Linuxos iroda

Fórumok

Sziasztok!

A következő dologban lenne szükségem segítségre:
Adott egy teljes irodai hálózat, ami teljes egészében win98 alatt megy:
http://digitus.itk.ppke.hu/~vasmi/network.jpg
Elvállaltam ennek a hálózatnak a teljes linuxra való átállítását.
suse linuxra esett a választásom. Megbeszéltem az illetékesekkel, egyetlen dobozos verzió megvásárlását, hogy a telepítési támogatás és a két vaskos könyv "erőforrásait" igénybe tudjam majd venni. Amíg ez nem történik meg addig is tesztjelleggel feltettem egy 9.3-as verziót a 6-os számú gép helyére hadirendbe állított általam összerekott gépre(a hatos gépet érintetlenül hagyva félretettem, hogy bármikor vissza lehessen vonni a munkába, ha a szükség úgy hozná)
A telepítés után az internet kapcsolatot gond nélkül felismerte frissítette is magát minden probléma nélkül, viszont a windowsos hálózatot nem látja, így nyomtatni sem lehet róla. Azóta leesett, hogy bekapcsolt tűzfallal települt fel és talán ez okozhatja, hogy nem látja a hálózatot.

Annyit azt hiszem el kell mondanom, hogy őszintén szólva nem nagyon vagyok otthon hálózati szinten. Nem kis motiváló tényező volt az, hogy ezt a "projektet" végigvive sok tudást magamévá tegyek, linux és hálózat témában.

A leginkább a printservertől félek, de remélem alaptalan a félelmem! Ez nem egy teljes számítógép, csak egy kis "doboz" ami 9 voltos adapterről kap áramot, a hálózatra van kötve, és csatlakoztatva van rá a két printer(amint az a rajzon látható is).Hogyan kell majd ezen keresztül megoldani a nyomtatást? gondolom minden gépre fel kell majd telepítenem a nyomtatókat.(Sajna nem működő megoldás, hogy felhívom az eddigi rendszergazdát, ugyanis nem zártam túl a szívembe, hogy miért az személyes jellegű, meg hogy a fenébe álljak elő a farbával, hogy: "Te figyu épp most túrlak ki az egyik ügyfeledtől, nem tudnál benne segíteni?":-)
De hát Istenem, ilyen az élet!:evil:)

Az 5-ös gép csak az internetet látja, a négyes pedig csak a hálózatot(valahogy kivakarta belőle az internet explorert a (volt)rendszergazdi)

Na pont ezek azok a trükkök amiktől félek, mert amíg a windózban buherálgatott, addíg nincs gond, de a routert switchet, valyon hogyan konfigolta :oops: vagy egyáltalán kell ezeket konfigolni, meg a másik, hogy hogyan?

Szóval minden segítséget köszönettel veszek!

Üdv: key

javítva

Hozzászólások

Ja még annyit, hogy jó ideig el fog húzódni a dolog(mármint a teljes átállás), mert érdemben csak hétvégente tudok dolgozni.
Még annyit, hogy arra gondoltam, hogy dual bootra megcsinálom a többi gépet, aztán úgy kisérletezek. xp-vel már csináltam jónéhányszor ilyet, de 98-cal is simán megoldható? Az se veszi rossz néven, ha partition magic-kel lecsökkentem a fat32 partíció méretét?

key

"feltettem egy 9.3-as verziót a 6-os számú gép helyére"
"a hatos pedig csak a hálózatot" (látja)
"A telepítés után az internet kapcsolatot gond nélkül felismerte frissítette is magát minden probléma nélkül"

Pontosabban írd, mit csinálsz.
Vagy a helyi háló a novell szervere? (lol)

A terméktámogatás egyébként a megoldandó feladatra nem terjed ki.
Csak érdeklődöm: láttál már egyébként süsülinuxot, vagy most kezdtél vele ismerkedni?

Készíts munkatervet, és az alapján kérdezz, ez így túl sok, illetve más szempontból túl kevés.
Mit csináltál eddig?
Miben akadtál el?

