Orosz–ukrán háború #13

Hozzászólások

Na fussunk meg egy kort:

Szerintetek mikor lesz vege? Es hogyan? :)

Látom nem nagyon érted, hogy a háború nem pénz kérdése. A II VH-ban az európai és az orosz gazdaság megszűnt létezni, de azért háború az volt pár évig…

A 2. vh idején azok akik a háborúhoz szökséges erőforrásokat kitermelték elviselték, hogy az ő rovásukra vonják el az erőforrásokat. Az USA-ban és Európában is egyre kevésbé hajlandók a polgárok elviselni, hogy ők finanszírozzák az ukránokat. Az oroszoknál meg olyan diktatúra van ami eddig bírta az elvonásokat. Majd kiderü hol fogy el a türelem hamarabb. Te biztosan állítod, hogy az oroszoknál. Szerintem ez egyáltalán nem egyértelmű..

Szerkesztve: 2023. 08. 07., h – 15:13

Egy másik jó kérdés, hogy melyek bolond olvtárs további nick-jei.

Szerkesztve: 2023. 08. 07., h – 15:16

Legitim hadicél a kercsi híd?

Krausz Tamás nemrég terrorakciónak nevezte a kercsi híd ellen elkövetett ukrán dróntámadást. Elsősorban azzal érvelt, hogy a Krímbe vezető hídon egy személyautóban utazó civil házaspárt pusztított el az akció. Egy netes fórumon számos kommentelő rontott neki, szokás szerint nem érvekkel, hanem a személyét minősítve.* Krausz professzor az orosz és a szovjet történelem kiváló kutatója, stabil világnézettel, aki nem az aktuális elvárások szerint változtatgatja a véleményét.

[...]

A híd elleni támadás valóban terrorakciónak minősül, amely semmilyen hadicélt sem szolgált, csak az ukránok harci képességét és a híd sebezhetőségét demonstrálta.

[...]

Ez nemcsak azért szomorú, mert egy ilyen gigantikus létesítmény elpusztítása végső soron Európa és az egész emberiség számára veszteség lenne, hiszen 

békeidőben és elméletileg mindenki használhatná a hidat. Elpusztításának ukrán vágya nyugtalanító képet ad a háború után várható jövőről is.

[...]

(* hmm, honnan ismerős ez ... honnan ismerős ez ... 🤔)

trey @ gépház

En azt mar nagyon reg elengedtem, hogy melyik fel mit nem lohetne egymas/"sajat" teruleten.

A haborut tankokkal, repulokkel, dronokkal es fegyverekkel jatsszak. Nem nemzetkozi jogaszokkal. A jogaszok kimondhatjak kik voltak haborus bunosok, de attol meg se az ukranok se az oroszok nem fogjak megvaltoztatni katonai celpontjaikat. A jogaszok nem hozzak vissza a halott csaladtagokat, de meg az illegalisan kivegzett vagy kieheztetett hadifoglyokat sem.

A kercsi hid strategiai fontossagu - pont ugy, mint egy ovoda alatt tartott fegyverraktar. Kar ezt tovabb reszletezni.

Csak az volna a kérdés, hogy láttok bele az ott élők fejébe, hogy ez a tűpontos kép kialakuljon bennetek. Ez azért is kérdés, mert az a tűpontos kép, hogy Oroszország háborúba kezdett egy szomszéd országban nem annyira csapódott még le. Mert ahogy fogalmaztok, biztos csak puskával sétálgatnak és betévedtek Ukrajnába.

Melyikhez kellett tobbseg fejebe latni?

A "nem nagyon hallom lazadni" vagy az "ilyen demokraciat akarnak az EU-ba" reszhez? Szerintem egyikhez se kell ukranok tobbsegenek a fejebe latni.

Inkabb tenyleg ki kene talalni, hogy hogy es hol lehet szavazni barmirol is elobb utobb. Vagy ha csak 11 ev mulva foglaljak vissza a Krimet, akkor normalis, hogy a kovetkezo 11 evben senki nem szavaz semmirol Ukrajnaban? Ja es ezt te most eldontod az ukranok tobbsege helyett, hogy ennek ok orulnek is, mert te azt mondtad es kesz?

A: We need a system where the politicians sit down and discuss the problem, agree what’s in the best interest of all the people and then do it.

