Nem indul a gép

Fórumok

Nos, elore bocsajtom, hogy akinek sikerul megoldania a problemat, annak Istenuccse fizetek egy sört! Komolyan, meg postán is elküldöm!

Nu, adott a kisgep, amirol volt mar itt egy topic. Szal az lett majdnem, amit Oregon javasolt, szinte teljesen uj gepet vettem. Azaz nem teljesen uj, de az alaplap es a procko uj.
Szal cuccok megerkez, gep osszerak, bekapcsol, monitor fekete. oO
Vhol olvstam, hogy a gep osszerekasat gephazon kivul, a leheto legkevesebb cuccot radugogatva proszaljuk beinditani. Igy is tortent, alaplap ra a tartolemezre, atx csati lapra, vidkaresz ra a lapra, ki-bekapcs gomb a lapon, SD-ram bennt. De nem indul.
Probaltam mar mindent cserelni, ami csak kompatibilis a lappal, nevszerint:
-tap
-SD ram (100-as, 133-as)
-videokartya
-procc
-periferiakat raraktam, lehuzkodtam, semmi
-alaplap elem
Mindent probaltam mar minden modon, se kep, se hang. Meg a bios se toltodik be, a monitor latszolag standby-ban marad.
Neztem egy csomo jumpert is a lapon, es talan egyvalami volt, amit elronthattam: Flash bios. (sztem most rohoogsz fel, kedves olvasom). Toroltem volna a biost? De akkor miert nem muxik a recovery lemez?
Ez alapjan csinaltam:
BIOS recovery
If you are sure that you have integrated the PC components correctly but the system is not booting properly, letting you enter BIOS Setup, or reflash the BIOS, then you may need to perform a BIOS recovery. To do this:

http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/cs-010696.htm

1. Place the latest BIOS revision on a bootable floppy disk
2. Make sure the system power is off
3. Ensure that you have known-good DDR SDRAM memory installed.
4. Put the BIOS disk in the floppy disk drive.
5. Remove the BIOS configuration jumper.
6. Turn on the PC.
7. Wait several minutes while the BIOS is reinstalled into the desktop board flash memory. There will not be any video during the BIOS recovery.
8. After you hear two beeps and the floppy disk drive light turns off, remove the BIOS disk.
9. Turn off the PC.
10. Replace the BIOS configuration jumper.
11. Turn the PC back on.

A problema, hogy a kislemez meghajto fel se porog. Talan keveset vartam?
Mit probaljak meg? 10 ropit beleoltem a cuccba, de semmi valtozas, nekem kene ez a kis gep, ujabbat venni meg nincs penzem!
A konfig:
Naszal, az alaplap: Elitegroup P6BXT-A+ rev 3b
Procko: 800MHz Intel Celeron FCPGA 800/128/100)
Vga: Asus GeForce2Mx 100/200
Táp: Vargane es TSA (lol), LC235-ATX 235W
Ram: 128 es 256Mb (100 es 133Mhz) SD ADLAS

SEGITSEG!

Hozzászólások

Sokat írtál.
Meg jó hosszan.

Csak azt nem, hogy miféle gépről van szó.

Én megnézném azt a prockót, hogy tuti jol van e bent. Kezdő koromba egyszer egynek berakás közbe a legsarokba lévő lábát valahogy elhajtottam, és ugyanezek a tünetek voltak. Visszahajtva ment. De mint fent emlitették minden nélkül probáld először.. (csipogtasd ki)

pch

Szia!

Most vettem észre a topicot, úgyhogy nem mentem le a térképről, csak lemaradtam a témáról.
A lapot decemberben bontottam ki az adott gépből, és nekem működött még az elküldés előtt. Nekem otthon egy 466 Mhz-es P2-es Celeron volt benne 133 Mhz-es SD-RAM modulokkal. Slot 1-es P3 is járt már benne, de az is csak 450 MHz-es volt. Nagyobb Celeronokkal nem volt sajnos dolgom, de ott már több minden is lehet, a feszültségek is különböznek 2 V vs. 1.65 V, azt hiszem.
Most igy hirtelen nem tudok semmi okosat mondani, amit más ne mondott volna előttem. Remélem sikerül összehozni működőképesre.

