Tisztaszoftver: Game over?

 ( atya | 2008. március 17., hétfő - 12:07 )

Kicsit zsarolás ízű-e? :) http://www.tisztaszoftver.hu/

"amennyiben a Microsoft Campus és Iskolai program meghosszabbítására az átmeneti időszak leteltéig nem kerülne sor, úgy az átmeneti időszakban beszerzett és telepített szoftver példányok használatára vonatkozó jog, csakúgy mint az ezt megelőzően a program keretében megszerzett valamennyi egyéb szoftverlicenc használatára vonatkozó jog, az átmeneti időszak utolsó napján megszűnik, és az érintett szoftver példányokat a Microsoft Campus és Iskolai szerződés rendelkezései szerint a számítógépekről haladéktalanul törölni kell"

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nem gáz, úgyse kaptam tőlük semmilyen licenszt, pedig próbáltam... :)

-''-

Enis, de ram se koptek :P

feltették az egyetemeken. örültek. userek rászoktatva. most lehet fizettetni is. visszaadják vajon a campus licenszek díját? vagy azt már nem? akkor az csak bérlet volt? biztos, hogy ezt mindenki tudja? szerintem ez is csak a "cimbiknek" volt jó, akik a szerződés megkötötték. :/ örülök, hogy egyelőre nem szorulok rá a termékeikre... és talán egyre kevésbé. a melóhely meg fizesse, ha használnom kell. meg ha olyan hülye, hogy egy ilyen lépésre nem rág be (bár ez egy következmények nélküli ország, megtanultuk már...)

--
xterm

"http://www.tisztaszoftver.hu/felsooktatas/
Továbbra is legálisan használhatók a közoktatásban és a felsőoktatásban....
...Tisztaszoftver Program keretében 2008. március 30-ig szóló..."
hm, de már nekem sem kell :-)

Nem úgy volt hogy 25 milliárdért nagycsoportos kortól alanyi jogon jár a kakaóbiztos 2008 advanced server mindenkinek?

ne aggódj, meglesz, csak még nem írták alá, szerintem csak jogászkodásból írták oda, meg azért hogy lássa a nép hogy Hiller mester miféle természeti csapástól ment meg minket.

-----------------------------
Ubuntu Gutsy Gibbon

Valaki indokolja meg a penzen/hatalmon/lobbin kivul (tehat eszervekkel), hogy pl a Frugalware miert nem kerul be?
A GNU/Linux lassan romma veri az XP/Vista kombot desktopon, raadasul teljesen ingyen! Szegyen, szegyen,szegyen!!!!

"A GNU/Linux lassan romma veri az XP/Vista kombot desktopon, raadasul teljesen ingyen!"

1. Szerveren már régóta agyonverte. De desktopon is!
2. Ne feledkezzünk meg a BSD-kről sem.
3. Addig amíg a mi (=adófizetők) pénzünkből fizetik ki, addig lehet szórni a zsét. A hozzájárulásunk nélkül.
4. De most komolyan: Hillernek egyszerűbb a hálózati kapcsolatokra kattintani jobb gombbal, majd javítás, semminthogy megtanulja /etc/init.d/network restart (egyébként is nincs már hely a fejében, hiszen benyelte egészben a városi könyvtárat.)

/mazursky

"Hillernek egyszerűbb"

mint ahogy több millió más embernek is...

network manager?

fúj, kattingatós program! tanulja csak meg mindenki, hogy /etc/ini... !!!!!11111

redhat vonalon: /sbin/service network restart

bizony, ne feledjük el az összes variációt megemlíteni, éljen a felhasználóbarátság :P

Ez nem egyszerűség, hanem konkrétan korrupció kérdése. Mi olyan bonyolult ezen...

"3. Addig amíg a mi (=adófizetők) pénzünkből fizetik ki, addig lehet szórni a zsét. A hozzájárulásunk nélkül."

De feltehető úgy is a kérdés, hogy hogyan járunk jobban: ha az érintettek egyenként kifizetik a liszenceket, vagy egy ilyen általános liszenccel. (Még mielőtt valaki letorkolna, én sem tudom, de a kérdést, illetve rá a választ sehol nem találom)

"4. De most komolyan: Hillernek egyszerűbb a hálózati kapcsolatokra kattintani jobb gombbal, majd javítás, semminthogy megtanulja /etc/init.d/network restart (egyébként is nincs már hely a fejében, hiszen benyelte egészben a városi könyvtárat.)"

hehe ... majd ha pl. egyszer egy jogi problémával szembekerülsz egy jogásszal az ő szakterületén, és ő elkezdi sorolni, hogy neki mi az "egyszerű", akkor lehet, hogy óvatosabban fogsz fogalmazni te is... Persze csak akkor, ha te nem vagy egyike a hazánkban oly sűrűn elforduló önjelölt polihisztornak.

