KDE rajongók figyelem! UHU-Linux-2.0 -kde-msandor_CD.iso

 ( msandor | 2006. augusztus 15., kedd - 15:24 )

Gondoltam összedobok egy telepítő CD-t, ami az UHU-Linux-2.0-cd.iso legutóbbi snapshotjára épül, annyi különbséggel, hogy a GNOME-ot lecseréltem KDE-re.

Az ügy előzménye:

Az UHU-sok a fejlesztés korai szakaszában bejelentették, hogy az eddig megszokott 2 db CD helyett 1 db DVD-t fognak készíteni, hiszen a technika fejlődik, már egyre több felhasználó számítógépe tartalmaz DVD olvasót/írót. Azok számára, akiknek még nincs DVD-Romja, csinálnak egy CD-t is.
És itt jött a probléma, ugyanis a közel másfél éve kiadott stabil disztrójuk óta az összes csomag jelentősen meghízott, kénytelenek voltak belőle szelektálni.
Számukra evidens volt, hogy a GNOME marad, hiszen első perctől fogva az az alapértelmezett ablakozó, és technikailag is előnyben van a KDE-vel szemben, hiszen a KDE csomagok mérete többszöröse a GNOME-énak.

Miután ezt bejelentették a fejlesztői listán, nagy vihart kavartak az indulatok, mert sokan egyszerűen nem tudják elfogadni, hogy kimaradt a kedvenc KDE-jük a CD-ről...
Igazság szerint ez azoknak kellemetlen, akik nem rendelkeznek Internet kapcsolattal, nincs DVD olvasójuk, mert így valóban körülményes a KDE telepítése egy kezdő számára.

Már az első percekben elgondolkodtam rajta, hogy csinálni kellene egy ilyet, de meg akartam várni a kiadás előtti napokat, na meg időm se nagyon volt eddig rá :-)

Most jött el az ideje, letöltöttem a legfrissebb CD snapshotot, az összes fejlesztői csomagot, és nekiálltam szelektálni.
Először kidobtam minden olyan GNOME csomagot, aminek nem volt komoly függősége, majd néhány apró progit, és végül felraktam rá némi KDE csomagot és a K3B-t.
Végül alaposan leteszteltem.

Bár én nem találtam olyan hibát, ami miatt ne lehetne kiadni, de azért fel kell hívnom minden érdeklődő figyelmét, hogyha letölti és feltelepíti, akkor legyen tisztába a következő dolgokkal:

  • ez még nem a végleges kiadás, hanem fejlesztői változat, bármikor megváltozhat, akár annyira, hogy használhatatlanná válik
  • mivel ezt nem az UHU-sok készítették, így felelősséget se tudnak vállalni érte
  • más nem jut eszembe :-)

Szóval csak saját felelősségre innen letöltheted.

by Mikul@s

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak annyit tudok mondani, hogy köszi. Örülök, hogy van még lelkes ember, aki képes hihetetlen energiákat befektetni a közösségért.

1. baromira érdekel a dolog, mondhatnám izgat (az asszony úgyse tud netezni :-) )
2. jómagam is KDE párti vagyok
3. ne ez legyen a kifogás, hogy az a kevés ember is elfordul az uhutól, mert a Gnome-ot preferálja...
4. nincs mit, remélem volt értelme

--
by Mikul@s

Régen UHU-ztam már, de inkább megvárom a DVD-s verziót (vagy a tiedet vagy a hivatalosat) és azzal teszek egy próbát.
Nekem a Fedora bevált asztali célra, szervernek meg a CentOS. Az UHU-ban azt szerettem meg anno, hogy feltelepíted és készen van! Viszont, ha reszelni szeretnél valamit, annak nagyon ellenáll! Vagy csak én vagyok nagyon RedHat szemléletű!
Amúgy tényleg köszi a külön UHU-s munkásságodért.

menj el egyszer egy csomagolo partira es akkor rajossz, hogy milyen nagyszeru dolgot alkottak az UHUék.

Biztos igazad van!
De Nyíregyházáról nem tudok csak úgy felugrani.
Amúgy meg ha már ilyen csomagoló partikat rendeznek, akkor valaki (elsősorban az UHU-Teamből) írhatna egy részletes "Csináld magad az UHU csomagokat!" leírást.
De ha neked már jól megy, akár te is írhatnál egy howto-t!
(Most azt remélem, hogy aki képes csomagot gyártani, az átlátja magát az UHU-t is. Így a leírásokból az is megismerhető!)

/usr/share/doc/Packages/uhubuild/html/

Ha ez alapján lehet(ne) csomagokat készíteni, akkor minek a csomagoló party?
Azért köszi.

