A Dell engedve az ügyfelek nyomásának, újra kínál XP-t

A Dell, a második legnagyobb PC gyártó, az ügyfelek igényeinek eleget téve ismét kínál Windows XP-vel előtelepített, új számítógépeket. A Dell januárban döntött úgy, hogy az új gépeit szinte kivétel nélkül Windows Vista-val szállítja. A döntést azután vonták vissza, hogy a Dell visszajelzéseket kezelő oldalát elárasztották az XP-t visszakövetelő kérések.

A Dell ezév januárja óta lépcsőzetesen vonta ki a forgalomból a Windows XP operációs rendszereket. A cég márciusban már csak két modellt árult XP-vel előtelepítve. Miután az IdeaStorm oldalon 11 000 szavazatot kapott a "Ne vonjátok még ki az XP-t" felvetés, a cég változtatott a tervein. A Dell jelenleg 4 Inspiron notebook-kal és 2 Dimension asztali gép konfigurációval kínálja a Microsoft népszerű termékét.

A Gartner elemzőcég egyik szakértője szerint furcsa az igény, mert általában a vásárlók mindig a legújabbat és a legjobbat szeretik használni. A Microsoft szerint a Dell csak a vásárlók egy olyan kis rétegének teljesítette az igényeit, amelynek speciális igényei vannak.

A kérdés csak az, hogy meddig tudja a Dell teljesíteni ezen igényeket, hiszen a Microsoft jelezte, hogy 2008 elejével kivonják az XP-t az OEM forgalomból.

Bővebben itt.

Hozzászólások

Úgy tűnik, hogy a Dell-nek jót tett, hogy Michael Dell visszatért a gyenge eredményeket produkáló céghez. Úgy fest, hogy a Dell megértette, hogy első a vásárló. Ha a vásárló Linuxot akar, akkor azt kap. Ha a vásárlónak XP kell, akkor ki kell elégíteni az igényeit.

--
trey @ gépház

Szóval az ikszpés júzerek megszívják, mert hiába kell nekik XP, de 2008-tól csak a $ar Vi$tát kapják - eszik, nem eszik, nincs má$! Jujdejó!
Hátha ez felnyitja a szemüket arra, mennyire ki vannak szolgáltatva egy pénzéhes, etikátlan kapitalistának, s talán emiatt eszükbe jut hogy van más is: Linux, BSD, ReactOS, Hurd, BugOS...

Azt hiszem ugyanis teljesen nyilvánvaló ezesetben a M$ galádsága. Semmibe se kerülne neki, hogy továbbra is adja az XP-t, legfeljebb bejelentené, hogy nem támogatja tovább. De nem, ő rá akar mindenkit kényszeríteni a Vi$tára, nyilván mert jattolnak neki a herdvergyártók...

Pfuj.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Inkább sztem arról van szó, hogy ha már ennyi időn át "fejlesztett" és pénzt ölt egy új rendszerbe, akkor vissza szeretné kapni ennek az árát, és ezt nem fogja úgy elérni, ha mindenki marad a régi rendszernél. Namostz mivel az MS számára nem ez a betervezett utolsó oprendszer, így persze, hogy nem szeretné, ha már most megszakadna a "Kijött az új Windows, vegye meg mihamarabb! Jobb használhatóság, erősebb védelem, Teljes DRM támogatás" projectje.
Bár tekintve, hogy az anno beígért LongHorn újítások közül mi valósúlt meg ne csodálkozzon az MS, hogy sokaknak inkább csak egy csili-vilire rágyúrt Win XP klón képe leng a szemük elött, annyi különbséggel, hogy magasabb HW igénye van :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

En ezt az uj rendszer hozza a penzt dolgot nem ertem. Ha jol emlekszem kb. egy arba van az XP es Vista ara, es egy kasszaba folyik be a penz, akkor most nem mindegy, hogy XP-t vagy Vistat veszek? Sot ha XP-t veszek az csak jobb lehet, mert kesobb meg kell vennem a Vistat is.