"De feltehető úgy is a kérdés, hogy hogyan járunk jobban: ha az érintettek egyenként kifizetik a liszenceket, vagy egy ilyen általános liszenccel. (Még mielőtt valaki letorkolna, én sem tudom, de a kérdést, illetve rá a választ sehol nem találom)"

Akinek kell, az vegye meg. Én elvagyok nélküle.

"hehe ... majd ha pl. egyszer egy jogi problémával szembekerülsz egy jogásszal az ő szakterületén, és ő elkezdi sorolni, hogy neki mi az "egyszerű", akkor lehet, hogy óvatosabban fogsz fogalmazni te is... Persze csak akkor, ha te nem vagy egyike a hazánkban oly sűrűn elforduló önjelölt polihisztornak"

Ha jogi problémával kerülök szembe, nyilván nem a szomszéd Pistikére, hanem a jogászra fogok hallgatni, mégpedig arra, aki részletesen elmagyarázza (amíg fel nem fogom a bináris agyammal).
Arra próbáltam kisarkítani, hogy jelentős szakmai kérdésekben a teljesítménynek és skálázhatóságnak kellene vinnie a prímet, nem a csilli-villinek, amiről azt se tudni, hogy mit csinál a háttérben.

Egyébként nem tartom magam polihisztornak, bár köszönöm a megtisztelő címet ;~)) Nem is kívánok az lenni, mert aki mindenhez ért, az valójában semmihez sem.

/mazursky

"majd ha pl. egyszer egy jogi problémával szembekerülsz egy jogásszal az ő szakterületén, és ő elkezdi sorolni, hogy neki mi az "egyszerű", akkor lehet, hogy óvatosabban fogsz fogalmazni te is..."

Nekem pl. ha egy jogász elmond valamit, azt egyes politikusokkal ellentétben megértem. Valamint ha döntéshelyzetben vagyok sok ember pénzével kapcsolatban (meg bármi egyébbel kapcsolatban), és nem vagyok a terület szakértője, akkor véleményt kérek olyantól, aki az.

A 4-eshez: én a notin valami (a nevét passzolom) Gnome helpert használok a panelon. Jobb klikk, hálózat engedélyezése és máris van dhcp-s címem. :-)
(Egyébként szó se róla, az /etc/init.d/... messze szebb :-D)

Szerinted tudja, hogy van javitas gomb ?
Szerinted, bootolas utan, addugdossa kabelt mas mas halozatokra ?
Szerinted, Gui -s linuxos bealito bizbaszokban nehezebb megtalalni 'dhcp renew' jelegu dolgokat ?

"Mijaza déháizé? Ne szórakozzál velem már, NEMMEGYANET!!! MONDD MEG AZONNAL MI A BAJA!!"

;~)) LOL

"Szerinted, bootolas utan, addugdossa kabelt mas mas halozatokra ?"

Ha lapostoposon nyomja, akkor elképzelhető. Bár erre való a DHCP.

/mazursky

Az alias is hasznos. :)

Mi lesz Március 30.-a után? :)))

Tuntetes a licencek miatt. A m$ Mo. dolgozoi utcara vonulnak es sztrajkolnak az elmaradt licencdijakert :) Megint lesz kordon, vizagyu, rohamosztag :) Sajnos el tudom kepzelni, hogy ez szorol szora valora valik. Kitellik toluk.... Vagy minden usert perelnek.

Március 31.
:)

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

Minden user nevére patentet vezetnek be, majd ezután egyesével beperelik őket. :D
Lásd: Mike Rowe esete, bár őt mindössze azért perelték, mert úgy született.

--
- Name ONE thing that your Linux computer can do that my MAC can't!
- Right click.

A Microsoft egyoldalúan és díjmenetsen meghosszabította a licencek érvényességét egy hónappal, hogy egyetlen érintett se legyen jogsértő még néhány hétre sem!
Mit akartok még? Ingyen gépet ne adjanak hozzá?! :-{ZE

Én azzal is elégedett lennék, ha az eddigi licencdíjak felét fizetné az államnak minden gépre amelyiken a szoftverük fut! Ez lenne reális, amiért az ő termékeikkel etettik be a tanulókat/hallgatókat. De ebben nem lenne benne a kizárólagosság, tehát mellette lehessen bármi más szoftver is.

ez az álom, dejo!

