Jönnek a Linux-szal előtelepített gépek a Dell-től

Címkék

Úgy tűnik, hogy az egyik legnagyobb brand hardvergyártó, a Dell hallgat a vásárlóira. A vásárlói igények felmérése céljából kb. egy hónappal ezelőtt indított Dell IdeaStorm oldalon a kezdetek óta a "Linux-szal előtelepített Dell gépek" a vezető kívánság. A kezdeti nagyfokú érdeklődés után a cég egy felmérést indított, hogy kiderítse, hogy a vásárlóknak pontosan milyen linuxos igényeik is lennének. A felmérést több mint 100 000-en töltötték ki.

A válaszadók több mint 70%-a válaszolta azt, hogy használna Linux-szal előtelepített Dell rendszert otthon és az irodában egyaránt. A válaszadók jelezték, hogy linuxos notebook-ra, és linuxos desktop-ra is lenne igényük. A legtöbb válaszadó azt a választ adta, hogy a jelenlegi közösségi alapon működő technikai fórumok megfelelnének a technikai támogatási igényeiknek.

A Dell most megerősítette, hogy hamarosan jönnek a Linux-szal előtelepített notebook-ok és desktop gépek. Első lépésként kiválasztott notebook és desktop gépek kerülnek előtelepített Linux-szal való értékesítésre.

A kínált disztró(k)ról még nincs hír.

Bővebben a Dell oldalán itt.

Hozzászólások

Biztos csinálnak egy Debian alapú disztrót Dellian néven :P

Szinte biztos vagyok benne, hogy Ubuntu lesz rajtuk.

szóval gondolod, hogy megszavazták? Mellesleg a Dell is az Ubuntuval járna a legjobban. Már csak azért is, mert az a legjobb disztró... :)
Komolyra fordítva a szót, valószínűleg a Dellnek előnyösebb, ha a partnere egy kisebb, de professzionális csapat. Valószínűleg a Novellnél gördülékenyebben tudnak együttműködni a Canonicallal.

Egy gond van gentooval: egy átlagos, eddíg csak wint használó user (akinek mellesleg mindegy mi van a gépén) nehezebben boldogulna vele, mint ubival. Pl. a rendszer alapjai is oka ennek: ubuntun egy aránylag használható grafikus frontenddel simán felfrissíti a rendszert, vagy új csomagokat telepít fel 3 kattintással. Gentoon meg ehez parancssor, hozzáértés és türelem kell, révén forrásból kell fordítgatni az új csomagokat. És nem hiszem, hogy létezik grafikus frontend csomagkezeléshez...
Aztán ubuntun tudtommal van valami adminisztrátori program, amivel mindent be lehet állítani kattintgatással (like windows, vagy fedora :)). Gentoon maradnak a config fileok. Szóval gentoo jó dolog egy min. haladó linuxosnak, de átlagusernek nem. És nyilván Delléknek az a célja, hogy minél több ember vásároljon dell gépet, és nem az, hogy kétszer annyi linux fanatikus...

Jó. És akik eddíg egyáltalán nem használtak számítógépet, és nem szeretnének kifizetni egy rakás pénzt winre? Azoknak készítik az olyan disztribeket, amikhez nem kell akkora hozzáértés. És szerintem delléknek is egy ilyen disztribet ajánlott felrakni a gépeikre...

Vagy mi van akkor, ha egy felhasználó megelégeli a win problémáit, és rászánja magát, hogy kipróbál egy linuxot. Nyilván neki nem az a célja, hogy sz*assa magát miután felrakta a kiválasztott disztrót, hanem hogy egy winnél is jobb rendszert hozzon össze. És mivel kezdő, nem fogja tudni, hogy adott beállításhoz milyen config fájlban mit kell módosítani. Persze, ott a gugli, de egy kezdő számára jobb ha kattintgatva beállíthat mindent. Aztán később ha nőnek az igényei, válthat olyan disztróra, ahol config fájlokat kell bújni. Mert addígra összeszedheti az ehez szükséges tudást.

Szerintem OpenSuSE lesz, amirol majd olcson lehet Novell Desktop Linuxra upgradelni....
<#
<<<#######>>>
\ /
||
MACi

Ez azért hatalmas előrelépés a Dell részéről.
Én jelenleg is Dell laptopot nyúzok, s meg kell mondanom, nagyon meg vagyok vele elégedve. Megérte az árát. Linux alatt minden pöcc-röff ment, s megy évek óta...

--
//:wladek's world

A kotojeles irasmodrol treynek van egy sajat maganak kialakitott szabvanyrendszere, amirol o maga is tudja, hogy altalaban nyelvtanilag hibas, de a kozerthetoseg figyelembe vetelevel keszult. :) Sokminden fogja meg neked szurni a szemed, s joparszor megkapod a lenti faq linket valaszkent. :)

Ajanlom figyelmedbe az alabbi ket linket:
http://hup.hu/node/25657
http://hup.hu/node/25669

Ez itt lenni anno várható volni...
Én örül ahogy majom saját faroknak...

Ez itt a reklám helye :P
http://lfpcp.fw.hu

Nekem elég lenne az is, ha a gépspecifikus .config -okat kitennék egy hivatalos oldalra, így nem kellene azon görcsölni, hogy nem-e felejtettem-e ki valamit, vagy mindent jól beállítottam-e.

Ha esetleg a vanilla kernel nem tartalmaz valamit, amire szükség lenne, ahhoz kiadhatnának egy patch-t. Tudom, hogy ez nagy kívánság, de ha ez teljesülne, akkor olyan distribuciót teszek fel amilyek akarok, szerintem.

Igy kel irni hejesen aztata mond atót, alá KIS bötű:

"hogy nem felejtettem-e ki valamit, vagy mindent jól állítottam-e be".

-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

"A legtöbb válaszadó azt a választ adta, hogy a jelenlegi közösségi alapon működő technikai fórumok megfelelnének a technikai támogatási igényeiknek."

Ez a mondat felkeltette az erdeklodesemet.
Egyik oldalrol mondhatnank, hogy tessek, egyesek azt mondjak, hogy tamogatasra van szukseg meg az asztaltetos rendszerekre is, hogy jobban elterjedjen a Linux, de lam itt egy 100.000-es felmeres eredmenye azt mondja, hogy megsem kell.
Masik oldalrol azt mondhatnank, hogy a fenti kerdoivrol a kitoltoi nagyreszt technikai/informatikai/szakmai forumokon szereztek tudomast, ezert irtak, hogy megfelel nekik az a fajta "tamogatas"(, ami nem is a Dell tamogatasa).
Valahogy az az erzesem ezzel a kerdoivvel, hogy a kitoltok kisebb reszen olyan, aki nem latogat technikai portalokat.
Ha a Dell megjelenik a Linux-os asztali gepeivel, az arany a "legtobb valaszado"-rol csokkeni fog, mivel megjelenik a nem technikai beallitottsagu reteg, a "mindegy nekem" reteg, stb reteg, aki mar jobban igenyli az elado segitseget.