Teljes oldalas vízjel OOo.Writer minden oldalára - hogyan?

 ( boobaa | 2008. augusztus 19., kedd - 22:57 )

Feladat: $SUBJ (aka céges levélpapír).

Első használhatatlan workaround: élőfejbe képbeszúrás, majd teljes oldalra nagyítás. Pro: minden oldalon ott lesz. Kontra: a szövegbe nem lehet visszamenni se egérrel (mindig a képet jelöli ki), se billentyűzettel (az élőfejet lehet csak szerkeszteni) - tehát csak akkor használható, ha a szöveg már teljesen elkészült.

Második használhatatlan workaround: oldalstílushoz háttérkép rendelése. Pro: minden oldalon ott lesz. Kontra: nem a teljes oldalon, hanem csak a margók által határolt területen.

Második használhatatlan workaround első használhatatlan workaroundja: a margó nullára csökkentése, majd bekezdés-behúzással való helyettesítése. Pro: teljes oldalon van háttérkép. Kontra: többoldalas szövegnél "kézzel" kell az oldaltöréseket beállítani, lévén a szövegnek nincs tudomása arról, hogy a háttérkép mely részét kellene "szabadon hagynia", illetve mely részére folyhat rá.

Harmadik használhatatlan workaround: az elkészült szöveg minden vízjelezni kívánt oldalára "Háttérben" körbefuttatott kép beszúrása. Pro: "lehet" szerkeszteni a szöveget. Kontra: a szöveg egérrel nem kijelölhető, Esc gomb után azonban az oldalon már lehet billentyűzettel navigálni; minden oldalra külön kell betenni a képet (ergo a végeredmény PDF-ben is sokszor lesz benne a kép az elvárt egy helyett).

Ha valakinek ezek után van használható(bb) megoldása teljes oldalas vízjel (aka céges levélpapír) készítésére OOo.Writerrel, hogy a képfájl egyszer kerül a végeredménybe, valamint a szöveg is a szokásos módon szerkeszthető marad, kérem, ne tartsa magában.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

GIMP:
elkészíted a _nagy_ felbontású vízjelet úgy, hogy a dimenziói tartsák a 210mm*297mm méretarányt, lemented 100%-os jpg-be
(így a legszebb: aláteszel egy fehér réteget, és a felsőt pedig átlátszóra állítod mondjuk 30% körül. ízlés szerint ezt a réteget telítetlenné teszed az esetleges FF képhez)

OpenOffice:
-formátum oldal, margók. leszeded a szedéstükröt 0-ra mindenütt.
-formátum, oldal, háttér, kép, tallóz és területfoglalás
-a munkaterületen kézzel behúzod a felső vonalzón a bal-jobb margókat ízlés szerint, ami csak a szövegre lesz érvényes
-kissé idétlen módszer, de ha nem akarod enter-ekkel lentebb törni a szöveget a függőleges margókhoz, akkor formátum, bekezdés, és a kezdő sorra állítasz egy kezdő térközt, az utolsóra meg a záró térközt

de ehhez majd egy normális printer fog kelleni, ami tud szedéstükör nélkül nyomtatni. azt meg még a drágák is szarul csinálják - jellemzően a jobb oldalról kimarad egy pici "halott" csík

próbáld így, hátha bejön. én már csináltam így szórólapot.

--
senki földjén, senki fia

Köszönöm - ha jól látom, ez a 2/1. változat, annak minden előnyével és hátrányával. (Pl. Előre tudnom kéne, hogy melyik oldalon melyik az első/utolsó bekezdés?)

A nyomtatás egyelőre nem kérdés, PDF a cél - bár tény, hogy felhívtad a figyelmemet egy másik szempontra.

jó reggelt. bocsesz, talán túl késő volt amikor írtam: elolvastam amit írtál csak nem jutott el az agyamig, hogy már próbáltad.

--
senki földjén, senki fia

ha pdf a cel akkor miert nem pdf-ben rakod be a vizjelet? a pdf tud vizjelet kezelni. Linux vagy win?

http://www.pdfhacks.com/pdftk/

background
Applies a PDF watermark to the background of a single input
PDF. Pass the background PDF's filename after background
like so:

pdftk in.pdf background back.pdf output out.pdf

mgb

++

Szia

Ez a tiszta megoldás:

Insert header majd itt, kép beszúr (insert pictures/from file menu), szélesség teljesen széthuz kézzel (balrol, jobbrol, alul es felul). utána jobb click a képen majd "wrap" menu és kivalasztod az "in background" menut. Igy a margo megmarad, tördelés stb.

