GIMP 2.4 betekintés

 ( trey | 2007. október 24., szerda - 8:26 )

Nicu Buculei a Red Hat Magazine hasábjain bepillantott a kiadás előtt álló GIMP 2.4 szolgáltatásaiba. A cikk szemügyre veszi az RC állapotban levő képmanipuláló program legláthatóbb új szolgáltatásainak egy részét, de említést tesz az egyéb tapasztalható dolgokról is, úgymint: sebességjavulás, csökkent memóriafelhasználás, jobb export / import képesség, jobb nyomtatási plugin, jobb EXIF támogatás, megváltozott scripting nyelv a plugin-ekhez, zoom-olható előnézet a plugin-ekhez, bugfix-ek, stb. A képekkel megtűzdelt beszámoló itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

azt hiszem ez van benne a Mandriva 2008-ban, azt a rendszert meg kipróbáltam pár órára. ha tényleg ez az a Gimp amire gondolok, akkor tényleg gyorsabb, mint az elődei (ennél a loader screen-en két kézzel rajzolt rókafej van, bár ebből nem lehet meghatározni a verziót, főleg nem a francia disztribútornál [mivel ők minden szart kicserélnek ""jobbra""]).

ui, "karácsonyi" kívánság: a Win32-re fordított Gimp-et ideje lenne már komolyan gatyába rázni, hogy használható legyen...

--
senki földjén, senki fia

Aha, szoval ezert volt annyi ujdonsag a GIMP-ben Gutsy upgrade utan. Abba a 2.4rc3 kerult bele. Nagyon tetszenek az uj funkciok, kulonosen a kijelolesek es a vagas uj modja. Sokkal konnyebben hasznalhato, mint azelott.

Jó, hogy írják, hogy ennek az új Gimp-nek jó tulajdonságai is vannak, mert én csak az elszállásaival találkoztam.
A plugin-jeim sem működnek rajta. Már az olyan egyszerű dolog sem működik, hogy kijelölök egy részt, lemásolom és új képet hozok létre belőle - tehát ha új képet nyitok meg a clipboard-ban levő kép méretét kellene felajánlania elsőre, ahogy azt már ősrégen a Photoshop és az eddigi Gimpek is csinálták. Komoly munkára használhatatlan. Balta.

Szerencsére RC állapotban van, úgyhogy a bugreportot remélem éppen fogalmazod.

--
trey @ gépház

kozben kijott a vegso 2.4

"..tehát ha új képet nyitok meg a clipboard-ban levő kép méretét kellene felajánlania elsőre"

Szvsz a GIMP sosem csinálta így (legalábbis a linuxos verzió). Edit -> Paste As -> New image. Így lehet vágólapról közvetlenül új képet létrehozni. Ehhez rendelhetsz mondjuk egy Ctrl+Shift+N bill kombót. Ezt is meg kell tanulni használni. Ettől függetlenül igen, vannak nyűgjei bőven, én elég intenzíven használom munkához, és hiába határoztam el rég, hogy a winnel együtt a photoshopot is eldobom, még mindig nem sikerült teljesen. De amit írsz, az tipikusan egy olyan "hiba", ami igazából nem is hiba, hanem csak megszokás/átszokás kérdése.

Egyébként a photoshop megoldása sem egyértelmű, ha belegondolsz, csak azt már megszoktad. Új kép létrehozásakor okosan(?) feltételezi, hogy tuti a vágólap tartalmát akarod beszúrni, ezért eleve akkora képméretet ajánl fel, de azért mégiscsak rákérdez (dialógusablak), aztán végül létrehoz egy akkora, de üres(!) képet és beszúrnod már mégiscsak neked kell "manuálisan" egy Ctrl+V-vel. Namost akkor hogyisvanez? Kitalálja, hogy mit akarok, de mégse. És mégis több kattintásba kerül így, mintha külön funkció lenne a "vágólapról új kép létrehozása".

"Szvsz a GIMP sosem csinálta így (legalábbis a linuxos verzió)."
pedig de

Valóban, még ha ez jobban belegondolva, valóban hiányos működés.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

amit annyira imádtam benne, de a 2.4~rc3 nekem nem csinálja :-(

nem tudja valaki, hogy mit kell és hol beállítani rajta?

--
by Mikul@s

Egyébként kijött a végleges 2.4.

http://gimp.org/release-notes/gimp-2.4.html

Most az a kérdés, hogy ezt visszaportolják -e a Gutsy -ba, vagy ott marad az RC?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

SZerintem update-tel megkapod, vagy lefrissíted magadnak. (mint ahogy én is fogom hamarosan.) Egyelőre az utóbbi a tuti. Egyébként jók az új fícsörök, tetszik.

üdv:
/mazursky

Téglalap alakú kijelölésnél a sarkoknál, (illetve ha a kijelölés oldalához viszem az egeret, akkor ott) megjelennek kisebb téglalapok... azok mire jók?

