64 bites vasra 32 v. 64 bites Linuxot?

Fórumok

Sziasztok!

A kérdésem az, hogy egy AMD Athlon64 2800+ procis gépre 32 v.64 bites Linuxot tegyek?

A Frugalware és a Kubuntu a kedvenc, mindkettőt próbáltam így, de nem tudok zöld ágra vergődni!
Elsősorban a böngészés során a flash-ek megjelenítése lenne a fontos, ami a 64-bitesnél alapból nincs, persze valahogy meg lehet oldani, de nekem még nem sikerült.
Ezen kívül a 32-bites gépeken futnal olyan progik, amiket még nem portoltak 64-re (realplayer stb).
Kinek mi a tapasztalata, ha már vett egy ilyen gépet mint én?
Legyen a 64 bites Linux, ha már úgyis olyan a vas, akkor használjak ahhoz valót, mert ez+az gyorsabb, vagy maradjak a 32 bites Linuxnál? Netán midkettőt?

Minden visszajelzést köszönettel veszek!

Üdv.: Aistro

Hozzászólások

Hali, nekem a munkahelyen egy 64bites P4-en Suse 10.1 x86_64 van, es vigan megy a flash, realplayer semmit nem csinaltam, alapbol ment.
Egyedul a java install-t biraltam felul, abbol a 32-bites verzio megy, mert abbol van client vm-es, a 64-bit-es server-es java alapbol tobbet zabal es a grafika is lassabb benne.

Nekem is Suse 10.1 van 64 biten, de azért mennek rajta a 32 bites programok, mert felkészítették a 32 bit emulálására (Lásd: Skype is tökéletesen fut, pedig nincs 64 bites verziója) Elméletileg ezt az emulációt meg lehet valósítani ubuntu alatt is, egyik ismerősömnek is így vana gépe. Tehát ha SuSE, akkor mindenképp pakolj 64 bitet, mert az jól megy, ha meg más disztró mellett döntessz, akkor olvass előbb utána, hogy hogy lhet megvalósítani a 64 bit emulációját rajta...

(Megj.: Wine, Cedega, Flash player, OpenOffice.org, Skype, stb.. nem is létezik 64 bites verzióban...)

Gyakorlatilag minden csomag létezik már 64 bitre is?
Alternatív kérdés: cedega, wine megy?
Én is egy 32 bites kubuntu cseréjét fontolgatom 64 bitre.

Néhány hardverhez lehet, hogy még nem lesz driver. Ki kell próbálni, ha valami nincs, és nagyon idegesít a hiánya akkor 32 bit.

64-bites (pl. Ubuntu, de nem lényeg) rendszert használva mit csináltok akkor, ha a használni kívánt program csak és kizárólag 32 bitesként szeretné látni magát?

Nalam Athlon64 3000+ -on megy 64 bites Gentoo. Full 32 bit emulacio van, azaz nem kell buveszkedni semmit a 32 bites cuccokkal. Firefox-bol valaszthatsz 64 bitest (forrasbol) es 32 bitest (binaris). Ez utobbi alatt megy a flash. 64 bites Konqueror ala pedig ha jol tudom be lehet hergelni a 32 bites flasht (ezt meg nem probaltam). Skype, RealPlayer, CrossoverOffice, VMware, Citrix kliens gond nelkul mennek. Javabol meg valaszthatsz 32 bites Sun-t, vagy 64 bites Blackdown-t (nalam utobbival fut a Zend Studio es a LimeWire). Ja es majd elfelejtettem: mplayer-bol is van binaris 32 bites; ezzel hasznalhatok a win32 kodekek (pl. wmv lejatszashoz).
Azaz elvileg ezek a dolgok barmelyik mas disztron is hasznalhatok :)
udv,
-- geronimo

Köszi a visszajelzéseket!

Feltettem a kubuntu-6.06-alternate-amd64.iso-t, ezt használom jelenleg. Több csomag telepítése után (közöttük flash-ses csomagok) szépen bejönnek a flash tartalmú oldalak, jelenleg a Mozilla 1.7.12 alatt, mert a Firefox alatt még nem! :-(
De ki fogom próbálni az rpm-es disztrókat is (SuSE, Fedora) mert ha igaz amit olvastam, nincs probléma a flash-sel, és ügyesen tudják emulálni a 32 bites cuccokat is!

Bocs, hogy ilyen régi topicba írok, de nem akarok ezért újat nyitni... :)

Az lenne a kérdésem, hogy a Fedora Core {5, 6} 64 bites verziójában van gond a 32 bites programokkal, vagy futnak gond nélkül? (Flash, Mplayer wmv lejátszás stb.)

Nem nekem kéne, hanem egy ismerősöm próbálná ki a linuxot, és jónak látnám, ha ő is Fedora-t használna, mint én, de nincs módom kipróbálni a 64 bites verziót... :)

Köszönöm: Zsolt

Ha már előkerült a topik: sebességen nektek mekkorát dob a 32 bit -> 64 bit átállás? Nekem egy hosszabb fordítással csak olyan +10% jött ki.

Nem vagyok egy nagy disztróváltogató, de nálam Athlon 3000+ -on a SuSE 10.1 X86_64 baromi lassan bootolt be. Összehasonlítva a 32 bites Uhuval ég és föld a különbség, utóbbi nagyon gyors és "magyarabb" összeállítás is, CD-jogtár stb..
Szerintem a wireless kártyák többségének támogatásával asztali gép esetében jelenleg minden disztró alatt gond van.