Kipróbálnám a Frugalwaret, de hiányzik néhány parancs

Fórumok

Telepítettem egy kísérleti Frugalware 0.5 rc2-t.
A Frugalware csomagkezelő iszanyatoasan lassú.
Nem lenne valamilyen parancssori megoldás?
És ha van még néhány disztrib specifikus parancssori parancs akkor azt is leírhatjátok.
(A Slackware-t sem ismerem a RedHat vonalról jöttem, és nem azért mert nem vagyok elégedett csak a kíváncsiság...)

Hozzászólások

man pacman
service esetleg ami meg erdekesebb lehet
zsolt

Erdemes. ;-) Ha leirod a szempontjaidat vagy a kerdeseidet, azok alapjan konnyebb lesz eldonteni.

Nem, az elso CD-vel nem jutsz messzire (nem tudsz pl egy hasznalhato desktop rendszert - GNOME v. KDE - telepiteni); javaslom a netinstall-t (alaprendszer > X +valamelyik desktop kornyezet), vagy ha ez tul bonyolult, akkor az 1. DVD-t.

Elvileg az elso 2 CD-vel mar lehet valamit kezdeni, de akkor a nyelvi csomagokat utolag kell a netrol telepiteni (?)

Az ftp oldalakon megtalalod az egyes lemezek tartalmat is.

Jó, a netinstallt kipróbálom. De véleményem szerint érdemes lenne egy jól használható Desktop cd-t csinálni és a többi csomagot a netről feltelepíteni. Ez az elterjedését is segítené. Már el is indítottam a netinstallt, kb. 1,3 Gb-t akar letölteni. Több óra a letöltés.

Látom már meg is előztek...

Pacman-nak hívják a barátod:

man pacman

- minden le van írva róla érthetően.

A

setup

, curses felületű cucc, egér, X, grub, stb. beállítására vagy az

fw-xgl-control

, ami az xgl/compiz-t állítja be egy paranccsal.

"Trollhammaren sveper igen..."

A Pacman lassu? Emergeltel mar =D?
1ebkent az init szolgaltatasokra van a "service" parancs, gondolom man service.

Szerintem dejo a frugalpkg nevű pacman-frontendre gondolt, ami tényleg kicsit lassan olvassa be a csomagok listáját... Nekem meg is kellett hirtelenjében néznem, hogy is hívják pontosan az alap frontendet:)

dejo:hogyha kiadod a

 pacman -Sys pacman 

parancsot, akkor ott találsz még több frontendet is a pacmanhoz, pl. guzuta, jacman! De a Frugal, inkább a parancssort "szereti" ahogy írják is a FAQ-ban:)

"Trollhammaren sveper igen..."

A grafikus felületen menüből lehet indítani egy Frugalware csomagkezelőt. No ez az amire, gondoltam, hogy iszonyatosan lassú. Ha kiválasztom monduk a devel csomagcsoportot, akkor percekig nem történik semmi majd egyszer megjelennek a csoportba tartozó csomagok. Ha másik csoportozt választok, akkor megint perceket kell várnom. Gondolom állandóan a netről tölti le hogy mi tartozik abba a csoportba, hogy naprakész legyen, de lehet, hogy tévedek. Ha a csoporton belül kijelölök valamit az is fél perc mire átléphetek egy másik csomagra.
(Amúgy a gép egy 850 MHz-es P3 Celeron 384 MB RAM-mal és a Frugalware 20GB-os partíción van. A Swap mérete 2 GB. Tudom, hogy nem egy világbajnok gép, de ennyire lassúnak nem kellene lenni. Ugyanezen a gépen másik partíción az Ubuntunak semmi baja és a Fedora C5 is jól érzi magát.)

Parancsorban nincs valami olyan, mint a debiannal az apt vagy a Fedoranal a yum. Ne kelljen nekem valahonan letölteni a csomagot és helyebn a pacmannal telepítenem. Csak azt mondom, hogy kell a gambas és akkor a Fedoraban "yum install gambas-*" mire az letölti a repository-ból és telepíti is.

Másik problémám, hogy konzolon (pl: CRTL-Alt-F1) nem magyar a billentyűkiosztás. Sajnos az általad említett setup-ban ez nincs benne, bár az egér beállítás ott van. (Grafikus felületen jó.)

(Elsőre kicsit fúrcsa, hogy az X az általánosan elterjedt 7-es konzol helyett a 12-esen fut. Én a 12-esre a syslog általános kimenetét szoktam irányítani, a 11-esre, meg egyébb kiemelt figyelemre számító dolgokat. PL. egy e-mail szervernél az e-mail program logját.)

Grafikus csomagkezelő: igen, ez az említett frugalpkg. Ez még a régebbi, 2-es pacman -hez lett készítve, gyakorlatilag egy frontend. Már készül az újabb, várhatóan jóval gyorsabb grafikus csomagkezelő, ami az új, libesített csomagkezelőn alapszik.

Parancssorban az említett pacman van. Alap parancsok:
"pacman -Sy" frissíti a csomagadatbázist (mint apt-get update)
"pacman -Su" teljes rendszerfrissítés (mint apt-get upgrade)
"pacman -S csomag" csomagtelepítés
"pacman -Ss csomag" csomag keresése
Bővebben: man pacman

Konzolon magyar kiosztás: a /etc/sysconfig/font file -ban tudod állítani, hogy milyen font és a /etc/sysconfig/keymap file -ban, hogy milyen kiosztás legyen a konzolon.

Az X a tty12 -n nekem is furcsa volt egy kicsit, de megszokható. Én már más rendszerek alatt is a tty12 -n keresem :)

Nagyon jó rendszer, csak az volt a bajom vele hogy nem tudtam megbírkózni azzal, hogy legyen 32-bites alrendszer is mert kell sok proginak nincs 64-bites vari-ja de az egyetlen rendszer volt amire mindent fel tudtam rakni kivéve a 32-bites cuccokat, ill meg tudtam csinálni de saját jogai voltak, és kicsi a vinyóm dupla rendszerhez.

Ismét kóstolgatom, a Frugalware-t. Most a legutolsó 0.8rc1 Kalgant telepítettem.
Szeretném végre a pacman-t megismerni.
A "man pacman" parancs begépelésére azonban a pacman játék man-ját írja ki.

Közben megtaláltam, kis segítséggel: "man pacman-g2"