Üdv:
János
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

talalkoztam enis mar hasonlo probelmaval, egyik eset az volt h sz@r volt a tap, masik eset az hogy rosszul voltak bekotve az IDE kabelek, kedves alaplap nem szerette ha az `a' kabel a `b' slotba van vagy a `b' az `a' ba. nezd meg hogy a merevlemez LEDje kivane akadva (eg/nem eg/mivan vele)

Ket tappal is probaltam, a haz sajat tapjaval, meg azzal, ami ebben a gepben van, amin irok.
A hdd led egyaltalan nem villogott sose (marmint a hazon) magan a merevlemezen szepen villogott, meg fel is porgott, de akkor lenne egy kerdesem: rajta kell hogy legyen az ide kabel a lapon? Meg honnan tudom, hogy melyik az a kabel, es melyik a b? (ilyenrol meg nem is hallottam, ez ezek szerint az en hibam).

hogy hogy rajta kelle legyen a lapon? tudod mi az az IDE kabel? (ami osszekoti a merevlemezt es az alaplapot) normalis esetbe (x86) 2 slot illetve 2 kabel (amin 2-2 IDE eszkoz fer el) kell legyen probalgasd cserelgetni az egyiket a masikkal, fordisd meg, stb varialjal veluk, hatha ez a gond

Az alaplapban csak a proci legyen a hűtőjével berakva.
A speeker a bekapcsoló és a reset legyen csatlakoztatva.
Amennyiben megéled ,akkor sűrün csipog ,hogy nincs memória.
Ha sikerül eddig eljutni akkor 1 memória modult beraksz
,persze csak kikapcsolás után.
Amenyiben vette az akadályt 3-at csippant hiányolva a video kártyát.

Megy az IDE kábel nélkül is. A gépházon kívüli összerakás jó ötlet volt, de nem kell az alaplapot rászerelni a tartólemezre. Előfordul, hogy házon kívül elindul a gép és amikor összerakod semmi.
Tehát az asztalra lerakod az alaplapot bele a proci, rajta a hűtés, 1 memória, 1 video kártya, ha nincs az alaplapon. Rákötöd a tápot és indítod, ha van lehetőséged egy speakert is köss be a hangjelzések is infóval szolgálnak. Ha így sem megy próbáld másik foglalatba a memóriát. Esetleg lehet hogy egy nagyobb proci volt az alaplapban és nem bírja el az órajelet, akkor bios törlés (csak a beállítások törlődnek), esetleg bekapcsólás közben nyomd az INSERT billentyűt (ez egyfajta csökkentetmódban indítás egyes alaplapoknál). Ha mindent cseréltél akkor szervíz vagy szerezz egy post-test kártyát.

Személyes tapasztalataim szerint ilyenkor sajna túl sok probléma is lehet

-alaplap: Ha olyan az alaplapod, ami már alapból is rossz, akkor persze, hogy bukó az ügy ( érdemes megnézni a lapkán lévő kondik állapotát is.. )
-táp: 1értlemű: ha nem ad megfelelő feszt, akkor szintén nem fog menni, bár ahogy írtad az már tesztelve van
-Memória: Ez akkor jön elő, ha a gépben lévő proci, alaplap páros nem bírja mondjuk akkora sebességen futtatni a memóriát, mint azt kéne ( 333 vagy 166 pl ). Érdemes megnézni, hogy nem e ez a probléma ( esetleg ha több különböző fajta memória is van a gépben, akkor próbálgatni, hogy nehogy az 1ik okozzon hasonló problémát )
-Processzor: Na itt is több esélyes a dolog: Vagy olyan a proci, amit az alaplap már nem is tud lekezelni, esetleg lehet, hogy a lábak meggörbültek, vagy talán letört az 1ik ( fizikai hiba ), illetve még az alaplapon a régi gépek esetében nem árt megnézni, hogy az alaplapon lévő jamperek és az azokkal állítható proci szorzók jók e.. ( nálad ahogy nézem ez lehet, hogy nem az alaplapon lesz, hanem a slot 1-be menő lapkán leledző jamperek közül az 1ik, már ha azt használod )

A baj ezeknél most már az, hogy nem nagyon lehet tesztelteni őket másik gépben, mert ilyen gép már kevés helyen található, de ha van olyan simerősöd, akinek haosnló konfigja van, akkor lehet érdemes lenne hozzá átballagni 1-2 alkatrésszel..

Ha ezek megvannak akkor írd vissza mire sikerült jutnod
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

jumperek???

Sok mindent felvetettetek már, de azt nem, hogy rossz jumperelés esetén is behalhat az egész. 2 "rossz" asus p2b alaplapot is kaptam úgy, hogy csak a jumperek voltak rosszúl a lapon. Átjumperelés óta szépen működnek a mai napig...

