IBM PowerVM: újracsomagolt POWER virtualizáció

 ( LGee | 2008. február 13., szerda - 17:38 )

Az IBM PowerVM néven kínálja a System p hardveren elérhető virtualizációs megoldásait. A január 30-án bejelentett új márkanév a jellemzően kis- és középvállalatok igényeit megcélzó, a POWER6 modellek képességeire alapuló technológiákat foglalja egy termékcsaládba, felvéve a versenyt a VMWare, a Sun és a többi gyártó kínálatával.

Mi is tehát az újdonság?

Korábban az IBM az Advanced POWER Virtualization (APV) nevű megoldást (a hivatalos link helyett) kínálta a System p hardveren, melynek standard változata lényegében nem más, mint a 2004 óta létező hypervisor (hardveres virtualizációra képes firmware). Tavaly nyáron az első POWER6 szerveren mutatkozott be az APV Enterprise kiadása, ami a Live Partition Mobility (ide vonatkozó Redbook) technológiához szükséges. Utóbbi az alkalmazások, illetve akár a teljes operációs rendszer leállítás nélküli ('élő') áthelyezését teszi lehetővé másik hardverre. Így többek közt az operációs rendszer javításait az alkalmazások leállítása nélkül is telepíteni lehet.

A PowerVM az APV-t hivatott felváltani, és háromféle verzióban vásárolható meg. A kisebb vállalatok számára az IBM az Express verziót kínálja, mely csupán processzormagonként 40 USD-be kerül (három virtuális szerverhez), így jóval olcsóbb, mint a VMWare ESX Server, mely akár 2000 USD-nél is többe kerülhet foglalatonként, habár a VMWare gazdagabb csomagot kínál. A PowerVM Standard már 850, a Live Partition Mobility-t is tartalmazó teljes (Enterprise) szoftver pedig 1500 dollárba kerül.

Mindegyik verzió felár nélkül tartalmazza a PowerVM Lx86 virtualizációt, mely korábban System P Application Virtual Environment (pAVE) néven futott. A szoftvert a Transitive fejlesztette, ezzel Linux x86 alkalmazásokat változtatás nélkül használhatunk a POWER hardveren.

---

Februárban megjelent két új, POWER6 alapú 4 unitos System p modell, a p520 1-4 processzorral, illetve a p550 2-8 CPU-val és maximálisan 256 GB (!) memóriával kapható.

Az IBM állítása szerint már idáig is több mint 4000 POWER6 p575 szervert adtak el, melyeknek mintegy 70 százalékán használják az ügyfelek a virtualizációs lehetőségeket.

(A The Inquirer cikke alapján)