Subversion 1.0

Címkék

Megjelent a Subversion névre hallgató verziókezelő rendszer 1.0-ás kiadása.Kiknek készült? Azoknak akik vagy új projektet indítanak, és szükségük van egy ilyen rendszerre, vagy azoknak, akik jelenleg CVS-t használnak, de nem elégedettek azzal.

A Subversion egy de-facto verziókezelő rendszert ajánl a felhasználóinak. Benne - a készítők szerint - megtalálható minden olyan bosszantó dologra a megoldás, amelyből a CVS felhasználóknak elegük van: átnevezés, könyvtár struktúra és metadata verzió követés, file törlés, bináris fileok helyes kezelése, stb.

Az anyag letölthető innen.

Hozzászólások

Kiraly!

http://subclipse.tigris.org ha ez is mukodik hozza, akkor mar ultra-kiraly :)

Akkor ez lesz cvs helyett a szerveren.. csak valaki írhatna a használatáról egy kis leírást, különösen azoknak, akik nem is ismerik...

Aproró: szerintetek elérhető lesz valamikor woody -hoz is...?

UHU-ban már több mint 1 éve ezt használjuk a csomagfordítási szabályok, illetve az általunk fejlesztett programok tárolására. Én személy szerint a CVS-t rühellem (igaz, nem is ismerem igazán), de iszonyú túlbonyolítottnak, nehézkesnek, erőltetettnek találom. Most például a kdebase 3.2-es branch changelogját próbálom kihámozni, de mindjárt feladom :-)))

A subversion, habár parancssori használatában igyekszik a CVS-hez minél jobban hasonlítani, koncepciójában szerintem egy sokkal egyszerűbb, letisztultabb valami. Az svn-t kifejezetten élmény használni :-))

Például egy óriási különbség, amit én nagyon élvezek: CVS-ben minden fájl éli a külön világát, külön release számokkal, és aztán lehet néha tag-elni vagy ilyesmi. Utólag kideríteni, hogy mely fájlok tartoztak egyazon commithoz, kínszenvedés. Subversion-ben az egész repónak van egyetlen release értéke, amely minden commit során nő eggyel. A commit persze több fájlt is megváltoztathatott, így ezeket utólag pofon egyszerű együtt előszedni. Programozás során erre nagyon gyakran szükség van, hiszen egy logikai változtatás akár több fájlt is érinthet, és szinte senkit nem érdekel egy fájl megváltozása, általában maga a logikai változás érdekli az embert, akárhány fájlt is érintett. Ez tehát olyan, mint a bitkeeper-ben a changeset.

Nem csinál ebből az 1.0 -ból valaki Debian Woody csomagot...? Na meg az érdekelne még, hogy milyen portot nyissak meg a tűzfalon ahhoz, hogy használható legyen...?