"feltettem egy 9.3-as verziót a 6-os számú gép helyére"
"a hatos pedig csak a hálózatot" (látja)
"A telepítés után az internet kapcsolatot gond nélkül felismerte frissítette is magát minden probléma nélkül"

bocsesz:
a 4-es gép az amelyik csak a hálózatot látja, az ötös meg csak a netet, és ez nem is látszik a többi gép számára sem(tehát az ötös számú)

" őszintén szólva nem nagyon vagyok otthon hálózati szinten."

Hát igy nehéz lesz!

A printserver smb-n ("windows nyomtatómegosztás") vagy IPP-n keresztül osztja a nyomtatókat?
A Canon nyomtató nem fog menni, hacsak nem veszed meg ($$$) a Linuxos drivert (TurboPrint).

A router és a switch teljes vagy célgépek? Milyen OS fut rajtuk? Ha célgép, fölös hozzányúlni, ha win->lin váltás lesz rajtuk, akkor "trükkök" = iptables.

Biztos nem nagy falat ez neked? Éles munka, ~0 tudással a fórumra támaszkodva?? Csináltál már ilyet egyátalán? Ismered a programokat amiket használnod kell? Nem úgy hogy "SuSE Linux" hanem hogy CUPS, iptables, route, stb BÁRMILYEN környezetben...
A postodból nem derül ki, legfeljebb az, hogy fogalmad nincs, mit kéne csinálni...

Én a helyedben nem állnék neki.
Tanulj még, hidd el jobban jársz.
Tudást ne így élesben szerezz, mert elreszeled magad hosszú időre ha nem sikerül.

"Annyit azt hiszem el kell mondanom, hogy őszintén szólva nem nagyon vagyok otthon hálózati szinten. Nem kis motiváló tényező volt az, hogy ezt a "projektet" végigvive sok tudást magamévá tegyek, linux és hálózat témában."

Hááááááááááááát...
Szerintem egy ilyen feladat azért komolyabb ismereteket igényel.
A probléma ott van, hogy rengeteg mindenen lehet eltaknyolni.
Pl. itt van mindjárt, hogy a SuSe disztró ilyen érdekes felépítésű.
Jópár konfigfájl máshol van, mint a többiben.
Ugye, neki van a YasT telepítője, azzal azért akár egyszerű is lehet a dolog.
Ha jól látom, akkor a hálózati fantasztikum részével nem lesz gond, elméletileg a router megcsinál mindent (netmegosztás, firewalling, dhcp).
Ami necces lehet, az a printszerver dolog.
Bár én egyáltalán nem értek a nyomtatáshoz linux alatt (máshol se), ez lehet, hogy okozni fog 1 kis fejtörést.
A Win hálózat elérése is izgis lehet (samba) , bár erre van rengeteg jó doksi + könyv is, ezzel nem lehet gond, talán a nyomtatás is menni fog innen.
Ha minden szoftver megvan a SuSéban, ami kellhet, akkor jó, ha valami speckó igény is van, olyan, amit nem tudsz netről telepíteni, hanem neked kell lefordítani, telepíteni, az már lényegesen rizikósabb.
Egy ilyenen pl. buk6 akármilyen tág 6áridő is.
Szerintem a csak 7végi foglalkozás kevés lesz hozzá.

A tisztelt volt kolega lehet, hogy jelszót állított be a routerre, ha csak annyit akarsz csinálni, amennyit leírtál, akkor nem kell hozzányúlni, ha mégis kireseteled, akkor valószínűleg a jelenlegi beállítások is elvesznek, ami lehet, hogy nem szerencsés.

Én az UHU 1.1.1-et szoktam ajánlani kezdőknek, SuSe, Fedora, ilyesmi abszolút kilőve, UHU-ba van minden, +ba magyar és egész tűrhetően működik is.
Bár, ha irodába lesz, akkor gondolom kelleni fog pl OpenOffice, abból is a legújabb, ekkor ugye nem a legjobb ez (vagy talán 1.2).