és amit a valóságban tehetsz, azt vázolom néhány félmondatban:

"...XP? ahhoz én nem értek... gyere nézd meg milyen jó a linuxom"
"...M$? és legális? ... nem? akkor vegyél licence-t és segítek telepíteni"
"...W$? Mire használod? net, etc, cd-írás? unod a vírusokat? nekem bsd alatt nincs vírusom és atomstabil a rendszer és mindezekre jó"
"...Vista Aero? Nekem Celeron 1.7GHz 256MB -32MB intergányolt VGA-vezérlőn gyönyörűen szaggatás nélkül pörgött a transzparens kocka... de beszéljünk a hatékonyságról és biztonságról... "

/mazursky

Hidd el hasonlóképpen járok el már jó ideje! Tőlem ugyan senki sem kap warez cuccot. Ha valaki ilyesmivel fordul hozzám, felajánlok valamilyen szabad szoftveres megoldást. Ha nem tetszik mehet máshoz. Sajnos találnak mást.

Én is ugyanígy járok el. Találnak is mást helyettem is a warez-re. Aztán valamiért mégis nekem sírnak, ha nem jó/elk*rták a rendszert. Ilyenkor szoktam javasolni a regedit és msconfig használatát, amit persze élből nem ismernek, így marad az egyedüli megoldás: telepítsd újra! ;~))
A szabadszoftveres megoldás nem kell nekik. Persze mikor nálam netezünk stb, akkor megjegyzik, hogy milyen érdekes, milyen gyors, milyen jó a berilmenedzser (amit egyébként nem használok, de ilyen különleges alkalmakra kötelező készenlétben tartani!). No comment. Úgy látszik vannak emberek, akik szeretik szívatni magukat. Pedig még segítenék is telepíteni a linux-ot nekik.

/mazursky

Költöi kérdés:
ha mindenért fizeni kell és nekem az xp egy fontos milliós pályázat írása közben dobja be a kék halált és minden adatom elvész, akkor nekem azt kifizeti a m$, mint kárpótlást, full eredeti papírok minden update, stb. mellett? HMM?

A világ boldogabbik felében semmit sem fizet, mert ezt kikötöttel az EULA-ban.
Magyarországon ezt úgy tudom nem teheti meg. Nálunk a kártérítés mértékének legalább a szoftver árát el kell érnie. Egy XP ás Egy MS-Office együtt kb 100 eFt. Ennyit kaphatsz, ha van türelmed kiperelni.

benne van nyugodj meg.
semmilyen közvetlen, ill. közvetett kárért nem vonható felelősségre.

de a magyar jog erosebb mint az ms eulaja

ha a fizetős red hat kernel panic-ol, akkor a pingvin fizet?

nem valószínű, de legalább küldik a hozzáértő szupportosokat (akik tényleg értik a dolgukat és a igazolványképük gyűrött és még fekete-fehér...)

/mazursky

Akkor hagyjuk ezt a kártérités rizsát. A support nekem eddig mindig megoldotta a gondomat winen is. A különbséget nem itt kell keresni, hazugságok terjesztésével, meg semmivel nem lesz előrébb az opensource.

nem "nem lesz előrébb", hanem
"nem növeli tovább kilométeres előnyét a windowshoz képest."
--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

ja persze, hogy ez hogy nem jutott eszembe :))

csak szép apránként, méretenként ;~))

/mazursky

minden gondodat megoldotta az ms support??? boldog ember :) napi hányat adjak, amit nem tudnak megoldani? (és még csak meg sem próbálják ;) )

--
xterm

Hahaha!
Mi garantálná, hogy nyertes a pályázat!
Még neked kellene fizetni, mert nem tudod beadni a pályázatot, és megmenekülsz egy csomó hercehurcától, ami után elutasítják a pályázatot!
Egyébként, függetlenül a használt op. rendszertől: miért ne lenne MENTÉS?

azért ez nem olyan egetvero problema. kelett frissitesi alap, tehát roszabb esetbe ( a klienseken) win xp home van, jobb esetbe prof. Akinek home van, és profot akarna meg nem olyan egetveroen nagy ossze pl. egy eopen.

az office meg szerintem teljesen elhagyhato, a legtobb esetbe ooo boven eleg.

Be akartam en is szolni, hogy kellett legyen alap, s elkezdtem filozofalni azon, hogy tulajdonkeppen mekkora szivas ez az egesz Volume License ize, mikor a Microsoft nem kepes kiadni egy uj Windows-t, csak 6 ev fejlesztes utan. Es meg azt sem akarjuk hasznalni, foleg iskolakban nem. Office2007-et ne is emlitsuk. Csak szerver vonalon jottek uj es jo dolgokkal.

Jobban megeri venni egy nyomorult Windows XP licenszet, s addig hajtani amig a gep birja. Aztan ujat. Csak autonomiat kene adni az iskolaknak szoftvervasarlasban is, nem lenyomni a torkukon a volume license-et.

