UHU-Linux 2.0 érettségi változat

 ( janusz | 2006. október 3., kedd - 12:32 )

"Kedves Diákok, kedves Tanárok!

A Magyar Linux Alapítvány és az UHU-Linux Kft. örömmel jelenti be az UHU-Linux 2.0 érettségi változatának kiadását!

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az OKÉV (Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont) együttműködési megállapodása alapján a 2007. május-júniusi vizsgaidőszak kétszintű informatika érettségi viszgáihoz hivatalosan is választható az UHU-Linux 2.0 érettségi változata, melyet a Magyar Linux Alapítvány anyagi ellenszolgáltatás nélkül bocsát az OKÉV rendelkezésére."

"Az UHU-Linux 2.0 érettségi változata egy CD-n szállítja az érettségihez szükséges szoftvereket (OpenOffice.org irodai programcsomag adatbázis-kezelő integrációval, MySQL és PostgreSQL adatbázis-kezelő motor, Nvu és Mozilla webszerkesztő, Pascal, Java és C fejlesztői programok, Gimp képszerkesztő stb.), mindezt az UHU-Linuxtól jól megszokott összecsiszoltsággal, egyszerű
és célratörő telepítővel, könnyű használattal, a nemrégiben megjelent UHU-Linux 2.0 csomagjaira alapozva.

Az iskolák illetve az vizsgákra való felkészülő tanárok és diákok az OKÉV oldaláról tölthetik le az UHU-Linux 2.0 érettségi változatát.

http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=266&articleID=227874&ctag=articlelist&iid=1

Mindenkinek sikeres felkészülést kívánunk!

Magyar Linux Alapítvány
UHU-Linux Csapat"

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

de jó látni, hogy a nyíltforrású eszközök haladnak a tanterem felé...

Egyetértek !

Itt az új UHU kedvcsinálója:

http://axon.uw.hu/sud/uhu/uhu.jpg

;-)

azt hiszem ujra erettsegizek

Miért kell mindig buzulni?

Most akartam elküldeni az igazgatómnak a cikk linkjét, de így nem érdemes. Ha ezt itt meglátja, nemigen fogom meggyőzni...
Szerk.: közben nagy eszemmel rájöttem, honnan kell a hírt linkelni (www.uhulinux.hu) :)

Szerencsére (persze inkább sajnos) nem kell elküldened neki a linket, adafor üzenetben is benne volt.

Na, ahhoz nincs hozzáférésem. Köszi.

Szívet melengentő hírek itthonról... Végre!

- waiter -

mielott erettsegiztem be kellett adnom egy papirt, hogy milyen softwaret akarok hasznalni. persze nagyreszt a szabadakat valasztottam, hiszen azokat ismertem jobban. erre mikor a vizsgara kerult a sor kiderult, hogy az intezmeny rendszergizdaja meg az openofficet sem birta feltelepiteni normalisan (szinten uhura!). mondtam hogy ha adnak egy rootot akkor inkabb felrakom en, de nem adtak :) a tartalek ringyoz utana persze adatvesztessel meg is fagyott ahogy azt kell, de azert igy is jo lett a vegem szerencsere, csak kicsit sokat kellett stresszelni.

remelem en voltam az utolso akinek ilyen problemaja akadt.

az intezmeny rendszergizdaja meg az openofficet sem birta feltelepiteni normalisan (szinten uhura!).

Valamit rosszul tudok? Az UHU-nál nincs az alap telepítésben kapásból OpenOffice?

De van.

en is furcsallottam, de ez nem sokat segitett...

Kövezzetek meg, de én annyira nem örülök ennek a hírnek.

Egyrészt azért nem, mert eddig más disztribet használtunk, és az oktatásban fontos, hogy ugyanolyan feltételeket teremtsünk a felkészítés során, mint amilyen a számonkérésen lesz. Ha van egy iskola, amely a Pedagógiai programjában vállalta, hogy felkészít informatikából emelt szintre, akkor az én értelmezésemben csak a két disztrib egyikét használhatja, ahhoz, hogy a diákok számára megfelelő feltételeket biztosítson.

Másrészt azért nem, mert miért pont ez a két kiadás? Miért nem lehetett egy kicsit jobban körülnézni és megvizsgálni, hogy az egyes disztribúciók mennyire elterjedtek, minek van nagyobb támogatottsága? Nem akarok hitvitát kiváltani, szerintem még legalább egy disztribúciót (pl.: openSuSE) be kellett volna venni a listába.

