mail server

Sziasztok!

Melóhelyemen csinálnom kell egy biztonsági levelező szervert, ha a mostani valamiért nem válaszolna akkor a másik vegye át a helyét.
Ez több problémát is felvet bennem. Sőt biztos olyan is van amiről még nem is tudok. Milyen megoldást javasoltok, a levelezés egy percre sem állhat le és minden levélnek időben meg kell érkeznie.

Robi

Hozzászólások

háát akkor 2 levelező szerver clusterben :> és ha az egyik gép kidől ott a másik, asszem trey is nemrég valami ilyennel küzdött.

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.27-rc7

szerintem backup mx-el megoldható, valamint egy NFS-es közös tárterülettel. Vagy anélkül. Levelek semmiképp sem fognak elveszni, csak egy ideig állnak a queue-ban, vagy ha NFS közös diszket használnak, akkor még állni sem fognak.

Nekem tetszik a backup MX ötlet és az NFS.
Konfig szinten hogy néz ez ki a backup MX szerver? Kézbesít is, vagy csak queue-ban tart?
Mi van ha két teljesen különböző helyen vannak a szerverek, és az egyiknek az internet hozzáférése instabil?
NFS nem szakad le? És ha a /home/user/Maildir-ben vannak a levelek akkor hogy lehetne NFS-re tenni?

Hát ott van rögtön a postfix how-to, vagy a google.
Az meg hogy a backup csak queue-ban tartja e vagy kézbesíti e, azt neked kell eldöntened és beállítanod aszerint a rendszert.
Aztán ezek szerint van szükséged NFS-re vagy nem. Ha csak queue-ban tartja, akkor ugye nem nagyon kell NFS. Ha azt akarod, hogy kézbesítse is, akkor jó az NFS. Vagy egy NAS/SAN még jobb (pénz kérdése).
A közös terület jó dolog, ha van rá elég gép és pénz. Ugye ebben az esetben, ha leáll az SMTP szolgáltatás, attól még az IMAP gyönyörűen működik (persze levelek nem jönnek, de legalább dolgozni lehet a korábbiakkal).
Szóval oda jukadtunk ki megint, hogy csak ppénz kérdése, hogy jól lesz e kialakítva a rendszer.
Másrészt a virtuális szerverek is jó gondolat, bár én akkor is külön tenném a közös tárterületet (ha van, és ha egyáltalán szükség van rá a mail forgalom mérete miatt). A virtual szerverekkel kicsit költséghatékonyabb lehetsz.

Queue fileok es mailboxok drbd-vel kozos teruleten, az ip pedig vrrp-vel elosztva.

A kozos tarterulet biztositja azt, hogy mindket gep ugyanazt latja a levelezes szempontjabol fontos fajlokbol, a vrrp pedig megoldja azt, hogy a levelezesre hasznalt ip mogott melyik gep legyen aktiv.

"És ha a /home/user/Maildir-ben vannak a levelek akkor hogy lehetne NFS-re tenni?"

Inkább egy virtual szervert csinálj(mindkettő)
A közös sql ill. /vmail-t használva.
innen imap, vagy pop lekérhetik a leveleket.