Debian csomag

Grenoble Debiant telepít iskoláiba

 ( trey | 2016. július 7., csütörtök - 12:23 )

A francia város, Grenoble tavaly indított egy kísérleti projektet, amelyben megvizsgálták a Linux használhatóságát a város iskoláiban. A pilot sikerén felbuzdulva most újabb 8 iskolát állítanak át teljes szabad / nyílt forrású megoldáscsomagra. A szervereken és klienseszközökön egyaránt Linuxot használnak. A kísérletet Ubuntu és Debian terjesztésekkel kezdték el, most Debiannal folytatják. A cél az, hogy 2018-ra a város összes iskoláját átállítsák. A város polgármester helyettese szerint a Debian nagyon stabil technológia.

Részletek az Európai Bizottság Joinup blogja egyik friss bejegyzésében.

Frissült az abevjava Debian tároló

 ( KAMI911 | 2013. január 14., hétfő - 23:00 )

A jelenleg üzemelő abevjava Debian tárolót a közeljövőben le szeretném cserélni az „abevjava-next” tárolóban elérhető új megoldásra. A tárolóhoz szükséges DEB csomagok előállításáról gondoskodó scriptet újraírtam: jobban, gyorsabban, megbízhatóbban működik. Ezt az abevjava-next tárolót szeretném publikus tesztelés alá vetni, bármelyik Debian csomagkezelő rendszerrel ellátott Linux-variáns alatt. A kedvtelésből fenntartott tároló új változata az eddigieknél sokkal több csomagot fogad be, mert nem csak a NAV által közreadott nyomtatványokat tartalmazza.

Mi a helyzet a Chromium-mal a Debian Squeeze-ben?

 ( trey | 2010. október 11., hétfő - 12:54 )

Korábban arról lehetett hallani, hogy a Debian dobja a nyílt forrású Chromium böngészőt a Debian Squeeze-ből. Stefano Zacchiroli - a jelenlegi Debian projektvezető - blogjában nemrég arról számolt be, hogy ismét benn van a Chromium a Squeeze-ben. Vajon ez azt jelenti, hogy a Debian fejlesztők túl gyakran meggondolják magukat? A részletek itt.

Képernyőképek a packages.debian.org-on

 ( trey | 2010. augusztus 22., vasárnap - 13:31 )

Az emberek gyakran szeretnék tudni egy-egy alkalmazás feltelepítése előtt, hogy az hogyan néz ki valójában. Ez az egyik oka annak, hogy Christoph Haas elindította a screenshots.debian.net szolgáltatást. A weboldalra a felhasználók feltölthetik kedvenc alkalmazásuk képernyőképét, mások pedig megtekinthetik azt.

Debian csomagok: AbevJava - Általános Nyomtatványkitöltő

 ( KAMI911 | 2010. március 19., péntek - 13:32 )

Ez a tároló az AbevJava, azaz az Általános Nyomtatványkitöltő Debian csomagkezelő rendszerhez használható csomagjait tartalmazza. Az alábbi lépéseket követve hozzáadhatja rendszeréhez a tárolót, amelyet így a rendszerbe épített csomagkezelővel kezelhet – telepíthet új csomagokat, frissíthet vagy távolíthat el régieket.

OpenKomodo (KomodoEdit) deb csomagok

 ( babo | 2010. március 11., csütörtök - 8:28 )

Letölthető az aktuális KomodoEdit "deb" csomagban. A 32 bites verzió innen, a 64 bites innen. A csomagokat a Mithrandir Kft (Váradi Gábor) készítette.

Február 15-én befejeződik a Debian 4.0 biztonsági támogatása

 ( trey | 2010. január 23., szombat - 14:42 )

Alexander Reichle-Schmehl arra figyelmeztet a debian-announce@ levlistán, hogy egy évvel a a Debian GNU/Linux 5.0 (kódnevén "lenny") kiadása, és majd' három évvel a Debian GNU/Linux 4.0 (kódnevén "etch") kiadása után az utóbbi disztribúció biztonsági támogatása február 15-én befejeződik. Ezen disztribúció felhasználóinak ajánlott mielőbb frissíteni. A bejelentés itt.

Debian csomag a Komodo Edit-ből

 ( babo | 2008. március 17., hétfő - 17:26 )

Váradi Gábor (Mithrandir Kft) készített deb csomagot a nyílt forrású, MPL, GPL és LGPL licencű Komodo Edit programból. Csomag letölthető innen. Ez eredeti HUP hír a Komodo Edit-ről itt.

Debian Etch csomagok a Pidgin 2.1.0-ból (Sid backport)

 ( szimszon | 2007. augusztus 17., péntek - 14:18 )

A csomagokat saját magam fordítottam (dpkg-source -x; dpkg-buildpackage -b), felelősséget nem vállalok érte, mindenki használja egészséggel:

XMMS eltávolítása

 ( utpKabel | 2007. július 24., kedd - 12:34 )

Az xmms csomag karbantartói javasolják a csomag eltávolítását. Főbb okok:

Laci repo Debian GNU/Linux 4.0-hoz

 ( Anonymous | 2007. május 28., hétfő - 16:14 )

A http://laci.linuxforum.hu/debian/ címen tegnap óta elérhetőek saját gyártású, illetve backportolt csomagjaim az etch kódnevű Debian GNU/Linuxhoz. Az oldalon leírtam, hogyan kell beállítani a repot, illetve egy lépésről lépésre haladó ntfs-3g beállítási útmutatót is kitettem.

