Free Pascal IDE furcsaságok Ubuntu alatt

Fórumok

Üdv!

Rossz helyen tettem fel egy kérdést (mégpedig itt), ami így hangzott:

"Tegnap előtt tettem fel a legújabb FP-t, de két probléma történt telepítés után (.deb-ekből, ubuntu 7.04-re, minden deb-et feltettem a biztonság kedvéért).

- Az IDE-ben a home és end billentyűk fel vannak cserélve (end-re sor elejére ugrik a kurzor, a home-ra pedig a végére),
- a másik kellemetlen probléma pedig, az egér hiánya a felületen.

A gnome terminálját használom, minden más programnál (pl. mc) működik az egér is, és a home-end is jól funkcionál. Próbáltam már utána nézni neten, hátha valaki már járt így, nem sok sikerrel. Találkozott már valaki ezzel a hibával a Free Pascal IDE-ben?"

Ami még kérdés lenne, hogy tud e valaki esetleg egy másik IDE-t, amiben lehet használni az FPC-t? Mert azóta is nézelődtem a google-ben, de megoldást nem találtam.

Hozzászólások

Az IDE-ben a home és end billentyűk fel vannak cserélve (end-re sor elejére ugrik a kurzor, a home-ra pedig a végére), a másik kellemetlen probléma pedig, az egér hiánya a felületen.

Jelentem, a problema PowerPC-n, Debian Etch alatt, XFCE4 terminalbol is jelentkezik. 2.0.4-s FPC eseten, amit tar.gz-bol raktam fel. :) Szoval valoszinuleg egy Free Pascal IDE bugrol van szo. A 2.0.4 ota voltak eleg heavy bugfixek az IDE-ben, de azert utanakerdezek mindjart, hogy hallottak-e mar errol a problemarol. (Most lusta vagyok forrasbol buildelni egy recent IDE-t.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Na, leforgattam az egesz recent 2.3.1-es SVN trunkot, es abban jo az IDE. Ha magad nekivagsz, a kovetkezo modon tudod megtenni (felrakott FPC 2.0.4 szukseges):


svn co http://svn.freepascal.org/svn/fpc/trunk/
cd trunk/compiler
make cycle
cd ../fv
make PP=<eleresi ut a trunk konyvtarhoz>/compiler/ppc386
cd ../ide
make PP=<eleresi ut a trunk konyvtarhoz>/compiler/ppc386

Ekkor az IDE konyvtarban eloall az fp futtathato fajl, amiben mukodik a home/end, es az eger is. Bar ezt meg utana maszirozni kell, hogy a megfelelo RTL unitokat felrakd neki (trunk/rtl/units konyvtarban vannak a leforditott binarisok), meg ilyesmi.

Esetleg alternativ megoldaskent tudom javasolni a 2.1.4 (a.k.a 2.2 beta2) verzio leszedeset innen, vagy a 2.3 fejlesztoi snapshotot innen. Elobbit nem probaltam, de allitolag mennie kene, utobbival szinten megy.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ez teny, de az mindent legyart, ami sok idot vehet igenybe, ami felesleges, ha csak az IDE-t akarod lebuildelni... Bar lehet h. mar mindenkinek nyolcmagos gepe van husz giga rammal, es csak en vagyok elavulva.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

"tud e valaki esetleg egy másik IDE-t, amiben lehet használni az FPC-t?"

Geany. elég primitív, de benne van az Ubuntuban és működik.

A gombcserés játékok a FreePascalban vannak. Tudnak róla a fejlesztők. Azt hiszem, a man fp-ben is ott volt, hogy igen, tudják, majd javítják :)

Most megnéztem, és ugyanaz van a man-ba, mint az egyik oldalon. Az egyik kedvencem a felsorolásból:

Problem: Selecting text with shift+arrow keys does not work.
Solution: Use the mouse

Na, ez nálam nem fog menni XD. Olyanról pedig nem írnak benne, hogy "mi van ha nincs egér".

Alternativ megoldaskent a sima szoveges konzolon futtatast (X-en kivul) tudom ajanlani, mert ott nekem jol mukodik... :) Egyebkent azt mondjak, a keyboard unit a recent fejlesztoi verzioban sokkal jobb, ezzel egyutt pedig az IDE is kevesbe lesz rigolyas a terminalra.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Fp ide-t nem ajánlott linuxon használni, eddig ahányszor szóba került, mindenhol negatív véleménnyel voltak róla.

az egér probléma nálam is jelentkezik. indítás után van 2 kattintásom, és utána bezár a bazár. de néha "visszajön" a működő egér. meg szokott a görgö gombra is reagálni..
Viszont a home-end páros jó.