állították össze. Nem lepődnék meg egyébként, ha ebből "forkolt" - mondjuk 2 sorban eltérő - verzióval üzletelnének, erre volt már példa szerintem. De a lényeg: nem kötelező a megjelenítésnél kiírni, hogy PHP-Nuke GPL satöbbi. Az az egyedi licencek sorsa, van néhány perl és python modul illetve kisebb programocska, ami ilyen licenccel jön ki, de ezeke nem számottevőek és BSD licenc forkok.

Arra gondoltam, ha más nem lesz, filmet rendezünk trey -ről, "Szabadítsátok ki Willyt" után szabadon... Szabadítsátok ki trey -t lesz a címe.

Esetleg valaki gyorsan elkezdhetné lefoglalni a http://www.freetrey.com/ [www.freetrey.com] domaint, ahol számlálót helyezünk el, hogy mennyi még Béla... jaj nem, az egy másik story... szal, mennyi van még vissza trey -nek.

Az adományokat is az itt elhelyezett bankszámlaszámomon várjuk, abból lesz új gépem, etc...

:)

"6. Tisztelem és becsülöm a linuxforum.hu-t is, tőlük is rengeteget tanulok és tanultam. Érdekesnek találom azonban az ő hírüknek [linuxforum.hu] és a php-nuke.hu [php-nuke.hu] új moduljának időbeni közelségét (még ha nem is szabad belőle levonni semmiféle következtetést); előbbi oldalon Csaba azt írja: "tervezzük, hogy a bugos, sebezhető, stb PhpNuke helyett a Mambo portálrendszert fogjuk használni a cikkek, és más főoldali tartalmak megjelenítéséhez." (Két adalék: HUP.hu stat oldala alapján több, mint 12 mill találat, 2001. augusztusi indulás óta, ismeretlen Nuke verzióval; linuxforum.hu stat oldala alapján kevesebb, mint 6 mill találat, 2001. júniusi indulás óta, PHP-Nuke 7.0-val.)"


Ezt nem értem.... Mi a gond azzal, hogy le akarom csrélni a site motorját ?? Azt elmondanám, hogy a lf sem teljesen tiszta phpnuke, hanem elég erősen hackelt.. Erről talán Krix tudna mesélni. Meg arról is, hogy naponta hány kísérlet jön mindenféle scriptkiddie-től... Továbbra sem értem, hogy milyen összeesküvés elmélet van a háttérben ....

Csaba

Akkor mégegyszer elnézést; természetesen semmi gond a motorcserével, sőt. Legyen még jobb és szebb (és biztonságosabb) a linuxforum is!

Persze gondoltam, hogy egy ilyen motorcsere nem elsősorban ilyen apró hülyeségek miatt van, mint a Nuke licence, hanem sokkal inkább a KriX által is sokat hegesztett spagetti-kód (minőségének) ismerete miatt. Az összeesküvés-elmélet bennem fel sem merült, csupán érdekesnek tűnt, hogy ez a két dolog időben ilyen közel van egymáshoz - és ezek szerint nem hangsúlyoztam eléggé, hogy a kettőnek valószínűleg nincs köze egymáshoz.

Mégegyszer: bocs, ha találva érezted magad, nem állt szándékomban. A nagyoktól tanuljon az ember, ne bántsa őket...

Na akkor tisztazzuk a kerdest, mert nekem nem egyertelmu. Amugy a PHPNuke.org-on ebbol mar szamtalanszor volt flame, es soha nem szuletett allasfoglalas...

1.) A lap aljarol el lett tavolitva a copyright sor. Ennek az oka, hogy meguntam, hogy napi 10001+ tamadas jott az oldal ellen ugy, hogy a script kiddiek rakerestek a Google-ban a ``Powered by PHPNuke'' szora, es a HUP hamarosan elokerult.

2.) A HUP a PHPNuke-ot hasznalja, soha nem tagadta senki.

3.) En ugy tudom, hogy egy GPL programot mindenki ugy modosit ahogy akar, csak a licencet _tovabb kell adni_, ha a programot arusitom, terjesztem (jol tudom?). En nem lattam a GPL licencben olyan sort, hogy a web oldalba PHP-ban bele kell generalni a copyrigh-et, vagy egy C progamnak futas idoben ki kell irnia a licencet. Mivel en a PHPNuke-ot nem terjesztem, nem hiszem, hogy nekem ki kene tennem barhova is a licencet. Az mas lenne, ha terjesztenem, es nem adnam tovabb...

Valaki aki ert hozza foglaljon allast, hogy igy van-e vagy sem. Ha nem igy van vissza fog kerulni a copyright sor.