Eddigi csomagok:

Firefox 2.0.0.1 csomagok Debian (Etch|Sid)-re

 ( GCS | 2006. december 22., péntek - 10:50 )

A biztonsági javítások miatt frissítettem a Firefox csomagokat. Sid-en fordított, de két Etch alatt is tesztelt. Letöltés. Köszönet az LSC Kft-nek!

ntfs-3g és mplayer a Debian GNU/Linuxban

 ( sas | 2006. október 25., szerda - 20:00 )

Egyiket is másikat is már sokan várták. Bővebben itt és itt.

Firefox 2.0 Debian csomagok

 ( GCS | 2006. október 25., szerda - 19:27 )

Mivel a Firefox 2.0 nem lesz a Debian része (várhatóan az Icewasel fogja kiváltani), készítettem csomagokat a Firefox 2.0-ból Sid-re. Elérhetőek innen a forráscsomaggal együtt. A fordításhoz szükséges gépet és környezetet az LSC Kft. biztosította. Köszönet érte!

Xfce 4.4 és Ekiga a Debianban

 ( sas | 2006. június 16., péntek - 10:57 )

Asztali szempontból két nagyon fontos változás történt tegnap a Debian-ban.

A testing csomagok között az Xfce 4.4 leváltotta az Xfce 4.2 verziót. Ez azt jelenti, hogy a 4.4 beta1 már elég stabil volt, és ha ma jelenne meg az Etch akkor már ebben az állapotában is ez a fejlett verzió lenne benne.

A sid felhasználókat is érte kellemes meglepetés.

Magyar metacsomagok a Debian telepítőjében

 ( sas | 2006. február 11., szombat - 12:49 )

Aki figyelemmel kíséri az ütemterv szerint még idén új kiadással jelentkező Debian fejlődését, az láthatja, hogy az új kiadástól a telepítő nyelvi metacsomagokat kínál fel.

Nos, tegnap éjjel hozzáadtam a megfelelő magyar metacsomagokat a telepítő rendszerhez.

SID-es hplip csomag lefordítva Sarge-re (0.9.7-4)

 ( szimszon | 2006. február 1., szerda - 16:55 )

Lefordítottam a hplip csomagot a Debian SID-ből Sarge-re. Talán másnak is jól jön :)

A HPLIP egy olyan a HP által fejlesztett program amivel a HP nyomtatók képességei jobban kihasználhatók.

A támogatott funkciókról és nyomtatókról a lista megtalálható a projekt hivatalos honlapján.

TeX Live csomagok a Debian-ban

 ( Darkness | 2006. január 23., hétfő - 10:12 )

LaTeX felhasználók számára lehet érdekes, hogy a mai naptól megtalálhatóak a Debian experimental tárolóban a TeX Live LaTeX disztribúció csomagjai.

kde-look és kde-apps csomagok debian unstable alá

 ( wince | 2005. szeptember 21., szerda - 19:44 )

A http://mirror.pusling.com/ címen elérhető egy oldal, amin keresztül kde-look és kde-apps csomagokat lehet letölteni debian unstable alá.

Unstable APT és a GPG

 ( BaliHB | 2005. szeptember 4., vasárnap - 11:43 )

Nem tudom hányan vannak, akik attól szenvednek, hogy az apt nem találja a megfelelő kulcsokat bizonyos oldalakhoz. Eddig lusta voltam megcsinálni, de most megúntam. Remélem hasznos lesz másoknak is:

localepurge - hasznos szerszám

 ( trey | 2005. július 17., vasárnap - 12:05 )

A Debian Sarge tartalmaz egy hasznos kis csomagot, amellyel kordában lehet tartani a rendszeren elburjánzó lokalizációs fileokat és man oldalakat. Talán nem is gondolnánk, de alapértelmezett telepítés esetén akár 100+ megabyte-nyi ilyen adat is fel tud halmozódni a rendszerünkön. Erősen valószínű, hogy a sok-sok nyelvi csomagból, man oldalból nincs mindegyikre szükségünk (pl. tradicionális kínai UTF-8-ra valószínűleg kevés magyar ember vágyik).

A localepurge megoldja a felesleges lokalizációs adatok (automatikus) eltávolítását. Ha a rendszerünkre csomago(ka)t telepítünk, akkor a telepítés befejezése előtt automatikusan meghívódik a localepurge, és eltávolítja az általunk feleslegesnek ítélt fileokat. Nézzük a használatát:

Sarge alatt a telepítése egyszerű:

(2400MHz 46C) root@alderaan $ apt-get install localepurge

A telepítés után válaszolnunk kell néhány egyszerű kérdésre:

A képről megtudhatjuk, hogy a localepurge minden olyan locale filet el fog távolítani a rendszerről, amelyet nem adunk meg a következő pontban. Válasszuk ki a nekünk szükséges locale-okat.

debian-unofficial repository magyar mirror

 ( gaben | 2005. július 13., szerda - 15:10 )

Sziasztok, hozzájárultunk mi is. Használjátok egészséggel.

ttf-dejavu a Debian-ban!

 ( sas | 2005. június 18., szombat - 19:14 )

A mai napon a Dejevu truetype fontok bekerültek a Debian disztribúcióba. Ennek igen nagy jelentősége van:

MPlayer a hivatalos Debianban?

 ( gee | 2005. február 23., szerda - 19:02 )

A tegnapi Debian hírlevél szerint lesz a hivatalos Debianban MPlayer.

Dotdeb szerverhibák

 ( bandy | 2005. január 26., szerda - 8:35 )

Aki ismeri, és használja a dotdeb.org szervert az észrevehette, hogy a napokban nem volt elérhető.