Úgy érted a Linux nem elég cool már?

Címkék

Egy érdekes és gondolatébresztő cikk jelent meg a napokban, amely arra próbál rámutatni, hogy mennyire értelmetlenek a napjainkban oly gyakori Linux vs. BSD flame-ek. A cikk szerzője szerint azon kívül, hogy nincs értelme az ilyen flame-eknek, még károsak is. Ráadásul mindkét fél számára.

A cikkben sorba veszi az író a BSD-sek részéről gyakran elhangzó vádakat (származás / családfa, "a Linux majdnem olyan rossz, mint a Windows", a Linuxnak "elhízott" a kódja, stb.) és arra próbál rámutatni, hogy ezek a "vádak" mennyire feleslegesek.

A cikk itt.

Hozzászólások

What some will call "bloated code" has another name you may not have heard in a while: hardware support.

Jó kis cikk.

--
Az élet harc. Délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal.

Ez rossz kifogas. Attol hogy tobb hardware-t tamogat valami attol meg nem kell bloatnak lennie.


What makes the whole Linux versus BSD argument the most frustrating for me is that so many of us are still operating under the naive assumption that we are all on the same side.

Milyen igaz. A Linuxosok a GPL oldalon vannak a BSD-sek pedig a BSD license oldalon. Es ez igy van jol. Aki olyan naiv hogy maskepp hitte az meg is erdemli. Szerintem elegge egyertlmu hogy a normalisabb BSD projectek mennyire elutasitjak a GPL -t.


Most software that runs on BSD will run on Linux and vice-versa, so what's the big deal?

Kiveve hogyha a linuxon kodolo draga fejleszto beleszarik a
portolhatosagba es linux-only dolgokat kezd el hasznalgatni.
Ez a masik iranyban nem nagyon szokott elofordulni.
Mert nalunk a minoseg is szamit...


Linux is almost as bad as Windows?

Rosszabb... 2 honapja inkabb felraktam egy Windows 2000 -t testverem
gepere mint akarmilyen user-friendly linuxot.

Most nem azert mondom mert en is egy senki vagyok de a ki a franc
ez a Rollie Hawk?!?! Ehhh.

"Milyen igaz. A Linuxosok a GPL oldalon vannak a BSD-sek pedig a BSD license oldalon. Es ez igy van jol. Aki olyan naiv hogy maskepp hitte az meg is erdemli. Szerintem elegge egyertlmu hogy a normalisabb BSD projectek mennyire elutasitjak a GPL -t."

Pedig milyen jo is lenne ha mind a UN*X oldalon lennenk.En szeretem magam ebben az iluzioban ringatni ;) Szerintem tok jo, hogy lehet tobb kernel kozul valogatni. Ha pedig a linux tenyleg annyira rossz, akkor egy ido utan csak ki fog szelektalodni. Survival of the fittest. :)

Nobody cares about your family tree, damnit

Itt akartam eloszor abbahagyni, mert nem csak hogy nincs tapasztalata, de:

Sure, BSD is based on Unix. You know what else is? Linux. And you know what else is? Just every other network-aware operating system around, to one degree or another.

.. meg beszel is a szaja hulyesegeket.

Erre én is kiváncsi volnék, mert így hirtelen csak a Novell Netware-e, a Digital VMS-e, a HP MPE-je, a Tandem NonStop Kernel-e és az IBM mainframe operációs rendszerei (OS{akárhány}) jutottak eszembe mint hálózatot használó, UNIX-októl eltérő, nem UNIX alapú operációs rendszerek.

Ave, Saabi.

Ez olyan, mintha egy turistafőzőt meg egy partygrill sütőt összehasonlítanánk. Mind a kettő marha jó, de *más*. A minigrillben nem tudunk lágytojást csinálni, a turistafőzőn soha nem tudsz (jó) flekkent sütni. Moreover, az egyikhez gáz kell, a másikhoz faszén. De mindkettőn lehet kaját csinálni, csak *mást.*
Kávéfőző/teafőző összehasonlítás: minkettőben serkentő italt főzünk, amit ráadásul (most of the time) megcukrozunk. De a kávé meg a tea nem ugyanaz ettől.

"mely arra próbál rámutatni, hogy mennyire értelmetlenek a napjainkban oly gyakori Linux vs. BSD flame-ek"
1. a flam-nek nem az a célja ,hogy értelme legyen.
2. az emberekben ösztönösen benne van, hogy az Ő cipője, autója, pc-je, mp3lejátszója, OS-e ne olyan legyen mint a többineknek. Legyen menőbb, egyedibb. Erre milliárdos ützletágak épülnek.
Ezért szerintem nem a flamnek, a cikknek nincs értelme.
Ráadásul olyan a szöveg mintha " nem igaz , hogy a barna nők coolabbak, mint a szőkék. Ennek a flamnek nincs értelme. Különösen mert a szőkék coolabbak mint a barnák" stílusban íródott volna.

Annó mi ezeket elneveztük egy haverral szakértőnek. Ezek lehetnek bármilyen területen, nem kell pont számtek. Csak jönnek és "szakértenek", aztán mindenki aki tényleg ért hozzá, nem érti hogy wtf. Ergo aki szintén nem ért hozzá azt hiszi, hogy aki jött az látott és győzött. :(

Egyébként több cuccal tapasztaltam, hogy BSD-n (konkrétan FreeBSD-n) eléggé "csökkentett módban" vagy megahekkelések után volt hajlandó menni.

A legutóbbi kedvencem az volt, hogy a Debian-os scponly csomag kissé fullossan megváltozott (igen stable-on belül) és erről kissé elfelejtett a csomag szólni. Az oké hogy "as is" módon kapjuk és max. szar, de talán nem ész nélkül kéne hegeszteni a .debeket.

Én nem vagyok szakértő, de: Szerintem egy program minőségét nem licensz határozza meg. Valamiért nekem mindig úgy tűnik, hogy a BSDk lemaradását egyes területen a licenszükkel akarják kompenzálni, "hogy az aztán a minőség záloga". Ezt én baromira kétlem. A 2 licensz pusztán a szabadság értelmezésében vitázik, és amire a cikk is rá akar mutatni, hogy ez a fajta hitvallási vita nem vezet semmire. Ha megnéz az ember egy linux terjesztést, vagy BSDt, akkor mind2ben vannak GPLes és BSD licenszes dolgok is, sőt Mozilla, Sun vagy egyéb más OSS licensz. Valamiért mindig a BSDseket látom habzani, és csak is a GPLlel szemben. És még mindig nem értem, hogy miért.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

Én kb. 4-5 évig használtam debian, redhat/fedora, suse, slackware linuxokat, a debian-t szerettem is, de aztán próbaképpen nekiálltam net/freebsd-vel is foglalkozni, ez volt 2 éve, azóta valahogy nem tudom mi van a linux világban nem nagyon követem, már egyszer itt a HUP-on emlitettem, hogy ez olyan mint, nasa spaceshuttle-ből átülni egy birodalmi csillagrombolóba....

Egyébként most vettem egy toshiba laptopot ati chipsettel, debian,fedora,suse b*szik egyáltalán a telepitésig is eljutni, freebsd6 lazán megy és minden integrált szir-szar-t felismer...érdekes.

Nekem a linux-al kapcsolatban mindig olyan bizonytalan érzésem van, nincs normális handbook, szabványos rendszer stb...itt reszelek, ott reszelek, patch ide, patch oda...grsec,selinux, mér nem jó a MAC,JAIL...

Life is a beauty but smells like shit....