>Tehat GPL alatt nem lehet kotelezove tenni reklamot...

Ezt nem tudom. En ebbol indulok ki:

Tegyuk fel, hogy egy PHPNuke forkot akarok inditani. Erre van szamos pelda, pl. a PostNuke. Legyen az en forkom neve PHPPortal. Ha a PHPNuke iroja kotelezne a reklamozasra, akkor bele kellene irnom az en forkomba a PHPPortal-ba, hogy (C) PHPPortal, based on PHPNuke? Es aki forkolna a PHPPortalt, az meg beleirna hogy PHPWebgenerator, based on PHPPortal ami based on PHPNuke? Na ne mar...

Nem hiszem, hogy a GPL-ben lenne ilyen, es ha ez nem tetszik Francisco Burzi-nak, akkor neki nem a GPL licencet kellett volna valasztania, hanem egy sokkal szigorubbat. Amennyiben en arusitani fogom a PHPNuke-ot, abban az esetben tovabb fogom adni a forraskodot es a licencet is (soha nem fogom). Nem hiszem, hogy barmilyen letjogosultsaga lenne a Feketelistanak, azon kivul hogy egy kicsit megmosolyogtatott.

Ket eset lehetseges:

1.) Itt szerintem a GPL felreertelemzeserol van szo. En _szerintem_ nem sertettem meg a GPL szabalyait.

2.) Vagy en ertelmezem felre a GPL, ez esetben termeszetesen vissza fog kerulni a sor.

Szerintem az elso az igaz.

Zoldseg. A copyright az ovek, de ettol meg nem kell reklamoznod oket. A felhasznalasra a license ad jogot, ami perpill GPL:

1) A licensz nem kotelez reklamra.

3) Jol gondolod. Es lasd 1) pont.:)

Jol is neznek ki, ha egy weboldalnal minden hasznalt program/library copyright infojat ki kellene pakolni az

oldalra.

1. IANAL.

2. Idézet a Google első "gpl" találatából, A GPL-ből [www.gnu.org]:


The hypothetical commands `show w' and `show c' should show the appropriate parts of the General Public License. Of course, the commands you use may be called something other than `show w' and `show c'; they could even be mouse-clicks or menu items--whatever suits your program.


Most akkor a hup.hu sérti a PHP-Nuke "licencét", vagy a PHP-Nuke sérti a GPL-t?

3. Talán ezért (is) van/volt annyi forkja a PHP-Nuke-nak?

4. A leglátogatottabb PHP-Nuke alapú oldalak közül talán a hup.hu az, amelyiknek a legkevésbé van köze a PHP-Nuke-hoz. Trey már annyit toldozta-foldozta (akár patchek, akár saját munka formájában), hogy én már nem mondanám rá, hogy PHP-Nuke, hanem inkább HUP-Nuke. :-)

5. Tisztelem és becsülöm a php-nuke.hu csapat munkáját éppen úgy, ahogy Francisco Burziét, tanulgatom/használom is. De tessék eldönteni, hogy a PHP-Nuke-ot GPL licenc alatt adják ki, vagy (teszem azt) PHP-Nuke licenc alatt. Szerintem a GPL-lel nem fér össze (mégegyszer: IANAL), hogy "ezt és ezt benne kell hagynod"; a GPL arról szól, hogy _ha_ továbbadod, akkor a _forrást_ is, _GPL_ alatt tovább kell adnod/elérhetővé kell tenned. (Trey nem továbbadja, hanem csak használja a PHP-Nuke-ból továbbfejlesztett HUP-Nuke-ot, mint saját programját, ha jól értem a dolgokat.)

6. Tisztelem és becsülöm a linuxforum.hu-t is, tőlük is rengeteget tanulok és tanultam. Érdekesnek találom azonban az ő hírüknek [linuxforum.hu] és a php-nuke.hu [php-nuke.hu] új moduljának időbeni közelségét (még ha nem is szabad belőle levonni semmiféle következtetést); előbbi oldalon Csaba azt írja: "tervezzük, hogy a bugos, sebezhető, stb PhpNuke helyett a Mambo portálrendszert fogjuk használni a cikkek, és más főoldali tartalmak megjelenítéséhez." (Két adalék: HUP.hu stat oldala alapján több, mint 12 mill találat, 2001. augusztusi indulás óta, ismeretlen Nuke verzióval; linuxforum.hu stat oldala alapján kevesebb, mint 6 mill találat, 2001. júniusi indulás óta, PHP-Nuke 7.0-val.)