Ez 1x kerul bele a doksiba viszont ismétlődik a fejléc miatt. Javaslom a végén csináld amikor kész a teljes anyag.

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

Ez a megoldás nálam működik.

Köszönöm, ez a fent említett első használhatatlan workaround.

Az OOo doksi szerint Formátum menü, Oldal menüpont, Háttér tab, kép. Kipróbáltam, mükszik.
Oldal stílusokkal akár még váltakozó vízjelet is rakhatsz a páros vagy páratlan oldalakra, vagy más vízjelet a fedlapra meg a tartalomra, stb. (Én oldal stílusokat használok fekvő lapok beszúrására egy nagyobb doksiba, pl. széles táblázatok esetén.)
Csaba

Ez a jo megoldas! :)

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

Kipróbáltam, nálam nem a teljes oldalra tette, hanem csak a margókig. Lehet hogy én nem értettem teljesen.

ez csak a szedéstükörig teszi be a hátteret...

--
senki földjén, senki fia

És az nem jó, hogy a szedéstükröt a nyomtatónak megfelelő szélességre állítod (mivel annál szélesebben úgyse lehet nyomtatni), a szöveg margúját meg a szövegstílusnál definiálod (pl. az "Alapértelmezett" stílusnál, hogy öröklődjön az összes stílusra)?
Szerintem ezt így kellene.
Csaba

Köszönöm, ez a fent említett második használhatatlan workaround első használhatatlan workaroundja.

Igazad van, csak nem világos, hogy miért akarod, hogy a vízjel ott legyen, ahol a nyomtató nem is tud nyomtatni.
Csaba

Negyedik használhatatlan workaround:
1. Kinyomtatod az OO-ban elkészült doksit.
2. A lapokat újra beletolod a nyomtatóba
3. a GIMP-ben elkészített vízjelet "rányomtatod" a kész nyomtatásra.

Pro: nem kell állítgatni semmi különlegeset
Kontra: dupla nyomtatási idő, amely az ősz hajszálak számát határozottan növeli

/mazursky

Köszönöm, ezt úgy 15 éve használtuk, mikor C64-en gyártottuk naphosszat a hangverseny-meghívókat. Másrészről nem látom, hogyan marad szerkeszthető a dolog, illetve hogyan lesz belőle PDF (a "szkenneld be" kevéssé járható út).

Egyvalamit nem értek: te nem vízjelet akarsz. A vízjel az olyan, mint az "előre nyomtatott levélpapírt", ott nem lehet olyan automatikus korlátozás, hogy a vízjel-kép mely részére folyhat rá a szöveg, és mely részére nem (kivéve, ha te kézzel külön mindenhol beállítod, hogy pl. a vízjel-kép közepén a koronás címeren ne legyen szöveg, de ezt ugyanígy kell megcsinálni az M$ konkurens termékénél is, mert a vízjel ott is a háttérbe tett kép).

Egyébként vízjelre a megoldás: oldalbeállítás: felül 0 mm-es margó, a többi oldalon minden maradhat. Fejléc beállításánál a fejléc magassága + a térköz együtt akkora legyen, mint amekkora felső margót szeretnél (pl. 0,5+1,5). Kép beszúrása, horgony a fejléc bekezdésére, méretezés a szükséges méretben, körbefuttatás háttérben. Természetesen ugyanígy lehetséges betűbűvész (M$: Wordart) szöveg beszúrása is (pl. munkaközi példány, stb.) vízjelként.

Eredmény:

Előnyök:
- a vízjel minden oldalon ott van, ugyanakkora, és ugyanott van
- a szöveg szabadon szerkeszthető, a kép nem zavarja
- a kép, ha kell, jobb egérgombbal utólag (ha már a háttérben van) is "megfogható", szerkeszthető, cserélhető, stb.
- a szöveg ugyanúgy tudja kezelni a kitölthető területet, mintha a felső margó lenne akkora, mint most a fejléc+térköz

Hátrány:
- Hátteres szöveg vagy hátteres táblázatcella kitakarja a vízjelet - akárcsak a Microsoft Word esetén
- Vízjelmentes oldalakhoz új szakaszt kell definiálni, új oldalstílussal - akárcsak a Microsoft Word esetén
- Ha van külön fejléc, annak pozicionálása csak szövegpozicionálással valósítható meg (i.e. üres sorok+enterek előtte, a megfelelő betűmérettel és/vagy térköz bekezdés előtt (tipp: ha csak fejléc kell, ugyanez a vízjel játék megy lábléccel is (egyébként az M$word is oda teszi), és akkor a fejléc szabadon formázható/pozicionálható).

Igazi user-friendly megoldások. :-)