Ez mi volt?

Fórumok

Fájlokat másoltam a konquerorban egy becsatolt smbfs fájlrendszerre.
Közben ment egy rippelés egy helyi fájlrendszerre (/data), plusz ment egy dvd lejátszás az mplayerrel.

Egyszer csak megtelt az smbfs fájlrendszer (valóban), mire:
- "file system full" hibaüzenettel leállt a helyi fájlrendszerre másolás is (pedig még 4G szabad hely volt rajta),
- sőt leállt az mplayer-el a dvd lejátszás is.

Miért áll le a helyi fájlrendszerre másolás (ahol még bőven van szabad hely) attól, hogy egy távoli fájlrendszer megtelik?
És mitől áll le a dvd lejátszás is?

Ez valami 2.6-os linux kernel szolgáltatás?

Hozzászólások

Ennél rosszabb topik címet ritkán látni :-/

--
trey @ gépház

De ugye hogy felkelti a figyelmet?! :) Majdhogynem Tornóczky Anita híres mondatát idézi. ;)
Viszont ha már itt tartunk, azért a probléma leírása is hagy némi kivánnivalókat maga után. Pl milyen verzió is az a kernel, ok, hogy 2.6, de azon belül milyen. A distro Suse azt még betippeltem a fórum alapján, de hogy milyen azt már nem. Aztán nem ártana belekukkantani a dmesg-be is, hátha van valami kernel log üzenet az eseményről. Szerintem ezzel már bőven el vagyunk késve, bár úgy rémlik a suse alap beállításban logolja a kernel üzeneteket vagyis lehet, hogy mégis meglesz. Namost ilyen dolgokról sem ártana tudni, hogy hogyan is vannak a partíciók, különös tekintettel a /tmp könyvtár állapotára. Ugyanis a gyanúm az, hogy a /tmp-t tartalmazó fájlrendszer betelt, emiatt leállt minden, ami a /tmp alatt valami fileba írkált. Viszont, mikor leálltak, akkor törölték az ideiglenes filejaikat, aminek hatására a hiba után úgy nézett ki, mintha mégse lenne betelve. Én most így látatlanban ezt mondanám. És lehet is benne valami, ha az smbfs-t közvetlenül konquerorral érted el, nem pedig kernellel felmountoltad valahova (ugye ezt sem írtad le).
---
Apparently the human mind is not unlike cookie dough.

"milyen verzió is az a kernel"
2.6.11.4-20a-default

"A distro Suse azt még betippeltem a fórum alapján, de hogy milyen azt már nem."
A sziklaszilárd 9.3-as

"Aztán nem ártana belekukkantani a dmesg-be is, hátha van valami kernel log üzenet az eseményről."
A dmesg-ben és a /var/log/messages-ben is van üzenet az smb fájlrendszer megtelésétől:
Apr 17 19:33:50 yoda kernel: smb_writepage_sync: failed write, wsize=2850, write_ret=-28
Apr 17 19:33:50 yoda kernel: smb_writepage_sync: failed write, wsize=2850, write_ret=-28

De semmi nincs egyetlen helyi fájlrendszerrel kapcsolatos problémáról sem.

"a gyanúm az, hogy a /tmp-t tartalmazó fájlrendszer betelt,"
Valszeg alaptalan a gyanú.
A /tmp a /-en van, amin 1,2G szabad hely volt, és ezt a fájlrendszert se a másolás, se a rippelés nem érintette. Gondolom az mplayer sem használta a /tmp-t kiterjedten (>1.2G) egy sima dvd lejátszáskor.
Egyedül a konqueror zabálhatta volna fel ezt a helyet, dehát miért tette volna ezt egy távoli fájlrendszerre másoláskor?

"És lehet is benne valami, ha az smbfs-t közvetlenül konquerorral érted el,"
A "becsatolt smbfs fájlrendszer"-t úgy értettem, hogy be volt csatolva (smbmount). Mégpedig a /mnt/kwaigon/doku mappába (a /mnt a / fájlrendszeren van).

Akkor sajnos passz. Arra gyanakodtam, hogy a kde smb kioslave pluginjével másolgattál. A kioslave-ek elég intenzíven használják a /tmp-t remote fájrendszerek piszkálásakor.

Próbálj meg updatelni kernelt, ha lehet, jobb tippet most nem tudok adni.

A rádförmedésről meg annyit, hogy tényleg kicsit túl kemény voltam, de egyszerűen nem szeretjük errefele az ilyen prog.hu stílusú kérdéseket. Gyk: topic: "HELP!" szöveg: "Hogyan lehet programból megcsinálni azt, hogy legyen ilyen ablak", vagy: "Segítsetek, nem indul a windows." vagy: "Hogy lehet megoldani, hogy a weblapon legyen cseat" :D Most mondtam egy-két példát, hogy érzékeltessem, hogy ott milyenek szoktak lenni. (Az utolsóra konkrétem emlékszem is, hogy tényleg volt, mert betegre röhögtem magam azon threaden :) ) Mondjuk ehhez képest a te kérdésed egész jó volt, de tényleg kellenek a konkrétumok. Bár nekem most nem mondtak sokat, mert semmi gyanúsat nem látok, és nem tudok ilyen jellegű hibáról, de hátha valaki másnak igen. Szerintem sem normális ez a jelenség, amit tapasztaltál. Egyébként meg lehet próbálni a kernel changelogokat végigbogarászni, mondjuk "[vfs]" vagy "[smbfs]" bugfixekre rákereséssel. Azt nem tudom, hogy a suse vezet-e külön changelogokat a saját kernel patcheiről.
---
Apparently the human mind is not unlike cookie dough.

A konqueror nevűvel nem javaslom senkinek a nagyobb tömegű másolást. Nekem is voltak már szerencsétlen eseteim vele. Ide-oda, szét-össze-vissza másolta a cuccaim. Elmondani sem tudom azt a zűrzavart amit okozott.

ELaci

Topic: Háát, tényleg olyan semmitmondó a cím. Bár figyelemfelkeltésre lett szánva, manapság az ilyen pont az ellenkezőjét éri el, a sok hasonló topic miatt. A nyitó hozzászólásba is több konkrétum kellett volna... De nem akarom bántani a tpoicnyitót.

Konqueror: Nekem mégsose volt bajom vele,sőt, néha okosab mint a smbclient alapú másolók (mc, stb.). Az smbfs meg Win2003-nál nagyon tré. Még a cifs az ami jónak tűnik, bár bugzik megint. Az smbfs egyébként amúgy is felejtős, mivel (ha igaza van a multkori Linuxvilágban megjelent cikknek) befejeződött a fejlesztése, a cifs kerül előtérbe. Sokkal jobb.