Orosz–ukrán háború #16

Hozzászólások

Tart még? Szankciók működnek?

trey @ gépház

Spiegel 2022. 03.11 

[..]Putin also appears to have underestimated the unity of the West  when it comes to the vast sanctions regime that has been imposed. So far, though, those sanctions haven’t caused the regime in Moscow sufficient pain – in part because Germany and others continue to finance the war against Ukraine by purchasing Russian natural gas and oil at a premium price. Oil, in particular, is the key to the regime’s wealth, which is why the German government should no longer exclude the possibility of an embargo.

Nobody, of course, can say with any certainty whether such an oil embargo would bring the war to a more rapid conclusion, but it is nevertheless far more than just a moral necessity. A suspension of oil imports is likely the most effective measure available to Europe to pressure the Russian regime to suspend its invasion. It is already questionable how popular Putin’s war is in the Kremlin.[..]

https://www.spiegel.de/international/germany/sanctions-against-putin-ti…

--

DW 2023 december : Why sanctions won't stop Russia

https://www.youtube.com/watch?v=ZqF_hGo5VUI

Orosz hekkerek hónapokig benne voltak az egyik ukrán távközlési cég rendszerében

Orosz hekkerek tavaly május óta hónapokig benne voltak az ukrán távközlési cég, a Kyivstar rendszerében, ezt pedig „figyelmeztetésként” szánták a Nyugatnak, mondta a Reutersnek Ukrajna kiberbiztonsági vezetője.

[...]

a hekkelés „katasztrofális pusztítást okozott”, több ezer virtuális szervert és számítógépet törölt, célja pedig a hírszerzés mellett a pszichés nyomásgyakorlás is lehetett. „Ez egy üzenet volt, nemcsak Ukrajnának, hanem az egész nyugati világnak, hogy megértsék, senki sem érinthetetlen”, mondta.

trey @ gépház

Ruszkik megint megnyerték? A Nyugat már beleroppant? Trump rendet csinált?

Союз нерушимый республик свободных
Сплотила навеки Великая Русь.
Да здравствует созданный волей народов

Единый, могучий Советский Союз!

An invincible union of free worlds
Great Rus' united forever.
God save the what created by the will of the commandant:
The Great Russia!

For Whites Only meeting room!

Na pont ez a hulyeseg.

Semmilyen szovjet-magyar baratsag nincs, miota az MSZMP a Szovjetunioval nagyjabol egyidoben megszunt. Azelott is csak az akkori vezetok beszeltek ilyesmirol, a nep nemigen.

Oroszok vannak. Akik a szovjetekkel ellentetben tobbsegeben nem kommunistak.

Az egész világnak világos, mivel már államcsődben van: mások tartják el, végletekig el van adósodva. Az egy másik kérdés, hogy ha a teljes összkép helyett kizárólag a 2 résztvevőt nézed egyik számára sem lesz nettó nyereség az ügyön.

Úgy vannak vele, győzzük le mi az oroszokat saját vérünkkel, otthonainkkal, gazdaságunkkal

Ha az ukránok bedobják a türcsit, akkor mi leszünk a következő szomszéd. Nem is lesz más választásunk. Tudom van, jelképesen átadni az ország kulcsait, egy puskalövés nélkül.

Ezek szerint már megvan a hozzá kínált propaganda is: menni kell, mert nincs más lehetőség. Pedig van. Békén kellene hagyni az oroszokat, nem pedig nyugati típusú demokráciát erőltetni rájuk. Csak ez nem fér bele az USA világuralmi elképzeléseibe.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az USA akar mindenkit a világon egyazon politikai, gazdasági, ideológiai, jogi mederbe terelni. Milyen fura, nálunk is épp 4 évenként vannak választások. Meg hogy, s hogy nem, épp kapitalista piacgazdaság dúlja fel az életünket. Továbbá éppen úgy vannak civilnek mondott szervezetek, holott egyáltalán nem evidencia ezek léte, de a látszatdemokráciát mégis csak az elvárt irányba kell terelni, annak meg eszköze. Ezek ilyen egybeesések, holott kb. végtelen féle berendezkedést lehet elképzelni, de mégis nagyban hasonlít a nyugati tömbben szokásoshoz.

Biztos csak véletlen. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ukrajna teljes teruletet nem tudjak megszallni az oroszok; nincsenek hozza elegen.

Nem is akarják. Egy moszkvából irányított ukrán bábkormány elég lesz nekik. Mondjuk nálunk ez már adott. Van egy elkötelezett oroszbarát magyar kúrmány. Már csak ide kell telepíteniük néhány ukrán hadosztályt. :D

 

Már mértékadó oroszbarát jobboldali szakértők szerint sem tudnak a szovjetek nyerni, és a nyugati fegyverek elég jó hatékonysággal működnek.

Az angoloknak kellett 1944-ben Berlin, vagy csak ugy bombazgattak?

Nem mindent akarnak megszerezni, amire air strike-olnak (pl. fegyverraktar miatt). O pedig ezzel ervel.

Egyelore azt is nehezen hiszem el, hogy Herszont rendesen vissza akarjak szerezni. Azt ertem, hogy szamitottak ellentamadasra es ott aknaztak, ahol foldrajzilag erdemes, az azontuli teruleteket feladtak. De nem ugy vannak berendezkedve az orosz katonak, mint akik hisznek Herszon megye teljes elfoglalasaban. (Az ukranok se ugy, mint akik hisznek Herszon megye teljes visszafoglalasaban)

Nagy hazugságaitok:

2014: nem az oroszok támadnak, az ukránok lövik magukat

2022: az oroszok nem fognak támadni

2023: az ukránok háborúzni akarnak. Sőt MZP is háborút akar

2024: az oroszok csak poénból lövik Odeszát, nem skarják elfoglalni

Most már igazat is hazudjatok!

Nagy hazugságaitok:

Továbbra sem ismered fel az egyes és a többes szám közötti különbséget. A hazugságok kapcsán pedig az áttörés-áttörés és a török törvényhozás működése két elég látványos pillanatod :).

Próbálj valami kreatívabbat.

Logikai csapdába keveredtél! A szovjetek cèlja Ukrajna elfoglalása 2024-ben.

Orosz himnusz:

A himnusz dallama megegyezik az egykori szovjet himnuszéval, melynek szerzője Alekszandr Alekszandrov (1883–1946). Az új szöveget Putyin elnök felkérésére az a Szergej Mihalkov írta, aki 1944-ben Sztálin felkérésére a szovjet himnusz eredeti szövegének szerzője is volt.

Átírták. Meglepő! Nem?

A Szovjetunió jogutódja Oroszország. Tehát az oroszok valójában a szovjetek.

Ez éppen annyira hülyeség, mint ha azt mondanánk, hogy az MSZP az valójában az egykori MSZMP. Vagy, ha valakinek az apja lopott a boltban, akkor nyilván ennek az apának a fiát ne engedjük a boltba, vagy preventíven zárjuk börtönbe.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

az MSZP az valójában az egykori MSZMP

A MASZOP az MSZMP jogutóda, erre azért volt szükség, hogy a vagyonelemeket megörökölje.

Budapest, 1989. október 7. Szavazás a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) XIV. kongresszusán a Budapesti Kongresszusi Központban, amelynek küldöttei ezen a napon nagy szavazattöbbséggel kimondták a Magyar Szocialista Párt (MSZP) megalakulását. Az első sorban b-j: Barabás János ideológiai KB-titkár, Fejti György KB-titkár, Kovács Jenő, az MSZMP pártszervező titkára, Pozsgay Imre államminiszter és Németh Miklós miniszterelnök ülnek. MTI Fotó: E. Várkonyi Péter
A többségükben reformelkötelezett küldöttek 1202 igen szavazattal, 159 nem és 38 tartózkodás mellett úgy döntöttek, hogy az MSZMP-ből létrehozzák a Magyar Szocialista Pártot, az átalakulással együtt vállalva a folyamatosságot. Többen azonban, így Grósz Károly főtitkár is, jelezték: nem kívánnak az MSZP-hez csatlakozni, amivel sajátos helyzet állt elő. Az MSZMP formálisan nem szűnt meg, hanem átalakult, mivel a kongresszusi szavazás nevében és programjában új párttá változtatta, ellenben az ezt nem vállalók ragaszkodtak addigi szervezetükhöz, nevével-szellemiségével egyetemben. Németh Miklós (1948-) közgazdász, az MSZMP KB tagja (1987–1989), gazdaságpolitikai titkára (1987–1988), később a PB tagja (1988–1989), miniszterelnök (1988–1990). Pozsgay Imre (1933-) filozófus, politikus. Kulturális miniszter (1976–1980), művelődési miniszter (1980–1982), államminiszter (1988–1990), az MSZMP PB tagja (1988–1989), a párt reformereinek elsőszámú vezetője. Kovács Jenő (1948) pártfunkcionárius, közgazdász. Az MSZMP pártszervező titkára, a Politikai Intéző Bizottság tagja. Fejti György (Sátoraljaújhely, 1946. március 10.-) 1980-84 között a KISZ KB első titkára, 1987-89-ben az MSZMP KB titkára, 1989. áprilistól a politikai egyeztető tárgyalásokon az MSZMP tárgyalóküldöttségnek helyettes vezetője. 1989. októberben visszavonult a politikai élettől, magánvállalkozó lett. Barabás János (1947-) tanár. 1988-ban az MSZMP Budapesti Pártbizottságának ideológiai titkára, 1989. április-október között KB-tag, júniustól ideológiai KB-titkár, illetve a Politikai Intéző Bizottság tagja. Az Országos Béketanács elnöke (1984-1990).

https://nemzetiarchivum.hu/photobank/item/MTI-FOTO-czRIdE05MWo5SzZnajBp…

Ezen dicső örökségüktől -is- próbálnak szabadulni azóta a rebrand-el.

Ezzel a nagy szovjetezéssel Te kerültél logikai csapdába. Ukrajna a Szovjetunió része volt. Tehát helyesen: A szovjetek célja a szakadár Ukrajna jogos visszaédesgetése.

Szóval lassabban a szovjetezéssel. Főleg annak tökrében, hogy szovjetül viselkedő embereket és most a Washington Brüsszel vonalon látok. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Játék a szavakkal!

Oroszország->CCCP->Oroszország

Csak a trendi nevek változnak. Cél a nagyhatalmi státusz! De egy 140milliós ‘birodalom’ nem képes egy 500 milliós EU-t vagy 2mrd-os Kínát befolyása alá hajtani! Oroszország mérete, társadalmi elmaradottsága okán életképtelen. Nemzetállamokra kell széthullania. Egy ilyen nemzetállam Ukrajna, vagy Csecsenföld…

Aha, tehát te eldöntöd, mi kell történjen Oroszországgal. Jobban tudod, mint ők maguk, vagy a vezetőik. Ez a gőgös arrogancia a Nyugat jellemzője, leginkább az USA tulajdonsága, aki mindig tudja, másnak mi legyen a sorsa, persze abba ne szóljon bele, velük mi legyen. Éppen azért van szüksége a világnak más felfogású, erős entitásokra, hogy ez a Nyugati agresszió, ez az arrogáns gőg ne tudjon egyeduralkodóvá válni a Földön.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Aha, tehát te eldöntöd, mi kell történjen Oroszországgal.

Nem én a történelem.

Jobban tudod, mint ők maguk, vagy a vezetőik.

Ebben igazad van. Én tudok objektív lenni, én el tudom olvasni független elemzők publikációit pártatlanul.

Éppen azért van szüksége a világnak más felfogású, erős entitásokra, hogy ez a Nyugati agresszió, ez az arrogáns gőg ne tudjon egyeduralkodóvá válni a Földön.

Wishful thinking! De a világ nem vágyvezérelt! Persze sajnáljuk a gazellacsikót, amikor a csúnya oroszlán felfalja, de a fizika törvényei kegyetlenek: nevezetesen az erősebb kutya baszik!

független elemzők publikációit

Akarod mondani, nyugati propagandaanyagokat.

nevezetesen az erősebb kutya

Te is elismered, hogy ez már rég nem erkölcsi fölény, csupán a nyers, agresszív erő. Ez az, amire Putyin is rájött, s éppen ezért nem kínálja fel népét áldozatul, kajaként a Nyugatnak. Ez teljesen rendben van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ukránok majd akkor fognak tárgyalni, amikor a háborús jóvátételről kell dönteniük. Másról nincs értelme.

Mi viszont az újjáépítési bizniszből ki fogunk maradni, bármi is lesz a végeredmény, köszönhetően pártunk és kurmányunk bölcsességének! Majd az EU-s segílyért fogunk fröcsögni, ahogy szoktuk!