Igazabol nagyon sajnalo, hogy a kolsegvetesi megszoritas nem erintette ezt a teruletet.... En mindenhol probalom promotalni a szabad szoftverek hasznalatat.. meg kene ar lepni ezt nagyon... 3-4 ev alatt ki lehtne termelni azt a poweruser bazist Linuxon ami miatt most az M$ felhasznalobaratabbnaak tunik.
Ossze kene fognia a magyar Linuxosoknak es ossze kene allitani egy olyan csomagot amivel lehetne palyazni az altalano es kozepiskolaknal. Nekem persze itt is az Ubuntu jut eszembe.. de nem a distro a kerdes.. egy olyan out of the box csomagra lenne zukseg ami trtalmaz egy szerver OS-t egy Kliens OS-t programokkal... tankonyveket amikbol tanitani lehet. Oktatast a tanaroknak... ke tantervet stb.

Egy ilyen csomaggal es jo arakkal lenne lehetoseg arra, hogy az iskolakban elterjedjen a Linux.. ess az a gyerek aki 4-5 even keresztul Linuxot hasznal a suliban... mar a sajat gepe megvasarlasanal is elgondolkodik majd..... es lehet, hogy a Linuxot valasztja... es ha van nagy USER bazis akkor elobb utobb a jatekfejleszto cegek is felveszik a platformjaik koze a Linuxot...

Tudom, hogy ez nagy fa... de ideje lassan elkezdeni elezni a fejszeket...
Persze van egy par eszkoz amit meg kell irni, vannak konyvek amiket szinten... De en nem latok mas utat... az M$ mar az ovodaban kezdi a lock in -t es mire egyetemre kerul a user mar elveszett.

Mar keszulnek a tervek szabad idomben... meg akarok ltogatni par sulit, hogy felmerjem a magyar iskolak igenyeit... meglatjuk....

viva la revolucion :)

PS: Bocsi ha off

### ()__))____________)~~~ ###
#"It's nice to be important, but it's more important to be nice"
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"

kozponti menedzsment, házirendek, stb, akkor már ezek is legyenek benne. vagy tudsz vmi megoldast (egybe) ami hasonlo az ms AD-jéhez?

vmint az extrém változatos hw park támogatását.

Mi a fsznak a rendszergazda? Egy 50 gépes iskolai hálón nehogymár koppontimeneggggement meg ilyen szrok kelljenek ember! AD? Minek? Iskolákban meg önkormányzatokban extrém hw? Hol? Minek? Elegem van már az ilyen csúsztatásokból. Aki nem kompetens inkább csak olvasson.

nem extrém hw-t hanem extrém változatos hw-t írt. például, amikor én voltam középiskolás, minden évben lecserélték egy-egy gépterem (volt azért jópár) gépeit, mert egyszerre ennyire volt pénz. például. egyetemen dettó.

a központi menedzselést meg a költséghatékonyság nevében bírnám elképzelni (de az én fantáziám szegényes, szóval...) miszerint minek minden 50 gép mellé rendszergazda, találjuk ki okosan a szoftverigényeket, jogosultságokat, stb., aztán menedzselje egy ember 10 közintézmény 50-50 gépét, a kilenc másik rendszergazdának meg megköszönni az eddigi munkát, és inkább játszóteret építeni a nekik szánt közpénzből. esetleg még egy másikat megtartani hardveres lótifutinak, ha valami személyes beavatkozást igénylő baj történne... Hm?

Nem személyeskedésképp: mikor voltál középiskolás? Ma már azért az iskolákba kerülő /vagy használt szrok vagy full Intel chipsetes HP-k/ 99%-át ismeri a linux. Központi menedzselés: Azért kértem hogy csak kompetens írjon mert az tudja hogy millió vidéki iskola köszönőviszonyban sincs egymással, nem hogy közös rendszergazdájuk legyen. Sőt: nincs is rendszergazdájuk. Az aktuális informatikatanár rendszergazda is, ráadásul 10 esetből kilencszer az önkormányzaton is, tehát nem etetünk senkit feleslegesen. Persze tudni kell hogy most az iskolák, önálló önkormányzatok 95%-át adó kisfalvakról van szó.

iskolaba vagyok r.gazda. van 26 egyforma dell gépunk, azon kivul a maradék kb 30 (plusz még 20 amin csak net van) teljesen más. mindegyik.

és ne a kozepiskolakat vedd alapul, mert azok egy kicsit jobban el vannak eresztve penzileg.

A szoftverlicenszek helyett talán gépekre kellene költeni. 20ezer alatt lehet venni komplett márkás P4 használt gépeket a nagyon sok helyen meglevő P2 P3 ősleletek helyett.
------
Λ4Иł)4

Na mi most kb. ilyen helyzetben vagyunk. Hidd el, hogy a 10 helyre kevés 1-2 rendszergazda. Pláne, amikor az iskolatitkár hív, hogy akkor most hogy is kellene cserélni a printerben tonert?
Nálunk most 8 középiskolai kolesz van 4 emberre (4x4 órába), és a város 8 részén szétszórva. Ezt ha két emberrel (2x8 óra) megcsinálod úgy, hogy mindenki elégedett, hát megeszem a kalapom. Arról nem is szólva, hogy a távmanagement egész addig szép és jó, amig nem 1-2megabit/128-256kbit vonalakon kell adminolni úgy, hogy közben a kölkök is használják. Én is be akartam vezetni - legalább a rám kiosztott két koleszban -, hogy majd VNC meg rdesktop. Hát nem jött be.