Végül is azoknak a rendszergazdáknak lett könnyebb a dolga, akiknek elő kell készíteni gépeket az érettségire. Más értelmes okát nem látom ennek a döntésnek, amúgy nem tartom kellően átgondoltnak.

Nem tudom, hogy milyen más rendszereket lehet használni. Azt sem tudom, hogy van-e egy korlátozott lista, hogy csak arról lehet válogatni, vagy lehet-e használni bármi mást, ami az adott kívánalmakat teljesíti.

Itt nem arról van szó, hogy az UHU-Linux 2.0 hipp-hopp csak úgy felkerült valami listára. Arról van szó, hogy az UHU-Linux 2.0-ban (az általános célú kiadásban) is vannak olyan fejlesztések és javítások, amik erre alkalmassá teszik a disztribet, és mindemellett külön érettségi kiadást állítottunk össze (amiben szintén van munkánk) azért, hogy a szükséges feladatok gond nélkül megoldhatók legyenek.

Ugye nem baj, hogy az UHU tett valamit azért, hogy nyújtson egy olyan rendszert, ami készen áll az érettségin bevetésre?

Ha esetleg csak egy szűk listáról lehet választani, és esetleg azon a listán nincs rajta például a te kedvenc disztribed (talán mert senki sincs láthatáron belül aki az érettségi követelményeit ellenőrizte volna és szükség esetén hozzáalakította volna azt a disztribet), akkor egyrészt remélem belátod hogy erről legkisebb mértékben sem az UHU-Linux tehet, másrészt pedig ez a hír nem erről szólt. Szóval tök nem értem, hogy miért nem örülsz ennek a hírnek.

Hagyd csak, én örülök neki. Nem feltétlenül azért, mert az UHU ilyen, vagy olyan, egyszerűen azért csak mert kis magyar siker. Arra pedig mindig szükség van kis hazánkban... :)

--- GTK programozás C nyelven ---
http://hu.wikibooks.org/wiki/GTK%2B_programoz%C3%A1s_C_nyelven

Az UHU felkerült egy listára. Az OKÉV levélben egyértelműen közölte, hogy emelt szinten Linux alapú rendszerből *csak* UHU 2.0 és Sulix választható. Más nem.

Nekem alapvetően ez a bajom. Az UHU-val az 1.2 óta nem foglalkozom, mert nem tapasztaltam azt a fajta stabilitást és összecsiszoltságot, hogy érdemes lett volna az iskolában foglalkoznom vele.
Azt, hogy a 2.0 és az érettségi változat milyen, nem tudom, de megnézem, mert természetesen letöltöttem. Azzal nincs baj, hogy van ilyen változat, de inkább a rendszergazdák és infotanárok továbbképzését kellene folytatni, mintsem szűkíteni a lehetőségeket.

Nyilván azért, hogy a disztrib felkerüljön egy ilyen listára, az UHU Linux Kft. és a Magyar Linux Alapítvány is lobbizott rendesen. Másként nem hiszem, hogy ez megtörtént volna.

> Nyilván azért, hogy a disztrib felkerüljön egy ilyen listára, az UHU
> Linux Kft. és a Magyar Linux Alapítvány is lobbizott rendesen. Másként
> nem hiszem, hogy ez megtörtént volna.

Vagy nem lobbizott senki, csupán ezt találták a legalkalmasabbnak a célra (hogy milyen szempontok szerint, ez már más kérdés), esetleg a fejlesztői csapattal tudtak olyan érdembeli kommunikációt folytatni, amely lehetővé tette, hogy kiadjanak egy ilyen, az igényeknek megfelelően átdolgozott változatot.
Nem feltétlenül kell lobbi a sikerhez, néha elég a teljesítmény, rugalmasság is.

--- GTK programozás C nyelven ---
http://hu.wikibooks.org/wiki/GTK%2B_programoz%C3%A1s_C_nyelven

Lehet hogy lobbizott (ezeket a dolgokat én nem látom), de akkor is csak azt tudom elképzelni, hogy lobbizott a saját érdekében, hogy bekerüljön ebbe a rendszerbe; azt nem hogy lobbizott más ellen. És nemcsak lobbi volt (ha volt), hanem fejlesztés, együttműködés, tesztelés, hibavadászat, hibajavítás, doksiírás stb. is. Azt hiszem, elég kevés résztvevő van idehaza, aki egy ilyen játékba be tudott volna szállni. UHU, sulix, fpárduc, frugó, asszem ennyi, több nem jut eszembe. Ebből a 4-ből 2 ott van, a frugalt csodálkoznék ha érdekelné ez (tök más céllal fejlesztenek tudtommal), szóval ott tartunk, hogy _szerintem_ maximum 3 disztrib próbálhatott meg bekerülni ide, és 2-nek sikerült.

