Linus: Hogy kerülnek a patchek a kernelbe?

 ( trey | 2004. május 23., vasárnap - 22:21 )

Linus egy levelet küldött az LKML-re amelyben vitára bocsátott egy olyan javaslatot, miszerint a jövőben nyomon kellene követni a patchek útját a fejlesztőktől a kernelbe kerülésig.
Linus több okból is szeretné ezt a nyomkövetést. Az egyik ok a SCO féle cégek, akik megkérdőjelezik a patchek eredetét. A másik ok, hogy ha Linusnak baja van egy patchel, akkor általában csak a patch küldőjével tudja felvenni a kapcsolatot, holott a legtöbb esetben ő az alrendszer karbantartójával szeretne egyeztetni, nem egy random fejlesztővel, akiről azt sem tudja, hogy aktív-e még egyáltalán. A másik dolog a bizalom. Linus megbízik az olyan patchekben, amelyeket olyan személyek küldenek, akiket ismer. Például, ha Andrew Morton küld neki egy olyan patchet, amelyet egy számára ismeretlen fejlesztő küldött, akkor megbízik benne, mert Andrew-ben megbízik.

Ezért Linus egy olyan láncot szeretne látni minden egyes patch esetén, amelyből végig lehet vezetni a patch útját. Azaz, nyomon lehetne követni, hogy mely fejlesztőkön keresztül került hozzá egy adott patch.

Ezért Linus azt javasolja, hogy írják alá a patcheket jövőben. Ezzel biztosítva lenne a patchek eredetének visszakereshetősége.

Az aláírás módjáról bővebbn Linus levelében itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem az aláírás jó ötlet, különösen, ha kötődik valamiféle hitelesítéshez is... :)

Kicsit felrevezeto a magyar forditas. Linus a levele vegen
kulon ki is emelte hogy nem digitalis alairasokat akar latni
hanem egy aggregalt dokumentalt jelet hogy a patch kikent
ment keresztul. Ez nem tamaszkodik kriptografikai alairasokra
es nem is helyettesiti--a ket dolog fuggetlen.

a digitalis alairast ti kevertetek ide. hol volt ilyenrol szo? linus leveleben egyertelmuen le van irva, hogy gondolta, es hogy nezzen ki. el kene olvasni a hozzaszoloknak a levelet eloszor, hmm?

Jólvanna, én vetettem fel... valóban nem olvastam el az eredeti levelet, mert már fáradt voltam hozzá... de azért én is tévedhetek, nemde...? :)

Egy balheredobáló sosem tévedhet. :)