RE.
No, akkor szep sorjaban...
@pch: megneztem megyegyszer a procit, semmi baja. De mikor leszedtem, eszrevettem, hogy a feher hovezeto krem nem biztos, hogy teljesen hozzaert a hutohoz meg a procihoz is. Most (megint) nyakonontottem egy jo nagy adaggal, biztos ami biztos.

@Qcsaba es meg sokan: Jo elgondolas, de a problema, hogy a speaker meg se nyikkan bekapcs gomb utan oO Sztem ez vmi nagyon rosszat jelenthet... :(

@samuf: mind a 3 slotban kiprobasztam a memoriat, nuku hatas.
Insertet is probaltam, nem muxik :(

@sq: megprobaszom rarakni a ket kabelt

@Huncraft: kondenzatorok jonak tunnek mindenhol, sehol kulserelmi nyom. Memoriabol csak ketfelem van, 100 MHz-es es 133 Mhz-es, egyikkel se indul. Procko: mint fentebb irtam, a proci sertetlen (legalabbis nincsenek kulserelmi nyomok). FCPGA foglalatban van a proci, es csak ilyen jumpereim vannak:
Cmos reset - 1-2 normal 2-3 reset (ekkor a gep el se indul). Probalva, semmi
Flash bios 1-2 noraml 2-3 flash (ezen volt egyszer, de semmi), uresen recovery (ez ugyan nincs odairva, de neten ezt olvastam)
KB wakeup 1-2 disabled 2-3 enabled (1-2-nel billentyuzet ledjei felvillannak inditaskor, 2-3 nal meg azok se oO)
Normal ill "66 --> 100", nah ez vmi bus sebesseg vagy a proci gondolom, de egyik allasban se muxik

@strangelove (strange highs and strange lows :F) Ventit fogalmam sincs, hogy tudnam rarakni forditva, mert nem csavaros, csak egy bilincs az, ami raszoritja a fem hutobordat a procira, es arra csak ra kell pattintani a hutot. Megprobaszom forditva is, mert mostmar mindent kiprobalok... Hamarosan a woodoo babu jon, meg a raolvasas...

@bitumen: Jumperezeseket irtam feljebb, nemtom meg mit tudnek jumperelni. A ket ramot kulon-kulon is probaltam, semmi...

Lassan 10 ezrembe faj a dolog, kene vmi megoldas, mert manapsag nem keves penz az a 10 rugo :(

ui: Azt elfelejtettem irni, hogy kb. egy oraja kiszedtem a BIOS rom-ot, hatha elfelejt igy most vmit, meglatom, abbol mi sul ki.

Barátnõm hasonló kategóriájú õsöreg gépe (Aska alaplap) 1 hét bekapcsolás
nélküli idõszak után ugyanezt mûvelte. Bekapcsoláskor semmi nem történt, se
beep, se ventillátor felpörgés.
Napokig kerestem, mi baja lehet.
Végül kimértem az alaplapi aksi feszültségét. Gyanúsan alacsony volt. Csere után
tökéletesen mûködött.
Szerk: Lényeg kimaradt: biztos jó volt a csere aksi, amit próbáltál? Mérted is?

Mérni nem mértem, csak a másik, kicsit erősebb gépből tettem át az aksit. Minthogy a másik gép gond nélkül indul, gondoltam, hogy ez nem lehet a probléma. De holnap veszek egy ilyen aksit, megnezem mi az eredmény (ha nem muxik, max kicserelem a masik gepben ra :F)
Btw. bios pihi se sokat segitett... Ujabb fejlemeny, illetve jel: A vinyo felporog, egy ici-picit mozog a fej, majd a vinyo feny is kihuny, de a motor meg porog.

Az, hogy a vinyó felpörög az csak a táp miatt van. .Az, hogy mozog valszeg a beégetett self-test eredménye, bár lehet, hogy IDE vezérlés okozza..

Én azt tudom ajánlani, hogy floppy-t, vinyót, cd-t 1általán ne ködss rá, csak tényleg 1 táp, memoria, proci, alaplap, videókari, proci hűttő legyen összedobva egy power gombbal és egy pc-speakerrel..

