Összefoglaló: "Megtámadta a Microsoft-közbeszerzést három hazai szabad szoftveres cég"

 ( trey | 2008. január 24., csütörtök - 19:11 )

Három magyar tulajdonban lévő cég kifogásolja a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság - áfa nélkül becsült értéken 25 milliárd forintos - szoftver beszerzési tenderét. A kormányszóvivő szerint a cégek félreértik a helyzetet, mert a keretmegállapodás éppen nyitást jelent a nyílt forráskódú szoftverek beszerzéséhez.

"Közbeszerzési Döntőbizottság előtt támadta meg három hazai cég azt 25 milliárd forint értékű közbeszerzési kiírást, mely a közintézményi számítógépek Microsoft szoftverekekkel ellátását tűzi ki. Az Open SKM Agency, az ULX és a Multiráció szerint a kiírás versenyellenes, visszaél a törvényben szereplő kivételekkel. A közbeszerzési törvény értelmében jogellenes a kiírásban terméket vagy implementációs megoldást megnevezni, mely alól csak néhány kiemelt esetben lehet eltérni. A kiemelt esetek közé tartoznak az üzemi folytonosságot biztosító kritikus rendszerek frissítései például, vagy a különösen jelentős, megkülönböztető innováció." - A teljes cikk itt olvasható.

--

"Példát idézve hozzáfűzte, Németországban néhány éve olyan mértékben lassította le a rendszert a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazására való áttérés, hogy végül visszatértek a felhasználók által leginkább ismert zárt forráskódú rendszerre. A nagy tömegű felhasználás esetén ugyanis a nyílt forráskódú rendszer megismertetése nehezebb és drágább is. A nyílt forráskódú szoftver ugyan ingyen van, de a fejlesztés, a támogatás költségeit figyelembe véve jóval drágább lehet a zárt forráskódúnál - tette hozzá a szóvivő." - A teljes cikk itt olvasható.

--

"A három cég, az Open SKM Agency Kft., az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft., valamint a Multiráció Kft. szerint a pályázat versenykorlátozó, mert gátolja a nyílt forráskódú szoftvertermékek felhasználásának esélyegyenlőségét az oktatásban és az államigazgatásban - mondta Kürti László." - A teljes cikk itt olvasható.

(Köszönet linkeket beküldőknek - vidak, trinity, ...)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

TCO - olyan sokat emlegetik, de még nem olvastam olyan összefoglalót, ahol mondjuk egy munkaállomás költségét kiszámolta volna valaki 10-15 éves időtartamra.

kár, hogy arra nem hoztak példát, hogy másik 100 államban pedig tökéletesen bevált.

Azért nem mondhatni, hogy annyira nem vált be nekik: http://hup.hu/node/49853

Pozitív példa sem ártott volna, főleg, h nem is igaz, amit mondott a németekről...
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Nem is modott példát ... csak politikailag korrekt darabos folyadég hagyta el a száját minden konkrétum és teljesség nélkül ...

arra gondoltam, hogy lehetne egy index.html-t csinálni nekünk is ez ellen az ms szerződés ellen, mint amikor az eu sw patent-ek ellen "tüntettek" ("no banana union", vagy mi volt)

Reális gondolkodás: egyenlőre csak egyes területeken lehet kiváltani a M$-t
Az összevönt beszerzés pont ezt akadályozza meg, ennek ellenére állítják, h ez a közbeszerzés kedvez a nyílt forráskódú szoftvereknek...
A döntésük következményeit is figyelembe kéne venni...
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

"A kormányszóvivő szerint a cégek félreértik a helyzetet"
Ez az a "szakértő" kormányszóvivő, aki egyenes adásban azt mondta, hogy azért jó az élettársi viszony szélesebbkörű elismerése, mert ezek után az is benne lesz a személyi igazolványban, nem csak a házastárs, ha esetleg az embert kórházba viszik?
Ezek szerint neki nincs személyi igazolványa, vagy azt is olyan figyelmesen elolvasta, mint ezt.

Játsszunk egy gondolatkísérletet:
Kiírnak egy korrekt tendert, és megnyeri az UHU, vagy a Canonical vagy mittudomén, Sun szóval valaki aki nyílt forrással akarja megoldani, ingyenes szoftverrel. De a migrációért, supportért, okatásért, stb fizetnénk nyilván.

Ez az oktatási intézményekben minden windows server és minden munkaállomás új rendszerre történő migrálását jelentené, valamint egy átfogó oktatási programot, aminek keretében nagyon-nagyon gyorsan meg kéne tanítani az alapokat mindenkinek, és felhasználási területtől függően spec dolgokat egyes alkalmazottaknak.
Ennek keretében az egyetemek serverei, nem egyszer igen fontos feladatokkal, leállnának, vagy valamilyen pót-megoldással kellene őket pótolni. Az esetek többségében itt hatalmas hálózatokról van szó.

A végeredmény tegyük fel hogy a fokozatosság jegyében elkövetett, de a licencszerződések lejárta miatt mégis elég rohamos sebességű migráció, és többezer felhasználó, aki ideges, és kicsit ért a témához. Folytassuk hát az oktatást, meg némi reklámkampányt is nyomjunk bele, hogy ne útáljanak már annyira.

Gondolatkísérletünkből a naivitás jegyében zárjuk ki a korrupció minden formáját.

25 milliárd elég sok pénz...
De mennyibe kerülne a fenti migráció?
és mennyi lenne az éves fenntartási költsége?
mennyi idő után térülne meg a befektetés?

Ki elég nagy (dolgozók száma, pénztőke) és okos (kínált szolgáltatások köre, support, megfelő software-ek stb) ahhoz hogy ezt végig tudná vinni?
UHU? - mint magyar
Sun? - mint nagy
Canonical? - mint nagy, mint easy to love a titkárnőknek...
vagy valaki más?
esetleg közösségi project? gondolok itt rengeteg magyar kkv által lebonyolított óriásprojectről, valaki által összefogva....

engem tényleg érdekel hogy hogy állunk a dologgal...
tömörebben fogalmazva: benne vagyunk _már_ az MS csapdájában, és csak pluszköltséggel tudjuk magunkat függetleníteni, vagy tényleg megéri anyagilag, szakmailag is ez a buli, mert 5 éven belül éreznénk hogy jól döntöttünk?

-----------------------------
Debian Etch

OFF

:-)

ON

Ez azert nem teljesen igy mukodik, lehet teljesen sarkitott kepet is felhozni, de azt remelem te is erzed, hogy ez nem picit eroltettt - es meg akkor igen valasztekos voltam. Csak a bolond, az egyugyu, meg a politikus nem tudja, hogy ez az egesz kurvara nem igy mukodik, meg egy midsize business migracio eseteben se, egy ilyen meretunel meg plane. Nyilvan a migracionak vannak allomasai, amiket szep fokozatosan kell venni, hogy az elet azert meg ne alljon meg, de a projekt is haladjon. Termeszetesen az atkepzes sem ugy mukodik, hogy jon a Tuzvarazslo, kacsint egyet, es rogton mindenki tud linuxot kezelni. Ennek is lepcsoi vannak, mint a pisai ferde toronynak. Fokozatos haladassal azonban a dolog kivitelezheto.

Tisztaban kell lenni azzal is, hogy tiszta migracio nincsen, nem is lehet. Azaz nincs olyan, hogy holnaptol a windowsnak meg a bitjei se fognak a munkahelyi halon keringeni, nyilvan vannak olyan pontok, ahol elengedhetetlen a windows, mert annyira specialis a program, hogy nincs linux alternativaja, es a fejleszto nem is tervez ilyet. Tovabba az egyedi tervezesu programok is problemasak. Amit lehet wine-val futtatni, az jo, amit nem lehet, ott egy-ket munkaallomast meg kell hagyni windowsosnak - de nem egesz halozatokat, csak egy-ket munkaallomast.

Az ilyen migraciok megtervezese meghaladja mind a te, mind az en tudasomat, meg velemenyt se igen nyilvanithatunk felole, annyira nem ertunk hozza. Nekem annyibol volt szerencsem, hogy egy ilyen migracio elotesztelesi fazisanak legelejen aktivan reszt vettem. De meg en se allitom, hogy mindent tudok, csak azt tudom, hogy ez egy nagyon nagy projekt, nem is egy emberes, sokszor meg egy ceg is keves hozza.

Jó, én azé nem gondoltam hogy ilyen egyszerű, csak gondoltam nem copyzom be ide ez egész projectet részletesen kidolgozva :-)

Annyi hogy a legjobb szándék mellet se biztos hogy _anyagilag megéri_ a hőn áhított linuxra migrálás. Ha pár hallgatói géptermet átállítanánk, annak meg semmi értelme nem lenne. Vagy némi népnevelő talán, de azért látjuk hogy most itt arról van szó hogy ne kapjon 25 milliárdod az ms akkor durva migrálásról van szó mégis...

