Számítógép monitorok energiafogyasztása

Kedves érdeklődők.
Mint kértétek, jelzem, hogy elkezdtem a cikksorozatot a PC-k energiafogyasztásának csökkentéséről.
Elsőnek mindjárt a monitorokkal kezdem.

Hozzászólások

Az en 17-es monitorom, amit mar hasznaltan vettem ugy 5 eve, a 100W-ot is megzabalja :} De viszont cserebe nagyon szep kepet ad vissza, es eles szineket.
Mondjuk a szamitogepet nem mertem, de ha megint kezem ugyebe kerul egy meromuszer raeresztem arra is :}

Én úgy vélem, az LCD és a LED két külön technológia. A led egy dióda, ami az energiát fényként adja le (amikor záróirányban kötjük be (FIXME :))), míg az lcd egy háttérvilágítást kap (pl. fénycsőből), és maga a folyadékkristály csak azt szabályozza, mennyi fény menjen át magán a kristályon.

Light-Emitting Diode. Vagyis igen, ha aram (Nem eleg siman pl elemre kotni, kell egy ellenalas is melle, hogy legyen aramerosseg) halad at rajta, akkor fenyt bocsajt ki. (Zaroiranyban a normal vagy a forditott polaritast erted? :} Zenner diodat kell forditva polarizalni ha feszultsegstabilizalasra akarod hasznalni. Sima dioda forditva polarizalva nem vezet.)

Biztos ledekbol is van tobb fele. Elektronikai geek-eknek valo, sima mezei bedugomakonnektorbapistikenek valo :}}

Bitos van olyan, ahol van mellette alapbol kis ellenalas, es csak megadjak, hogy hany volt kell neki a taplalashoz. En eddig inkabb olyannal talalkoztam, amelyiknek nem volt sajat ellenalasa, es kellett melle kotni egy ellenalast is. Ebben a verzioban az a jo, hogy adott feszultseg mellett ha modositod az ellenalas erteket, modosul az amper, es is a led erossege is. Persze csak egy biznyonos kis hataron belul.

"Kb. 200-300W-ot is megeszik a nem megfelelően beállított számítógép óránként."

Teljesítmény=munka/idő, mértékegysége W=J/s, tehát 200-300 W-ot is fogyaszt, vagy esetleg 720-1080 kJ-t is fogyaszt óránként.

A monitor 9 W-os energiafogyasztása kikapcsolt vagy készenléti állapotra vonatkozik, és mennyi a különbség? Azaz elég, ha kikapcsoljuk gombbal (nemn hagyjuk készenléti állapotban), vagy még így is 9 W-ot fogyaszt?

"Húzzuk ki a monitort a konnektorból, ha kikapcsoljuk a gépet. s/Ugyanis/Különben, ha nem húzzuk ki/ [ae]kkor is kb. 9W-ot eszik a monitor (mintha egy energiatakarékos izzó folyamatosan égne)."

Nekem mindig igazam van, ha nem, akkor nincs igazam, szoval megint igazam van hogy nincs igazam.
debian 4.0 - linux-2.6.22.6-pancs1-wifi2 - 2.6.22.6 kernel madwifivel itt

én 19 colos crt-t cseréltem 24 colos lcd-re majd egy éve, és érdekes módon a villanyszámla emiatt átlagosan 5-8 száz forinttal csökkent havonta :)
egyébként vegyél eizo-t, este levesz 0%-ra a fényerejét és kifolyik még így is a szemed olyan erős :)
szerintem ezekben az újabb lcd/tft cuccolásokban a háttérvilágítás már led-es, így energiatakarékosabb és emiatt is sokkal kisebb háttérvilágítás is elég.
de várjál majd az oledes játékosokra, na akkor is kb ugyanolyan mértékű lesz a vastagságcsökkenés mint crt->lcd, és persze a sötét fényeknél kevesebb lesz a fogyasztás mint az lcd esetén.

energiatakarékosság szempontjából még érdemes asztali gép helyett újabb laptopokat is venni, és csak ezt használni, ha pedig az ember tudja, hogy kb 15-20 percig nem fogja használni, akkor meg még érdemes lehajtani a fedelét (azaz abba a low-power-state-be állítani), ekkor az amúgy is kevés fogyasztás még jobban lecsökken (kb egy nagyságrenddel).

yoursoft!

örülök, hogy ezt csinálod, mert engem is régóta foglalkoztat ez a téma.