Ha jól értem, első hozzászólásod első mondata pontatlan volt; nem ezzel a hírrel van bajod, hanem alapvetően azzal a rendszerrel, amely egyáltalán létjogosultságot adott az ilyen típusú híreknek.

SUSE?

Nem tudom hogy a magyarországi Novell mit csinál vele, mennyire képes belenyúlni stb. Nagyon-nagyon régen, amikor egy évet a SuSE magyarországi irodájában dolgoztam (ami teljesen más iroda, teljesen más csapat volt, mint a mostani novelles), akkor egy ilyen feladatot nem tudtunk volna megoldani. Nem tudtunk volna egyáltalán semmilyen CD-t összeállítani, a szükséges progikat a németek őrizték. Pláne nem tudtunk volna olyan összeállítást csinálni, ami 1 CD-n tartalmaz mindent ami kell. Nem tudtuk volna a főmuftik kérésére a csomagválogatás lépést kiiktatni. Ha bármi kifogása lett volna a disztribet elbíráló csapatnak, hogy vmi nem jól működik vagy nem úgy működik ahogy szeretnék, azzal sem tudtunk volna mit csinálni. Az olyan apró javaslatoknak, hogy a telepítőben és a telepített rendszeren legyen egyértelmű hogy nem az "igazi" UHU, hanem az "érettségi változat", szintén nem tudtunk volna eleget tenni. Egyszerűen a szükséges feltételek, programok, illetve tudás (a cd-készítési procedúra átlátása) nem volt meg a magyar csapatban, továbbá a projekt felkarolása és a segíteni hajlandóság pedig nem volt meg a német csapatban, csak az ellenállás a kis hülye általuk ismeretlen magyar pöcsökkel szemben, akik ugyan már mit akarnak beleszólni az ő disztribjükbe...

Nem hinném, hogy azóta bármi változott volna. Úgy sejtem, továbbra sincs igazi "fejlesztés" Magyarországon, inkább csak fordításokat csinálnak, doksikat, meg ilyesmit, de mondjuk postgres-jdbc csomagot, vagy saját összeállítású CD-t már nem.

Lehet hogy tévedek, de nem véletlenül felejtettem ki a SuSE-t, hanem gondoltam rájuk, és úgy hiszem, hogy itthon nem az a típusú fejlesztés folyik, amivel az itteni igényekre tudták volna igazítani a disztrót.

Lehet hogy tévedek, akkor majd biztos kijavítanak.

Meg persze az is lehet, hogy őket nem is érdekelte ez a projekt.

Mondom, ez mind-mind csak feltételezés.

A kérdéskör szakértője írta ezeket, szerintem mindent megmagyaráz. Idézem:

Az OKEV a minimalis info tudassal biro tanarok
erdekeit is nezte (bizony ebbol vannak tobben), mikor egy "berakom,
megnyomom, telepul, orulok" valtozatot kert.
----------------------------
Miert kellett erettsegi CD:
- az OKEV megengedte a Linuxot, erre beszabadult az amihez -
szerencses esetben- eppen ertettek a helyi rendszergazdak
- aki nem ertett hozza, az hivott valakit telepiteni.
---- a fentiekbol kovetkezik, hogy ahany telepites, annyi esely a
hibazasra, hiszen egyik esetben se volt garantalva, hogy minden
erettsegizo valoban minden programot megkap (lasd OOo SQL adatbazis
csatolasa).
- Egyenlo eselyeknek lottek :o), a diak nem hulye, idot ker, nyafog,
tiltakozik stb.

Hat ezert kellett olyan Linuxokat keresni, akiknek a gyartoja
hajlando egy atalakitani a rendszeret. Valoszinuleg megtortent az
OKEV-en belul a disztrok kivalasztasa. Az UHU-t 1.2-t tobb muszaki
iskolaban stabilan hasznaljak/tanitjak, ezert nem volt meglepetes,
hogy bennunket is meghivtak. Feladatot ismertettek, meg lehetett
csinalni! Nem penzert, csak ugy! Az egesz munkat a Magyar Linux
Alapitvany finanszirozta, koszonet az 1% adoinak!