A felsőoktatásban természetesen némileg más a helyzet. Ott is dolgoztam több, mint négy évet. Ott már jobban megoldható a központi management, mert legtöbbször egy kupacban van az a párszáz gép.

Arról nem is beszélve, hogy 10x 50db gépbe tuti hogy behány valami. Itt egy videókártya, ott egy memória, amott egy winyó.

probaltad már egyáltalán ezt a kozponti menedzsmentet?

tudod mennyire kell, meg jo dolog?

kozpontilag beállíthatok egy halom dolgot, kezdve azzal, hogy milyen háttérképe legyen a usernek, az energiahatékonyságon át addig, hogy milyen proxyt éren el, hogy nézzen ki az asztala, hol tárolja a fájlait, stb.

Igen. Pontosan erről van szó. Egy kisiskolában pont ezek nem fontosak. Proxy transzparens, háttérkép kikapcsol a fájljait meg tárolja ftp-n vagy egy szerveren és desktopról fish-el vagy egy ftp klienssel eléri. Az a baj hogy eleve úgy közelítesz hogy mi megoldható Windows alatt.

ki beszel itt kis iskolarol?

amugy meg Te iskolaba dolgozol, hogy pontosan tudod mik az igenyek? vagy csak elvakult linux fan vagy

Ezeket a feladatokat meg lehet oldani linux-al, csak érteni kell hozzá, ugyanúgy, mint a winhez. A különbség csak annyi, hogy a win licensz helyett lehet foglalkoztatni egy hozzáértő szakit.

Személyeskedés meg itt nem szokás.

Azt hittem vitapartner vagy.

megprobalod magyarazni, hogy mire leygen szuksege egy iskolanak.

ezt ne tedd.

Középiskola, 150+ gép (legalább 8 fajta asztali gép és legalább 3 féle noti). Az igényelt központi management fícsör: minden gépen minden bejelentkezéskor ugyanúgy nézzen ki az asztal, ugyanúgy működjön minden gép, a fájlok mentése hálózatra történjen, amihez bárhonnan jogosultságok alapján hozzáférhessen tanár és diák. Ja és mindez a lehető legkevesebb (értsd: semmi) beállítást igényelje a felhasználóktól.
Nem vagyok egy nagy guru, de ezt 2 hét alatt (rtfm - beálítás - tesztelés) a teljes iskolában meg tudnám oldani. Egy gépterem van amit windows only programok miatt nem lehet kiváltani, de pl. az ms office ide sem kellene.
Az egyetlen dolog, ami ehhez igazán hiányzik, az a tanári hajlandóság.

Általános iskolában, 25 gépre is csináltam már hálózatot/szervert. Ott sem lenne lényegi különbség.
------
Λ4Иł)4

Lehet hogy nálatok arra van szüksége amit Te úgy gondolsz. Máshol másra. Én nem magyarázom meg hogy mire van szükség. Aki ezt mint rendszergazda nem tudja, az magára vessen hogy szivatják egyen képernyővel meg ilyen baromságokkal. Ha egy diák oktatását AD nélkül nem tudod megvalósítani az téged meg az iskoládat jellemez. Nálunk bármelyik géphez leül egy diák, tud rajta tanulni függetlenül attól hogy milyen háttérkép van. De látom te más irányba tartasz, nem is tudom mit keresel itt.

uhum, tehát szerinted akkor teljesen felesleges a tanulokat rendesen beszabalyozni?

egyelore nincs ilyen megoldas linux ala. A KDE-be lesz, de ez még kozel se tokeletes, de legalabb alakulgat (és ha elkeszul talán jo lesz)

AD nélkul nincs kozponti telepites, házirendek, stb.

de kérdem, te egy iskolába dolgozol, hogy ennyire belelátsz?

Osszesen egy terembe kell windows, egy avg. egyetemen. Mert van egy-ket mudul amiben olyan dolgok vannak gyakorlaton, amihez csak windowsos program van. (pl. TMS320* ak kozul nem mindegyikhez van linux compiler) (lagalabbis en mast nem lattam ott, gondolom mas szakon is van egy ket ilyen modul..)
gimnazium, altalanos iskolba nincs ilyen spec. progi.

