mondjátok már el mi a jó az Ubuntuban?

Fórumok

mondjátok már el mi a jó az Ubuntuban?

Hozzászólások

Kuldenek ingyen CD-t, sokat. Es adnak hozza matricat.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

divat

Ez a kérdés kb. annyira értelmetlen, mint pl. a "Mi a jó a Slackware-ben?", a "Mi a jó a Debian-ban?", stb. Ki-ki maga dönti/döntse el, hogy NEKI egy disztróban mi a jó.

Mi a jó az ilyen kérdésekben?

Nem, nem! Nem csak divatról van szó. Fürge, gyors és _nagyon_ jól használható. Én SuSE 10.2 után azt érzem ugyan azon a vason, hogy gyorsabb! Pedig mindent (és talán többet is) használok rajta, mint a SuSE alatt.

Ez is egy Einsteini valasz. Van ez a relativitas vagy mi a fasz. "Gyors? A gépemen az uhu agyonverte." Na bumm. Es akkor mi van? Benezett a lo az ablakon? Kinek mi jon be.

Ettol fuggetlenul baromira nem ertem, hogy miert megy allandoan ez a "kannibalizmus"

mindenekelott:
"mondjátok már el mi a jó az Ubuntuban?"
probald ki, lehet, nem is olyan jo...

Szerző: kohinoor
Dátum: h, 2007-04-30 12:26
divat

divat.
mint pl a gentoo nehany emrbional, aki attol elvez el, hogy enyhe angol szovegertessel foltesz egy alapot (ami ugye egy stage3-ra felizgatott cucc marmost, hogy mindenki megertse), aztan vatizik, hogy gentoo futkaroz a gepenem, stb...
gentoo forkokat meg sem emlitem inkabb...:/

szoval aki divatbol nyomja (barmely disztrot), annak kedves megegeszsegesedesere; elso bokkenonel ugyis torkosborz effektus lep ervenybe,->> goto linugzzforrah/barmik ->> kerdes ->> mijert nem mukod 3D-ben a kartyam???
aztan valasz: goto foo es kerdezd meg bar-t.
es kezdodik az elejerol az egesz..

---
"... nem zsaru vagyok, hanem a rendorfonok."

Javaslom eme lángcsali ;) athelyezeset a flame-be.

Hali!

Nemrég telepítettem fel két ismerősömnek, és röviden összefoglalva: az, hogy működik.

Nem kell nekem órákon át szívnom azzal, hogy minden csomag és konfigfile a helyén legyen, hogy menjen az automount, hogy menjen a multiplexelt hang. Hogy ha rádugja a delikvens a pendrivját, vagy az USB-s fejhallgatóját, akkor ne kelljen ahhoz konzolban pötyögnie, hogy működjön, hanem egyszerűen csak menjen. Persze ha egyszer megjön hozzá a kedv vagy a bátorság, lehet kézzel csinálni bármit.

Nekem évek óta egy folyamatosan upgradelt Debian fut a gépemen, ami az én igényeimre van kihegyezve. De aki most ismerkedik a Linuxal, vagy csak szeretné, hogy legyen egy alap desktop oprendszer a gépén, annak nagyon jó választás.

Még egy apróság: átláthatóbb a communitiyje, van használható és egységes wikije és fóruma, a howtok gyakran aktuálisabbak.

"Még egy apróság: átláthatóbb a communitiyje, van használható és egységes wikije és fóruma, a howtok gyakran aktuálisabbak."

Főleg, hogy már a gentoo wikiket is megfertőzték, gyakran az is szerepel bennük, hogy ubuntu/debian rendszereken, hogy kell.

Debian on steroids

(aki szereti a Debian-t, de szeretne könnyen naprakész is lenni kevés munkával, annak cukor)

--
trey @ gépház

Kényelmesen és egyszerűen használható. Szép. Menő. Támogatott.

Na meg megvan benne minden, ami a Debianban, csak lehet klikkelgetve is kezelni.

Itthon Debian -t használok, de ha kimegyek valahová fusizni, windows helyett azt ajánlom.
Eddig, ahol alávetették magukat a tesztnek, mindenhol elégedettek.
Tényleg meglepően egyszerű.

"It took six days for the god creating this world
and see how many bugs it contains! "

Sokminden, főleg hogy össze van rakva rendesen, friss. de a legjobb az Ubuntu Ultimate

Én speciel azért szeretem az Ubuntut, mert Debian alapú, és Debian csomagok is mennek rajta, ez nekem azért fontos, mert azon a nagyonsok RPM-en egyszerűen már nem tudok eligazodni. Debianhoz pedig még nem nöttem fől :) Addig nekem tökéletesen megfelel az Ubuntu. Szerintem egy nagyon jó, egyszerű, gyors, általában felhasználóbarát disztribúció.

mint témaindító:

tegnap éjszaka leszedtem a kubuntu legújjabat,...
felraktam minden jó meg minden teccet az ujj linux install nem olyan mint a többi.
ami nem teccet... nem tudtam MP3 lejáccani se avit ... MP3 lisensel valami baja volt, nem reagáltam le...(mivel elvárom hogy hogy 1 oprendszer amit desktop módon hírdetnek és kiadnak képes legyen minimálisan telepités után beállítás nélkül 1 k... mp3 lejáccani)

a másik hol a root?? ki a root? bejelentkezek sziklaké.nt, beállítáűsoknál rámegyek hogy administrator mod és ujra elkéri a jelszavam a szikal jelszavam... root jelszót nem is kérte hogy megadjam telepítésnél ...
anyira felhúzott hogy egyszerűen a menu.lst sem tudtam átírni ... nem tom de

egy felhasználónak kell egy oprendszer amivel tud minimum 1 mp3 lejáccani... dvd-t nézni és internetezni... gondoltam elegem van már a illegális windowsozásból meg Debian és opensuse után valami újjat kipróbálni, de nekem úgy jött le hogy egyszerűen a debian felhasználóbarátabb vagy nem tom...
elöözö verzióval ugyan így jártam egyszerűen gnome alatt telepítés után 0 Wifi kezelés...

nem fikázni akarom, csak nem tom.... nem szokványos linux
pl: MP3 license, hol a root? Admin módban elkéri a síma felhasználói jelszavam...

Nem tudom :D inkább divat... :D
de ennél a debian felhasználóbarátabb... (annál legalább egyértelműbb a felhasználó és a root közötti ülönbség és MP3 is lejácca)

(engem az akasztott ki leginkább hogy nem tudtam MP3 lejácANI aztán nem volt root vagy nem )

User error!!!!

Ezerféle helyen le van írva, hogy alapból nincs root. Az első felhasználó lesz az adminisztrátor aki sudo-val tud operálni. Ha nem tetszik: sudo passwd és van root jelszó. MP3 meg 1 kattintás és felrakja akárcsak az összes többi kodeket amit licensz problémák miatt nem lehet az alaptelepítés része.

Szóval hiba nálad.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Cuki vagy.
A süsülinux sem játssza le alapból az mp3-at.
Nem tudom, ubuntunál hogy van, de:
1. Vagy fel kell hozzá telepíteni még valamit
2. Vagy valamit elqrtál. Nem kicsit.
Továbbá:
a süsülinuxban is van sudo.

"...gondoltam elegem van már a illegális windowsozásból..."
Hát akkor talán vedd meg. Ha az illegális használat a problémád, ezen így tudsz segíteni.

hogy képzeled hogy a költségérzékeny felhasználók megengedhetenek maguknak egy méregdrága 20k-s windowst, amikor minden fél évben elmegy a zsebpénz 60k-s procira meg 80k-s videokártyára

a végén még a dvdket és a zenét is kifizetteted vele!

mennyi is a vista? 30-35E? tenyleg kifizethetetlen osszeg tobb, mint 5 evre, hjaj mekkora megterheles a mindennapok emberenek...
bar penzen nem lehet hozzaertest venni, az igaz

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

"a végén még a dvdket és a zenét is kifizetteted vele!"

Hát igen.
(Már többször felderengett bennem egy ötlet a nyílt forrású, ingyenes hozzáférésű élelmiszer-üzletláncról. De jó lenne ingyen kapni kenyeret!
Az ötlet már megvan, csak fogalmam sincs a megvalósításról. De majd segítenek azok, akik lopott windows-t használnak, meg - urambocsá' - lopott SLED-et, varezolt Mandriva Powerpack-ot, meg RedHat Enterprise-t.
Bár ebbe kár mélyebben belemerülni, mert ez nem linux-probléma, hanem a lopás, tolvajlás, jogtalan használat btk-ban pontosan megfogalmazott definíciója.)

Én el tudom képzelni: valakinek van egy felesleges földje, egy másik embernek egy zsák felesleges búzája, harmadiknak felesleges szabadideje, megyediknek kombányja, ötödiknek malma, hatodiknak kemencéje, hetediknek kamionja, nyolcadiknak üres üzlethelysége. Aztán csak bemész és elhozol 1db(!) kenyeret. (Ugyanis a kilencedik ember egy munkanélküli biztonsági őr. :))

Az ingyen kenyér egyszerű: mindenki ingyen dolgozik és ingyen kap mindent:-) Valahol elvesztettem a fonalat, mert nem tudom, hogy jött képbe a windows ára. Szerintem nem ér annyit, de nem is az a drága, hanem a platform, meg ami vele jár.
A btk-ra való hivatkozás nem egészen jogos, mert a jogalkotás nem képes követni a piaci változásokat - mindíg lemarad a multik szeszélyeinek legalizálásával. De még arra sem hallottam értelmes magyarázatot, ha a CD, DVD árában benne van a szerzői jogdíj, miért nem másolható a film, a zene. Csak. Akkor is kifizettetik veled, ha adat lesz rajta. Feltételezik, hogy eleve rabló vagy. Kollektív bűnösség. Ártatlanság vélelme nyista. Csupa ilyen jópofa dolog.
A szoftver más tészta, szerintem se warázsoljon senki. Csak nehogy a végén fizetnem kelljen valamelyik nagymogulnak elmaradt haszon címén, mert nem az ő szoftverüket használom.

És akkor még állandóan telefonálgathat is az új hardvare miatti újraktiválás miatt.

