Az Apple új, széles touchpad elképzelése

 ( trey | 2006. március 4., szombat - 11:17 )

Az Apple azon töri a fejét, hogy notebookjaira a jövőben egy a megszokottól teljesen eltérő touchpad megoldást építsen. Ehhez már 2004. augusztus 25-én megkezdte az előkészületeket, és benyújtotta a szabadalmi kérelmet az illetékes amerikai hivatalba. A US Patent & Trademark Office március 2-án tette elérhetővé a részleteket.

Az Apple újítása számos ponton hozna változást a napjainkban használt touchpad megoldásokban. A notebook felhasználó kezeit több szenzor is követné, és nem csak a felhasználó ujjai, hanem tenyere is résztvenne az "irányításban".

Nem csak a megszokott középső "érintőpad" (a fenti képen a 244-es terület) kerülne beépítésre, hanem azt kiterjesztve mindkét tenyér alá is érzékelő kerülne (242-es és 246-os terület). Továbbá egy vékonyabb és hosszabb érzékelő kerülne beépítésre a touchpad és a billentyűzet (240) közé.

Egy másik megvalósítás:

Szintén széles touchpad (524) kombinálva egy másik szenzorral (545), amely a kijelző keretébe építve érzékeli a kezek helyzetét.

További elképzelések számos képpel a Macsimumnews oldalán.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az otlet nem rossz. Kerdes, hogy a hozzavalo szoftver is a patentgyarba keszul-e?
---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Kérem vissza a pöcökegeret!

--
Az élet harc. Délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal.

Szerintem még mindig az a nyerő. Vegyél thinkad r50e-t, azon az van.:)

Jelentem, en is R50e-re gyujtok, mert azt a nyomi pockot ugy megszoktam a Compaq Armada 7800-ban... ;-) A tapipadot meg a budos eletbe se... pedig a ceges gepeken gyakorolhatom, de akkor mar inkabb optikus eger.

Ja meg annyi, hogy a kikapcsolhatatlan tapipad meg nagyon zavar gepeles kozben, mer folyton elmaszik az eger...

Jó kis gép az az R50e, nem fogod megbánni. Egyetlen baja, hogy randa. De hosszú távon az számít a legkevésbé.

Szerintem meg szép :-)

http://www.notebook.hu/notebook/lenovo/tpr/ibm_r50e_noos

--
Az élet harc. Délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal.

Szerintem is szep. Anno a kocka Ericssonokat is szerettem.

van ez így, nekem nem tetszik. azért nem vett a faterom ibm laptopot, mert kipróbálta azt a fura egeret, de nem jött be neki, azt sem tudta hogy kell használni (meg sztem egyébként is elég rondák az ibm laptopok, böá). persze vett normális egeret végül, mert a normál touchpad-et is kényelmetlennek ítélte :)

Ez engem is rettenetesen zavar! Létezik valamilyen megoldás a kikapcsolására szoftveresen Linux alatt? Úgy kellene kikapcsolni, hogy az USB-és egér ne haljon meg vele együtt!

--
sirkalmi

vegyel olyan notebookot, amin van ilyen kikapcsolo gomb az eger folott.

Ha X alatt nem toltod be a 'synaptics' drivert?
Vagy egyszeruen csak az usb-s mouse-t lovod be az X11 configjaba..

ha synaptics touchpadet hasznalsz
xorg.conf-ban synaptics drivernek (InputDevice section) beirod ezt:
Option "SHMConfig" "true"

ha ez megvan igy lehet kikapcsolni:
$ synclient TouchpadOff=1

"Kérem vissza a pöcökegeret!"

1.) Ott a pont! Én R50e-t használok, a harmadik generációs trackpoint egy nagyon ügyes mobil megoldás. Nem zsírosodik és nem kell neki sok hely. Meg egyébként is a billentyüzet a fontos, nem pedig kattintgatás.