P: That’s exactly what we do. The trouble is that people don’t always agree.

A: Well then they should be made to.

P: By whom? Who is going to make them?

A: I don’t know, someone.

P: You?

A: Of course not me.

P: But someone.

A: Someone wise.

P: It sounds an awful lot like a dictatorship to me.

A: Well, if it works…

Igen sokan vannak, akik nem szeretnének a frontra menni és meghalni Zelenszkijért.

Ha a mondatodban kicseréled Zelenszkij nevét Putyinra (vagy Novák Katalinra, vagy akárkire), az állításod ugyanúgy igaz lesz.

Szerintem országtól függetlenül az átlagember nem szeretne a frontra menni és meghalni...

Hát, sajnos ez így van.

Nem értesz egyet a háborúval, a kormányod háborúba keveri az országot, a rokonaid meghalnak, te meg újra ugyanarra a kormányra szavazol, mert másik kormány biztosan rosszabb lenne.

 

Sajnos vannak dolgok, amiken nem lehet segíteni. Magyarországon pontosan ugyanezt látod.

Sok tanár nem ért egyet a kormánnyal, aztán a végén mégis rájuk X-el. Te meg bámulsz és nem érted...

Hogy is volt, 4 millió magyarból és 1 millió nemzetiségből a törökök kivonulása után lett 1 millió magyar és 1 millió nemzetiség?

Azt valószínűsítik, hogy lemészárolták és/vagy elhajtották az Alföld teljes lakosságát.

 

Írásos dokumentumokból tudjuk, hogy teljes Békés megye lakossága 870 család volt a törökök kivonulása után. Mind a mai napig kong az Alföld az ürességtől, az apró falvak hiányoznak.

Vannak nagyvárosok, közeli falvak, meg hatalmas lakatlan területek. Nem olyan, mint a nyugati országrész, például Zala megye.

Lehet jobban tettük volna ha biztosítjuk nekik a vonulást Nyugat felé. A 2. VH-ban volt nagyjából 1 milliós veszteségünk (kb. egyharmada katonai) ami az összes lélekszám arányát tekintve az egyik legnagyobb volt Európában. Minden háborúnkból rosszul jöttünk ki, jobb ha meghagyjuk másoknak.

Kb. az összes európai ország térdre rogyott az USA előtt, és átadta az országa kulcsait. Az, hogy az olcsó orosz gáz helyett drága amerikai LNG-t kezdett az EU használni, nem az EU cégeinek és lakosságának az érdeke. Aztán... mégis ez van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mesélj, mi nem volt igaz szerinted az állításomban? Az európai energiamixben nem lett több az amerikai LNG és kevesebb az orosz földgáz? Az orosz gáz nem volt olcsóbb? Az európai embernek vajon az a jó, ha drágán jut energiához, vagy az, ha olcsón?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az orosz gáz nem volt olcsóbb?

Van eset amikor az olcsó a drága! Amúgy nem értem miért tartod olcsónak a ruszki gázt, amikor az energiválságnál pont a ruszkik rángatták meg a piacot. Mondjuk minekt pont nem érintett, mert többször is kiderült, hogy mi alapvetően drágán szerződtünk velük. Nyilván Viktornak diktáltak Moszkvában, de az már más ügy. És hát az olcsó megújulókat meg szívatják (és nem csak a PV-t!). De úgy tűnik, ezt is mind a 13 topicban előveszed...

Mi az!? Megkezdődött a 2026-os kampány, vagy ez még a 2024-es levezetése?

Mennyiszer írjam le, hogy lesz*rom már mit gondolsz messze túl vagy azon, hogy értelmes vitát lehessen folytatni veled. A kifogásaid teljesen helyén levők lenének, ha nem arról lenne szó, hogy 

1, beírod bárhová mert te ezen keresztül látod a világot. -> most sem volt semmi relevanciája, nem az ameriakiakról szól a szál segítek:

Mondj egy országot -- Magyarországon kívül -- amit, ha megtámadnának az oroszok, akkor azonnal térdre ereszkedne a vezető és majd kézcsók után saját maga adná át az ország kulcsait. 

2, szinte nem foglalkozol az előtte lévő kontextussal, csak annyi a lényeg ha feltűnt benne az orosz érdekszféra te betedd az általad gyűlöltet.