Ukránok majd akkor fognak tárgyalni

Amikor nem kapnak több pénzt kívülről.

Mi viszont az újjáépítési bizniszből ki fogunk maradni

Azt mondtad korábban, hogy személyesen már részesültél a "biznisz"ből. Termel már a gyár?

Henry Kissinger alatt érezte meg Kambodzsa, és Laosz milyen érzés rossz helyen lenni a világtérképen!? Kissinger, amerre csak járt, pusztítást és háborút okozott. Beavatkozott Kambodzsában, Laoszban. Az „agent orange” nevű amerikai vegyifegyver több ezer áldozata mellet ma is súlyos betegségeket okoz az ott lakóknak. A törököket kiszolgálva káoszt okozott Cipruson, áldásával a helyi diktátor milíciái népirtást visznek véghez az akkor Indonéziához tartozó Kelet-Timorban. Támogatja Pakisztán pusztító és értelmetlen háborúját Bangladesért. A világ, amely jelentős részének igazgatásáért felelt 1969 után, sokkal rosszabb hely lett, mire 1977-ben hivatalos kormánypozícióit elhagyta. Már 1977-es távozása után annyira nyilvánvalóvá vált a káosz és pusztítás, hogy még saját, konzervatív köreiből is szervezkedni kezdtek ellene. Kissinger és Nixon nácikkal, napalmmal, csonkolt végtagú és égett bőrű emberekkel szegélyezett útját az utókornak nincs gyomra elfogadni. Külpolitikája a világ súlyos válságához vezetett és Donald Trump is beletörölte a cipőjét negyvenéves munkásságába. Trump jelszava, „Amerika az első!”  visszatérés az elzárkózáshoz, be nem avatkozáshoz, Kissinger munkájának teljes tagadása. Rögeszméje volt, hogy az ő receptje alapján a termonukleáris háború fenyegetése végleg megszünt, de még életében ismét valós fenyegetéssé vált. Ebben is tévedett! 

Henry Kissinger egy gonosz politikus a legrosszabb fajtából, remélem pokolra jutott!

 

Mondom én, ez a Kissinger egy akkora tálentum volt, hogy a többiek legfeljebb statisztáltak mellette. Igazából Kissingernek semmi sem volt probléma, mindent megoldott egy kézzel, a másikkal a tökeit vakargatta. Miből áll ennyi mindent csinálni a világon? Egy félisten volt! :DD

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem! Kissinger hagyatéka mindaz ami ellen lázadsz, csak éppen az orrodig sem látsz el!

A 2000-ben, Bill Clinton amerikai elnök vietnámi látogatásával párhuzamosan megnyitott amerikai adatbázis szerint 1965. október 4. és 1973. augusztus 15. között a repülők 230 516 bevetésen 113 716 helyszínre 2 756 941 tonna robbanóanyagot dobtak. Összehasonlításképpen: a szövetségesek valamivel több mint kétmillió tonna bombát dobtak le a második világháborúban.

link

Jelen pillanatban az exSzovjetunio terüreti intervenciót hajt végre Ukrajna ellen. A kambodzsai, laoszi, iráni akciók a SzU és USA összecsapásai voltak, és az USA-t egy Henry Kissinger nevű, -locsemege és a mai szovjetbarátok által nagyratartott- háborús bűnös külpolitikai tanácsai alapján irányította az USA leghülyébb republikánus elnöke Nixon. Trump csak egyszerűen hülye, de Nixon egy hatalommániás hülye volt.

Ha már ez a Szovjetúnió a becsípődésed, akkor vedd úgy, hogy vissza akarja foglalni azokat a területeket, amit régebben, egy elvesztett hideg( gazdasági)háború eredményeként, elvettek tőle. Végül is csak visszaveszi amit elvettek tőle. Akkor gyenge volt és elengedte(de sose mondott le róla), most elég erősnek érzi magát, hogy visszavegye.

De én nem szovjetúniózom, így nem teljesen értek egyet a fenti gondolatmenettel. De ha neked ez kell?

Akik meghaltak a háborúban vagy végleg elmenekültek azoknak tökmindegy, hogy azUSA vagy a Szovjetunió lesz az erősebb kutya. Egyelőre ott tartunk, hogy Fehér-oroszországban egy borzalmas diktátor nyomja el a népet, aki békében élhet és prosperálhat. Az ukránok viszont demokratikusan élhetnek, ezért erőszakkal soroznak a háborúba, ahol a fiatal férfiak kihalnak az országból. A nők pedig elmenekülnek.

Ha pedig véletlenül "megnyerik" a háborút, akkor az országukat afrikaiakkal fogják feltölteni, mert a szövetség amit választottak maguknak mindenütt ezt csinálja: jajj, nincs elég munkaerő, afrikaiakat kell importálni!

Tényleg megérte nekik, hogy az USA érdekkörhöz akarnak tartozni? Nem lehet, hogy mégis a fehéroroszok jártak jobban, akik a borzalmas diktátor alatt élhetnek békében?

Szerintem jobban jártak volna, ha elfogadják az elején az oroszok ajánlatát - akármi is volt az. Most pedig még mindig jobban járnának, ha kapitulálnának még annál is, mint ha véletlenül "győznének". A nyugati újjáépítés után az ukrán nemzetből semmi nem fog maradni.

jajj, nincs elég munkaerő, afrikaiakat kell importálni!

Mi meg filippínókat importálunk. Az jobb?

Tényleg megérte nekik, hogy az USA érdekkörhöz akarnak tartozni? 

Bocs de ők nem az USA-hoz, hanem EU-hoz szeretnének tartozni!

Szerintem jobban jártak volna, ha elfogadják az elején az oroszok ajánlatát - akármi is volt az.

Gyarmati sors, szegénység, rabság.

Most pedig még mindig jobban járnának, ha kapitulálnának még annál is, mint ha véletlenül "győznének".

Miért nem győzik le őket a ruszkik!? Ha nincs katonai erő, akkor mit keresnek ott?

A halálnál azért az is sokkal jobb.

Jó de Oroszország egy belső feszültségekkel terhelt, recsegő, puskaporos hordó, amit folyamatos külső és belső agreszzívóval tartanak össze. Nem ismert a ologarha kormány számára, hogy a hadseregük romokban hever, évtizedek alatt az összes haderőre költött pénzt szétlopták, és nincs a tartalékosok zubbonya sem meg már! Ki akar majd a szétrobbanó tákolmány epicentrumához közel állni? Még az egykori gyarmatok sem!

Én egy egyszerű kérdést fogalmaztam meg - miért akarsz kigúnyolni? Ez neked - fajtádnak - miért fáj? Nincs érdemi válaszod? Gazdáid nem adtak hozzá itinert?

Csak erre a fröcsögésre telik?

Mondhatnád, hogy szerinted egy amerikai állampolgár ugyanúgy képviseli EU érdekeit pl. egy USA-EU szabadkereskedelmi egyezmény kidolgozásában, mint egy német.

Persze ekkora hazugságot már te se írnál le vagy mégis ? Probálkozzál egy kicsit! Lássam, hogy összeszorított foggal leírod...

For Whites Only meeting room!

saját feltett kérdésedre tudnál akkor válaszolni is?

Nem vagyok hülye, hogy saját magamnak tegyek fel kérdéseket!

az ukránok részéről? 

Sírnak a lengyelek, szlovákok, románok, moldávok, bulgárok, finnek és a balti államok, egyszóval mindenki aki veszélyben érzi magát. Mi meg majd sírni fogunk, amikor a ruszkik felállítják a Putyin szobrot a Hősök terén. Ebben már van gyakorlatunk: "A Nyugat nem védett meg minket!"

Akkor miért megy a sírás, hogy az USA nem küld elég fegyvert? 

Ebben a témában egyedül és kizárólag az ukránok sírnak.

 a lengyelek, szlovákok, románok, moldávok, bulgárok, finnek és a balti államok

Ezek az államok vásárolni szeretnének: tudod ahol az egyik fél fegyvert ad a másik fél pénzt. Az ukránokon kívül ezt így szokták intézni.

Ebben a témában egyedül és kizárólag az ukránok sírnak.

Roman Polko nyugalmazott lengyel tábornok, a lengyel különleges műveleti erők (GROM) egykori parancsnoka és a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal egykori vezetőhelyettese:

Ukrajnának sokkal több eszköz kellene adni, beleértve a legmodernebb haditechnikai felszereléseket is, mert – mint mondta – „ez a mi háborúnk, amelyet az ukránok vívnak meg”.

[...]

Botrányos, hogy a trójai faló, Orbán Viktor blokkolta az Ukrajnának adott támogatásokat. Nem bánnám, ha Magyarországot kizárnák a NATO-ból, mert Orbán nyíltan támogatja a terrorista Putyint

link

A MAGYAR KORMÁNY NEM TRÓJAI FALÓ, HANEM INKÁBB CSAK EGY EGYSZERŰ HINTALÓ LEHET.

Ugye nem kell több cáfolat a hülyeségedre?

Ugye nem kell több cáfolat a hülyeségedre?

Ez hol cáfolja azt, hogy az ukránok sírnak? :) Hülyeségeket Te szoktál állítani pl miszerint a török parlament "kimarad" a törvényhozás folyamatából.

--

Annyit tudtál felmutatni, hogy a *nyugalmazott* lengyel tábornok kellőképp rühelli az oroszokat és lévén *nyugalmazott*, szabadon el is mondhatja minden felelősségvállalás és következmény nélkül a véleményét.

Ennek mi köze az ukránok követelődzéseiez és folyamatos sírásához? "adjatok ingyen pénzt". "küldjetek még több fegyvert, még gyorsabban" stb.

--

Ezt is nyugodtan beidézhetted volna:

[..]sokan azonban úgy vélik, hogy a magyar kormányfő nem az orosz államfőnek, hanem valójában saját magának dolgozik. [..]

--

Innen indultunk: 

Akkor miért megy a sírás, hogy az USA nem küld elég fegyvert?

Miért sírnak folyton az ukránok, hogy az USA nem küld elég fegyvert? Azt hittem ők azt állítják magukról, hogy szuverén, önálló, független ország.

Én meg megcáfoltam.

Mutasd hol sír a lengyel *ex* tábornok azért, hogy az USA nem küldd elég fegyvert? :D

Az idézetben az szerepel, hogy még ennél is többet kellene. Kuleba és társaira jellemző sírás, nyivákolás nincs benne: ők szokták magyarázni a bizonyítványt, hogy "nem eleget", "nem időben", "nem azt amit kértek" és persze nem megfelelő áron:hiszen nem küldenek elég pénzt a fegyver mellé :D.

Ezen felül a másik kérdés is érvényben van:

Miért sírnak folyton az ukránok, hogy az USA nem küld elég fegyvert? Azt hittem ők azt állítják magukról, hogy szuverén, önálló, független ország.

"Akkor miért megy a sírás, hogy az USA nem küld elég fegyvert?"

Szerintem azért, mert tartani akarták a 30km/nap sebességet. A küldött fegyverekkel elért 17km/5hónapot túl lassúnak ítélték. A sajtó hírek szerint az USA 1/3-ad az EU meg 2/3-ad arányban támogatja Ukrajnát.

A fő gond, hogy szavak szintjén mindenki nagyon támogató, csak amikor cselekedni kellene akkor oda a lelkesedés. Könnyű megígérni 1 millió tüzérségi lőszert, csak ha nincs aki legyártsa, akkor a kivitelezésben némi döccenők lehetnek.

A háború elején a németek 100 milliárd eurós haderőfejlesztést terveztek. Majd egy év alatt ebből egyetlen centet sem sikerült elkölteni. A hadiipari cégek addig meg nem pörgetik fel a termelést, amíg nincs szerződésük, hogy ez bármikor meg is fog térülni. A hivatal malmai lassan őrölnek, a bürokrácia háború ide vagy háború oda a saját kimért sebességében dolgozik:

"A helyzet valóban riasztó: volt olyan gyakorlat, amelyet a sisakok hiánya miatt kellett törölni ... A már említett ejtőernyős gyakorlat elmaradása a sisakok miatt klasszikusan ilyen volt: az új felszerelésre nagyjából tíz évig vártak hiába a katonák. A szárazföldi erők 2015 óta vártak új kézifegyverekre: szintén hiába. A papírhalomban eltűnt a valós igény."