Na és akkor az _igaziból_ mennyibe kerül?

-----------------------------
Debian Etch

Nálunk anno az egyetemen voltak dual bootos géptermek (Linux/Windows). Sőt mégrégebben volt olyan amiben csak Sun munkaállomások voltak (azon se Windows-ok voltak, egyébként ott szerettem meg a Unix világot, ott barátkoztam meg vele). Szóval, volt olyan gyakvezető, akinél úgy kezdődött az óra, hogy Linux-ra bootoltunk. Nem állítom, hogy semmi értelme nem volt. Az óra tematikájához pedig tökéletesen elegendő volt. Szóval lehetne valamivel kevesebbet is adni annak az MS-nek. Aztán a jövőben már tényleg csak annyit kéne neki adni, amennyit nagyon muszáj. Nem egyből beledönteni az összes pénzt, amit csak lehet. Sőt érezze csak, hogy nem egyszereplős ez az ügy (még ilyen országokban sem). Talán változnának az árai is - jó értelemben.

---

(megj. Opps... most látom csak, hogy már van hasonló hozzászólás lejebb is.)

Már töbször leírtam, hogy gizikének, aki max egy-egy levelet megír word-ben, az excel-t úgy használja, hogy az oszlopokat asztali számológéppel adja össze, tök mindegy, ms v. open. Képzést semmilyetet sem kapott, nem is fog, erre nincs lovi. Az egyetlen valós indok, hogy ne ingyenes alternatívát használjon, az, hogy a kapott dokumentumokat csak a fizetőssel tudja megnyitni. A 3k+ önkormányzat nagy részénél ezért használnak MSOffice-t.
Ezeket a szoftvereket egy kis odafigyeléssel, az államigazgatásban használható fájlformátumok egyértelmű meghatározásával, és a használat betartatásával, gyakorlatilag költségmentesen pár héten belül használatba lehetne venni.
Ehelyett tiszta sw, meg minden ilyen zagyvaság néven nyomják a pénzünket az MS-nek.

Szó sincs arról, hogy holnaptól csak Open progikat használhat az állambácsi, egyszerűen mérlegelni kellene bizonyos helyeken, területeken az átállás lehetőségét. Ahol erre mód van, ott biztosítsák a lehetőséget is az átállásra. Valószínűleg, így azokon a helyeken is, ahol most aránytalanul nagy terhet jelentene a migráció a későbbiek folyamán egyszerűbben végrehajtható lesz. Aholpedig nem lehetséges, ott maradnak a fizetős megoldások.
Ennyi.

Egyetertek. Egyszerubben megfogalmazva: "Nem akarasnak nyoges a vege". Ha allami szinten nem kifejezetten akarjak hogy sikeruljon egy ilyen olcsobb alternativara valo atteres, akkor sose fog megtortenni.

Miert tenne barki energiat az ujratelepitesbe, az atkepzesbe, a kompatibilitasi nyugok megszuntetesebe, hogyha tudja, hogy a masik alternativa az, hogy az eddigi rendszert ingyen megkapja az allamtol?

Amig nem piaci alapon dolnek el ezek a kerdesek, addig a Linux sose lesz alternativa, hiszen a mostani ket lehetoseg:
- Az eddigi, igenyeket 90%-ban kielegito rendszer ingyen
- Egy uj, igenyeket (rovid tavon) 70%-ban kielegito rendszer a migracios koltsegekkel

Ilyen kornyezetben semelyik vezeto nem fogja a masodik lehetoseget valasztani. A Linuxnak (vagy barmi masnak) akkor van eselye, ha a ket dontes ez:
- Az eddigi, igenyeket 90%-ban kielegito rendszer x Ft-ert
- Egy uj, igenyeket (rovid tavon) 70%-ban kielegito rendszer x/3 Ft-ert

Konkrét példát nézve. Viszonylag jól ismerem, legalábbis eléggé az ÁNTSZ szgpes infrastruktúráját, és az ottani felhasználók hozzáállását, szakmai tudását. Gyakorlatilag annyira képzetlenek a windowst és az oly gyakran használt MSWordöt illetően, hogy igazából meg sem éreznék az átállás viszontagságait, amennyiben a régi felülethez hasonló környezet elé ülnének le.

A spec. kutatási területeken is egészen jól teljesíthetne a linux, v bármilyen szabad szofveres megoldás. QSAR területen pl érdekes dolgokat lehetne művelni.

Na mindegy.

Volt szerencsém megismerni a gazdasági ügyekben döntéshozónak számító, vagy ahhoz közel álló emberek hozzáállását. Nagyjából már kb 1 évvel ezelőtt Vista licenszekben gondolkodtak és hozzá való hardver beszerzésének kérdéseit feszegették. Linux kérdésben zsigeri ellenállás volt tapasztalható.

Talán szerencse is, mert az ilyen állami szektorban tapasztalható kivitelezési mega-magatartás, mutyizás, hozzá-nem-értés egy Linux-migráció képében sokkal komolyabb frusztrációt okozna.

Tessék megnézni a KBIR-t, és mondjuk összehasonlítani a IUCLID5-el.

Ó, hallottam elsőkézből olyan sztorit, hogy apech oracle tovább(!)képzés, (mindezt kb tavaly), az oracle expert tanította meg az apech-es szakértőket az EGÉR használatára. Nem láttak még grafikus felületet.
Ja, a továbbképzés meg eredetileg egy "whats new in 10g" lett volna, vegul egy "migrating your brain from cobol to *.rdbms" lett...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

miafranc az az apech?

Jobb, ha nem tudod meg... :-P

APEH --- Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal.

Tudod, ami az adóbevalláshoz való nyomtatványokat is küldi minden évben, meg nem képes egy rendes, platformfüggetlen elektronikus programot csinálni(csináltatni).

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

jo, ezt mindenki tudja, de mi az az apech?


Hogyan?

A pech. :)

Ha nem jossz ra magadtol, az apech. :)

Nem hiszem, hogy azonnal a teljes migrációban kellene gondolkodni. De… az oktatási intézmények mindegyikében van valamilyen terem ahol szabad hozzáférésük van a diákoknak/tanulóknak a gépekhez. Itt általában böngésznek, leveleznek szöveget szerkesztenek stb. a diákok. Miért nem lehet ezeket teljesen vagy, ha két ilyen terem van legalább az egyiket Linux-al felszerelni? Szerintem a 25 milliárdból máris engedne az ms ötöt.
Én egy kis főiskolán vagyok rendszergazda. Próbaképp egy ilyen teremben beállítottam egy Mandriva 2007.1-et KDE-vel. Csak Linux van rajta. A gép Intel815, Tua.1000 proci, 384M RAM. A diákok nem használják kevesebbet mint a Win XP-ket. Mindenki, aki használt már XP-t elboldogul vele. Gyakran látom, hogy mobiltelefont, MP3 lejátszót csatlakoztatnak hozzá és használják. Szöveget szerkesztenek rajta, táblázatkezelőt is használják.
A gépek hány %-át használják ilyen és hasonló célra? Javul az oktatás színvonala ha vannak ilyen gépek egy főiskolán, gimnáziumban?
Költői kérdés.
Ha lenne több SD RAM-om még vagy 20 gépen Linux lenne.
Miért nem lehet ennek a 25 milliárdnak a 20%-ából létrehozni egy intézetet, ami koordinálná ilyen termek létrejöttét, tanácsokkal, leírásokkal, programokkal való ellátottságát? A maradék 80%-ot odaadni az ms-nek, de lehet, hogy utoljára…

igazad van azt hiszem.
kliens oldalon sok helyen könnyű lenne a csere, meg az is jó lenne ha az office helyett ooo lenne win alatt, és szoknák a gondolatot a titkárnők...

a korrekt tender önmagában is lejjebb vinné az árakat...

inkább azért írtam ezt a kisarkított gondolatsort, mert kezd afelé menni a hangulat hogy akkor dobjuk ki a wint annyival hogy nem kell több licenc. legalábbis én éreztem egy ilyet, és pár tapasztaltabb/higgadtabb rokonom felvilágosított, hogy nem eszik olyan forrón a kását...

-----------------------------
Debian Etch

"kliens oldalon sok helyen könnyű lenne a csere..."

Miert lenne barhol mashol nehezebb? Vagy lehet, hogy inkabb pont kliens oldalon lenne nehezebb? (nyilvan az elfogadtatasrol beszelek, nem az eloallitasrol)

En is voltam rendszergazda gimnaziumban. Nem emlekszem, hogy ingyen Win2k3 server adminisztratori tanfolyamra fizetett volna be a Magyar Allam. Vagy barmilyenre.

Viszont arra igen, hogy jottek az allam altal az en penzembol (is) kifizetett MS termekek, amiket lehetett sajat tudasbol telepiteni.

Eppenseggel szerver oldalon hasznaltam magamtol Linux-ot es mukodott, sot nem zavart senkit, eszre sem vettek.