Sok doksiolvasást látok...

petykooo

Megcsinálom neked 3 óra alatt.
Ha nem értesz a hálózatokhoz, hozzá se kezdj.

Ami elől menekülnek, az után szaladnak.

Hat eleg durva hogy elvallalsz egy melot es nem is ertesz hozza.
Ezt kis hazankban szelhamoskodasnak hivjak.

Remelem kibasz az ugyfeled es a melot egy arra melto ember/ceg kapja meg.

tudod hány ilyen "rendszergazdát" ismerek :)

általában az ilyenek után szoktak minket megkérni, hogy rakjuk rendbe a hálózatot...

"hétvégén tudom csak csinálni" mivan ha hét közben van gebasz? akkor megmondod, hogy várjanak egy hetet mire történik valami? (ez természetesen az szerzőnek szól)

ahogy mások is írták igen veszélyes dolog élesben kísérletezni, főleg úgy hogy az ember az alapokkal sincs tisztában... általában több éves tapasztalat kell ahhoz sztem, hogy valaki éles rendszert üzemeltessen. főleg egy cégnél ahol fontos adatok, határidős munkák, egyebek vannak

ez nem egy otthoni hálózat, hogy felrakom, kipróbálom, aztán majd meglátom, ha nem megy akkor meg újratelepítem...

valószínű a cégnek vannak dos-os programjai is (általában könyvelő, bérszámfejtő, számlázó rendszerek, neadjisten saját fejlesztésű progik) azokkal mi lesz?

mi van ha egyszerűen csak nem tetszik nekik az Open Office felülete (ilyennek is találkoztam már)?

szóval ezt sztem jobban át kellett volna gondolni, és nem így belevágni...

már jóval tapasztaltabb szakemberek is buktak bele egy cég teljes linux-os átállításába, főleg desktop szinten...

én is remélem, mint az előttem szóló, hogy hamar kiderül, hogy nem értesz hozzá, és így nem okozol kárt senkinek :(

Megemlitenem, hogy 2002.04.xx ben tertem at linuxra. Napi 16h tanulas utan, 4 honappal kesobb atallitottam a cegem Linux-ra. Ekkor meg kis ceg voltunk, ma mar joval nagyobb (50 alkalmazott). Nalunk minden gepen linux van a szervertol-a webkameraig persze a desktopokon keresztul.

Osszefogllva: kurva sokat kellett tanulnom, hogy ezt meglepjem, de megerte, es eloszor tanltam majd kiserlteztem, aztan estem neki az eles rendszernek. Ha valaki migral, akkor joval tobbet kell tudnia a dolgokrol mint az latszolag szukseges, igyanis az 5 perces munkakbol lesznek az egy hetig is eltarto kihivasok :)

key,
ha a router egy szokványos DSL router, és a switch egy mezei nem konfigurálható párezer forintos kütyü, akkor nagyon sok dolgod nem lesz velük. Először is meg kell nézni, hogy a router DHCP szervere megy-e? Ha igen, a Linux telepítése után mennie kell az Internetnek is. (Ha nem tudsz a router konfigjába belenézni, akkor nézd meg, hogy a windozer gépeken hogy van beállítva a hálózat, a winipcfg-vel). Ha azok DHCP-n voltak, akkor itt se lesz gond. Ha fix IP-címük volt, akkor egyenként mindegyiknek állítsd be Linux alatt ugyanazt a címet, ami a windozer alatt volt. Két egyforma cím nem lehet a hálózatodban. Ügyelj az alhálózati maszk és az alapértelmezett átjáró címeinek beállítására.

Printer szerver: nézz körül az Interneten, és keress róla leírást. Sok IP nyomtatást támogató cucc (pl.: HP JetDirect) Linux alatt megy LPR-rel, de mindenképp nézz utána. Nekem pl. az SMC 7004ABR a Suse által erőltetett CUPS-ot nem komálja, LPR-rel megy. A HP4-gyel nem lesz gond, ezt minden Linx disztrib támogatja. A Canon viszont szívás, mint korábban vki jelezte, a Linux drivert nem dobják utánad.