Lehet ezt csinálni, de a véleménycunamival nem fogsz értelmes környezetben változást elérni. Sőt, aki ismeri ezt az elárasztásos technikát be is csukja minden érzékelő szervét. 

Elég intelligens vagy ahhoz hogy értsd. Ez régen nem így volt, ezért is gondolom, hogy ha nem vagy "izgalmi állapotban" akkor értelmes is lehetnél de 50. alkalommal már fárasztó..

"Mondj egy országot -- Magyarországon kívül -- amit, ha megtámadnának az oroszok, akkor azonnal térdre ereszkedne a vezető és majd kézcsók után saját maga adná át az ország kulcsait. Melyik országnak van még ilyen okos "vezetője" (mármint Magyarországon kívül)?"

Ha vissza tekerjük a történelem kerekét, akkor pl. Szálasi. Vele mondjuk épp az volt az egyik baj, hogy amikor jöttek az oroszok, akkor nem ereszkedett térdre. Budapest ostroma is több mint 100 napig tartott. Az oroszokkal szembeni ellenállás napja lehetne a kitörés napi megemlékezés, de az meg nem annyira politikailag korrekt.

Horthy sem kerülte el a kritikát - utolsó csatolós - bár ő legalább próbálkozott a kulcsok átadásával.

 

Jobban körül kell írni a kérdést, mert különben más-más eredmény jön ki a válaszra, hogy épp mikor a kézcsók vagy annak ellenkezője a helyes.

Azt hallani, hogy az ukránok átkeltek a Dnyeperen. A ruszkik megrémültek :)

Nem olvastam el a cikket, de az neked meglepő, hogy bármihez hozzá lehet jutni a globalizált világban? A hidegháborúban is hozzájutott bármihez a Szovjetunió, most is hozzá lehet. Észak-Koreának is van mindene, ami érdekli. Az nem mindegy hogy milyen útvonalon, milyen feláron szerzi be a cuccokat. Meg hogy mennyire gyorsítja a technológiai leszakadást. Javaslom neked is hogy nézegess gazdasági adatokat, ennyi idő alatt már van bőven érdekes adat. Nem, ne ragadj le pusztán a GDP nél, plz.

Ebbe kapaszkodni meg ezen rugózni, hogy pár hülye abban hitt vagy még mindig hisz, hogy a szankciók azonnal bedöntenek egy országot, téged is közéjük ránt. Gondolom nem köztük akarsz tetszelegni...

Nem, az a meglepő, hogy megint igazam volt. Ja, az nem meglepő.

A HÁBORÚNAK MIKOR LESZ VÉGE?

Ez volt a szankciók célja. Hogy vége legyen a háborúnak. Nem úgy fest, hogy az most lesz ... Az oroszok beásták magukat, évekig is kihúzhatják.

trey @ gépház

Az nem meglepő, hogy igazad volt, max a hülyéknek. Erre mondtam hogy talán nem köztük akarsz Jani lenni.. Úgy látom de, választottál.

Akkor lesz vége a háborúnak, ha az oroszok leállnak. Az ukránok nem állhatnak le, mert a létezésük a tét, ha ők leállnak, végülis akkor is vége lesz a háborúnak, de nekik is. Az igazságérzet azt diktálja, nem nekik kellene leállni, hanem az oroszoknak. Meg így gondolta a szövetségi rendszerünk is! Khm.

A kérdés az, hogy a szankciók

 • a) növelik-e a lehetőségét, hogy az oroszok leálljanak,
 • b) nincsenek rá hatással,
 • c) vagy még ront is a helyzeten. 

Szerintem, meg feltételezem a szövetségi rendszerünk (meg Orbán szerint is, ha már megszavazta az összeset, khm) is úgy gondolja, hogy c) semmiképp, pesszimista lehetőség, hogy nincs hatással (eddigi gazdasági adatok nem ezt mutatják), inkább nagy valószínűséggel növeli az orosz viszakozás lehetőségét.

Amúgy már az orosz költségvetés harmada hadikiadás, folyamatosan növekszik összegre is, míg a bevétel meg csökken. Visszakérdezek: a szankciók szerinted működnek?