Ha még nehagy isten programozni as akkar MS módi szoftverrel az megint párszáz K, ha Ms módian akkar szöveget szerkeszteni meg abricskukat csinállni az miegint száz K, ha nehegy isten szerver alkalmazásokkal akar ismerkedni akkor még mélyebben a zsebébe kell nyúlni.

Arrol nem is beszélve, hogy nincs out of box winamp, tc, nero .. stb, mind szedheti lefelé a netröl és babrálhatja fel, és fizethet érte ha olyan változta kell neki amiben +1 feature van.

Szerezhet biztonsági szofvereket ami megint sok K -ba kerül.

És egy random PC re több eséllyel megy fel ma egy Ubuntu, mint egy Vista.

XP pro dobozos esetén a szupport 2 telefonhívást jelent.
OEM esetén meg az OEM vendortól függ, vagyis nincs MS support.

kicsit vártam hogy jobban belekapaszkodsz abba a fudrészbe, hogy nincs zenelejátszó, filemanager, és cdíró alapból (de van), egy testvérszálban pedig előadod hogy mily' rettenetes a szoftvermonopólium

vagy megkérdőjelezhetnéd, hogy van-e recent iis fejlesztési célokra alapból, esetleg hozzáférhetsz-e tökingyen sql2k5-höz, és hoznád a formádat

A gond ezekkel a utility cuccokkal hogy az elmélet valahogy nem fedi a gyakorlatot. Hiába van alapban az OS-ben egy minimalizált cuccos beleintegrálva, illetve hiába érhető el több elég jó freeware az adott témakörben (teszem azt CD író) az Isten adta nép akkor is inkább warezol.

OFF: Érdekes lenne felmérni országosan hány cég, szervezet, intézmény használja illegálisan a TC-t, és kik azok a kevesek akik tényleg fizettek érte -kellő mennyiségért!-.

Ha még nehagy isten programozni as akkar MS módi szoftverrel az megint párszáz K

Valamelyik VS ingyenes.

ha Ms módian akkar szöveget szerkeszteni meg abricskukat csinállni az miegint száz K

Bullshit

ha nehegy isten szerver alkalmazásokkal akar ismerkedni akkor még mélyebben a zsebébe kell nyúlni

WTF?

Arrol nem is beszélve, hogy nincs out of box winamp, tc, nero .. stb, mind szedheti lefelé a netröl és babrálhatja fel, és fizethet érte ha olyan változta kell neki amiben +1 feature van

Egyiket sem használom, de zenét hallgatok, másolok file-okat, meg sütök DVD-t jól. Ingyen.

Szerezhet biztonsági szofvereket ami megint sok K -ba kerül.

Google for the following: Comodo, Kerio, AVG, Antivir, avast!, Jetico etc.

És egy random PC re több eséllyel megy fel ma egy Ubuntu, mint egy Vista.

Továbbá a medve több húst eszik, mint az elefánt, még találsz olyasmit, amit saját magad dugtál el? :-P
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Mit is kapsz az ingyenes VS -ben ? És milyen körülmények között ingyenes ?

Menyi is az MS Office Visio val ?

Menyi az IIS ?

Kerio ingyenes változatában ezért elég sok minden nem elérhető.

Vista Hw támogatása még most is rossz.

Mit is kapsz az ingyenes VS -ben ? És milyen körülmények között ingyenes ?

Nem tudom, de ott van még pl. az Eclipse, ha ez nem felel meg.

Menyi is az MS Office Visio val ?

Office melyik editionje?

Menyi az IIS ?

ROTFL, benne van a Windowsban (add/remove components, ha nem hiszed).

Kerio ingyenes változatában ezért elég sok minden nem elérhető.

Igen, azért soroltam fel még 2 másik tűzfalat, én a Comodo-t használom.

Vista Hw támogatása még most is rossz.

Tündérem, ha az előző kommentemből nem jött volna le:
A Vistát olyan gépekre szánják, amit 2007-ben lehet a boltban kapni, nem pedig tualatinos meg thunderbirdös gépekre, másrészt meg a linuxkernel hwsupportjának mi köze az uubuntuhoz és a windowsvista alá fosul biztosított 3rdparty driverekhez?
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Igen editionje. De külön külön is kapható.

Itt kiestem a fotelből.

Akkor számolj mi kell, LAMP ütésére MS cumókbol. (asp arra felé a menő ugye?)

LAMP = Linux+Apache+MySQL+PHP, ezt jobb helyeken dinamikus tartalomkiszolgálónak hívják, de IIS alá is lehet PHP-t tenni, nem feltétlenül kell az asp - bocsánat, de annyi baromságot hordasz itt össze, hogy nincs kedvem reagálni.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Ismerem a fajtád arra vársz, hogy valaki keresen egy árat erre aztán meg te találsz olcsóbbat, és megmondod mennyire nem drága. Na most keresd meg az olcsóbbat rögtön.

Office(Exel,World..) + Visio egy csomagbe 100K felett volt amikor láttam.

Ár vitában hirtelen előkerülnek nalad is, az OpenSource szofverek.., de engem most az MS megoldás ára vs. OpenSource megoldás érdekel.

ROTFL, amúgy meg nem OSS szoftverekkel jöttem, csak mondtam, hogy szerintem azért, mert MS, nem feltétlenül kell ASP-t futtatni, különben meg az ASP+IIS/Apache+PHP/Python/Perl/Ruby/anyámkínja is igényfüggő, akárcsak a VS Express vagy mi/Eclipse. Ilyen összehasonlításokat kár is tenni.

Hogy ne legyen belőle nagy vita, előre közlöm, hogy nem megkerestem a legolcsóbb árakat, hanem találomra az első helyen, ahol megláttam, hogy árusítják az Office-t, összeszedtem az árlistát. Aztán még megnéztem pár más helyen is, hogy nehogy azt higgye bárki, hogy reklámozni akarok, vagy csak kinéztem egy jó magas/alacsony árat..

Elsőként: http://www.szoftverabc.hu/cgi-bin/show.cgi?page=arlistak&plist=msoem
Az árak tájékoztató jellegűek és 2007.03.01-e óta vannak érvényben, valamint az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.
OEM Office 2003 Basic Edition SP2 HUN 1pk 39 400
OEM Office 2003 Small Business SP2 HUN 1pk 51 800
OEM Office 2003 Professional SP2 HUN 1pk 64 500
OEM Office XP Small Business SP3 HUN 46 700
OEM Office XP Pro/Publisher SP3 HUN 64 500
OEM Works 8.5 HUN 2 500
OEM Office 2007 Basic SB Pro H/S Eng 1Pk OPK Master Kit 2 700
OEM Office 2007 Basic Eng 1pk CD w/OfficeProTrial (MLK) 39 100
OEM Office 2007 SB Eng 1pk CD w/OfficeProTrial (MLK) 51 200
OEM Office 2007 Pro Eng 1pk CD (MLK) 64 000
OEM Office 2007 Home and Student Eng 1pk (MLK) 26 700
OEM Office 2003 Basic Edition SP2 ENG 1pk 39 400
OEM Office 2003 Small Business SP2 ENG 1pk 51 800
OEM Office 2003 Professional SP2 ENG 1pk 64 500
OEM Office XP Pro/Publisher SP3 ENG 64 500

Másodikként: AMP Computers (http://www.amp.hu)
Microsoft Office XP Basic HUN OEM 46 200 Ft(nettó) 55 440 Ft(bruttó)

Harmadikként: A Kiskerárak.hu-n a Microsoft Office2003 Basic HUN OEM-et keresve az alábbi árajánlatokat kaptam: (Bolt neve - Nettó Ár - Bruttó ár sorrendben)

Elérhetőség - Hardware Futár (WS - WebShop ~ WebÁruház) Hardware Futár (WS) 37 920 Ft 45 504 Ft
Elérhetőség - Hwtbolt (WS - WebShop ~ WebÁruház) Hwtbolt (WS) 38 270 Ft 45 924 Ft
Elérhetőség - Sav Computer Sav Computer 38 275 Ft 45 930 Ft
Elérhetőség - Hardware Szöv. Hardware Szöv. 39 350 Ft 47 220 Ft
Elérhetőség - Pcrun.hu (WS - WebShop ~ WebÁruház) Pcrun.hu (WS) 39 350 Ft 47 220 Ft
Elérhetőség - PKS PKS 39 350 Ft 47 220 Ft
Elérhetőség - Demo Stúdió Demo Stúdió 39 900 Ft 47 880 Ft
Elérhetőség - Central Computer Central Computer 40 417 Ft 48 501 Ft
Elérhetőség - Aqua Computer Aqua Computer 40 900 Ft 49 080 Ft
Elérhetőség - Atom Computer Atom Computer 41 500 Ft 49 800 Ft
Elérhetőség - Számítógépshop.hu (WS - WebShop ~ WebÁruház) Számítógépshop.hu (WS) 41 675 Ft 50 010 Ft
Elérhetőség - AMP Computers AMP Computers 41 828 Ft 50 194 Ft
Elérhetőség - Telemat Informatika Telemat Informatika 42 000 Ft 50 400 Ft
Elérhetőség - Focus Team Focus Team 42 175 Ft 50 610 Ft
Elérhetőség - Lord Computer Lord Computer 42 250 Ft 50 700 Ft
Elérhetőség - R+R Periféria R+R Periféria 42 558 Ft 51 070 Ft
Elérhetőség - MagiComp MagiComp 42 800 Ft 51 360 Ft
Elérhetőség - Bonver (WS - WebShop ~ WebÁruház) Bonver (WS) 42 817 Ft 51 381 Ft
Elérhetőség - Gubó Computer Gubó Computer 42 840 Ft 51 408 Ft
Elérhetőség - EcoSoft EcoSoft 42 900 Ft 51 480 Ft
Elérhetőség - Hunet Kft. Hunet Kft. 43 900 Ft 52 680 Ft
Elérhetőség - HardverKER HardverKER 44 000 Ft 52 800 Ft
Elérhetőség - PC-Webshop (WS - WebShop ~ WebÁruház) PC-Webshop (WS) 44 500 Ft 53 400 Ft
Elérhetőség - Alien Computers (ennek a cégnek az árlistáját böngészve jutott ide) Alien Computers « 46 125 Ft 55 350 Ft
Elérhetőség - XPC Computer XPC Computer 48 550 Ft 58 260 Ft
Elérhetőség - Optim Computer Optim Computer 51 008 Ft 61 210 Ft
Elérhetőség - Flash-Com Flash-Com 51 978 Ft 62 374 Ft
Elérhetőség - 3 Testőr Computers 3 Testőr Computers 55 625 Ft 66 750 Ft

Továbbá, hogy melyik Edition-t is néztem: Microsoft Office2003 Basic HUN OEM
Ez a Microsoft szerint (http://www.microsoft.com/hun/office/officepacks/overview.mspx) a következőket tartalmazza:
Word 2003
Excel 2003
Outlook 2003
Mindezek mellett ez egy OEM termék, tehát csak PC-vel együtt, előinstalálva kapható (elvileg)
A Nem OEM, valamint a BASIC-tól jobb kiadások értelemszerűen drágábbak.