Egyébként csatlakozom Oregon kartácshoz: ha hobbiból ezen tanulod meg a Linuxot meg a hálózatot, mert a faterod a cégvezető, és nem fáj nekik, ha elb#szol a háztól ezt-azt, hát csináld.

De úgy elvállalni hivatalosan egy munkát, hogy fogalmad sincs róla - hát ez gáz. A hozzáértésed gondolom, a windózos témában sem egetverö, mert írod, hogy az egyik gépen vki "kivakarta" az internet explorert, ezért "nem látja" az internetet a gép... Hát erre már hadd ne reagáljak. Akinek Win98 alatt ez a probléma kihívást jelent, az télleg maradjon a lövöldözős játékok telepítésénél.

Jahahah nemtok ense mast hozzaszolni mint a tobbiek feljebb, sokeszed volt elvallani, de mar nincs mit tenni, hataridon belul magadtol ha beleszakadsz se csinalod meg baratom.

Tudod mit mondok oreg, es ezt most fogadd meg:

Keress 1 embert aki nyomja sok eve linuxot (itt talalsz a portalon :))
vedd fel vele a kapcsolatot es valoszinuleg megcsinalja neked negyedannyi penzer mint amit kapnal erte, nembeszelve az idorol es teis jol fox jarni mer ellenkezo esetben ilyen forumokra valo irkalassal toltod majd a napjaid meg teped kifele a hajad es a vegen beegsz.

Az a legtisztább ha elmondod nekik szépen, hogy most, hogy jobban belelátsz a feladatba felsejlett előtted, hogy ez meghaladja a tudásodat. Jobban jársz ha visszalépsz, mintha beégsz és ezzel együtt beégeted a linuxot is. Nem árt tudnod pl, hogy nem tudsz mindent úgy megcsinálni mint egy windózos hálózaton. Alapvető probléma pl, hogy tutira lesznek olyan programjaik amik csak windózon mennek. A nyomtatás is gáz lehet, főleg a Canon nyomtatókkal. Ha központi authentikációt szeretnél, arra ott az LDAP, de az sem egy félórás történet. Javaslom, hogy a saját gépeden kísérletezz, ne élesben.

Ami elől menekülnek, az után szaladnak.

"tudod hány ilyen "rendszergazdát" ismerek :)

általában az ilyenek után szoktak minket megkérni, hogy rakjuk rendbe a hálózatot..."

En is ismerek egy parat :)

Windowsban konnyu wizardoskodni (varazsloskodni) csakhogy az olyan is. Szerintem szenvedjel vele egy nagyot. Routereknek szokott lenni webes configpanel, ha tudod az ipcimet akkor nmap portscant ra vagy tipusahoz manualt keress a gyartotol es reseteld es alap password visszaal. Jo tette hogy kiszedte az IE-t ... okos huzas :)
Dual bootnak semmi ertelme ... vagy Linux vagy wxxxxxs
Btw egyetertek a tobbiekkel ^^^

Hát ja! BÁr Windózerben se olyan könnyű wizardoskodni. Pl az a 17 gépes könyvvizsgáló és könyvelő iroda, ahol többek között adminolok, nos ott is volt egy szaki. ...mit ne mondjak. Ő is csinált egy fasza dózeres hálózatot. :(( ..szánalmas. Aztán amikor jött a váltás {én}még sajnos kikérték a véleményét, mondott is minden hülyeséget, elmagyarázta, hogy milyen hülye vagyok hozzá. Sajnos a szerver beszerzésnél és a hálózat kialakításánál még adtak is a véleményére így a hálózat messze nem olyan lett, mint szerettem volna, mivel kénytelen voltam kompromisszumokra a hülyeségei miatt. Aztán mivel nem tőle rendelték a szervert (mert hardveres szaki is volt ám:) megsértődött és lelépett. Na így lettem ott rendszergazda. Azóta eltelt 1,5 év nem volt leállás (csak áramszünetkor) és mindenki elégedett. ...ennyit a win wizardról.

