Suse LAN Chat

Fórumok

Adott egy irodai helyi háló, Windows és Linuxos (csak Open Suse) gépek vegyesen benne. Minden okésan működik a hálón a gépekkel, de meg kell oldanom a csetet a helyi hálózaton. Csak annyi lenne a kívánni való, hogy a programban legyen nyilvános cset amit mindenki lát ha odaírnak, legyen privát cset is magánbeszélgetésre, és üldögéljen ikonban a program lent az óra mellett hogy figyelje a beérkező üzeneteket. Többet is kipróbáltam mindegyikkel csak a gond van.
1. GnomeMeeting (ez jó lenne, de nincs nyilvános csete amit mindenki lát, (ez inkább ad-hoc kapcsolatra jó) és a szöveges üzenete sajna nem jelenik meg a Windowsos gépen)
2. VyqChat http://linux.softpedia.com/get/Communications/Chat/VyQChat-2285.shtml (Vypress protokollt használ, QT3 kell hozzá (na még azt is külön telepíteni...) még eddig ez a legjobb, csak itt az a szívás, ha üzenet érkezik nem ugrik fel az ablak, és nem is jelzi sehogy, csak a felnyitott főablakban :), ezzel se lehet így mit kezdeni + magyarul se tud)
3. Windows/Linux Communicator http://www.communicator.pl/ (Szerver/kliens megoldás több szempontból jó lenne és ez pont az is, de abszolút megbízhatatlan: ha üzenet jön Windowsból nem mindig kapja meg a Linuxos kliens, nem lehet ikonba zárni, pedig ez lenne a legjobb, és még fagyi is van nála, nem hiába béta már 2 éve)
4. Akeni LAN Messenger http://www.akeni.com/en/product/lanmessenger.php (kommunikációban jeles, azonban nem megy le ikonba - csak tálcára, és shareware - ami szintén hátrány)

Szóval ez a gond. Kellene egy freeware, helyi hálózaton használható csetprogram, nyilvános/privát csettel, Windowsba való üzenetküldési lehetőséggel, lehetőleg magyar nyelven. Nincs ilyen Linuxon? Popup programok felejtősek nekem, IRC szerver/kliens és Wine emuláció is... :)

Hozzászólások

" és üldögéljen ikonban a program lent az óra mellett hogy figyelje a beérkező üzeneteket. "

Válaszolni ne válaszoljon?! :D

Nem elég a hangjelzés? pl(skype)
Ennek ha jól tudom van "konferencia" üzemmódja is
és megy linux és win alatt is!

teamspeak?
van szerver és kliens is winre linuxra.
Lehet beszére ill irásos üzit küldeni,
azt nem tudom mennyire "automatizált".

Csak egy szerény kérdés: belsőhálós IRC-vel mi a gáz? Linuxra és windowsra is kaphatók könnyen konfigurálható IRC szerverek, kifele meg egy tűzfallal blokkolni kell. Ennyi. IRC kliens meg annyi van mint égen a csillag. ChatZilla, mIRC stb,stb.

A legtöbb linux disztrib alapból visz valami ircd csomagot. Felrakod, átírod a motd-t belövöd a tűzfalat blokkolásra, és hajrá-hurrá. Ha kintről be kell engedni embereket, akkor olyan szűrési lehetőségeid vannak, amilyeneket a tűzfalad nyújtani tud.

Jabber? (RTFM: www.jabber.org)
Van mindenfele linux/win kliens+szerver, en spec. jabberd-t (server), gossip-et, gaim-et es exodus-t (o a wines) hasznalok (a gossip kivalasztasanak elve a "legkisebb, es mukodjon", az exodus meg a "valami kell, de gyorsan, mert itthagy a busz" kriteriumok voltak, biztosan vannak jobbak is, de a felsoroltakat tudjak).

Udv. eax

"teamspeak?"
Maga a programmal semmi bajom, de annak nem erőssége a szöveges üzenet, hangkapcsolatra van felgerjesztve inkább. Ha szöveges üzi jön, nem dob fel egy ablakot, és ez gond.

