qwerty-qwertz probléma

 ( akovacs | 2006. március 3., péntek - 10:50 )

A probléma leírása: magyar qwerty billentyűzetet használok ill. szeretnék használni. Ez ment is csodásan, egészen addig, amig Debian testing update le nem cserélte a teljes X-et + KDE-t a gépemen. Ez volt kb. két-három hete, azóta ha egy alkalmazásban átváltok hu qwerty-re aztán átváltok egy másik alkalmazásra, majd ott csinálok egy us-hu oda-vissza váltást és visszatérek az eredeti alkalmazáshoz, akkor a qwerty kiosztásból qwertz lesz... Több dolgot nézegettem már, de sajnos semmi megoldást nem találtam, google-vel sem. Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni, mert az őrületbe kerget a probléma. Előre is köszi.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Erre mit mond?

# setxkbmap -model acpi -layout hu_qwerty -variant basic

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

"Error loading new keyboard description"

X logjaban, amit alapbol a konzolra nyom ki, mi van?

Éppen ez az: semmi, sőt az .xsession-errors-ban sincsen semmi.

A "setxkbmap -model acpi -layout hu_qwerty -variant basic" parancsra ezt írja a Xorg.log-ba: "(EE) Error loading keymap /usr/X11R6/lib/X11/xkb/compiled/server-0.xkm"

Azt nem írtam, hogy a billentyűzetkiosztás "Global"-ra van állítva, akkor minden OK (ez így logikus is), ha "Application" v. "Window", akkor már nem jó.

no ez mar valami. nekem ez a tunet akkor jelentkezett, amikor a /var-ban a megfelelo X-nek valo konyvtar nem volt mindenkinek irhato, igy az egyszeri juzer altal inditott X nem tudta letrehozni az idoleges map filet. (anno aszem a /var/lib/xkb volt az)

Tettem a /var/lib/xkb könyvtárra egy írási jogot minden usernek. Semmi. A KDE egyébként a /tmp/kde-{username}/ könyvtárban hoz létre .xkm (hu.xkm, us.xkm, stb.) file-okat. Viszont ezt a könyvtárat van joga írni az X-et futtató felhasználónak.

azt hiszem az X logja nem ir ki feltetlenul minden informaciot, tudja valaki, hogy a
# startx &2>1 > logfile
tobb mindent ir-e ki, mint ami az X.org.log-ban benne lesz? ugy gondolom igen, de nem vagyok benne biztos. Azert fontos ez, mert amikor en probaltam rajonni, hogy mi a baj, akkor ebben permission problemara panaszkodott. Hatha nalad masra panaszkodik. De sajnos mas otletem nincs :(

Most cseszegettem en is az enyemet es mar nalam is ezt csinalja. :DD

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Hi!

Próbáljátok ki ezt: 152.66.211.5/biki , nekem mindig segített az ilyen godnjaimon - bár leginkább hunglisht használok, azt meg nem támogatja, de a fenti problémára szerintem jó lesz.

Vigyázzatok! A legutóbbi Xorg alatt nincs hu_qwerty! Nálazm ez van:

Option "XkbLayout" "hu"
Option "XkbVariant" "101_qwerty_comma_dead"

Ez igy muxik rendesen, de ha a
Option "XkbLayout" "us,hu"
formaciot hasznalom, akkor megint y lesz a z es z az y...

Kombináld össze a kettőt:
Option "XkbLayout" "us,hu"
Option "XkbVariant" ",101_qwerty_comma_dead"

Ahha! Erre nem gondoltam... Muxik jol, thx!

Ez a hiba a KDE kxkb-ben van, én is szívtam ezzel a 3.5.1-es verzióban. előtte a 3.4.1-ben is jól működött, de a 3.5.2-ben kijavították, most minden szuper.
(gentoo)

A hiba valamelyik Xorg csomagban van, úgy látszik az még nem ment át a testing-be. Nekem ez Gnome alatt volt, tehát biztosan nem KDE hiba. Maga a Gnome panaszkodott is, hogy baj van az Xorg-al alatta.
Megoldás lehet, ha az unstable-ből upgrade-eled az Xorg-ot vagy vársz amíg át nem ér a testing-be teljesen.

Nálam meg gnóm nincs és az xorg nem frissült már egy éve...