[Megoldva]VOIP hívott oldali telefonszám módosítása szerver oldalon Grandstream UCM6000

Fórumok

Hello.

Létezik olyan megoldás, amivel a hívott oldal telefonszámát tudom módosítani? pl a 0036-ot +36-ra cserélni.

Elsősorban Grandstream UCM6000-es szériával, de ha van Asteriskes megoldás, az is segíthet.

A lényeg, hogy ne kelljen a készülékekben egyesével megoldani ezt a kérdést.

Hozzászólások

Mi az elérendő cél? Ennyi infóból én nem tudom kitalálni, mit szeretnél megoldani.

Értem! Akkor nem a "hívó oldal számát", hanem a hívó oldalon a trunk-ön kimenő hívott fél számát szeretnéd módosítani.

Grandstream esetén nem olyan "egyszerű" mint vanilla Asterisk-el. Az UCM szoftvere és konfigurálhatósága eléggé kötött, nem ad akkora szabadságot.

Úgy tudod megoldani, hogy az Outbound Routes alatt felveszel olyan bejegyzéseket, amik a nem kívánt előtaggal kezdődnek, és a szabályban használod a strip és prepend mezőket. A prepend a strip után hajtódik végre, így értelmesen lehet együtt is használni a kettőt.

Pl.

  • Pattern "_0036."; Strip 4; Prepend "+36"
  • Pattern "_06."; Strip 2; Prepend "+36"

3CX központnál működik (Grandstream-nál kiderül, ha kipróbálod), hogy létrehozol egy új voip trunk-öt, localhost-ra (127.0.0.1:5060), és felveszel rá inbound és outbound route-okat. Inbound-ba ugyan azokat mint az igazi trunk-re (az adott publikus számok legyenek a megfelelő mellékekre irányítva), outboundra meg azt, hogy amikor saját publikus számot hív valaki (egy szabályba felsorolhatsz több számot vagy tartományt), akkor a local trunk-re irányítsa, ne az igazi trunk-re. Ez amolyan hairpin NAT voip telefonközpont módra.

Egyéb módot nem tudok, hogy a mellékek hívhassák egymást a publikus számaikon. Mondjuk szerintem ez fura igény, mert általában gyorsgombon fenn vannak a rövid mellék számukkal, és kész. Meg ha működik is, kérdés, hogyan viselkedik, ha pl. egy tényleges bejövő hívást valaki át akar kapcsolni, de publikus számon hívja meg hozzá a másik melléket (ami szerintem elég fura, kontextusok közti átvitelt igényelne onnantól)...

Én azt javaslom, hogy az életed megkönnyítése okán ha egy mód van rá, ezt ne valósítsd meg. Ha rászoknak, hogy egymást is publikus számon hivogatják, akkor néhány voip szolgáltatással meg fog gyűlni a bajod, ha megjön rájuk az igény. a voip (sip/rtp) elég érdekes állatfaj...

Régen konfiguráltam Asterisket, de ilyesmivel kísérleteznék:

exten => 06XXXX.,1,Dial(SIP/+36${EXTEN:2}@providername)

Ez a 06-ot megoldja, ha ez megy, hasonlóképpen mehet a 00 és a többi, amit szeretnél.