MagyarOffice(R), magyar nyelvű integrált irodai szoftvercsomag

 ( trey | 2001. december 29., szombat - 20:42 )

 MagyarOffice néven új integrált irodai szoftvercsomagot dobott piacra a Multiráció Gazdaság- és Pénzügyinformatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft., melyet sajtótájékoztatóján jelentett be. A programcsomag alternatívát kínál a magyar nyelvű irodai szoftverek piacán többek között azáltal, hogy a forgalomban lévő hasonló termékek fájlformátumait is képes kezelni.

A MagyarOffice(R) integrált irodai szoftver teljes megoldást nyújt mind magánszemélyek, mind vállalkozások számára. A szoftvercsomag rendelkezik mindazzal a funkcióval, amelyet más cégek által gyártott, vagy kifejlesztett irodai szoftver teljesíteni tud, így tartalmaz szöveg- és weblap-szerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt valamint rajzolóprogramot, a magyar felhasználók igényeihez szabott sablonokkal, helyesírás-ellenőrzővel, dokumentációval. Alkalmas sok más programcsomag fájljainak kezelésére, azaz nagymértékben kompatibilis a felhasználók jelenleg használt legtöbb irodai alkalmazásával, így a felhasználók anélkül térhetnek át a MagyarOffice használatára, hogy meglévő fájljaik elvesznének vagy azokon jelentős átalakítást kellene végrehajtani. A programcsomag Windows és Linux operációs rendszereken futtatható és hamarosan a Sun Solaris operációs rendszerén működő verzió is megjelenik. A Linux és Solaris platformokon futó rendszerek előnye, hogy rezisztensek több, a hagyományos számítógépeken terjedtő vírusokkal szemben.A piaci felmérések szerint a MagyarOffice(R) szoftver iránt a kis- és középvállalkozások körében - már a piaci megjelenése előtt - jelentős érdeklődés mutatkozott, különösen annak kedvező fogyasztói ára miatt.

A MagyarOffice(R) a Sun Microsystems által megvásárolt német StarOffice program közzétett és továbbfejlesztett forráskódjára épül. Így biztosított a megfelelő szakmai háttér és a további fejlesztések lehetősége. A nyílt forráskódú szoftverek fejlesztési modellje lehetővé teszi, hogy az ilyen módon kifejlesztett termék hatékonyabb, rugalmasabb, valamint alacsonyabb költségű legyen. Ennek megfelelően a MagyarOffice(R) ajánlott kiskereskedelmi ára 18 ezer Ft + ÁFA.

Mintegy két évvel ezelőtt a Sun Microsystems felvásárolta a német StarDivision vállalatot, a StarOffice nevű irodai programcsomag fejlesztő cégét. A felvásárlást követően a Sun a szoftvercsomag licenszét ingyenessé tette, majd az elmúlt évben egy fejlesztői közösséget is létrehozott azáltal, hogy OpenOffice néven közzétette a StarOffice forráskódját, így bárki számára megnyitotta a lehetőséget az irodai programhoz történő új fejlesztésekre, új nyelvi változatok létrehozására, lokalizálásra (OpenOffice). A Multiráció erre a forráskódra építve készítette el a MagyarOffice Alap verzióját. A magyar nyelvű változat - szemben az alpját képező OpenOffice-szal - nem teljesen nyílt forráskódú. A magyarítás, mely a cég szellemi terméke, és a beleintegrált magyar nyelvű helyesírás-ellenőrző, mely a MorphoLogic terméke, nem nyílt forráskódú részei a programcsomagnak. A MultiRáció Kft. jelenleg is dolgozik a MagyarOffice(R) 1.0 továbbfejlesztett standard verziójának tesztelése, valamint a programcsomag piacradobása jövő év tavaszára várható, míg a professzionális verzió 2002 őszére készül el.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én csak arra lennék kíváncsi, hogy ez a szép hosszú nevü Kft. mit tesz hozzá az eredeti OpenOffice-hoz, hogy képes érte elkérni 18 ezer Ft + ÁFA árat. A MagyarOffce alap állításuk szerint tud:

magyar nyelvü felhasználói felületet, magyar helyesírásellenörzö és elválasztó modult, magyar segédletet és magyar sablonokat. Ebböl a helyesírásellenörzö és elválasztó, valamint a felhasználói felület a Staroffice-hoz simán letölthetö. Most akkor miért is kerül ugyanez 18 ezer Ft-ba?

Hát igen, ez valóban jó kérdés. Gondolom a cég a termékéhez ad valami komolyabb Magyar nyelvű dokumentációt, és ahogy szokott lenni telefonos, fax, vagy/és email supportot. Erre sok embernek nincs szüksége, és azoknak nem is éri meg ennyi pénzért. Viszont vannak cégek akik lehet, hogy igénylik ezek meglétét, és meg fogják vásárolni. Mindenesetre az ára töredéke a M$ Office -nak, tehát mindenképpen megéri.

Gondolom a terméknek van valamilyen előállítási költsége, magyarítás (azt azért valljuk be, hogy a SO magyarítás elég gáz, a főmenük magyarok, de egy szinttel lejjebb már angolok), fizetni kell a dokumentációért, a CD -k nyomásáért, a nyomdának, stb.

Én a kezdeményezést jónak tartom, mivel egy _másik_ lehetséges választást kínál a fizetős szektorban.

Az más kérdés, hogy én sose fogom megvásárolni =) ....