Internet a konnektorból?

 ( key | 2006. augusztus 4., péntek - 20:11 )

Üdv!

Még egyszer elég régen olvastam erről a lehetőségről, de azóta nem hallottam róla semmit.
Aztán most rákattintottam Trust-ékra és ezt látom:

http://www.trust.com/products/product.aspx?artnr=14811

Bocs hogyha esetleg már nem mai hír de én még nem hallottam róla, és eléggé meglepett a dolog, főképp, hogy ilyen végtelenül egyszerűvé tették már a konnektoron keresztüli netmegosztást.(meg mindent)

"ész megállni!"

Szervusztok!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

conradban is van 1 rakat ilyen, persze aki kepes ezert ennyi penzt adni...

pl ez:

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMUZPVVZTV0hCT1ZrWlZNQT09&pid=VkZkd1ZtVkZNVVZhZWtaUVVrWlZNQT09

-------------------------------------------
Make your choice...

De az speckó audiós cucc azért olyan drága. Ez csak kb50€, meg lesz az még olcsóbb is. Nekem tetszik.

Hmm, erre en is emlekszem, olyan 97-98 korul nagy hir volt, aztan total eltunt. Olvasgattam a honlapot, de ecceruen nem ertem: hogyan kapcsolodik? Ki a szolgaltato? Oke, ahol megvasarolhatom (Magyaroszag nincs benne...), ott valoszinuleg hasznalhatom is. De ki a szolgaltato? Vagy nem is kell hozza? Esetleg az aramszolgaltatonak fizetek? Vagy ahol a cucc elerheto, ott a technologia is elerheto hozza? (Gondolom, az aramszolgaltatonal kell hozza vmifele router vagy ilyesmi....)

Szerintem úgy működik, hogy van otthon kábelmodemes, vagy adsl, vagy valami szokásos interneted aztán a router helyett ebbe a vacakba dugod a dsl modem RJ45-ösét. Majd a lakásban a másik konnektorban lévő ugyanilyen vacakkal elintézi az első vacak a dolgot, "oszt kész". A másodikba meginn egy patch, az megy a másik gép hátuljába, aztán ennyi.

Gondolom én.

A végponton egyszerűen csak egy frekvencia leválasztó/illesztő modul kell a kommunikációhoz. Valamivel kisebb egy PC tápegységnél.
Természetesen az elektromos csomópontok/relék/stb átvariálása kicsit költségesebb és bonyolultabb. Valójában ez az említett technika bonyolultabb és költségesebb része.

lazán kapcsolódva (hobbielektronika.hu)

En ennek ugy fel eve picit jobban utanajartam. Ezek a ketyerek arra jok, hogy LAN-t csinalj veluk a hazad ujradrotozasa nelkul. A savszelesseguk azonban joval elmarad egy 100 mbites halotol, de meg a modern WiFi-tol is. Hatotavolsaguk hazon belulre korlatozodik, a villanyoran mar nem mennek keresztul a net jelek. Ha valaki meg van rola gyozodve, hogy a WiFi-s radiohullamok karosak, vagy attol fel, hogy a legvadabb elkepzeleseit is felulmulva meghaxoljak a vezeteknelkuli halozatat, viszont nem akarja UTP kabellel korbetekerni a hazat, no neki idealis talalmany.

No! A 85 megabit az már majdnem száz!:-)

Annyira azért nincsen elfelejtve, nemrégen olvastam valamelyik híroldalon egy tesztet több gyártmányról is.
Gond az hogy a sebességet nem nagyon tudják növelni, wifi meg rávert az utóbbi évekbe.
Minek dugdossak valamit a dugajba ha van jobb alternatíva?

Hát, talán ezt nehezebben lopja el a szomszéd/utcán leparkoló akárki, meg ha árnyékolt a helyiség akkor sem gond...

Hát nekem vannak kétségeim,lehet nem gond a fal,de itt meg kötéseken keresztül vándorol az adat és egy villamos hálózat kötéseit nem (g)mhz-ekre méretezték,talán ezért nem is jutottak el nagy sebességig.
Amugy meg úgy néztem ezek csak sima csatlakozók,szóval semmi extra,mint egy hálókártya,akkor a szomszéd elvileg ha ugyanazon a vezetéken van akkor simán lelophatja a netedet,társasházak előnybe.
Az tény hogy nem szórt jel az éterbe.

Ha jól tudom, éppen a G/MHz-eken van a lényeg. Különben összeakadna a 230V-tal. A lényeg, hogy rádobnak egy magas frekvenciás jelet, és a gép vagy modem kiszűri a megfelelőt. Én nem látok benne semmi veszélyt, sőt jó ötletnek tartom. Ez legalább szinte mindenhova eljut, nem kell külön kábeleket húzni. Bár más előnye is van biztosan :)

A 230V-tal nem fog összeakadni max az 50hz-el,amugy meg pont azt írtam hogy a villamos hálózat nem feltétlenül frekvencia átvitelre készültek, ezer éves oxidos kötésen a 230V-ból le esik egy két volt még nem lehet észrevenni,de adatátvitelen nagyon is.

az még csak-csak...de gondolt már valaki arra, hogy mi lesz a jelből mihelyst egy trafóhoz ér?