A védelmi miniszter meg kérhet, hogy majd a papírmunka valamikor utol éri a valóságot:

"Pistorius miniszter kétségbeesésében odáig ment, hogy arra kérte a hadiipari vállalatokat: kezdjenek el kapacitást növelni és termelni, a szerződéseket pedig majd „menet közben” és utólag kidolgozzák. Érthető, hogy miért nem lelkesednek a német gyárak annyira az ötlet hallatán." forrás

 

"A II. VH-ban amikor a ruszkikat segélyezték az amerikaiak, akkor senki sem állította, hogy az USA igen, a CCCP meg nem háborúzi!"

Ezek szerint valaki azt állította, hogy az Ukránok nem is háborúznak?

Nem szűnt meg.

Wiki:

.A magyarországi rendszerváltás során nem szűnt meg teljesen, csak átalakult, pontosabban két részre szakadt: a keményvonalasok megalakították a Magyar Munkáspártot, míg a demokratizálódás folyamatát támogatók a Magyar Szocialista Pártot (MSZP), ez utóbbi a párt jogutódja.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

(sub)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2024. 01. 06., szo – 10:28

https://444.hu/2024/01/06/ha-ukrajna-osszeomlik-bukhat-a-jelenlegi-vila…

https://www.nytimes.com/2023/12/27/opinion/ukraine-military-aid.html

Nezzuk:

Ukraine Doesn’t Need All Its Territory to Defeat Putin

Az állóháborút komolyabb nyugati segítséggel még mindig meg lehetne fordítani, de inkább csak 2025-ben.

Ukrajna 2023-ban mindösszesen 270 négyzetkilométert tudott visszafoglalni (az orosz nyereség sem volt sokkal nagyobb, bő 500 négyzetkilométer Bahmutnál)

Akkor most a 444 es a New York Times is elkezdett orosz propagandat tolni?

Ramzan Kadirov csecsen vezető – akit Putyin vérebeként is szokás hívni – Groznijban fogadta Scott Ritter egykori amerikai tisztet, aki manapság már oroszbarát katonai szakértőként ismert. A beszélgetés során Kadirov egy ajánlattal állt elő. Mint mondta,

vannak foglyaink Donyeckből és Luhanszkból. Vendégemnek átadok róluk egy listát. Ha készek feloldani az anyámra, lányaimra és az ártatlan emberekre, valamint lovaimra kirótt szankciókat, akkor elengedünk közülük néhányat. Ha még pár szankciót feloldanak ellenem, akkor mindenkit átengedünk. 20 túszunk van.

Érdekes állapotok uralkodnak a szovjet vöröshadseregben. :)

sub

Amúgy a HUP mióta nem non-stop? Ember nincs a környéken! Nagyon fasza lesz, amikor én 101 évesen tolom az okosságot, azt már nappal is nem mi vagyunk! :(

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

:)

Hogy repül Németországba orosz drón? Gondolom, nem Oroszországból. Tán Kalinyingrádból, és senkinek nem tűnik fel? Vagy helyi orosz szimpatizánsok reptetik a drónokat, és a német titkosszolgálatok töketlenek elkapni őket? Vagy nincs szó semmiféle orosz drónokról, csak a letolt gatyával álló germán érezte, hogy mondani kell valami hangzatosat? Az meg külön vicc, hogy katonai terület felett egyáltalán repülhet a katonaság számára idegen drón, és nem képesek leszállásra kényszeríteni. Ugyebár itt nem egy kelet-európai koszfészekről van szó, hanem a nagy és fejlett Németországról.

:)

Olybá tűnik a másik nagy ázsiai idol is akkora korrupcióban leledzik, hogy nem képes hadseregét megmozdítani sem.

The US assessments cited several examples of the impact of graft, including missiles filled with water instead of fuel and vast fields of missile silos in western China with lids that don’t function in a way that would allow the missiles to launch effectively, one of the people said.

link

Muhaha :D

Közel Ukrajna veresége egy ENSZ-képviselő szerint

Ukrajna „belátható időn belül” vereséget szenved, és a Nyugat nagy hibát követ el, ha nem kezd neki az európai biztonsági rendszer mélyreható átalakításának – adta hírül az MTI Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének helyettesének az állásfoglalását. 

A képviselő az X közösségi oldalon emelte ki vasárnap, hogy az ukrajnai válság megmutatta, az Egyesült Államok célja Oroszország meggyengítése és szétzúzása. Azonban „az ukrán csapatok biztosan nem vonulnak Moszkva ellen, mivel a kijevi rezsim belátható időn belül vereséget szenved”.

[...]

Meglepődtem. Ja! Nem.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 01. 08., h – 19:13

[..] "Europe doesn't know how to fight wars. The production of weapons is not the most popular area of business," Kuleba says.

"Unfortunately, our friends spent too much time deliberating on how and when to ramp up their production of weapons and ammunition," he adds.[..]

- Kuleba

https://kyivindependent.com/fm-kuleba-europe-doesnt-know-how-to-fight-w…

Nos érdekes, hogy

  1. saját magukat nem tekintek Európa részének
  2. szerintük is túl sokat foglalkozik az EU az ő ellátásukkal a saját belügyei helyett.

Holtan találták Zoja Konovalovát, orosz propagandistát.

link

Szerkesztve: 2024. 01. 09., k – 07:50

Medvegyev: Ha így megy tovább Németországban, Berlinbe exportálhatják a Majdant

„A gazdák az ország nagy részét lezárták. A támogatásokat megszüntették, de az Ukrajnára költött csillagászati összegek még mindig nőnek” – írja Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági szolgálat helyettes vezetője az X-en.

A politikus arra reagált csípős megjegyzésével, miszerint Németországban országszerte tiltakozások kezdődtek hétfőn reggel, miután a szövetségi kormány a mezőgazdasági támogatások csökkentését tervezi. A főváros mellett több nagyvárosban is, többek között Hamburgban, Münchenben és Bonnban is az utcákra vonultak a gazdák. 

[...]

Hókuszpók napjai meg vannak számlálva. Tegyük meg tétjeinket, hogy mikor bukik meg ...

trey @ gépház

Scholz felszólította az EU-tagállamokat, hogy fokozzák Ukrajna támogatását

Ukrajna hatékonyabb támogatására szólította fel az EU-s tagállamokat Olaf Scholz. Azt mondta, „az EU-tagországok többsége által tervezett fegyverszállítmányok túl csekélyek”. „Felszólítom ezért a szövetségeseket az Európai Unióban, hogy szintén fokozzák erőfeszítéseiket Ukrajna javára” – mondta a német kancellát Luc Frieden luxemburgi miniszterelnökkel tartott találkozója után Berlinben.

[...]

#súlytalanbohóc #otthonsemtudrendetcsinálni #mirefel

trey @ gépház

A szélsőjobbos AfD-nek törhetik az utat a Németországot megbénító traktorok

Nehéz összefoglalni, hogy hány helyen hány látványos tiltakozó akciót tartanak a hét első napján Németország-szerte. A tüntetések fő elemei a traktorok. Így néztek ki az autópályák Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Alsó-Szászországban és Szászországban:

Kezd kirajzolódni a WWII előtti minta. A szélsőjobb kezd megerősödni Európa-szerte ...

trey @ gépház

Ez az a demens Scholz, aki egy hatalmas korrupcios per elott ket hettel b megbeszelest folytatott a gyanusitottakkal, aztan amikor megkerdeztek, hogy ugyan mirol beszelgettek, akkor azt mondta ndta, hogy nem emlekszik?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Napokig titkolta a Pentagon, hogy kórházban ápolják az amerikai védelmi minisztert

Január 1-e óta kórházban ápolják Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert, amit helyi idő szerint csak pénteken este közölt a Pentagon.

[...]

A Pentagon titkolózását tiltakozó levélben kifogásolta a védelempolitikával foglalkozó szakújságírókat tömörítő szervezet, a Pentagoni Sajtószövetség (Pentagon Press Association). Amint írják, önmagában az a tény, hogy „a miniszter négy nap óta a Walter Reed Központban van, de a Pentagon csak most, péntek este közli ezt nyilvánosan, felháborító”. Hozzátették, hogy olyan időkben, amikor egyre nagyobb a Közel-Keleten szolgáló amerikai katonákat érő fenyegetés, és az Egyesült Államok fontos nemzetbiztonsági intézkedéseket hoz az ukrajnai és az izraeli háborúval kapcsolatban, különösen fontos, hogy az amerikai társadalom tisztában legyen első számú védelmi vezetőjének egészségi állapotával és döntéshozatali képességével.

[...]

A 70 éves Lloyd Austin 41 év katonai szolgálat után, tábornoki ranggal 2016-ban vonult nyugállományba, és 2021 januárja óta védelmi miniszter Joe Biden elnök kormányában.

#kriplikormány #féllábbalasírban

trey @ gépház

Intergalaktikus pánik, még az ufók is rettegnek az új ukrán csodafegyvertől :D

https://www.reddit.com/r/tanks/comments/179dp2n/german_ww2_pz_kpfw_iv_i…

Van olyan szakértő aki szerint az ukránok időgépet építettek :D

https://youtu.be/uItlA6EwgWw

Az oroszok kétségbeesve próbálnak reaktiválni T-34-es tankokat, hogy leküzdjék az új fenyegetést :D

A kis színes után megjegyzem, hogy amivel lőni lehet, azzal embert ölni is. Nem véletlen, hogy T-54 is előfordul az orosz oldalon. Megdőlni látszik a nyugati doktrína, hogy a kevés hightech fegyver lenyomja a sok elavultat.  

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2024. 01. 10., sze – 12:01

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint minél sikeresebb Ukrajna légvédelme, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy egy orosz rakéta berepül a NATO légterébe.

vs

Ukraine war: Kyiv not to blame for Poland missile - Zelensky

https://www.bbc.com/news/world-europe-63656664

amiről aztán persze hivatalosan is bebizonyosodott, hogy

Polish government confirms Ukrainian air defense missile fell on Polish soil last year

[..]According to the news outlet, the investigators concluded that the Ukrainian air defense launched two S-300 missiles with a range of 75-90 kilometers in an effort to intercept a massive missile strike that Russia launched on that date.[..]

https://kyivindependent.com/polish-government-confirms-ukrainian-air-de…

Eddig több bizonyított halálos áldozatot(szám szerint 2) okozott az ukrán légvédelem a NATO területén mint az orosz támadások. Érdekesen érvelnek ezek az ukránok (ugyanazon a színvonalon kommunikálnak mint az oroszok: pofátlan propaganda legjobb esetben minimális általában 0 igazság tartalommal).

Kuleba ukrán külügyminiszter szerint minél sikeresebb Ukrajna légvédelme, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy egy orosz rakéta berepül a NATO légterébe.

Ez volt az állítás.

De  hogy a kérdésedre is válszoljak; nem tudjuk, sima kiképzés/gyakorlat során is előfordulhat hiba.

Nem akármilyen titkokat fedhet fel egy újságíró Volodimir Zelenszkijről

Shuster úgy véli, hogy az ukrán elnök az utolsó pillanatig abban bízott, hogy diplomáciai úton sikerül elejét venni a konfliktusnak: ennek tudható be például az, hogy az ukrán katonaság kérése ellenére sem rendelte el azt, hogy kezdjenek erődítéseket építeni a frontvonalon, vagy hogy a konfliktus kezdete előtti napokban is arról beszélt, szerinte nem fognak támadni az oroszok. 

[...]

William Burns, a CIA igazgatója már hetekkel korábban figyelmeztette az ukránokat arra, hogy az orosz inváziós stratégia a reptér elfoglalására épülhet. Ezzel szemben Zelenszkij azt gondolta, hogy az oroszoknak nincs elég erejük ahhoz, hogy megszállják a 4 millió lakóval rendelkező fővárost, és nem vette komolyan, hogy ez megtörténhet.

[...]

így jellemezte az elnököt: 

Makacs, magabiztos, bosszúszomjas, politikátlan, a vakmerőségig bátor és kíméletlen azokkal szemben, akik az útjában állnak. A népének haragját és kitartását becsatornázta és céltudatosan fejezte ki a világ felé. De a showmansége, a több mint 20 évnyi színészi pályafutása volt az, ami Zelenszkijt ennyire hatékonnyá tette ebben a háborúban. 

Oroszországból importált olajat az Egyesült Államok a saját tiltásuk ellenére

Az Egyesült Államok először importált orosz olajat Oroszországból azóta, hogy 2022 márciusában az országra kivetett szankciók keretében tilalmat rendelt el az onnan származó kőolaj, földgáz és más energiahordozók behozatalára. Az októberben összesen 36 800, novemberben pedig 9 900 hordónyi importot 2,7 millió dollárért, illetve 749 500 dollárért bonyolították le – írta meg a Sputnik.

