pendrive-on rejtett partíció xp alatt?

nem is tudom, hogy most ez windows xp kérdés vagy ubuntu ill. grub kérdés valójában...? de mivel ubuntu alatt nincs gond (természetesen), csak xp alatt, ezért inkább ide tettem...

szóval az lenne a kérdésem/nyűgöm, hogy egy pendrájvra csináltam 2 partíciót: egy 3gb-s ext2-t, ezen ubuntu van, és a maradék 5gb-re fat32-t.
a fat32-t egyrészt a két rendszer közti egyszerű átjárhatóság miatt csináltam, valamint ezt a részt szeretném használni mint "sima" pendrájvot.
azaz bármilyen (windows) gépre ha feldugom, akkor azonnal működjön, mint egy sima pendrájv.

viszont most az a bajom, hogy az ext2 nagyon bekavar a windowsnak. ha rádugom a pen-t, akkor sokáig villog, majd abbahagyja, és hirtelen nem történik semmi.
ha megnézem a management console-ban a disk managementet, akkor először is sokáig azt írja, hogy kapcsolódik a partíciókezelő szolgáltatáshoz, miközben csak villog a pnedrájv, de nem jelenít meg semmit. ezt kábé 1 percig csinálja, majd megjelennek a meghajtók és partíciók, mint rendesen.
a furcsa az, hogy a pendrájvon lévő ext2 partícióra azt írja, hogy "elsődleges partíció" és "kifogástalan" és egy meghajtóbetűjelet is hozzárendel. holott szerintem "ismeretlen" partíciónak kéne írnia és nem rendelni hozzá betűjelet sem, mivel olvasni természetesen nem bírja...
a meghajtóbetűjelet nem is tudom megváltoztatni rajta, meg egyáltalán semmit nem tudok rjata módosítani.
a másik, fat32 partíción sem tudok semmit állítani, és ahhoz nem is rendel betűjelet.

szóval az ext2-től rendesen meghülyül a windows.

arra gondoltam, hogy ha hidden-re állítanám ezt az ext2 partíciót, akkor mi lenne? tudna róla ubuntut bootolni a grub? és windowsban valóban rejtve is maradna a partíció?
tudja ezt valaki? a google-al nem találtam semmi használhatót ilyen szituációról...

Hozzászólások

Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de amikor csináltam pendrive ubuntu-t, akkor xp csak az első partíciót ismerte fel, lehet megoldaná a dolgot, ha az első partíció lenne a fat, de ha minden igaz, fat16 kéne neki, legalábbis usb-ken eddig csak azt láttam, fat32-t nem.

valóban megoldotta a dolgot! :)
kicsit mondjuk sokáig tartott meg kicsit sokat emlegettem a gparted szerzőit és azok felmenőit... de végül sikerült manuálban dd-vel megoldani, plussz grub reinstall, és már hasít is. :)

viszont az továbbra is érdekelne, mit szólna a grub, ha rejtett ext2 partícióról kéne neki bootolni a linuxot...? illetve mit szólna a windows, ha elrejtenék egy partíciót a pendrájvon? vajon ignorálná vagy valóban el lenne rejtve?

Egy jó megoldás a TrueCrypt használata. Használhatod "nagyon" rejtve is (particionálatlan területre is lehet helyezni). Fut windows-on és linuxon is, akár telepítés nélkül is. Nem csak rejtetté teheted az adataid, hanem le is titkosítja.
Én ezt használom egy ideje, megelégedéssel, fontos adatok tárolására.

Tapasztalat alapján a Win ikszpé a pendrive-on csak az első partíciót "veszi észre" és nem érdekli, ha a hidden tulajdonság be van kapcsolva.

Tehát: cfdisk -el csinálsz 2 partíciót, az elsőt fogja látni a win, a többit nem. Ha grub -ot szeretnél rá, akkor pl:

# mkfs.ext2 /dev/sdX2
# mount /dev/sdX2 /mnt
# grub-install /dev/sdX --root-directory=/mnt
# grub-install /dev/sdX1 --root-directory=/mnt

Ilyenkor a grub-install odaeszi a grubnak minden vackát (stage 1 1.5 2 ...)