Kliens oldalon nyilvan nem volt kb. semmi ertelme, mert a tantervben szo sem volt az MS termekeken kivul masrol. Helyi szinten (is) eldol ez.

Meg ha csinaltam is dual boot-os kliens gepeket, szerintetek elt valaki a lehetoseggel, hogy Ubit boot-oljon?

Pelda:

Huzzal fel egy komplett gepteremnyi Linux-ot:
- a helyi szamtech tanar/igazgato/laborban oktato egyetemi tanar fogja mondani, hogy dehat nem ezt tanitjuk, nem fut rajta a #@$@#$!@

Huzzal fel szerver oldalra Linux-ot:
- ha jol mukodik*, ott nem kifejezetten lesz ellene kifogas. (felteve, hogy az uzemeltetesbe/tervezesbe nem szol bele laikus ember)

*Jol mukodik: Ertsd ellatja ugyanazokat a funkciokat es ugyanolyan jol tervezett es konnyen menedzselheto, mint a jelenleg preferalt gyarto altal szallitott megoldas.

Ertsd: {AD-ben kattogas} vs. {samba.conf es linkelgetes winbind-del, stb.} (persze letezik mas megoldas is, de elo vele! 10-en 10 felet fogunk elohozni)

10 beszerzes
20 tanterv
30 a felhasznalok elokepzettsege
40 goto 10

persze megprobalhatod, mint uttoro, beekelni 31-hez a Linux-ot vagy mast, de elotte ott van a 20 es 30, igy a 31 csak a problemat csinalja

Ez itt a baj szerintem. 10,20 es 30 es az, hogy koztuk sem igen van semmi mas.

Remelem erthetoen 'kodoltam' ;)

ezt a 10 20 30 dolgot nem értem.
egyébként azért nehezebb a servert cserélni szerintem, mert a klienst lehet fokozatosan, a server viszont nagyon komoly munkciók kiesését, illetve egy ideig akadozását jelentené.
Sotén (oda járok) pl ez klinikai hálózatok cseréjét jelentené... gondolhatod, egy kórházat nem akarnak becsukni két napra hogy bocs, nincs épp informatikánk, ezért nincs semmi. Emiatt sok helyen még mindig win95 van vagy ilyesmi, ha elmész egy rendelőbe egészen komoly MS DOS feelinged lehet egyes programok láttán. Mert a központi betegnyilvántartás, stb stb

biztos hogy más egyetemen is van ilyesmi. A neptun pl tudtommal windows servert igényel.

gimnáziumban szerintem lényegesen könnyebb megoldani, egyszerűen azért mert kisebb, és kibírnak egy egyhetes leállást -gondolom-.

a vegyes rendszereknek az lenne az előnye, hogy ha sok helyen lenne ilyen a világon, akkor a MS-nak érdeke lenne előbb utóbb az interoperabilitás...

-----------------------------
Debian Etch

egy nap alatt at lehet allni. oktatasba egy hetvegi vagy nyari tanszuneti napon meg lehet csinalni. (az egy nap, persze ugy, ha tudjuk mit akarunk, meg mit hogyan)


Hogyan?

Ez egy BASIC program, a számítástechnika kőkorából, ahol a 10 20 30 a sorokat azonosítja :) (ebből következőzően a goto 10 a 10-es sorra ugrik).

Írhatta volna így is:

1. beszerzes
2. tanterv
3. a felhasznalok elokepzettsege
4. goto 1.

(UI: Hány éves vagy? :)

Szerk:

egyébként azért nehezebb a servert cserélni szerintem, mert a klienst lehet fokozatosan, a server viszont nagyon komoly munkciók kiesését, illetve egy ideig akadozását jelentené.

Szerintem a két dolog (szerver-kliens) összefügg. Én tudok olyan helyet pl. államigazgatásban, ahol azért üzemeltetnek Netware 3.11-et, mert az 1991-ben (!) írt MS-DOS-s szoftverek portolására nincs sem pénz, sem (főleg) akarat.

init();

igy is hatalmas (legalábbis az alap és kozepfoku oktatasrol tudok nyilatkoniz) az informatikai analfabetizmus (és mellé még ellenállás is társul) a tanári gárda koreben. SZVSZ nekik édesmindegy, hogy min (nem) kattintgatnak.
Ezért lett volna jo, ha nem x idore szolo liszenszek lennenek a mostaniak (tisztaszoftver pl.) (bár a campus, meg rufuszos tanaroknak 5e-ért windows dolgot megszuntetném mint a fene, otthonra minek adni joforman ingyen wint?) nem jarnanek le, és akkor akármilyen uj rendszert (mert pl. ebbol a szempontbol - marmint user szemszogebeol - a vista és a hozza illo office2k7 elég nagy valtas) fokozatosan lehetne bevezetni. (és az uj rendszer tokmindegy, hogy mi)


Hogyan?

Tanári gárda: abszolút egyetértek. Amikor a html-t oktató tanár nem képes valid kódot előállítani, az nem kicsit idegesítő. Meg ilyeneket magyaráz, ha felrakok egy apacheot, amit localhost-on keresztül érek el, az nem látszik kintről...

A tisztaszoftver meg egy teljesen más téma. Igen, jó lenne eltörölni, de az magávalrántaná azt is, hogy nem lenne kötelező bizonyos feladatokhoz windowst használni. Jó lenne, de sajnos ez nagyon messze van még...

nem értem, hogy a tisztaszoftver miért más mint ez most. spt, szerintem a mostani 25 milliárdban a tisztaszoftveres dolgok is benne vannak (most csak szigoruan az iskolaknak juttatot os-ekrol beszeljunk!)

amit viszont én nem értek.. ugy ahhoz, hgoy a tisztaszofteres xp vagy vista legalis legyen kell egy frissitesi alap. tehát mindenképp meg kell venni egy OS-t. namost, egy xp home és prof kozott pár e forintnyi kulonbseg van, akkor ha mar ugyis meg kelett venni a home-ot, lehetne profot is venni, és nem kéne a tisztaszoftver.


Hogyan?

biztos hogy kell a tisztaszoftverhez valami megvett win?
nekem adtak úgy is hogy nem volt...

-----------------------------
Debian Etch

kell. gondolom nem ellenőrzik le, saját felelősséged hogy illegális szoftvert használsz.

Kell bizony.

Egyébként teljesen mindegy, mert a szabályokat úgysem tudod betartani: nem használhatod diákmunkára, nem futtathatsz rajta semmilyen játékprogramot (legalábbis elég nehéz lenne kimagyarázni, hogy a need for speed a tanulmányaidhoz kell, hacsak nem autóversenyzőnek tanulsz), csak bizonyos internetes oldalakat nézhetsz meg (tehát nem kereshetsz rajta például munkát), a családtagok nem nyúlhatnak a számítógépedhez. Innentől kezdve olyan mindegy, így is, úgy is illegális...

Ebbol is latszik, hogy vedelmi penz az egesz.

miert latszana kivulrol, ha 127.0.0.1 -re bindel?

Azért azt látni kell, hogy 25 milliárd hány alkalmazott, mekkora bére. Mert ezt a pénzt tulajdonképpen csak odaadjuk. De ebben még nincs benne a személyzet, aki azért jelenleg is üzemelteti a rendszert. Nyilván az átképzés költsége magasabb, de pont most lenne a legjobb váltani, amikor amúgy is az MS a XP-> Vista, 2003->2007 migrációt szeretné megvalósítani. Tehát átállásra buzdít mindenki, de nem mindegy, hogy mi a cél, újabb licenccsapda vagy szabad szoftverek. Nem hinném, hogy ez a 25 milliárd az első években nem lenne elég az átállás levezényelésére, majd később az üzemeltetés jóval kisebb költségeket emészt majd fel - véleményem szerint, mert nem kell új licenceket vásárolni, nem kell erőltetni új gépek vásárlását, így a költségek lényegében az üzemeltetés és az oktatás tölti ki. Meg kell vizsgálni, hogy hol vannak azok a helyek, ahova nem lehet Linuxot, BSD(?)-t telepíteni, hanem Windows kell az alkalmazott speciális programok miatt. De szerintem ennek aránya 5-15% lehet maximálisan. Oda viszont meg kell venni a szoftvert és mindent elkövetni, hogy az adott program a következő váltáskor már lehetőleg Linux alatt is futhasson. Ebből a pénzből akár az is megvalósítható, hogy egyedi fejlesztésekkel akár egyedi Linux disztrót tartsunk karban (bár inkább egy meglévőt használjunk, fejlesszünk tovább). Aztán szükség van jól használható dokumentációkra - magyar nyelven.