Az import annak köszönhetően valósulhatott meg, hogy az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Eszközök Ellenőrzéséért Felelős Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) által kiadott külön engedélyek lehetővé tették azt.

Az adatok szerint az Egyesült Államok októberben és novemberben is vásárolt orosz olajat fogyasztásra. Ugyanakkor egy hordó orosz olaj októberben 74 dollárba, a következő hónapban pedig 76 dollárba került az USA-nak, ami jelentősen magasabb, mint az ország által meghatározott 60 dolláros hordónkénti árplafon.

Szankciók működnek! Mit mond a ratyi nagykövet erre?

trey @ gépház

Sputnik is a modern news agency whose products include newsfeeds, websites, social networks, mobile apps, radio broadcasts and multimedia press centers.

Sputnik HQ is located in Moscow. Regional offices are located in key regions and countries around the world, including the United States (Washington, DC), China (Beijing), Egypt (Cairo).

© 2024 Rossiya Segodnya

Innen: https://sputnikglobe.com/docs/index.html

Federal State Unitary Enterprise Rossiya Segodnya International Information Agency

Innen: https://rossiyasegodnya.com/

Ez a hivatkozott cikk keszitesenek korulmenye. A szerzo ismeretlen, az adatok forrasa pontatlan. Szerencsere ilyen minosegbeli kriteriumok nem szamitanak az Indexnel. 

Eltén ilyeneket adnak? Nem is csodálom, amilyen szar a mai fiatalság szövegértése ... kell is!

Ha esetleg a kibúvók után lesz kedved folytatni és van valami az "amerikaiak a szankciókat szembeköpve orosz olajat vesznek és ezzel a háborút támogatják" kellemetlenséghez, akkor jelezd és jövök vissza!

trey @ gépház

[...]Joe Yoswa, a spokesman for the Pentagon’s Defense Logistics Agency, which handles fuel purchases for the U.S. military, said in an email that the agency has “no knowledge” of fuel from Russia being routed to its Greek supplier. The agency said its contractors, including Motor Oil Hellas, “are responsible for ensuring compliance with applicable laws and regulations concerning business with Russia and Russian companies” and “must certify their compliance with such laws and regulations as part of the acquisition process.”

There is only so much the Pentagon can do to police suppliers, Yoswa wrote. The products going into the fuels it purchases from Motor Oil Hellas are “subject to change on a constant basis and could be different from one delivery to the next,” he wrote. Tracing its origins “for a specific delivery of refined product would be difficult or impossible,” he wrote.[..]

Western sanctions were designed to strike a severe economic blow against Russia, where oil and gas revenue make up nearly half of the federal budget and help fund the war effort.

But the Russian economy has proved unexpectedly resilient, in no small part because of widespread sanctions evasion. Western leaders have taken a cautious approach to cracking down on violators, even as Russia’s oil revenue surged over the summer, climbing to levels not seen since before the ban was fully implemented. The cost of its oil has broken through a price cap imposed by the West, leaving the Biden administration grasping for strategies to stop sanctions evasion[...]

https://www.washingtonpost.com/business/2023/11/14/russian-oil-sanction…

RIP. "Where is Tiffany Dover?" Nagyon kedveltem már az ukrán háború előtt is, de igazán médiatörténelmit az Ukrajnából adott műsoraival alkotott. Nem mondom, hogy mindenben igaza lett volna, de sok mindenben igen, és nagyon szórakoztatóan tudta előadni. Szívesen hallgattam.

Nagy marha volt egyébként, mert simán leléphetett volna, ha időben kapcsol és semmi értelme nem volt, hogy Ukrajnában maradt. Állítólag a családja is ott él, és ahogy ez kinéz még a végén a feleségét is besorozzák. Én tuti kimenekítettem volna a családomat és magam is leléptem volna réges régen. Az első letartóztatásakor megmondták neki, hogy nem hagyhatja el az országot. És utána csinálta tovább a rendszerellenes videókat ukrajnán belül! Elképesztő. Én tuti, hogy bekussoltam volna és szakértő csempészeket vagy ilyesmiket szerződtetve nekivágok a zöld határnak a helyében. Állítólag pénze volt rendesen és nem volt ukrán állampolgár, tehát ha egyszer kijutott volna az országból, akkor nem érték volna utól.

"Know whats going on!"

Nem láttam hírt arról, hogy az EU szankciókat vetne ki az USA, Nagy-Britannia és Izrael ellen az utóbbi idők katonai beavatkozásai miatt. Mintha cseppet dual módban üzemelne az a mérce...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem az közvetlenül, csak ugye minden mindennel összefügg. Ha szűken értelmezve akarunk ontopic lenni, az önmagában egy hazug beszélgetéssé válik, hiszen kiragadunk a kontextusából egy eseménysort. Ha lefejtjük az orosz-ukrán konfliktusról a Nyugat, az USA, Izreal, Nagy-Britannia háborúit, katonai beavatkozásait, ha nem vizsgáljuk az erre adott például EU-s reakciókat, akkor ugyanazt a hibát követjük el, mint azok, akiknél ez a történet 2022. február 24-én kezdődött azzal, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Mert az a történés valóban úgy volt, csak annak bizony voltak előzményei, okai, amelyről illene nem elfeledkezni, csak az már nem igazán támasztaná alá a nyugati narratívát.

Amit linkeltél, az ugyan jó, csepp a tengerben, majd nem adnak igazat nekik. Eleve vicces az a fajta erkölcstelenség, hogy nem erkölcsi mérce határozza meg a bírósági eredményeket, hanem szavazatok száma. Nevetséges.

Viszont az EU nem vetett ki szankciót az USA-ra és Nagy-Britanniára Jemen miatt, nem vetett ki szankciót Izraelre Gáza miatt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2024. 01. 15., h – 10:24

Bild: Németország háborúra készül Oroszországgal szemben

Egy kiszivárgott titkos dokumentum szerint a német hadsereg Oroszországgal szembeni fegyveres konfliktusra készül. A forgatókönyv már idén februárra eszkalációt jósol a NATO és Oroszország között.

A Bild birtokába jutott titkos dokumentum szerint a Bundeswehr fegyveres konfliktusra készül Oroszországgal szemben. A forgatókönyv lépésről lépésre, hónapról hónapra felvázolja egy esetleges, NATO és Oroszország közötti eszkaláció lehetőségét. A dokumentumból kiderül, hogy milyen lépéseket tenne Vlagyimir Putyin orosz elnök, és hogyan védekezne ez ellen a NATO.

A Bundeswehr forgatókönyve szerint a fegyveres konfliktus már néhány héten belül elkezdődne, és több tízezer német katonát kellene bevetni.

A német lap biztonsági okokból nem közölte a dokumentumban található összes adatot.

30 ezer német katona bevetésével számolnak

[...]

Lassan át kell írni a címet: Orosz-ukrán-német-brit-amerikai háború

trey @ gépház

További hírek:

- Olaf Scholz úgy névjegyet igényelt, amiben az új titulus szerepel: Führer

- a Német kormány PR osztálya új feladatot adott a grafikusoknak: fekete egymásba fonodó 90°-os szögben elforgatott ZZ betűket fehér alapon piros háttérrel..

For Whites Only meeting room!

Jaja! Tudom, én meg arra utaltam, hogy a német társadalom előbb bassza ezt a bohócot szemétdombra a kormányával együtt, mielőtt még kirobbantja a 3. világháborút. Meg az amerikaiak a Biden nevű bohócot, aki hatalomra kerülése óta csak a konfliktusokat generálja.

trey @ gépház

Erőszaktól tartanak Németországban

Folytatódnak a csaknem egy hete tartó tüntetések Németországban: hétfőn mintegy tízezer ember vonult Berlinben a Brandenburgi kapu előtti sugárútra, hogy a szövetségi kormány megszorításai ellen tiltakozzon. A kormány attól tart, hogy a demonstrációk erőszakba torkollhatnak.

[...]

🍿

trey @ gépház

Hány traki is volt ott? 100db? 100 tarkiban max. 100 traktoros ül. Nálunk a "100fős" tüntikézés meg sem üti a kormánymédia ingerküszöbét. Németeknél meg pár száz trakis veszélyes? Hát meg kéne nekik mondani, hogy támogatással telitömött zsebekkel nem kell tüntikézni!

Én csak a disszonanciára hívtam fel a figyelmet. Ha kimegy 1M ember tüntikézni az internetadó ellen, akkor max megkapják a "Sorosbérenc" cimkét, míg ha kimegy 100 trakis tüntikézni Berlinben, akkor "Dől a kormány!" cimkével jönnek le a zindexen meg a zorigon a cikkek!

Germany: Farmers' protest causes nationwide disruption

Published 01/08/2024Published January 8, 2024last updated 01/08/2024last updated January 8, 2024

German farmers are angered by the government's plans to slash agricultural subsidies. Blockades have disrupted road traffic across the country, posing a nightmare for commuters.

https://www.dw.com/en/germany-farmers-protest-causes-nationwide-disrupt…

--

Berlin has been brought to a near standstill by the demonstration, which filled one of its central avenues with trucks and tractors as some 10,000 farmers arrived to cap a week of protests that have become a flashpoint for anti-government anger.

https://www.reuters.com/world/europe/german-farmers-kick-off-protest-ov…

--

10(0) traktor egy parkolóban országos közlekedési problémákat okoz. Biztosan reálisnak érzed az álláspontod?

Tehát:

  • a) Putyin
  • b) fakenews

?

(bár azt hinné az ember, hogy ez esetben a) és b) ugyanaz, hisz a külső befolyásoló számára az álhír terjesztés csak egy eszköz a sok közül.

--

Az fel sem merül, hogy esetleg a német kormányzat intézkedéseivel valóban a lakosság jelentős / kelleően hangos része elégedetlen és ezért ki is vonul az utcára?

Na újabb orosz fake news csatorna: https://www.reuters.com/world/europe/german-farmers-kick-off-protest-ov…

Találós kérdés, egy forradalom kirobbantásához, vagy egy kormány megdöntéséhez a lakosság hány százalékának kell az utcára vonulnia?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

> fakenews

Ha holnap megjelenne egy cikk, hogy Annalena Baerbock német nyugdíjasokat küldene az ukrán frontra aknafelszedőknek, mert nekik már úgyis mindegy, meg olcsóbb, mint az eutanázia, hajlanék arra, hogy elhiggyem.

Nem tudsz olyan ökörséget mondani, amit ne néznék ki Baerbockból. Lehet, hogy ez a hír éppen fake, de Baerbock képességeit nem lehet eléggé alábecsülni. Kinézem belőle, hogy van akkora kretén, hogy a hír igaz is lehetne.

Egy kis történelem:

- Hitler: ha 8 nap alatt lerohanják Lengyelországot, a nyugat nem fog hadba lépni (Anglia és Franciaország 3 nap után üzent hadat Németországnak), de egyébként a művelet 18 napig tartott.

- a második magyar hadtestről amikor a parlamentben szavaztak, azt mondták, 6 napig fog tartani a katonai akció, nagyon messze Magyarországtól.

 

Az a gond, hogy ezek a barmok 30 ezer német katonáról álmodoznak, aztán megint meghal 6-8 millió a fronton hagyományaikhoz híven.

Azzal még nincsen baj, ha felkészülnek, de remélem azért nem hiszik el komolyan hogy hábárúzni is kellene. Ahogy már kifejtettem, Ukrajna és Fehéroroszország hasonló geopolitikai helyzetből indult, és mindenki nézzen magába, hogy ukrán akarna-e inkább lenni, vagy fehérorosz? Ebből következik az általam javasolt stratégia: ne akarjuk, hogy az erősebb kutya minket basszon meg!

Tudod, hogy miért padlózott ekkorát a NATO a pofájával? Azt gondolták, hogy képesek elszigetelni Oroszországot.

A mostani világ lakosságának 2/3-a nem foglalkozik Ukrajnával és Oroszországgal üzletel.

A BRICS lakosságszámban nagyobb, mint a NATO. Oroszország nincs egyedül.

Arról ne is beszéljünk, hogy Törökország elvileg NATO tag, bár nem teljesen úgy viselkedik.

 

A ruszki erő önmagában jelenleg is kevés. De add hozzá Iránt, Kínát, Észak-Koreát, Indiát, meg a többi államot, akiknek a töke kivan az USA-val.

Téves azt gondolni, hogy Putyin egyedül rohangászik ebben a konfliktusban. A háttérből küldik neki a muníciót rendesen, csak nem verik nagy dobra.