"Csak egy szerény kérdés: belsőhálós IRC-vel mi a gáz?"
Linuxban nem találtam olyan irc kliens programot, ami úgy jelezné hogy üzeneted jön, hogy feldob egy ablakot a desktopra. Pedig sok szempontból az irc lenne a legjobb megoldás, mert gyakorlatilag ez mindent tud ami nekem kellene. Azonban, lehet hogy van olyan irc kliens (mert rettentő sok van) ami tudná ezt az értesítési dolgot, ha tud ilyet valaki írja már meg nekem.

"Jabber?"
Lehet ez lesz a nyerő, én ezt még nem próbáltam. Évekkel ezelőtt egyszer megnéztem és akkor valamiért felejtősbe tettem. Mai napig úgy van a tudatomban, hogy a Jabber valamilyen internetes instant message progi, mint az msn vagy icq ahol regelni kell. Tévedjek. Megyek, és megnézem :)

"Miert? melyik nem az???? ;-)" Amugy mit ertesz regeles alatt?"
Helyi hálózaton működő csetprogramokat (de inkább kommunikációs programokat) keresek, aminek semmi köze az internethez.

"Amugy mit ertesz regeles alatt?"
ICQ, MSN és a többi internetes cset, van ugye a szolgáltatás szervere amibe beregisztrálsz, ez a regelés. (félreérthető amit írok?) :)

"... hálózaton működő csetprogramokat (de inkább kommunikációs programokat) keresek, aminek semmi köze az internethez."

A hálózat linuxban internetet jelent. :)
Nem úgy mint windowsban! :D
A szerver-kliens páros lesz a nyerő.
Nem valószinű hogy találsz olyat amivel nem lehet neten is chatelni
Az más kérdés hogy letiltod a külső netet!

"A hálózat linuxban internetet jelent."
ok, akkor local networkről beszéljünk :)

"Nem valószinű hogy találsz olyat amivel nem lehet neten is chatelni"
Már hogyne volna. Vannak olyan LANos protokollok, ami ehhez van kitalálva. pl.: a vypress. Ehhez van kliens is: a VyqChat. (és még van ezen kívül 2 kliens olyan progi Linuxban ami ezt a protokollt használja, de a progik nagyon alfák) - és ezekhez nem kell szerver.

A szerver/kliens megoldásnak számos előnye van, csak találjak ilyet. Most elmerültem a Jabberben, épp a Wildfire szerver beállítását nézem, de még nem jöttem rá hogy lehet megadni benne a kliens adatait, vagy is hogyan csatlakozik a kliens a szerverhez. Igaz, most kezdtem el nézni.

Hát igen, ebben igazad van, de én írtam arról is, hogy kis odafigyeléssel, kevés munkával könnyen elejét lehet venni a netes csevejnek. Az IRC-ről nem tudok részletesebben nyilatkozni, mivel kliensként eddig csak az X-chat konzolos verzióját, meg a Mozilla Suite ChatZilla kliensét használtam. De szerintem a legtöbb progi tudja a figyelmeztető képi és hangjelzéseket by default, ami meg nem, az meg pluginezhető. Nem akarok hazudni neked, de úgy rémlik, hogy a ChatZilla is feldobja a privi ablakot ha vki neked ír.

Nem tudom mien a háló kialakítása nálatok, de egy on-access víruskergető sose árt.

Soxerencsét:
Hron György
:type:

A helyi hálózaton működő Linux-Windows közötti cset megoldódott! Aki a helyi hálózatra keres (ahol nem követelmény hogy internet kapcsolat megléte) annak leírom erre a megoldást ami sztem a legjobb, mert én végigteszteltem az összes lehetőséget amit csak találtam. Egyre több ilyen szoftverre lesz majd szükség, a szaporodó wifis hálók, egyre több belső irodai hálók - ahol vegyesen találhatók meg az oprendszerek. Köszönöm EAX rávilágítását a Jabberre, amivel amúgy nem foglalkoztam volna.