York.

------
"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

Most itt konkrétan nem csak magáról a rendszerről van szó sztem, hanem a hozzá adott további lehetőségekről: DX10es alkalmazások, csak Vista-n futó progik.. Az MS-nek most persze ennek az elérése a célk, ha viszont a szoftver fejlesztők azt látják, hogy a Vista nem teszi ki az oprendszereknek akkora hányadát, hogy megérje csak Vista alá fejleszteni, akkor persze, hogy nem fognak max ha az MS pénzeli ezért őket ( ami meg az MS-nek nem olyan jó). Ergo hiába lesz esetleg DX10 támogatás csak Vista alá, ha a játékfejlesztők nem nagyon fognak DX10es játékokat írni, vagy a visszafelé kompatibilitás miatt DX9re is megírják, mint anno a DX9es váltás idején, ahol DX8-9es elérhetősége is volt 1-1 game-nek..
Mindezek mellé még odajön az MS azon érzése, hogy lényegében most a nyíltforrás ellen vesztettek el így egy csatát, hiszen azzal, hogy a Vista sokkalta kevesebb embert fog meg annál, mintsem amit terveznek, míg 1re jobban nő mondjuk az Ubuntu-sok tábora, így persze, hogy vhogy kontrollálni akarja az eseményeket..
És valszeg pont ezért is tartja ilyen alacsonyan a Vista árait ( lassan nem is csodálkoznék, ha egy Vista olcsóbb lesz, mint egy XP ), mivel neki hosszútávon a célja az sztem, hogy az XP-t ugyan úgy kiszorítsa, mint a 2000-et, és ezért ha némileg "veszteségesebben" kell eladnia a termékek azt még valszeg jobban tűri, feltéve, ha ez hosszútávon neki hasznot fog hozni..

Bár ez csak az én elképzelésem :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

ez egy érdekes gondolat, pont ezért nem értettem én sem azt, hogy mi másra jó az eröltetés azon kívül, hogy lehet lengetni a statisztikákat arról, hogy mekkora király, mindenki viszi mint a cukrot (jah, hogy mást nem tud? ciki... de ez tuti nincs ott még apró betűvel se :) )

a fejlesztésre a zsé nem valószínü, hogy a "lemezek eladásából jön ám vissza". sőt, sztem kizárt. ott vannak a hw gyártókkal kötött boltok (driver írás ügyben akár), a támogatási tarifák, a tanfolyamodások, stb. egy szoftver bevétele nem az árából tevődik össze csak. az csak egy kis hányada.

Tudtommal ez a nagyobb hw gyártók közötti szerződésről szól, szóval boltban még utánna is lehet kapni majd XP-t, mint ahogy 2002-2003 környékén is láttam még 98-t árlistában.

Linux, BSD: Ha valakinek Windowsra írt belső használatú, esetleg saját fejlesztésű programja van, amiért esetleg fizetett is, nem fog áttérni ezért Linuxra, mert az MS Vistát akar erőltetni. Egyébként az XP-hez még jó 3 évig lesz support. Annyi idő alatt meg már meg tudják oldani a Vista kompatibilitást. Igen, annyi idő alatt Linuxra is át lehet portolni, de szerintem a kettő művelet költségek tekintetében nem egy kategória.

ReactOS, vazzeg. Alfa állapotú cucc, kizárólag fejlesztésre és tesztelésre ajánják.

GNU/Hurd: örülj, hogy egy cégvezető egyáltalán a Linuxról hallott.

BugOS: ezzel meg megint az a baj, hogy szintén nem alternatívája az XP-nek.

Egyébként ha már itt tartunk: legtöbb Linux distronál kifejezetten rövid kiadási ciklusok vannak, pl Ubinál fél év, amit tudtommal két évig supportálnak. Ha egy cég eldönti, hogy vesz gépet, az jobb esetben nem egy-két évre ruház be, hanem hosszabb időre. Ebből a szempontból az XP nekik jobb platform, mert kevésbé változik alattuk. Ha megveszik, tudhatják, hogy 4-5 évig egy stabil, támogatott platformot kapnak.