Jogos. Bár lehet, hogy elég egy Win2003 R2, mint terminálszerver, egy erősebb vason. Ott már a kliensgépek licencét megspóroltad.

/mazursky

Bár nem vagyok tökéletesen tájékozott, de szerintem a kliensenkénti licenszdíjak is hasonló nagyságrendben vannak.
------
Λ4Иł)4

NFS + NIS?

Tyrael

A legtobb nem bleeding edge cucc tamogatott...marpedig a legtobb sulinak nem telik bleeding edge cuccra amugysem.... amugy eddig iskolaban en nem talalkotam olyan geppel amin ne ment volna a Linux, mega kelett is kicsit butykolni vele... de erre van a support.
AD hez ne ertek, bar lattam mar olyat :) Az altalam vazolt project arrol szolna hogy a megfeelelo emberek osszeallitanak egy olyan csomagot mi mukodik... tuti van itt olyan aki kisujjbol megmondja hogy hogyan lehet megoldani azokat a dolgokat amikre egy iskolanak szuksege lehet, igy elsore ami eszembe jut az, hogy egy adott user barhonnan bejelentkezve mindig ugyanazt lassa... akkor itt be is dobom a kozosbe a kerdesst... azt hogyan/mikent mondjuk 1000 userig? ugy hogy egyszerre max 100-200 user van bejelentkezve...

### ()__))____________)~~~ ###
#"It's nice to be important, but it's more important to be nice"
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"

Ezt a közösbe dobott kérdést én nem nagyon értem, de támogatom az ötletedet, miszerint egy olyan disztrót kellene összeállítani, ami megfelelne az iskolák számára. Ahhoz, hogy ugyanazt lássa minden user, akárhol is jelentkezik be, AD kell. Legalábbis win alatt. Nálunk a suliban 130 gépet kell menedzselnem. Sajnos nem nagyon van időm arra, hogy egyenként telepítsek, állítsak be. Arra sem, hogy aközpontosított telepítéshez a szoftvereszközöket beállítsam. Azt szoktam mondani - az elődömről elnevezve -, Laci-munkakörben dolgozok. Ez nálunk azt jelenti, hogy MINDEN. Oktatástechnikus és R.gazda. Személy szerint örülök, hogy egy kicsit megszorul a hurok a tisztaszoftver nyakán. Tavaly júliusig Win szerverünk volt. Mióta itt vagyok Linux szerverünk van. Nagyon szépen kiszolgál:

DHCP, Tűzfal. Reményeim szerint egy RIS-t is összedobok. Sambaval pedig megoldható minden probléma ami az Érettségi kapcsán felmerül. És egyszerűbb is, mint egy win szervert ad-vel beállítani.

> hogy ugyanazt lássa minden user, akárhol is
> jelentkezik be, AD kell. Legalábbis win alatt.

Vagy én vagyok szigorú, vagy a sulik kényelmesedtek el azóta, mióta nem rendszergazdáskodom iskoláknak, de én azt mondom, akkor lát mindenki egységeset mindenhonnan, ha minden egyforma. De a vándorló profil is sima ügy, LDAP belépés után úgyis samba mount, a home meg felmappelve a megosztásra.

---
;-(

"egy olyan disztrót kellene összeállítani, ami megfelelne az iskolák számára"
Sulixszal mi a baj?

fizetos? talán..

Mi a máknak kell egy full más disztribuciót kitalálni?
Valamelyik nevesebb vonalhoz, voanalakhoz illeszthető lenne egy kis kiegészítés. Szerintem ez sokkal jobb lenne.

Pistike sulixot tanul az iskolában, ahol igy meg úgy kell megcsinálni dolgokat. Persze az openoffice ugyanaz, és egyéb programok, de ő jobban akarja ismerni és már "DOS"-t is használ linux alatt.
Hazamegy és sulix fogja várni otthon (ha linux)? Hát szerintem nem: Ubi, Fedora, Suse, stb...

Szerintem meg warez vindóz várja Pistikét. Nem vette meg. Megvan neki! Meg a haveroknak is.

/mazursky

Az en eredeti elkepzelesem nem disztro fuggo... persze nekem Ubuntu vonal jon be... mert soha nincs vele semmi bajom... \meg rohadul elterjedt igy ha 14evesUSER1.0 hazamegy es esetleg telepit ehhez talalja a legtobb segitseget. Pont ezert nem is kuln Disztrora gondoltam... csak egy a meglevo repokbol osszeallitott telepito CD-re.. igy maganak a disztronak a karbantartasa nem venne el az idot pl a tankonyviras, vagy tanarok betanitasa feldatkortol.
Ugy gondolom hogy a mai Desktop Distrok nagy resze megfelel a celnak... eutan a kerdes mar csak a hardware tamogatas merteke, a softwarek frissessege, es a varhato tamogatasi idoszak. ugy gondoltam, hogy az Ubuntu LTS ek megfelelo taptalaj ennek... 2 evente meg ki lehet adni egy uj csomagot.

