VoIP

VoIP szerver - kezdő kérdések

Fórumok

Mivel érdekel a telefónia és a VoIP téma, és talán egyszer majd szeretnék beüzemelni egy kis cégnél egy ilyen rendszert, első lépésként felmérném a terepet mielőtt bármibe is belekezdenék.

Először is a leendő/várható igények:

  • telszámok hostolva a szolgáltatónál
  • saját VoIP szerver a cégnél, ez SIP trunkon csatlakozik a szolgáltatóhoz
  • kb. 30 user, fele VoIP készülék, másik fele analóg
  • analóg-VoIP GW >> analóg készülékek: poros, koszos műhelyekbe és raktárakba lesznek (belső használatra kell, hogy ne a drága voip készülék amortizálódjon, hanem az óccó analóg asztali)
  • szükséges kiegészítő szolgáltatások: hívásrögzítés, broadcast üzenetek küldése, nem fogadott hívásokról email/sms értesítés küldése

Elsőnek telepítettem FreePBX-et. Azonban azt látom, hogy ámbár nevében ott a Free, de már néhány megkerülhetetlen alapmodul is fizetős. Nem beszélve a külső SIP trunk csatlakozást biztosító modulról. Másik alternatíva az Asterisk.

Kérdésem elsőnek az, hogy melyik rendszert javasoljátok (FreePBX vagy Asterisk), melyikkel lehet teljesen ingyen megoldani a fent vázolt igényeket?

Ismétlem: még csak kutakodok, viszont a tapasztalt szakiktól szívesen fogadom az előnyökkel, hátrányokkal és lehetőségekkel kapcsolatos javaslatokat, élménybeszámolókat.

 

Előre is köszönöm!

VOIP telefonszolgáltatás

Fórumok

A budapesti telefonszámom pár éve elhordoztam egy futottak még VOIP szolgáltatóhoz, ahol eddig nem volt havidíj, csak időközönként fel kellett tölteni az egyenleget, hogy megmaradjon a szám. Nem nagyon volt használva a szám, ezért fel sem tűnt, hogy a VOIP telefon egy ideje nem tud regisztrálni a szolgálttóhoz. Írtam email-t, a válaszuk az volt, hogy havidíjassá tették a szolgáltatást, de az egyenlegemről nem tudták feltölteni, pedig többször értesítettek email-ben (nem igaz), ezért a regisztrációmat törölték. De:

"Tájékoztatom hogy a hívószáma még nem került vissza a korábbi szolgáltatójához, tehát azt még önnek vissza tudjuk adni. Ehhez kell egy új regisztrációt indítani a ... oldalon. Ha igényli a számot, a regisztráció után automatikusan oda csatoljuk önnek."

Mondanom sem kell, hogy ezek után nem szeretnék ezekkel semmilyen kapcsolatot ápolni, ezért ismét elhordoznám a számomat. Keresgéltem, de a legtöbb szolgáltatónak vagy áttekinthetetlen, vagy nincs is konkrét díjszabása, hanem "írjon nekünk".

Aki járta VOIP témában milyen szolgáltatót javasolna, ahol nincs vagy csekély a havidíj? Egyáltalán milyen szabályozás vonatkozik a VOIP telefonszámokra? Egy szám örökre az enyém? Milyen jogai vannak ezzel kapcsolatban egy VOIP szolgáltatónak?

Tartalék FreePBX beüzemelési anomália

Fórumok

Sziasztok!

Munkahelyemen egy külön vason üzemelő  FreePBX-et használunk telefonközpontnak. A működési biztonságunk okán egy Proxmox-on működő virtuális gépre is fel lett telepítve a rendszer, az éles gépről a konfiguráció is át lett emelve (a beépített backup / restore segítségével). A terv az, hogy ha összeomlik a telefonközpontunk (mert pl kihullik a vas), akkor csak egy IP címet kelljen váltani a tartalékon és működhetünk tovább.

A hétvégén le lett tesztelve a váltás. Ez úgy történt, hogy az éles gép le lett kapcsolva, a virtuális gépen pedig az IP cím át lett állítva arra, amit az éles gép használ. Így volt legegyszerűbb megoldani az átállást, mert nem kell hozzá belenyúlni a tűzfal szabályokba.

A tapasztalat: elsőnek minden rendben levőnek tűnt:
- a telefonok azt mutatták, hogy be vannak regisztrálva
- a PBX is azt mutatta, hogy be vannak regisztrálva a mellékek
- lehetett kifelé telefonálni, itt látszott egy eltérés: az éles rendszerrel ellentétben nem mutatta a hívó számát
- bejöttek a külső hívások és működött az IVR is, egészen addig, amíg konkrét melléket el nem akart érni a rendszer. Az viszont mindig foglaltat adott
- mellékről melléket sem lehetett hívni, mindig foglaltat adott

Sok kínlódás után (konfigok átnézése, logok böngészése, stb) egy ötlettől vezérelve megváltoztattam az egyik mellék regisztrációjához tartozó jelszót, és csodák csodájára az adott mellék egyből elérhetővé vált. Sőt, az adott mellékről történt kimenő hívásnál már kijelezte a hívószámot is.

Ez így számomra nehezen értelmezhető. El tudom fogadni, hogy a backup/restore nem tudja átvinni a jelszavakat, de akkor miért mutatja a rendszer a mellékeket regisztráltként, miért működik a kimenő hívás?

Találkoztatok már ilyennel?

