Jön a linuxos ABEV!

Címkék

Az it.news.hu-n jelent meg egy rövid írás, mely szerint Veres János parlamenti válasza alapján 2008. január-tól elérhető lesz az ABEV nem csak Windows-os rendszerekről is. A hír itt.

Hozzászólások

Tyu a mindenit, de bonyolult lehetett atportolni...!
Tegnap telepitettem egy Xilinx FPGA tervezot, az alapbol van Windows / Solaris / Liunx platformokra.
vagy pl. JAVA developer is.
Akkor egy f@szom kis nyomtatvanykeszito/ellenorzo/elkuldo cucc megvalositasaban mi okozott ekkora ubernagy problemat?
(tudom en..., a nemakaras)

1. igazából lassacskán több fejlesztőeszköz keresztplatformos mint platformfüggő ... és? szerinted tudják hogy mi az a platform? meg függő? esetelg a "más" szó hallatán valami börszerkós nagyon más dologra gondolnak? gondolnak egyáltalán? ... [CSAK FÉRFIAKNAK] ismeritek azt hogy a p*** körül a nő csak a szükséges csomagolás? [/CSAK FÉRFIAKNAK] ... ebből eredően, vannak akik a toll melett csak a szükséges aláírásvezérlő biomechanikus kellékek?

2. mer az ismerős/haver/rokon stb. megszokot vonalon található cégnél delphiül tudnak ... és tényleg tök mindegy hogy most mohamed és a hegy mit csinál? ... szerintem már mindketten elhúztak a tengerparta napozni :)

3. .....

Ilyet hallottunk mar maskor is, majd ha itt lesz megnezzuk.

Ezt vajon csak úgy kijelentette vagy már van mögötte valami fejlsztés is?

Véleményem szerint ahhoz, hogy januártól kiadhassák már most kellene hogy legyen valami alfa tesztelhető verziójuk. Szerintetek van?

hazu^Wkamu lehet, mert a szövegben szerepel az "A pénzügyminiszter azt ígéri" és az "A pénzügyminiszter válaszában megígérte" nevű ismert fordulat

Vegyük észre, hogy eddig is ment Linux alatt az ABEV, csak éppen WinE kellett hozzá (ami szintén ingyenes, tehát jogsértésről szó sincs!).
Kicsit agyalni kellett a beállításokon, és ment teljes funkcionalitásban, szóval igazából az lesz az előrelépés, hogy látni is fogjuk, hogy mi van a forráskódban! Nagy merészség az APEH-től, hiszen így támadhatóvá teszi azokat a szervereket, amelyeket a zárt kód IP alapján elrejtett (már amennyire elrejtett az ethereal elől...)
További észrevétel, hogy:
tehát akkor, mivel nyílt a kód, és hozzáférhető (tényleg, valóban hozzáférhető is lesz? vagy csak binárist kapok?), akkor ugye át is szerkeszthetem? ;~)) Hoppá! A nyomtatványkitöltőt módosítani is lehet majd? Ez veszélyes, kedves APEH, okot ad a buherálásra, és aztán kereshetik ám vissza, hogy miért hiányzik a pénz az államkasszából (ami már csak nekünk közpolgároknak nem ingyenes, a nagy fejeseknek meg ott a 410Ft A/B menü ebéd, millás fizetés, stb.).

Azt sehol nem írták/mondták, hogy a kódot is megnyitják. Arról van csak szó, hogy a Windows-tól eltérő rendszereken is lehet használni pl. nyílt forrású op-okon is. Az meg, hogy átírod a szerkesztőt az mért jó neked? Helytelen adatokat most is meg tudsz adni.

ui: Ami meg az IP-ket illeti, tudomásom szerint az ABEV program nem tölt fel semmit, az ügyfélkapun lévő java progi veszi egy a HDD-ről az állományokat és ő küldi tovább.

Juhé, most wine helyett rakhatok majd java-t.
Írja valahol, milyen nyelven lesz?

