Ext2

Szevasztok!
Lenne egy kis balfaszságos történetem a mai napról.
Épp fut a debian a gépen, zenét hallgatok, más op nem is volt a kis maxtoromon, amikor egyszercsak kuss... Áramkimaradás, hát van ilyen.
Bekapcsolom a gépet megint, erre kiírja, hogy rendszerbetöltési hiba. Hm.
Bedobom a livelinuxomat, megnézzem, hogy a 2. (ext2-es) partríción anyám több GB-nyi fotója, az én több GB-nyi zeném, fotóim, verseim és novelláim megvannak-é?
Nem tudja beolvasni a partokat a rendszer. OK, susa.
Belökök egy windows telepítőt, hogy majd IFS-el visszaolvassam a témákat.
Felmászik, bemegy az IFS-Driver, de egy üres NTFS-t lát ott, amikor nem nyúltam ahhoz a parthoz. (jelenleg XPEE_SYS a neve o.O )

Tud valaki valamit mondani erre? :S Nagyon nagy gáz ez az egész, hogy lehetne azokat a cuccokat visszafejteni? :S Sűrgős lenne!

Hozzászólások

ext2 nagyon nem bírja a tisztátalan umountot. Pont azért van az ext3, mert az sokkal strapabíróbb. Van valami oka, hogy asztali gépen, szünetmentes, battery backed RAID és backup nélkül ext2-t használsz?!

Hogy valami pozitívat is mondjak:

  • badblocks
  • fsck
  • testdisk
  • e2undel, recover, mondo, scalpel
  • Kürt Kft.

Először írd meg, mit mond a linuxos (!!!) fdisk p parancsa. Velem előfordult már, hogy megsérült az mbr, de egy kis fdisk trükközéssel simán visszahoztam a partíciókat, amik sértetlenül túlélték a kalandot.

(Sőt, egyszer elkezdett NTFS-re formázásból hoztam vissza egy ext2-t fdiskkel. :))

Ha jól értem, a partíciók megvannak, csak az ext2-t ntfs-nek látja a windows. Arra gondoltam, hogy hátha itt is csak olyan gondja lesz, hogy átállt a partíció típusa, amit fdisk-kel könnyedén vissza lehet állítani ext2-re. Csak ehhez jó lenne látni a valós elrendezést, mert nem akarom, hogy átállítson olyasmit, amit nem kellene. Meg talán az xp telepítő nem rontotta el véglegesen a partíciós tábla megmaradt részét. (Bár nagyon csúnyán hangzik, talán nincs komoly probléma.)

Zenehallgatás helyett inkább hallgattál volna Lenint!
"Menteni, menteni, menteni!", vagy valami hasonló. :)

fsck

wines cumokkal nem sok ertelmet latom a probalkozasoknak.

Futtass le egy fsck -t a particion!