Pályakezdő lehetőségei

 ( Anonymous | 2006. január 28., szombat - 23:02 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

[quote:bfbd8bf2d9="petykooo"]Tisztelt Kolegák!

Na, akkor én is ideírom a magamét:

1. A topicindító kolega kérdéseire válaszolva:

a mikrokozmosz-t nem ismerem, nem is hallottam róla.

Ha jól látom, akkor az a probléma, hogy nincs elég pontod, hogy felvegyenek egyetemre / fősulira.
Ezért szeretnél elmenni valamilyen OKJ-s képzésre, ugye egyrészt tanulsz is valamit, papirt is ad, talán még fel is vesznek köv. évben.

Hát, én kb. ugyanitt voltam 2002-ben, akkor érettségiztem.
Nekem is volt kemény 72 pontom (nemröhög :)), a vicces az, hogy azzal akkor simán felvettek volna Szegedre, oda 66 pont volt akkor a ponthatár.

Hirtelen nem is tudom, hogy hol kezdjem, mert elég sok mindent tudnék mondani, remélem hosszu leszek...

Tehát:

2002-ben érettségiztem, kevé volt a pontom.
Ott, a középsulimba indult egy :
Műszaki Informatikai Mérnökasszisztens Akkreditált Iskolai Rendszerű Felsőfokú Szakképzés,
akkor AIFSZ, most felsőfokú szakképzés néven futnak ezek, OKJ száma 55 5423 02 (ez FONTOS!).

OKJ-s képzésekről:

Érettségi után alapvetően 3 féle OKJ-s képzésre mehetsz:

1. középfokú: 33-al, avyg 32-vel, 31-el vagy 52-vel kezdődik, pl: 31 4641 01<-konkrétan erről még lesz szó! (1, v. 2 évesek)
2. 54-es, felsőfokú, 1 éves, pl. Programozó
3. 55-ös, akkreditált felsőfokú

Ha elmész érettségi után egy "technikusira" pl. Programozó, akkor az egy éves, felsőfokú, a felsőoktatásban nem fognak belőle SEMMILYEN tárgyat elismerni (szakmait főleg nem...), kb. Delphi-t vagy VB-t tanulsz, ez igaz.

Az 1-es kategóriáról majd később.

3.: 55-ös.
Na, ez fontos.
Én is ilyenre jártam, ez kötelezően 2 éves, a felsőoktatásban ELISMERIK, bár nem mindent belőle (pl. digithálóból nem kellett ZH-zni, közg-t egyazegybe elfogadták(!))

Az én javaslatom, hogy menj el egy OKJ-s, 55-ös képzésre, mivel a másik ami ebből létezik az valamilyen gazdasági infós, ami nem igazán jó, ezért - kizárásos alapon - marad a műinfós mérnökasszisztens.

Miért jó?
Hát, először is kapsz 2 évet, halaszthatod a döntést (ezesetben ez jó megoldás, mert nem tudsz felvételizni). Új emberekkel ismerkedsz meg, ez fontos (én is itt "kockultam ki").
Ha jól csinálod, akkor felvehetnek az eredményével 1etemre.
Szakdogát kell írnod a végén, ami jöl jöhet egyetemen (TDK, ilyesmi (Tudományos Diákköri Konferencia)), munkahelyen, stb.
Meg még lenne előny, de most több nem jut szmbe.

A felsőoktatásról.

Én jelenleg most egyetemre járok, Győrbe (SZE).
Engem az AIFSZ-es eredménnyel vettek fel, akkor az 98 pont volt.
Miért jöttem ide?
Mert erről a helyről volt információm. 1x voltam itt nyílt napom, meg láttam egy régebbi tanulmányi tájékoztatót.
Tehát láttam a tárgyakat, óraszámokat, krediteket, mondent.
Azt hiszem, ezt a jelenlegi egyetemek nem reklámozzák, bár nemtudom miért.
Ha tudsz, mindenképpen szerezz be ilyet (talán tudok scannelni, ha kéne a mienk).
Sok mindenre választ ad, pl. milyen tárgyak lesznek, milyen súllyal vannak bizonyos témák, matek hogy van (:), ugye...).

Ha lehet, akkor a legújabbat szerezd be, már csak azért is, mert már nem lesz több egyetemi és főiskolai képzés, mivel 2006-tól, ha jól tudom MINDEN egyetemnek és főiskolának át kell állnia a kétszintű képzésre (Bsc/Msc), tehát NEM lesz egyetemi és főiskolai szak.

Mivel a győri volt az egyik a 3 egyetemből, akik kísérletileg indíthatták 2 évvel előbb a Műinfó Bsc-t, ezért tudok infóval szolgálni bőven. (BMF, Debrecen (progmat), meg Veszprém a 3)

Nálunk a fontosabb változások:
3 helyett 3 és fél év (7 félév a képzési idő).
A szak kifejezetten hátrányos annak, aki még nem tanult infót, tehát 0 tudással megy oda, hogy na akkor én most infós leszek. - megszüntették az infó alapozó tárgyakat (Számtech I. és II.)
Mindjárt az első félévben van digitális hálózatok, heti 5 órában (ez a villamosmérnököknek 3. és 4. féléves tárgy, de infón egyben!), de egyébként nem nehéz és érdekes is.
A fizika átkerült 2. félévre és függ a matektól + villanytól.

Ami fontos, hogy nincsen szigorlat egyáltalán! (azazért ugye, jó) Viszont szigorúak az előtanulmányi követelmények.

Most itt be is fejezem az egyetem témát, ha kéri valaki, akkor leírom részletesebben.

Amit én, most a helyedben tennék:

Ha tényleg elkötelezett vagy és mindenképpen infós akarsz lenni és elhatároztad, hog yfektetsz bele energiát, akkor én azt javaslom a számodra, hogy iratkozz be egy Műszaki Infrormatikai Mérnökasszisztens képzésre KÖZÉPISKOLÁBA (ott azért némiképp könnyebb, meg személyesebb a kapcsolat a tanárokkal, főleg ha a mostani sulidban van és ismered már őket).
Ezt ugye minimum 4-esre kell megcsinálni (átlagban, félévre, mert ugye 24x-es szorzó).
Ha ugy gondolod hogy elbírod, akkor ezzel párhuzamosan lehetne csinálni egy Informatikai hálózatüzemeltetőt, ez a 31 4641 01, ez azért fontos, mert ez a Cisco CCNA megfelelője OKJ-ban, ez is 2 éves, van ahol lehet iskolarendszeren kívül is csinálni, ez jelenleg most egy félévre 35E.

Nézd meg, hogy hány ponttal lehetett tavaly bekerülni műinfóra, meg hogy hova, ha a 24x-es szorzóval (tehát ugye 96 pont) számolsz, pl. BME az igy esélytelen, nekem Győrbe SZE sikerült, de ez itt nem olyan egyszerű, most inkább nem írom le, hogy miért:).

Bocsi, ha hosszú voltam.

Ha kell valami, sikoltsatok.

petykooo[/quote:bfbd8bf2d9]

Nagyon örülök neked! Én is pontosan így tervezem :) Győri vok, de Győrben nIncs Müszifomene.... ugye el kell menjek Veszprém, GDF vagy Szombathely ez mind fősuli ugyebár ez jobb mint síma szakközépsuli, kis izelitő az egyetemi életből nem árthat... (csak nem tom hogy hova)

Most az a gáz... hogy ugye évente 10-15 pontal magasabbra teszik a lécet ami szerintem nem is gond, meg kell küzdeni hogy tanulhass...

meg asztán + pontokat is felszámolnak ilyen ötödéves képzésekért+7 pont nyelvizsga blabla bal..

Meg asztán ha nem jön össze az egyetem akor ott marad a felsőfokú képzés szóval szerintem hülyeség kihagyni az ötödévet :P

Kösz a tanácsokat! pont erre vártam :)

[quote:25beb7e9e2]
Ehhez azárt hozzászólnák, mint idén kezdő GDF-es. A Matek I., amit máshol fél évig tanítanak nappalin, nekünk 3 nap alatt megvolt (3x4óra, úgy, hogy közben a napi politikáról is hallgattunk előadást). Ez után menni vizsgázni az vicc, mindenkinek karó lett, egy srácot kivéve, neki 3-as lett.
Közgáz szintén 2 napos tanítás után kész volt (2db 300+ old. könyv). Na az is bukta lett a többségnek.
Ez sem az a suli, ahol utánadvágják a diplomát, ha csengeted a lovét.
Csak sajnos sokan ezt hiszik. :(

Felvettek engem is nappalira, de inkább ezt válaszottam, de már megbántam. Nem olyan könnyű, mint hiresztelik...[/quote:25beb7e9e2]

Azért azt ne felejst el ,hogy az távoktatás!. Amit ott "leadnak" az konzultáció.
Oda már ugy kellene menni ,hogy elolvastad a könyvet. Sokan tévhitben vanna egyébként ,hogy a GDF-en csak fizetni kell és kész. Nagyon tévednek. Tanulni itt is kell és nem is keveset.

Ez spec. 3. féléves tárgy, az egyik szigorlatban benne van; viszont nem ezt utáljuk legjobban, csak arról még nem láttam eredménylistát.

[quote:1fca82118e="kovi"]a GDF - el a költségtérítéses képzés a gond, szerintem itt lehet a kutya elásva pro és kontra.
[/quote:1fca82118e]