A ruszki erő önmagában jelenleg is kevés. De add hozzá Iránt, Kínát, Észak-Koreát, Indiát, meg a többi államot, akiknek a töke kivan az USA-val.
 

Kínát és Indiát történelmi ellentétek, Kínát és Oroszországot történelmi és egzisztenciális ellentétek taszítják. Vágyvezérelt elméleted alapjaiban hibás. Ezt még fakeprof. Nógrádi konteó tanárúr sem osztja.

Kreml: Németországnak aggódnia kell

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Németországnak nem a Bild című lapban megjelent, a „NATO és Oroszország közötti lehetséges katonai összecsapás” előkészületeiről szóló cikk miatt kell aggódnia, hanem amiatt, hogy Németország maga is komolyan és közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban.

A német Bild osztott meg egy titkos dokumentumot hasábjain, miszerint a német hadsereg Oroszországgal szembeni fegyveres konfliktusra készül. A forgatókönyv lépésről lépésre, hónapról hónapra felvázolja egy esetleges NATO és Oroszország közötti eszkaláció lehetőségét. A dokumentumból kiderül, hogy milyen lépéseket tenne Vlagyimir Putyin orosz elnök, és hogyan védekezne ez ellen a NATO. A forgatókönyv szerint néhány héten belül elkezdődne a konfliktus, amelyhez több tízezer német katonát kellene bevetni.

[...]

Úgy látszik nem tanultak ...

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 01. 17., sze – 14:43

„Az ukrán konfliktusnak már tegnap véget kellett volna érnie”

Az ukrán konfliktusnak már vége is lehetne, ha Joe Biden nem félne elismerni a nyugati vereséget – írja Al Bienenfeld, az American Thinker rovatvezetője.

„Jelenleg a Biden-adminisztráció kétségbeesetten próbálja meghosszabbítani a harcokat, amennyire csak lehetséges,

hogy ne ismerje el a megalázó vereséget közvetlenül a választási évben.

A valóságban azonban az ukrán konfliktusnak tegnap kellett volna véget érnie” – írta az újságíró.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 01. 18., cs – 09:10

Az index már megint renitenskedik a, pedig már felfalta a kormány média: Ha Putyin így folytatja, Oroszország könnyen a Szovjetunió sorsára juthat

Az ukrajnai háború túlfűtötte az orosz gazdaságot, Putyin úgy szórja a pénzt, mintha nem lenne holnap. 2023-ban gyorsabban fognak növekedni, mint a világgazdaság, de az adat csalóka.

Az oroszok gazdasagi novekedesi versenyben a szuperhatalmak kozott utolso elottik lettek. Az USA pedig elerte az elokelo masodik helyet.

Kb. ilyen a hangvetele a cikknek. Onmaga parodiaja.

Pont olyan szanalmas, mint amikor valaki a Mainland China lakasar-mozgasra extrapolalja az egesz kinai gazdasag allapotat, mert azzal tudja kihozni a leggyengebbre becsult szamokat. A lolab meg kilog. Szanalmas cherry pickbol uveggomb jelenseg.

Nem tokmindegy, hogy arrol van-e szo?

Raadasul az afganok vallaskarosultak, tok mas sztori: nem volt akkora dezertalasi rata es sokkal komolyabban vettek a haborut. Az ukranok mennek nyugatra mert 20 eve azt irja nekik az ujsag, hogy Nyugaton a szar se olyan budos, Pekingben meg 20 mph-val se megy a vonat. Ekozben az afganok szent haboruban meghalva akartak a tulvilagon 72 szuzet baszni. Ket tok mas vedekezesi mentalitas, es nem csak emiatt kellenek tok mas szamok a kettohoz.

Oroszországot számok alapján akarod megítélni, ami hülyeség.

Cár atyuska szól, hogy tankokat fogunk gyártani és akkor azt fogják csinálni 150 millióan.

Mindenük megvan hozzá: vasérc, energia, ember, elhatározás,...

 

Zárt gazdaságról beszélünk, amelyiknek rohadt mindegy, hogy mit mutatnak a makrogazdasági adatok.

Nem lesznek ellátási problémái, ha vaskerítést húzol köré pont úgy, mint a mexikói határon.

Cár atyuska szól, hogy tankokat fogunk gyártani és akkor azt fogják csinálni 150 millióan.

És közben hánymillióan halnak éhen?

Zárt gazdaságról beszélünk, amelyiknek rohadt mindegy, hogy mit mutatnak a makrogazdasági adatok.

Vicces ezt olvasni, amikor ránézel a térképre, és minden fele gáz és olaj vezetékeket látsz.

Nem lesznek ellátási problémái, ha vaskerítést húzol köré pont úgy, mint a mexikói határon.

Nem is értem a CCCP miért rogyott meg!?

Nem fog problémát okozni nekik a harckocsik ellátása üzemanyaggal.

Csak nézz rá a térképre. Nem muszáj nekik exportálni, bele is lehet tölteni a harckocsikba.

 

Éhenhalni az oroszoknak. Vicces. Csak termőföldjeik vannak. Nagyon hülyének kell lenniük, hogy éhenhaljanak.

Bár hogyha valaki kellően "értelmes" és elhisz minden propagandát, akár a Balaton közepén is szomjanhalhat.

Éhenhalni az oroszoknak. Vicces.

Annyira nem vicces. Az oroszokat történelmük során nagyon sokszor utolérte az éhinség.

Csak termőföldjeik vannak. Nagyon hülyének kell lenniük, hogy éhenhaljanak.

Az éghajlati tényezők nem igazán optimálisak a tajgán pl. gyümölcstermesztéshez!

Igazából az unió kommunistái is igyekeznek elbaszni a mezőgazdaságot, tehát én számítok a jövőben némi fogyókúrázásra.

Tüntetések Hollandiában, Németországban,...

 

Sajnos mi is bővelkedünk a faszkalapokban, szóval az éhinség valószínűsége itt sem nulla.

Úgy tudom, hogy még a biológia alapjait is tagadni kellett hozzá. Valami nagyon intelligens új elméletet kipróbáltak, de egyszerre egy egész országban. Van az a mondás, hogy ha valamit meg lehet magyarázni hülyeséggel, akkor ne keressünk gonosz szándékot. Szerintem ezt a mondást gonosz szándék rejtegetésére találták fel, és ebben az esetben is szimplán ki akartak baszni az emberekkel, ami meglehetősen "jól" sikerült.

>Az oroszokat történelmük során nagyon sokszor utolérte az éhinség.

A komcsik csinálták szándékosan, olvass utána a holodomornak! Ukrajnában volt ha jól emlékszem, de a Szovjetunión belül. Ezzel szemben amikor először elkezdték Oroszországot szankciózni, akkor rámozdultak, hogy önellátóak legyenek élelemtermelésből, és el is érték. Csak a luxuscikkekből szenvendnek némi hiányt, a különleges sajtokat például csempészik állítólag. Mert van rá fizetőképes kereslet!

Nem: a Fidesz majd eldonti, hogy melyik ujsag mukodik lakajmediakent, es melyik altala tulajdonolt sajtoban lehet eggyel vagy kettovel szabadabban irni. Ha ok azt szamoltak ki, hogy igy tudjak maximalizalni a szavazoikat, akkor az o szemszogukbol nincs ezzel semmi problema. Attol, hogy tulajdonolnak egy sajtotermeket, nem feltetlen kell kezivezerelniuk. Kellenek kritikusok nemelyikbe, amiktol az hitelesebb.

Rad ez csak annyira van hatassal, hogy mar keszitheted a konnyeidet 2026 aprilisara. Mert azt ok igy fogjak megint megnyerni, amig te ilyen lenyegtelen aprosagokon leakadsz.

A szankciók nem működnek: az orosz polgári légiközlekedés a végét járja. 

Az ún. "ukrán állam" az ún. "nemzetközi jog" alapján sajátjának vallja az ukránok által lőtt területeket, ahol az ukránok ukrán ill. volt ukrán állampolgárokra lőttek és lőnek (beleértve a civileket). Amennyiben igaz, hogy az ukrán állampolgárságról nem lehet lemondani, úgy tényszerűen kijelenthető, hogy ukrán állampolgárok ukrán állampolgárokra lőttek és lőnek, mégpedig ukránnak vallott területen. Tehát lényegében "önmagukat lövik". Legalábbis az ukrán és a nemzetközi jog szerint.

Jah, furák ezek az ukránok. Természetesen az öngyilkosnak látszó választásukat demokratikusan tiszteletben kell tartani, hiszen szabad akaratukból térdeltek le a gazdáid elé. De legalább a nemzetközi hajózási útvonalakon minden rendben, és a kínai drónok és alkatrészek a tervezetthez képest nem két hét késéssel érkeznek meg az ukrán katonákhoz.

:)

Közben a britek háborúra készülnek

A németek is. Teljesen nyilvánvaló, hogy az USA európai területen háborút akar Oroszországgal - ezt egyébként Ukrajna által elérte, most a Steadfast Defender 24 gyakorlattal igyekeznek eszkalálni a konfliktust -, persze ehhez a NATO katonáit, azaz minket feláldozva. Mondom egy ideje, egyre aggasztóbbak a történések, egyre konvergensebb ez a folyamat. Fogalmam sincs, hogyan lehetne ebből kimaradni.

Ehhez tegyük hozzá, hogy Novák Katalin sem a legélesebb kés a fiókban. Talán Davosban nyilatkozta, hogy Oroszország nem győzhet Ukrajna ellen. Miért nem? Az USA győzhet kb. bárhol? Miért igen? A kijelentéssel csak az a baj, hogy beállt az USA által elvárt hazug narratívát visszhangzók közé, lényegében követelve a harmadik világháború kitörését.

Félek, ez a Steadfast Defender 24 gyakorlat nem egy olyan néhány hét lesz, ahol bohóckodnak kicsit, majd a végén mindenki hazamegy, hanem az a fajta mocskos dolog, ami gyakorlatként indul, majd éles konfliktusként folytatódik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért gondolod, hogy Novák Katalin más, mint Dobrev Klára? Szép magyar szavunk is van erre: parasztvakítás.

 

Persze oszthatom az észt, úgyis rohan a nép a Fideszre X-elni. A választások előtt 2022-ben vagy 10-szer hívtak fel különböző rokonok, hogy szavazzak a Fideszre, mert a baloldal háborúba fogja sodorni az országot, aminek én leszek az oka, ha nem a Viktorra szavazok...

 

Még ma is minden családi bulin azzal oktatnak, hogy nagycsaládos apaként a Fideszre kellene szavaznom. Tudod felesleges magyarázni, belefáradtam. Lehet hinni Novák Katalin jószívének, meg hogy ő biztosan nem csinálna olyat, hogy háborúba vigye az országot és lengetni a zászlót a békemeneten. Hajrá.

Ne gondold, hogy kicsi a kormányon a nyomás. Mindenki zsarolható, de ha nem, akkor pedig bárkit érhet baleset. Vagy a párját, gyerekeit, szüleit.

Mindenkinek magánügye, kire szavaz, de látva a másik oldal nyugathűségét, az ő kormányzásuk esetén elsőként lennénk a fronton. Egyenesen felajánlanának minket. Orbánt nem látom oroszbarátnak, szerintem csak látja, mi fog következni, s igyekszik gesztusokat tenni Oroszország irányába annak érdekében, hogy amikor Oroszország minden erőforrására szükség lesz, ne ránk pazarolják a drága lőszert, vagy legalább is ne az elejétől kezdve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A Covid alatt más is előbújt. Jobboldal, baloldal oltáspárti, a nép meg megakadályozza a kötelező oltást és a védettségit is eltörlik. Pedig hogy hintette Fauci a mantrát, hogy talán utoljára fogtunk kezet egymással.

Nemcsak ők zsarolhatnak minket, mi is zsarolhatjuk őket, lásd kúttörvény.

Mi is tarthatjuk megfelelő nyomás alatt a kormányt, mint Németország és Hollandia.

Novák Katalin sem a legélesebb kés a fiókban. Talán Davosban nyilatkozta, hogy Oroszország nem győzhet Ukrajna ellen.
 

Szerintem Novák messze a leg racionálisabb szenáriót hangoztatja, és a kormány a lehető legjobb politikát képviseli: ragaszkodik a NATO, az EU szövetstégi rendszerekhez, miközben jó kapcsolatot tart a ruszkikkal is. A ruszkik hülyèk ahoz, hogy átlássák a kormányunk taktikáját. Pestiesen szólva benézték Orbán testcseleit. Mi magyarok a történelem során először állunk a győztesek oldalán, miközben a ruszkik azt hiszik, hogy mi is a nyugat ellen vagyunk, de ez csak politikai játszma része! Hajrá Magyarország!

