A HP 'elszívja' a Sun felhasználókat?

Címkék

A Hewlett Packard egy olyan ajánlattal állt elő a rivális Sun Solaris operációs rendszerének felhasználói felé, amelynek értelmében a HP 25.000$ értékben szolgáltatást és felszereléseket ad ösztönzésül azoknak, akik migrálnak a Sun Solarisról a HP Linux alapú rendszereire. A program neve "Linux Lifeline".

Úgy tűnik, hogy a HP is egyre jobban "nyomja" a Linuxot. Kíváncsi vagyok, hogy a SCO mikor vonja meg a HP Unix licecét. Ezzel a lépéssel ugyanis kétszeresen is árt a SCO-nak, egyrészt elszivattyúzza a Sun Solaris felhasználókat (a Sun is használ SCO licencet), másrészt a HP a saját Unix alapú rendszereivel (HP-UX és Tru64 UNIX) és szemben a Linuxot reklámozza.

"Azokat a felhasználókat célozzuk meg, akik fennakadnak Sun Solaris kereskedelmi Unix rendszerén, és nekik adunk esélyt arra, hogy nyílt rendszerre válthassanak." - mondta Marc Jourlait a HP vállalati marketing program alelnöke.A Sun szakemberei nem érzik fenyegetőnek a HP legújabb programját. Szerintük ez csak egy válasz az általuk az év elején elindított "HP Away" programra.

"Nem érezzük úgy, hogy a HP fenyegeti a mi Linux programunkat" - mondta Larry Singer a Sun egyik alelnöke. "Ha a felhasználóink úgy döntenek, hogy Linuxra váltanak, akkor megvannak a saját kis költségű alternatíváink."

A News.com cikke itt.

Hozzászólások

Hello,

Ezzel szemben probalj tamogatast szerezni Debian Linuxhoz mondjuk egy HP Proliant ML350-hez. Ha tenyleg annyira tamogatnak, akkor miert nincs normalis deb csomag a menedzsment eszkozokbol. (Tudom, hogy a Proliant Compaq sorozat volt, de most mar HP...)

Udv,

kisg

Sajnos a merge nem ugy ment ahogy azt elkepzeltek. Az meg hagyjan hogy nincs a Compaq Proliant szerverekhez management csomag, de, hogy lassan fel eve nem kapom meg a HP-tol a recertifikaciomat, amelyet marciusban ujitottam meg, az nagyobb baj :-| meg a masikat amelyiket juliusban.... lassan lejar, es mehetek ujra megcsinalni, de meg az ez evi sem jott meg

ejnye..

Azt hiszem, minden egyes hozzászólásoddal, egyre jobban bebizonyítod, mennyre távol állsz a valóságtól...

Először is: a szerver piacon kötve hiszem, hogy csak 5% Lenne a linuxé, és 80% az M$-é.

Másodszor a HP-re vki itt vmelyik fórumba nagyon találóan leírta, hogy a Sun-nál üzletemberek vannak, akik a saját anyjukat is eladnák jó pénzért, úgy hogy nem furcsa tőlük, hogy lehet tőlük linuxot _venni_.

Mellesleg, ha megnézed, hogy ki mennyire adott önzetlenül dolgokat a Linuxnak, akkor a HP valóban önzetlenül tette/teszi amit tett/tesz, míg a Sun mindenütt nyerészkedni próbál.

Lásd pl. OOo/SO: Semmi saját fejlesztés: megvették, közzétették, de semmi fejlesztést nem csináltak vele, csak a jogtulajdon kellett nekik, hogy egyszerre lehessen nyílt, és írhassanak hozzá saját pénzes részeket, és ez a lehetőség csak nekik legyen meg... De van a Sun-nak még pár hasonló húzása, ami az én szemem szúrja, de a HP-tól még semmi ilyet nem láttam, néhány pozitív példamutató erejű megmozduláson kívül, ami meg ugye pont a másik oldal...

Melleselg nem a Sun/Sparc architektúra az egyetlen "szerverkategóriás" architektúra... Sőtt, csak egy abból a >10-ből amit a debian támogat, és csak egy abból a >50-ből, amit pl. a NetBSD támogat, ideértve a kenyérpirítót is :-)

Tenyleg, a napokban nem ugy nyilatkozott a Sun, hogy "milyen Linux programunk? Nekunk nincs olyan"? :)

a mondat mashogy hangzott volna, kozben atirtam az elejet, es ez benne maradt. egyebkent a bugreporttal nincs baj, csak annak formajaval.

Én meg remélem, hogy nem lesz igazad, vagy hogy legalább nem mondasz ekkora ökörségeket...

Ti. a HP elég régóta a Linux mellett áll, elég erősen. Bár a kernel fejleszők közt talán nincs annyi HP-s ember mint pl IBM-es, de ami számomra eléggé jelzésértékű, hogy a HP-nél mennyire tisztában vannak a szabad szoftverek jellegével, és mennyire elkötelezettek felé, az az hogy az előző Debian Project Leader a HP Linux Chief Technology Officer-je volt (aka Bdale Garbee). Talán ennek hatására, vagy más hatására, de az is észrevehető, hogy a HP elég sok, és drága eszközt biztosított, teljesen önzetlenül a Linux fejlődésére, mert azt hiszem testi erőszakhoz is folyamodnék annak felvilágosítására, aki a Debianra azt mondja, hogy egy profit orientált disztró :-)

Ez egy idezet volt a HP emberetol. Ird meg neki, hatha valaszol.

Egyebkent a nyilt szot sokfelekeppen lehet ertelmezni, pl. ugy is hogy nyilt forrasu. Ez meg azt hiszem, nem jellemzo a Solarisra.