2.) Hogyan fog egy ilyen multi-touchpades cucc kinézni?
[] otromba
[] otromba
[] hol lehet thinkpadet venni?

A Dell Latitude sorozat gépein is van pöcökegér. És annak még folytatása is lesz, nem megy át dzsunkahorrorba mint az IBM.

Jaja, csak touchpadet meg ne lassak. Most egy Portege-t nyuzok, de a Toshiba eldontotte helyettem, a kovetkezo gepem egy Thinkpad x sorozatu gep lesz...

probaltad mar a synaptics touch padet ?
az szerintem kenyelmes megoldas ;)
..
tudod az amikor a touchpad egy resze scroll bar
es cserebe kikepcsolhato ha nem kell
nekem a hp nx7010-esemen bevalt

Hat en a magam reszerol ki nem allhatom a tacspadod. Hasznalhatatlan, pontatlan, lassu, nehezkes, Usb mini mouse a tuti

Használt itt valaki valaha is ilyet?
Én nagyon szerettem a megoldást: a képen sajna pont a touchpad linkje nem él, de a lényege az volt, hogy a touchpad (a billentyűzet fölött, az a nagy, kék pöttyökkel határolt izé) felülete megfelelt a képernyő egészének (mint egy mai tabletnél).
Aztán a megoldás el is süllyedt 16 éve, az érintőképernyő meg nem jött eléggé divatba...

1, drága?
2, maszatos lesz tőle a képernyő?

Amúgy én, szemben az itt olvasható nagy átlaggal, szeretem használni a touchpad-et, ellenben sose használom azt a csiklót a billentyűzet közepén. Szóval izlések és...

Ave, Saabi.

Egyetlen bajom van a tapipaddal, megpedig az, hogy egy ido utan hihetetlen mod iritalja az ujjamat. Annyira, hogy inkabb tabbal meg minden lehetseges billentyuvel maszkalok, csak ne kelljen hasznalni.

Egy: Amit az Apple talal ki, altalaban egesz emberkozeli szokott lenni. Hulyeseget nem szabadalmaztatnak.

Ketto: Engem a notebook erintesekor leginkabb a kibocsatott ho szokott zavarni, pl az altalaban bal kez fele kifujt forro levego. Dolgoztam regebben Gericommal (a 'kalap szar' szinonimaja), annal a gep teteje folyton atmelegedett az 1.7-es Celeron (Willamette-M) folott.

Harom: Nekem egy olyan megoldas tetszene, ahol nem kellene muanyagdarabokat nyomogatni: a klaviatura touchpad-szeruen mukodne, az egeret meg pl ugy lehetne helyettesiteni, hogy az ember gesztusait erzekelne valami. Vagy pl egy olyan megoldas, ahol 1 db beviteli eszkozzel lehetne dolgozni. Sajnos az egerrol nem lehet lemondani (rajzolas, elszort linkek a bongeszoben stb).

Negy: Thinkpad rulez...

Vagy 10 éve láttam egy olyan egeret ami mint egy gyűrű volt az ujjadra húzva. A monitoron egy kereten 3 pontban érzékelte az elmozdulást. Ez egész frankó volt. Tényleg lehetett mutogatni vele.
Azóta sem láttam ilyet.

--
Az élet harc. Délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal.

Volt valami olyan próbálkozás anno, hogy egy kamera segítségével próbálták követni azt, hogy a felhasználó szeme épp hova néz és az alapján mozgatták az egér kurzort. Az is elgondolkoztató... :)

csak az a fejtol lefele lebenultaknak volt kitalalva

Szóval az átlagos informatikusnak.

lol

Amennyiben sikerülne egy ütős GUI-t csinálni valamelyik oprendszerre ehhez, akkor azt hiszem hogy a legtöbb célra ennél tökéletesebb beviteli eszközt nehezen tudnék elképzelni -> http://mrl.nyu.edu/~jhan/ftirtouch/
Remélem mielőbb piacra kerül.