Amúgy ami nekem feltűnt nagy gond az az, hogy azt írtad meg se nyikkan ( nem pittyeg ), ami azt jelenti, hogy a proci be se bootol ( mivel az adja vissza a pittyegéseket ), szal ekörül lehet a hiba.. Próbáld meg azt, hogy videókari, vagy mem nélkül elindítani a gépet, hogy akkor pittyeg e, ezzel is indirekt módon tesztelve az eszközöket.. Ha se videókarival, se memmel nem pittyeg, akkor tuti, hogy a táp-alaplap-proci 3as között lesz a ludas ( hibás, vagy rosszúl beállított ).. Sztem ilyen irányba indulj el, és ha tudod akkor másik gépben tesztelni a procit, meg mondjuk a mem-et.. ( sajna alaplapot nehezebb tesztelni )..

Ja +1 kérdés: Ahol vetted ott vállaltak rá bármiféle garanciát, illetve mutatták, hogy működőképes a lapka ( nehogy az legyen, hogy egy alapból rosszat sóztak rád.. )?

____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Proszaltam mar minden nelkul, csak a proci volt rajta, es akkor se szolalt meg a szentem :( A lapot itt kaptam az egyik kedves HUP-os kollegatol, O azt mondta, hogy minden ok vele (bizok obenne), mogyoro.hu-rol van a procko, ott is a tesztelve-ok felirat diszelgett a cucc mellett. Sajnos egyikre sincs semmi gari. Meg ha boltban vettem volna, akkor se lenne, max minden meg ketszer ennyibe kerult volna attol tartok :(

Szerk: amit meg meg tudok probalni, az egy masik, meg ennel is oregebb lap, de az is ugyan ezeket csinalta, nem iagazn merem belerakni az uj procit, nehogy megsusse. Van itt meg egy 700Mhz-es celeron is, eloszor azt raktam ebbe a lapba, de azzal se indult. Remelem nem csinaltam hulyeseget, es nem vagott tonkre semmit se.
Btw. egyre inkabb nem ertem, hogy mi a rak van, foleg, hogy az elozo lap tokeletesen ment, aztan ugy, ahogy wraith13 mondta, egyszer csak nem indult a gep, se kep se hang.

Akkor már csak tényleg arra tok gondolni, hogy az alaplap és a proci nem fér össze... Max még olyat láttam, hogy a videó kari, vagy hasonló kontakt-os volt és zárlatot csinált, de az már téynleg a jéghegy csúcsa ( a poén az, hogy ugyan ilyen hibát CD-meghajtónál is láttam: Ha be volt kötve a cd akkor nem indult el a gép :D )). Na szóval most már tényleg az van, hogy meg kéne nézni, hogy összeférnek e..

____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Na most mondjuk a proci alapján ennek a gépnek csak a 100as MEM-eket kéne vinni ( vagy a 133at visszalassítania 100ra ), mivel ahogy olvasok az adatokat egy egy 800 Mhz-es 128 KB L2-vel ellátott 100 Mhz-s órajelű játékos..
Ami viszont nekem feltünt az alaplap leírását olvasgatva, és a procit összenézve: A proci egy FCPGA proci, ami viszont az alaplap leírásában nem nagyon van benne, hogy támogatva lenne, hiába megy bele a socket-370be.. Így nem tudom jó felé tapogatok e, de ez nekem egy lehetséges hibaforrásnak tűnik... ( aztán ha nincs igazam vki irányítson a megfelelő irányba :) )

____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

A mem-et még eltom képzelni, hogy belefér, hisz visszalassítva még működni is tud.. De ahogy nézem, ez olyasmi problééma lehet, mint mostanság az Intel Pentium IV - Intel Core procik. .Azonos a foglalat, de a régebbi alaplapok a Core-t mégse tudják használni.. Amúgy azt nem mondtam, hogy nem 370es tokozású a lapka, csak hogy a belinkelt proci-nál az infó szerint ez egy fcpga játékos, amit meg nem nagyon látok a másik link alatt, hogy támogatott lenne..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

1x sztem nézz utána, hogy ez e az alaplap végleges specifikációja, illetve várd meg még 1-2 itteni szaki véleményét, mert bevallom, hogy ilyen procival már nagyon régen volt dolgom, és ilyen hibába akkor se futottam bele, így csak a már említett Intel IV-Intel Core példát ismerve gondoltam arra, hogy ez lehet a baj, szal a tévedés jogát fenntartom :) Szal sztem várj reggelig, hátha van még 1-2 okos gondolata másnak is :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Hát, ha más nem, és nem tudsz szerezni teszt procit sehonnan, akkor elküldhetem azt amivel én használtam, csak azt nem tudom, hogy a BIOS kiirtás után működik-e egyátalán a lap. Elvileg kellene, de a nyakamat azért nem tenném rá.
Mégegyszer bocs, hogy ilyen bonyadalmakat okoztam.
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Szia!