Nem az a gond, hogy fizetni kell. Sajnos sokmindenért fizetni kell. Ha gyereked születik fizetni kell. Ha megbetexel, fizetni kell. Ha Gyöngyösre mész a mostani Szent István Egyetemre, ami pár éve még Károly Róbert volt, oda is fizetni kell. A GDF-el az a gond, amit korábban írtam. Mérnök informatikus és nem tudja mi az a névszerver. Mérnök informatikus és nem tudja, mi az a videokártya! Ez a gond! Hogy a 3. félév után még mindig a 30 fokos lejtőn mekkora tömegű test a mekkora súrlódás mellett! Ez a gond! Tudod, ha holnapra meg kell tanulnod a TELEFONKÖNYVET, mert abból van a vizsga, az a gond! Mert az nem informatika. Az a gond, hogy a Boczoni TÁBLÁZATKEZELÉSBŐL CSAK excelt oktat és azt is olyan szemlélettel, hogy nem mindegy neki, hogy hogyan jelölöd ki a cellákat, hanem egy bizonyos mennyiség felett SHIFT + KATT, egy bizonyos mennyiség alatt KATT - egérmozgás - felengedéssel. Ez a gond! Meg az, hogy programozás órán bele se mert kezdeni a fájlkezelésbe, mert az hű de milyen kva nehéz. Hazamentem és csak úgy kiváncsiságból 5 perc múlva működött. Akkor láttam először jávát! Az a gond, hogy irodai szoftverek témakörében meg sem említették, hogy van a világon olyan, hogy sztár offisz - openofis épp milyen neve van! Ez a gond! Meg az, hogy annak van szerintük átfogó képe az irodai szoftverekről, aki fejből elmondja, hogy melyik legördülő menüben mit kell megkattintani, hogy a mittoménmit elérd. Ez a gond! AZ a gond, hogy elektrotechnikára a Szittya Ottóhoz a vizsgára becsempésztünk egy elektrotechnikust, aki fejben számolja az áramkör elemeinek paramétereit, mert minden áldott nap ezzel dolgozik és elolvasta a vizsgafeladatot és hazament! Ez a gond! Az a gond, hogy aki a GDF-en szeretne belenézni a számítógépek világába, az nagyon rossz helyen jár. Az én könyvespolcomon van az informatika, nem a GDF-en!
UNIX gyakorlat! Debian linux volt abban az időben a UNIX. A gyakorlatvezető, aki vizsgáztatott, tudta, hogy a debian Linuxban valahol be lehet állítani, hogy hol éred el a különböző telepíthető csomagokat és akkor csak egy parancs kiadásával tök könnyen tlepíthetsz programokat. Meg az a gond, hogy bár én akkor is tudtam, hogy a /etc/apt/sources.list be mit kell írni, hogy működjön, mégis ő vizsgáztat engem. Ez a gond! Bocs a kirohanásért! Nem akarok bántani senkit, de nem a diploma számít, hanem amit tudsz. Ha szerencséd van és jó helyen tanulsz és felszeded a tudást akkor jó. De diplomád lehet akkor is, ha magolsz és túlélsz. Ez van. Feltettem a GDF levelező listáján a kérdést, hogy itt fogok-e megtanulni... és itt jött pár valóban informatikai témakör. 10 válasz jött, mind a tíz azt mondta, hogy nem. Ez a gond!. Akkor érlelődött meg a gondolat, hogy azt az akkor már 142 ezer forintot félévente másra is költhetném. Nincs diplomám. De ha oda kell állni az AIX elé, akkor tudom mit tegyek! Sőt, ha za az AIX éppenséggel HACMP-s, akkor is!

[quote:b70097b28b="nyasi"]
Azért azt ne felejst el ,hogy az távoktatás!. Amit ott "leadnak" az konzultáció.
Oda már ugy kellene menni ,hogy elolvastad a könyvet. Sokan tévhitben vanna egyébként ,hogy a GDF-en csak fizetni kell és kész. Nagyon tévednek. Tanulni itt is kell és nem is keveset.[/quote:b70097b28b]

Ez igaz! A GDF távoktatás részére ez igaz! Valóban. Nem is lenne ezzel gond, ha nem a telefonkönyvet kellett volna bemagolni...

mi a véleményetek a www.mikrokozmosz.hu iskolarendszerű oktatásairól?

Kérem azt aki oda járt 5. évere megirná a tapasztalatait? Nagyon kíváncsi vagyok!
Úgy igazán még nem döntöttel el hogy hova menjek tovább tanulni!

Hezitálok a Rendszerprogramozói és a rendszerinformatikusi emeltszíntű szakok között , de gondolkodom még a Műszaki Informatikai Mérnökasztissztens felsőfokú szakon is! nem tom melyiket válasszam, mindegyiket szeretném, de nem tom melyiknek van nagyobb jövöje :(

Köszönettel 5z!KlA
ui: nincs

[quote:87baa6d468="kovi"]
nem az első mondatomra kéne szárazon reagálnod,

hanem végigolvasni amit írtam.

nem a költségtérítéssel van gond, hanem amit ez a tény ebben az intézményben jelent(het). [/quote:87baa6d468]

Szerencsére te megmondod, hogy nekem mire kellene reagálnom!

Megtörtént. Végig olvastam. Azzal volt a bajod, hogy költségtérítéses és ezért negatív a megítélése az iskolának. Valójában nem neked szólt a kifakadásom. Egyébként meg elnézést kértem a kifakadásomért. De akkor megteszem mégegyszer. Elnézést kérek a kirohanásért!

Amire te gondolsz, az elég hasonló ahhoz, amit én gondolok. Kell tanulni sokat, vagyis inkább magolni, de ész nélkül. Ezért rossz a gdf megítélése. És én is ezért fikázom. Mert annak, hogy egyesek szerint a megszerzett diplomája (GDF-es mondta) széles látókört biztosít a számára, annak ellenkezőjét, cáfolatát első kézből tapasztalhattam meg. És szerintem szégyen, hogy nem széles látókört oktatnak például irodai szoftverek címszó alatt, hanem csak excelt és csak wordöt. Pedig illene az alternatívákat is megmutatni és nem agyatlanul menürendszert magolni. Ezért mondom, hogy ennyi erővel a telefonkönyvet is feladhatnák vizsgára, azzal is kellő mennyiségű hallgatót meg lehetne buktatni.

Ha valaki nem jutott el odáig, hogy a diplomáért küzdjön, akkor annak javallanám pölö a CCNA képzést. Szemeszterenként 80 óra 95 ezer forintért. Elég átfogó hálózatos tudást biztosít. 4 szemeszter a teljes alap CCNA. És elég jól mutat az önéletrajzban. Ha azt megtanulod, akkor tényleg IT -t tanultál!

szvsz egyiknek sincs. Célozd be valamelyik műszaki főiskolát.

ha a programozás érdekel, akkor jelentkezz programtervező- matematikus szakra valamelyik egyetemre. mindenképpen jobban jársz, mint egy okjs képzéssel.

Vagy inkabb programtervezo informatikusra (pti). De keszulj fel, hogy lesz matek boven minden temakorben. Mernok informatikus (mi) meg talan, de ott meg a fizika meg hardveres targyak vannak jelen.

[quote:76505b1f6e]Ez igaz! A GDF távoktatás részére ez igaz! Valóban. Nem is lenne ezzel gond, ha nem a telefonkönyvet kellett volna bemagolni...[/quote:76505b1f6e]

Nekem utoljára a DOS-os batch programozás verte ki a biztosítékot. :)
Már vagy 6 éve elajándékoztam a DOS könyvem. A tanár meg örömmel mutogatta a kis programjait (pl:jó idő van i/n, esik az eső... stb, kész votlam).
Első szünet után úgy gondoltam, valami tartalmasabb szórakozással töltöm a szombatom, szóval leléptem :D

Vizsga nem tudom hogy lesz meg. :(
Bevallom én nem is számítottam rá, hogy itt fogom megszedni magam tudással, de ez a telefonkönyves dolog kezd beigazolódni :(

[quote:2824ba484a="Jason"]Vagy inkabb programtervezo informatikusra (pti). De keszulj fel, hogy lesz matek boven minden temakorben. Mernok informatikus (mi) meg talan, de ott meg a fizika meg hardveres targyak vannak jelen.[/quote:2824ba484a]

proginfó: szakiránytól függ. Van matek rendesen, de azért némelyik esetben jóval kevesebb, mint progtervmaton.

hat az teny hogy mig ptm-en 8 analizis van, ptin 3 asszem. esatobbi:D

de pl: [url=http://www.unideb.hu/media/825_1.pdf]debreceni pti-t keresd meg[/url].

[/url]

[quote:ac12b802ef]e pl: debreceni pti-t keresd meg.[/quote:ac12b802ef]

es pici nevet orokre megjegyzed :D

mi -re megyek at kandorol szoval nem kell emlegetned:D
pti-s ismeros mesel mindig:)

Hehe.
Rola mar en is hallottam.

[quote:52e98cafc0="zoki"]
Vizsga nem tudom hogy lesz meg. :(
Bevallom én nem is számítottam rá, hogy itt fogom megszedni magam tudással, de ez a telefonkönyves dolog kezd beigazolódni :([/quote:52e98cafc0]

Nekem több, mint 3 félév kellett, hogy végre lelépjek. Nem kevés pénz...
Nem mondom, hogy add fel, hátha neked bejön. A vizsga meg úgy lesz meg, ha memorizálod a batch programozásos okosságokat :)
Még jól jöhet később. Nem tudom hogy hol, nekem sose kellett, de még jól jöhet :)

Speciel , aki sose foglalkozott Linux-szal, csak windows-szal, annak jol johet a batch-ismeret. Masra nemigen lehet hasznalni, a windows erosen elhal, ha nem toltodik be a GUI.

[quote:d1ff56065c="lzrd"] ha memorizálod a batch programozásos okosságokat :)
Még jól jöhet később. Nem tudom hogy hol, nekem sose kellett, de még jól jöhet :)[/quote:d1ff56065c]

Nekem OKJ-s Rendszerinformatikus végzetségem van. Fél éve végztem, de még azóta nem sikerült elhelyezkednem :( . Az oktatás színvonala is hagyott kívánnivalót maga után. HA tanultam tudtam, de aki nem tanult annak is meg lett a papírja. A színvonaláról, még annyit, hogy pl: Linux 60 óra, de még ebből is vagy 20 óra azzal ment el, hogy kéne telepítőlemezt másolni. Szóval egy nagy rakás sz**. Azóta is saját magamat képzem, mert egy év csak arra volt jó, hogy rájöjjek mennyi mindent nem tudok.
Elhelyezkedési próbálkozásaimnál, meg tényleg azt vettem észre, hogy többre értékelik a diplomát úgy látatlanban is a tudás felmérése nelkül.
Sajnos én már idősnek érzem magam(32) arra, hogy belevágjak egy egyetemi vagy főiskolai oktatásba, meg anyagilag sem bírnám.

Akkor szerezz certifikációkat magutól a cégektől. Azt szokják szeretni. CISCO, Oracle, SAP,MicroSoft meg mittoménmégmi amit látni álláshirdetésekben. Ha ilyesmiket szerzel, az sok pízbe kerül, de eladható tudás.

Helyesbítek: lehet, h. nem tudás, de eladható.

Felsőoktatásban számíts arra, hogy azt nézik számonkérés címszó alatt, hogy mit nem tudsz. OKJ-s képzésen azt nézik mit tudsz.
Általában az OKJ-s papírral sehol se törődnek, tudhatsz bármennyit. A diplomát meg akkor is sokkal jobban szeretik, ha végig más vizsgázott helyetted. Igaz, nagyon kemény, de ha van elég pénzed és időd, menj diplomáért.

[quote:0ee72c7465="lzrd"]Felsőoktatásban számíts arra, hogy azt nézik számonkérés címszó alatt, hogy mit nem tudsz. OKJ-s képzésen azt nézik mit tudsz.
Általában az OKJ-s papírral sehol se törődnek, tudhatsz bármennyit. A diplomát meg akkor is sokkal jobban szeretik, ha végig más vizsgázott helyetted. Igaz, nagyon kemény, de ha van elég pénzed és időd, menj diplomáért.[/quote:0ee72c7465]
Ez így van.
Én 1 éve végeztem BME műszaki infón. Nappalira jártam, főállás mellett. Kemény volt, igaz egy félévet csúsztam, de volt olyan tárgy amit 3 évig csináltam. Előtte BMF-re jártam. A főiskola - egyetem közöztti különbség nagyon nagy. Fősulit el lehet úgy végezni, hogy egyszer elolvasol mindent, majd elmész vizsgázni és simán 4-5. A fősulis záróvizsgára 2 estét tanultam és simán meglett.
Egyetem ehhez képest haláltábor. Tényleg megkövetelik a tanulást, házi feladatokat komolyan veszik, és van matek, analízis, stb. bőven. De ha komolyan érdekel az informatika menj egyetemre, megéri a szenvedés. Utána ha kikerülsz valamilyen komolyabb céghez, éles környezetbe, rájössz majd, hogy mennyi mindent nem tudsz még és az egyetem is "csak" alapozás volt a további, egész életedben történő tanuláshoz.