Ez utóbbi lista 28 különböző üzlet árait mutatja.. Természetesen SEMMI garancia nincs arra, és NEM is állítom, hogy ennél olcsóbban nincsen, csupán én az átlagárakat szerettem volna bemutatni...Remélem valakiek segít..

Nem hiszem, mert kib@szok egy marék embert erről az oldalról és arról is, aztán nyugalom lesz. Ha nem lesz, akkor read-only lesz az oldal :)

Sokáig már én se nézegetem az állandó offtopik, flamebait, egymást szidó dumákat. Az unintelligensebbje menni fog.

--
trey @ gépház

"Valamelyik VS ingyenes."

Probaltad mar? En igen. Mit ad isten csak pont win32/C++ projectet nem tudtam letrehozni vele. szisarp, dzsisarp, meg faxomsarp projecteket persze hogyne, azonnal. Ja meg windows forms projectet. De win32 gui vagy console application projecteket nem, csak ha van fent fizetos vs is...
Sajnos pont ez az a terulet ahol se linuxon se winen nem nagyon muzsikalnak a free cuccok, az M$ free VS-e meg annyira ki van herelve hogy konkretan semmire sem valo. Az is igaz, VS2k5Pro-bol van letoltheto 90 napos probaverzio (reinstall utan ujra 90 napod van) de ezt a licensz szerint csak eval celokra hasznalhatod.

"meg sütök DVD-t jól. Ingyen."

Hat csak sutogessel. A winxp beepitett cd/dvd iroja kb annyira jo mint a gnome/nautilus beepitett izeje. Szegyen, de ebben a mufajban a wines Nero jelenleg etalon, a tobbi versenyzo mind win32 mind posix cuccon a "futottak meg" kategoriaban probalkozik. Posix oldalrol le kene mar szokni a growisofs/cdrecord frontendek irasarol es neki kene esni direktben az eszkoznek. Amig ez be nem kovetezik, semmivel nem tudhatnak tobbet ezek a frontendek mint amiket meghajtanak.
BTW windozon is maradektalanul reprodukalhatoan ossze lehet akasztani a nero ImageDrive es InCD progijat ugy, hogy csak a reset segit, Linuxon meg kicsit nevetseges hogy az UDF filerendszer driver 1G filemeretnel bedobja a torulkozot (egy ismert bug kikuszobolesere tettek a driverbe ez a limitet, de ahoz hogy rendesen mukodjon allitolag az egeszet at kene irni)

Summa summarum: mindket platformon van szopas dogivel, DE: ha olyannal szopok mint a torkosborz ami ingyert van, az kevesbe faj, mint ha meg jol le is huznak erte...

Az összes izésarp-ról csak annyit, szerintem azért lett kitalálva, legyen ilyen is.
Ami a CD DVD írást illeti, egy kezemen meg tudnám számolni, hány korongot rontottam el a free cuccokkal, és az kizárólag az én hibám volt.
Az UDF file mérete nem nevetséges, mert CD-hez let tkitalálva, úgyhogy 700MB is elég lett volna.

"Az összes izésarp-ról csak annyit, szerintem azért lett kitalálva, legyen ilyen is."
J# a java-ra adott valasz akart lenni miutan a Sun megnyerte a pert az M$ VM-mel kapcsolatban. Nem jott be, erre kitalaltak a c#-ot, ami a c++-hoz van allitolag kozelebb mint a java-hoz. Nekem mondjuk tokmindegy, c++ az a nyelv aminel tavolabb nem igazan szeretnek kerulni a nyersvastol.

"Ami a CD DVD írást illeti, egy kezemen meg tudnám számolni, hány korongot rontottam el a free cuccokkal, és az kizárólag az én hibám volt."

Oke. Legy szives irj meg free cuccokkal egy 4.3G meretu file-t tartalmazo DVD-t.

"Az UDF file mérete nem nevetséges, mert CD-hez let tkitalálva, úgyhogy 700MB is elég lett volna."

Ennek icipicit mondjuk nem artott volna utananezni, mielott badarsagokat irsz... Az UDF-et alapvetoen a cd-re kitalalt es ossze-vissza bovitett (joliet, rockridge, etc) ISO9660 felvaltasara dolgoztak ki, pontosan a DVD megjelenese miatt. Az egyik limitacio ami miatt az ISO-t le kellett valtani a DVD-ken, az a 2G-s file meret limit

http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Disk_Format

Alapvetoen en is elfogult vagyok a free/oss cuccok iranyaba de azert a szemellenzot le lehet neha venni. Ha a hibakat a szonyeg ala soporjuk es nem elismerjuk azzal pont az M$ joggal utalt modszereit alkalmazzuk.

>> Legy szives irj meg free cuccokkal egy 4.3G meretu file-t tartalmazo DVD-t.
burnon cd&dvd, vagy más rebrandelt változatai

>> a szemellenzot le lehet neha venni
ez magas labda lenne a #-os hülyeségek után, skip

"burnon cd&dvd, vagy más rebrandelt változatai"

Jol van... Free az nalam free as in speech nem free as in beer. Amugy meg "Free CD & DVD Burning Software for Windows XP & Vista" Itten meg pont arrol predikalok hogy eleg gyengen muzsikalnak a posix alapu cd/dvd egeto cuccok. De sebaj...

"ez magas labda lenne a #-os hülyeségek után, skip"

Csapd csak le nyugodtan. Mi volt a hulyeseg a #-os dolgokrol altalam irottak kozott?

"a free értelmezése egyéni problámád marad, az íróknál 'win32 és posix'-ot írtál"

free=szabad. az hogy az angolnak nincs kulon szava az ingyenes es a szabad fogalmakra, az az angol ajkuak egyeni problemaja marad. ezen a portalon a free tobbnyire szabadot jelent, ha nalad nem az a Te egyeni problemad. Btw ird be a sztaki szotarba hogy free es szamold ossze hany kifejezest listaz a szabad es hanyat az ingyenes jelentessel...

"a lecsapást nem merem"

mer' gyava vagy 'zze... ;)
vagy nem is volt olyan magas az a labda?

addig tolja az arcodba, amíg ott van az a könyvtár a programmappában.

számomra inkább szabadság az, ahol meg tudom írni a >4G lemezeket, mert azt akarom - legyen az akár fizetős szoftver - mintha önként lemondanék az igényeimről homályos eszmékért

Hozzátenném, hogy az Új NeroLinuxal (még béta) gond nélkül meg lehet írni a különböző DVD-ket 4,3 gb-os fájlokkal... (http://www.nero.com/eng/NeroLinux3Beta.html) Bár igaz, hogy ez is idővel fizetős lesz, de legalább van lehetőség rá...
Végülis, ha belegondolunk, hogy a Windows-os Néró is fizetős, és ott az OS is fizetős, akkor ez még mindíg olcsóbb...

A c++ - nyersvas távolsággal kapcsolatban egyetértünk.
Az UDF ügyben engedélyt kérek meghunyászkodni:-)
Megmondom őszintén, nem használom és nincs is szándékomban, úgy néz ki, hiányos volt az ismeretem.

"írj meg free cuccokkal 4.3GB méretű file-t tartalmazó DVD-t."
Írtam már, mi a baj ezzel?

Az elfogultságomat nem is tagadtam, de nem alaptalan, saját "élményekből" táplálkozik. Annyira azért nem vagyok elfogult, hogy bárkit megtéríteni próbáljak, az inkább elvakultság, és ismerőseim 90%-a windows-t használ, a platform még csak szóba se igen kerül. A Nero-val sincs alapvetően semmi bajom, csak nem használom, a linux-os verzióját se. Ennyi.
A post compi-nak szólt volna, csak rossz helyre került...

Mondtam, hogy a VS-témához hülye vagyok, sose használtam VS-t, egyébként meg hogy eval VS-sel nincs jogod pénzt keresni, ennyi jogod hadd vindikáljon már az MS.
Ki mondta, hogy én a beépítettet használom? Inkább azt mondom, hogy 2 éve nem használok nérót, és ezalatt a cd-k 99%-a jó lett. Most írom egyébként a 4.35G-s image-et (imgburn data módban, még rám is szólt, hogy "de ez iso, wazee), majd szólok, mi lett, de csak 4x dvdrw-m van. :-P
snq-: köszi a burnon-t, nem is hallottam még róla, kipróbálom.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Akkor ezek szerinte benéztem, de a) akkor még jó volt a hp-íróm, b) nem hallottam az imgburn-ről. :-P
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Ez egy informatikai portál, és nem a win mellett és nem flamewar-olok, csak kiigazítom a nyilvánvaló állatságokat, as in winhez külön kell venni iis-t meg hasonlók.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

$ file hello
hello: Linux/i386 demand-paged executable (QMAGIC)
$ ./hello
Hello World

$ objdump -d hello

hello: file format a.out-i386-linux

Disassembly of section .text:

0000000000001020 :
1020: ba 0c 00 00 00 mov $0xc,%edx
1025: b9 00 20 00 00 mov $0x2000,%ecx
102a: bb 01 00 00 00 mov $0x1,%ebx
102f: b8 04 00 00 00 mov $0x4,%eax
1034: cd 80 int $0x80
1036: bb 00 00 00 00 mov $0x0,%ebx
103b: b8 01 00 00 00 mov $0x1,%eax
1040: cd 80 int $0x80
1042: 90 nop
1043: 90 nop

0000000000001044 <__etext>:
...
nm hello
0000000000002010 A __bss_start
000000000000200c D __edata
0000000000002010 A __end
0000000000001044 T __etext
000000000000200c D _edata
0000000000002010 A _end
0000000000001044 T _etext
0000000000001020 t hello.o
000000000000000c a len
0000000000001020 T main
0000000000002000 d msg

nasm és a.out -os ld

"Valamelyik VS ingyenes."
"egyébként meg hogy eval VS-sel nincs jogod pénzt keresni, ennyi jogod hadd vindikáljon már az MS."