Írtad, hogy trollkodni jársz ide, ennek megfelelően értelmezem a hozzászólásod.

A NATO-hoz, EU-hoz szerintem már nem ragaszkodna a kormány, csak belátják, hogy a kilépés felemlegetésének másnapján véletlenül autóbaleset érne többeket.

Az oroszokkal való jó kapcsolat geopolitikai racionalitás, valamint egy háborúban lehetőség szerint a relatív béke megtartása miatt van. Nem vagyunk a Nyugat ellen, nem is ez a cél, pusztán az volna, hogy a saját érdekeink mellett álljunk ki az USA érdekeinek kiszolgálása helyett.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudom miről beszélsz!? Az USA 8000km távol van, mi szuverének vagyunk! Hosszú orosz elnyomás után 30 éve szuverén állam vagyunk!

A kocka el van vetve. A csapda elkészült, a ruszkik belesétáltak, idő kérdése és kifinganak. Csak ki kell várni…

Jaja, az atomhatalom belesétált. Öröm lesz nézni, ahogy Oroszország darabokra hullik, és a mostanihoz képest hirtelen dupla annyi "országnak" lesz atomfegyvere a világon (már ha lesz még világ az emberek számára). De ezek legalább instabil "államok" lesznek, ami nagyon megnyugtató. Párat feltehetően tokkal-vonóval azonnal behúz magának Kína, de ez bizonyára a nyugati terv fontos része, mely a térség stabilitását szolgálja. Csak viccelek, Kína nem szerez meg semmit, hiszen addigra őt is legyőzi a nyugati világ, amelyik még soha nem volt ennyire erős. Tehát béke lesz a térségben, boldogság, demokrácia és progresszió! Boruljon hát térdre mindenki a szép új "haladó" jövő előtt, ahogy jakubovics és sziporkázó elvtársai teszik!

:)

"Most is azt mondom külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok."

Ez a mondat kiváló mondat. Nem azért, mert valaki mondta, hanem mert igaz. A médiának tett nyilatkozatok a választóknak szólnak.

A tettek meg a tettek.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

A németek is.

Megnőtt a ciánkapszulák iránti kereslet?

 

a Steadfast Defender 24 gyakorlattal igyekeznek eszkalálni a konfliktust

Miért tennének ilyet?

 

Fogalmam sincs, hogyan lehetne ebből kimaradni.

Területhódítással, atomfegyverrel és hasonlókkal.

 

Ehhez tegyük hozzá, hogy Novák Katalin sem a legélesebb kés a fiókban. Talán Davosban nyilatkozta, hogy Oroszország nem győzhet Ukrajna ellen.

Politikus.

:)

Megnőtt a ciánkapszulák iránti kereslet?

Rommel tábornagyra utalsz?

Miért tennének ilyet?

Mert az az igen erős sejtésem, az USA nem mondott le az általa vezetett egypólusú világ eszményéről, s ehhez Oroszországot és Kínát az uralma alá kell hajtani. Magyarorsággal nem volt nehéz dolga, kicsik vagyunk, fölénk húzott egy EU nevű réteget, a hadseregét behozta a NATO-val.

Területhódítással, atomfegyverrel és hasonlókkal.

OK, akkor a konyha kövén elkezdek atombombát csinálni. Azt mondjuk nem tudom, hogy makroszkopikus méretű tömegeket hogyan viszek néhány tíz ns alatt egymás közelébe - számomra felfoghatatlan, hogy akik megcsinálták, azoknak ez hogyan sikerülhetett -, emellett a probléma mellett a dúsított urán vagy plutónium beszerzésének nehézsége eltörpül. Talán az Ecseri piacon. :D A területhódítás könnyebbnek tűnik, becsengetek a szomszédomhoz, összeráncolom a szemöldököm, és azt mondom majd, legyenek megértők, elfoglalom a lakásukat, mert ez a békéhez vezető út. Azt mondjuk még én sem értem, miért, de ez nem is fontos. ;)

Politikus.

Ebből valamiféle automatizmusként kell következnie, hogy egyúttal hülye is?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Rommel tábornagyra utalsz?

A németekre.

 

Mert az az igen erős sejtésem, az USA nem mondott le az általa vezetett egypólusú világ eszményéről, s ehhez Oroszországot és Kínát az uralma alá kell hajtani.

Európai háborúval?

 

Ebből valamiféle automatizmusként kell következnie, hogy egyúttal hülye is?

Nem. Demokráciában előfeltétel.

:)

A célra miért nem elegendőek a nagyszerű ukránok? Állítólag az orosz pénz, technika és ember fogy, meg a szankciók is szinte perfektül működnek, és mindez a nyugatiak számára tök olcsón. Minek nagy háborút szítani, ha az európai NATO-hadak kb. lófaszt nem érnek? Amerikai seregek meg nem fognak itt elégséges mennyiségben parádézni az oroszok ellen, mert akkor a világ más részein felélénkülnek a nagyon gonosz emberek vezette nem demokratikus országok hadseregei. Gondolom, az USA nem úgy akarja gyengíteni Oroszországot és Kínát, hogy ebben a gyenge állapotában eléjük veti Európát...

:)

Szavaidban érzek szarkazmust, nehéz kihámozni, mit gondolsz komolyan és mit keserű humorként.

Nyilván gyengül Oroszország, de a Nyugatnak sem korlátlanok a forrásai. Az ukránok nem elegendők, egész egyszerűen nem ugyanaz a súlycsoport Ukrajna és Oroszország katonailag. Az ukrán népet az USA aljas módon feláldozta. Amikor tarthatatlan lesz a helyzet, elfogynak az ukránok, s Oroszország megnyerné a háborút, az USA be fog avatkozni, persze nem önállóan, hanem Európát uszítva, a NATO segítségével. Belépnek a lengyelek - könnyen uszíthatók történelmi sérelmeik miatt -, aztán a többi USA-csatlós állam. Az USA csak pénzt és fegyvert ad, ezzel legyűrik Oroszországot, eladósítják és leromboltatják Európát. Az új világrendben pedig Európa a hatalmas adósság miatt teljességgel ki lesz szolgáltatva az USA-nak, Oroszország egy füstölgő romhalmaz lesz, ahogyan - attól félek - Közép-Európa is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mert igény van rá, s a NATO igen nagy erőket vonultat fel. Egyébként őszintén azt kívánom, hogy ne legyen igazam. Örömmel mondanám utólag, hogy tévedtem, mint keserű félelemmel azt, hogy igazam volt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem lehetetlen amit mond. Biden már féllábbal a sírban van, a demokraták hasonlóan a saját temetésükre gyűjtenek, amin Trump fog majd beszédet mondani.

Amennyiben ezek a pokolfajzatok világháborút akarnak, 10 hónapjuk maradt megcsinálni. Az idő ellenük dolgozik.

Teljesen lényegtelen, ha nem hal meg, csak demenciában szenved. Nem lesz már fiatalabb, és szemlátomást nagyon zavartan viselkedik sokszor. Azt viszont nem értem, hogy abban a nagy országban, 335e6 ember közül őt tartják a legalkalmasabbnak az elnöki pozíció betöltésére. Kb. egy random utca embere alkalmasabb lenne, de vannak arrafelé összeszedett, komolyan vehető, nagy koponyák, nem világos, hogyan esett rá a választás. Persze gondolom, kirakat ember kell, akinek nincs önálló akarata, és még el is vállalja. Na, úgy már nehezebb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érdekes, hogy a hupnépe jelen esetben távelmeszakértő, aki Bidennél másodpercek alatt képes demenciát diagnosztizálni. De a COVID témában meg virológus, biokémikus képességet is előhúznak a témában. Míg egy ‘szakmai’ portálon éppen szakmai problémák 90%-ához nem születik értelmes hozzászólás… De pl. katonai témák, EV témák, politikai témák pörögnek. :D :D :D

Nem kell orvosi végzettség annak megállapítására, hogy valaki komplett idióta. Ez a mai világ mellékterméke, hogy Ceci szakmai iránymutatásai nélkül nem tudunk önállóan létezni.

Kellenek az okosok, akik elmesélik szép grafikonokon, hogy este 8-ig nem terjed a vírus, utána meg meghalsz, ha kimész az utcára. Ha nem mondanák el a szakemberek, akkor honnan tudnánk, hogy a vírus követi-e az óraátállítást, vagy meghalunk-e 19:30-kor egy kormányzati számítási hiba miatt?

Tudtommal te is mérnök vagy, szakmai hozzászólást nem nagyon láttam még tőled, szóval emiatt szemrehányást tenni másoknak aligha nevezhető korrektnek. Az nem elmeszakértés, hanem statisztika. Abban az életkorban az emberek túlvannak már a képességeik csúcsán, s amikor valakinek a viselkedésén ez már látszik is, akkor szerintem a valóságtagadás mit sem ér.

Tényleg Biden a legalkalmasabb annyi ember közül?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az időskor járhat szellemi leépüléssel, de ez nem mindig következik be, lásd Erzsébet királynét. Az ókorban bizonyos államokat a vének tanácsa irányított, az öregeket jobban megbecsülték, mint ma.

Biden viselkedésében vannak megfigyelhető  tünetek, melyek kimondottan a demenciára jellemzőek. A demenciától rosszabb ember nem lesz, de egy 300 milliós országot inkább ne irányítson olyan, aki azt sem tudja, hogy éppen melyik országban van.

Tudtommal te is mérnök vagy, szakmai hozzászólást nem nagyon láttam még tőled
 

Ugye abban egyetérthetünk, hogy már 20 éve sem volt ez a felület alkalmas pl. kódok, fájlok, képek beillesztésére, és idővel nem csak nem fejlesztették, hanem már meglévő funkciókat is kidobtak belőle. Az meg hogy nem moderálják, illetve az egyetlen moderátor az elfelejtett irányelveket sem tartja szem előtt, ezért egy sokadrendű mocsok szardobálós dühöngővé ‘fejlődött’. Szakmai tartalmat senki sem a hup-on keresi szvsz.

Ritka normális oldal, ahol nem szélsőprogesszív okostojások mondják meg, hogy miről mit kell gondolni.

Trey nagy pozitívuma, hogy akár kedvedre fikázhatod őt, akkor sem rak ki. Toleráns a kritikával szemben.

Kevesen mondhatják el jelenleg ezt magukról. Nincs kirekesztve az ellenvélemény, mint liberáltoleránséknál.

Ha annyira akasz képeket, másold be base64-ben, az itt lévő többség vissza tudja konvertálni binárissá, s meg tudja nézni majd. ;)

Moderáció van, bár az valóban enyhe, s ez így van jól. Az erős moderáció valójában a cenzúra eufemisztikus megfogalmazása. Ha hiszünk a szabadság szükségességében, akkor hinnünk kell abban is, hogy találkozhatunk nekünk kevéssé szimpatikus véleményekkel is. Az már más kérdés, hogy nem túl nagy baj, ha van annyi önmérséklet az emberekben, hogy ne írjon ártó szándékkal, pusztán azért, hogy a másik rosszul érezze magát.

Nem érzem a HUP-ot dühöngőnek. Az nem sárdobálás, ha a globális mainstream-től eltérő véleményt hoz valaki nyilvánosságra. Legfeljebb neked nem tetszik.

Szakmai tartalmat pedig lehet közölni. Olykor még velem is előfordul, hogy kérdezek, vagy mondok valamit, ha érdekesnek találom. Mint például a Fedora secure boot systemd-boot kapcsán tettem, mert nem triviális feléleszteni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Neked fontos hogy szélsőjobbos véleményed is teret találjon irt, mint hogy pl. szakmai tartalmat küldhess be, akkor értem a vélenyényed. De az n+1 foss az EV és az USA világuralomra tör téma után ne mondja senki hogy ez nem egy dühöngő! És ezeket a adminbakter nem hogy nem vágja ki, hanem maga is generálja.

Én emlékszem 20 évvel ezelőtt a korra, amikor a szakmai tartalom Windows 98-at és Internet Explorert jelentett. Aztán voltak a konteósok, akik folyton azt hangoztatták, hogy lehetetlen ezzel a nyomorult IE-vel együttműködni, mert szarik a szabványokra és dög lassú. Válaszul azt kapták, hogy ti vagytok a hülyék, nem tudtok programozni, az IE nem véletlenül lett piacvezető.

