UHU-Linux 2.1 RC2

 ( trey | 2007. december 17., hétfő - 13:03 )

"Megjelent az első magyar fejlesztésű Linux disztribúció legújabb megjelenés előtti kiadása! Ha te is szeretnéd jobbá tenni a végleges kiadást, akkor itt a lehetősége, hogy teszteld és jelentsd a hibákat, ugyanis az UHU-Linux nemrég munkába állított egy hivatalos bugtrackert, ami elérhető számodra a bugs.uhulinux.hu weboldalon."

"Kövesd nyomon a csomagok fejlesztését/frissítését a commits levelezőlistán vagy tégy javaslatot a következő verziókra, illetve a bugtrackerben nem bejelenthető hibákról értekezz a fejlesztőkkel a dev levelezőlistán.

Töltsd le a CD/DVD képmásfájlokat az FTP szerverről!"

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

él még ez a project? mert eddig nagyon nem adott hangot magáról


linux v2.6.22.14 + madwifi v0.9.3.3-mal itt
debian gnu/linux @ linux-2.6.22.15-pancs1

Nekem is az első reakcióm az volt, hogy ezt még fejlesztik?
---
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Miért ne fejlesztenék?

Azért mert _Ti_ nem tudtok róla, máig is él és virul!

Az a gond, hogy ha itt nem nagyon hallanak róla, akkor máshol se lesz túl sok esélye a fennmaradásra. Ubuntu is azért terjed, mert a csapból is az folyik, persze, hogy kipróbálják...

Egy milliárdossal a háta mögött az UHU is könnyen "folyhatna a csapból is".

Press release-ek írásához nem kellenek milliárdok, csak egy-két lelkes és erre alkalmas ember a fejlesztők közzül. A media hype nem csak pénzkérdés.

Túl sokan fujjogták itt már le az UHU-t. Pedig nem érdemli meg.

__

/*no comment*/

Én nem fujjogtam le (bár nem a kedvenc disztróm, egyszer néztem, de nem tetszett), de tényleg nem hallani róla, csak a "third-party" live-cd/dvdkről.
---
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Nem is rád gondoltam.
Más:
Szvsz tényleg nagyon jó disztró, jól van összeállítva, azonban az ismertsége egyben jó és rossz is.
A Sulinet Expressz keretén belül vált ismertté, de olyan szempontból is, hogy a debil barmok, akik felrakták (hányták), arra nem voltak képesek, hogy néminemü konfigurálást végrehajtsanak (via ac97, sorolhatnám). Pedig nekem minimális guglizás után minden sikerült, azonban aki télleg Windows-hoz van szokva, az nem fog ezzel küszködni, már csak azért sem, mert drájvercédé ugyebár nincs / Windows only.
Tehát a tapasztalatok döntő többsége anno az ilyen felhasználók számára meglehetősen negatív, s ez nem az UHU hibája.
Nekem -holott Debianra váltottam- még mindíg szívem csücske az UHU.

__

/*no comment*/

+1

Ubuntut is fujjogták már elég sokan. Egy lelkes hívőt/fejlesztőt az ilyesmi nem tántorít el a média hype-től.

Ez igaz!
Az OpenSuse ismertsége is többet köszönhet itt a hup-on KKemenczy-nek, mint a Novell reklámoknak. Ennyit az UHU Linux kft egy képben lévő embere is megtehetne. KKemenczy is lelkesedésből csinálja a HUP-os jelenlétet, nem hiszem, hogy munkaköri kötelessége lenne. Igaz neki annyiból könnyebb dolga van, hogy folyamatos fejleszésekről tud beszámolni.

A Frugal mögött sincs (tudtommal) milliárdos mégis sűrűbben olvasok róla.

Anno én is UHU-val kezdtem, nagyon jó kis disztró. De valóban úgy lehet érezni nincs mozgolódás, nincsenek bejelentések, már egy "halott" disztró. Lásd az UHU és a Frugalware honlapja közötti különbséget. Az UHU-n a legutolsó hír az adó 1%-áról ír, a Frugal pedig az új kiadásról.
De majd egy marketinges mond okosabbat...