Csak nekem tunik ez a ket allitasod ellentmondasnak?

"ingyenes, csak nem hasznalhatod arra amire valo"
keremszepenhogyisvanez? :-P
btw az ingyenes az a VC express, az nem hasznalhato gyakorlatilag semmire...
az eval az meg a vs2k5pro 90 napos, azt meg nincs jogod hasznalni gyakorlatilag semmire. Ja irhatsz vele programot amit soha nem adsz ki. Eletszeru, nem?

Summa summarum: Turul16 eredeti allitasa igen is igaz. Windozra akarsz fejleszteni, nem uszod meg par szaz kHUF alatt.

természetesen nem igaz, mivel ugyanazok a fejleszőeszközök elérhetőek erre a platformra is, mint máshova, másrészt az, hogy te nem tudod használni a vs x verzióját, az elsősorban téged jellemez, harmadrészt semmi ellentmondás nem volt b_e két állításában

"másrészt az, hogy te nem tudod használni a vs x verzióját, az elsősorban téged jellemez,"

Amugy jo esrzes olyan ketlabu szen alapu letformanak lenni aki egy nagyjabol szakmai vitat szemelyeskedesse alacsonyit? Szerintem a vitastilusod teged barminel jobban minosit... Lelked rajta...

Petőfi Gameboy
+i

csendben ignoréra tettelek
nekem ne emesgézz
én rád nem pingelek
nem izgat, ha visz a split
remót vagy nekem
nem vagy itt

én ezen a csatin op vagyok
ha kell társaság, botokat hozok
nem bannolok, nem kikkelek
csak csendben ignoréra tettelek

Ebben semmi ellentmondás nincs, egyrészt ingyenesről beszéltem, ami express, másrészt meg egy ingyenes szoftvert sem használhatsz tetszés szerint, hanem pl. free for non-commercial use, free for personal/educational use, szakadjunk már el kicsit néha a szabad szoftvertől, és tudjunk már különbséget tenni ingyenes és szabad szoftver között, pléne hogy a magyar nyelv még - az angollal ellentétben - 'out-of-the-box' lehetőséget is ad nekünk erre.

hmm... Kapsz ingyen autot, egyetlen kikotessel: nem kozlekedhetsz vele.
csabito...
De akkor megint csak turulnak van igaza: hasznalhato fejlesztorendszer windozra 100k folott van. ez volt ugyanis az eredeti allitas ertelme, amit te megprobaltal cafolni, nekem nagyon ugy tunik nem tul nagy sikerrel.

"Ha még nehagy isten programozni as akkar MS módi szoftverrel az megint párszáz K" - volt az eredeti kijelentés, a programnyelv nem volt az (sőt az sem, hogy egyáltalán fejlesztőeszköz legyen, vim/emacs-alternatívát is mondhattam volna, csak nem akartam genyózni), de egye fene, nem vitzatkozom, legyen igazad.
Egyébkénet az Eclipse nem jó? Nem értek hozzá, azért kérdezem.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

>> es az eclipse-hez minek veszel windows-t, ha van linux?
ilyenek jutnak eszembe mint hogy windowsra fejleszt, vagy az említett szoftver emllett nem a frozenbubble az egyetlen életcélja

>> na jo tobbet nem farasztom itt magam
pedig magvas volt

Ott igaza van, hogy beleugattam abba, amihez fingom sincs, és nyilván nem tudom megvédeni az álláspontom.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Nem tudtál mp3-at lejátszani? Hát, akkor azt kell mondanom, hogy a hiba nálad van... Ugyanis a Feisty-nél megoldották, hogy mp3 lejátszásánál felajánlja a megfelelő kodekek telepítését.
Root felhasználó Ubuntuban nincs --sose nem is volt. Helyette ott a sudo-zás lehetősége, de ha nagyon hiányzik a root felahsználó, akkor:
sudo passwd root
...és már van is root. Mielőtt belevágsz egy új disztró használatába nem ártana kicsit utánanézni/utánaolvasni az adott disztrónak és akkor nem érnének ilyen apró meglepetések.

________________________________________

Európa kulturális főhálósa: spanyolnatha.hu

elvárom hogy hogy 1 oprendszer amit desktop módon hírdetnek és kiadnak képes legyen minimálisan telepités után beállítás nélkül 1 k... mp3 lejáccani

Kérlek, ha megváltoztatod a jogszabályokat, amik ezt akadályozzák, akkor fog tudni.
A postod többi részére (root/sudo): RTFM.
És egy kis magánszám: sokan elfelejtik, amikor XY linux distrót felraknak, hogy ingyen van (ok, én is tudom, nem mind ingyenes, de a fizetős distróknál is inkább supportot fizet meg az ember), és ezért előfordulhat, hogy vannak bizonyos hátrányai, pl. hogy fel kell rakni mp3- és divx- lejátszást (mert valljuk be, azért egy kevésbé egzotikus gépen már egész szépen elfutkorászik). Ja, és neked az XP-d alapból viszi a divx-et? Mert nekem nem. Ráadásul az xp-ben is a leggagyibb fraunhofer mp3-codec van alapból. Ja, és te wmplayerrel hallgatsz zenét? Ha nem, akkor már ott is le kell tölteni a winampot/foobar2000-t, és az már extra h4x0lás.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Én enmár annyi linux disztribet kipróbáltam, mandrake, SUsE,.... szinte minden megvolt (Ez csak utalás a sokra), és a végére hagytam az Ubuntut, mert bevallom őszintén, nem nagyon tetszett, és amikor kipróbáltam, nagyon meglepödtem, minden összejött rajta :) És azóta ezt használom, (Jelenleg) még a Debian és a Gobolinux megismerését tervezem :) (De ezek csak az Én tapasztalataim Ubuntuval kapcsolatban)

Nyugi, ez igazából úgy hangzik:
"Ha már hülye vagyok a számítógépekhez, elvárom hogy legalább azok teljesítsék minden kívánságomat. Legkésőbb tegnapra és természetesen ingyen."

Amúgy meg aki prüszköl a Windows-tól és out-of-the-box szeretne mindenféle multimédiás izét, az ruházzon be egy Mac-be. Igaz, az nem lesz ingyé...

Ave, Saabi.

Ezek élő problémák! Nem kéne lehurrogni! Minden kezdő ezzel áll szemben és ezért megy el a kedve az egésztől. Te se egy perc alatt érezted át a Linux filozófiáját! Aki vindózt használt eddig, nincs hozzászokva, hogy tennie is kell a működő rendszerért. Márpedig ubuntunál az a minimum, hogy csomagforrást állítasz be a sources.list ben. És ez máris az első bökkenő. Honnan tudná nyomorult, hogy mi az a sources.list? Mert ugye oda kell beírni valamilyen telepítési forrást. És az URL-t honnan tudná kitalálni? Kérdeznie kell. Más nincs. És majd hozzászokik, hogy guglizzon, meg manozzon, de nem alapból ezzel a hozzáállással érkeznek az emberek odaátról... Ha pölö az ubuntu installálás után kapna egy tippektrükkök képernyőt a felhasználó, amiben egy-két FAQ benne van, akkor máris tudna arról, hogy nemrendszerhiba miatt nem szól az mp3...
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Aki vindózt használt eddig, nincs hozzászokva, hogy tennie is kell a működő rendszerért.

Ezt nem gondolhatod komolyan. Akkora ferdites, mint haz. Virusirto, tuzfal, winamp, egyeb szoftverek, hackek, driverek, satobbi

Ja, hogy nem banunk kesztyus kezzel azzal, aki nem hajlando utananezni a dolgoknak? Van, aki turelmesebb, van aki nem. De ilyenkor valaszkent ezt szoktam belinkelni.

A Linux célja nem a "nagyobb felhasználói tábor megnyerése" - ez a kereskedelmi szoftverek célja.

Nem kötelező lehurrogni a kezdőt. Az is egy jó eredmény, hogy most itt van és kérdez. Ha idegesít, hogy szerinted hülyeséget kérdez, ne válaszolj rá! Hadd válaszoljon olyan, aki csak egy linket ad neki, ahol utána tud nézni a tennivalóknak és nem fűz hozzá semmi degradálót!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

egy kezdő is megtanulhat keresni, egyébként is semmit nem ér, ha megeteted, többet ér, ha megtanítod halászni...
Sőt, egy kezdő is megtanulhatja úgy használni a rendszert, hogy nem igazán kérdez. Nekem pl. sikerült, amikor itt regeltem, akkor már windowst nem hazsnáltam, max. 1-2 játék miatt, akárcsak mag. Persze ennek következménye lett, hogy vagy nem tudom feltenni jól a kérdést, vagy olyan problémákba futok bele, amikhez más valahogy nem tud hozzászólni, max. tapogatózik. Nem egy élmény :S

Persze, HA megtanítod halászni. Pölö adsz neki egy linket, amin utána tud nézni a tennivalóknak. De ha nem tanítod meg halászni, csak kap a fejére egyet, akkor nem biztos hogy az olyan jó. (Na ugye, hogy hasznos a linuxos tévéműsor)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

de ne linket adjál, mert az a hal. Hogy kell a gugliban keresni, milyen kulcssazvakra érdemes, hogy az első ~ 50 találatban benne legyen, amit ő keres. Idővel meg lehet tanulni, hogy érdemes keresni, de nem triviális.

Nem tudom tetszett-e figyelni, de az Ubuntu Feisty automatikusan felajánlja a kodekek telepítését. Volt szerencsém kipróbálni. Rákattintottam egy file-ra, amihez nem volt a gépen kodek, feljött egy grafikus varázsló és felvarázsolta a kellő kodeket a gépre. Semmilyen sources.list-et nem kell szerkeszteni, csak el kell olvasni a licencet, azt meg kell érteni, és igény szerint el kell fogadni.