Szóval az eredeti témához visszatérve: Szerintem sem szabad elvállalnod ilyen felkészültség mellett egy ilyen munkát. Viszont ha gondolod a PingIT reális pénzért elvégzi a teljes feladatot, illetve ha szükséges a továbbiakban az üzemeltetést is. Garanciával.

Üdv: M.

http://www.pingit.homelinux.org a megoldás.

A Canon nyomtatóval kapcsolatban jó hírem van: úgy tűnik van hozzá linuxos driver, méghozzá gyári.
A részleteket megtalálod itt:
http://www.linuxquestions.org/hcl/showproduct.php?product=1881

Mielőtt viszont bármibe belevágnál, mérd fel az ügyfél által használt szoftvereket/hardvereket, és azt, hogy linuxon használhatók-e, ill. van-e az ügyfélnek tetsző linuxos alternatívájuk.

A csak hétvégi ügyködés valószínűleg nem lesz elég. Bármikor bármivel elakadhatsz és napokat szívhatsz. És akkor az jön majd le az ügyfélnek, hogy hetekig semmi előrehaladás.
Úgyhogy én a helyedben először is azt biztosítanám, hogy bármikor kintről is hozzáférjek a hálózat gépeihez.

Amúgy a win98 + SuSe 9.3 (samba) kombináció lehet hogy nem a legnyerőbb: én egyszer találkoztam ilyennel (otthon) és konkrétan képtelen voltam beállítani, hogy a SuSe9.3 korrekten tudjon csatlakozni egy Win98 megosztásaihoz. Konzoli paranccsal lehetett csatolni/írni/olvasni őket, de a konqueror valamiért képtelen volt hozzájuk csatlakozni. Rengeteget tököltem ezzel, és végül feladtam és maradtam a konzoli becsatolásnál. Pedig nem vagyok éppen kezdő: 5 éve egyedül viszek egy 60 gépes vegyes (FreeBSD-k szerverek + Win98/winXP/linux kliensek) céges hálózatot.

Tisztán unix(-szerű FreeBSD(samba) + linux(samba)) kombinációval viszont sosem volt ilyen gondom.
A hálózati gondokkal kapcsolatban: először élénk pingelgetéssel győződj meg arról, hogy a többi gép látható.
Majd a linux samba kliensén állítsd be ugyanazt a munkacsoportot, amit a Windows-ok használnak.
Ezután már ip címmel el kell tudnod érni a Windows-os gépek megosztásait.
A gépnévvel eléréshez sajnos nem tudok ötleteket adni, mert az én praxisomban csak fix ip címes hálózatok fordultak elő, nálad pedig valószínűleg inkább dhcp lehet, amihez nem értek.

Mindenesetre sok sikert.

Várjátok már meg amíg válaszol, ne itéljétek halálra távollétében.

Szerintem se azokat a válaszokat kéne beírogatni, hogy hozzá se kezdj.
Mit jelent, hogy tapasztalt? Ő csak annyit írt, hogy hálózatosan nem csinálta.
Talán elöbb esélyt kéne adni, hogy hátha sikerül. Eleve, ahogy hozzá fogot az már biztató, hisz nem úgy kezdett hozzá mint "ismert rendszergazda", hogy ledarálta az összes gépet, hanem egy új gépen tesztelgeti a rendszert.Tényleg így lehet tanulni. Én úgy érzem, hogy pár emberke szégyelhetné magát, hogy eleve ilyen nagatívan áll hozzá. Tisztelet akik tényleg probálnak segíteni neki.

No akkor szeretnék helyretenni egy-két félreértést:
Ahogyan már valaki említette: az illető nem az apám, de majdnem.
Ezt a melót nem úgy vállaltam el, ahogyan sokan közületek gondolják, tehát nem szerződéssel. Egy megbeszélés keretében ami annyit foglalt magába, hogy ha nyári szünetben lesz kész, akkor akkor lesz kész. Ha öt évig elszüttyögtek a mostani rendszerrel, akkor kibírják még ezt a pár hónapot. Vagyis igazából se határidő, se kötelezettség se semmi. Még pénzt sem kérek érte egyedül abban van felelősségem, hogy ne csesszek-el semmit, amíg véglegesre meg nem tudom csinálni az egészet, de azért akkora láma nem vagyok még ha ez egyesek számára annyira hihetetlen is.

