A Burst.com beperelte az Apple-t az iTunes és az iPod miatt

 ( trey | 2006. április 18., kedd - 19:33 )

A Burst.com tegnap bejelentette, hogy viszontkeresetet indított az Apple Computer ellen, mert az szerinte négy, az Egyesült Államokban bejegyzett szabadalmát sértette meg. A keresetet a san francisco-i szövetségi kerületi bíróságon nyújtotta be a cég tegnap. A Burst.com az állítja, hogy az Apple az iTunes Music Store, iTunes szoftver, iPod, és QuickTime Streaming szolgáltatásában és termékeiben megsértette a 4,963,995; 5,995,705; 5,057,932 és 5,164,839 lajstromszámon levő szabadalmait.

A Burst viszontpere válasz volt arra a keresetre, amelyet az Apple nyújtott be ellene idén januárban. Akkor az Apple azt szerette volna, ha kimondják, hogy a Burst szabadalmai érvénytelenek, és az Apple nem sértette meg azokat. A Burst a keresettel azt szeretné elérni, hogy az Apple fizessen ésszerű mértékű jogdíjat, és intézkedést kér a további szabadalomsértés ellen.

A bejelentés itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Bocs, de ehhez érdemben nem tudok hozzászólni...
Üdvözlöm a szoftverszabadalmak kiagyalóit.
Szerintem valami zseniális ügyvédpalánta találhatta ki, hogy a szabadalmi perekből megtömhessék a zsebüket.
(hogy sleep 10 még beírhatom egy scriptbe vagy már ez is le van védve szabadalmilag??? :(((( )

---------------------------------------------------
Fel! Támadunk!

Egyetlen dolgot nem értek, itt van ugye egy majdnem 6milliós számú szabadalom, kinek lenne a dolga pl egy program fejlesztésekor azt a 6-7millió szabadalmi leírást átnézni és megállapítani hogy mit sért és mit nem?? Ha netán valaki ezt meg is teszi, nem tudom mennyibe fájna az az adott cégnek. De ha szabadalmanként csak 2 $ már az is kemény összeg.
---
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station

Hát ez bizony a "feltaláló"/fejlesztő dolga lenne. Könnyebbség hogy ez a hatmillió ez az összes amerikai szabadalom (néhány spécit kivéve) és a szabadalmak kategóriákba vannak sorolva, szóval ideális esetben csak néhány kategóriát kell átnézni. Persze (majdnem) az összes adat megvan elektronikus formában, szóval senki ne gondoljon arra hogy szegény feltaláló/fejlesztő beveszi magát a szabadalmi könyvtárba egy évre. Vannak cégek egyébként akik átnézik helyetted a korábbi szabadalmakat, no nem ingyen, illetve az szabadalmadat elbíráló tisztviselő is utánanéz a dolgoknak, utóbbi persze csak akkor játszik az általad fejlesztett programot/algoritmust is beadod szabadalmaztatni.

Érdekes megnézni egyébként hogy milyen szabadalmakkal perelik az applet, nem vagyok egy apple fan, de tényleg nem sok értelmük van, túl álltalánosak. Itt kell begépelni a szabadalom számát:
http://patft1.uspto.gov/netahtml/PTO/srchnum.htm

További érdekesség hogy néha olyan cégek pereskednek szabadalmak miatt akiknek egyébként semmi közük egymáshoz, pl. a lekvárgyártó cég perli a gyógyszergyárat. Kis túlzással. Nyilván annak az esélye hogy a gyógyszergyár tud a lekvárszabadalomról elég kicsi....