[quote:dd3373276a="Damienthewizard"]ha a programozás érdekel, akkor jelentkezz programtervező- matematikus szakra valamelyik egyetemre. mindenképpen jobban jársz, mint egy okjs képzéssel.[/quote:dd3373276a]

Miert erne kevesebbet egy felsofoku okj-s kepzes, ha felsofoku _szakmai_ vegzettseget biztosit, pont azt amit kernek a allashirdetesekben, es nem felsofoku iskolai vegzettseget? Persze nem hatrany a diploma, de nem feltetlen informatikabol.

zsolt

Udv!

Szerintem crypton csinalta jol. En most 4ed eves vagyok BME-n (villany), de mar elso even gondolkodtam rajta, hogy foiskola es kiegeszito lehet, hogy jobb lett volna (a foiskola nagyon jo gyakorlati alapokat ad). Egy egyetemi diplomatol nem feltetlenul fogsz tobbet tudni, de maskepp ulnek le veled beszelgetni, maskepp neznek rad, sokkal tobb eselyed lesz barhol, mint valakinek, akinek nincs diplomaja stb. El lehet vegezni ugy is a BME-t, hogy igazabol nem sokmindennel lettel okosabb, es a GDF-et is ugy, hogy sokat fejlodtel, ez nem az iskolan mulik, hanem az ember hozzaallasan.

Hallottam egy olyat is, hogy azert szeretik mindenhol a magyar mernokoket, mert nagyon gyorsan tudnak temat valtani. Pl. valaki eddig backupban volt expert, es mondjak neki, hogy te akkor rovid idon belul java programozo lennel, akkor nem okoz neki gondot (ez allitolag a porosz iskolarendszer sajatja). Ez az a plusz, amit az egyetem ad, ralatast az egeszre, es azt, hogy innen tudod egyedul is csinalni (felfoghatjuk ugy is, hogy az egyetemi diplomad tajekoztatja a munkaadot arrol, hogy fejlodokepes vagy). Szoval ha en most lennek 18 eves, akkor valoszinu eloszor kando, vagy valami foiskola, aztan BME kiegeszito (azt nem valtoztatnam meg, hogy villamosmernok leszek).

[quote="xbit] Miert erne kevesebbet egy felsofoku okj-s kepzes,[/quote]

A tudás valószínüleg nem kevesebb, de egyelőre ezt a munkaadók nem ismerik el, vagy nem tudják, vagy nem fogják fel, vagy nem érdekli őket, mert ha már egyszer diplomásból annyi van, hogy Dunát lehet rekeszteni velük, akkor miért ne kérnének diplomát.

Én benézegettem egy időben a GDF re és az volt a szomorú tapasztalatom, hogy ott nem informatikus képzés folyik. Nem volt lényeges, hogy aki onnan kikerül, átfogó képet tudjon magáénak a számítógépek világáról. A lényeg az volt, hogy a különböző, nem is feltétlenül szakmai tárgyakból meg legyen a minimális pontszám. Volt olyan GDF et végzett kollegám, aki saját elmondása szerint egy videokártyát nem ismert volna fel, jelenleg végzős GDF es ismerősöm nem tudta mi az a DNS szerver. Szal így nehéz egy projectet elvezetni, ha mondjuk az szakad az informatikus mérnök nyakába, hogy a cég szeretne saját domaint és a hozzá kapcsolódó egyéb ilyenkor szokásos dolgokat. És egy GDF et végzett ennek ellenére nagyobb eséllyel indul egy állásért, mint egy OKJ-s. Ennek oka a munkáltatói hozzáállásban keresendő.

[quote:0461d061be="lzrd"]
A tudás valószínüleg nem kevesebb, de egyelőre ezt a munkaadók nem ismerik el, vagy nem tudják, vagy nem fogják fel, vagy nem érdekli őket, mert ha már egyszer diplomásból annyi van, hogy Dunát lehet rekeszteni velük, akkor miért ne kérnének diplomát.[/quote:0461d061be]

Lehet, hogy félreértettem a dolgot, de azért az OKJ, és az egyetem között a különbség ég és föld. Én érettségi után elvégeztem egy programozó szakos OKJ képzést. Hogy milyen volt? Még egy év a középsuliban. Ennyi, és nem több. Most elsőves prog(terv)matos vagyok, és... Hát... ahhoz képest hogy OKJ-n volt heti 2 matek óra, most meg szinte csak az van, azért nagy különbség. Az OKJ, annyit ér mint az érettségi, még ki sem tudod vele törölni a s.gedet, mert kemény fedéllel adják a szemetek... Jah, a másik most az első félévben a felsőfokú, OKJ programozói oklevelemre Számítógépek felépítése tantárgyból nem kaptam felmentést, pedig egy féléves tantárgy, stb, stb... Először úgy volt, h elfogadják, de utána közölték, hogy nehogy már középiskolai tanulmányokat számítsanak be az egyetemen... Nah, ennyit a felsőfokú OKJ-s képzésről...

[quote:46d250e1cc="lzrd"]Helyesbítek: lehet, h. nem tudás, de eladható.[/quote:46d250e1cc]

Azért ha lelkiismeretesen végig tanul egy komolyabb certificate-hez szükséges vizsgamennyiséget (pl MCSE: min 7 vizsga), akkor valami elképzelése már lesz arról a rendszerről szerintem. :)

[quote:0b31c2aba0="xbit"][quote:0b31c2aba0="Damienthewizard"]ha a programozás érdekel, akkor jelentkezz programtervező- matematikus szakra valamelyik egyetemre. mindenképpen jobban jársz, mint egy okjs képzéssel.[/quote:0b31c2aba0]

Miert erne kevesebbet egy felsofoku okj-s kepzes, ha felsofoku _szakmai_ vegzettseget biztosit, pont azt amit kernek a allashirdetesekben, es nem felsofoku iskolai vegzettseget? Persze nem hatrany a diploma, de nem feltetlen informatikabol.

zsolt[/quote:0b31c2aba0]

nézzünk egy példát. cégvezető vagy, és egy programozóra van szükséged. 2 ember jelentkezik hozzád(csak az egyszerűség kedvéért), egy elte-n végzett progterv matos, és egy okjs papírral rendelkező emberke. melyiket választanád? na ugye. ha valaki programozó szeretne lenni, megtalálja a számításait a felsőoktatásban. az okjs programozó tanfolyamokon pascal, delphi, és visual basic-et tanítanak, ami nem sokra elég. ha megnézel egy csomó pl rendszergazda álláshírdetést, akkor elég sok helyen előny a diploma.

[quote:19530d797a="lzrd"]Akkor szerezz certifikációkat magutól a cégektől. Azt szokják szeretni. CISCO, Oracle, SAP,MicroSoft meg mittoménmégmi amit látni álláshirdetésekben. Ha ilyesmiket szerzel, az sok pízbe kerül, de eladható tudás.[/quote:19530d797a]

Azért kéne egy melóhely is ahol megkeresed a rávalót és nem lenne hátrány, ha nem éppen egy építkezésen lapátolnád a sittet. szvsz

Hello 5z!KlA

az én sztorim:
Egy teljesen átlagos református gimibe jártam(infó oktatás=0), de önszorgalomból próbáltam a lehető legtöbbet megtanulni az informatikából(kevés sikerrel). Érettségi 2003(matek: 4 info: 5), majd 5öd, 6od év, ahol felsőfokú műszaki informatikus mérnökasszisztens képzésben vettem részt. 2005 megvan az OKJs papirom, de nem vettek fel semmilyen munkára sem a környéken. Ekkor volt szerencsém, h jelentkeztem továbbtanulni még 2005 elején, és fel is vettek a PTE-PMMKra.

a véleményem:
az OKJs papir nem jó semmire sem, az OKJs szakképzésben, ha tanulsz tudsz, ha nem tanulsz akkor is meg lesz a papírod. itt a főiskolán rengeteg dolgot tanítanak, amit én már egyszer hallottam az OKJs képzés alatt, ezért nem ért akkora meglepetés: csak! 2 tantárgyam nem lett meg(mat+fizika).
pozitívum még, hogy az OKJs k. alatt nagyon jól éreztem magam(, de ez nem felétel egy munka kapcsán)

tanácsom:
menj főiskolára, járj be órára, ha kell járj magántanárhoz, és nem vesztegetsz el 1, 2 évet az életedből

megjegyzés:
egyetlen iskola elvégzése sem biztosíték arra, hogy jó informatikus leszel, és élvezni is fogod a munkádat: !minden rajtad áll!

dxtr

[quote:0b94c4557f="Damienthewizard"][quote:0b94c4557f="xbit"][quote:0b94c4557f="Damienthewizard"]ha a programozás érdekel, akkor jelentkezz programtervező- matematikus szakra valamelyik egyetemre. mindenképpen jobban jársz, mint egy okjs képzéssel.[/quote:0b94c4557f]

Miert erne kevesebbet egy felsofoku okj-s kepzes, ha felsofoku _szakmai_ vegzettseget biztosit, pont azt amit kernek a allashirdetesekben, es nem felsofoku iskolai vegzettseget? Persze nem hatrany a diploma, de nem feltetlen informatikabol.

zsolt[/quote:0b94c4557f]

nézzünk egy példát. cégvezető vagy, és egy programozóra van szükséged. 2 ember jelentkezik hozzád(csak az egyszerűség kedvéért), egy elte-n végzett progterv matos, és egy okjs papírral rendelkező emberke. melyiket választanád? na ugye. ha valaki programozó szeretne lenni, megtalálja a számításait a felsőoktatásban. az okjs programozó tanfolyamokon pascal, delphi, és visual basic-et tanítanak, ami nem sokra elég. ha megnézel egy csomó pl rendszergazda álláshírdetést, akkor elég sok helyen előny a diploma.[/quote:0b94c4557f]

Az en tortenetem a kovetkezo: nemsokara matematikusi diplomat szerzek, de az ugye nem szakmai. Ezert gondoltam arra, erdemes lenne elvegeznem egy ilyen szakmai kepzest is, papir legyen rola. Igy talan megis csak konnyebb lesz elhelyezkedni az IT szferaban. Egy progmatot mar nem fogok elkezdeni tobb okbol sem, peldaul ido miatt, es azert, mert egyaltalan nem tetszik az, amit ott lattam.