Képekben itt lehet megcsodálni.

Az egész reklamáció ezek után inkább pebkac-nak tűnik.

--
trey @ gépház

Világos! mp3 esetén. De ha az ember a megszokott alkalmazásait akarja itt is használni azon nem segít akárhányat is kattint az mp3 ikonon. Szal nekem az az első ubuntu alatt (is), hogy szerkesztem a sources.list-et.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

De igen, mp3 lejátszási gondja volt a témaindítónak, de hasznos tudásnak tartom a sources listet is. Meg még egy pár dolgot. Mint pölö "sudo su -" is. Ezeket kéne valahogy a kezdő szeme elé tenni.
- Ha mp3-at akarsz lejátszani, akkor...
- Nincs root user ubuntu alatt, de ha rendszergazdai teendőd lenne, akkor...
- Linux / UNIX rendszereken sok információhoz juthatsz a man
begépelésével...
- estébé
És ennek jól látható helyen kéne lennie, akkor kevesebb ilyen kérdés/topik lenne itt is.
(VI bögre mintájára UBUNTU START bögre..., ha boltban venné az ember az ubuntuját, akkor lehetne a csomagban egy papír, amin rajta van ez az info...)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

ok, egy passwd megoldja, de a belépési lehetőség csak végszükség esetére jó. Rootként nem kell belépni, mert teljesen értelmetlen. Sőt, SSH esetén alap, hogy a root ne tudjon belépni. Érdekes, hogy mennyit problémáztok ezen. Vagy sudo su -, vagy su -, hiszen ez utóbbi esetben +1 jelszót kell ismerni...

Nincs root user ubuntu alatt

De van. Jelszava nincs neki.

Amugy az a baj, hogy pontosan ezekkel a kerdesekkel van tele _minden_ unixos/linuxos forum az interneten. A "root password ubuntu"-ra 1,5 millio (!) talalatot ad a google. Az "mp3 problem ubuntu"-ra szinten. Es ahelyett, hogy begepelje a szerencsetlen kezdo a gugliba, inkabb nyit egy ujabb topicot. Namarmost ahhoz nem kell UNIX-gurunak lenni, hogy a googlet hasznalja az ember. Komolyan: mindenkinek rengeteg idot megsporolhatna (maganak is). Ha pedig nevelesi celzattal elkuldom (vagy akarki elkuldi) to RTFM, azzal nincs semmi baj. Ha nem birja a kritikat, vagy ugy gondolja, hogy a linuxosok mind bunkok, emiatt marad a windowsnal, hat akkor ugy gondolja. Szerinted olyan sok haszna lenne a linux kozossegnek az ilyen emberekbol? En nem igy gondolom. Ha meg veszi a lapot, es legkozelebb mar elobb keres, es utana kerdez, akkor maris jobb lett a vilag. Csak nem kell tul erzekenyen venni a kritikat.

Bezzeg ahhoz van eszük, hogy a Windows-ra hogyan kell letölteni a "Nimo kapitány codec pack"-et (vagy mi a rákot) ha a divx-üket nem tudják lejátszani. Innentől kezdve komolytalan az összes ilyen reklamáció. A számítógépekhez érteni kell. Ha valaki nem ért hozzá:

- tanuljon
- kérjen segítséget
- fizessen meg valakit, aki segít neki

--
trey @ gépház

Bevallom, egyszer elküldtem valakit a p..-ába, tavaly vagy tavalyelőtt, másik fórumon. Kérdezet valami 1x1-et, aztán nem értette a válaszokat, mindenkit lehordott, meg hogy tessék már megmondani, mert nem érti. De ez a véglet. A gond, hogy most már a gyerekek úgy szocalizálódnak, hogy ha valamit nem tud, neki azonnal kell minden, és nemigen fordul meg a fejében, hogy fáradozzon, az meg pláne nem, hogy így tanul a legkevesebbet, ha valaki megsúgja neki a kész megoldást. Sokan tényleg lusták a guglira is. Szerintem a man-on kívül a /usr/share/doc-ra is éredmes ráirányítani a figyelmet, esetleg a hivatalos honlapról letölthető doksira. Én jóformán mást nem is töltök le, csak program+doksi.
A másik: láttam angol nyelvű fórumot, ahol az első három válaszadó így kezdte:
"örülök, hogy segíthetek..."

El kell olvasni a kiba desktop guide-ot, abban ott van feketén-fehéren, ráadásul play music és play video, nehogy túl sok legyen egyszerre az info. :-)
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Szerintem itt nem arról van szó, hogy nem használja az alap felhasználó a guglit. Ugyanis ha nem használná nem is tudná, hogy neki root user kell.
Arról van szó, hogy az összeollózott kis tutorialok arról, hogy mit hogy kell csinálni általában egy konkrét rendszeren működnek pontosan úgy ahogy le vanank írva, magyarázat meg nincs hozzájuk, tehát ha nem tudod, hogy mit jelent ami oda van írva nem fogsz rájönni.
A kezdő(sőt akármilyen) felhasználó a természetéből adódóan nem akarja megérteni, hogy mi hogy működik, csak használni akarja. Nincs egy olyan forrás amit odaadhatnál egy kezdő felhasználónak, hogy ebben minden benne van, ami neked kellhet. Az RTFM beszólás azért kellemetlen, mert a láma kérdéseket feltevők általában nincsenek tisztában azzal, hogy hol is kellene keresni az eszköz manualját...

Van desktop guide (tan magyarul is). Hadd ne linkeljem be az egyszer mar fentebb/lentebb belinkelt oldalt. Az egyaltalan nem osszeollozott. Masreszt pedig igenis tudni kell osszerakni az egeszet kis reszletekbol. Aki legozott, vagy puzzlezott, az tudja. :)

felhasználó a természetéből adódóan nem akarja megérteni, hogy mi hogy működik, csak használni akarja.

nah, itt a baj. Egyik se megy a masik nelkul (megertes - hasznalat).
==
`Have some wine,' the March Hare said in an encouraging tone.
Alice looked all round the table, but there was nothing on it but tea.

Dehogy nem megy. Gizike tud olyat, hogy ha erre az ikonra kattint, akkor előjön a programja, ámde bajban van van, ha 3 pixellel odébb került, mert már nem találja. Jobb esetben csak az ikon más, a felirat azonos, de akkor is renccergazda kell neki, mert ő biza nem tud dógozni. LOL.
--
hup.user.js, keress, mielőtt kérdezel (és ertéefem!!)

En soha nem hasznaltam mondjuk, de nem ugyanezt csinalja a Windows Media Player mar a WinME ota?

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

Nekem az még sose sikerült.
Ha már kodekekre fanyalodom (mplayer és vlc mire nem elég? oh igen, tudom, subtitle workshop-hoz kell kodek), akkor K-Lite Megacodecpack, az ilyen free cuccokból van összerakva (pl. ffdshow), plusz van benne quicktime meg real is, nem kell külön-külön tökörészni, nem rak fel tálcaikont meg spyware-t.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

en csak ezert kerdezem, mert itt erre megy a hype, hogy mekkora feature, hogy nem kell csomagokat turni egy filmnezeshez

hat mondjuk en mindenhol vlc-t hasznalok filmnezesre, ha neha elolfordul ilyesmi
a pistike kodekpakk az kulonben is untrusted kategoria, mint ahogyan a "kulso repok" :)

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

"a pistike kodekpakk az kulonben is untrusted kategoria"
Én is nagyon sokáig idegenkedtem tőle, de ez tényleg nem rossz, ha már egyszer muszáj. Még reg entry se marad utána, és nincs kedvem divx, xvid, ac3filter, lóf. kodekeket rakosgatni külön-külön.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

jóvan, vlc, nekem tök 8, a lényeg, hogy nem kell az a sok szemét dll :)

Egyébként is épp azon járt az eszem, hogy fel kéne tenni vizet teához, aztán így az 1 hozzászólással feljebbi már csak úgy elmosódottan maradt meg, ja és gyorsan akartam a beküldés gombra kattintani, szóval ez lett belőle (talán mint most is :D)

El vagy te tévedve, itt semmilyen hype nem megy, hogy mekkora feature, csak megpróbáltam információt csöpögtetni, mert úgy láttem, hogy - számomra érthetelen módon - máshol nem ismert. Azért érthetetlen, mert egyből fel kellett volna ajánlania az mp3 lejátszáskor a kodek telepítését.

--
trey @ gépház

Még nem jöttem rá, de ezt használom.
Egy idő után már olyan minegy, hogy melyik Linux-ot használod. (Kivéve, ha valami kereskedelmi program nem kényszerít bele a Suséba vagy a Red Hat enterprise-ba.)

(Ja, csak, hogy a effektíve a kérdésre válaszoljak: Mikor az első Ubuntu-t feltettem, az kényszerlépés volt, mert a néhány disztrib nem támogatta anno a szervernek szánt chipseteket.) Aztán, ha egy szervert jól belősz, akkor nem cserélgeted alatta az OS-t.

Üdv!

Eddig nem volt semmi gondom az Ubuntuval, évek óta használom, de tegnap felraktam a Fesityt a másik gépemre (direkt friss telepítést csináltam, hogy ne lehessen ráfogni, hogy az előző rendszer volt szar), és a NetworkManager-es hüyeség az agyamra megy. KDE-t használok, de állítólag Gnome alatt is ugyanez van: nem lehet statikus IP-t bellítani! A NetorkManager nem támogatja. Ez égés. Gáz. Ciki. Beszarás. Nevezzük aminek akarjuk. Ki lehet kapcsolni, és beállítani az /etc/netwoek/interfaces-ben, de ekkor ugye a NetworkManager nem jelenti a különböző alkalmazásoknak, hogy van kapcsolat, így azok meg se próbálnak kapcsolódni... Ha visszakapcsolom a NM-t, akkor meg nem látja már azt a kapcsolatot sem, amit előbb látott.

Most komolyan, mennyiből tartana beleírni a static IP támogatást? Vagy ha még ennyire béta a NM, nem baj, csak akkor meg ne erőltessék ennyire.

Petya

Nos igen, már Dapperen is szar volt, de ott legalább még nem volt default. Ha 2 release alatt sem sikerült megcsinálni, nem értem miért kellett defaultban ezt beállítani Feisty-ben. Nem az a bajom, hogy nem működik, hanem hogy nem működik és kikerülhetetlen....