Valahova máshova ezt postoltam:
"
Első gondolatra kissé tétova voltam, hogy megosszam-e gondolataimat veletek, de aztán arra jutottam, hogy talán nem csak parttalan vitát lehet a kérdésben folytatni. Amit biztosan kell látnunk, hogy a Campus és egyéb Microsofttal kötendő szerződések rengeteg pénzt húznak ki a zsebünkből. Jómagam tisztességes adófizető állampolgárnak vallom magam és felháborít az a pazarlás ami ebben az országban megy, minden szinten. Véleményem szerint az, hogy más területen is folyik el a pénzünk, elég indok arra, hogy saját területünkön is így legyen. Ebben az országban rendet kell végre csinálni és miért ne mi legyünk az élenjárók.
Látni kell, hogy a teljes oktatás és közigazgatás tekintetében nyilván nem cserélhető le a mai rendszer, de ha ez 70-95%-ban megoldható, akkor ezt meg kell tenni. Egyrészt nemzetközi viszonylatban is ez a trend, másrészt felesleges olyan külső erőhöz láncolni hazánkat, akiknek csak piaca vagyunk. Ennek megfelelően minden helyen felül kell vizsgálni a Microsoft termékek szükségességét és csak igen indokolt esetben kell vásárolni oda ilyen termékeket. Nem gondolnám, hogy egyéb helyen szükséges az, hogy a Microsoft-ot pénzeljük. Átképzésre természetesen lesz szükség, de ez talán az első pár évben jelent majd kiadást és akkor sem akkorát mint amit a licencekre költünk manapság. Ráadásul ezek a licencek csak UPGRADE licencek legális használatukhoz frissítési alap kell, tegye fel a kezét akinek van ilyenje!
És igenis megoldás az, hogy aki nem ért a géphez azt képezni kell. És nem azt kell megtanulnia, hogy hogyan IneternetExplorerjünk meg Wördöljönk, hanem azt, hogy hogyan böngésszünk és szerkesszünk szöveget. Ezeknek az anyagoknak a kidolgozásához be lehet vonni diákokat, akik ilyesmivel foglalkoznak. Ugyanúgy a szabad szoftverek fejlesztéséhez be lehet venni olyan diákokat, akiknek ez a szakterületük. Így további képességekre is szert tehetnek, nem is beszélve arról a gyakorlatról, amit egy nemzetközi projektben való részvétellel szerezhetnek. Tudom, a szabad szoftverek sem tökéletesek, de egy sokkal jobb világ irányába mutatnak. Az áttérés nehéz, de nem lehetetlen, amelyet – szakmabelieknek kell megkönnyíteni. Én jómagam ahol lehet Linuxot használok, abból is Ubuntut – újabban, mert tetszik az a filozófia amellyel a fejlesztők szeretnék egyszerűvé tenni az élet számítástechnikai aspektusát.
A napi szinten felmerülő problémákat jó olvasni és érdemes is. Például tudjátok, hogy a dokumentumokat, prezentációkat el lehet menteni OpenOffice alatt PDF-be? Ez lehet megoldás... Vagy lehet, hogy a fogadó oldalnak ajánljátok az OpenOffice.org-ot mint lehetőség? Vagy ha az túl nagy, tudtátok-e, hogy a Sun kínál egy beépülő modult a Microsoft Office-hoz amely képes a programcsomagot OpenDocument fájlformátumot értő rendszerré változtatni. Vagy tudtátok, hogy az Impress prezentáció elmenthető Flashban. Ennyi megoldás van és egyik sem felelne meg? Létezhet ez. Esetleg saját laptop?
Mellesleg megjegyezném, hogy többen használnak OpenOffice.org-ot mint gondolnátok:
hu.openoffice.org/references.html
Amúgy, ha a diákok nem hallottak róla az nem baj. Te elárulhatod, hogy hol olvashatnak utána. Hogy az általad leírt feladatot nem tudják megoldani, talán az sem. De a témának a legjobban az árt, ha a szűklátókörűség és a kényelmesség miatt bebetonozunk egy monopóliumot, amivel még országunknak sem teszünk jót. Miért ne fejleszthetnénk a kiírt össze töredékéből a már meglévő szabadszoftvereket úgy, hogy nekünk is megfeleljenek. Tehát út van és jó példa is van (lásd Brazília, India), csak el kell indulni rajta. Az internet robbanás igenis a unix, linux, bsd rendszerek tettél lehetővé és teszik ma lehetővé. Internet szerverek nélkül nincs és ma is ezek a rendszerek adják az internet fő folyamának a webnek jelentős hányadát (szunnyadó tartományneveket most ne számoljuk bele, ha lehet). A Microsoftnak köze nem volt az internethez, sőt túl későn kapott észbe. Akkor eszeveszett kapkodással licenceltek egy böngészőt (IE - > névjegy), amelyet aztán őrül módon elkezdtek fejleszteni. Ennek isszuk a levét máig, mert szerencsétlenségünkre és a Netscape (akkor piacvezető) sorozatos hibájának „hála” az IE piacvezető lett. A Microsoft azért tudta ezt meglépni, mert a kézében ott virított a Windows mint adu, hoszAn elég volt csak termékeihez csomagolni az IE-t. Akkoriban ez elég volt, manapság a Firefox térnyerését látva lehet, hogy minden kevés.
Ha a tanárt nem érdekli más, csak hogy olvasni tudja az adott dokumentumot, miért nem telepít OpenOffice.org-ot? Elvégre így olvasni tud mindenféle dokumentum-formátumot, neki nem ez lenne a lényeg? Az általános felhasználó „prüntyügéséhez” szinte egy notepad is elegendő, miért is szórjuk a pénzt? Én szívem szerint ODF formátumot tennék alapértelmezetté, mind az iskolában, mind a közigazgatásban. Hogy miért? Mert erre megvannak azok a ingyenes eszközök, amelyekkel olvasható és szerkeszthető az anyag. Az Ubuntut felinstallálni nem a tanárnak kell, gondolom azért az iskolában is akad 1-2 informatikus. Nyilván az átállás sem megy varázsütésre, de valamikor el kell kezdeni és minél később tesszük meg annál inkább fájdalmasabb lesz. Én nem mondok olyat, hogy nem kell félni, nem fog fájni. Mert igen, fájni fog, de ha dacból ellenkezünk, akkor sokkal jobban fáj majd.. Inkább segítsük az áttérést magunk is. Én is örömmel várok segítőket az OxygenOffice projectbe, az OpenOffice.org a gyakorlatban könyvhöz, a SeaMonkey honosítása vagy éppen más éppen futó projekteimhez. A könyvhöz például írhatna hozzáértők újabb fejezeteket, különféle – a végfelhasználó szemszögből fontos – témákban. Vagy kevésbé hozzáértők összegyűjthetnék a fórumokon feltett kérdéseket és a hozzájuk tartozó válaszokat – amelyeket összeszerkesztve tehetnénk bele a könyvbe. Az OxygenOffice projekt keretében meg természetesen várom a szabad licenccel közkinccsé tett sablonokat, bemutatókat, háttereket, clipartokat. Mindenki tud segíteni, csak egy picit pozitívan kell hozzáállni. Erről szól a szabadszoftver, mindenki hasznos tagja lehet a közösségnek, ha igazán akarja. A tábortűz mindenkié, mindenki melegedhet körülötte és ki-ki tehet is azért, hogy a tűz tovább égjen.
"

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | Az internet svájci bicskája | A Böngésző - magyarul

+1

+1

Bővebben.
Van néhány kapcsolódó téma, ami bosszant mostanában, bocs, ha nem leszek rövid.
Először, milyen kiírás az, hogy van 25 milliárdunk, ez meg ez kell.
Nem úgy kellene kinéznie, hogy ennyi meg ennyi gépre, amannyi felhasználóra kell, ez meg ez, ki, mennyiért adja (mit, milyet)?
Egy ilyen kiírást közbeszerzésnek csúfolni, ez már nem is banánköztársaság.
Az meg teljesen más kérdés, hogy 25 milliárdból mit lehetne csinálni, ha valóban értelmes dolgokra kellene használni. A rárakodó költségek megint külön téma.
Alapból feltételezni, hogy az MS szoftvereket nem is kell megtanulni, a legnagyobb baromság. Ma már desktopra is könnyebb felrakni egyes linux disztrókat, mint bármilyen MSW-t. (ADSL felismerés?, stb).

A hardver a következő témakör, a Vistából sikerült kihagyni minden forradalminak beharangozott baromságot (ami talán nem is baj), ennek ellenére mégis felzabálja a leggyorsabb gépeket is, tetű lassú egy máskülönben egész elfogadható gépen. Más gondjait ne is említsük.

Átállás: lehet sarkítani a dolgokat, de az biztos nem menne egyik pillanatról a másikra, de erre nincs is szükség. Támogassa az állam az oktatást, de ne mondja meg mit mivel.
Az oktatásban meg legyen megtiltva, hogy egy témakört csak egy adott szoftverrel lehessen oktatni, mikor adott esetben van 100 másik is.