[quote:cc6c107a55="xbit"][quote:cc6c107a55="Damienthewizard"][quote:cc6c107a55="xbit"][quote:cc6c107a55="Damienthewizard"]ha a programozás érdekel, akkor jelentkezz programtervező- matematikus szakra valamelyik egyetemre. mindenképpen jobban jársz, mint egy okjs képzéssel.[/quote:cc6c107a55]

Miert erne kevesebbet egy felsofoku okj-s kepzes, ha felsofoku _szakmai_ vegzettseget biztosit, pont azt amit kernek a allashirdetesekben, es nem felsofoku iskolai vegzettseget? Persze nem hatrany a diploma, de nem feltetlen informatikabol.

zsolt[/quote:cc6c107a55]

nézzünk egy példát. cégvezető vagy, és egy programozóra van szükséged. 2 ember jelentkezik hozzád(csak az egyszerűség kedvéért), egy elte-n végzett progterv matos, és egy okjs papírral rendelkező emberke. melyiket választanád? na ugye. ha valaki programozó szeretne lenni, megtalálja a számításait a felsőoktatásban. az okjs programozó tanfolyamokon pascal, delphi, és visual basic-et tanítanak, ami nem sokra elég. ha megnézel egy csomó pl rendszergazda álláshírdetést, akkor elég sok helyen előny a diploma.[/quote:cc6c107a55]

Az en tortenetem a kovetkezo: nemsokara matematikusi diplomat szerzek, de az ugye nem szakmai. Ezert gondoltam arra, erdemes lenne elvegeznem egy ilyen szakmai kepzest is, papir legyen rola. Igy talan megis csak konnyebb lesz elhelyezkedni az IT szferaban. Egy progmatot mar nem fogok elkezdeni tobb okbol sem, peldaul ido miatt, es azert, mert egyaltalan nem tetszik az, amit ott lattam.[/quote:cc6c107a55]

azért az sem mind1, hogy milyen szak(pár)on végez valaki. egy progterv-matosnak pl nem hiszem hogy problémái lennének az álláskereséssel. gondolom több szempontot is figyelembe vettél, amikor jelentkeztél a felsőoktatásba...

Hát, igen! Minél több paramétert veszel figyelembe, annál pontosabban tudod megfogalmazni az igazságot. És az is igaz, hogy diploma és diploma között is van különbség. Ha én alkalmazottat keresnék, azt próbálnám megtudakolni, hogy a jelölt mihez ért. Nem érdekelne a papírja. Majd miután meg van a szimpatikus jelöltek halmaza, esetleg...
Szerintem hálózat üzemeltetőnek, rendszergazdának néha jobb az OKJ-s, mint a diplomás.

[quote:c1680b3257="lzrd"] Szerintem hálózat üzemeltetőnek, rendszergazdának néha jobb az OKJ-s, mint a diplomás.[/quote:c1680b3257]

mivel rendszerinformatikus képzés jelenleg csak okjs formában elérhető, ezért szerintem felesleges a diploma ezekhez az állásokhoz. akinek prog-matos diplomája van, nem fog rendszergazdaként dolgozni, a műszaki info-nak pedig ha jól tudom nem sok köze van a hálózatok kiépítéséhez, és karbantartásához. akkor mégis milyen diplomát várnak el egyes munkáltatók egy rendszergazdától?!

Én megértelek! De sajnos sok munkáltató nem így látja, ahogy mi!

Akkor most mégegy személyes tapasztalat:
Kandón végeztem, több, mint tíz éve, de nem info szakon. Gumi után rettentő nagy szívásnak tűnt elsőre. Még a tipikusan eléleti tárgyakat is kifejezetten az alkalmazás szempontjából oktatták. Soha nem volt elég ismerni az elméleteket, használni kellett őket.
Pl. teljesen mindennapos volt, hogy az ember egy háromórás laboron egy addig soha nem látott processzorú ketyerére írt a doksik alapján egy programot assemblyben vagy valami spéci programnyelven, ami valami konkrét fizikai dolgot vezérelt vagy szabályozott és működnie kellett.
Szerintem egy ilyen főiskola olyan átfogó és részletes rálátást ad a dolgokra, hogy később szinte bármilyen múszaki területen tudsz boldogulni. Nagyon hálás vagyok az ottani tanároknak, mert ezért ma sem okoz gondot, ha valami soha nem látott programnyelven kell valamit összehoznom (merthogy végül programozó lettem).
Pályakezdőként általában rettentő nehéz dolga van az embernek, ha nem csinált semmit a suli mellet. A felvételizőknél lényegesen többet számítanak a megszerzett tapasztalatok és készségek, mint a végzettség. Tudok olyanról, aki tornatanári végzettséggel keres rengeteget informatikusként, mert vérprofi programozó. Szerintem, ha nagyon kevés pénzért is, de nagyon megéri elmenni olyan tanonc félének valahova a suli mellett. Előbb-utóbb egyre komolyabb dolgokat fognak rád bízni, ami jól fog mutatni az önéletrajzodban. Ha ezt nem teszed, akkor majd diplomával a zsebedben mehetsz el gyakorlat nélküli tanoncak éhbérért. Ami azért elég gáz, ha kocsit akarsz, lakást meg gyerekeket.
Amúgy egy céget nem a végzettséged érdekel végsősoron, hanem az, hogy amit előállítasz vagy szolgáltatsz, annak milyen az ár/érték aránya. Aki nagyobb értékű munkát végez, annak hajlandóak többet fizetni.

[quote:e1902e18bd="zsolt"]Amúgy egy céget nem a végzettséged érdekel végsősoron, hanem az, hogy amit előállítasz vagy szolgáltatsz, annak milyen az ár/érték aránya. Aki nagyobb értékű munkát végez, annak hajlandóak többet fizetni.[/quote:e1902e18bd]

Szerintem ez a kevesebb eset. Szerintem inkább a diploma kell és csak másodsorban a tudás. De ehhez inkább egy fejvadász tudna hozzászólni, mert napi szinten vannak tapasztalatai.

nem azt mondom, ha valakinek nincsen ilyen-olyan végzettsége, akkor nem érthet az adott dologhoz. csak azt mondom, hogy pl egy progterv-mat diploma nagyon jó referencia. mindenképpen jobb, mint egy okjs programozó papír. ez nem azt jelenti, hogy önszorgalomból nem sajátítható el az a programozói tudás, amit az egyetemeken tanítanak. egy ilyen foglalkozásnál jogosan merülhet fel a kérdés, ha tényleg olyan jól tud programozni, akkor miért nincsen diplomája...

szerk.: még 1 dolog. elég sok álláshírdetést olvasgatok, hogy tudjam nagyjából mire számíthatok ha meglesz a rendszerinformatikus végzettségem. sok programozó álláshírdetéssel is találkozom, és ezeknél 99%-ban diploma szükséges, sehol nem láttam olyat, hogy "diploma vagy ennek megfelelő tudás".

[quote:60448fe371="lzrd"][quote:60448fe371="zsolt"]Amúgy egy céget nem a végzettséged érdekel végsősoron, hanem az, hogy amit előállítasz vagy szolgáltatsz, annak milyen az ár/érték aránya. Aki nagyobb értékű munkát végez, annak hajlandóak többet fizetni.[/quote:60448fe371]

Szerintem ez a kevesebb eset. Szerintem inkább a diploma kell és csak másodsorban a tudás. De ehhez inkább egy fejvadász tudna hozzászólni, mert napi szinten vannak tapasztalatai.[/quote:60448fe371]
Szerencsére az évek során láttam már egy-két munkatárs felvételt és vannak fevadászok a baráti körömben, akik szintén ugyanezt állítják.
Pontosabban fogalmazva: A munkában töltött évek számával folyamatosan csökken a végzettség jelentősége. 10 év gyakorlat esetén már pl. gyakorlatilag elhanyagolható.
Kivétel természetesen az állami szféra, ahova viszont csak az megy dolgozni, aki nem ért semmihez, vagy rettentően erős a hivatástudata.
Esetleg ilyen még egy két nagy multi, ahol dilettáns a HR-es, de azok meg engem nem érdekelnek (multinál dolgozás sok esetben szellemi leépülést eredményez, ez a saját tapasztalatom)

Elolvastam a topikot és egy kicsitt frusztrált lettem. Egy éve kezdtem el a Számalk-ban egy rendszerinformatikus szakképzést. Sajnos mert lusta voltam szakközépiskolai éveim alatt, a jegyeim nem voltak megfelelőek ahhoz, hogy tudjak jelentkezni bármilyen informatikával kapcsolatos egyetemi szakra Ahogy pedig itt olvastam úgy látom, hogy az egyetemen inkább a programozással kapcsolatban van nagyon erős informatikai képzés. Ha ezt rosszul láttom akkor bocsánat. Programozás egyébként is nem a szívügyem. :) Tanultam kevesett C-ből de valahogy nem értettetem, nem láttam át az egészet. Bonyolultnak tünt számomra. Mindent összevetve az a lényeg, hogy abban reménykedem, hogy ezzel a szakképzéssel találok valamilyen munkát amit, vagy tényleg ennyire rossz a helyzet?

[quote:b74ef958cd="Previ"][quote:b74ef958cd="lzrd"]Helyesbítek: lehet, h. nem tudás, de eladható.[/quote:b74ef958cd]

Azért ha lelkiismeretesen végig tanul egy komolyabb certificate-hez szükséges vizsgamennyiséget (pl MCSE: min 7 vizsga), akkor valami elképzelése már lesz arról a rendszerről szerintem. :)[/quote:b74ef958cd]

Nem lesz :)

[quote:ed5c29a2c2="Damienthewizard"]
szerk.: még 1 dolog. elég sok álláshírdetést olvasgatok, hogy tudjam nagyjából mire számíthatok ha meglesz a rendszerinformatikus végzettségem. sok programozó álláshírdetéssel is találkozom, és ezeknél 99%-ban diploma szükséges, sehol nem láttam olyat, hogy "diploma vagy ennek megfelelő tudás".[/quote:ed5c29a2c2]

Bocs, lehet, hogy félreérthető voltam. Én úgy látom, az a lényeg, hogy valamilyen diploma legyen, de hogy milyen, az lényegtelen, ha van az illetőnek tapasztalata.
Az, hogy az ember szerzett egy diplomát, már elárul valamit arról, hogy képes tanulni, intelligens és van kitartása.

Szerintem azzal sem lehet nagyot tévedni, ha az ember szerez pár gyártói minősítő papírt, mihelyst teheti (ms, redhat, novell, cisco, vagy ami terület érdekli), mert elég sok hely van, ahol ezeket (is) nézik.
Egy diploma mindenesetre senkinek sem árthat. :)

[quote:c0353adda0="_Polesz_"]Azért kéne egy melóhely is ahol megkeresed a rávalót és nem lenne hátrány, ha nem éppen egy építkezésen lapátolnád a sittet. szvsz[/quote:c0353adda0]

Nem állítottam az ellenkezőjét!

Nem hiszem, hogy az intelligencia ismérve a diploma lenne.

