Kernel crypto api használata

 ( nzmark | 2006. március 5., vasárnap - 12:38 )

Tudna nekem segíteni valaki, hogy C-ben hogyan lehet a kernel crypto api -t használni?
pl. van egy szövegem és azt aes -sel szeretném titkosítani. lehet ilyet a crypto api -val?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szerintem okosabb dolog openssl-t használni, ha már crypto api kell. A kernel crypto api AFAIK IPsec meg hasonlók miatt készült. Ha openssl-t használsz, akkor esetleg más platformon is futhat a programod.

nekem a crypto api -ban lévő cryptográfiai algoritmusok kellenek. a lényeg az, hogy egy olyan programot kell írjak ami egy adott szöveget többféle algoritmussal is képes kódolni. pl ugyanazt a szöveget aes,des,3des,blowfish... tehát nekem arra kéne, hogy C-ben vagy egy string amit ezekkel lekódolok, majd a végtermékről egy összehasonlító elemzést készítek. pl futási idő, méret...
(szakdolgozathoz lesz) nem akarok semmi komolyat, csak használni akarom a már megírt algoritmusokat egy adatblokk kódolására. gondolom erre való ez a kernel api. vagy nem? leginkább valami példa kellene, amiben látom, hogyan kell meghívni, hogy működjön.

Erre ott van a normál crypt eljárás, aminél DES, 3DES, MD5 és SHA1 már simán megvan szvsz. Egyébként pedig szedj le egy valami BSD forrást és használd a cuccokat és van rendesen dokumentáció is mindenhez.

A kernel-API nem erre van. Az a kernel-szintű dolgokhoz, azaz IPSec, cryptofs és társaihoz használatos. Az OpenSSL-hez meg van doksi, bár nem túl sok, de pl. a http://www.openssl.org/docs/crypto/crypto.html oldalról indulva szépen megtalálhatod a fontosabb dolgokat.

Szia! Megnéztem az openssl-t és igazad van, abban benne vannak a cuccok amik nekem kellenek. De ehhez sincs semmi dokumentáció, hogy hogyan kell használni, a header-ekből meg igen nehéz kisilabizálni, hogy mi micsoda. esetleg tud valaki példaprogramot openssl-el megvalósított AES kódolásra? mondjuk beolvas egy fájlt, vagy szöveget az stdin-ről, lekódolja, majd vissza.