Szövegszerkesztés, táblázatkezelés, stb oktatása: elmondani miről van szó, a lényeget fel kell fogniuk a delikvenseknek, aztán megnézni néhány szoftverben hogyan lett ez megvalósítva, ki a francot érdekel, hol van a wördben a mentés másként menüpont, azt kell tudni, hogy a szöveget ki kell menteni, és ki is lehet.
Aki nem képes egy szoftverben az adott nyelven megkeresni egy funkciót, az más egyébre sem alkalmas.
Az office verziók baromira hasonlítanak egymásra és fullkompatibilisek egymással, ugye?

Ráadásul az ooo jó ideje mindig többet tud, mint az aktuális MS vetélytársa (összességében).

Régen az oktatás arról szólt, amiről kellett, az ember elment egy szövegszerkesztői tanfolyamra, elmondták mi az, nyilván volt programhasználat is, de nem az adott programra volt kihegyezve.

Az ősidőkben, aki nálam elvégzett egy táblázatkezeléssel kapcsolatos tanfolyamot, mindegy volt mit használt utána, LOTUS, Symphony, Quattro, dos vagy win alatt, mindegyikkel elboldogult. Ma meg mi van MS ECDL? Jó alakul valami, de ez így elég kevés.

Végül némi konkrétum.
Gyakorlati tapasztalat, hogy a félmajmok szintjén túli dolgozók képesek elboldogulni akár a desktop linuxxal is, vagy win alatt openoffice.org használat is elképzelhető.
Probléma akkor van, ha nem a saját cégünkről van szó, és egyes vezetők nem ütik meg ezt a szintet, mert akkor nem lehet megvalósítani a teljeskörű áttérést, sajnos.
Ettől függetlenül nagyon sok terület van, ahol lehet nyomatni a nyílt forrást, legfeljebb megmaradnak MS szigetek mutatóba.

A nem kormányszóvivő foglakozású egyedek bárhol, bármikor kijelenthetik, hogy az érintett területek nagyrészén a nyíltforrású alkalmazások olcsóbb, költséghatékonyabb, biztonságosabb és megbízhatóbb megoldást jelentenek, mint zárt, kereskedelmi versenytársaik.
Ezt alátámasztandó dolgozom néhány táblázaton, amit elkészültük után ingyen és bérmentve közzéteszek. Ezenfelül a régóta tervezett általános tananyagok elkészülte után azokat is hozzáféhetővé teszem a neten.

Ja, miért nem lehetett annak idején a tizedannyiba kerülő works-ot elterjeszteni? Nem azért mert a titkárnők gyöngyei elérték a teljesítőképessége határát (mondjuk szemét módon volt lebutítva), hanem mert: csak. Julinak mért van office, nekem meg nem. (Mindegy Juli hol dolgozott). Mint hímsoviniszta díszpéldány megjegyezném a szőrösebb dolgozók között is ugyanilyen idióta kifogások akadályozzák az informatikai hittérítői munkát (is).

Bocs, de legalább ezalatt az idő alatt nem kaptam infarktust.

Az ígért anyagok elérhetőségét majd belinkelem.

Üdv
sjz

Azért azt látni kell, hogy 25 milliárd hány alkalmazott, mekkora bére.
3 e'vig 200k nettoert ~3500 embert lehetne foglalkoztatni ennyi zsetonbol. Netto/brutto
kozott nyilvan nincs kulonbseg, ha az allam fizet (najo, mnyp). Hogy ez sok-e vagy keves (marmint ennyi ember, ennyi idore, ekkora feladatra) az jo kerdes.

Nem csak ide kapcsolodik, de talan itt jo helyen lesz:).
Nehany felreertes tisztazasaval kellene kezdeni.
- a campus szerzodes kereteben nem voltak elerhetoek az MS szerver termekei
- csak upgrade licesek voltak (sokan ezt sem tudjak)

Azok az egyetemek karok ahol jelenleg MS szerverek futnak, vagy megvettek a megfelelo licenseket vagy illegalisan hasznaljak a termeket. Tehat ha az allam mas termek kozponti beszerzese mellett dont, akkor ok nem kerulnek hatranyos helyzetbe.
A campus szerzodes celja a desktop operacios rendszerek legalizalasa volt, eleinte nagyon kedvezo feltetelekkel.
En a tenderdet nem igy vegeznem el, hanem ugy hogy minden kozintezmeny kedvezmenyes osszegen vehessen szoftvert (ne bereljen X evre), azt amire szuksege van. Ha win akkor win, ha linux akkor linux. Es az itt feldobott penzt szetosztanam az intezmenyek kozott akar palyazat formajaban is, kinek mire van szuksege.
Az allami intezmenyeket koteleznem arra, hogy szabvanyos multiplatform dokumentum formatumokat hasznaljanak, ha egyeni szoftvert fejlesztetnek akkor azok mukodjenek multplatformos kornyezetben es a program forraskodja is keruljon az intezmeny tulajdonaba.

Es hogy mennyire konnyu az atteres MSO-rol OO.org-ra:
Az egyetemi szoftveres kimegy a tanszekre OO.org-ot telepiteni az MSO helyett. Az ott dolgozo oktato hevesen tiltakozik, hogy o bizony nem mond le az MSO-rol, mert neki erre szuksege van es, hogy panaszt tesz a rektornal meg mit kepzel itt a szoftveres. Nagy gyozkodesek aran belement abban, hogy telepitesre kerul az OO.org, es vet az oktato egy pillantast a programra. Az OO.org inditasa utan kitoro orombent tort ki az oktato, hogy ez szuper ezt hasznalom otthon is es mar javasolni akartam, hogy itt is hasznaljuk.

Ezen az eseten felbuzdulva ket modszert talaltak ki az OO.org telepitesere, van ahol azt mondtak OO.org-ot jottek telepiteni, van ahol azt hogy az uj MSO-t, ahol az utobbi szoveget mondtak, gond es problema nelkul ment az atallas, ahol az igazsagot, ott mindig volt valami problema. Nem tudom, hogy hany gepen es milyen eredmennyel zarult a projekt, de mindenesetre a tapasztalatok erdekesek.

York.

------
"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

A 25 milliárd nem csak a Campus-ról szól, hanem allgemeine mindenről, a teljes oktatásról és állami szektorról. És keret-szerződés, tehát mindenki rendel amit szeretne és az állam állja (igen, van -lesz- benne gnu/linux is)

Az más kérdés, hogy ha ezt így odavetik akkor mindenhol ahol eddig MS szoftvert használtak, azt fognak továbbra is, senki sem fog áttérni. Ergo szerintem ez a 'ahol akarnak, áttérnek' hozzáállás nem stimmel, amíg az egész pénz az adófizetők pénzéből megy => állami tulajdonlás nagy hátránya, hogy csak papíron érdekeltek a hatékonyságban. (vö: egészségügy, régebben máv, bkv, stb...)

> a licencszerződések lejárta miatt mégis elég rohamos sebességű migráció

Mivel a campus használatához oem termék kell, ezért annak megszüntekor az oem érvényessége nem szünik meg. Tehát ugyanúgy használható/frissíthető tovább, csak nem lehet a következő verzióra áttelepíteni. Sokszor meg a gép is gyenge hozzá. Pl. 256 MB memória+XP megy, de ezt nem tanácsos bővítés nélkül vistára frissíteni.

nem tanácsos == nem is lehet.

Kicsit unalmas az átképzés kva nagy költségéről szóló rémhíreket hallgatni. Van jogsid? Hogy jutottál hozzá? Kellet fizetni azért, hogy legyen? Nem ingyen lett ugye? Windózt használni ingyen tanultál meg? Ugye nem!? Első lépésben nem kirúgnám, hanem a Dunába lőném (szélsőséges, rasszista módon) azt a tanárt, aki szövegszerkesztés tantárgy alatt wördöt tanít. A 25 milliárdot azért muszáj kifizetni valahova (akárhova), hogy legyen visszaáramló csúszópénze az államigazgatási tisztvíselőnek, amiből nagy házat, luxus hajót vehet. Erre kitaláltak valami fedősztorit. Most éppen azt, hogy szoftverhez juttassák az akárkiket. Csíkos pólósokat, vagy tanulókat, vagy felsőoktatásban résztvevőket, mindegy. Jó gumicsontot eszeltek ki, mert még a hozzáértők táborát is megosztja a jelek szerint. A véleményem az, hogy 25 milliárdot microsoftos zsebekbe tölteni súlyos bűncselekmény. Kérdem én: Kötelező szoftvereket vásárolni a felsőoktatás számára? Nem. Oldja meg az egyetem, ahogy akarja. 25 milliárdot arra kéne költeni inkább, hogy szabad alternatíva használható legyen államigazgatási szinten. UFF!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Az Est ...hol van az FSF.hu/FSN/LME/DebAlap/SzSzi és a többi fake civil szervezet?
Nem lepődnék meg, ha ezek után Mo. kormánya bejelentené, hogy Mo. MS rendszert használ, "mert ezek a legelterjedtebbek Magyarországon is". Mert megérdemli.