Az ukránok nem állhatnak le, mert a létezésük a tét

A kamu "országuk" és a nácijaik létezése a tét, nem pedig az ukrán emberek léte.

 

ha ők leállnak, végülis akkor is vége lesz a háborúnak, de nekik is.

Arra célzol, hogy a független Ukrajna megszületése előtt nem léteztek ukránok? :o

 

Az igazságérzet azt diktálja

Kétlem, hogy egy hozzád hasonló, vehemensen térdelő egyénnek van olyanja.

 

nem nekik kellene leállni, hanem az oroszoknak.

Az oroszok térdeljenek veletek? Szerintem nem fognak.

 

Meg így gondolta a szövetségi rendszerünk is!

Miután az USA gazdátok átbaszta az ukránokat. Nem mindenkinek fér ám bele ez a gyarmattartó tempó...

 

A kérdés az, hogy a szankciók

 • a) növelik-e a lehetőségét, hogy az oroszok leálljanak,
 • b) nincsenek rá hatással,
 • c) vagy még ront is a helyzeten. 

Szerintem, meg feltételezem a szövetségi rendszerünk (meg Orbán szerint is, ha már megszavazta az összeset, khm) is úgy gondolja, hogy c) semmiképp, pesszimista lehetőség, hogy nincs hatással (eddigi gazdasági adatok nem ezt mutatják), inkább nagy valószínűséggel növeli az orosz viszakozás lehetőségét.

A kérdés az, hogy a szankciók milyen új termelési, logisztikai, kutatási stb. láncokat hoznak létre Oroszországban és a velük kereskedő országokban (akik esetleg szintén nyugati szankciók alanyai), és az együttműködés mely export termékek árát növeli a nyugatiak számára. Nigerben mi a helyzet? A korlátlan hatalmú gazdáid rendet tettek már?

 

Amúgy már az orosz költségvetés harmada hadikiadás, folyamatosan növekszik összegre is, míg a bevétel meg csökken.

Amint látod, ők nem ukránok, az országukat nem adják oda bagóért a fajtádnak.

:)

Az EU úgy hülye ahogy van. Saját politikusai teszik tönkre az egészet.

Amúgy jó elképzelés volt az EU, de már nem sajnálnám ha szétrohadna az egész.

Vagy legalábbis egy komplett elit csere Brüsszelben kívánatos lenne. Meg persze idehaza is.

Érdekes egyébként 50 évvel ezelőtti könyveket olvasni a második világháborúról.

 

Szóval a németek agyonlőtték a visszavonuló magyar katonákat, ezért a lakosságnak kezdett belőlük a végletekig elege lenni.

A hazai svábok arról dumáltak, hogy kidobják Magyarországról azokat, akik nem hajlandók megtanulni németül.

Egyre pofátlanabbul szállták meg a svábok a hivatalokat és egyre agresszívebbek lettek. Mindezt szövetséges országként.

 

Voltak, akik kimondottan várták is az oroszokat, hogy hátha végre eltakarítják a németeket, mert már sok volt belőlük.

Nos az oroszok ugye megérkeztek, a történet folytatását ismerjük.

 

Ez sajnos a valóság: egyik nagyobb köcsög, mint a másik, aztán az országnak a szívás marad.

Volt már olyan háború, ahol nem szankcionálták az ellenséget? Gondolom a Angol-Francia háború idején is kereskedtek egymással a felek!

Te utaltál arra, hogy szerinted háborúban szankcióként nem kereskednek egymással a felek: ami hülyeség, hiszen az értelmes aktorok saját magukat nem döfik tökön, csak a hülyék: akkor kereskednek ha érdekükben áll és akkor nem kereskednek ha úgy látják azon nyernek többet. Az EU bürokratái idióták mivel duplán veszítenek: saját érdekeiket szabotálják + az elhúzzák és finanszírozzák az önsorsrontást, a forrásokat más, helyi problémák elől elvéve. A békekeretet *sem* kellene mind Ukrajnára költeni, az azon túli sosem látott összegeket pedig érthetetlen, hogy miért locsolják oda. Ezzel szemben az USA bürokratái nem hülyék: saját érdekeik az egyetlen mindent felülíró szempont ami cselekedeteiket vezérli.