[quote:19cdb54e91="Napoji"]Nem hiszem, hogy az intelligencia ismérve a diploma lenne.[/quote:19cdb54e91]
Nem is ezt állítottam :) Az eredeti verzióba még beleírtam, hogy természetesen a diploma hiánya nem zárja ki a fenti tulajdonságokat, de aztán mikor visszaolvastam, feltűnt hogy ez így redundáns, ráadásul ezt informatikusok olvassák, akik általában tisztában vannak a logikával, ezért aztán inkább kitöröltem a küldés előtt. Lehet, hogy nem kellett volna?

[b:5261cc97b6]Napoji:[/b:5261cc97b6]
Bocs, nem akartalak megbántani, csak nagyon magas volt a labda :wink:

azért munkaterülettől is kellene függenie a diplomaigénynek(ezt nagyon hülyén fogalmaztam meg, de gondolom érthető). ez alatt azt értem, hogy pl egy rendszerinformatikus képzésen 90%-ban csak olyan témakörökkel foglalkozunk, aminek hasznát is vesszük, ha valamilyen csoda folytán magunkénak tudhatunk egy állást.

zsolt: Nem bántottál meg. :)

Diploma, diploma...Belegondoltatok abba, mennyi eselye van diplomara egy olyan faluban lako embernek, ahol meg gimi sincs? Jar napi harom busz az otven kilometerre levo varosba. Vagy bekoltozik kollegistanak. De lehet, hogy a szomszed kisvarosban csak kozepiskola van, felsofokura meg messzebb kell jarnia. Ugye kolegistakent meg is kell elni, nem biztos, hoyg a szulok tamogatni tudjak. Foleg, ha csak koltsegteriteses kepzesre jut el. Szoval szep dolog a diploma, de nem valtja meg a vilagot. Es a tudast sem valtja ki a papir.

(Hmm, kicsit keseru vagyok, Pecsen elvegeztem harom felevet, erre itt a BMF-NIK-en harom targybol meghuztak felevkor. Moist vag ykinlodok ujra egy ev mulva, vagy vegleg feladom, igy sem erek haza este nyolcnal elobb melobol, ha meg hetvegekenm tanulnom is kell, az szamomra gyilkos. Persze, ha az elso felevben az Algoritmusok, adatstrukturak nevu tantargynak nem az lenne a temaja, hogy mikent szamitsuk ki, matrixok lancszorzasanal hany zarojelezes kell, es erre algoritmust irni, akkor talan lenne az embernek eselye. Vagy ha matekbol nem abbol huznanak meg, amit atlagember rutinbol csinal es szamitogeppel old meg ( tudsz integralni, de elnezel egy minusz-jelet, ezert az egesz feladat rossz), akkor talan lenne eselyem.)

Szoval vannak az elejen idiota tantargyak. Az AAO tantargynal a
http://ultra.obuda.kando.hu/~csink/kakao_jan16_nevtelenul.htm
lapon megtekintheto statsiztika is jelez valamit. Nem hiszem, hogy ennyi idiota tudott bekerulni a felsooktatasba, en elgondolkodnek a tantargyon is... Eccoval, a diplomahoz nemcsak tudas kell, hanem szerencse is. Pl. az elso 1-2 evben a vizsgakon milyen kerdeseket kapsz. Ez sulyos.

Ja, elgondolkodtam ezen a matekon. Lehet, hogy mas keptelen megtanulni helyesen irni, nekem ez megy, viszotn nem tudok megtanulni helyesen szamolni? Tehat az elvet ismerem, de megis elrontom. Teszem azt, amikor 3-(-5) van, en elnezem, es -2 jon ki a 8 helyett (persze, ez mondjuk feloldalnyi levezetes utan). Es ilyenek
miatt huzzak meg az embert, holott a levezetesed esetleg jo lenne...

Jut eszembe, a 23-ai vizsga eredmenye is szep:
http://ultra.obuda.kando.hu/~csink/k2.htm

Es ugye van, aki haromszor felveheti allamilag finanszirozottan ugyanazt a targyat, van, aki eloszor is ktsg-teritesesre jar, meg kesobb is. Persze, ha eloszor allami lenne, aztan ktsg-terites, akkor talan jobban meggondolnak a T. userek. En is lattam ott olyan embert, aki szinte beszelni nem tudott, de csak erolkodott. Ha veletlenul elvegzi, lesz diplomaja de mit fog tudni? Nem is emlitve az egyik csajt, akivel most talaltkoztam, GDF-vegzos, es a Windows-halozati meghajtokat nem ertette, ha minden be van allitva, miert kell csatlakoztatni...De diplomaja lesz.

Az egyetem es a diploma azert is erdekes, mert vegulis valoban kapsz egy kepzest es szemleletmodot dolgokrol. Elvben erteni fogsz hozza, de mint tudjuk az elmelet es a gyakorlat kulonbozik. A masik meg, hogy megtanulsz semakat es sok midenrol hallottal, ez valahol jo, de lehet epp ezert nem leszel kiemelkedo programozo, mert nem tudsz szabadon gondolkodni, csak azokban a semakban, amit az egyetemen beledvertek. A multiknak meg pont ilyen ember kell, mert ha megmondjak mit csinaljon akkor azt valoban meg is tudja csinalni, tehat egy jol kepzet "munkasember" lesz, de lehet hogy pocsek fejleszto vagy vezeto lenne, mert ahhoz mar maskepp kene gondolkodni. Nem veletlen, hogy sok ceges vezetonek csak mondjuk erettsegije van. Felreertes ne essek, nem szolom le a diplomat, hiszen nem lehet altalanositani, ez csak egy velemeny/ eszmefutattas volt. A dimploma egy ugynevezett mernoki szemleletet es problema megoldo kepesseget kene hogy adjon ha jok a tanarok es az iskola. Nekem sincs diplomam en is magamat kepeztem sokfele forrasbol es sokfele tapasztalatbol. Ugy erzem a problema megoldo keszsegemet sikerult kifejlesztenem olyan szintre, hogy ha kapok egy ismeretlen feladatot, akkor nem ilyedek meg, hanem tudom hol kezdjek keresgelni es merre mozduljak tovabb.

Én ott rontottam el hogy nem tanultam :( és most nem tom mit kezdjek magammal!

Elmegyek egy Felsőfokú képzésre, jobb mint a síma gimis végzetség, aztán ha úgy jön össze (4 félév átlagának 24* se) akkor talán összejön annyi pontom hogy egy jó főiskolára netán egyetemre felvegyenek.

Vagy elmegyek dolgozni azt fizetem az egyetemet :( de mindenképp Informatika irányában :)

Szóval én már tuom milyen iránybe menjek, de nincs mivel ... tovább menni ... , meg így ahogy elnéztem a fentiekben küldött linken az eredményeket, elment a kedvem rendesen :)

Így jártam :(

udv!

en ELTE - progmatra jarok, es eddig en nagyon megvagyok elegedve vele. sokan sirnak a matek maitt, meg hogy miert matematikai eszkozokkel tanuljuk a programozast, de majd meglatjak, hogy jo ez. :)

mondjuk nekem szerencsem van, egy viszonylag nagy cegnel dolgozom
suli mellett mint programozo, iden erettsegiztem, es igy tudom fizetni az alberletet is, meg minden mast.

szerintuk az, hogy Edesanyammal elunk ketten, ket fizetesunkbol, az nem eleg arra, hogy kollegiumot kapjak.. rotfl.

szerintem ha valaki ma magyarorszagon elakar helyezkedni, az akar szukseges neki, akar nem, huzzon el dolgozni egyetem mellett.. mire kijutok az egyetemrol en mar betudok irni 6 ev munkatapasztalatot, egy volt kozelebbi ismerosom pedig diploma utan nem tudott mit csinalni magaval, mert 0 tapasztalata volt, es nem vettek fel sehova..

Celtic: ez egy ilyen vilag. Nalunk is sokan hoborognek, hogy igy a matek, ugy a matek, dehat.. ez ilyen. En ugy latom, hogy a matematikanak inkabb egy szemletetet kell kialakitania az emberben, es az segit neki kesobb a programozasban is (nekem legalabbis sokat segitett, majdnem alkalmazott matematikusra mentem), a jegyeket elnezve meg szinte ugyanaz, mint nalunk a bevezetes a programozasba gyak :))

btw, en 2005ben erettsegiztem, es nem volt kerdes, hogy tovabbtanuljak, csak az, hogy progmat (ami ugye mar megszunt..:(), alkmat vagy fizikus :)

mondjuk a prog(terv)-mat-hoz adottság is kell, nem olyan mint pl egy történelem szak, ahol csak magolni kell...

[quote:3871e0cb92="zsolt"]
Az, hogy az ember szerzett egy diplomát, már elárul valamit arról, hogy képes tanulni, intelligens és van kitartása.[/quote:3871e0cb92]

Meg arról, hogy jól puskázott, jól megtanult szerdára valamit, amit csütörtökre el is felejtett stb. Ne áltassuk magunkat! A diploma azért kell, mert szeretik a munkáltatók, ha van. Progmat valszleg tud alapszinten programozni. De ha nem progmaton végzett informatikus, akkor ez nem feltétlen igaz. Most írtam meg valakinek az anyagot C-ből. Megvédte a vizsgáját, átment. Egyetemen sose jártam. Szal, sokminden számít. Akinek diplomája van azt védi. OKJ-s programozó sok gyakorlattal lehet olyan jó. Ha valaki lusta tanulni fiataloon, később már hiába kap észbe, nem lesz diplomája. De őket se kell eltemetni. Lehetnek jómunkásemberek. Kategorikusan csak a diploma meglététől függővé tenni a megítéltetést buta dolog.

[quote:aa96355d53="lzrd"] Ha valaki lusta tanulni fiataloon, később már hiába kap észbe, nem lesz diplomája. [/quote:aa96355d53]

Es ha eszbekap es szerez diplomat, akkor azert nem kell, mert ebben a mufajban 35 ev folott oreg vagy, nem beszelve arrol, hogy frissdiplomas.

[quote:4ce5eba085="pgee"]
Lehet, hogy félreértettem a dolgot, de azért az OKJ, és az egyetem között a különbség ég és föld. [/quote:4ce5eba085]

Programozás tekintetében valószínüleg. Én jártam OKJ-s képzésre. Tényleg olyan, int a szakközép iskola. De valóban szakmát tanultunk. Akármilyen nevetséges, tényleg. Jártam egy ideig GDF-re. Nem tanulunk szakmai dolgokat, bár voltak szakmainak nevezett tárgyak. Lehet, hogy ha a BME-rem vagy ELTE-re megyek, akkor ott tanítottak volna szakmait. Nemtom. AZt igen, hogy sok diplomással dolgozom együtt és bizony előfordul, hogy tőlem kérdeznek meg dolgokat.