7. Délelőtt is láttam már ezt a listát a php-nuke.hu oldalon, de akkor még nem g44k c0d3 stílusban volt, és nem volt rajta a HUP.hu (ha jól emlékszem). Érdekes, valamit az is, hogy véletlenül sincs rajta generált idő, hanem csak kézzel változtatott. (Ha jól látom.)

8. Még egyszer, és utoljára: tisztelem és becsülöm az összes fenti embert és szervezetet. De ha egymás fikázása és feketelistázása helyett inkább össze tudnának állni, összetenni a (szerintem nem kevés) tudásukat, akkor nyugodtan lehetne forkolni egy HU-Nuke-ot (az ötletet itt és most kéretik respektálni), ami talán biztonságosabb is lenne. Legalábbis a script-kölykök nehezebben találnának rá. :-)

Szóval nem vagyok ügyvéd/jogtudós, de ha Trey a HUP.hu-val GPL-t sért, akkor megeszem a kalapom. Arra viszont nem merek fogadni, hogy akármelyik "hivatalos" képviselője a PHP-Nuke-nak nem sért GPL-t. Nagyon szívesen reklámozok bármit önszántamból, de nagyon utálom, ha kényszerítenek rá.

Végére egy idézet a phpnuke.org-ról (oldal alja, bal oldalt):


Website engine's code is © copyright by PHP-Nuke.

PHP-Nuke is a free software released under the GNU/GPL


Akkor most ki kivel van?

huu, pedig olyan ciki, hogy pistike weblapjan egy szegyentablan vagy, en biztos nem is tudnek aludni (kb olyan rotfl dedo, mint amikor kohinor ircnetre rakott snq- nevu botot)

Ha jól értelmezem nem elvi okokból mellőzöd a copyrightot hanem a támadások elkerülése miatt. Ha most nem akarod mindenáron erővel eldönteni, hogy kinek van igaza, akkor talán segítene a következő dolog:

Mi lenne, ha a békesség kedvéért grafikusan tennéd ki a "Powered by PHPNuke" feliratot/logot? (Nem tudom mi van neki?)

Ha a szöveg gif-ben van, akkor a Googelben sem lehet rákeresni és a PHPNuke csapat is megnyugszik, akárkinek is van igaza.

Persze nem árt egyszer a jogi oldalt is tisztázni.

Ez ugy mukodik, hogy ha FB-nek nem tetszik, hogy emberek eltavolitjak a sort (erre nyomos okuk van, mert a Nuke egy bughalmaz, es ha kijon hozza egy exploit a kiddiek vegigfutnak a Google-n) akkor valtoztasson licencet. Ezt nem teszi meg, mert akkor a kutya nem fogja hasznalni (en is csak azert hasznalom, mert az adatbazis portolasra meg nem szantam ra magam).

De ha meg is valtoztatja a licence-t mondjuk a 7.5-tol kezdve, en akkor is forkolhatom a 7.4-et, mert az meg GPL. Eppen ez a szep a GPL licenceben.

[qoute]

http://www.pr0m3n4d.hu

http://www.t1m4vgt.hu

http://212.92.29.57

http://54rm4ny.uw.hu

http://www.w0rld0fw4rcr4ft.hu

http://vv3.5rv.hu

http://www.tu54r0k.hu

http://www.c51k1-b3g3.hu

http://vklub.5rv.hu

http://h1rd3t0.c0m

http://www.vvv3.hu

http://www.f3l1r4t0k.c0m

http://www.nuk3f4rm.hu

http://p1x3l.5rv.hu

http://0ffn3t.uw.hu

http://www.54turnu5bt.hu

http://4ny45.5rv.hu

http://www.hup.hu

http://bw.my1p.hu

http://www.w4rcr4ft.hu

http://www.r1gl1f0t0.hu

http://4wp0rt4l.c0m

http://pch1r3k.5rv.hu

[/qoute]

a 212.92.29.57-es IP a sajátom, és közel 1 éve nem futtatok semmilyen szervert, attól függetlenül Ők ezt egészen friss dátummal tüntetik fel.

Be kell oket perelni a jo hirneved megsertese, ragalmazas miatt! Gondolom ismeros az a szisztema, ami az ujsagirasnal is el - ilyen esetben a bizonyitasi kenyszer megfordul - ha tudja bizonyitani az allitasat akkor leirhatta, egyebkent ragalmazott. :DDD

nem is erdekelne a dolog, de licencet nem akarok serteni. es tudtommal nem is sertettem. ha valakinek problemaja van, irja meg a trey () hup ! hu-ra _megindokolva_ licenc idezetekkel alatamasztva, ne gyerekes modon vicctablakat allitson fel.

eddig ilyen megkereses nem erkezett...