Az SzSzI gazdasági nehézségei ellenére dolgozik, és teszi a dolgát. Sajnos anyagi okok miatt csak korlátozottan tudunk haladni.
Jelen esetben nagyon hiányzok egy csapat melyben jogászok is vannak, mert iszonyú sok jogi munkát kellene elvégezni. Szeretném felhívni a figyelmed, hogy nem ugyan az helyzete az SzSzI-nek vagy bármely más civil szervezetnek mint a pert indító 3 cégnek. Képességeink és lehetőségeink szerint segítünk.

Visszakérdeznék: hol vagy te? Tudod a civil szervezetek az esetek nagy részében az aktivisták SZABAD idejében végzett munkájukból "élnek", ritkán gazdálkodnak évi százmilliókból, hogy normális, dolgozni akaró, teljes idős alkalmazottakat eltartsanak.
Tehát mielőtt le fake civil szervezeteznél minket gondolkodj el kicsit a világ dolgain és ne a szád, hanem a tetteid méretét mutasd meg inkább. Munka mellett. Ugyanannyi jogod van neked ingyen (sőt, a saját pénzed feláldozva) dolgozni, mint nekünk.

Maradjunk annyiban, hogy rossz helyre címezted a kritikádat. Van sejtésem arról, hogy hogyan működnek a civil szervezetek otthon, FOSS-osból vagy 3-4-et láttam közelről (sőt, nagyon közelről) -- hogy a vita egyik fő tárgyát, nevezetesen a magyar OOo-t meg se említsem.
Csak a TASZ-ban volt annyi gerinc (nem is FOSS-osok) hogy kikérje a jelenlegi szerződést.
Jóval többet áldoztam időmből (és pénzemből) mint amennyit gondolsz: és az az érzésem, hogy hiába.

nem is FOSS-osok

Viszont jogászok. (lásd feljebb babo: "Jelen esetben nagyon hiányzik egy csapat melyben jogászok is vannak,")

init();

Maradjunk annyiban, hogy te is. Elárulhatnád például, hogy egy olyan csapattól, amely műszaki emberekből áll mit vársz ebben a témában. Mit érek el vele, ha kikérek egy szerződést?
Írd meg melyik az a 3-4, amelyiket nagyon közelről láttál működni.

félreértesz: nem bántani akarlak. Csak arra akarom felhívni a(z) [...] egyletek figyelmét, hogy a passzív megfigyelés nem elegendő. Messziről nem.
Then my mother saw these German women looking at the prisoners, just looking. This image became very formative in my upbringing, this despicable 'looking from the side'.

Változatlanul csak annyit tudok mondani, hogy ne a partvonalról beszélj, hanem ha kevésnek tartod azt, amit egyesek csinálnak, állj be melléjük és segíts nekik, vagy ha nem értesz egyet velük, csináld magad.
Azzal, hogy számon kérsz másokat, akik a szabadidejüket és a pénzüket áldozzák dolgokat semmit nem érsz el.

Egyébként pedig ha már megszólaltál kérlek fejezd is be az elkezdett mondatot. Melyik az a 3-4 ilyen jellegű civil szervezet, amelyet nagyon közelről megismertél? Vagy csak puffogtattál?

1. soha nem blöffölök. Immáron nincsen magyarázkodási, sem bizonyítási kényszerem.
2. eddig én vittem el az összes "kellemetlen" FOSS balhét otthon: többet már nem áll módomban. Több oknál fogva.
3. abban a tévhitben vagyok, hogy ezek a szervezetek felelősséggel tartoznak az általuk felvállalt célokért: amennyiben nem cselekszenek felelősségteljesen, akkor hamis biztonságérzetet keltenek. Ezt viszont számonkérem.

Ne haragudj, de ez így névtelenül semmit sem mond.

Az 1-et a budos eletbe senki nem fogja elhinni konkretumok nelkul. Messzirol jott ember azt mond amit akar, akar meg bloffolhet is.

Az igazság kedvéért el kell mondani, hogy született egy közös nyilatkozat a fenti döntés ellen, amit aláírt az FSF.hu, LME, FSN, Magyar BSD Egyesület, Unixlab Egyesület, valamit a Radikális Biciklisták és a Critical Mass (remélem nem hagytam ki senkit, talán a Zöld Pók is, nem emlékszem már). A nyilatkozat szét lett küldve a sajtónak, de karácsony előtt nem szólt semekkorát sem. Erdei Csaba, az FSF.hu kuratóriumi elnöke elment egy TV felvételre, a Magyar Televízió felvett vele egy beszélgetést, ám az nem ment adásba. A Linuxportál műsorban volt egy beszélgetés a témáról. Ennyit tudtunk tenni, illetve folyamatban van még egy tiltakozó akció szervezése, talán lesz belőle valami.

A HUP és az FSN alapítvány azzal segíti ezt a témát, hogy helyet ad ennek és a hasonló témáknak _hosszú évek óta_. Mi azt adjuk hozzá, amihez értünk és nem folyunk bele olyasmibe, amihez nem. Ehhez politikusok, közgazdászok és hasonló emberek kellenek, nem hardver és szoftverbuzizással hivatásszerűen foglalkozók. Mi nem aktivisták és politikusok vagyunk, hanem "jómunkásemberek".

--
trey @ gépház

Nem akarom széttördelni az oldalt, ezért nem köszönöm meg minden felvillanásodnál, Kedves Trey, de most megteszem.

Köszönjük, ez a legjobb oldal.

sjz

:)
csont-ig

Elég legyen, Jerry! Tudod, hisz megkaptad levélben, hogy a civil szervezetek megtették, ami tőlük telik. Az, hogy ez nem érdekli a sajtót, nagyon szomorú, de bele kell nyugodni. Nem fogjuk felgyújtani magunkat a parlament előtt. Mivel nincs jogász csapatunk, és nincs tengernyi pénzünk, így kiadtunk egy nyilatkozatot (amit te nagyon jól tudsz), azután szépen végignézzük, hogy mi lesz. Ha a kormány bevásárol még négy évre, akkor mi van? Volt már ilyen. Az eddigi fejlődési sebességgel számolva négy év múlva a szsz minden tekintetben utoléri, sok területen felül fogja múlni a többieket. Ez szerintem nyilvánvalóan látszik. Akkor majd nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert az ipari igény is összehasonlíthatatlanul nagyobb lesz, és az országban fellelhető szaktudás is. Szóval kicsikét hátrébb az agyarakkal, több megfontoltságot. Én személy szerint kikérem magamnak, hogy az FSF.hu Alapítványt fake szervezetnek minősítetted. Azt az alapítványt, aminek te is alapítója vagy, csak sértettségből nem veszel részt a munkájában.

Ha a kormány bevásárol még négy évre, akkor mi van?

Rossz felfogás: "semmit nem értünk el, beletörődünk abba ami van"
Jó felfogás: "elindult vmi, folytatni kell a dolgot, legalább lesz 4 évünk a tökéletes migráció kidolgozására, és a szsz reklámozására"
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Jerry? Na ez így már mond valamit. Rá én egy rossz szót sem tudok mondani, de ha igazad van, akkor már értem a fentieket. :)

> Nem fogjuk felgyújtani magunkat a parlament előtt.

Pedig nagyon jó ötlet, a sajtó biztos harapna rá. Persze csak jelképes "műlángocskákkal". Vagy Pl. egy alpinista felmászna az MS mo. székházára és kifüggesztene valami transzparenst. Rendetlenkedni kell, az vonza a figyelmet. Én pl. kiragasztottam egy ubuntu marticát az ajtóm melletti névtáblára - új kolléga felkiáltással. Pont szemmagasságban van és aki bejön egyből megkérdezi, hogy az mi ;)

Szia ezqgtouvszfgc!

Nem tudom ki vagy feltételezésekbe pedig nem bocsátkozom. Eléggé vagdalkozás amit művelsz. Pontosan mit szeretnél mit tegyünk? Mi alapján gondolod, hogy nem foglalkozunk a kérdéssel? Milyen eredményt vársz az esetleges akciónktól (reálisan gondolkozva, nem pedig az első felindulásból)?