### ()__))____________)~~~ ###
#"It's nice to be important, but it's more important to be nice"
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"

130 munkaállomás nem kevés, de 180 ezer azért mégiscsak több... ;)

szivesen megnézném ezt a gyakorlatba, hogy hogy csinaljak

Én is. :)
Korábban írtam róla egy kis cikket az ubuntu.hu-ra, abból kiderül egy-két részlet (főleg, ha követed a linkeket is), de azért megnéznék egy ilyen rendszert működés közben is - főleg az érdekelne, hogy mennyire sikerül ezt integrálni az oktatásba. A terv az, hogy minden diákra egy munkaállomás jut majd, és nem csak informatika oktatásban használják majd, hanem más tantárgyaknál is kihasználják ennek a lehetőségeit - szerintem sokkal jobb koncepció, mint a magyar digitális tábla...

> kozponti menedzsment, házirendek, stb,

Milyen menedzsment, meg házirend? Nem kell az, ez nem enterspájz. Naponta esténként le kell túrni az összes klienst és nulláról feltelepíteni. Ami maradhat, az úgyis hálózati megosztásban van, központilag mentve (és felülvizsgálva, hehehe). Azonosításra LDAP, a csodás GOSA2-vel oszt reszelő...

---
;-(

Én már csak abban reménykedek, hogy az EU felhagy az MS perekkel,
és kiadja az ukázt, hogy ezentúl csak OpenOffice ...

Én abba reménykedek, hogy az EU felhagy minden szabványtalan dologgal, és mindent csak szabványosan fogad el (szabványos, dokumentumok, stb.)

innentol kezdve megadatik a verseny lehetosege

Kiváncsi is lennék mi lenne, ha lejárna a licenc.

Ismerettségi körömben szinte minden win-t használónak valamiféle suliból megmentett campusos win van a gépén, merthogy ez nem hozza a bugyborékot fel, hogy loptad.

Lejárna a mostani licenchosszabítás, akkor mindenki warezolna tovább, keresne T-orrenten valami olyan verziót ami meg. Sulik és egyéb helyek is ezt csinálnák.
Az hogy kilehetne cserélni az OS-t másra az meg sem fordulna a fejükben.

De szeretnék jót röhögni azokon az embereken akik úgy gondolták hogyha ilyen "Sulis" XP-t tesznek fel akkor meg lesz oldva az XP vásárlási problémájuk.

A M$ helyében én nem adtam volna licenchosszabitást, és máris el lehetett volna adni egy párezer licencet.
Igaz lehet hogy a sulik meg átálltak volna ezidő alatt valami linuksz-ra, vagy mire... :)

"Ismerettségi körömben szinte minden win-t használónak valamiféle suliból megmentett campusos win van a gépén, merthogy ez nem hozza a bugyborékot fel, hogy loptad."

FIXME: Ami szintén illegális, ha nem volt legális frissítési alap - vagy rosszul tudnám?

Sőtt biztos illegális, mivel közülük, kb. 1 ember aki felsoktatással kapcsolatban van. A tőbbi már nem jár iskolába.

Amíg nem lesznek Linuxhoz is értő tanárok, addig nem fog változni semmi.

Ez a nagy igazság!

A volt sulimban is, ahol volt hivatalos rendszergazda, ott is én tettem rendbe, hogy legalább a netet egy linuxos szerveren keresztül osszuk már szét, plusz sávszélesség-menedzsment, így aztán örültek. 3 infos kollégám volt rajtam kívül, de a linuxról is csak hallottak, azt se tudták mi az.

Mert az érettségiben tényleg nincs olyan hű_de_speciális_alkalmazás hogy Win kelljen hozzá. OpenOffice elég.

A legviccesebb az volt, hogy nem hitték el, hogy tudom szerkeszteni a PDF-et -> slackware + pdfedit csodákra képes (csak ki kell várni)

/mazursky

mikor alapveto dolgokra nincs penz, nem a windows (meg akarmilyen program) licence lesz az elso amire pénzt adnak ki.

Vistával ezt már nem csinálhatják meg, license server van az egyetemen, nincs közkinccsé tett corporate key mint XP-nél... Más kérdés hogy így aki nem kolis, automatikusan kirekesztődik - ez vajon mennyire sérti a Campus eredeti célját?

háromhavonta bemegy egy ilyen ip-ju helyre és aktivaltatja.

Bemegy IP-Sec-el. :)

Nem arrol volt szo, hogy lejarat utan is egy evig meg hasznalhatjak ?

egy honapig

Csak az a baj manapsag meg a hülye gyógyfeladatokat is ugy allitjak ossze a tanuloknak, hogy csak M$ Officeban menjen.