O nem erre ertette, hanem arra, hogy bizonyitsak a GPL licenc alapjan _bele kell_ kell generalni az oldal aljaba, hogy a ``Powered by PHPNuke''. Nem kell.

Miert az UHU csapatnak ki kell allandoan irni minden csomagkezelesi muveletnel, hogy a ``based on debian project's dpkg''? Dehogy kell.

Ezekből hármat próbáltam, három nem él. Még az 5rv.hu sem, amiböl 5 van a listán, nemhogy a aldomain. Nekem egy kicsit furcsa, hogy megjegyezhetetlen, életemben nem hallott nevű oldalak mellett ott figyel a hup. Szentem valaki nagyon unatkozott...

Ha mar copyright (mas tema, de megis idevag):

En meg pereljem be a SoloBSD.org-ot? Ezert itt: dflybsd.png

Ezt a kepet en keszitettem sajat kezuleg GIMP-ben. Engedelyt nem kertek, es megis kinn van az oldalon. Most akkor mi van? Semmi. Orulok, hogy tetszik nekik, hasznaljak egeszseggel.

Hmmm...

http://www.phpnuke.org/modules.php?name=Commercial_License

Hmm... hmm. ... hmmm

Hmmm...

Még eljöhet az az idő, amikor bezárják a HUP ot liszenszsértés miatt, trey -t pedig dutyiba dugják...?

Nyugi trey, mi HUP -osok, összedobjuk az óvadékot... :)

Amúgy nagyon durva, inkább no komment...

Kérni kérhet bármit, de nem követehet. De úgy tűnik, hogy a mulder által adott linkben kibújt a szög a zsákból... Ez ilyen "SCO dolog": kijelentjük, hogy tessék fizetni, mert ha nem akkor beperellek és biztos lesz 1-2 olyan gyanútlan/tudatlan valaki, aki fizetni fog. És alapvetően ennek az 1-2 ember pénzére megy ki a játék. És ezt minden jogalap nélkül is teheti (egészen amíg valaki tényleg nem viszi bíróság elé az ügyet), mert a másik volt a hülye ha fizetett.

Bammeg trey, nem is olvaslak tovab :P

Bunozo :P

Pontscho / fresh!mindworkz :))))))))))

ez nem annyira egyszeru mert, pistike weblapjat elolvassa jozsika, aki azt szuri le belole, hogy micsoda szenylada vagy es jol megfloodol. Mert utananezni, gondolkodni mar nem tud, hiszen azzal, hogy megtanult olvasni nem maradt szabad agysejte.

sajnos tapasztalatbol beszelek es nem jozsikanak es pistikenek hivnak.

udv.

greyow

Noda akkor ez nem GPL. :) Most vagy "Commercial" nyomjak, vagy GPL nyomjak. Mert ez a fizess 300USD-t es mittom milesz az mar kisse gazos, foleg ha GPL-el egyutt van. Azt szinten nem ertem, honnan veszi a batorsagot barki is holmi feketelistak keszitesere, plane ami elavult mar reg.

No nembaj, egy ujabb ok, hogy enis feketelistazzak, minden nuke-szerut a hosting szerverunkrol. :P

Trey: allj at mambora. :)

Akit esetleg erdekel: http://www.mamboserver.com

Trey, ha sitten leszel, süssünk neked kenyérbe vasreszelőt...? :)

Module Copyright © Information

Feketelista module for PHP-Nuke

Module's Name: Feketelista

Module's Version: 1.0

Module's Description: PHP-Nuke feketelista

License: nem terjeszthető

Author's Name: Andrew Shepard

Author's Email: swgalaxis@freemail.hu

no kommün... akarom mondani no comment :)

Az is fontos, hogy ma mar a free software van olyan eros hogy az emberek 'nem vesznek be barmit'. I mean: 'XFree86 uj licensz nem tetszik? Akkor annyi volt fiuk, csinalunk sajatot'. meg hasonlok. Tehat ma mar meg kell gondolni hogy hulyesegek miatt legalabbis ('mert akkor nincs kiirva hogy powered by ...') licenszeket valtoztatgassunk, ez eleg banalis, es kisszeru dolog az iro reszerol ....

http://php-nuke.hu/modules.php?name=Feketelista

"You don't have permission to access /modules.php on this server."

[2004. 08. 12. 08:05]

Ez igy eleg vicces ;)

Amugy a cikk+vitarol annyit, hogy paran itt vihart csinalnak egy pohar vizben...

asd

A PHP-Nuke-kal végülis mi lett? Mármint nem a HUP-on, hanem általánosságban.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.