[quote:887ee320fc]Az AAO tantargynal a
http://ultra.obuda.kando.hu/~csink/kakao_jan16_nevtelenul.htm
lapon megtekintheto statsiztika is jelez valamit.[/quote:887ee320fc]

Ó hát ebben nincs semmi különleges! :D
BME-n Műsz.Infón ilyen egy teljesen átlagos formális nyelvek vizsga eredménye. (komolyan)

Ha van egy kis szerencséd, egy kis tehetséged, vagy egyszerűen jókor van jó ötleted, akkor diploma nélkül megcsinálod a saját cégedet és megkeresed azt a pénzt, amit diplomával keresnél. Ehhez jó dolog, ha megvan az OKJ-s szakmai papír.
Nem szeretnék ujjal mutogatni, de van aki abból él, hogy írt egy programot és az emberek használják ezt a programot pénzért.

[quote:957dfce344="lzrd"]Ha van egy kis szerencséd, egy kis tehetséged, vagy egyszerűen jókor van jó ötleted, akkor diploma nélkül megcsinálod a saját cégedet és megkeresed azt a pénzt, amit diplomával keresnél. Ehhez jó dolog, ha megvan az OKJ-s szakmai papír.
Nem szeretnék ujjal mutogatni, de van aki abból él, hogy írt egy programot és az emberek használják ezt a programot pénzért.[/quote:957dfce344]

vagy ha rendszerinformatikus végzettséggel rendelkezel, és találsz egy céget, ami teljesítmény alapján ítél és nem papír alapján, akkor szintén nem keresel rosszul...

[quote:00fb857f30="dragi"]A masik meg, hogy megtanulsz semakat es sok midenrol hallottal, ez valahol jo, de lehet epp ezert nem leszel kiemelkedo programozo, mert nem tudsz szabadon gondolkodni, csak azokban a semakban, amit az egyetemen beledvertek. A multiknak meg pont ilyen ember kell, mert ha megmondjak mit csinaljon akkor azt valoban meg is tudja csinalni, tehat egy jol kepzet "munkasember" lesz, de lehet hogy pocsek fejleszto vagy vezeto lenne, mert ahhoz mar maskepp kene gondolkodni. Nem veletlen, hogy sok ceges vezetonek csak mondjuk erettsegije van. [/quote:00fb857f30]

Az egyetem legfontosabb hozadéka szerintem is a szemléletmód kialakítása és a látókör szélesítése (no meg jó sok "tudásmorzsát" gyűjthet össze az ember). De ez épp hogy nem a "szabad gondolkodást" korlátozza, hanem inspirálja.

Persze már Stanisław Lem is megmondta: a szakember csak olyan barbár, kinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. :-)

Max érettségivel rendelkező cégvezetők meg jószerével csak a kisvállalkozásoknál vannak (legalábbis tapasztalataim szerint).

[quote:7df4870357="hal"]
Max érettségivel rendelkező cégvezetők meg jószerével csak a kisvállalkozásoknál vannak (legalábbis tapasztalataim szerint).[/quote:7df4870357]

Ölég az!

Jut eszembe Bil Gatesnek van diplomája már?...
Mert ha nincs, akkor kijárhatna már valami egyetemet, hogy a szemléletmódja megváltozzon...

ja, természetesen diploma nem kizáró ok saját cég alapításánál! :)

Egyebkent valoban Bill Gates is otthagyta az egyetemet ha jol tudom. A kisvallalkozasok vezetoi is jo pelda arra, hogy diploma nelkul is lehetnek sikeres vezetok. Szoval minden relativ 8)

[quote:c6199b3443="lzrd"]Jut eszembe Bil Gatesnek van diplomája már?...
Mert ha nincs, akkor kijárhatna már valami egyetemet, hogy a szemléletmódja megváltozzon...[/quote:c6199b3443]

HAHAHHAHA! Igen, tényleg ráférne!

hali.
Szóval fontos dolog a diploma, de nem a legfontosabb. Gyakorlat+diploma a legjobb páros, de pár év után lehet, hogy jobb a gyakorlat, mint a diploma.
Mondjuk én érettségi után elmentem OKJ-s képzésre, ahol annyi szerencsém volt, hogy miután elmentem gyakorlatra, ott tudtam maradni, és dolgozni még 3 évet, és mivel nem úgy álltam hozzá a dologhoz, hogy én sz**tam a spanyolviszt, elég sokat tanultam ott. Aztán lett másik munkahelyem :)
Megmondom őszintén,szerintem az OKJ-s papír arra elég, hogy ha az van írva az álláshirdetésbe, hogy felsőfokú végzettségű embereket keresnek, akkor pofátlanul be lehet menni, és megpróbálni eladni magad. Innentől kezdve a dolog rajtad áll.
Most jelenleg GDF-es hallgató vagyok (mert diploma kell, ha másért nem, azért, mert ezt magammal szemben elvárom -találkoztam már sok ostoba diplomással -), és csak hallkan jegyzem meg, hogy bár elég sokan fikázzák a képzést (és sokszor van is miért), ott, ha az ember akar, akkor tud is tanulni, sok ELTE-s, BME-s tanár tanít ott, és nem hiszem, hogy rögtön hülyeségeket kezdenének el tanítani "ide ez is jó lesz" címmel.

a GDF - el a költségtérítéses képzés a gond, szerintem itt lehet a kutya elásva pro és kontra.

gondolj bele, hogy lehet-e benne valami: jelenleg kb 130e HUF + egyéb költségek körül fáj egy szemeszter (amikor én jártam oda, azt hiszem szűk 50 körül volt)... Eme jellege miatt itt felénk Debrecenben a GDF papírjait úgy tudom sok helyen ítélik meg a végzettség hátrányára - van olyan munkáltató is, aki egyenesen kimondja a gondolatát, hogy "vigyáznak a diákokra". ez már nem az én véleményem, de hát nem egy helyről hallottam ezt.

[quote:76c6a82789="kovi"]a GDF - el a költségtérítéses képzés a gond, szerintem itt lehet a kutya elásva pro és kontra.

gondolj bele, hogy lehet-e benne valami: jelenleg kb 130e HUF + egyéb költségek körül fáj egy szemeszter (amikor én jártam oda, azt hiszem szűk 50 körül volt)... Eme jellege miatt itt felénk Debrecenben a GDF papírjait úgy tudom sok helyen ítélik meg a végzettség hátrányára - van olyan munkáltató is, aki egyenesen kimondja a gondolatát, hogy "vigyáznak a diákokra". ez már nem az én véleményem, de hát nem egy helyről hallottam ezt.[/quote:76c6a82789]

Azt gondolom, hogy olyan munkáltató engem nem is érdekelne, akit nem a tudásom érdekelne, hanem a diplomám milyensége. :) Egyébként azt gondolom, hogy 0 gyakorlattal lehet, hogy nem túl jó a GDF-es diploma, de ez a különbség elmúlik idővel.

"Azt gondolom, hogy olyan munkáltató engem nem is érdekelne, akit nem a tudásom érdekelne, hanem a diplomám milyensége."

helyes, helyes. remélhetőleg egyszer ez talán eljut a munkáltatók agyáig is. bár a mai Kelet - Magyarországon tetten érhető munkanélküliségi rátát szem előtt tartva ez egy ideig nem fog bekövetkezni (mivel az ember itt örül, ha meg tud élni tisztességes munkából :cry: )

Tisztelt Kolegák!

Na, akkor én is ideírom a magamét:

1. A topicindító kolega kérdéseire válaszolva:

a mikrokozmosz-t nem ismerem, nem is hallottam róla.

Ha jól látom, akkor az a probléma, hogy nincs elég pontod, hogy felvegyenek egyetemre / fősulira.
Ezért szeretnél elmenni valamilyen OKJ-s képzésre, ugye egyrészt tanulsz is valamit, papirt is ad, talán még fel is vesznek köv. évben.

Hát, én kb. ugyanitt voltam 2002-ben, akkor érettségiztem.
Nekem is volt kemény 72 pontom (nemröhög :)), a vicces az, hogy azzal akkor simán felvettek volna Szegedre, oda 66 pont volt akkor a ponthatár.

Hirtelen nem is tudom, hogy hol kezdjem, mert elég sok mindent tudnék mondani, remélem hosszu leszek...

Tehát:

2002-ben érettségiztem, kevé volt a pontom.
Ott, a középsulimba indult egy :
Műszaki Informatikai Mérnökasszisztens Akkreditált Iskolai Rendszerű Felsőfokú Szakképzés,
akkor AIFSZ, most felsőfokú szakképzés néven futnak ezek, OKJ száma 55 5423 02 (ez FONTOS!).

OKJ-s képzésekről:

Érettségi után alapvetően 3 féle OKJ-s képzésre mehetsz:

1. középfokú: 33-al, avyg 32-vel, 31-el vagy 52-vel kezdődik, pl: 31 4641 01<-konkrétan erről még lesz szó! (1, v. 2 évesek)
2. 54-es, felsőfokú, 1 éves, pl. Programozó
3. 55-ös, akkreditált felsőfokú

Ha elmész érettségi után egy "technikusira" pl. Programozó, akkor az egy éves, felsőfokú, a felsőoktatásban nem fognak belőle SEMMILYEN tárgyat elismerni (szakmait főleg nem...), kb. Delphi-t vagy VB-t tanulsz, ez igaz.

Az 1-es kategóriáról majd később.

3.: 55-ös.
Na, ez fontos.
Én is ilyenre jártam, ez kötelezően 2 éves, a felsőoktatásban ELISMERIK, bár nem mindent belőle (pl. digithálóból nem kellett ZH-zni, közg-t egyazegybe elfogadták(!))

Az én javaslatom, hogy menj el egy OKJ-s, 55-ös képzésre, mivel a másik ami ebből létezik az valamilyen gazdasági infós, ami nem igazán jó, ezért - kizárásos alapon - marad a műinfós mérnökasszisztens.

Miért jó?
Hát, először is kapsz 2 évet, halaszthatod a döntést (ezesetben ez jó megoldás, mert nem tudsz felvételizni). Új emberekkel ismerkedsz meg, ez fontos (én is itt "kockultam ki").
Ha jól csinálod, akkor felvehetnek az eredményével 1etemre.
Szakdogát kell írnod a végén, ami jöl jöhet egyetemen (TDK, ilyesmi (Tudományos Diákköri Konferencia)), munkahelyen, stb.
Meg még lenne előny, de most több nem jut szmbe.

A felsőoktatásról.

Én jelenleg most egyetemre járok, Győrbe (SZE).
Engem az AIFSZ-es eredménnyel vettek fel, akkor az 98 pont volt.
Miért jöttem ide?
Mert erről a helyről volt információm. 1x voltam itt nyílt napom, meg láttam egy régebbi tanulmányi tájékoztatót.
Tehát láttam a tárgyakat, óraszámokat, krediteket, mondent.
Azt hiszem, ezt a jelenlegi egyetemek nem reklámozzák, bár nemtudom miért.
Ha tudsz, mindenképpen szerezz be ilyet (talán tudok scannelni, ha kéne a mienk).
Sok mindenre választ ad, pl. milyen tárgyak lesznek, milyen súllyal vannak bizonyos témák, matek hogy van (:), ugye...).