üdv.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

hi,

Csak azt szeretném, hogy a szervezetek erejüknek megfelelően cselekedjenek, és nem lenne olyan depis hozzáállás, hogy több is veszett mohácsnál meg hogy nem is a mi problémánk meg nincsen jogász, stb. Ez mind igaz.
Egyébként ha jogászra bízod a kérdést, akkor pontosan azt kapod, ami most van (mert nekik aztán tényleg annyi érdekük van a hazai szoftverfejlesztésben ~oktatásban, mint a pilótakekszben és a vasúti tejerszállításban) -- de ebbe felesleges belemenni.
Páran már megpendítették azt, hogy nem az elvesztegetett 4 év a legnagyobb probléma (ami természetesen visszafordíthatatlan, és az élet véges...), nem az, hogy az MS mégtöbb profitot tud elvinni stb.
A tét messze magasabb: már ott tartunk, hogy nincsen a Magyar Államnak elég gazdag szókincse ahhoz, hogy a cég megnevezése nélkül leírja azt, hogy milyen adminisztrációs és oktatási eszközöket kíván beszerezni. Ez hihetetlenül veszélyes. Gondolatébresztőnek:
Jog az olvasáshoz
Why schools should exclusively use free software

"with proprietary software, the computer does what the software owner wants it to do, not what the software user wants it to do"

Ez komolyan ennyire hülyének nézi a Kedves Olvasót?


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Próbáltad már aktiválás nélkül használni a gépedet? Alkatrészcserével?
két dologra tudok hirtelen gondolni:
- a gyártó meghatározza a kifejezőképességed: Petzold nyomán (nézd meg a wikipédián a tetkóját és az amazonon a könyvét). Egyébként korunk "legütősebb" szoftverei nem MS Visual Studioval készültek: ebay, paypal, skype, gmail stb... inkább lisp, python, ecmascript stb. Aki csak MS-t lát, esélye sincs alkotni.
- Can You Trust Your Computer? DRM

közel anr-i szintet ütöttél meg, kongratuláció

ez a rajzfilm hátha meg a Te szintedet üti meg. Vagy még azt sem.

> Aki csak MS-t lát, esélye sincs alkotni.
o, lol...

Szia ezqgtouvszfgc!

Személy szerint se tüntetni se perelni nem fogok. Nem stílusom. Jelenleg nem látok olyan embert a környezetemben, aki erre képes és fel is vállalja. Jelenleg nem vagyok depis. Ennyi.

üdv.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

Személy szerint nem tudom hogyan akarod képviselni a 4 szabadságot, ha nem küzdesz meg értük.

Hála a beszerzéssorozatnak, egy egész nemzedék sem fogja érteni, hogy egyáltalán mi az a 4 szabadság. Nem ennyi.

Szerintem a fent említett szervezetek várják a konkrét megvalósítási javaslatokat, ötleteket -- részedről is, mert karosszék-tudósok fráziskollekcióit mindenki be tudja vagdosni.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Szia ezqgtouvszfgc!

Például úgy, hogy segítem az alternatív lehetőségek létrejöttét és működését. Nem küzdök a szabadságért, nem harcolok a szabadságért, viszont minimum nem állok az útjába és segítem a magam módján.

Ha azt kérdeznéd, hogy ez vagyok én? Igen, ez vagyok.

üdv.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

Ha te egy free software alapitvany lennel, mit tennel? Van barmilyen elkepzelesed az egesz mukodeserol? Atlatod anyagilag es jogilag az egeszet?

Alapvetoen nem azert kellenek jogaszok egy alapitvanyba, hogy donteshozoi pozicioba legyenek, hanem azert, mert pl. te sem ismered mind a soktizezer torveny szamolatlan paragrafusat fejbol, hogy meg tudd mondani, hogy ez es ez az intezkedes milyen jogi kovetkezmenyeket von maga utan. Erre vannak a jogaszok.

Ahelyett hogy cselekednel, itt jartatod a szadat, beszelsz ossze-vissza. Mond el, hogy te mit csinalnal, es cselekedd is meg, segitsd ezen alapitvanyok munkajat, adj nekik valodi tanacsot. Fikazni meg okoskodni mindenki tud, ilyen emberekbol van eleg, nem szukseges +1.

Nem kell sokká várnod szerintem.

Most nem a TCO-rol, hanem a masik oldalarol a dolognak: sokat hallom ezt az ervet, hogy "tul sokaig tartana megtanulni valami ujat, tul sokaig tartana atallni ra", stb. Ha igy gondolkoztunk volna mindig, meg mindig barlangokban alknank, hiszen az elet arrol szol, hogy mindig ujat kell megtanulni. Mert most tegyuk fel (tegyuk fel! nem feltetlen igy van, nem azt mondom), hogy XYZ rendszer SOKKAL jobb, es olcsobb, TCO is jobb stb, mar X honap/ev alatt kifizetodne, stb, de csak azert nem ter at ra valaki, mert ido kell hozza, meg egyszeri befektetes (legyen az idoben vagy anyagi javakban merheto). Ilyen elven SOHA a budos eletben nem lehet tovabbfejlodni, mert ahhoz valami ujat kene megismerni.

Szerintem ez mindíg is így volt. Az emberek 99,99999%-a nem akart soha semmilyen változást, és a maradék 0,000001%-on múlik, hogy már nem a barlangban lakunk. (Társadalmi tehetetlenség.) Az a pár ember meg mindig is szívott, nem számít, hogy az általuk forszírozott változások később mennyire jók voltak a többségnek is.
Csaba

Tegyük hozzá, mindig vannak, akik bármilyen lépésről megmagyarázzák, hogy az a lépés épp a szakadék legmélyére vezetne, és elhivatottságot éreznek, hogy megmentsék azt a keveset, aki lépni akar.
Ezért lehet az, hogy egy közeli vidéki kórházban még mindig eljátsszák, hogy péntek reggelre behívják a beteget, majd délben hazaküldik, jöjjön vissza hétfőn. A végén pedig vele is kifizettetik a papíron bent töltött hétvégét, meg mindannyiunkkal a TB-től erre az időre igényelt finanszírozást. Tényleg véget kellene végre vetni a szocializmusnak (még akkor is, ha ebbe most az SZDSZ is belekapaszkodott).

tul sokaig tartana megtanulni valami ujat

Az előismeretekkel egyáltalán nem tartana sokáig (meglévő tudásunkkal újabb tudást szerzünk, amivel...)
Nem kell kínaiul megtanulni, h tudd a linuxot kezelni!
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Szia!

Kérlek, részletezd, mennyiben jelentene fejlődést a szabad szoftverre való átállás, ha most elvonatkoztatunk a költségektől.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Nem igazán jó dolog, ha politikusok döntenek gazdasági/műszaki kérdésekről. Általában olyan döntés születik, ami nem racionális, és legfeljebb a döntéshozó pénztárcája szempontjából előnyös.
Az biztos, hogy az m$ programjaival van a legkevesebb gond. Megveszünk X liszenszet, aztán odadobjuk a helyi informatikusoknak. Nesztek telepítsetek, oktassatok. Ha meg megkérdezik miért ezt, akkor azt mondjuk, csak. Esetleg még azt, hogy ez van Magyarországon elterjedve. Ja.

Annyira, hogy az excégemnél (középvállalat, 9mrd forgalom) az összes szerveren az Oracle először Unixon, aztán Linuxon futott. A kliensek ugyan m$-ek voltak, de csak azért mert akkoriban még nem futott a Forms és a Reports más oprendszeren (legalábbis amikben a programokat fejlesztő cég fejlesztett).
Volt, hogy szólt a főnök, na akkor kellene 10db ofiszt telepíteni a dolgozóknak. Mondom, akkor kb. 1,2 millió lesz. Na akkor jó lesz az Openoffice.org is. Érdekes, a dolgozóknak megfelelt. 1-2 helyre meg ahol kívülről is küldözgettek dokumentumokat fel lett rakva az m$ office. De ez is csak azért kellett, hogy tudják olvasni az összevissza makrózott dokumentumokat.
Nos ennyire voltak nálunk elterjedve az m$ szoftverek.

Idézet:
A kormányszóvivő szerint a cégek félreértik a helyzetet, mert a keretmegállapodás éppen nyitást jelent a nyílt forráskódú szoftverek beszerzéséhez.

Mindig ez a duma megy. Állandóan megmagyarázzák, hogy félreértünk mindent. Amit mondanak,az nem annak látszik Jót akarnak.(látjuk*?#&@) Hogy miért és meddig lehet ezt még csinálni.... több mint kritikán aluli. Valakiknek "odabent" elege lesz végre egyszer?

--
Karesz
http://kareszka.extra.hu

Ezek a kis csinovnyikok nagyon is tudják hogy a következő választáskor repülni fognak, addig jól megtömik a zsebüket.
Köztudott hogy Európában egyre inkább a nyílt formátumok és megoldások terjednek. Majd ha hivatalos irányelv lesz belőle, fordul a köpönyeg az esetleg íróasztal mögött felejtett elvtársakon.

[off]
Magyarország, ahol álmomban jártam...

1. Európában van egy ország;
2. Ebben az országban van egy város;
3. Ebben a városban van egy ház;
4. Ebben a házban van egy kislány;
5. Ennek a kislánynak:

- bezárták az iskoláját,
- Az anyukáját kirúgták a munkahelyéről,
- Az apukáját leszázalékolták, mert kilőtték a szemét a rendőrök,
- a közeli kórházat megszüntették,
- a városba vezető vasutat felszámolták.
- az öccsét megkéselték az mp3 lejátszójáért.
- a nagymamája meghalt, mert a betegszállító nem tudott érte időben kimenni.