Pl: A multkor egy Okj-s tanfolyamon volt, hogy valami oszlopdiagramnal az oszlop tetjere, pont mittomenhova kellett kiiratni a konkret erteket. Hiaba kerestem openoffice alatt hol lehet ilyet nem talatam. Megneztem M$ Officeban, es ott volt.
Es meg legalabb 5 ilyen kis baromsag volt a feladatok kozott (megjegyzem mind lenyegtelen hulyeseg) amit az openoffice pont nem tudott.
Mellesleg az osszes ilyen MS programokra vonatkozo gagyi oktatas ilyenre megy ki: menj ilgyen menube, ott ez klikk, onnan az klikk, aztan jobb klikk, majd enter enter enter, klikk ....

Kerdeseim:
1.Ez veletlen lenne?
2.Miert ilyen hülyesegekről szól egy ilyen vizsga?
Excel/Calc ban nem a fuggvenyek hasznalata, abszolut,
relativ hivatkozas stb tarsait kellene tanitani, mint az
hogy hol kell bekattintani azt hogy villoglon egy cella
hattere hupikek szinnel???
3.Errol ki tehet? :-)

Ezt a színvonalat vagy az oktatók húzzák meg (saját hozzá-nem-értésükkel), vagy pedig tényleg ez a cél.

Jó lenne, ha az ilyen OKJ-s és egyéb tanfolyamok egy olyan gondolkodásmódot adnának az ott tanulóknak, amellyel maguktól is tovább tudnak lépni, mivel idő nem igen van az ilyen tanfolyamoknál szerintem hogy mindenkinek a saját szintjén nyújtsa a maximumot.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy nem sokat adnak a gyorstalpaló tanfolyamok azoknak, akik maguktól egyébként sem képesek megtanulni hasonló jellegű dolgokat és tovább fejlődni. Aki meg amúgy is képes magát képezni, annak meg eleve nem kell ilyen tanfolyam.

De nem szándékom lealacsonyítani ezt az oktatási szférát, mert erre is szükség van, csupán a saját tapasztalatom negatív.
szerk.: Ja és ne felejtsük el, hogy a tanfolyamok szervezése elég jó kis iparággá nőtte ki magát, súlyos pénzeket lehúzva azokról a csóró kisemberekről, akik esetleg kénytelenek megszerezni a papírt bízva abban, hogy jobb vagy egyáltalán lesz munkájuk. Volt szerencsém dolgozni egy ilyen cégnek (nem ezen a területen) - szerencsére nem sokáig, és elkérték a zsíros összegeket a gyengécske tanfolyamokért, de még a tanárokat is alig akarták kifizetni.

ja, jogsikor se azt tanulja meg az ember, hogy adott kocsinal mit csinaljon, hogy menjen, hanem a folyamatokat, amit aztán rá tud huzni más kocsikra is.

Index cikk legszebb mondata:
"..a tervek szerint májusig a Novell-lel is megállapodást köt a minisztérium, hogy a nyilt forráskódú szoftverek is hozzáférhetővé váljanak az oktatási intézmények számára."
:-)

Eddig mindez hozzáférhetetlen volt.

Sziasztok.

Csatlakoznék az előttem szólókhoz, de néhány gondolat:
- Nem tudom emlékeztek-e még a linux iskolábkan történő elterjesztésére irányuló (sajnos eléggé sikertelen) próbálkozásra (UHU) ismerőseim nagy része csak azért keresett fel, hogy: "Te szoktál linuxot használni, hogyan kell ezt leszedni és az XP-t felrakni..."
- Az iskolákban (tisztelet a kivételnek) az informatika tanárok nem nagyon mutatnak hajlandóságot az MS rendszereken kívül mást oktatni (nekik is utána kéne járni / meg kellene tanulni dolgokat...) meg egyébként is úgyis mindenki az MS-t használja majd, az kell majd a gyereknek is.
- A legnagyobb probléma szerintem a JÁTÉK. A szülőket meg lehet etetni sokmindennel (tanulni kell a gép, meg a suliba a dolgozatokat megírni) de tapasztalataim szerint a gyerekek (80-90%-a) JÁTSZANI akarnak majd, meg iwiw-ezni, meg msn-ezni, meg filmeket nézni (az utóbbi háromban szerintem már a linux jobb!) Így a játék miatt majd Xp lesz (az hogy warez, meg nem sok mindenkit érdekel)

Szerintem nagyon jól látjátok a dolgokat, az iskolában kell elkezdeni.
A gyerekeket rá kell venni hogy nyílt szoftvereket használjanak.
Meg kell hogy tapasztalják az előnyeit.
Lassan-lassan pedig a játékgyártók is igazodni fognak a felhasználói (vásárlói) igényekhez.