Ha lenne rá időd,érdemes lenne egy egy telej életút elemzést végezni a számítógépekkel kapcsolatban, vagy legalábbis ezzel foglalkozó irodalmi adtokat is összegyűjteni.
Amit konkrétan érdemes lenne figyelembe venni, az a számítógépek és perifériák benne foglalt energiája, vagyis a legyártáshoz felhasznált teljes energiamennyiség. (A legjobb lenne a virtuális energiafelhasználást, vagyis a gyártás során, a nyersanyagok kibányászása, szállítása, feldolgozása során, a kész termék szállítása, csomagolása,valamint a hulladék kezelése során felhasznált energiát is figyelembe venni). Vagyis, hogy melyik jelent nagyobb energiafelhasználást: új eszközt venni, mert az kevesebbetfogyaszt, vagy megtartani a régit, mert az összességében mégis kisebb környezetterhelést jelent?

Pár évvel ezelőtt emlékeim szerint a Világ helyzete sorozat egyik kötetében volt erről is valami. Talán a 2004-esben, amelynek az energia volt az egyik fő témája.

Igen igazad van jó lenne teljes életútra elemezni. DE sajnos ez jelen pillanatban számomra lehetetlennek tűnik.
Ennek a legfőbb oka az, hogy nincs elég információnk róla, hogy melyik összeteveője a számítógépnek kb. mit okoz.
Pl. Az előállítási energia egy dolog. Az, hogy ezzel mennyi széndioxidot szabadítunk a légkörbe és ez milyen problémákat okoz, felmérhetetlen.
Pl. alig néhány évtizeddel ezelőtt egy kevésbé bonyolult dolognál (dezodorok) is milyen komoly számításokat kellett végezni, mire bebizonyították, hogy az a "kevés" gáz okozza az ózonlyukakakt.
Vagy pl. 5 éve még olyan monitorokat, TV-ket gyártottak, amelyek bevonata tűzálló műanyag volt. Ez a műanyag pedig folyamatosan eregetett rákkeltő molekulákat. Ennél pl. csak utólag derült ki. De ha előtte tudják, akkor is nehéz kiszámolni, hogy mennyi rákos megbetegedés történt, mennyi kárt okozott stb.
Amit most újrahasznosításnak neveznek a világban, az is sokszor tele van kérdőjelekkel. Sok műanyag cikket kivisznek pl. Kínába. Ott egész városok épültek a szétvállogatásukra emberi erővel. Melyiket viszik ki? Mennyi a szállítási költség? Melyik kerül esetleg szemét égetőben "újrahasznosításra? Mennyi energia keletkezik belőle? Mennyi mérgezőanyag marad? A mérgezőanyagok "biztonságos" elhelyezése mennyibe kerül? Az a gyanúm, hogy amit most művelünk a természettel, az évezredeken keresztül is problémákat fog okozni, ha egyáltalán nem pusztítjuk ki az egész bolygót.
Itt csak egyetlen dolog számít a "pénz", és a "haszon". Mint egy kínai írás írja: "Ha az uralkodó haszonról beszél az alatvalói is haszonról beszélnek. Egésszen addig, amíg elveszik egymás hasznát."
Az a baj, hogy itt nemcsak egymás hasznát veszik el, hanem a természetet is kifosztják.

Esetleg ehhez, a címoldalon levő cikkhez is be lehetne linkelni... (Akkor viszont már ne a blogod nyitólapját, hanem a konkrét írást kösd be oda!)

Feltettem pár levlistára hírként.

Sas észrevétele:

Idézet: "Az LCD monitorok LED-es technológián alapszanak, ezáltal jelentősen".

Ez persze hülyeségnek tűnik, az LCD monitorok LCD technolgián alapszanak (hozzátéve, hogy vannak LED-es háttérvilágítású monitorok)

Kézzelfoghatóan közeli LED-es technológia az OLED technológia, kisebb eszközökön már mindennapos, nagyobb verziójuk karácsonykor kerül kereskedelni forgalomba, először a Sony OLED-es mini TV-je formájában, majd jövőre további TV-kben és monitorokban.

Az OLED monitor energiafogyasztása töredéke az LCD-alapúéknak, képminősége pedig nem alul-, hanem felülmúlja a CRT monitorokét, ráadásul gyártási költsége alacsony (amellett vékony és hajlékony).

Szerintem, akinek ez fontos, az - mégha kezdetben dárgán is fogják adni - jövőre OLED-alapú monitort illetve OLED kijelzős laptopot vásárol, mely az OLED kedvező tulajdonságainak köszönhetően 1 feltöltéssel jóval tovább bírja majd (vagy XO laptop és kurbli 188$-ért :-)))