Gábor

Telekom voip gw típusok

Fórumok

Sziasztok,

Egy adott telephelyre kértünk internet és telefon szolgáltatást, a jelenlegi rezes dsl és analóg hang (4 vonal) leváltására. Ma megjött az ajánlat, beszéltem is a salessal, a hangot valamilyen voip gw-vel oldják meg, az analóg telefonok maradnak, tehát nem adnak voip készüléket (bár nem is kértünk).  Majd csak létesítéskor derül ki,h milyen lenne ez a gw.. nincs tapasztalata, milyeneket osztogat a Telekom? (kisüzleti szerződés, docsis hálózatra települ, ha ez számít).

Adott számokat/készülékeket (4db) az év 1 részében a telephely egyik, aztán a másik részén használnánk, ha pl adnak két Cisco spa112-őt,az nem okés, mert akkor 2-2 számonként tudjuk mozgatni a szolgáltatást :(

köszi! :)

GSM<-->VOIP

Fórumok

Sziasztok!

Ahogy a címből sejthető GSM hívásokat szeretnék valamilyen VOIP alapon átirányítani egy hosszabb külföldi utazás miatt, de mivel fogalmatlan vagyok a témában így a segítségeteket szeretném kérni.

Nem probléma ha a szolgáltatás fizetős vagy esetleg eszközt kell hozzá beszerezni, inkább a stabilitás lenne a fontos, továbbá hogy esetlegesen visszafelé is működjön a dolog.

Ennek ellenére a legkényelmesebb megoldás az lenne ha tudnám használni magát a készüléket (Android) GSM gatewayként.

Van erre lehetőség?

Polycom Soundpoint IP 331 GUI üres

Fórumok

Sziasztok,

Van pár ilyen telefonunk, de nem bírom őket életre kelteni, illetve látszólag működnek, bootolnak, tftp-n tudom frissíteni a firmware-t, de a webes felületre belépve bármilyen géppel, böngészővel csak az üres frame-eket látom semmilyen szöveget nem jelenít meg.

Mi a trükkje?

FreePBX + Asterisk hívás on-demand rögzítése

Fórumok

Sziasztok!

Drága főnököm kitalálta, hogy néhány - de nem az összes - telefonbeszélgetést rögzíteni szeretne. Ezt úgy képzeli el, hogy telefonálás közben majd megnyom egy gombot, amivel elindul a felvétel.

Asterisk, FreePBX, valamint Grandstream telefonokból áll a környezet.

Azt tudom, hogy valamikor meg volt már valósítva az, hogy MINDEN telefonbeszélgetést rögzítettünk, de azt nem tudom, megvalósítható-e ez az on-demand működés?

Gábor

Vonalas telefon névjegyzék import.

Fórumok

Helló!
Ismertek olyan vonalas esetleg vezeték nélküli telefont amibe viszonylag egyszerűen importálható egy androidos telefon címjegyzéke? Sajna van egy hely ahol annyira rossz a térerő, hogy első körben a meglévő vezetékes telefon tűnik a legjobb megoldásnak a hívások fogadására.
köszi

Konferenciahívás és Hook Flash / Recall + VoIP(PAP2T)-To-PSTN Gateway Setup Sipura SPA3102-vel

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy Vodafone (ex-UPC) Kábeltelefon korlátlan belföldi díjcsomaggal, amelyet távolról el szeretnék érni és ezen a kábeltelefonon keresztül indítanék konferenciahívásokat.

Önmagában a hívásvárakoztatás és a konferenciahívás tökéletesen működik a Vodafone kábeltelefon hálózatán.

A távolról való elérés is működik, mert próbáltam külföldről.

Azonban a konferenciahívás mégsem működik.

Egy PAP2T-t használok DECT Telefonnal, ezzel hívom fel azt a számot, amire a Sipura 3102 VoIP-To-PSTN Gateway van konfigurálva.

Egy adott szám hívása tökéletesen megy PAP2T-SIPURA3102-Kábeltelefonon keresztül, azonban a Hook Flash / Recall impulzust nem lehet átküldeni a Sipurának, ami a kábeltelefonnak továbbítaná a jelet, hiszen a kábeltelefonon végezném a konferenciahívást.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hook_flash

Olvastam, hogy az amerikai és európai szabványok eltérnek, mivel az amerikainak túl hosszú a Hook Flash ideje, amit egy európai telefonhálózat vonalszakadásnak minősít, míg az európai Hook Flash olyan rövid, hogy az amerikai telefonhálózat észre sem veszi.

https://forums.whirlpool.net.au/archive/1107309

Ennek minimális értékét PAP2T-n úgy módosítottam, hogy levettem a Hook Flash Timer Min értékét: 0,01-re. Így már veszi a Flash jelet a PAP2T, azonban, az a PAP2T-re csatlakoztatott vonalnál kezdi a konferenciahívást. Így ez nem járható út.

https://community.cisco.com/t5/voice-systems-and-accessories-small-busi…

Ennek alapján azt olvastam, hogy ki kell kapcsolni a „Three Way Conf Serv, Three Way Call Serv, Call Waiting Serv.” Opciókat. Noha így már nem kapcsol be a Flash, azonban a jel vagy nem továbbítódik a Sipura felé, vagy a Sipura sem érzékeli ezt.
Próbáltam ott hasonló beállításokat keresni, azonban ilyenek nincsenek, mint PAP2T esetében, mert ezek a Line1-nél vannak, azonban Sipuránál a PSTN Line-t kell néznem.

A kérdésem az lenne felétek, hogy mégis hogy tudnám ezt megoldani, mert igazán hasznos lenne?

Már napokat kínlódok vele és bevallom őszintén, kezdem feladni a szenvedéseimet, mert a próbálkozásaim száma igen véges…

 

A segítségeiteket előre is tisztelettel fogadom!

Köszönöm!

Tibor