Mi az eredmeny: van egy CD, amit az erettsegiig lehet telepiteni,
probalni, esetleg ha baj van, elerheto a support!

A cél nem rossz, viszont a megoldás (OKÉV felől) nem biztos, hogy tökéletes. Így biztos, hogy gyorsabban tudja biztosítani az azonos feltételeket, de az igazi megoldás a tanárok és rendszergazdák továbbképzése lenne.
A jelenlegi helyzettel csak azt erősítik, hogy nem baj, ha nem értesz hozzá, mi adunk megoldást, hogy ne kelljen sokat foglalkoznod vele.

A tanárokat abszolút nem értem miért kavarod ide. A rendszergazdákról meg sokkal többet feltételezel, mint amire 1500 középiskola átlag rendszergazdája még akár oktatás esetén is képes volna. A hardvert sem alkotóelemeiból rakja össze a rendszergazda, hanem kész gépeket kap. A szoftverrel miért kéne másképp lennie? Oké, nem árt ha ért ezekhez valamelyest, de az egy átlag rendszergazdától nem várható el, hogy egy általa választott tetszőleges disztribúciót megismerjen és szükség esetén hibákat is javítson olyan mértékben, hogy ezáltal a rendszer eleget tegyen a követelményeknek. Ez már nem rendszergazdai (pláne nem tanári), hanem szoftverfejlesztői feladat.

Szerinted miért lenne jobb az, ha egy adott problémát nem néhány hozzáértő ember oldana meg viszonylag rövid idő alatt egy vagy két példányban, hanem inkább 1500 kevésbé hozzáértő embernek kell mindnek külön-külön megoldania? Ez teljességgel irreális... Kábé mintha azt mondanád, hogy az iskola ne zongorát vegyen az énekterembe, hanem foglalkoztasson valakit, aki képes zongorát készíteni, és ő csináljon egyet.

(Bocs, hogy csak most válaszolok, de eléggé el vagyok havazva.)

A tanárok csak úgy jönnek ide, hogy nekik is ismerniük kell azt a rendszert, amin oktatnak. Gondolom egy egyetemi végzettségű tanártól el lehet várni, hogy ne könyvből olvassa fel, hogy hogyan kell egy operációs rendszert használni, hanem ő maga is szerezzen kellő jártasságot benne. Arról nem is beszélve, hogy a kattints ide, ez fog történni, kattints oda, az fog történni című műsoron kívül nem árt, ha összefüggésekre is rá tud világítani. Ehhez pedig meg kell ismernie azon túl, hogy feltelepül a rendszer és megvannak a programok.

A hibajavítás valóban nem a tanár feladata, viszont, ha használ egy rendszert, akkor rá lehetne venni, hogy küldjön hibajelentéseket. Ezt már a fejlesztő fel tudja használni a rendszer tökéletesítésére.

A rendszergazdáknak meg szerintem illene magasabb szinten állni, mint ami jelenleg az átlag. Mi lehet, hogy szerencsések vagyunk, most már. Voltak gyenge próbálkozások, de hamar kihullottak. Az nem megy, hogy a tanár többet dolgozzon a rendszergazdánál.

Jelenleg nálunk pl. a rendszergazda a tanár szempontjait is figyelembe veszi, mikor összeállítja egy gép konfigurációját (és nem a színét beszélik meg). Honnan tudná egyébként, hogy milyen eszközre van szükség? A közbeszerzésben is megadtuk pontosan, hogy milyen paramétereknek kell megfelelnie az általunk használni kívánt pc-nek. És lám, azt kaptuk. Egyedül billentűzetből nem, de azon hamar túltettük magunkat.

Nem lenne jó az 1500 féle megoldás, de közel sem annyi változatot használnak az iskolákban. Meg kellene nézni az OM által összegyűjtött statisztikákat (amitket rendszeresen, az utolsó csavarig leszámolva be kell nyújtani), de szerintem max még 3 disztrib jöhet szóba. Az alkalmazott programok között meg nem nagyon lehet eltérés.
Abban viszont igazad van, hogy minden telepítés és környezet így más lenne, és hogy ennek megvannak a hibaforrásai. Főleg akkor, amikor a diák gépét nem az telepíti, aki korábban felkészítette.