Nem tudom hány Linux disztribúció létezik, de valószínűleg a 99%-ukról soha nem olvasunk itt semmit. Akkor ezek mind halottak lennének?
Az UHU és a többi Linux disztrib között én nem a honlapjuk alapján választottam, hanem a tulajdonságaik alapján (kipróbáltam jónéhányat az évek során).
A mindennapi munkámban használom néhány éve, és számomra nem az a lényeges, hogy a HUP-on évente hány hírben szerepel, hanem hogy megbízhatóan és jól működjön.
A marketingjük meg legyen csak a Kft. dolga. Ha egyszer neadjisten _tényleg_ halott lesz, akkor még mindíg választhatok a rengeteg többi közül.

Csak elég sokaknak ez az oldal elsődleges hírforrás. Frugalware-ra szerintem rá se néztem volna az életben, ha nem hallok itt róla. És még volt pár dolog, amiről itt hallottam először.

És igen, az, hogy ha én nem hallok/tudok valaminek a létezéséről, az számomra olyan, mintha nem létezne. Ettől függetlenül lehet akármekkora nagy valami.

Itt sem vetted észre a létezését?

hogy mindenki milyen okos itten...

el meg, csak a kozosseg zsugorodott ossze mogotte
miota Egmont kilepett a csapatbol nem nagyon szurodik at info a hupra

"el meg, csak a kozosseg zsugorodott ossze mogotte"
Van valami adatod erről?

Ha az én adó1% -omon múlik, akkor még sokáig.

__

/*no comment*/

Azért egy összefoglaló a változásokról, többeknek jól esne.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Ez így tem túl informatív. Meg lehet tudni valahonnak, hogy mik az újdonságok benne? A dev listán is csak annyit írtak, hogy letölthető.

veglegeshez lesz majd osszefoglalo, ha pedig a fejlesztes kozbeni valtozasok erdekelnek akkor a bugtraker changelogjat, a commits es dev listakat javaslom

Van itt is egy kis információ a lap alján.
Ha adhatok egy kis tanácsot, akkor nem kéne béta dolgokat beletenni, csak stabilokat :) Inkább stabil legyen mint ropogós ;)
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

melyik bétára gondolsz? az uhu soha sem arról volt híres, hogy mindent befrissítenek ész nélkül...

--
by Mikul@s

Én csak ránézésre mondtam, mert Distrowatch szerint 2007.12.17-kor volt frissítés, és ha alul a csomagfigyelésnél firssítesz, akkor van néhány "red text = fejlesztői vagy béta verzió".
Utánna néztem, és nem csak friss rc-t jelez, hanem régit is. Pl:
ALSA 1.0.15rc1 -2007-08-31 de már van van stable: 2007-10-16 ALSA 1.0.15 final release
Fluxbox 1.0rc2 - 2006.07.03 ---> 2007.10.08 Fluxbox 1.0.0 Stable
Gondolom ezeket jelentenem kellene :) De hol? (Majd a 2.1 UHU-ról lehetne 1-2 screenshot a distrowatchos képernyőfotós linkjében, mert most egyáltalán nincs :(

Helyzetkép:
Audacity 1.3.3 -2007-05-18, van már 1.3.4 -2007-11-13, de a stable: 1.2.6
Gnumeric 1.7.13 -2007-10-21, van már 1.7.91(RC2) -2007-12-03, de a stable: 1.6.3 -2006-03-23
Mutt 1.5.11i ~2005-09-15, van már 1.5.17 -2007-11-01, de a stable: 1.4.2.3 -2007-06-09
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

biztos lehetsz benne, hogy ez a 3 "beta" cucc, és a hozzá hasonló cuccok nem fogják megborítani a rendszert, ugyanis az elnevezések nem minden esetben utalnak a program stabilitására, magam példáján kiindulva, amennyit én ezekkel "dolgozom", még soha sem fagyott le egyik sem :-)

hibát bejelenteni, vagy verziófrissítésre felhívni a fejlesztők figyelmét a https://bugs.uhulinux.hu/ oldalon tudsz

tehát összefoglalva: ebben az rc2 kiadásban akad 3-4 "beta" szoftver, bezzeg a Mandriva kiadhatja az rc kernelt? érzed az különbséget ugye? ott, abban a topicban miért nem fikáz senki?

--
by Mikul@s

Mert az egy alpha kiadás és nem RC. Még hónapokra van az első RC-től is.

meghajlok érveid súlya alatt!
komolyan jobban tudod, mint a fejlesztők?

meggyőzhető vagyok...

