A vezeték nélküli technológia és a tejesemberek

 ( styg | 2008. február 21., csütörtök - 20:07 )

A vezeték nélküli technológiák felé nyitó Google érdeklődését egy meglehetősen speciális területen tevékenykedő cég keltette fel - írja a Wall Street Journal. A cikk címe: "Új ötletek a vezeték nélküli technológia egén - ejtőernyő szükséges" (Floating a New Idea For Going Wireless, Parachute Included).

A Space Data Corp. naponta tíz, hidrogénnel töltött léggömböt bocsát útjára. Mindegyik egy cipősdoboz méretű egységet emel a magasba, melyek egyfajta "átjátszó toronyként" működnek, több száz nézetkilométeres területet fedve le. A cég állítása szerint egy léggömb hozzávetőleg negyven földi átjátszó torony teljesítményét nyújtja, amire szükség is van, hiszen a felmérések szerint a vidéken élő amerikaiak 36 százaléka nem rendelkezik internet kapcsolattal.

A leggömbök körülbelül 300 métert emelkednek percenként és a 3 kilométeres üzemi magasságukat két óra alatt érik el. Ott nagyjából 24 órás üzemelés után a ritka levegőben a hordozó leggömb szétrobban, az átjátszó egység pedig egy kis ejtőernyő segítségével landol valahol. A begyűjtés (GPS) egy részét farmerek végzik, akik minden begyűjtött egységért 50 dollárt kapnak.

Úgy tűnik, a Google lát fantáziát a technológiában, mert szerződni szeretne a Space Data Corp.-nel, illetve a cég teljes felvásárlását fontolgatja.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Erről R.C. Wilson "Spin" (Pörgés) c. regénye jut eszembe, amikor a Föld elvesztette a műholdjait, ballonokkal próbálták helyettesíteni azokat.

náluk csak 36%? ugyanmár nem tudom mit panaszkodnak.
- azért Jenkiland nem kis falu, ott az elmaradt kelet-európai exszocialista gondolkodásom (hehe) szerint ez egyáltalán nem rossz arány

A 24 órás üzemidőt viszont picit keveslem - valahogy tuti kihozták, hogy de mennyire gazdaságos lesz, de így hirtelen nem látom át, hogy miért. Tudom, okosemberek meg minden, de véleményem szerint így nagyon sokat kell kérniük érte.

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	    //garantáltan véletlenszerű.
}	   //xkcd

gondolom azért gazdaságos mert 10 ballonnal lefednek egy magyarországnyi (??) területet

90000/900=100 - ha 900 km^2-nyi területet fednek le, akkor is 100 ballon kellene...
A másik meg az, hogy "há elromlott a tráktor, no nembaj, nélám, van itt egy ballon - kiszedem a kütyüből a dráoútot oszt megjávítom az tráktort, jól"
jó, lehet, hogy nem ez a mentalitás az uralkodó, de nekem ez ugrik be első körben...

A 100 ballont begyűjteni ott vidéken nem kis logisztikai feladat, nem tudom, mennyi ott 50 $, de 100 km-t talán nem utaznak annyiért. Főleg nem másznak fel pl. egy hegyre, nem csónakáznak be egy tó közepére miatta.

Ez csak imho, persze ahol nincs jobb megoldás, ez is megteszi... jobb híján.

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	    //garantáltan véletlenszerű.
}	   //xkcd

Hát, ebayre csak nem rakják fel a lepotyogott transzmittereket, előbb-utóbb nem lenne net ugyi.

Mekkora! Geocaching, aminek még értelme is van. Ugranának rá a népek.

[fun]
Erről egyből ez ugrott be: Betiltják a lufit az USA-ban
Kíváncsiságból rákerestem a dologra, a hír igaz, találtam is részletesebb infót itt.
De a Space Data Corp.-nak valószínűleg nem kell majd a 250$/lufi büntetés miatt aggódnia, a tevékenységükre rá lehet húzni valamelyik kivételt. :-)
[/fun]

Szabi

Véletlenül eresztették el? :)

diznyilendbe se megyek be többet:)
csődbe megyek ha lefényképeznek - mint bizonyíték:)

gondolom nem akarnak olyan giccsmeetingetek Amerikában, mint a mi május 1.ei parádéink voltak. tyúktörők által egyszerre felengedett lufik a felvonulási téren, fehér békegalambok, meg egyebek :D

http://www.jaxa.jp/projects/sat/winds/index_e.html

...ez egy fokkal értelmesebbenek tűnik, bár tény: drágább.

"300 métert emelkednek percenként és a 3 kilométeres üzemi magasságukat két óra alatt érik el."
biztos én vagyok hülye matekból, de ez nekem sehogy sem jön ki...

The balloons rise about 1,000 feet a minute and reach their target altitude of 65,000 to 100,000 feet in under two hours.

Egy kis elírás lehet, nem 3km, hanem 20-30km :)
--
"my mind had skipped town and left me behind to pay the rent"