Némely összeesküvés-elmélet hívő azt is szóvá merte tenni, hogy a Win98 nem jó, mert 16 bitesen működik, pedig a proci 32-esen sokkal jobban elmenne.

7/24-ben kaptuk a hozzáértő, jóindulatú rokonok oktatását, hogy miért butaság a Linux, meg hogy a Windows miért sokkal jobb.

Csak azon csodálkoztak néha, hogy a szaros Linuxomból többet kihozok, mint amennyit ők valaha is fognak a saját gépükből Windows alatt.

Folyt ám akkor is a szakmaiság ezerrel. Most a főokos az eü-ben osztja az észt, miután az IT-ben már nem tud elég kárt okozni.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Windows_98

 

Hibrid rendszer volt, 16 és 32 bit keverve. Ennek megvoltak a maga limitációi.

A Win95 volt az első 32 bitet módjával ismerő rendszer, aminek csomó 16 biten íródott része volt. Ezek instabillá tették az egészet. Az i386-os processzort 1985-ben mutatták be, tökéletes 32 bites multitaszkos processzor volt.

Gondolj bele, egy évtized eltelt, míg Bill Gates felmutatott egy hibrid 16/32 bites rendszert. Monopolizálta a szoftverpiacot, aztán a csúcshardvereken tolta a szar Win3.1-et 16 biten. Az NT, amit megvásárolt más cégtől, az lett az első valódi 32 bites rendszer.

Elcseszett legalább egy évtizedet az IT fejlődésében.

Szerintem túl nagy jelentőségét tulajdonítasz ennek. Adott volt egy csomó alternatíva OS2, SCO. Nowell stb. de az MS valamit jól csinált. Másrészt az Intel segítette a kompatibilitási mód megőrzését. A 90-es években már Pentiumok is piacon voltak bőven, de féltek a Sun Soarc, az Sgi, az Apple, a NEC, Digital térnyerésétől. Nem volt lefutott a fejlődés iránya sem: RISC vs. CISC…

Az hogy egy OS milyen módban használja a CPU-t, nem igazán fontos az r1 usernek, mert az idő nagy részét a perifériák I/O -jára várakozással tölti.

de az MS valamit jól csinált. 
 

Jót csinált a saját szempontjából, miközben minden szabályozó tátott szájjal nézte a monopólium kialakulását, és senki nem tett semmit, talán nem véletlenül….

A Linux kialakulása a társadalom válasza a szabadság korlátozására.

Valami hasonló fog lejátszódni a média területén is.

Vagy a multik vágyálma a Microsoft egyeduralmának megtörésére.

A Microsoft-nak az a “szerencséje” hogy volt egy Balmer nevű arrogáns ökör, aki nem látta idejében, hogy a Linux az internet “gyermeke”, és az internet a jövő. Mire feleszméltek, elhaladt mellettük sok minden, ezért vesznek mindent ami az útjukba kerül Skype …. AI, futnak a piac után, még szerencse, hogy egy indiai vezeti őket ( ez már rasszizmus ).

1998 körül Windows 98-ra, 3.1-re* és DOS-ra* milliószámra voltak szoftverek az átlagember számára, gyakran kis erőforrásigénnyel és sok funkcióval, néhány közülük jó pénzért megvásárolva. "Linuxra" mi volt neki? Már ha egyáltalán egy-két hét éjszakába nyúló szopással sikerült elérnie, hogy a feltelepített rendszer úgy-ahogy működjön az ún. "átlagos gépén".

* többnyire ezeket is lehetett futtatni Windows 98-on

:)

Linux alatt már akkor is bármit bármilyen processzorra le tudtál fordítani. Akkor hol is a probléma?

Ugye ott, hogy a szoftverek minősége alulról közelítette a nullát, azt hiába fordítottad le másra, mert nem ment. Amikor másképp ütemez a rendszer, előjönnek versenyhelyzetek, a memóriakezelési problémák miatt fagy a rendszer, deadlock, korrupció, puffertúlírás,...

Ha egy rendszer fut 10 architektúrán, a 11.-re lefordítva is menni fog. De csak ha Windows 95 alatt fut, akkor nehéz lesz 32 bitre átfordítani egy másik utasításkészletű processzorra. Főleg ha assembly-ben nyomtad a 2+2 kiszámolását.

Azért nem lehetett váltani, mert nem volt verseny az OS/CPU piacon. Most van, a Windows már ARM alatt is megy Raspberry Pi-n, stb.

És vissza is jutottunk a monopolista seggfej problémájához, aki megakasztotta 10 évre az IT fejlődését.

A kapitalizmus már csak ilyen. Arról nem a Microsoft tehet, hogy a többi piaci szereplő hülye volt. Arról sem a Microsoft tehet, hogy akkoriban az USA-ban úgy gyilkolták egymást a cégek, mint egy maffiafilmben. Ami nem is csoda, hiszen volt pénz dögivel, és volt lehetőség sokkal több pénzt csinálni. Az államnak meg fogalma sem volt arról, hogy mi az az IT, és mit kellene vele kezdeni.

:)

És nem érzed ugyanezt a monopolista seggfej problémát a Bill & Melinda Gates Fundationnél?

Mennyi esélye van egy gyógyszercégnek kikerülni őket? Vagy mindenki azt teszi, amit diktálnak neki, hogy alapítványi pénzhez jusson a cég és versenyben maradjon a többiekkel?

Van véleményem róla, de természetes dolog, hogy az erősebb kutya baszik.

Ha az amerikai törvényhozás, kormány, állami tisztviselők, "független szakértők", ügyvédek és állampolgárok hagyják, hogy így legyen, akkor bizony így van. Tudod, a világ első számú demokráciája és jogállama...

:)

Miért tennének ilyet?

Érdemes észrevenni, hogy épp a Nyugatról egyre gyakrabban utalnak arra, hogy a NATO háborúba fog keveredni Oroszországgal, érzékenyítik a lakosságot, tehát van ilyen terv a Nyugat részéről. Például:

A NATO főtisztviselője szerint fel kell készíteni a lakosságot az Oroszország elleni háborúra

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy idézet Szolzsenyicintől: https://www.goodreads.com/quotes/34738-and-how-we-burned-in-the-camps-l…

“And how we burned in the camps later, thinking: What would things have been like if every Security operative, when he went out at night to make an arrest, had been uncertain whether he would return alive and had to say good-bye to his family? Or if, during periods of mass arrests, as for example in Leningrad, when they arrested a quarter of the entire city, people had not simply sat there in their lairs, paling with terror at every bang of the downstairs door and at every step on the staircase, but had understood they had nothing left to lose and had boldly set up in the downstairs hall an ambush of half a dozen people with axes, hammers, pokers, or whatever else was at hand?... The Organs would very quickly have suffered a shortage of officers and transport and, notwithstanding all of Stalin's thirst, the cursed machine would have ground to a halt! If...if...We didn't love freedom enough. And even more – we had no awareness of the real situation.... We purely and simply deserved everything that happened afterward.”

― Aleksandr I. Solzhenitsyn , The Gulag Archipelago 1918–1956

Furcsa állat az ember. Ejtőernyős katona voltam és civilben is ugrottam jó sokat. Az ejeklubban az egész klubot megvizsgálta az orvosi egyetem egyik pszicho osztálya valami gyakorlás, vagy tanulmány, vagy mi miatt :) A csoportos vizsgálatot vezető prof mondta nekünk, hogy az emberek három százaléka alkalmas ilyen dolgokra (például ejtőernyőzni), azokból lesznek a rendőrök, tűzoltók és katonák. A többiek alkalmatlanok az erőszakra, a önfeláldozásra, a bátorságra és gyakran még konkrét életveszélyben is "lefagynak" és nem képesek védekezni, cselekedni. A háborúkban kényszerrel kell sorozni az embereket, mert a három százalék gyorsan elfogy, a többiek csak a büntetéstől való félelem miatt harcolnak és a háború után, ha túlélik, maradandó kárt szenved a lelkük.

A prof nem tudta megmondani miért három a három. Érdekes, hogy békeidőben ez pont elég azokra a feladatokra amikhez erőszak, vagy bátorság kell. Hogy ki vagy mi rendezi ezt így túlmutat a materialista tudomány tudásán.

Az emberek többsége birka. Azt lehet tenni velük, amit csak akarnak. Egyszerűen gyávák. A három százalék nem elég megvédeni őket, ha elég lenne, nem tudna kialakulni diktatúra sehol a világon.

Szerintem az igazi hiten kívül ebből nincs kiút. Amíg félti az életét valaki addig esélytelen a dolog és ez ellen dolgozik a hatalom is. Démonizálja a fegyvereket, üldözi az önszerveződő önvédelmi csoportokat, brutális agyonmosást folytat aminek egy célja van, hogy továbbra is birka maradjon a többség. A három százalék nagyja a hatalmat szolgálja, a maradék meg esélytelen.

A saját véleményem, hogy ennek az egésznek az alapja a halálfélelem. Szolzsenyicinnek igaza van, csak ül az ember és rettegve várja a halált.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerintem is, s nem csak Sztálin és a tömeges deportálások, de pl, Hitler és a holokauszt, ugyan ezt mutatják. Cseh Tamásnak van egy dala Petőfi haláláról. Szembe fordulni: ez a kérdés. Valószínűleg ez az élet legdurvább döntése. S sokaknak nem sikerül. Lehet, s valószínű nekem se sikerülne ha odajutnék. De persze ez csak akkor dől el, hogy hova tartozol, amikor megtörténik. Előtte nem lehet tudni. Volt már tűzesetem, ahol sokan lefagytak körülöttem, én nem, hál istennek. De lehet csak azért, mert nem éreztem komolynak az esetet. Szóval ebből nagy következtetést nem vonnék le.

Szek: Érdekes módon, pl. az állatvilág ragadozói -szinte mindegyik- ha sarokba szorítják, vagy érzi a végét, akkor támad. A prédaállatok 95-99 % meg nem. Csak a maradék pár százalék.

Az emberek ezek szerint a prédaállatokhoz állnak közelebb.

Ez biztos?

Sanders mellett egyébként nemrég Boris Pistorius német védelmi miniszter, Rob Bauer tengernagy, a NATO katonai tanácsának elnöke és a még nem NATO-tag Svédország polgárvédelmi minisztere is beszélt az Oroszországgal vívott, egyre kevésbé elkerülhető háború lehetőségéről.

Miért lenne elkerülhetetlen? Ja, mert épp a Nyugat vezetése akarja azt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

[..]

Hozzátette: nem támogatja a sorkatonaságot, de szerinte „változásra van szükség a polgári mentalitásban,” hiszen bármikor kirobbanhat egy brit-orosz szárazföldi háború.

Arra buzdította az ország vezetőit, hogy képezzenek egyfajta „polgári hadsereget,” mivel szerinte a brit reguláris haderő kicsi, illetve a háborúkat szerinte ezek nyerik meg.

[..]

Meglepő módon a vezérkari főnök feladata, hogy forrást szerezzen a hadseregnek. Ennek része, hogy lakossági támogatást gyűjt, hogy a politikusok ne röhögve húzzák ki a kért tételeket a költségvetésből.

Amikor az egész világ fegyverkezik, te sem maradhatsz ki.

Bár utálom Viktor pofáját, de nem azért, mert felfegyverzi az országot. Jelen helyzetben ez sajnos elkerülhetetlen.

Ami Szlovákiában volt, hogy átadtak mindent Ukrajnának, az rosszabb. Ha Ukrajna elesik, végigsétálnak rajtuk. Az, hogy a felvidéki magyarok gyógyszere elgurult Szlovákia lefegyverzése miatt, sokat jelent. Senkinek nem kell hívatlan vendég, a kisebbségeknek sem.

Szlovákok számára ezek kb. ócskavasak voltak.

Ez igaz. De a balitak hasonló eszközöket alaposan túlárazva adták tovább és kapnak/kaptak értük egy rakat új modern felszerelést: a többi EU tag költségére. A szlovákok rögzített határidők és értelmes feltételek helyett aktivizmusból átadták ezeket most meg alsó hangon jópár évig nem érkezik hozzájuk semmi és nincs semmi konkrétum rögzítve arra, hogy mit is kapnak és mikor.

Arra rengeteg eszköz van. A kamtokkal való operálás, felelőtlen nyilvános üzenetekkel pénz gyengítése, ezzel infláció gerjesztése. Szóval, ha ez is a cél, akkor annak valami oka van, például a fegyver biznisz. Érdemes figyelni a korábbi háborúk előtti fegyverkezés és a háborúk közötti korrelációra, majd ebből extrapolálni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2024. 01. 18., cs – 21:56

a Steadfast Defender 24 gyakorlat

  • egyik oldalról pótolhatatlan tapasztalatokat lehet gyűjteni ezeken
  • másik oldalról nagyon remélem, hogy ezúttal a gyakorlat nem vált át élesbe...