Szóval amit említettem azt kipróbáltam, vagyis kikapcsoltam a susén a tűzfalat, és csodák-csodája minden gépet látott a hálón, és minden egyes megosztást el tudott érni(kivéve a már említett 5-ös internetes gépet).Tehát a hálózati résszel úgy néz ki nem lesz probléma.

Egyébként a router
egy ilyen: http://www.dlink.com/products/?sec=0&pid=62 cucc

a switch: http://www.price.ro/preturi_rubytech_sh-8008ap_12371.htm ilyen(a gyártó honlapján nem találtam az "AP"-s típust, csak az "RP"-st)

a printserver: http://www.e-tech.nu/Product_Detail.php?prodtitle=&SET_ID=1158&GET_LANG…

Egyébként köszönök minden segítő szándékú hozzászólást, és megkérek mindenkit, hogy ha éppen csak napi dühét szeretné kiadni és nem tud érdemben hozzászólni, akkor ne is szóljon!

Van itt egy tök jó topik a hupon az a címe, hogy kit utálok ma!:-)

jelige:Flame-erek kíméljenek!:-)

Üdv: key

Ehhez a printszerverhez én sem értek, de ahozz hogy működjön, kell valamilyen drivert találni linuxhoz. Nekem HP-s printszervereim vannak,ezeknél kell telepíteni drivert és manager programot a hálózatos használathoz, bár beállításainál láttam rá lehetőséget, hogy közvetlenül ráküldjem az anyagot, de akkor nincs nyomtatási sor, ami hálózatnál szükséges. Ezt a linux szerveren kell megoldani, vagy minden egyes kliens gépen létrehozzni egy sort, de akkor nem tudod befolyásolni központilag a nyomtatást. Eddig egy noname printszervert telepítettem, ott is kellett programot telepíteni a kliensekre, de ott nem volt központi managment.
Ha van rá lehetőség én mindenképp ajánlanám, hogy a broadband routerről szed le azt a 3 gépet. Inkább még egy hub. A router után érdemes lenne berakni egy tűzfalgépet(ezen lehetne proxy,iptables,viruskergető,egyéb), mivel ezek a routerek elég tömegtermékek és ezért nem lehet velük olyan finoman szűrni.
Pl. náluk van ipsec kapcsolat egy szerverrel és csak akkor működnek ezen keresztül bizonyos progik, ha le van kapcsolva a router tűzfal funkciója, mivel állandó DOS támadásnak fogja fel a router az ezen átmenő csomagokat.
A sarkalatos pont, hogy a printszerverhez van-e linuxos driver, vagy olyan progi ami tudja kezelni ezt a szervert.

Egyes nagytudasu (sic) tudalekosok figyelmet felhivnam hogy a printerserverhez nem driver hanem protokoll szinten pofazunk, ergo amit a nativ driver kikopott adatot azt XZY protokollal eljuttatjuk a printserver arcaba hogy az majd odaadja a printernek. ergo a ha a nyomtatohoz van driver, a tobbi menni fog. Ezek a taivani csodak bsd lpr vagy IPP protokollal szoktak tudni kommunikalni, lpr az elterjedtebb, queue name az pedig lp vagy auto

tovabba 5gepes irodai halozatba nem szokas portsecurityt tudo agyon managelheto switchet tenni - ezzel se lesz gond. router login adatai meg frankon sniffelhetok majd ha szukseges reset utan ujra begyepalhatoak.

Ha van rá lehetőség én mindenképp ajánlanám, hogy a broadband routerről szed le azt a 3 gépet. Inkább még egy hub. A router után érdemes lenne berakni egy tűzfalgépet(ezen lehetne proxy,iptables,viruskergető,egyéb), mivel ezek a routerek elég tömegtermékek és ezért nem lehet velük olyan finoman szűrni.