Ez az új Magyarország.

„…és ha valakinek ez nem tetszik, akkor el lehet menni!”

szvsz csomagoljunk.... a sok birka meg bégessen az ms-nek, meg a többi kiskancsónak... beszoptátok, bbeeee. :(
[/off]

És ezt a kislányt Kovács Pistinek hívták.

LOL

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Ebben az országban a tervek szerint lakást vásárolni csak bankon keresztűl lehet majd. Ami egyrészt jó, mert követhető lesz a pénzmozgás, másrészt eddig is túl jól jártak a bankok azzal, hogy használják a pénzünket...

--

unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

lakást vásárolni csak bankon keresztűl lehet
Me? Ha akarok venni lakast, akkor is kulfoldieket hizlaljak? Valahogy mindig azt hiszem, hogy ennel melyebbre mar nem sullyedhetunk...

kifizetheted kp-ban is, nem? :)

- bezárták az iskoláját, mert egyedül ült volna a tanteremben,
- Az anyukáját kirúgták a munkahelyéről, mert nem végezte el a munkáját
- Az apukáját leszázalékolták, mert kilőtték a szemét a rendőrök, mert kővel dobálta őket
- a városba vezető vasutat felszámolták, mert mindenki kocsival jár mindenhova

A nép sem szent...

--
HUP Firefox extension

Imádom a kíváncsiságból ellendrukkereket. Ezek azok akik az áldozatot hibáztatják, mert hát az IGAZság...

Attól, hogy megmutatta, hogy van a dolgoknak másik fele, miért lenne ellendrukker? Nem tudom, te hány éves lehetsz, de ezek szerint még nincs ilyen élettapasztalatod. Vannak olyan áldozatok, akik meg is érdemlik, hogy hibáztassuk őket.


sly @ w3m.hu

Miért, egy bizonyos életkor felett szükségszerűen elkényelmesedik az ember, és automatikusan azt mondja: "mi van ha a másik félnek van igaza"?
Igazából csak azt utálom amikor valaki szerint a dolgoknak csak másik fele van...

Látod ezt én is utálom. A lényeg azt hogy tisztában legyünk minden oldallal.


sly @ w3m.hu

Ezt a pár sort az érintetteknek is előadhatnád.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Felteszem, tévedtem és a nép szent, igaz?
--
HUP Firefox extension

Csúsztatsz és azt várod, hogy ugorjak rá? Ugyanugyan! Engem behülyíteni több kell. Sajnálom!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nem várok semmit, nem vagyok egy flame huszár és nem szeretek hosszan beszélni, csak röviden próbálok rávilágítani arra, hogy az érmék két oldalúak és attól, hogy az egyik oldal szívatja a másikat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezt folyton ok nélkül teszi vagy éppen a másik oldal nem teszi meg ugyanezt. Minden ember képes arra, hogy alátegyen vagy éppen segítsen a másiknak. Ez nem attól függ, hogy politikus az illető vagy kertész.

Nem gondolom, hogy valaki csak azért veszítheti el az állását, mert volt rajta sapka vagy nem, hanem bízom benne, hogy az ilyen dolgok többsége megalapozott döntés alapján megy végbe. Ugyanakkor tudom, hogy gyakran nem így van, ezért próbálom általában mindkét oldalról látni az eseteket és nem azonosulni egyikkel sem, mert az könnyebben vezethet hibás meglátásokhoz és döntésekhez.

Remélem, hogy így már érthetőbb a pársoros.

--
HUP Firefox extension

"az egyik oldal szívatja a másikat" - jah csak az oldal most az egész országot szívatja, mindenhol. Fennhéjázva hirdetve, hogy semmi sincs ingyen, miközben hatalmas összegeket fizetek be adókban. Persze nyilván egy csomóan többet, sokan kevesebbet, de akkor is nem azokat kell szívatni akikből élnek, hanem akik élősködni próbálnak. A közösségi közlekedés igenis fontos, de itt az elsorvasztás a cél, mert pénz már csak abból van ha eladnak mindent, mert gazdálkodni nem, garázdálkodni tudnak.

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | Az internet svájci bicskája | A Böngésző - magyarul

A közösségi közlekedés igenis fontos, de itt az elsorvasztás a cél, mert pénz már csak abból van ha eladnak mindent, mert gazdálkodni nem, garázdálkodni tudnak.
B***d meg, én itt élek a keleti határszélen. Azért tartanak fönn vasútvonalat, mert napi 20 utas utazik rajta. Azért megéri egy nagy fogyasztású gépet+kötöttpályás közlekedési vonalat fenntartani? Még busszal is veszteséges, hát még ha ilyen plussz költségek is vannak. Az önkormányzatunkhoz az országgyűlési képviselő küldött felhívást, hogy menjünk tiltakozni, mert ennek a vasútvonalnak a megszüntetése népellenes, nemzetromboló. Persze, nálunk, ahol nincs is vasútvonal.
Meg Ő, aki biztos nem utazik vonattal.
Pénz abból van, hogy busszal oldják meg a közlekedést, ami azért kevesebb veszteség. Jó, egy Budapesten lehet fejleszteni a közösségi közlekedést, de itt? Fennhéjázva hirdetve, hogy semmi sincs ingyen, miközben hatalmas összegeket fizetek be adókban. Múltkor pótoltam egy majdnem minimálbéres 2006 éves adóbevallását. Kemény 8700 forintot kell neki fizetnie 10 havi munkabér után. Én 24000 forintot fizetek havonta. A baj az, hogy tényleg vannak potyautasok. Nálunk pl. kb. 1000 hektáron gazdálkodó család minden tagja őstermelő, a kedvezményeket igénybe veszik, van 3 cégük, ezen intézik az ÁFA visszatérítést, felmarkolják a támogatásokat, cégérként PickUp-al járnak, támogatásokból vett traktorral járnak tüntetni.

... es a narrator felebred, mert bilibe logott a keze.

Kompország, Kompország, Kompország: legképességesebb álmaiban is csak mászkált két part között: Kelettől Nyugatig, de szívesebben vissza.

Miért hazudták, hogy a komp - híd -, ó, Potyomkin, te kenetes kezű szent ember, te csak Katalin cárnőt csaltad meg.

Idealisták és gonosztevők összeálltak, álság levegőköveiből várakat csináltak, teleujjongták a világot, hogy a Kárpátok alatt kiépült Európa.

A nagy Humbug nem Európának ártott meg, a hazugságot itthon hitték el. Miért hazudtak már az apáinknak, és miért adták a hazugságot tovább? Minekünk váltig azt mondták, hogy itt Európa van, kultúréletre készültünk, s megfeszített idegekkel rángattuk magunkat egyre előbbre.

mp3

(éppen mostanában támadt az az ötletem, hogy ha ez így megy tovább, akkor lehetne az április 1. nemzeti ünnep - mert megérdemeljük)

Volt olyan kollégám, aki tök hülye volt a számítógéphez. Egyből Linuxhoz ültettem, majd után a más munkakörbe került, ahol kötelező a windows. Azt mondta, bocs, de már megszoktam a Linuxot, ez nekem új.
Volt olyan is, hogy levettem a gépről a word-öt. Simán használta az OO.org-ot.
Az igazság az, hogy a legtöbb esetben csak az okoz gondot, hogy a floppyt nem a Sajátgépben az a: alatt találja, hanem a /media/floppy alatt (meg a mountolás kicsit bonyolult).
Legtöbb kívűlről kapott doksiban azt találom, hogy a középre igazítást nem a bekezdéssel állítják, hanem vagy szóközzel, vagy tabulátorral.
Egyébként itt van milyen formátumokat lehet az elektronikus ügyintézésben használni. Ebben nem látok semmilyen M$ specifikus dolgot. Tehát emiatt nem lenne kötelező a wines alkalmazások használata.

Éljen a plain text. Azt a legkönnyebb feldolgozni.

Vicces, de nálam eddig a lamer windowsusereknek a plain text-tel volt a legtöbb problémájuk: karakterkódolás, automatikus sortördelés stb.

:) No meg a helyesírás.

áhh, azt office alatt is el tudjak rontani a szakbarbarok. nem feltuno, ha az egész alá van hullamozva pirossal.


Hogyan?

"Microsoft programok a szerződés közelgő lejártát követő 1-3 éven belül illegálissá válnának, vagy az intézmények downgradelni kényszerülnének korábbi OEM-verziókra."

Akkor nem is vagyunk elkésve, azt hittem ~3 hónapja van az államnak nem 1-3 éve licenseket szerezni.
Ki addnak 10 Milliárdot migrációra, 9 millárdot visszaszednek, 1 millárból elkészül "a szokásos arány" mindenki jól jár, kivéve egy messzi-messzi nagy vállalatot.