Ugyanaz lenne, mint a lengyel politikában. Most valahogy nem túl érzékeny a lengyelországi jogállamiság vonatkozásában az EU és Jurová. Szóval, ha Ukrajna támadna NATO tagra, ne gondoljuk egyetlen percre sem, hogy a NATO Oroszország mellett, Ukrajna ellen lépne be a háborúba. Ez egyirányú utca az USA nagyhatalmi érdekei szerint, a NATO pedig nem védelmi szövetség, csak így eladható a népnek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a NATO Oroszország mellett

Biztos vagyok benne, hogy Oroszországgal nem közösködne :). A helyzet kezelése pedig nem a hadbalépéssel kezdődne: előbb békés úton próbálnák rendezni a  helyzetet és még az után is a megtámadott államon múlna a helyzet további kezelése. Lásd a lengyel eset.

A kis országok függősége már csak ilyen. Nem kellett volna kormányt váltani, és akkor hamarabb megérkezne a pénz (ld. lengyel választások utáni szélsebes EU-s átutalások), és minden jó lenne, csak az ún. Ukrajna miatt menne a sírás. Az országlási ciklus hátralévő idejében tessék jobban edukálni a szlovák választópolgárokat, hogy bölcsebb döntéseket hozzanak! Rogyjon csak meg a térdük a tudás alatt!

:)

Szerkesztve: 2024. 01. 21., v – 11:54

Jelizaveta Kotljar, a 16 éves ukrán teniszező kezet fogott az orosz Vlada Mincsevával, akitől később vereséget szenvedett a 2024-es Australian Open junior teniszbajnokságon, január 20-án.

Az ukrán játékos az első fordulóban 6:2, 6:4 arányban maradt alul. A mérkőzést követően Kotljar kezet fogott ellenfelével.

A cselekedete sok ukrán szurkoló felháborodását váltotta ki. A történtek miatt az Ukrán Teniszszövetség egy közleményt is kiadott Jelizaveta Kotljar édesapjának kommentárjával − írja az Ukrajinszka Pravda.

A sportági szövetség hangsúlyozta, hogy támogatja az ukrán teniszezők közös álláspontját, mely szerint nem fognak kezet „az agresszor országok képviselőivel”.

    Játékosainkat tájékoztattuk erről, és támogatják ezt az álláspontot. De hibák mindig előfordulhatnak. Ilyen hiba történt ma a mi játékosunkkal

− mondta a szövetség.

https://index.hu/kulfold/2024/01/21/haboru-orosz-ukran-konfliktus-kijev…

kiderül, hogy van 1 db normàlis sportolójuk, majd sürgősen kijelentik, hogy csak hiba volt.. jellemző.

Ellenfél vs ellenség.

A bőr színe, vallása vagy a nemzetisége alapján tekintik bűnösnek - ellenségnek ?

A történelemben már volt ilyen !

Szerintem minden orosz hordjon vörös csillagot a kabátján - hogy ilyen kézfogás malör ne legyen véletlen legközelebb...

For Whites Only meeting room!

A progresszivek mostmar nem csak azt mondjak meg, hogy milyen szobrot kotelezo illik vorossel lefesteni, hanem epp elmagyarazzak, hogy a hullagyalazas is erkolcsi kotelessege embereknek bizonyos esetekben?

Nem mintha barmikor is ertekeltem volna Lenint, de o dolguk. Nem ertem, miert vonnak le a telexnel ebbol maniakusan kovetkezteteseket.

Az alapjan megitelni az egesz nepet, hogy megosztoan (meg csak nem is egyetertesben) nyilatkoznak arrol, hogy mi legyen a holttest sorsa, es elter a velemenyuk - az a hullagyalazas.

Egeszseges esetben szegyellned magad, amiert ilyenbol olyanra kovetkeztettel.

Regi ideologia a segged.

Még csak szó sem volt itt népről! Egy szűk politikai elit van, ami kitart a bolsevizmus ideológiájánál.

Jó volna ha a hatalmon lévő jobboldali kormányunk is aktivizálná magát, és neki állna a szabadságtéri szovjet emlékmű lebontásának!

az állami és nemzeti függetlenség soha el nem évűlő kincsünk, amelyről nem csupán tudni
kell, hanem kifejezésre is kell juttatni minden lehetséges, törvényes eszközzel

Aztán valahogy mégse lépünk ki se a NATO-ból, se az EU-ból, továbbá Pressmant nem utasítottuk ki az országból. Ha ezek megtörténnek, felőlem lebonthatjuk a szovjet hősi emlékművet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szovjet megszállás emlékművet!

Nagyon vicces vagy, ugyanis a te általad adott linkben és Zétényi munkájában is a szovjet hősi emlékmű megnevezés szerepel, mégis rám szóltál amiatt, hogy ezzel a kifejezéssel élek. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elmúlt. A Mementó park alá sem raknék TNT-t, pedig ott van Lenin, Marx, Engels,...

Döglött disznót nem kell ólba zárni, a történet véget ért.

Teljesen felesleges rombolni, amikor a rombolásnak már nincs kihatása a jelenre.

Ugyanígy fölösleges 95 éves nácikat levadászni, mert már nem jelentenek semmiféle veszélyt.

Nem kell lerombolni Gül Baba türbéjét sem Budapesten. Utáltuk a törököket, kizavartuk őket, ha visszajönnek ide Gül Babára emlékezni, tegyék.

Vége, már csak történelem.

Ez a a lerombolunk valamit, amit régen leszerettünk volna, de nem tudtunk (Most meg már igen):  Felesleges (gyerekes) pótcselekvés.

1. Mert a szobrok nem csak arra jók, hogy aktivizálnak (aktivizáltak-e egyáltalán valakit?), hanem leginkább arra, emlékeztessenek, elgondolkoztassanak. A történelmünkre, a történeteinkre. Ha ezt leromboljuk, sok mindent lerombolunk magunkban úgy, hogy észre se vesszük. Csak idióta gyermeki örömmel élvezzük az újdonsült erőnket. (ami sokszor nem is a magunk ereje)

2. Aki nem tud szembe nézni a történetével, (a nemzete történelmével) -s ehhez hozzátartozik, hogy akár mindennap elmész ilyen szobrok mellett, s ahelyett, hogy gyűlölettel telíted magad, egyszerűen elgondolkozol- annak semmi esélye, hogy valamikor elinduljon a maga útján.

És akár a Gül Baba türbéje, akár a Hősi emlékmű (de lehetne az Osztyapenko is, ami már hála a Jaku féléknek már nincs ott) ugyanúgy a mi történelmünk, mint a szovjeteké, vagy a törököké. Butaság lenne elfelejteni.

És itt nem értek egyet veled: A rombolásnak igen is van (csak éppen nem a szándékolt) hatása a jelenre. De a jövőre biztos.

Ukrajna szerint, akkor fogadják el az orosz béke szerződést, ha:

- "Oroszország lemond az atomfegyvereiről és minden területet visszaad"

 

Fekete lovag (se keze már se lába):

- Jó, akkor egyezzünk meg döntetlenben. 

For Whites Only meeting room!

Az atomfegyverekrol lemondas az a "legdragabb meguszas" lenne, ha a masik 9 orszagnak marad atomfegyvere. Nincs az a haborus jovatetel osszeg, ami ennel jobban fajna. Ha van, akkor meg atlepi az "inkabb erdemes tovabb haboruzni" tresholdot joval korabban.

Ha csak nem ultet oda USA egy nagyon gyoker babot az orosz kormany elere, nem fognak ilyet alairni, mert nem erdekuk.

Velunk se lehetett volna Trianont megcsinalni, ha lett volna 1917-ben atombombank.

gyakorlati haszna nincs

De, van.

Meg nem tamadtak meg sajat foldjen olyan orszag hadsereget, amelynek volt atombombaja Hirosima ota. Es ez igy is fog maradni.

A legturbobb turbomagyar se akarna visszafoglalni Erdelyt, ha a romanoknak lenne atombombaja... ahogy Trianon se tortent volna meg velunk, ha 1917-ben lett volna atombombank, es korabban valaki mar demonstralta volna, mit is csinal az.

Ha kiderulne, hogy Eszak Korea vegig rengeteg olajon ult, meg oda se merne bemenni az USA demokraciat exportalni. Oroszorszag es Kina is azert tulajdonolhat buntetlenul ennyi nyersanyagot nem USA altal approved modon, mert van atombombajuk.

Van gyakorlati haszna. Aki mast mond, az hulye.

Szerkesztve: 2024. 01. 22., h – 13:35

Áttörés-áttörés

Ezúttal  az oroszoknak ferdítik a valóságot: egy lassacskán körülzárt településre lehet, hogy be tudnak hatolni. Ez nem áttörés. (korábban a mindent elsöprő nagy tavaszi-nyári-téli ukrán ellentámadás kapcsán fogalmaztak meg ugyanilyen hülyeségeket)

https://www.portfolio.hu/global/20240122/friss-terkep-erkezett-attortek…

--

Popasna-nál volt áttörés anno. Nem tudom miért ismételgetik ezt a kifejezést mániákusan.

áttörés főnév -t, -ek, -e [ë, e]

Általában az áttör igével kifejezett cselekvés, művelet, tevékenység; az a cselekvés, hogy áttörnek vmit v. vmin.

1. Rés, hézag, nyílás törése vmi(be)n. A fal, a gát áttörése.

2. Akadályok leküzdésével történő áthatolás vmely közegen, akadályon. Áttörés az őserdőn; a gyökerek áttörése a kemény talajon; a napsugarak áttörése a ködön.  Nehéz lesz az áttörés a Szeret vizén. (Kemény Zsigmond) || a. (katonaság) Az ellenség védelmi vonalának felszakítása, rajta támadó harccal való áthatolás. Hadászati áttörés: hadászatilag összefüggő csoportoknak támadással való szétválasztása; harcászati áttörés: harcászatilag összefüggő arcvonalnak betöréssel, támadással történő szétszakítása. || b. (sport) <Csapatjátékban> a támadó játékosoknak az ellenfél védelmi vonalán való áthatolása a kapu felé. Nem sikerült az áttörés.

3. (konyhaművészet) Puhára főtt élelmiszernek szitán v. sűrűn lyukacsos eszközön való átnyomása, finomítás végett; paszírozás. Bab, borsó, burgonya, spenót áttörése.

4. (ruházkodás) <Szövött anyagon, bőrön> bizonyos minta szerinti lyukasztás, ill. az így létrehozott lyukacsos minta. Áttöréssel készített gallér, terítő.

Szóösszetétel(ek): frontáttörés.

áttörési.

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-e…

Jelöljük meg a 2/a-t: "a. (katonaság) Az ellenség védelmi vonalának felszakítása, rajta támadó harccal való áthatolás. Hadászati áttörés: hadászatilag összefüggő csoportoknak támadással való szétválasztása; harcászati áttörés: harcászatilag összefüggő arcvonalnak betöréssel, támadással történő szétszakítása."

Nem ez történik.

Amikor 3 oldalról szimplán átmennek az ukrán állásokon

??

Battle for Avdiivka: Russian troops continue to advance in the southeast of Avdiivka. On January 21, Ukrainian units counterattacked in an attempt to regain lost ground. The Russian troops stood their ground and retained the occupied lines.

https://twitter.com/rybar_force/status/1749359134384763315

Ez volt az eredeti rövid hír. Szó szerint: "folytatják az előrenyomulást".

Durván beleszállt Klicsko az ukrán elnökbe: Ez nem demokrácia

Vitalij Klicsko kötelességének érzi, hogy felszólaljon Zelenszkij ellen, mert szerinte Ukrajna eltávolodott a demokratikus elvektől, amelyekért állítólag harcol – hozta le a Globe and Mail.

Klicsko szerint országa rossz irányba halad, és egyre inkább autokratikussá válik.

A polgármester hangot adott aggodalmának, miszerint a fő televíziós csatornák Ukrajnában csak a United News Telemarathont sugározzák, és elnyomják az eltérő hangokat, az elnököt vagy a kormányt bíráló újságírókat pedig nyomás alatt tartják.

A folyamat, amit most látunk, nem mondhatnám, hogy demokrácia. A vertikum és a tekintélyelvűség szaga inkább

– mondta.

trey @ gépház