A helyi hálózaton működő csetprogramoknak két csoportja van.
-szerver/kliens megoldásúak
-nem kell hozzá szerver
Mindkét megoldásnak van előnye és hátránya is, mindig az adott hálózat döntheti el, hogy melyikre is van szükség. Véleményem szerint a szerver/kliens megoldás a jobb, de van amikor kifejezetten jól jön a szerver nélküli megoldás is. Tény, hogy a szerveres megoldás stabilabb, és a Linuxos platformon is jobbak a kliensek a szerveres kapcsolódáshoz. Windowsban a szerver nélküli megoldások nagyon profik (pl.: NetworkAssistant, BorgChat) ami szolgáltatásaiban simán versenyre kelhetnének mondjuk az MSN-el. Szerver nélküli megoldások Linuxra alig vannak, és ami van az is nagyon gyenge. Végigteszteltem az összes lehetőséget, programot, és sztem ezek a legjobb megoldások:

Local Chat Network TOP5 :)
1. Jabber
Ha helyi hálód van, egyszerűen rakj fel egy jabber szervert, amit annyira egyszerű beállítani mint egy messengert (pl.: jabber Wildfire szerver), utána a szerverhez csatlakozhatnak a kliensek, ami bármi lehet amit tudja használni a jabber protokollt. (gaim, kopete, psi...) Linuxból-Windowsba tökéletes a kapcsolat, nem vesznek el adatok, stb. Ez a legjobb megoldás sztem.
2. Akeni Lan Messenger
Előnye hogy a Windows kliens is, és a Linux kliens is teljesen megegyezik, kinézetre, funkciókra. Szerver nem kell hozzá, pillanatok alatt fel lehet telepíteni, a lehető legegyszerűbb a beállítása ami csak létezik. Hátránya: shareware 30 napra és csak angol nyelven tud. Mivel szerver nincs, tökéletesen működő hálózatot igényel, nagyon jó pingidővel.
3. Communicator
A Windows kliens százszorta fejletebb mint a Linuxos kliens, szerver/kliens kapcsolat, teljes magyar nyelv támogatás, free, sok szolgáltatás alapból. Hátránya: a Windowsos verzió sztem még a Jabbernél is jobb (próbáld ki), a Linuxos kliense viszont rettentő gagyi, így még sem ez lett az első a gyenge Linuxos szereplése miatt.
4. VyQChat
Olyan általános protokollt használ, amihez Windowsban sok kliens tartozik. Windowsban a VypressChat a legjobb kliens, de ez fizetős. Azonban van ingyenes megoldás, pl.: Miranda csetprogram, ahol pluginként felrakhatod a Vypress protokollt támogatást. Linuxon a VyQChat a legjobb, egyszerű és nagyszerű. :) Hátránya Linuxban, hogy QT3-at kell telepíteni, OpenSSl-t, és az is hátrány, hogyha üzeneted érkezik, akkor sajnos nem állítható be hogy feldobjon egy ablakot, és nagyon zavaró mert a tálcaikon csak kismértékben módosul (és ezt ki veszi észre?). Nem kell hozzá szerver, és szomorú, hogy ez csak angolul tud.
5. IRC
Ezzel csak az a gond, hogy a IRCt nem kifejezetten helyi hálózati csetre tervezték. Persze megoldható, csak a több a munka vele. Először is kell hogy csinálj egy IRC szervert. Ha megvan, akkor olyan kliens progit kell választanod, ami automatikusan indul, automatikusan becsatlakozik az IRC szerverre, ott automatikusan becsatizik egy szobába. A kliens tudjon dokkolni, értesítsen villogással ha üzeneted jön, de még jobb ha feldob egy ablakot. Mindez megvalósítható, de ezzel több a munka, és olyan klienst nem találtam ami mindezt tudja - ez a hátránya. Előnye, hogy a legtöbb irc kliensbe "beletudsz" nyúlni, akár írhatsz olyan scriptet ami mindezeket megcsinálja neked - de mindez idő. Ettől függetlenül az IRC alapból tudja mindazt amit keresek, a végső formaságok miatt bukott el nálam ez a megoldás.

Ha valakinek kell segíteni hálózati csetügyben szívesen segítek, csak dobjon egy emailt. (neo26@freemail.hu)
:)