Csizmat huzok, varj egy cseppet...

 ( Chain-Q | 2006. január 19., csütörtök - 0:00 )

A minap tema volt itt a HUP-on, hogy mennyi az annyi, mennyi ido alatt butol be egy Mek OS, kulonfele gepeken. Furni kezdte az oldalam, vajon hogy viszonyul ehhez a MorphOS-t futtato Pegasosom.

Nos, az eredmeny 32 masodperc, a kovetkezo felosztasban. Power on utan 12 masodperc amig bejon az OpenFirmware prompt. Ezutan 2 mp delay talalhato, hogy megszakithato legyen a bootmenu elinditasa, amennyiben szukseges (a delay merteke konfigolhato). Ezutan elindul a bootmenu, amelyben a kulonbozo OS-ek (MorphOS/Ubuntu) kozotti valasztasra 5 mp all rendelkezesre (szinten konfigolhato, hogy mennyit varjon). Ha jol szamitom, eddig 19 masodpercnel tartunk. Ezutan elindul a MorphOS kernel betoltese, majd maga a MorphOS inditasa. Ez fogja le a maradek 13 masodpercet.


Fontos megjegyezni, hogy sima ujrainditaskor az OpenFirmware nem teszteli le a memoriat, ezert a 12 helyett kb. 7-8 masodperc alatt jelenik meg az OpenFirmware prompt. A delayeket es a memoriatesztet kiiktatva tehat az elmeleti minimum bootido 21 masodperc. Ez tovabb csokkentheto, ha kikapcsoljuk pl.a MorphOS bootlogot, ami esetemben egy 1024x768-as truecolor PNG, es a betoltese es kirakasa ennek megfeleloen elvesz bizonyos idot. Tovabb csokkentheto a dolog, ha kikapcsoljuk az egymillio kutyut, ami elindul automatikusan a rendszerinditaskor, peldaul a desktopon levo naptarat, vagy a system info waret, a dnetc klienst, es mas hulyesegeket. De en ugydontottem, a meglevo ertekekkel is elegedett vagyok...


Egyebkent, hiaba vagyok nagy MorphOS fan, kenytelen vagyok elismerni, hogy az abszolut bootido rekordot az AmigaOS 4.0-s valtozata tartja, amely kepes a kernel ujratoltese es a hardver ujradetektalasa nelkul rebootolni, es ezzel a rebootidot nagyjabol 4-5 masodperc koruli ertekre leszoritani (egy uA1/750GX@800Mhz gepen). Hideginditaskor viszont valamivel lassabb mint a MorphOS.


Egyszer majd letesztelem azt is, mennyi ido alatt indul el a gepen a Linux, vagy a Mac OS X, de azt nem most, mert lusta es almos vagyok. :)