Látom közbe más is gondolt erre, miközbe a másik hozzászólásra írtam a választ:)

A 230V alatt én csak valahogy meg akartam nevezni azt a feszültséget, amivel összeakadhatna, persze, a lényeg a frekvencia. A trafóra én se gondoltam... ez érdekes, valahogy csak kivédik.

nálunk elő lehet már fizetni 220V konnektorból jövő Internetre:
http://www.comunique.hu/com.php?com=plc_doc

Hát kiváncsi lennék nekem hogy tudnák ezt biztosítani.
Gond ezzel csak egy, minden településen kissebb városokba több, nagyokban mégtöbb transzformátor található,ezek nem képesek átalakítani m/ghz-eket, technologia fő hátránya ez,természetesen ötletnek nem rossz.
Minden ilyen trafóhoz kéne egy olyan cucc ami a két oldalt összeköti, szinte "átemeli" az adat részeket, ez 230V-nál még ok,de a trafó két oldala között nálunk az alaphálózatnál 20KV/0,4KV a különbség, ennél csak nagyobbak vannak és a felső határ nálunk 750KV/400KV lenne.
Viszont erre is létezik techológia, E-on (volt dédász)használ is alállomások vezérlésére, illetve adatátvitelre ilyen cuccot,ezek szoba méretűek( legalább is amit én láttam ekkora volt) ezt csak úgy egy városi trafóhoz nem lehet odarakni.

Én szerintem (és ez tényleg SZVSZ nagybetűkkel) az, hogy nincs semmi értelme...a WIFI környezetbarát, olcsó és relatíve gyors megoldást nyújt.Nálam akét legfőbb érv mellette a még az hogy mobilis.
Az olcsóságát nem kell sokat magyarázni(otthon olyan antennát ütöttem össze kb 3000HUFból amivel átlövök kb 4-5km)a krtyám meg egy Dlink dwl520+ 11ezer huf-volt annó.
Környezetbarát, mert nem kellenek kábelek amiket a fölbe kéne temetni, illetve a levegőben lógatni.(úgye a kábelek fémből vannak amiket bányásznak majd finomítanak..blablabla..)a külselye műanyag...nincs mit hozzáfűzni!!!
Vajon mekkora beruházás lenne és mekkora környezeti terhelést jelentene az új infrastruktúra kiépítése?Mindenképpen nagybbat, mint egy országos wifihálózat.
Ja igen és mindenképpen, ha már a cél a fejlődés, akkor azt fejlett módszerekkel és eszközökkel tegyük.

Azért a wifinek is magvannak a hátrányai, meg nem is szívesen élnék olyan helyen ahol minden sarkon ilyen antennák vannak kilógatva, a rádió frekvencia is szennyezésnek minősül csak nem látjuk.
Lényeg az lenne ennek a konnektoros internetnek hogy nem kell újra vezetékezni semmit, dugalj meg úgyis ott van a gépednél, egy telefon vagy utp kábelt spórolsz.
Beruházásnak ezek az eszközök kellenének amik biztosítják a trafóknál az adatátvitelt,ha úgy vesszük mindenhova kell valamilyen központi eszköz, adsl központ sem túl olcsó.
Biztos vagyok benne hogy megvalósítható lenne,csak valamelyik áramszolgáltatónak kéne benne fantáziát látni.

Egy hasonló technológia működik mai is, az áramszolgáltatók huszonvalahány Khz-es alállomás és kapcsoló vezérlése szintén a nagyfeszültségű hálózaton megy át. A trafókon - pláne a régebbieken, amikre később rakták rá és nem fért ele a dobozában - látni is lehet ezeket az áthidaló szűrőket. A trafó ugye szigorúan 50 Hz-re van méretezve, alatta és felette az átvitele nem kívánatos. /Zajszűrés/ Az éjszakai-nappali fogyasztók vezérlése is így történt/történik.
Ahhoz hogy a net is menjen, a megfelelő trafókra a szükséges (X MHz-es) szűrőket/erősítőket fel kellene telepíteni, a megfelelő helyekre valamiféle routerek is kellenek /egy részük szabad téren, sok kilovolt mellett/.... Biztos működne, de az olcsósága számomra kérdéses.

Még valami: az első munkahelyemen (1989-1992) így volt megoldva a házon belüli telefon. Ha jól emlékszem huszonvalahány készülék volt.

A technika nem új. Létezik olyan házitelefon, ami a elektromos hálózat vezetékét használja. 12 évvel ezelött volt is ilyen a keresztfaterom házában. Tökéletesen működött, de aztán egy kellemetes villámlás hazavágta a videóval együtt.

Ez sem új dolog, létezik pár éve.
Az áramszolgáltatók által használt hangfrekvenciás adás csak egyoldalú dolog, csúcsidőből kizárt fogyasztókat kapcsolják be vele,szóval lényegesebben egyszerűbb,de ennek sem kisméretű az adója.
Másik dolog,mint feljebb írtam az áramszolgáltatók használják belső telefonra illetve adatátvitelre is a villamos hálózatot,alállomások illetve a központok között.
Ki-be kapcsolások,teljesítmény adatokat ezeken figyelik folyamatosan.
Ha belegondolsz a többi szélessávú nethez is kellenek eszközök,szerintem ehhez sem kellene több, az ára meg mint minden cuccnak csökkenne egy idő után.
Nekünk talán annyi lenne az előnye, mondjuk egy város be van hálózva ezzel, akkor átmegyek a haverhoz, vagy átköltözöl,átviszed a gépet bedugod és máris működik minden, nem kell vonaláthelyezést fizetni:)