Akkor ez csalhatatlan bizonyítéka annak, hogy 2008 a Linux Desktop éve lesz Magyarországon is. :)))
Bár nekem már a 2005-2006-2007 is az volt. :)

Na kb ilyen reakciókat vártam, amikor elolvastam a címet a főoldalon.
A lényeg hogy elégedetlenkedni lehessen, ha nem megy linux alatt akkor azé, ha meg megy akkor azé.
Valaki megmondhatná nekem azért, hogy miért jó ez. Nekem pl. nem okozott gondot, hogy windows alatt futtassam és aki könyvelőket ismerek azoknak sem (a linux viszont problémát jelentene nekik :) ), ha valaki meg nagyon linux alól akarta nyomni az meg beállította a winet.

...és aki könyvelőket ismerek azoknak sem (a linux viszont problémát jelentene nekik...

Bocs, de esetleg kifejtenéd, hogy miért? Kiváncsivá tettél ugyanis.

Mert ez szerintem úgy zajlik, hogy: bekapcsol-klikk-elindul-használ-és örül
Persze biztosan csak én látom ilyen rózsaszínben a (Linux)világot :)

Annak :)
De csak azért mert ha minden linuxon megy akkor 2 lehetőség van:
1, van egy rendszergazda aki beállítja nekik
2, értenek hozzá
viszont akkor minek XP ha megy wineal :)

Mondjuk gondolom a megoldás az az, hogy még akkor vették a winXPt amikor nem ment a winenal. Viszont én nem erre utaltam, hanem arra hogy most amikor már megy szerintem felesleges.

De persze énis örülök, ha az állam úgy fejleszt szoftvert, hogy az lehetőleg minél több oprendszeren elmennjen, remélem a jövőben ebből tanulva gondolnak erre és minden projektnél alap kitétel lesz. Mondjuk én inkább a webes felületeket preferálom nem a külön proramokat, de hát ez csak az én izlésem. :)

Emlékszem, amikor kirobbant a vita, akkor felhozták példának Canadát. Ott ugyanis megadták a protokollt, és ehhez az fejleszt sw-t, aki akar. Vannak fizetős és ingyenes szoftverek egyaránt. Ha a progi hibás, és hibásan kitöltött formokat küld, azért te, azaz a bevalló vagy a felelős.

Mar bocs, en nem azert elegedetlenkedem, mert nem orulok neki, vagy ilyes.
En azert elegedetlenkedem, mert ugy a PM mint az APEH ezt a szinhazat egyszer mar sikeresen eljaccottak, eredmeny egy nagy budos nulla lett, semmi, erted? Titkos csatornakon kerengo felhivatalos ABEV-kezdemeny lett a nagy igergetesek vege, ami minden 2.-3. nyomtatvanyon eltaknyol. Ezert irtam azt, hogy ha majd itt lesz, akkor megnezzuk, addig meg nem kellene bejelentgetni, mert mind a 2 hivatal eljaccotta a bizalmat (legalabbis az enyemet tutira).

Most mit mondjak... jovo december 31. is jan. 1. utan van nem?

Ne tegy ugy, mintha olyanra nem lett volna pelda a politikaban, hogy mondtak konkret datumot, aztan elotte 1-2 nappal masikat mondtak, aztan megint masikat...

Nezd, tenyleg olyan szaga van a dolognak, hogy most ok jok es en nem hiszek nekik, de amennyit osszehazudtak mar a kepunkbe, nem hiszem hogy barki normalis ember sziveben a ketkedes csiraja es fenntartas nelkul fogadna el azt, ami egy alapvetoen nem szakmai ember szajabol elhangzik. En tenyleg, oszinten szeretnem ha lenne, de ne haragudj, ennyi ocska kitalacio utan mar keptelen vagyok hinni nekik. Jaratom az abev-linux levlistat, es ott igencsak emlitettek dolgokat.

Tartom magam ahhoz, hogy ha lessz tesztelheto demo, akkor el fogom hinni a dolgot, addig pedig mersekelt izgalommal figyelem a hireket.