--
by Mikul@s

Nem tudok semmit sem jobban mint akármelyik fejlesztő. Én az "abban a topikban mért nem fikáz senki" felvetésre válaszoltam. A Mandriva még csak egy alfát adott ki úgyhogy ott még kár fikázni bármit is.
Ezzel szemben az UHU már a második RC-jénél tart. Már minden szoftverből a végleges kéne benne legyen. Legalábbis a Mandrivánál van olyan, hogy version freeze.
Nem ismerem sem az UHU sem más disztró tesztelési módszereit de az, hogy a disztróban még béta szoftver van holott már kint van a stabil(nak mondott) verzió az _szerintem_ annak a jele, hogy a fejlesztők nem győzik a munkát.
Ezzel együtt az UHU itt Magyarországon jóval nagyobb figyelemnek örvend mint a Mandriva. Nézd meg a hozzászólások számát 3 és 42. Természetes, hogy ebből több a fikázás.
Ehhez még hozzá lehet számolni, hogy UHU Linux jövője szerintem sem felhőtlen. Hány főállású fejlesztő dolgozik még a UHU Linux Kft-ben? Nekem az rémlik valahonnan, hogy mindössze ketten maradtak. Nem hiszem, hogy ez elég lesz.

Én nem fikáztam! Szeretném minél jobbá tenni az egyik igen jó esélyes leendő disztrómat. Jelentettem is a verzióváltozásokat a fejlesztőknek. (Éles használatra sose ajánlott bétát választani.)
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

(Éles használatra sose ajánlott bétát választani.)
Kivéve az UHU Linuxot, ahol is másfél két éves a kiadási periódus. Ha most beletesznek egy béta programot, mire kiadják (mondjuk 2008 első felében) már lehet hogy végleges lesz. Aztán másfél-két évig azt a verziót fogod használni, mert hivatalosan nem adnak ki hozzá verzió frissítést csak hibajavítást. Így gondolom, ha egy béta program marad benne annak a véglegese amikor kijön az belefér a hibajavításba.
Aztán az UBK-sok (UBK=Uhu Baráti Kör, amolyan önkéntes contributor csoport akik nem hivatalos csomagokat készítenek az UHU-hoz) vagy csinálnak hozzá frissebb verzióból csomagot vagy nem.

Nem nyervogni kell. Tölteni és tesztelni :)

Nem nyervog itt senki, csupán hozzászóltunk a témához. Egyébként már töltődik. ;-)

Ez volt az első mindenre alkalmasnak talált linuxom. Hajrá srácok/lányok (hátha van közöttük).

nekem az első linuxom volt, amit akár net nélkül is fel tudtam tenni, és miden ment rajta amit elvártam.

+1
A közösségi fejlesztőmunka viszont sokat tudna rajta dobni, mint ahogyan ez a forkjain is látszik. Szerintem ebbe az irányba kellene haladni.
[maganvelemeny]
Egy biztos: megbízhatóság szempontjából -a saját hardvereim esetében- padlóba döngölte az Ubuntu-t. A sebességéről nem is beszélve.
[/maganvelemeny]

__

/*no comment*/

+1 az egyik leggyorsabb disztro (nem mértem, csak az érzés )

+1

Aha ez nekem is feltünt annó, hogy igen pattogós egy rendszer. Valószínüleg azért mert nem akarták belepakolni a létező össze linux fejlesztést. Kár hogy nincs belőle 64-bites biztos hogy azt használnám márcsak nosztalgiából is,

Én is csak megelégedéssel tudok nyilatkozni róla. Kb. másfél éve használom: először xp-vel párhuzamosan, aztán a 2.0 óta gyakorlatilag csak az UHU-t (bizonyos spéci pénzügyi programok miatt havonta egyszer van boot xp-re). Egyébre nekem - házi, tanulmányi feladatokra - minden megy rajta. Ha valami probléma volt a levlistákon jött a segítség.

A telepítése, "belövése" (laptopomra + három másik gépre, ami fenhatóságom alatt van ;-)) nem tudom, hogy több időt vette igénybe mint 15 perc fejenként.

(az igazság az, hogy megkísértett a legújabb Ubuntu és Xubuntu ... de mivel nem akart egyből menni a telepítés, azért nem is töltöttem több időt velük.)