Illetve amit nem ment el xcf formátumban (pl. a "foreground selecion", vagy az "olló" kijelölőeszköz dolgai a képen) milyen módon lehet elmenteni? Most vágtam körbe egy képet a "foreground selection" -nal, és miközben adom hozzá a kijelöléshez a kép egyes részeit, szivesen elmenteném az eddig végzett munkát a biztonság kedvéért.
-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

"Téglalap alakú kijelölésnél a sarkoknál, (illetve ha a kijelölés oldalához viszem az egeret, akkor ott) megjelennek kisebb téglalapok... azok mire jók?"

A kijelölést tudod vele méretezni.

Na ilyenkor kapok agybajt... létrehoztam egy üres képet, hogy ezt kipróbáljam, persze közben a "foreground selection" -ről átváltott, hiába zártam be az új képet... és mivel nem menti el az így létrehozott kijelöléseket, kezdhetem elölről. :(

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

nem biztos hogy jol ertem a problemad, de a kijeloleseket el lehet menteni.

a Paths panel 'selection to path', 'path to selection' funkcioit tanulmanyozd,
+ Selection Editor panel is tartogat nemi lehetoseget

A kijelöléseket elmenti a saját XCF formátumába is, de ha mondjuk az újonnan megjelent "foreground selector" eszközt használod, és éppen azokat az objektumokat adod hozzá, amelyeket szeretnél a végén kijelöltetni vele, viszont azért menet közben el is mentenéd (mondjuk mert elég sok olyan dolgot hozzáadtál már, amit elsőre kihagyott), akkor ezt nem tudod elmenteni semmilyen módon, csak enter ütésével jelzed, hogy amelyik objektumokat hozzáadtad, azokat alakítsa kijelöléssé. Sajnos nem igazán tudom érthetőbben elmagyarázni, próbáld ki a "foreground selection" eszközt, majd mikor "bekékül" a kép (vagyis amit a háttérnek jelölsz), próbáld elmenteni azt az állapotot.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Szép is, jó is az aranymetszéses kivágás.

De mikor lesz végre PS-hoz hasonló forgatási lehetőség a crop-nál ?

Esetleg nem tud valaki, valami ötletet adni hogyan lehet ezt linux alatt ?

Előbb forgatsz, aztán vágsz?

Marmint kijelolsz valamit, es utana a *kijelolest* tudod forgatni?

Ha ez, akkor:
Kijelolsz valamit, majd Gyorsmaszk be (Shift-Q), majd forgatod (rotate tool), majd gyorsmaszk ki (Shift-Q).

Ha nem ez, akkor kifejthetned, hogy mire gondolsz.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez select-nél OK, de crop-nál nem működik, és nem forgat vízszintbe automatikusan. (vagy én vagyok béna)

PS-ben így csinálom:

Betöltök például egy scanner-elt oldalt, fotót. Crop tool, kijelölöm a méretet, ezt a vágási keretet tudom forgatni, ha kereten kívül nyomom az egeret. A keret közepén van egy pont, amit mozgatva változik a forgáspont. Ha beállítottam, akkor végrehajtom a vágást, és a PS a kivágott részt automatikusan egyenesbe állítja.
Így szoktam a régi papírképekből digitet csinálni.

Kerestem a neten egy példát : http://www.ephotozine.com/article/Crop-tool

Ezt, a crop - rotate, okos kombinációját hiányolom.

Tehat ha jol ertem, akkor az alapproblemad az, hogy a beszkennelt kepeid nem pont fuggolegesek, es ki akarod vagni a tenyleges oldalt a szkennelesbol.

En igy szoktam csinalni:
* Eloszor vizszintesbe forgatom a lapot (huzok egy guide-et a kepre, es ahhoz kepest nezem a forgatast, hogy a vizszintes tenyleg az legyen).
* Majd meretre vagom.

Tudom, hogy ez forditva van, mint ahogy te akarod, de szerintem pont ugyanolyan jol mukodo megoldas.

De sajnos igazad van, a kivagas eszkoz nem tud ilyet, es ha valaki hozza van szokva, akkor igencsak hianyolhatja.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Köszi !

Ez a segédvonalas módszer nekem nem jutott eszembe, ebből látszik nem vagyok egy nagy grafikai guru.

Elvileg a GEGL importalasa 2.4 utan kezdodik. Remelem meg 2010elott befejezik;)
(GEGL = 32bit lebegopontos kepek, HDR, CMYK)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

És non-destructive editing, hogy a legfontosabb ki ne maradjon (;

Sziasztok!

Ha jól tudom integrálták a SIOX-ot (Simple Interactive Object Extraction) az új 2.4-es GIMP-be. Azon kívül, hogy semmit sem találok az "eredeti" helyén a SIOX-ra lövésem sincs hova tették. (2.3-as GIMP-ben kézi telepítés után a Szűrők, Misc menü alatt volt.)

Ha valaki találkozott már vele legyen szíves írja le hol találom. Köszönöm.
-----------------------------------------------------------------------------------

Megoldódott.