Petya

Most ezt nem annyira ertem. Eddig sosem hasznaltam a managert, mindig debian modon kezzel beirtam a conf fileba a halozati beallitasokat. Ma tettem fel egy friss feisty-t (gnome), es mondom kiprobalom ezt is. Siman van benne static ip valasztasi lehetoseg.

Igen. Most próbáld meg pl a Gaim-ot. Nem fog menni, mert a networkmanager azt mondja neki, hogy nincs hálózat. Hiszen nem ő kezeli, hanem te írtad be. Pontosan ez a problémám. Ja, és ha váltani akarok hálózatok között (laptop), akkor konfigfile turkálás. Épp ezt lenne hivatott elkerülni az egész networkmanager, ami viszont nem ismeri a static IP beállítást.

szerk: a fenti a debian módon való interfaces file-ba írásra vonatkozik. Én KDE-t használok, itt is be lehet írni static IP-t grafikus felület alatt, csak nem veszi figyelembe, és onnantól a networkmanager nem is látja a hálókártyát.

szerk2: nézegettem, ilyen ronda workaround van rá: http://www.mail-archive.com/networkmanager-list@gnome.org/msg04009.html Azért szerintem ez is elég gáz...

Petya

állítólag Gnome alatt is ugyanez van: nem lehet statikus IP-t bellítani!

Sima Ubuntu alatt a network-admin nevű alkalmazás való erre. Természetesen root jogosultsággal. (pl gksudo network-admin). Én állítottam be így statikus IP-címet. Bár vim /etc/network/interfaces jobban kézreáll.

"Ki lehet kapcsolni, és beállítani az /etc/netwoek/interfaces-ben, de ekkor ugye a NetworkManager nem jelenti a különböző alkalmazásoknak, hogy van kapcsolat, így azok meg se próbálnak kapcsolódni..."

Ezt így elsőre FUD-nak veszem, majd fejtsd ki.

PS: static IP-t használok itthon évek óta, minden alkalmazás kapcsolódik (bár nem tudom mit jelent ez az alkalmazás kapcsolódik... mi, hova, mikor, miért?)

--
trey @ gépház

Ubuntu alatt be lehet állítani azt, hogy a noti ventillátora egyfolytában ne menjen úgy, mint az állat?

Nekem is megy egyfojtában, mint az állat, de már megszoktam:)
win alatt, meg UHU alatt is ment, mint az állat. Az én gépem szar, asszem...

b@Albacucc:~$ cat /proc/acpi/thermal_zone/THRM/cooling_mode
cooling mode: active

Asszem ez jelenti azt, hogy egyfolytában megy, mint az állat:)

Nekem is volt ilyen gondom.

apt-get install laptop-mode

és/vagy

sudo echo "modprobe powernow-k6" >> /etc/local.rc
sudo echo "etc/init.d/powersaved restart" >> /etc/local.rc

(Azért a kedvenc szövegszerkesztőddel még pakold az /etc/local.rc végére az exit 0-t.)

A powernow-k6 helyett természetesen a saját procidnak megfelelő energiakezelő modult kell betöltened. Pl.: powernow-k7,powernow-k8,speedstep_centrino stb.

"A powernow-k6 helyett természetesen a saját procidnak megfelelő energiakezelő modult kell betöltened. Pl.: powernow-k7,powernow-k8,speedstep_centrino stb."

Nem tudod véletlenül, hogy a celerom M-hez melyik modul tartozik?
Bár, ha jól tudom, ennek nem változtatható a frekije...
De nekem nem is az kell, hanem a ventillátoros cucc.
Ha ez ua. akkor nem szóltam:)

Nekem is lenne kérdésem, mert rájöttem, hogy a Gentoo asztali gépre fantasztikus rendszer, de notebookon nem a legjobb.
Szóval, azt szeretném tudni, hogy a Kubuntu támogatja-e out-of-the-box (vagy minimális hackeléssel) a következőket:
- suspend, hibernálás
- openchrome driver, vagy a viaarena-s, amiben van 3D is
- olyan szintű hálózattámogatás, hogy akkor is felismerje hozzányúlás nélkül, ha egy router kábelét dugom be a gépbe, és akkor is, ha mondjuk LAN-ozni viszem, és csak egy sima cross kábelt dugok be
- teljeskörű wlan támogatás (tehát akármilyen hotspot-hoz viszem, ott menjen magától a net)
- apache2, php, postgres fájdalommentesen
- csomag frissítésekor ne írja felül a configfájlokat

---------
WARNING: Linux requires you to type! After rebooted to Windows, you can safely unplug your keyboard.
szerény blogom

az égvilágon semmi... megvan minden hátránya, amivel a túl új kiadásokra épülő disztribúciók küzdenek és van hozzá egy hatalmas marketinggépezet... Ennyi.

ami nekem tetszik pl, hogy ha futtatni akarok egy programot a terminálban és nincs az nincs telepitve, de szerepet az ubi "táraiban", akkor pofázni kezd hogy melyik csomagot rakjam fel hogy futtatni tudjam... :D

A Linux fan úgy tehet a T2000-esére Linuxot, hogy még csak különösebben értenie sem kell hozzá, és legfőképpen: nem kell Solarishoz nyúlnia, amihez végképp nem ért (pedig ő a unix master :).

Bónusz: támogathatja az orosz űrprogramot.

megnyugodhatsz TE mint junigz master: a t2000-et hasznalo linux fan nem veszelyezteti az allasodat, nem kell allandoan a szekedbe, az asztalodba, a klaviaturadba es a monitorodba kapaszkodva leorditani itt a HUP-on es mashol a nalad kevesebb tapasztalatokkal rendelkezoket ;-)

udv Zoli

azért "jó" az ubuntu, mert minden hülye azt használ, akinek fogalma sincs hogy mifánterem linuksz. Így aztán tele vannak a fórumok ilyenekkel, hogy "hova kell klikkelni, hogy ubuntu alatt menjen a gép?".

Ezt lehet úgy workaroundolni, hogy ubuntusok postoljanak az ubuntu fórumba.
szerk.: mmint ubuntu.hu
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Ezt a marketing (én még nem láttam olyat) okozná??? Ja, a HUP-on a legnagyobb marketinges maga Trey??? Kérem, nem kell olvasni ezt az oldalt, és kész. Érdekes, hogy én egészen sokáig nem használtam ubuntut/debiant, pedig 8 éve Linux-ozom, annak ellenére, hogy passzív megfigyelő voltam a HUP-pon kb. 2 évvel ezelőttig....
Na, kb. részemről nem ér semmit a vita, ha ez vita egyátalán, mert úgy érem, hogy ez inkább arról szól, hogy ki milyen nőt szeret:

- szőkét
- barnát
- feketét
- felfújhatóst

Na, nekem barna feleségem, pedig mindig szőke barátnőim voltak előtte. Akkor én most Gentoo, vagy Mandriva, vagy Slack, vagy divat Ubuntus vagyok-e?

Olyan mint a többi linux se jobb se rosszabb, én sem értem ezt a distro mizériát (ill már kinőttem belőle :D ), nekem vagy gentoo vagy slamd64 (a gentoo kényelmes cask rohadt sok idő míg telepszik, az slamd64 pedig slackware~slamd64 szóval csak nagyjából), a slackware-t meg annó szerettem (a fránya érzelmek :D), cask nincs hivatalos 64-bites portja, csak az slamd64 amin durván sokat kellett izzadnom, hogy jónéhány porogramot beállítsak rajta (akkora elkonfigolások vannak benne hogy ..........., 32-bites részeki a 64-es libekben és kordítva, rossz liblinkek, uic, és társai rosszul linkelve a perl nem találják a moduljait, szóval van mit javítgatni), arra gondoltam ha egyszer lesz egy üres hónapom :D akkor összerakok egy lfs-t na az olyan amilyenre akaro(m/d).

Elég értelmetlen, amikor leírják, hogy Gentoo-ról/Debianról váltottak, és mennyivel jobb desktop rendszer, és hogy működik minden... Nem egy kategória. Értelme csak annak van, ha (open)SUSE-vel, Mandriva-val stb. hasonlítjuk össze.

Nem rosszabb, mint a többi, és Linux.
Van, aki ezt választja, van aki nem.
Tény, hogy jó adag marketinget kapott, talán ezért ismerősebb (divatosabb) mostanság.
Szerintem... szerintem.
Nekem tetszik, de tetszett a többi is. (1-2 nem jött be annyira).

"mondjátok már el mi a jó az Ubuntuban?"

Az, hogy a Dell is ezt támogatja. ehhe-ehhe :))

--
trey @ gépház

Manapság sok taxi oldalán látok Vista reklámot.
Ilyenkor kedvet érzek hozzá, hogy akkor ki is próbálnám a töréstesztet.(féltéglával)

"It took six days for the god creating this world
and see how many bugs it contains! "

Izé... annó a mikro$oft is úgy kezdte hogy azt akarja, hogy minden pécén vindóz fusson, vagy nem? most nem valami hasonlót akar az ubi?
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Ami pl. nem jó!
Nekem ilyen alapvető problémám van vele:
nVidia Geforce 4 videokártya és Samsung Syncmaster 795MB monitorral, nem tudom a normálisan beállítani a felbontást és a képfrissítési frekvenciát.
Tudom az /etc/X11/xorg.conf-ba kell beírni a monitor paramétereit.
Kinéztem a Monitor CD-jéről a megfelelő értékeket, de így sem tudom 1024x768-as felbontás mellet 100 Hz-re beállítani csak max 85 Hz-re.
Én azt tekintem jó beállításnak (az én monitorom esetén), ha 1024x768-as felbontásnál be lehet állítani a 100 Hz-et. Akkor valószínűleg más felbontás mellet is jó.
Tudom farigcsálnom kellene még a configot, de PL. a Debian/Ubuntu használók által úgy lekezelt SuSE még a monitor CD-jét is bekéri és az abból kiolvasott adatok alapján pontosan beállít mindent. A Fedora ugyan nem használja a monitor CD-jét, de ennek ellenére jól beállítja a monitort is.
Ne gyertek nekem azzal, hogy a monitor felbontásának beállítására menüből elérhető program van, mert az az nVidia legacy driver feltelepítése után (Ubuntu repositoryból) alapból csak ezt a két értéket engedte kiválasztani: 800x600 75 Hz és 640x480 85 Hz.
Ha az Ubuntu a kezdő felhasználóklat célozza meg, akkor ilyen alapvető dologban sokat kellene fejlődnie.
Nem jó továbbá az sem, hogy a Netbeans-t nem lehet repositoryból telepíteni. Letölti, de a telepítés végén a beállításnál valami olyasmit ír, hogy a /tmp könyvtár jogosultságával vagy benne egy fájl jogosultságával valami nem stimmel. természetesen a /tmp jogosultsága 777
Ami tetszik:
Rengeteg program van hozzá, az alap repositorykban is.