A lényeg: kösz' a fejlesztőknek!!! (és a nem hivatalos csomagok készítőinek ... uhu.linux.hu ... ahonnan a számomra fontos programok legfrissebb verzióit be tudom szerezni, s így még a kb. egy éves kiadási periódus sem olyan veszélyes)

Mikorra várható a végleges verzió?
Nekem hamarosan cégnél kell disztróról döntenem.

Remek!
Az első disztrómnak szívesen adnék esélyt, főleg, hogy magyar.

[off] ojjektum.uhulinux.hu :)
Szeretem a "sokatmondó" hoszt neveket, néha egy p2p peer listában is találni érdekes dolgokat :)
--
http://kac.duf.hu/~balage/blog

A 2.0 sok gyerekbetegséggel küzdött, de azok többnyire kikoptak. Az 1.x is a végére ért be igazán, remélhetőleg a 2.x is lesz majd olyan jó. Mint már fentebb említették, tényleg jó lenne egy kis hírverés, hogy hol áll éppen a fejlesztés. A HUP és más lehetőség ingyen van... Ide még milliárdos se kell. Ami viszont kéne, az egy rendszerezettebb kiadás. Ha nem is félévente, mert ahhoz nagy és komoly háttér szükséges, hanem mondjuk évente. Az amúgy általában jó közösségi csomagok ki tudják tolni az elavulás idejét. De akkor tudjam, hogy az mondjuk jövő évben is akkor jelenik meg. Engem lenyűgözött a közösségi csomagok kiadásának sebessége és magának a közösségnek az összefogása. Ha ilyen keservesen megy a fejlesztés, akkor őket miért nem vonják be? Biztos jót tenne a kicsit ingatag röptű UHU-nak.

Tökéletesen egyetértek.

__

/*no comment*/

Gyááááááááááá!

Él még az UHU, JJuhhhúúúúúúúúú!!!
Már én is rég hallotam felőle!

Kipróbálom >D

Kipróbáltam :) Lenne két kérdésem.

    -Hogy lehet azt Openoffice betűtípusát átállítani? Én bármire állítom változatlan marad. Meg az anti aliasing is ratyi (fsf build). Látom UHU-ban szépen működik.
    -Láttam, hogy az UHU-s Exaile teljesen magyarított ellenben a neten elérhető verzióval. Ez saját fordítás? Belekerülhet majd az upstreambe? Láttam, hogy a forrásban is patch formájában van benne(hu.po.patch).

szerk.: a nyelvi patch-eket felhasználva csináltam egy frissített ebuildet Gentoo alá, amely már tartalmazza a teljes magyarítást is. Elérhető itt.
--
http://kac.duf.hu/~balage/blog

Igen, nagyon jo lenne a forditasokat kulon publikalni patchkent, es upstreambe is elkuldeni,. A kulon publikalas azert lenne jo, hogy amig a mainline program hozza magaval a lokalizaciot, masoknak addig is legyen eselyuk beepiteni a sajat terjesztesukbe a magyaritast.

A "sources" elérhető én is onnan halásztam ki. A patch elküldése upstream fele meg vagy megtörténik vagy sem, gondolom ha már disztribúciót fejlesztenek és nem csak maguknak saját használatra lehet, hogy a következő Exaile kiadásban már ezt is megkapjuk :)
--
http://kac.duf.hu/~balage/blog

openoffice-t a ooo-build nevu csodaval keszitjuk, valoszinuleg az allitja at a betutipust is

Kis segítséget kérek.
Nem tudom, mennyire bug, vagy csak én vagyok a béna, (nem akarom feleslegesen terhelni a buglistet), de nálam nem indul el a 2.1-RC2.
Egy régi gépre tettem fel - P3 900 MHz, 512 RAM, ATI 9200 kártya- a telepítés szépen ment, igaz VESA módban indítva.
Viszont az indítás után az X nem akar elindulni, lefut a szöveges rész a betöltésnél, és amikor az X-nek kellene elindulni, kikapcsolja a monitort.

Próbáltam ezen a gépen működő UHU 2.0 xorg.conf-jából átvenni a beállításokat, sőt az egész xorg.conf-ot is átmásoltam, de semmi.
Valamit nem jól csináltam, vagy ez tényleg bug?

Help!

a telepítés végén a videókari beállítását le is tesztelted?
ha igen, ott még jó volt a kép?
ha nem, miért nem?

--
by Mikul@s