Ha lehet, akkor a legújabbat szerezd be, már csak azért is, mert már nem lesz több egyetemi és főiskolai képzés, mivel 2006-tól, ha jól tudom MINDEN egyetemnek és főiskolának át kell állnia a kétszintű képzésre (Bsc/Msc), tehát NEM lesz egyetemi és főiskolai szak.

Mivel a győri volt az egyik a 3 egyetemből, akik kísérletileg indíthatták 2 évvel előbb a Műinfó Bsc-t, ezért tudok infóval szolgálni bőven. (BMF, Debrecen (progmat), meg Veszprém a 3)

Nálunk a fontosabb változások:
3 helyett 3 és fél év (7 félév a képzési idő).
A szak kifejezetten hátrányos annak, aki még nem tanult infót, tehát 0 tudással megy oda, hogy na akkor én most infós leszek. - megszüntették az infó alapozó tárgyakat (Számtech I. és II.)
Mindjárt az első félévben van digitális hálózatok, heti 5 órában (ez a villamosmérnököknek 3. és 4. féléves tárgy, de infón egyben!), de egyébként nem nehéz és érdekes is.
A fizika átkerült 2. félévre és függ a matektól + villanytól.

Ami fontos, hogy nincsen szigorlat egyáltalán! (azazért ugye, jó) Viszont szigorúak az előtanulmányi követelmények.

Most itt be is fejezem az egyetem témát, ha kéri valaki, akkor leírom részletesebben.

Amit én, most a helyedben tennék:

Ha tényleg elkötelezett vagy és mindenképpen infós akarsz lenni és elhatároztad, hog yfektetsz bele energiát, akkor én azt javaslom a számodra, hogy iratkozz be egy Műszaki Infrormatikai Mérnökasszisztens képzésre KÖZÉPISKOLÁBA (ott azért némiképp könnyebb, meg személyesebb a kapcsolat a tanárokkal, főleg ha a mostani sulidban van és ismered már őket).
Ezt ugye minimum 4-esre kell megcsinálni (átlagban, félévre, mert ugye 24x-es szorzó).
Ha ugy gondolod hogy elbírod, akkor ezzel párhuzamosan lehetne csinálni egy Informatikai hálózatüzemeltetőt, ez a 31 4641 01, ez azért fontos, mert ez a Cisco CCNA megfelelője OKJ-ban, ez is 2 éves, van ahol lehet iskolarendszeren kívül is csinálni, ez jelenleg most egy félévre 35E.

Nézd meg, hogy hány ponttal lehetett tavaly bekerülni műinfóra, meg hogy hova, ha a 24x-es szorzóval (tehát ugye 96 pont) számolsz, pl. BME az igy esélytelen, nekem Győrbe SZE sikerült, de ez itt nem olyan egyszerű, most inkább nem írom le, hogy miért:).

Bocsi, ha hosszú voltam.

Ha kell valami, sikoltsatok.

petykooo

[quote:ca38a45a62]Debrecenben a GDF papírjait úgy tudom sok helyen ítélik meg a végzettség hátrányára - van olyan munkáltató is, aki egyenesen kimondja a gondolatát, hogy "vigyáznak a diákokra". ez már nem az én véleményem, de hát nem egy helyről hallottam ezt.[/quote:ca38a45a62]

Ehhez azárt hozzászólnák, mint idén kezdő GDF-es. A Matek I., amit máshol fél évig tanítanak nappalin, nekünk 3 nap alatt megvolt (3x4óra, úgy, hogy közben a napi politikáról is hallgattunk előadást). Ez után menni vizsgázni az vicc, mindenkinek karó lett, egy srácot kivéve, neki 3-as lett.
Közgáz szintén 2 napos tanítás után kész volt (2db 300+ old. könyv). Na az is bukta lett a többségnek.
Ez sem az a suli, ahol utánadvágják a diplomát, ha csengeted a lovét.
Csak sajnos sokan ezt hiszik. :(

Felvettek engem is nappalira, de inkább ezt válaszottam, de már megbántam. Nem olyan könnyű, mint hiresztelik...

[quote:b333a51e14]Még jól jöhet később. Nem tudom hogy hol, nekem sose kellett, de még jól jöhet Smile[/quote:b333a51e14]

Valószinűleg nem sok helyen kell majd használni. A batch programozás abban az időben volt nekem érdekes téma, amikor még a boot után egy villogó kurzor jelent meg, nem egy kék üdvözlöszöveg. :D

Most nekünk 165 HUF egy félév. Ezért kaphatnék használható tudást is, mert ennyi erővel a lyukkártyás programozást is taníthatnák!

Ennyi penzbol mennyi jo konyvet lehetne venni :)

Nem hiszem, hogy azert jo egy felsofoku suli, mert sok embert rantanak meg. Nincs is bajom a matekkel, en vagyok hulye hozza (ambar, azt fenntartom, hogy nem az automatikus dolgokon kellene megrangatni az embert, pecsi tanarom gyakran tevedett 4/5 helyett pl. 5/4-et irt fel megoldasnak, de o is tudta, ha az ember masra koncentral, akkor vet hibat), de az, hogy felora van algorimusokbol a grafokra, viszont arra, hogy kiszamitsd, matrixok lancszorzasanal hany zarojelezes kell, egy oran keresztul vesszuk, ez furcsa.
Ha Pecsen nem sikerult volna megcsinalnom a harom felevet, most ugy ereznem magam, mint aki idiota, hogy ennyit keptelen megtanulni. De amikor bementem megnezni a villanytan vizsgamat, ott azt lattam, hogy, idezem:" na nezzuk csak, itt egy aramoszto, ez hibas, mier tis hibas, nezzuk meg, blablabla, nahat, ez miert lett hibas, hiszen jo? mindegy, igy sem erte el a minimalis pontot"

A mai oktatasi rendszerben nem biztos, hogy akkor lesz diplomad, ha eszed van (bar sikhulyenek nem erdemes probalkozni), sokkal inkab fugg a kitartastol.

[quote:572e6613eb="NagyZ"]
Celtic: ez egy ilyen vilag. Nalunk is sokan hoborognek, hogy igy a matek, ugy a matek, dehat.. ez ilyen. En ugy latom, hogy a matematikanak inkabb egy szemletetet kell kialakitania az emberben, es az segit neki kesobb a programozasban is (nekem legalabbis sokat segitett, majdnem alkalmazott matematikusra mentem), a jegyeket elnezve meg szinte ugyanaz, mint nalunk a bevezetes a programozasba gyak :))

btw, en 2005ben erettsegiztem, es nem volt kerdes, hogy tovabbtanuljak, csak az, hogy progmat (ami ugye mar megszunt..:(), alkmat vagy fizikus :)[/quote:572e6613eb]

Hat akkor nem is torom magam, elvegre 40 elott ugysem szerzem meg, ha mindenbol at is megyek ezutan.
Igaz, keson kaptam eszbe. Harmincevesen dobbentem ra, hogy egyetlen eselyem, ha leerettsegizek es elmegyek felsofokuba. Aztan ugy alakult, hogy masik lehetosegem akadt, egy fovarosi baratno kepeben, akihez idekoltoztem a del-dunantuli kisvarosbol es itt erdekes modon nem a diploma szamitott a jelenlegi melohelyemen.

[quote:b059a6f2c8="kz"][quote:b059a6f2c8="lzrd"] Ha valaki lusta tanulni fiataloon, később már hiába kap észbe, nem lesz diplomája. [/quote:b059a6f2c8]

Es ha eszbekap es szerez diplomat, akkor azert nem kell, mert ebben a mufajban 35 ev folott oreg vagy, nem beszelve arrol, hogy frissdiplomas.[/quote:b059a6f2c8]

Es az elso felev, alapozo tantargy?

[quote:c56d3b962f="bokonon"][quote:c56d3b962f]Az AAO tantargynal a
http://ultra.obuda.kando.hu/~csink/kakao_jan16_nevtelenul.htm
lapon megtekintheto statsiztika is jelez valamit.[/quote:c56d3b962f]

Ó hát ebben nincs semmi különleges! :D
BME-n Műsz.Infón ilyen egy teljesen átlagos formális nyelvek vizsga eredménye. (komolyan)[/quote:c56d3b962f]

[quote:8a4afec477="lzrd"][quote:8a4afec477="kovi"]a GDF - el a költségtérítéses képzés a gond, szerintem itt lehet a kutya elásva pro és kontra.
[/quote:8a4afec477]

Nem az a gond, hogy fizetni kell... jó hosszú hozzászólás...[/quote:8a4afec477]

nem az első mondatomra kéne szárazon reagálnod, hanem végigolvasni amit írtam. nem a költségtérítéssel van gond, hanem amit ez a tény ebben az intézményben jelent(het). Nekem így rémlik: 300 fős csapatban szerintem min 60 olyan ember van, aki eddigi életének képzésein nem ült 100 óránál többet személyi számítógép előtt, és szerintem nagyjából kiváló eredménnyel végzi el a 4 évet. ha én ezt jól láttam, akkor ez kissé árulkodó nemde? Felvételi procedúra nincs, első évben az általam ismert osztály diákjainak ~300 létszáma nem csökkent drasztikusan...

ui abban egyezzünk ki, hogy ha a GDF mellett és ellen ebben az irányban "kardoskodó" embereknek egyaránt igaza van, akkor ugye az említett ellene szólók sem beszélnek hülyeséget. nem mellékesen ha jól rémlik ez az intézmény már megélt pár (pl. a televízióban bemutatott jegymanipulációs) botrányt. akkor már nem is jártam oda, de tudtommal ez elég nagy szopás volt az akkori diákoknak. Nem tanítanak So, OOo irodát? Ettől még lehet(ne) értelmes dolgot értelmesen tanítani.

de csak halkan mondom, meglepő módom én középúton járok. nem fikáznék túlzottan, de nem is dícsérnék. egyszerűen csak akkor mennék oda megint, ha nem lenne más lehetőségem - mivel felénk igazán jó helyen a GDF papírjait nem úgy értékelik, mint a más intézményben képzett Műszaki Informatikus :: Manager :: CAD/CAM szakember végzettségét. erről gondoljon bárki bármit, felénk sajnos ez a tény.

Nagyon igaz.
Eddig ket olyan cegnel is dolgoztam hol a fonok otthagyta a halalba a foiskolat, ceget alapitott es most a bevetel mezokben 8-9 szamjegyu ertekek szerepelnek (tegnap lattam egy ilyen tablazatot, brutal). forintban, nem regi lejben.

"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

jovan, latom az uj feluletet meg szoknom kell, idezet nem maradt meg es ketoldallal feljebbre valaszoltam:D

"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"És szerintem szégyen, hogy nem széles látókört oktatnak például irodai szoftverek címszó alatt, hanem csak excelt és csak wordöt"
Hogy miért azt tanítják? mert a tanárok csak ahhoz értenek.
Nem véletlen, hogy a híres-neves ELTEn mind a mai napig nem összehasonlítható a dos-os és a linux-parancssoros ZH nehézsége (igen, a dos a nehezebb).

