Az Ubuntu nálam miért nem hibernál?

Fórumok

A suse évek óta hibernálja a gépem és a windows is. Az Ubuntu meg sohasem ,de már kezdem megunni, most raktam fel az OpenSuse 11 helyett, és látom a helyzet semmit sem változott.
Tudnátok segíteni?
A hibernálás folyamán a gép kikapcsol gond nélkül, viszont betöltődéskor egy pillanatra megjelenik egy kékes ablakban angolul:visszatérés a hibernációból. Majd grub menü, itt kiválasztom az Ubuntut és a betöltés folyamata után lefagy. Itt egy színes összevissza kép fogad közepén ez egér mutatója.

Hozzászólások

Megoldást nem tudok, viszont nekem is hasonló problémám van a 7.10-es ubuntuval.
Előbb akartam hibernálni a gépet, de csak a képernyő sötétült el (monitor feketén "világít", s a gép is ugyanúgy zúg).
Megpróbáltam visszahozni a "hibernációból", de nem jött elő semmi se gombnyomásra, se az egér lökdösésére.
Csak a reset segített.

Ha jól emlékszem, anno a WinXP-ben működött a hibernáció, leakpcsolásra került a monitor, és a gép is "leállt", (winchester, ventillátorok kikapcsoltak, s a power led villogott). Gombnyomásra, egér lökdösésre előjött a "rendszer".

az készenlét/suspend to ram amiről Te beszélsz.
A hibernálás amikor a memória tartamát a merevlemezre írja és legközelebbi boot-oláskor ugyan azt visszatölti (kvázi olyan mintha kikapcsolnád a gépet, nem villog semmi). Így nem kell minden programot "betölteni" sorrendben hanem amolyan másolás a merevlemez és a memória között. (minél több rammod van annál tovább tart...)

Nálam is hasonló a helyzet. Feltettem repóból egy hibernate nevezetű parancssoros hibernálót, ettől annyival több funkciót kaptam, hogy kiírta hogy nem szeretne hibernálni, mégpedig az nvidia driver miatt. Azt csak egy újrafordítással (?) lehetne rávenni (van egy fordítási ~hibernate paraméter).
Még nem próbáltam hogy pl az nv driverrrel működne-e a hibernálás.

suspend2ram nem szokott jól működni, a merevlemezes hibernálás általában jó. írj bugreportot, és próbáld azt a kernelverziót használni amit a suse, meg keress esetleg olyan csomagokat ami suse-n fent van, ubin nincs. persze ami csak idevág.

Németh Ákos [sokahtemen]

Mondjuk visszarakod az openSUSE-t? :)

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

Ha bármelyik disztribúdió hibátlanul hibernálja a gépedet és egy másik nem, akkor minden rendben van, mert csak Te vagy képtelen hozzá, h beállítsad. Írj saját suspend scriptet. Minden disztribució specifikus marhaságot meg hagyd a csudába. Ha nem megy, akkor kérd meg az asszonycselédet, hátha tud segíteni.

Jó éjt & jó szerencsét!

Nem vagom.. X megy, Y nem megy. Akkor hasznaljunk Y-t. Hmm.. logikus nemde?

Nekem sem működik!Valamit ki kellene erre a problémára találni, mert ez manapság elég kellemetlen!

--
ρjФ†г@chariot

próbáljátok meg ubuntut vga=normal al (framebuffer nélkül) bootolni.

NUM-LOck nyomogatásával ellenőrizzétek valóban lefagyott-e, vagy csak a képernyő dőlt ki, bill.zet még él. (ha kikapcsoló gombra beállítottátok - vagy alapból ilyen - az acpi_poweroff), au is jó. megnyomod, ha szabályosan leáll, akkor nem fagyott le, csak megjelenítési probléma van.

Magic SysRQ-val sem lehetéletre kelteni ?

Próbáljátok meg, hogy lelövitek a grafikus felületet, és úgy hibernáltok. Hátha vmilyen videó driver probléma. (nvidia nal úgy istenigazából a bináris driverrel megy pl. a suspend to ram. gondolom a hibernálás is)

Próbálgatás során elképzelhető / főleg vga=normal módban /, hogy az a jelenség lép fel, hogy képernyő nincs, de minden más megy. vakon gépelés és reboot / acpi_poweroff rulez !. Ilyenkor a tty konzolokat már nemigen lehet visszahozni, a graf. felület menthető. :-)

Lehet hogy inkompatiblis driver okozza. (ami modult lehet, azt el kell távolítani hibernálás előtt). Pl. USB (ohci-hcd, ehci-hcd), stb. Erre jó a powersave daemon (ha van),vagy vmi hasonló, ahol meg lehet adni az UNLOAD_MODULES_BEFORE_* ben a listát, és automatán pár sec. alatt elintézi amit kell.

U.I.: BIztos, hogy rendesen be van állítva a hibernálás ?

initrd, resume?

-----------------

r=1 vagyok, de ugatok...

Szia!

Nem tudom a laptopod típusát és az Ubuntu kiadást, de pl a 7.10-ben alapból szereplő nvidia és ati driver sem volt képes semmilyen általam látott videókártyát tisztességgel hibernálni, vagy abból visszaszedni. Valamit mindig elkalapált a videókártya memória állapotának kimentésekor.
A laptop típus Ubuntu kiadás + hibernate szó a google-ban általában segít az értelmes megoldás megtalálásában.

Ezen kívül pl: T60-ban a 7.10-ben csak a kézzel felrakott fglrx driverrel ment a hibernate. A 8.04-ben meg alapból.

Üdv!

Jelenleg nekem egyik linuxon sem megy rendjén a hibernáció. (Opensuse 11.0 úgy egy hónapja nem hibernál, Debian pedig ma reggel óta. Előtte gond nélkül működött.) A sleep működik.
Hibernáció választásakor végrehajtja az utasítást, de azonnal fel is éled és nem marad annyiban. (Tehát lényegében működik, a gond az hogy újraéled...) Értetlenül állok a dolog előtt mert tegnap este még jó volt. Nem frissítettem azóta a rendszert.
Tudtok segíteni abban hogy hol kell keresnem a hibát? Esetleg a suspend script-ben lehet a baj, de őszintén szólva azt nem tudom hol keressem. :/ (/usr/local/sbin a google szerint. Nekem ott semmi nincs, pedig be van kapcsolva a rejtett fájlok mutatása. Vagy előfordul hogy az se működik? :P)

*update:
megnéztem, a hibernálás közben libSplashy/Splashy error-t dob. Lehet hogy itt a gond.

-------

Debian Lenny

Sok esetben tipikus hiba szokott lenni, hogy nincs elég swap-terület a linuxnak. Legalább annyi legyen, mint amennyi memóriád van.

Na végre a Ubuntu 8.10 alapból rendesen hibernálja a gépemet most már egy hete. Egyébként az Ati Radeon 9250 driver-el volt a gond, de az Ati oldalárol leszedettet nem tudtam feltenni.