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "Monitor Model"
Modeline "1024x768" 115.5 1024 1056 1248 1440 768 771 781 802 -HSync -VSync
HorizSync 30-85
VertRefresh 50-160
Option "DPMS"
EndSection

most ez configom.

Most vagy a frekvencia reszt, vagy az Option "DPMS"-t vedd ki, mert ha kezzel adod meg a frekvenciat, akkor figyelmen kivul hagyja a DPMS-t. tehat teljesen feleslegesen van ott valamelyik.

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

Hogy miért jó? A válaszomat az összes Debian alapú Linuxos Oprsz-re értem!
Egységben az erő! Nem egyszerűen divat! Ha többen használják, többen fejlesztenek rá, töb újjítás található benne /ami nem mindig pozitív/, de végsősoron több ember meri beválalni, hogy megismerkedik az új Linuxokkal! Hány olyan felhasználó van, aki most kezdett neki XGL-nek? Ubunutnak? És vajon miért? Mert elkápráztatták a parasztvakító dolgok! Több fórumos kérédés is megjelent a 7.04-es kiadása után, ami azt bizonyítja, hogy foglalkoznak vele!
Én személy szerint örülök annak, hogy nem akar mindenki kockafejű Windows-os lenni és hajlandó nyitni az újra.
És végtére is, mindegy, hogy milyen disztrót szeret az ember, csak free legyen! :)

-------------------------------------------------------------------------
--Степан--
Az orvos azt mondta: "Maga elmebeteg!"
"Igen, elmehetek?"

Nem vagyok hajlandó a szélén folytatni...
"""""""""""
Szerző: utpKabel
Dátum: sze, 2007-05-02 18:23

(Na ez már teljesen OFF!) Nem szeretem az AVL-fát. Ha bináris fa, akkor AA-fa rulez.
""""""""

Mi az az AA-fa?

--
hup.user.js, keress, mielőtt kérdezel (és ertéefem!!)

google a baratod :DDDD
[szerk] Bocs, ezt nem lehetett kihagyni [/szerk]
==
`Have some wine,' the March Hare said in an encouraging tone.
Alice looked all round the table, but there was nothing on it but tea.

Ja hogy "Andrea Arcangeli féle -AA fa " http://szoftverek.hu/cikk/5288/

No Pali, azért megmondhatnád, hogy hogy kapcsolódik ez a keresőfákhoz :) Ugyanis így nulla találat volt :) A gugli nagyun user-unfriendly, ha nekem kell valami, csak az rtfm kérdésekre jó ezek szerint :)

--
hup.user.js, keress, mielőtt kérdezel (és ertéefem!!), aztán KÉRDEZZ :)

Nem a Google, hanem a Wikipedia te barátod.
Az eredeti cikk itt: http://user.it.uu.se/~arnea/abs/simp.html
A Wikipedián lévő C kódot ne nézd, az eredeti cikkben lévő implementáció egyszerűbb. Ha kicsit elmélyedsz benne, rájössz, hogy nagyon egyszerű az implementációja. Egyszerűbb, mint a többi kiegyensúlyozott bináris keresőfáé, sőt vetekszik az ugrólistákkal az egyszerűségben.
A szerkezete meg hasonló, mint a piros-fekete fának, azzal az extra megkötéssel, hogy a bal-gyerek nem lehet piros.

Aszimptotikusan ugyanolyan jó, mint az AVL-fa, minden művelet O(lg n) legrosszabb esetben. A konstans tényezői pedig nem különböznek jelentősen a piros-fekete fa konstans tényezőitől. Ha érdekes működésű fa kell, ajánlom a splay fát.

"mondjátok már el mi a jó az Ubuntuban?"

Hogy nem hagyja hidegen az embereket. Lám, itt is mennyi hozzászólást generált. :DD

--
trey @ gépház

Kicsit nem ehhez a topikhoz illik, de megpróbálkozok vele:
Megkértek arra hogy a kb. 3-4 évvel ezelőtt telepített Debian alapú folyamatvezérlő, webes alkalmazásról készítsek egy használható másolatot. (Backup)

Az eredeti vezérlés egy RS-232 alapú I/O adatfeldolgozás, aminek eredménye folyamatosan megjelenik az interneten is, ami jelen pillanatban is működik.

Az ötletem az volt hogy Ubuntu 7.04 OpSys lesz az amivel próbálkozni fogok.

Kérdésem:
Mennyi esélyem arra hogy egy ilyen Debian-ban működő rendszer átvihető Ubuntu-ra?

ELaci

Ne várjátok már el a felhasználótól, hogy megtanulja, ami valójában neki nem kell. Ő csak használni akarja, egy adott ideig egy feladat megoldásához szükséges és utána nem érdekli. Ez miért olyan nagy baj?

Mondok egy példát.

Windows használat = autó vezetés = vezetni szinte mindenki tudja, de

Megnézném a képed, ha bemennél egy autószalonba és azt mondanák, hogy tanuld meg pontosan mi hol van és állítsd manuálisan. Itt vannak a csavarkulcsok, ez a csavarhúzó és hajrá. Kapsz hozzá egy 1000 oldalas könyvet ingyen. Megállít a rendőr, hogy magasan világít a fényszóród és neked ott előtte 20 perc szerelés árán be sikerül állítani. Ha elrontod, akkor lehet elölről kezdeni, ha totál elrontod, akkor 2 óra könyv olvasás jön.

Amit leírtam nem baj egy megszállott autósnak, aki szereti szerelni a kocsiját, de mindenki más azt venné, amelyiknél egy mozdulattal lehet állítani a fényszórót. Ez a példa még kíméletes volt és csak egy eszköz a világból.

Erre az MS is rájött és ezért népszerű.

Akkor most ismételd el ezt a példát olyan autóval, amit ingyen kapsz, és magadnak kell összeszerelned. Persze a nyílt aztó közösség segít, csak ott is tudni kell kérdezni. Imádom a hasonlatokat... olyan jól el lehet velük ferdíteni a tényeket, nem? :-/

...és hajtanál vele 180-nal a német sztrádán?

A hasonlatot is elcsúsztattátok egy kicsit szerintem. Nem kell abszolút párhuzamot vonni az autóvásárlás
és az op. rendszerek között. Az eredeti post szerzője ergonómiai szempontból hasonlította össze a két rendszert és
így egyet is kell értenem vele. Az Ubuntu nagyon szépen közelíti a linuxot - annak minden előnyével együtt - egy
olyan területre, ahol eddig még a Windows abszolút fölényben volt.

De ha megnézed, akkor az előző hozzászólásokban megint kezdődött a felhasználók hülyézése. Az autós példa csak egy példa volt arra, hogy mindenhez nem érthetsz a világban, választanod kell belőlük.

A mondanivalom lenyege az utolso mondat: szar a hasonlat.

Ne mondd mar, hogy annyival nehezebb pl Ubuntut vagy Suset hasznalni, mint Wint! Ez mekkora csusztatas mar megint? Mondok egy valos tortenetet. Ujdonsult Win userrol szol:
- felrakja WinXPt, ragugja a netre: Sasser.
- Warezpistike felvilagositja, hogy kellenek a service packek, virusirto, tuzfal
- legyalulja a winyot
- felrakja ujra, sp1, sp2
- radugja a netre, letolti a virusirtot, tuzfalat: limitalt verzio, kell hozza crack
- Warezpistike megszerzi neki, felrakja, sajnos ez is virusus/adwares volt, de mar nem erdekli,csak menjen
- meg akarja nezni a kedvenc filmjet, kell valami codec (az meg mi?)
- Warezpistike ad neki codecet, ebben egy worm van (a virusirto nem muxik, mert a crackben levo virus kilotte)
- a worm csendben eszi a netet, memoriat, winuser csodalkozik, hogy miert lassu a gep, a net, miert fagy, stb

Ha ez neked olyan egyszeru, akkor igazad van. A fenti sztori nem tulzas! Legalabbis sokkal kevesbe, mint amit te irtal hasonlat cimen. Errol a temarol reszemrol ennyit.

Márpedig szerintem abszolút nincs igaza.
Teljesen szélsőséges példát hozott fel, az ilyen láma userekből bőven van linuxon is.
De mind1 is, hogy az ilyen ember linuxot vagy wint használ, úgysem fog neki menni, a windowsnál van esetleg annyi esélye, hogy úgy ahogy megyeget. Abban viszont biztos vagyok, hogy ezek a userek nem fognak tudni ATI drivert telepíteni a Kubuntura és mondjuk Quake-ezni rajta.

Windowst is fel lehet pöccre rakni, ha tudja az ember, hogy mit csinál.
Eleve úgy kezdi, hogy SP2-es a telepítője. A netet egy 5000 Ft-os routeren keresztül éri el, amivel a
remote exploitokat már ki is zárta. A telepítés után ráenged egy windows update-et, firefox, thunderbird, ffdshow, quicktime alternative, OpenOffice, CDBurnerXP, ClamAV, ...
A funkciók 90%-a működik és kb. 3 óra telepítési időnél tartunk.

