Magyar metacsomagok a Debian telepítőjében

Címkék

Aki figyelemmel kíséri az ütemterv szerint még idén új kiadással jelentkező Debian fejlődését, az láthatja, hogy az új kiadástól a telepítő nyelvi metacsomagokat kínál fel.

Nos, tegnap éjjel hozzáadtam a megfelelő magyar metacsomagokat a telepítő rendszerhez.

Ezek a nyelvi metacsomagok a telepítő tasksel részében érhetők el, az etch kiadástól kezdve a telepítő itt kínálja majd fel a magyar környezethez megfelelő csomagokat.

Minden nyelvhez, így a magyarhoz is 2 csomag van.

Az egyik a hungarian, a másik pedig a hungarian-desktop.

Az első az alaprendszerhez, a második a grafikus munkakörnyezethez adja hozzá a szükséges csomagokat.

A csomagokat itt állítom össze:

http://svn.debian.org/wsvn/tasksel/trunk/tasks/hungarian
http://svn.debian.org/wsvn/tasksel/trunk/tasks/hungarian-desktop

Jó lenne, ha ezek a taskok minél jobban állnának össze, ezért arra kérlek Titeket, szóljatok hozzá az összeállításhoz, és bátran javasoljatok.

A megvitatás helye a

http://lists.debian.org/debian-l10n-hungarian

lista.

A jelenlegi állapot és tervek:

Az alapcsomagok között sajnos egyelőre nagyon kevés csomaggal rendelkezünk, fontos és jó csomag az ihungarian, de a dokumentációk között egyelőre csak a nagyon elavult manpages-hu található. Jó lenne más, info és egyéb dokumentációkat is fordítani illetve nagyon fontos lenne! fortunes-hu csomag elkészítése. Magyar disztribek, van ilyenetek? Úgy rémlik, van olyan magyar disztrib, amelyben van, kérlek, bármilyen kicsi is, adjátok hozzá most a Debian rendszerhez az arra szolgáló hibajegy küldésével.

A munkaasztal csomagok között már jobb a helyzet. Hozzáadtam a szükséges betűket és biztos, hogy ezekből lesz még sok. Fontos lenne a Thunderbird nyelvi csomag Debianba kerülése és más hiányok is vannak.

Kérek mindenkit, aki szeretne segíteni, iratkozzon fel a listára, ott részletesen meg tudjuk beszélni, milyen fordításokhoz kellene segítség. Előre is köszönöm, ott találkozunk, üdv: sas-guest

Hozzászólások

Jól rémlett, de nem voltam biztos, ezért nem akartam megnevezni a disztibet. Gábor, légyszíves, küldd fel a megfelelő hibajegyet a Debianba, és persze, gondolom az oly népszerű Ubuntuban is benne lehetne, szóval induljon el, számíthatok a segítségedre? Szerintem, ha beküldöd a hibajegyet és utána elforwardolot GCS-nek, ő biztos bevállalja a karbantartását, de bizots vagyok benne, hogy bármilyen más nagyar Debian karnantartó is, hiszen nem nagy munka, viszont a csomag fontos! Köszi előre is nagyon!

Telleg, a manpages magyaritassal mi tortent? Leallt teljesen?
Amit latok az tobb mint 4 eves :((

Anno leszedtem és visszaküldtem 3 vagy 4 man-oldal fordítását, de nem jelentek meg. Azóta változott-e a helyzet igazából nem tudom, de lassan praktikus lenne az LME ezzel foglalkozó csapatát macerálni, tekintettel arra, hogy az akkor lefordított man fájlok által segített programok is fejlődtek, netán még új opciók, paraméterek is létrejöttek.
Ha valaki úgy állna hozzá, hogy átnézné ezeket és esetleg az LME weboldalán / HUP weboldalán / bárhol máshol újraindítaná a dolgot, én spec. szívesen csatlakoznék az átnézőkhöz/fordítókhoz. Amennyire tudom, létezik howto a tldp oldalán is, tehát még a fordítás módjával sem kellene sokat vesződni.
S akkor a .po fájlokról még nem is emlékeztünk meg...

> Anno leszedtem és visszaküldtem 3 vagy 4 man-oldal fordítását, de nem > jelentek meg.

Hova? GCS, a karbantartó örömmel vár frissítéseket és biztos, hogy rögtön berkerül :-)

LME: Az LME-ben leginkább a Honosítás csoport asztala ez. Én is tagja vagyok, de más feladatokat végzek benne. Van még 1-2 aktív ember a csoportban, gyorsan meg tudjátok csinálni, ha csak 1 kicsit beindultok, én is segítek.

PO fájlok, melyekre gondolsz? Írj magánban @321.hu címemre !

Csúnya, rossz és gonosz leszek: nem tudom, ki foglalkozott vele anno, de némileg a végére lett normálisan megcsinálva, amikor bejegyzésre került, ki vette ki és mikor az adott man-fájlt.
De jó lenne elkezdeni újra (nekem is jó, ha használom az elsikkadni látszó angolom, a nagyon kezdőknek pedig nem árt, ha tudják, mit találnak meg adott programnál, s így tényleg el lehet küldeni az embereke, hogy olvasgassák a man-lapokat ;-))

A man page-ek karbantartását legutoljára én végeztem 1999 és 2001 között. Az LME honlapján volt erre infrastruktúra, és bár nem voltam LME-tag, ezt használhattam arra, hogy a fordításokat kiadjam. A beszedés e-mail útján történt. A dolognak az vetett véget, hogy az LME szerverének gazdátlansága és folyamatos átszervezése miatt háromszor törölték alólam nyilvántartási adatbázist. Kétszer helyreállítottam kézzel, harmadszor már nem. A dolog elhalt. Lezsírozva megvan nálam minden, pl. azok az angol verziók, amiknek a magyar fordítások megfelelnek - ez fog kelleni annak, aki komolyan gondolja a projekt felélesztését.

Ja, hát cca. azóta nem frissítette senki a manoldalakat :-)

mindenesetre ez a kiindulási pont:

http://ftp.debian.org/debian/pool/main/m/manpages/manpages_2.17.orig.ta…

Ez pedig a legutóbbi magyar állapot:

http://ftp.debian.org/debian/pool/main/m/manpages-hu/manpages-hu_200101…

Lehet kezdeni :-)