FreeDarwin PreRelease 1

 ( trey | 2006. március 16., csütörtök - 18:46 )

Útjára indult egy projekt FreeDarwin néven, amelynek célja egy teljesen BSD-szerű operációs rendszer létrehozása az Apple Darwin alapján. A FreeDarwin a NetBSD pgksrc csomagrendszerét használja.

Indításként megjelent a FreeDarwin PreRelease 1-es kiadása. A projekt egyik fő célja, hogy lecserélje a Darwin driver-eket és OS alkotórészeket BSD licencű megfelelőire.

A projekt honlapja itt. A PR1-es ISO szintén a honlapról kiindulva tölthető le.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A BSD is hasonló utat jár be, mint a Linux. Lesz belőle kismillió disztribúció.Alternatíva, szabadság: ez a fejlődés lehetősége.

A Darwin és a BSD-k valóban közeli rokonok.

Ráadásul ahogy nézem mind a FreeBSD, NetBSD és OpenBSD is támogatja a PowerPC-t, meg ott az OpenDarwin meg GNU/Darwin, szóval nem teljesen értem a projekt célkitűzéseit, persze ettől még idővel lehet belőle valami jó. Bár szvsz a FreeDarwinos fejlesztőknek célszerűbb lenne a már meglévő projektek valamelyikéhez csapódniuk, nem kéne a nulláról indulni, gyorsabban érhetnének el eredményt. Vagy egy code fork is célravezetőb lenne. Bár az egységes "unix" sosem fog megvalósulni, tulajdonképpen mindegy, hogy eggyel több, vagy kevesebb. :)

Ez olyan szép mikor így valaki megmondja, hogy kinek mit kéne szabadidejében csinálni...

Odatettem, hogy szvsz. Meg odatettem, hogy ettől még lehet belőle valami, de ezt leszámítva én speciel úgy gondolom, hogy hülyeség, hogy ilyen pár tagú kis közösségek indítanak új projekteket, ráadásul olyan célokkal, amik nem indokolnák egy teljesen új projekt létrejöttét. De mint írtam ez az *én* szuverén véleményem, nem értem mire föl a kötekedés.

Nem igazán kötekedni akart SZVSZ(!) a hozzászóló. Csupán kifejtette abbéli nézetét, hogy az opensource világban az emberek nagyon soxor a saját szórakoztatásuk miatt fejlesztgetnek. Ez a hobbijuk. És ha az a hobbi olyat produkál ami nekünk is jó, hát isten hozta. Ha meg nem, akkor legfeljebb gyakoroltak egy kis programozást. Egyébként meg alkotni öröm! Tehát semminek sem kell indokolnia egy új projekt létrejöttét, egyedül annak a szándéknak, hogy emberek önkifejezésként valamit létre akarnak hozni. A programozás is már egyfajta művészet, önkifejezés. Mi lenne, ha annakidején azt mondják pl Michelangelonak, hogy "ne görcsölj öreg, már egy csomó plafon tele van festve...", vagy Mozartnak, hogy "f@szt zörögsz öcsi, tele vagyunk zenedarabokkal...". szvsz ez ugyanaz a kategória. Én minden új kezdeményezésnek örülök, főleg ha végig is tudják vinni egy minimum használható rendszer megalkotásáig. Az ilyen emberek viszik előre a világot.

Ott a két pont!
Teljesen egyetértek.
A "ne görcsölj öreg, már egy csomó plafon tele van festve...", pedig nagyon tetszett.
Szvsz valaki biztos mondta neki, persze a korhoz illő stilusban.

Hát, ha így nézzük a dolgot, akkor ezzel én is egyet értek. :)