Habár, most hogy így végigmondtam, ha valaki ennyit megtanult a winről, akkor már csak egy lépést ugyanezt egy Ubuntuval is megcsinálni... :)

ugyesek ugy kezdik, hogy ezek mar le vannak toltve es a belso webserverrol elerhetoek :D

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

ennek továbbfejlesztése az, amikor bejön a homály a boltba warezpistikével együtt és meggyöz arról, hogy szar gépet adtál el neki.
Más kérdés, hogy amikor meglátja a lájvcédés mindegymilyen linuxot, akkor: Jaj, de szép, énnekem mérnemilyen???
Ekkor általában egy "meralinuxszar" megjegyzéssel kihajtom a delikvenst.
-hozzátenném, hogy nálunk csak Linux van mindenhol, de akinek doktor warezpisti, -alias informatikusvagyokámagamfon- elmagyarázza a frankót, azzal nem állok le vitázni. Ilyen rakta az SD-RAM-ot a szemem elött DDR2 foglalatba.
Bocs, de néha előjönnek a napi emlékek...

LOL, ez csúsztatás.

Kocasofőr- talán hallottad ezt a kifejezeést. Használja az autót, de nem mer gyorsan menni, fél, hogy baja lesz. Na pont az ilyenek veszélyesek a közlekedésre, mert kiszámíthatatlanok. Ők is tudnak vezetni, no de hogy...

Szgép felhasználóként ezek azok, akik bajban vannak, ha valami megváltozik, mondjuk más a színe. Nekik a windows s a linux közt a különbség 0, mindkettőtől félnek, mert elronthatják...

Szerk. Az MS azért népszerű, mert régen azoknak az igényeit is kielégítette, akik csak kattintgatni akartak (hm, dosban nemtom hogy csinálták, de sebaj), aztán kialakult egy ilyen réteg, amelyik odaadta a haveroknak is, ami nyilvánvalóan lopás, de ez a kutyát sem érdekli, és a végén mindenki azt használta. Jó, hogy rendes közösség nem volt mögötte, stb, szemben a unix, meg hasonló rendszerekkel, mégis nagyrészt MS OS-ek futkosnak a gépeken.

Az külön érdekesség számomra, hogy a legnagyobb eltés szerveren VMS fut, sokezer felhasználó, akik nem panaszkodnak, tudják használni, a windows mégis gondot okoz sokaknak.

--
hup.user.js, Google a barátod, kivéve amikor nem

Az külön érdekesség számomra, hogy a legnagyobb eltés szerveren VMS fut, sokezer felhasználó, akik nem panaszkodnak, tudják használni, a windows mégis gondot okoz sokaknak.

Erre a válasz rendkívül egyszerű... Az odakerülő hallgatók jórésze előtte még nem látott VMS-t és ott tanulja meg az alapjait, a használatát, míg a Windowsról azt hiszi, hogy ismeri és tudja használni, ezért ha valami nem működik neki alatta, akkor azt hibáztatja és nem saját magát.

Tegyük hozzá: az 1000 oldalas kézikönyvben 670 oldal angol, ráadásul pont azok a részek, amik a legtöbb szakmai hozzáértést igénylő dolgokat magyarázzák. Emellett egy csomó dolgot a motorról le sem írnak, csak a tervrajzokat mellékelik (=forráskód...) mert azokat illik tudnia értelmeznie egy felhasználónak, azaz ebből úgyis rájön (rá kéne jönnie...) hogy mi hogyan kezelendő az autóban. Van emellett az autóban egy csomó bizgentyű, amiről a kézikönybnen egy árva szó sincs még angolul sem, tervrajz sincs hozzájuk, ezekhez külön kézikönyvek vannak, amiket az autós maga kell felkutasson a világban, s ha nem tudja hogyan, keressen rá a szakkönyvtárak keresőiben. Ha rossz szavakat használ a kereséshez és nem találja, akkor a tapasztaltabb autósok (akik mint autószerelők is és nem hobbiautósok) ahelyett hogy megadnák neki a könyv elérhetőségét, ahelyett lehülyézik.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

"mondjátok már el mi a jó az Ubuntuban?" Nem tudom, de Karácsony óta csak Ubuntut használok. Má$ra valamiért nem volt szükségem.

hasznaljatok BSD-t!!!

udvozlok mindenkit a masik oldalon.

Az Ubuntuban az a jo, hogy temat szolgaltatva osszehozza az embereket, akik aztan ertelmes, felnott modon kepesek velemenyt cserelni, maximalis hajlandosagot mutatva masok mondandojanak befogadasara. Es akkor szuletnek ilyen hozzaszolasok, hogy "Bullshit", "WTF", "A tied", ... stb. (Figyelem! A fenti hozzaszolasok a kepzelet szulottei, barmilyen egyezes valos hozzaszolasokkal, pusztan a veletlen muve ;)) "humanity to others" LoL, erre ez a thread egy nagyon jo pelda :p

Ja, az Ubuntuban van meg valami nagyon jo a fentieken kivul. Az, hogy _nem_ _kotelezo_ hasznalni. Es ez minden mas oprendszerre is igaz. Igen, meg _arra_ is ;) Ezt figyelembe veve viszont akkor nyavalyogni sem kellene. Akinek tetszik az hasznalja, akinek meg nem, az hasznal valami mast. Ennyi ...

Üdv. mindenkinek!

Végigolvastam ezt a rengeteg hozzászólást, hát ennyire elkanyarodni a témától, nem semmi.
De a nem izzad benne a lábam az tényleg jó!!!!
Én is mondok valamit: az Ubuntu azért jó, mert barna; a Kubuntu azért mert kék; a Xubuntu azért mert zöld.
Vagy mint az üvegtigrisbe, a bicilki meg azért jó, mert jó.
Meg ingyen adnak cédét, meg divat lett használni, meg szidni is.
Mindenki saját tapasztalata alapján dönti el, hogy mit használ, persze befolyásolni lehet... UFF!!

schumi the king

Ubuntu Ultimate-et használ valaki?Az 1.2 a legfrissebb stabil?Támogatja a magyar nyelvet?
Thx!

sudo passwd

-re nem vált passwordot!
a régi deafult user jelszvát fogadja el de az ujjat nem

WTF?

ujrainditás után elkezdi elégtelen jogosultságok:!

Your session only lasted less than 10 seconds. If you have not logged out yourself, this could mean that there is some installation problem or that you may be out of diskspace. Try logging in with one of the failsafe sessions to see if you can fix this problem.

session log:
/etc/gdm/PreSession/Default: Registering your session with wtmp and utmp
/etc/gdm/PreSession/Default: running: /usr/X11R6/bin/sessreg -a -w /var/log/wtmp -u /var/run/utmp -x "/var/lib/gdm/:0.Xservers" -h "" -l ":0" "szilard"
/etc/gdm/Xsession: Beginning session setup...
SESSION_MANAGER=local/szilard:/tmp/.ICE-unix/6262
Window manager warning: "" found in configuration database is not a valid value for keybinding "toggle_shaded"
Initializing gnome-mount extension
./notifier.py:9: DeprecationWarning: the module egg.trayicon is deprecated; equivalent functionality can now be found in pygtk 2.10
from egg.trayicon import TrayIcon
A gdesklets-daemon indítása...

Kapcsolódás a démonhoz [### ]
Kapcsolódás a démonhoz [ ### ]
(evolution-alarm-notify:6346): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
IO error occured opening connection.

(gnome-power-manager:6348): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
IO error occured opening connection.

(firestarter:6363): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
IO error occured opening connection.
evolution-alarm-notify-Message: Setting timeout for 30036 1183932000 1183901964
evolution-alarm-notify-Message: Mon Jul 9 00:00:00 2007

evolution-alarm-notify-Message: Sun Jul 8 15:39:24 2007

Kapcsolódás a démonhoz [ ### ]
(update-notifier:6336): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
IO error occured opening connection.

Nekem tetszett/tetszik, hogy a programokat a Hozzáadás/eltávolítás alól gyorsan fel lehet pakolni, könnyen lehet benne keresni. Ez egy kezdőnek nagyon hasznaos, ha azt sem tudja, hogyan induljon el.
Szerintem kényelmes, és gyors.

sziasztok!!

én kicsit megszívtam ezzel a no rootal...
apache elindulása után szépen betörtek mert nem volt root jelszóm.
de másodjára rájöttem hogy talán emiatt
a következők érdekelnének:

Sep 14 20:22:03 xilu portsentry[5173]: attackalert: Connect from host: 193.225.158.1/193.225.158.1 to UDP port: 9
Sep 14 20:22:03 xilu portsentry[5173]: attackalert: Host: xxx.xxx.158.1 is already blocked. Ignoring
Sep 14 20:22:04 xilu portsentry[5173]: attackalert: Connect from host: 193.225.158.1/193.225.158.1 to UDP port: 9
Sep 14 20:22:04 xilu portsentry[5173]: attackalert: Host: xxx.xxx.158.1 is already blocked. Ignoring

ez mi? :D

meg érdekelne engem olyan megoldás hogy
gdesklets nek van e olyanja hogy kiirja a syslogot?
vagy terminálban milyen parancsal tudom az figyelni hogy mi történik?
mert ez a firestarter hogy is mondjam későn jelzett

priviben meg ha megadom a syslogom valaki segíthetne hogy hogy történt ez a behatolsá...

--
Xiluka

Mondjuk nem ertek az apache-hoz, de nekem ez nem tunik behatolasnak. Valami kisérlet esetleg...

"Host: xxx.xxx.158.1 is already blocked. Ignoring"
Ez azért bíztató, nem? Ha szervert üzemeltetsz, akkor számít rá, hogy fognak rá érdekes kérések érkezni. Nekem az ssh-ra százával jönnek a próbálkozások, de az még nem jelent behatolást... :)

Semmire. Egy használhatatlan bughalmaz. Kubuntu pláne.

nem para... ez nem az csak nem tudtam mi ez ez kb 30s ként érkezik belső hálóról

inkább az érdekelne hogy gdesklets nek van e olyanja és hogy ha van akkor minek hívják.
most magyarázom mi is az :D:D
ilyen hogy ami a gépen történik folyamatosan mutatja mint mikor a terminálban megnézed a syslogot (de az nem folyamatos) nekem olyan kell ami folyamatosan dumál és mutatja mi a helyzet.

nem feltétlenül gdeskletses iéé kell még terminálban sem tom mi a parancs erre.
csak mc szoktam lesni :D

vagy egy ilyen kis sehell scriptet nem tudtok ami folyamatosan kilistázza mi történik? PL ez lehet az apache error.log vagy syslog message megadhaom melyik fájl tartalmát listázza

remélem sikerült elmagyaráznom mit is akaraok :D
--
Xiluka

up for lulz