Valószínűleg még nem laktál olyan házban, ahol a lakók nagy része nyugdíjas, a közös költség éppen arra elég, hogy a lépcsőház fűtését és világítását ki tudják fizetni, de arra már nem, hogy a bejárati ajtón a 2 000 forintos zárbetétet vagy a lépcsőházban az elromlott izzókat kicseréljék. Ahol a közös képviselő társadalmi munkában végzi ingyen a dolgát, a könyvelést papíron, ne adj' isten egy kiszuperált 486-oson, mert erre sincs pénz. Ahol fontosabb a beázó tető, mint a Windows. Ez az OEM vindows egy lakó 4-5 havi közös költségébe kerül. Ilyen hely is van.

--
trey @ gépház

800 Ft-ot fizetünk lakásoknként (Pécs, 6 lakásos társasház) a közös képviseletet ellátó vállalkozásnak.
Ezért átvállalja az adminisztrációs terheket, felelőséget vállal, munkaidőben ő és a szerződőtt partnerei (szerelők) bármikor elérhetőek, rendszereresen felméri a ház állapotát (a tulajdonos építész), pályázik elérhető támogatásokra. Windows-t tart.

Ahol a 2.000 Ft-os zárbetétet nem tudja a ház kicserélni, ott nagyon súlyos gondok vannak, amin a 23.000 Ft megtakarítás már nem fog segíteni.

"Ahol a 2.000 Ft-os zárbetétet nem tudja a ház kicserélni, ott nagyon súlyos gondok vannak, amin a 23.000 Ft megtakarítás már nem fog segíteni."

Egyetértek. Súlyos anyagi gondok vannak. Ezért nem tudnak feleslegesen pénzt költeni.

(BTW: havi 5 600 forint közös költséget fizetek. 800 forintos közös költséget max. a mesében hallottam.)

--
trey @ gépház

Értem. Itt az a helyzet, hogy az ilyen megbízott közös képviselőcégtől el kellett válni, mert az nem úgy képviselte az érdekeket, ahogy az elvárható lett volna a nem kevés díjért. Valószínűleg nem minden városban van korrekt és 800 forintos közös képviselő így a probléma továbbra is fennállhat. Kár lenne a te példád alapján általánosítani. Én el szoktam menni a lakógyűlésekre, filléres dolgokat nem lehet a lakókon keresztülvinni... Probléma is ez, mert mondjuk egyesek (pl én) szeretném, ha megvalósulnának beruházások, fejlesztések, de egyszerűen egyesek a kis pénzükből nem tudják ezt vállalni. De ez már elég off, így erről ennyit a részemről.

--
trey @ gépház

a felszólalás helyett elmehetett volna az apeh fejlesztési és üzemeltetési igazgatóihoz, ha engem fogadtak, akkor őt is fogadták volna... és megtudja, amit meg lehetett volna tudni.

de látom itt is mindenki csak okos és nem látja a hátteret... szerintem nem is tudjátok milyen arcok ülnek ott az informatikán, pedig sokan tanulhatnának tőlük...

szerintem, uff...

Ha emlékeim nem csalnak, akkor az ABEV Linux vagy Java verzióját külső cég kezdte fejleszteni, nem?! Majd a fejlesztés le lett állítva a vonalkód olvasás körüli dolgok miatt. Ha ennyire profi és szakmailag hibátlan csapata van az APEH informatikai osztályának, akkor miért nem Ők csinálták?!
Ha pontatlanok lennének az információim, akkor mea culpa az érintettek felé!!!

elnézést, de nem tudom mi ez a lista.

én csak azon kapkodom a fejemet, hogy itt már úgyis mindenki eldöntötte, hogy mi a helyzet. mindenki nagyon képben van.

a két igazgatót személyesen ismerem és szakmailag tisztelem. ennyit szerettem volna hozzászólni nem többet. aki veszi a fáradtságot az megtud többet is.

elgondolkodtam, hogy ez a képviselő vajon belépett-e valaha is az apeh informatikai igazgatóságára, hogy megtudjon valamit, vagy csak felolvasta, amit kezébe nyomtak? kíváncsi lennék...

> Aki megtud valamit, az megírja a többieknek. Mert így hatékonyabb.