Ha jol tudom, a PPGA foglalatba ne tegyel FCPGA prockot, es forditva sem ajanlott. Lattam mar igy kinyirt cpu-t. A slot1-be lehet atalakitoval PPGA/FCPGA procko, de FCPGA2 nem, vagy csak valami specko atalakitoval (anno nem sikerul, de legalabb tulelte a cpu/alaplap is) . Nekem othon anno ment 700 cel Abit BE6-II 2.0 alaplapban slot1-es atalakitoval 120 MHz-en. A PPGA ha jol tudom 533 ceil kornyekig van, FCPGA2 1+ Ghz kornyeken valtott Tualatin magos cpu.

Szep jo reggelt mindenkinek!

@wowbagger: Nem kell semmiert se bocsanatot kerned, en voltam a hulye, hogy nem tajekozodtam rendesen ebben a temaban. A proccokoat koszi, de ne kuld el postan, ami most van, az igy is eleg eros :)
@ace & debby: Koszonom, akkor megerositest nyert a teny, hogy a proci mindenkeppen ludas, ez egy PPGA foglaltos alaplap, amibe nem valo az FCPGA proci.
Minthogy korbekerestem a netet, es FCPGA-PPGA atalakitorol nem nagyon cikkeznek. Max FCPGA-SLOT1
Imhol 1 db
De ez rohadt draga, raadasul Miskolon. Van ugyan oda kotodesem, de nem egyhamar kerulnek oda :( Max azt tudom csinalni, hogy itthon korbenezek, hogy vmi bontoban nincs-e egy elfekvo atalakito, es esetleg a regi 700Mhz-es cerkat beszamitva megvenni azt (regi jo oskori cserekereskedelem :F)
Tehat a ludas megvan, Huncraft vetette fel eloszor a nem zsir cpu-slot fogalmat, igy asszem neki jar a sör. Hova mehet a

|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...BEER TRUCK..........| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)

?

Csak annyit fűznék a korábbi felfedezésekhez, h nekem már volt hasonló (néhány lapnál) olyankor ha nem volt winyó rádugva vagy nagyon hibás volt. Meg gyakran találkoztam sima kontakthibával, de az gondolom már előjött volna ennyi próbálkozásnál, meg akkor még szokott működni a hangjelzés.

Érezd a rigmust! Érezd a rigmust! S koncentrálj a görkocsira most!

INkább fordítsd arra azt a sört, hogy olcsóbban beszerezd az új procidat :) Amúgy is inkább Tequilás vagyok :)))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Láttam ilyet is az ebay-en, de nem hiszem hogy ez konkrétan segitene rajtad. Mert ez csak FCPGA-FCPGA2-t alakit át.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290072300230&ssPageN…
Viszont azt hiszem, hogy ez az ami neked kellene:
http://cgi.ebay.com/Slocket-Adapter-Socket-370-to-Slot-1-MODEL-S370-133…
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Ships only to USA :'(
Felhivtam a mogyorosokat, nem volt vmi szivmelengeto telefonbeszelgetes, a diszpecser eleg hanyagul kozolte, hogy "ha nem lehet Miskolcrol rendelni, akkor annak biztosan megvan az oka"... (ne kerdezz hulyesegeket, ha latod, hogy nem lehet rendelni, az okat ne kerdezd, mer az neked nem jo...)
Majd irok inkabb mailt, megtudakolom vhonnan a miskolci bolt telefonszamat, csak most perpill nincs igazan ra idom (vizsgaidoszak rulez).
Majd azert lesz ebbol vmi, csak nem hagyom, hogy csak ugy elusszon ennyi penzem?!

Szia!
Ha a miskolci mogyoróból az FCPGA-Slot1 átalakítót akarnád megvenni, szerintem ne tedd. Először is tényleg drága, másodszor nem tudnád mire használni, mivel az alaplapodba nem tudod beledugni, mert ez arra jó, hogy a slot1-es foglalatú alaplapokba lehessen ppga/fcpga foglalatú processzorokat rakni.
Szerintem kéne venned egy olcsó ppga-s celeront(a mogyoróban 400Ft körül kaphatsz), és úgy kéne elindítanod a gépet. Ha ez sikerül, akkor csinálj egy bios frissítést, s utána rakd bele a nagyobbik processzorod. Vagy működik, vagy nem.

Szia!
Nekem nagyon buzlik a memoriad, vagy rossz, vagy kimozdult a helyerol. MAr csak Azert is, hogy a bios sem indul
Gyozti