Ilyen alapon minek bármiféle suliba járni, ha egyszer az összes tudás fellelhető könyvekben/interneten?
A hivatalos uhubuild doksi valóban nem a lehető legjobb, de többeknek sikerült már ez alapján is elsajátítaniuk a használatát. Végülis a doksi azzal indít, hogy ugorj a 10-11. fejezetekre. A 10. fejezet lépésről lépésre végigvezet egy már létező UHU csomag újrafordításán, majd a 11. elmeséli hogy saját csomag készítése esetén mit hova írj. Szóval talán nem reménytelen.
sAGA és talán mások is írtak egyéb doksit, azokat nem ismerem, de valszeg még jobbak.
Egyébként eddig három csomagoló party volt, mindhárom szombaton kb. 10-18 óráig, többen lényegesen messzebbről fel tudtak jönni, Nyíregyháza nem a világ vége.

> Viszont, ha reszelni szeretnél valamit, annak nagyon ellenáll!
Ezt már nagyon sok helyen hallottuk, mégsem bírt eddig senki sem mondani egy épkézláb konkrét példát, hogy mit akar csinálni, hol ütközik olyan korlátokba amik más disztribeknél nem léteznek. Enélkül pedig reménytelen hogy bármit is javítani tudjunk. Szóval ismét felteszem kíváncsian a kérdést: tudnál mondani konkrét példákat, ahol korlátokba ütköztél?

Egy mondattal tovább kellett volna idézned!
Vagy csak én vagyok nagyon RedHat szemléletű!

Lehet, hogy nem az UHU-ban van a hiba hanem bennem.
Én az első sikereimet a Linuxszal a RedHat 4.2-vel értem el. Sokáig csak Samba és Mars Netware emulátor üzemeltetése és egyéb apróbb szerveres dolgokkal. Desktopkén csak néhány éve próbáltam ki a Linuxot. Akkor is a RedHat vonalon maradva Fedorát. Amivel még a RedHat féleségeken kívül elvagyok az a SuSe. Mind a RedHat de főleg a SuSe dugig van beállító programokkal, amik sokkal részletesebb (mélyebb) lehetőséget biztosít, mint az UHU vezérlőpult. A RedHat származékokban ráadásul már kiismertem, hogy merre keressem a "direkt" szerkeszthető konfig fájlokat. Ezen a téren még a SuSe is rejtélyesebb számomra.

Szóval elég régen volt a gépemen UHU, és halványan rémlik egy két dolog, amivel szenvedtem így ezt most nem részletezném.
Az UHU 2.0-val biztosan teszek egy próbát. Ha lesz egy kis időm nyúzni a cuccot, és hasznosnak tartanád, akkor leírom, hogy az én fejemmel, mi okoz nehézséget.
Természetesen nem ide, hanem vagy neked privátba, vagy valamelyik UHU-s listára, mert az még most is jár.

"Igazság szerint ez azoknak kellemetlen, akik nem rendelkeznek Internet kapcsolattal, nincs DVD olvasójuk, mert így valóban körülményes a KDE telepítése egy kezdő számára."

Szerintem pont ez a csoport, aki nem használ KDE-t. (értsd: nincs pénze DVD-re, netre, de van pénze olyan gépre amin kényelmesen megy a KDE)

teves elkepzeles, hogy egy kezdonek nincs penze. nagyon is,

Azért nagyon jó ez a KDE-s CD, mert bár a gépemben van DVD olvasó, kettő is, de nem akarom letölteni a DVD verziót, mert van rajta >2 Gbyte számomra fölösleges program, amit sose használtam, és valószínűleg nem is fogok. Már három éve vagyok Linux only user (és azon belül Uhu), szóval tudom, mire van szükségem és mire nem. Pl az Uhu DVD-jén is vagy 1.5 Gbyte az OOo nyelvi csomagjainak a mérete, köztük 3 féle tamil nyelvjárás, meg ehhez hasonlók. Tiszta agybaj, persze ha tudnak mutatni egy felhasználót, aki ezeket használja, akkor nem szóltam egy szót se.

Amúgy nekem az 1 DVD/CD telepítő tűnik a legértelmesebb megoldásnak, abban nagyon igazuk van az Uhu fejlesztőknek, hogy nem adnak ki több CD-s telepítőt.
Anno próbáltam SuSe 1CD-s telepítőt, nem volt rajta gcc, még a videókártyám driverét se tudtam telepíteni, aztán Kubuntu DVD-t, azon meg nem volt mc, miközben volt még legalább 0.5 Gbyte hely a lemezen. Ehhez képest az Uhu-sok ésszel állítják össze a csomagjaikat.

Az egy CD-s verzión viszont nincs a KDE, ezért telepítés után mindig sokat kellett töltögetnem az ftp szerverről, és ahol nincs komolyabb internet hozzáférés, ez eléggé sokáig tart, persze nem olyan sokáig, mit egy DVD-t letölteni.

Nagyon megköszönném, ha majd a végleges 2.0-ból is elkészítenéd ezt a verziót. És tényleg jó látni, hogy vannak, akik csinálnak is valamit, nem csak a szájuk jár (mint nekem (is) )