Nem értem, miért nem kérdezték meg az iskolákat, hogy mit és hogyan használnak. Csak született egy döntés a fejünk felett.
Ezek után engem érdekelne, hogy mi alapján és hogyan állították össze a kritériumrendszert, és az pontosan mit tartalmaz.

Egyébként az egykori gimimben jól jött volna egy zongorahangoló is, mert évekig nem lehetett használni a zongorát, csak ott állt a sarokban. :-)

Ebben a hírben benne van azért az is, amiért én morgok. Mégpedig, hogy az OM és OKÉV megállapodást kötött és úgy döntöttek, hogy mi másként nem dönthetünk.

A végzett munka biztosan sok volt, és biztosan megérdemeltnek látszik a fejlesztő felől ez a megállapodás, mint eredmény. Viszont ezzel felvetődnek azok a problémák, amikről korábban írtam.

amikor erettsegizel nem oprendszert valasztasz, hanem alkalmazasokat. pl megmondhatod, hogy wordot akarsz hasznalni, vagy openoffice-t, accesst vagy mysqlt. ha vegyesen valogatsz "windowsos" es "linuxos" alkalmazasok kozul akkor (_elvileg_) ket gepet kapsz, ket oprendszerrel. ilyen szempontbol maga a disztro minosege gyakorlatilag lenyegtelen, legalabbis szerintem elvarhato hogy pl egy gnomehoz szokott srac megtalalja a kde menuben a megfelelo appokat (ne adj isten hasznalja a parancssort) ha mar infora jelentkezett. sokkal erdekesebb kerdes, hogy milyen verzioju appokat raknak a delikvens ele, de ez nem disztrofuggo.

az uhuval kapcsolatban: magyar nyelvu, magyar fejlesztes, egyszeruen telepitheto es szabvanykoveto. szerintem erettsegire idealis valasztas.

Lehet, hogy nem vagy teljesen tisztában az érettségivel. Két gépet nem kapsz. Egy gépen dolgozhatsz, azon van feltelepítve minden alkalmazás.
Az, hogy a listán eddig bármit lehetett jelölgetni, függetlenül attól, hogy milyen oprendszeren fut, az egy dolog. Nyilván kiforratlan volt még az igények jelzésének módja.

Nyilván az a tanuló, aki emelt szinten megy infóból érettségire, nem fog fennakadni azon, hogy megtaláljon egy alkalmazást a menüben, vagy parancssorból elindítson. De miért kellene neki elvesztegetni értékes perceket csak azzal, hogy egyáltalán elinduljon a program? Az érettséginek arról kell szólnia, hogy a feladatokat hogyan tudja megoldani a diák. Arra nem kap pontot, hogy elindította az alkalmazást. Már pedig akkor ne állítsunk elé újabb (ugyan nem megoldhatatlan) feladatot, hogy keresse meg egy "ismeretlen" vagy szokatlan környezetben a programjait.

Nem hiszem, hogy más disztrib nem tudná teljesíteni az érettségivel kapcsolatos feltételeket, és ne lenne egyszerűen telepíthető.

(Programozásból miért lehet választani több programnyelv és fejlesztői környezet közül? Mondhatnák azt is, hogy C-ben minden megírható, tessék abban megírni az érettségi feladatokat. Nem?)

Az érettségi verziók azért (és azzal a céllal) kerültek nyilvánosság elé most, a tanév elején, hogy a diák ne az érettségin a vizsgadrukk izgalmában találkozzon először a vadidegen környezettel, hanem legyen bőven ideje hozzászokni, és szükség esetén a rendszergazdával vagy tanárral is egyeztetni egyéb alkalmazások telepítéséről vagy fene tudja miről, sőt, otthon is felrakhassa játszi könnyedséggel _pontosan_ ugyanazt, mint ami az iskolában van (ez egy ad-hoc telepítés esetén valljuk be, jóval nehezebb volna).

A diáknak nincs lehetősége emelt szintű érettségi esetén azzal a tanárral vagy rendszergazdával egyeztetni, akik a vizsgáztatást végzik. A papíron, amit kap, bejelölheti, hogy mit kér. A vizsga napján maximum az ügyeletes tanárnak jelezheti a problémáját, aki szól a rendszergazdának, hogy hárítsák el a hibát.

Aki eddig Linux alapú rendszeren akart érettségizni, az eddig is felrakta otthon azt, amin az iskolában felkészítették. Ez szerintem eddig sem okozott problémát.