Sajnos, nem tehetem. Így csak óva inteni tudok mindenkit a reflexítélkezéstől... ez egy olyan téma, ahol "illik" negatívnak lenni és lám mindenki jön tunkolni, mert objektívnak lenne sokkal nehezebb, tudom, mert nekem sem megy...

Azert nem szeretem, hogy allami teruleten terjed a linux, mert mint tudjuk az allam rossz gazda, akar gazdasagilag teljesen megalapozatlan fejleszteseket is megfinansziroznak az adofizetok penzebol. Azaz nem domborodik ki, hogy a linux adott esetben koltsegerzekeny teruleten is jo valasztas. Sot az ellenkezo hatast kelti bennem, hiszen az allam altalaban nem koltsegerzekeny szfera, szoval nem egy nagy kunszt nem koltsegerzekeny teruleten terjedni... Bar ez felig off itt, elnezest.

Az adószedés szerinted mennyire költségérzékeny tevékenység?
Főleg önbevallásos rendszerben?

Másrészt nem állami területen terjed, nem az államnak kell bevallania, hanem kb mindenki másnak.

Harmadrészt, én állampolgárként úgy vagyok vele, hogy én nem vagyok rászorulva hogy adót fizessek, ha az államnak kell a pénzem, akkor biztosítsa, hogy nekem minél kevesebb költségem és bosszúságom legyen még azon felül, hogy lenyúlják a lóvém több mint felét.

Úgyhogy legyen csak abev vindózra is, linuxra is, macre is, sőt felőlem még commodore-os és ural2-n futó verziót is csinálhatnak!

--
http://csuhi.homelinux.net

Hat nem tudom, a mi csaladunk eleg koltsegerzekeny szfera, es ha a munkam utan az adozast is nekem kell megcsinalni, mert a ceg elvarja ezt tolem, akkor nehogymar ezer kelljen windowst vennem, tehat igen is legyen linuxos abev.

Masfelol attol, hogy elterjed/nem terjed el a linux allami korokben ugyanezt a penzt el fogjak verni - masra, errol ketseged se legyen. Ha tuzjatekra hat arra, de a penz el lesz verve. Akkor mar inkabb linuxos fejlesztesekre legyen elverve, hatha abbol a keszito cegen kivul masi is hazsnot huz.

szerintem a meglevő abev mellé pattintanak egy bekonfigolt wine-t amiben az abevnek kellő dll-ek benne vannak, és ennyi. [szerk: lásd google picasa2 for linux vagy még néhány hasonló sw]

nem értem miért kellene újra a nulláról fejleszteni. most csak azért mert eredetileg elqrták ne folyassanak el még háromszor annyi pénzt az új abev fejlesztésre csak azért mert linuxon is futnia kell. imho.

Emberek, itt nem arról van szó, hogy wine vagy nem wine, persze működik, kinek jól, ki szopik vele (mellesleg wiki-t. howto-t, ilyesmit még az égvilágon senki nem írt, vajh miért?), de nem ez a téma. Arról van szó, hogy az APEH, mint állami szerv az adózókat egy adott céghez akarja kötni, elősegítve annak kvázi-monopól helyzetét egy adott körben (az adózók körében), és ez annyira nem jó dolog. Sőt ha nagyon utánakaparnának rájönnének, hogy esetleg még szabályozásba is ütközik. Az hogy élelmes emberek találtak egy kiskaput, az nem a probléma megoldása, ezt szakmai körökben "workaround"-nak hívják. Gondolom eme szó jelentését senkinek nem kell ecsetelnem.

Ugyan, IMHO szó sincs szakmai meg piaci megfontolásokról. Azok a nagyemberek (is), akik a specit írják és aláírják, természetesen csak a Windowst ismerik. Igy eszükbe sem jut a többi platform. Ennyi az egész.

(Mindaddig persze, amíg elég sokat nem hallottak ezekről, elég sokat nem láttak belőle, ad absurdum használni nem kezdik.)

Nos, ha jól látom, JAVA alá kényszerítették a kitöltő programot.
Viszont a nyomtatványoknak csak egy hányada tölthető le JAVAsan... :(

Erről ennyit.

EfCsillagCéKá.