Raer az majd a kovetkezo korben :-)

http://www.dlink.com/images/products/DI-604/DI-604_main.gif
"Share data and Internet access while protecting your computer from hackers" -> na aki ezt a szöveget írta, azt tényleg védeni kéne a hackerektől... A végén még meglincselik :D

Printserver: "Supports TCP/IP, IPX, AppleTalk, NetBeui, LPR buit-in, Internet Printing Protocol (IPP) support" -> IPP-t tud, tehát CUPS-szal nem lesz gáz, csak jó drivert használj (Canonhoz linkeltek, HPhoz HPIJS).

A switchet és a routert nem kell birizgálni. Tulajdonképpen ezek után már tényleg csak az alap Linux+nyomtatódriver install van hátra... Nem nagy cucc. Azt hittem, a router egy teljes gép, és arra is Linux kéne.

Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit válaszolsz a hozzászólásokra!
Én magam 10 éve nyomom a linuxot. Pontosan így kezdtem mint te. Megkértek, hogy rakjak össze egy webszervert levelezéssel, mysqllel.
Két hónapig izzadtam, de kész lett. Most már megcsinálnám pár óra alatt, de azt megtanultam, hogy nem lehet máshogy. Csinálni kell, szívvel-lélekkel.
btw: Linus Torvardsnak sem javasolta az egyetemi tanára, hogy belekezdjen a linux kernel fejlesztésébe, oszt mi lett belőle.....

Egyébként a suse szerintem nem a legjobb választás, sok mindent elrejt előled.

Ami elől menekülnek, az után szaladnak.

Szerintem jó választás. A lindows után talán ez a legfelhasználóbarátabb terjesztés. Persze, elfogult vagyok, mivel végül én is ennék maradtam :)
Tény, nem annyira tűnik profinak, mint egy debian v. gentoo, de stabil és kifejezetten ilyen kis cégeknek szánták.
Miket rejt el?

Willow:
"Én úgy érzem, hogy pár emberke szégyelhetné magát, hogy eleve ilyen nagatívan áll hozzá."

Senki se ugy kezte hogy mindent tudott, teljesen igazad van. De itt elso korben ugy nezett ki a dolog hogy komoly melo van de kesobb kiderult hogy van ideje tanulgatni.

Elore szolok, hogy csak a hszek felet volt turelmem vegigolvasni.
Ahogy kivettem szavaidbol, a halozat igy nez ki:

desktopok --> router --> net

Ennel tobb infora lenne szukseg a segitseghez. Vhol valoban el kell kezdeni, de nem kezdo szinten, hardcore linux guruk is tudnak napokat szopni desktopos problemakkal, nemhogy kezdok. A halozati nyomtatasrol nem is beszelve, ami finoman szolva nem supportalt linux alatt.

Szoval, plz:
- mi pontosan a halozat felepetese? (fizikai felepites, futo szolgaltatasok, mailserver, fileserver(pl. nfs, samba?), stb.) (flexibilis?)
- mit szeretnel megvalositani? miket kertek, hogy mukodjenek? Nyomtatok, scannerek, webcamok, stb?
- hany user es hany gep van?
- melyik geprol mit kene elerni? melyiket mire szeretnetek hasznalni?
- es vegul... pusztan azert irok, hogy a minimal tudasoddal ellentetben sikeruljon egy mukodo rendszert osszehoznod, es ne egj be, bar mar a pocsom tele van a kontarokkal. Elore szolok, hogy valszeg sok rtfm es egyebek lesznek a segitsegek kozt, es elobb probalkozz a megoldassal, es utana kerdezz.

D.

" IPP-t tud, tehát CUPS-szal nem lesz gáz, csak jó drivert használj (Canonhoz linkeltek, HPhoz HPIJS)."

Driver?
IPP-hez?
Nem kell a nyomtatót a kliensre telepiteni!
Ha http://localhost:631 látható a nyomtató,
akkor semmi további teendő nincs!
Csak nyomtatni,nyomtatni,nyomtatni,nyomtatni,nyomtatni,nyomtatni,....