Szerintem, ha már Linux-ról beszélünk, akkor tartozzon már hozzá az egyszerű felhasználó életéhez is, hogy programokat tud telepíteni CD-ről vagy hálózatról. Egy minimális csomagkezelés elvárható, nem?

Nekem több különböző Unix-típusú rendszerre van loginom. Van például FreeBSD-re, SuSE-ra, Gentoo-ra (UHU-ra is nyilván). Vegyük például a Gentoo-t. Belépek rá, használom, dolgozom rajta, de még életemben nem adminisztráltam Gentoo-t, azt sem tudom hogyan lehet lekérdezni a telepített csomagok listáját és verziószámát. 10 év Linux-használói és 5 év disztribfejlesztői múlttal képzeld el, gondban lennék, ha az lenne a feladatom, hogy az otthoni gépen állítsam össze annak a Gentoo-nak egy pontos mását, amin minden pontosan annyira jól működik. (Az se jó, ha jobban működik, mert akkor otthon valamit kipróbálok hogy jó, aztán az érettségin ér a hidegzuhany hogy ott nem megy. Az se jó ha rosszabb az otthoni rendszert, mert akkor értelmetlenül szivatom magam. Tehát pont ugyanolyannak kell lennie.) És még ha esetleg feltelepítem ugyanazoknak a programoknak ugyanazon verzióit ugyanolyan módon lefordítva, honnan tudhatom, hogy a rendszergazda végzett-e valami egyéb módosításokat, hibajavításokat?

> Egy minimális csomagkezelés elvárható, nem?

Nem. Az érettségi nem erről szól. Az érettségi arról szól, hogy egy jól összerakott rendszeren hogyan tudsz bizonyos problémákat megoldani; nem pedig arról, hogy hogyan tudod jól összerakni a rendszert. A jogsi lerakásához sem kell tudnod autót szerelni. A zongoravizsgán nem feladat összeszerelni egy zongorát, de még behangolni sem, csak játszani rajta.

Gentoo-hoz én sem értek. :-) Meg sok más dologhoz sem.

Értem és elfogadom amit mondasz. Viszont én úgy gondolom, hogy tartozzon hozzá a rendszer ismeretéhez az, hogy a diák tudjon telepíteni és frissíteni szoftvereket. Most nem arról beszélek, amikor valaki a munkájából kifolyólag használ több különböző rendszert. Az egy teljesen más szitu. Régebben nekem is volt VMS-re login-om, de életemben nem láttam még hogyan kell telepíteni, adminisztrálni (még a gépet sem, amin fut :-( ).

Ellenben a diáknak csak egy rendszert taníthatunk, hogy ne zavarodjon össze. Lássa, hogy azt hogyan és miként lehet kezelni. MáS rendszer esetében sem mondják azt, hogy itt van, megvetted a gépet, használd így, nem mondjuk meg, hogyan telepíthetsz programokat. Szerintem teljesen természetes, az az igény, hogy az ember olyan szinten vegye birtokba az operációs rendszerét, mint a szobáját. Tegye ki a képeit, az alkamazásokat tegye fel, szabja testre, úgy, ahogy neki kényelmes.

Az érettségire meg felkészül azzal a telepítéssel, amit ugyanabból a disztribúcióból erre a célra készítettek. De nem másból. Számomra ez így elfogadható és értelmes megoldás.

Azt hiszem a problémáidat nem jó helyen mondod el.
Miért itt, és miért nem az OKÉV-nél reklamálsz?
Ez a hír nem arról szól, hogy az UHU Kft. kitúrta a listáról
a többi linuxot, hanem arról, hogy munka+lobbi árán fölkerült rá.

Igen, csak ennek meg van az a veszélye, hogy a diák és a tanár hozzászokik, ahhoz, hogy az van, amit kap, és nem lesz érdeke hogy mást is megtanítson, megtanuljon.

Szerintem ez más tantárgyaknál is így van. Van x számú engedélyezett tankönyv, abból taníthatnak a tanárok. Az info/linux vonalon jelenleg x=2. (Az x most persze disztrib.) Lehet növelni, csak úgy tűnik a többi linux nem fektetett ebbe munkát eddig.

Én összetettem volna a két kezem, ha
1; anno lett volna számtech érettségi
2; akkor lett volna Linux a választhatók között

De mire a fiam 16 év múlva eljut az érettségiig, remélem lesz választása!

Köszönöm az UHUsok munkáját!

--
by Mikul@s