No akkor én is leírom eddigi tapasztalataimat:

2004-ben érettségiztem, azóta SZTE-n programtervező matematikus szakon tanulok, és teljes mértékben meg vagyok elégedve az oktatás színvonalával. Szegeden DOS-t nem tanítanak, amit lehet az linuxon csináljuk, és pl. ha te nem vagy kibékülve a Matlabbal mondjuk, mely az ingyenes student változatában igencsak le van butítva, akkor simán használhatsz Octave-ot vagy Netlib-et, mert a tanár mindegyikhez ért (mivel nagy különbségek nincsenek is). Nekem speciell a GNU/Octave a favorit. Átfogó ismertetést kapunk programnyelvekről, program tervezési irányelvekről, nyelvi paradigmákról, és erőteljesen foglalkozunk objektumorientáltsággal. Amelyik tárgynál nem egy bizonyos programozási nyelv elsajátítása a feladat (pl. Szghálózatok) szabad kezet adnak a kötelező program megírásának nyelvében (Java, C++ , vagy akár C#). Másodévesként most pl. Smalltalk, Haskel, Occam és Prolog nyelveket tanulunk, tavaj Pascal, C, C++ és Java volt. Ez is mutatja, hogy széles látókört igyekeznek kialakítani a befogadni és fejlődni képes hallgatóságnak.
Persze most a bolonyai folyamat miatt a BSC-s képzéseseknek még eléggé össze van barmolva az órarendjük, és ez kisebb tantervi változtatásokat eredményezett a 2005 előtt felvettekre is, de ez az átmeneti időszak. Képfeldolgozás, Matematika, Mesterséges intelligencia, Operációkutatás, Számítástudomány, Szoftver rendszerek fejlesztése szakirányok közül válaszhatok, melyek mindegyikéből meghatározott számú tantárgyat meg kell csinálnom.
Egy-egy vizsgán, vagy ZH-n a teremben 100 emberre van 10 felügyelő, akik járkálnak, és ez szinte minden tantárgynál így van, szóval a puskázás szinte lehetetlen. Emellett a kurzusok anyaga elég tömény és nehéz, de teljesen meg vagyok elégedve az előadók nagy részével (kivételek persze akadnak).
Mindent összevetve csak ajánlani tudom Szegedet, mert aki tanulni akar, annak itt lehetőséget biztosítanak európai szintű oktatásra.
Üdv!
____________________________________________________
powered by KDE 3.5 - Slackware 10.2 - linux-2.6.15.3

No igen, a SZTE benne van az európai top 100-ban:

http://ed.sjtu.edu.cn/rank/2005/ARWU2005TOP500list.htm

Azért,hogy ne vegyék el a kedvedet leírom az én történetemet is.Szerintem lehet it okosságokat mondani,de a lényeg,hogy töröd a fejedet a továbbtanuláson,és érdekel az informatika.Én mérnök informatikus vagyok,de most egy OKJ-s suliba járok.A tapasztalataim azok,hogy míg az egyetemen egy csomó olyan dolgot "tanultam" tanítottak ami nem érdekelt sokkal nagyobbak voltak a követelmények stb.... ezért utáltam oda járni!!!
Csak azért csináltam meg,hogy legyen egy papírom amivel jól eltudok helyezkedni.Elvégeztem.....eltelt 4-5 év és amit akkor "tanultam" ma már nem ér semmit.Változnak a dolgok!!!!Mindig karban kell tartanod tudásod ha szeretnéd szintentartani magad.
Most az OKJ-s tanfolyamon csupa olyan dolgot tanulok ami érdekel jó a csapatszellem így gyorsabban és többet tanulok mint az egyetem alatt valaha is.Szóval véleményem szerint is az első legyen egy diploma és utána az OKJ.Viszont ne tegyétek,hogy lebescsültök egy OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkezőt mert ott is nagyon sok értékes dolgot oktatnak.

Hát ne is! Nekem is OKJ-s végzettségem van és el akarok helyezkedni.
Igaz,hogy sok mindennel ki kell egészíteni egy tanfolyamon tanultkat. Én fél éve végeztem és azóta is képzem magam. Amióta van itthon Net ez sokkal könnyebben megy. Pl itt a Hup-on is rengeteget tanultam.
Google a barátom. :)

Sziasztok Újra visszatérek a januári témanyitás után :D

Ugyebár felvételi érettségi szóbeli meg minden megvolt...
már csak a sorrenden lehetne változtatni :D
GDF Mérnök Informatika Bsc
Vszprém Villamosmérnöki
Győr Közlekedésmérnöki
Veszprém Gépészmérnöki

ez az én jelenlegi gyönyörű sorrendem:D sajnos én rosszabra számítottam érettségivel kapcsolatban :( (88pontra számítottam ezért GDF) aztán lett 100 most be lehet szólni de akkor is ez rekord számomra... meg is ünnepeltem... mivel nem vagyok valami jó tanuló :D sajnos elbuliztam a középiskolát..

Jul 11-ig tudnék változtatni a sorrenden....
Még januárban nekem tök mindegy volt hogy hova vesznek fel csak vegyenek fel valahova.. most így utólag ez hülyeség volt ... és így megnéztem a Tanterveket :( és lefordultam a székről... mechanika fizika automatizálás... logisztika... lool ... Egyedül a GDF tetszett! csak kicsit tartok tőlle... (nincs kolesz=nincs diákélet)+roszhír a távoktatásról
Jelenleg A villamosmérnöki szak és a GDF Mérnök infó között vacilálok... nem tudok dönteni bevállaljak egy olyat amit nem szeretnék tanulni vagy olyat amit szeretek, de arról a suliról nem sok jót hallotam ... KiEMELNÉM HOGY NAPPALI ÁLLAMI FINANSZIROZOTT-ra jelentkeztem nem távoktatás!!!!!!!!!!

Kérnék tanácsokat tölletek hogy mit kezdjek magammal?...

ÜDV szikla

Alapelvem, hogy pontok szerint csokkeno sorrendben erdemes.
Ha pl a gdf-et elol hagyod, akkor eselyed sem lesz a tobbire.
Elozo par evbol saccolj egy ponthatart(ez ugyis mindig valtozik, szal csak eroteljes kb de nem ez a lenyeg). Ezutan a kozeli pontok kozott preferencia szerint.
En igy rendeznem el latatlanban:
veszprem villany,
veszprem gepesz,
gyor,
gdf.

A GDF-en amugy tenyleg nincs diakelet. egy 5000fos evfolyamon hogy lenne?:D
Ha nagyon info akkor miert jelentkeztel gepeszre meg kozlekedesmernokire?:)
Ha info akkor meg BMF Neumannra mehettel volna vagy BMF Kando villany es ott van szamtech szakirany, asm, c, c++, adatb -t okitanak.
Vagy barhol kiveve GDF(ez a legalja a tobbi felsooktatasi intezmeny szerint, nagyon utaljak) tolsz ket jo(jo >> 3,5) atlagu felevet, ezutan siman atvesznek mas muszaki suliba. Ahova amugy nem jutnal be.
GDF-es oklevelrol altalanos sztori, hogy nagyobb cegeknel vagy be sem hivnak allasinterjura, vagy ha meglatjak, akkor megkoszonik, hogy befaradtal, majd levelben ertesitenek. De ez olyan hely, ahova kiirjak, hogy muszaki vegzettseg only. Mashol alt: "- van diplomaja? - van. - rendben." es meg sem nezik hogy honnan van.
A HR-esek nagyon finnyasak tudnak lenni.
--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Ez hülyeség ez az álláshirdetéses dolog.... ?viccc

ez nem számít sehol hogy hol végezted el az alapképzést... azzal még nem sokat érsz... és mivan ha továbbmész Msc-re.... más suliba.... lehet hogy diplomád nem ér semmit, de általában Msc nél van felvételi.... :D amúgyis fizetős.... már :(

100 pontal meg nem hinném hogy felvettek volna BMF/BME re :D fizetni meg nem akarok :D

ahogy néztem így az idei jelentkezőket és a tavalyiakat mindenhol 100-200 emberrel több jelentkezett... ez azt jelenti hogy Villamosmérnöki veszprém 84 még akár 100 is lehet

Keddig még tudok változtatni a sorrenden, de nagyon gázzz hogy ilyen hülye voltam évelején... most meg nem tom mit akarok :( azt lehet az lesz az egészből hogy felvesznek veszprémbe , halasztok 2 évet elmegyek OKJ-re vagy dolgozom... azt majd kiderül mit is akarok :D

pápá

Azt, hogy atbuliztad a kozepiskolat, sose band, egesz kozepiskolas koromban 2 buliban ha voltam, miutan vegeztem is, voltam osszvissz vagy 3 koncerten, most megyek a negyedikre, a negybol harom Republic, most megyek a harmadikra :) Ha kibuliztad mar magad, akkor lekomolyodsz szerintem :)
---
Hey! Where'd my terminal go?

Ha műszakira jelentkezel, akkor tök mindegy hova mégy, az első két évben szinte csak ugyanazt az alapozó tárgyakat tanulod, helytől és szaktól függően más-más súllyal. (Mindenütt más tárgy a szivatós. :) )

Ha infót akarsz tanulni mehettél volna pl. Neumanra is.
A GDF-nek sajnos tényleg elég rossz híre van. Ha teheted inkább válaszd Veszprémet, vagy Győrt. Ha jól tanulsz még mindíg átjelentkezhetsz később info szakra valahova.

Maximum a "szorgalomé" vagy a zsiványságé........:))

"Max érettségivel rendelkező cégvezetők meg jószerével csak a kisvállalkozásoknál vannak (legalábbis tapasztalataim szerint)."

Hát ez egy elég nagy tévedés, az én tapasztalataim alapján.

ez a szomorú.
tipikusan Magyar O. -ra jellemző.

Na :D

felvettek GDF-re...
ezt az évet megcsinálom meglátom milyen azt ha nem teccik.... átballagok BMF Kandóra... :D
sajnos hülye voltam hogy semmit nem tanultam érettségire se szóbelire, és így is 100pontom lett :D
és hülye voltam hogy x hónappal ezelött sza"tam az egészre és nem tudtam mit akarok :(

most egy kollégium nélküli suliba fogok járni amiről nem sok jót hallotam :( de sebajj jövöre is lesz felvételi :D talán sikerül a kandó, vagy pecs PMMK legrosszabb esetben maradok itthon a SZE -n :D

nah mind1 ... ne járjatok úgy ahogy én... rámszakadt az ég...

üdv

De te még legalább időben felébredtél. Ismerek olyanokat, akiknek ez majd 40 éves korukig sem sikerült, most meg ott állnak állás nélkül, és mindenkitől csak kérdezgetik, hogy "most mi lesz velem?" Hozzájuk képest még nagyon is jól állsz, csak hajrá!

Üdv:
Csaba