Ebből a szempontból mondjuk az Ubuntu LTS jó ötlet volt, de desktopon tudtommal az is csak 3 évig supported.

---
A Linux nem Windows, de a Windows se Linux.

Nos, az igaz, hogy a Linuxnál elég rövidek a kiadási ciklusok. Ne feledd azonban, hogy egy-egy új release aránylag nem sokban tér el a korábbitól. Persze, sok-sok proginak van benne az új változata, de most őszintén, szerinted egy titkárnő ÉSZREVESZ valamit abból, hogy mondjuk a wget egy újabb verziója van a masinán?! Mert ő max annyit érzékel, hogy ha az OOo vagy a Firefox újabb! De az is elboldogul a régi doksikkal simán. A legkomolyabb változás egyugyanazon disztró különböző kiadásai közt amiről nekem tudomásom van, az UHU1.2 és 2.0 közt volt, amikor áttért UTF-8 -ra, és ugyanez készül most GoboLinux közt is, a 013 és 014 release közt, s büszkén jelentem ki, hogy az én kezdeményezésemre (bár nem én csinálom, ahoz én nagyon kistudású vagyok). Szóval, ha valaki csinál egy speckó progit egy cégnek egy valamilyen Linux disztró alá, az 99% hogy megy majd a disztró következő releaseja alatt is, sőt, majdnem ugyanennyi az esélye annak, hogy megy MÁS disztró alatt is, mármint a binárisa, a forrást meg nehogy már ne lehessen lefordítani alá, márpedig ha ő írja a progit, akkor megvan a forrás is!
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

A GoboLinux tényleg nagyon jó, csak azt nem értem, erre miféle "fentiek" alapján jöttél rá, és miért épp azokból... Ha komolyan érdekel téged, miért épp emellett cövekeltem le, olvasd el kérlek ezt:

http://linux.birodalom.net/gobowiki/index.php/A_legjobban_testreszabhat…

és ezt:

http://linux.birodalom.net/gobowiki/index.php/Nem_vagyok_tan%C3%A1cstal…

-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Szó se róla. De a tököm tele van vele, hogy ha bárhonnan letöltök valami zenét vagy képet vagy akármit - pld a multiply.com oldalról de máshonnan is - állandóan ékezetes állománynevekkel találkozom, persze a win userek teszik úgy fel, ami, hm... nem igazán buli dolog az uhu1.2 alatt, de a Gobo013 alatt sem! Persze kezeli, de egyik program így, a másik úgy... Legalább EGYFORMÁN lenne kezelve, vagy egyformán sehogy! Van is egy szkriptem, ami ékezettelenít, de a megoldás az ékezetes nevek KEZELÉSE, és nem megszüntetése volna!
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Igenigenigen! Éljenek a track_01.mp3-k, nehogy a fájlnév pontossan reprezentálja, hogy mi a számcím.

Már bocs, de szerintem 2007-ben egy desktop OS alatt elvárható, hogy kezelje normálisan az olyan apróságokat, mint ékezetes fájlnév. Nem az MS-DOS világkorában vagyunk. Az egyszeri mezei usert ez nem érdekli.

---
A Linux nem Windows, de a Windows se Linux.

"mindig a legújabbat és a legjobbat szeretik használni"

Valószínűleg a felhasználók tudják, hogy a vista lehet hogy a legújabb, de nem a legjobb. :)

"A Gartner elemzőcég egyik szakértője szerint furcsa az igény, mert általában a vásárlók mindig a legújabbat és a legjobbat szeretik használni" es a vistara mindketto igaz?
szerk: bocs w/o vagyok :)

Hónapok óta nem olvasgattam tüzetesen *nixos híreket. Első blikkre azt hittem, hogy a Dell Linuxszal telepítve adta el a gépeit mostanság és az ügyfelek nyomására XPs gépeket is árulniuk kell már :) Ah de mégse...:)