Ne elméleteket gyárts, a minket körülvevő valóságra alapozz: elméletben gázt is tud vezetéken egy csomó ország szállítani az oroszokkal versenyképes áron MO-ra. Csak a gyakorlatban nem. Persze ez 10enévek és kellő mennyiségű(irdatlan sok) ráfordítással változhat. Kérdés, hogy van-e értelme, megéri-e.

Biztos nem tud más napelemet gyártani

Mondd ki gyárt a kínaiakhoz mérhető volumenben most?

Ilyen hamar elfelejtetted a chip hiányt, azt, hogy milyen lead time-ok voltak, s milyen nehézségeket okozott ez e cégeknek, többek között nekünk is? Alig tudtam hardware-t tervezni, mert nem volt alkatrész, mindent át kellett dolgozni. Szóval az jó, hogy elméletben Európa tud chipet gyártani, csak gyakorlatban nem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mennyiben számít, hány nm-es technológiájuk van? Nem a legnagyobb integráltságú chipek, pl. PC-be való CPU-k hiányoznak az iparban. Egy kis zajú műveleti erősítő biztosan nem 7 nm-es, de attól még elég nagy baj, ha nincs.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja, hogy tervezők, nem gyártók... LOL

Véletlenül az embargó elsősorban a *tudást* célozza, a konkrét gyártástechnológia már csak az utolsó lépés volt. Ezekkel kezdték: k+f programok ,együttműködések felfüggesztése/"átütemezése"; SDK-k, knowhow blokkolása [...] aztán csak egy végső lépés volt, hogy a hollandokra némi nyomást (és gondolom $-t helyezve) megpróbálják a gyártást is ellehetetleníteni.

Teljesen lényegtelen, hogy épp melyik fab gyártja nekik és "Hány nm-es technológiájuk" van. A háborúban a lényeges dolgok: a megvalósított funkciók, a konstrukció tűrése, tartóssága, folyamatos ellátottság stb. És persze maga a tudás, hogy a hibák kiküszöbölésére és a továbbfejlesztére való képesség: annak hiányában az ellenfelektől való tudás-elszívásra, ellopásra való képesség.

tervezők, nem gyártók... LOL

Az is feltűnt, hogy miket terveznek? :)

Mikrokontrollerek, 16 és 32 bites valamint Cortex CPU-k területén a Renesas jelentős gyártó. Szerintem a Microchip is gyártat  a Renesasnál. Amikor kiesett a piacról a Renesas, akkor kereslet lépett fel a piacon a konkurenciánál, és az USA gyártók elsősorban a USA piacait igyekeztek kielégíteni, a Japánok meg a japán piac megrendeléseit. Japán gyártók tudtak szállítani. Pl. Keyence mindent eladott amije volt, míg az EU és Kínai gyártók nagyrészt szívtak. A Siemens pl. éves szállítási határidőket mondott még pár hónapja is, és mennyiségi limiteket adott pl PLC-kre, hajtásvezérlőkre. Pont hogy ekkor eszmélt fel az EU (nagyon helyesen) hogy félvezető gyártás nélkül az EU padlót fogott, és most van egy stratégia saját félvezető gyártás beindítására. Főleg hogy a félvezető gyártáshoz szükséges technológia meg van a hollandoknál, amit mindenfelé szállítottak, csak éppen az EU-ban nincs chipgyártás. Prsze ez nem igaz, mert Infineon, Philips, Trumpf gyártanak UK-ban, Németországban, Ausztriában... De azért na!

Texas műveleti erősítők

A Texas szerintem tipikusan USA-ban és Taiwanon gyárt mindent...

Az utóbbi néhány évben sorra jelennek meg hírek arról, hogy Kárpátalján elsorvasztják a magyar tannyelvű iskolákat és általában véve korlátozzák a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát. Ebben nagyon sok igazság van, az ukrán állammal, azaz kisebbség- és oktatáspolitikájával szembeni kritikák jórészt jogosak, van azonban egy terület, ahol a magyar nyelv ellenállhatatlanul utat tör magának. Ez a terület nem más, mint a gasztronómia.

Meglehetősen hányadék hozzáállás részedről, hogy még a cikk címéből is csak azt emeled ki ami az amúgy totálisan hamis narratívádat támogatja. Érthetetlen és undorító.

https://kiszo.net/2023/08/05/orosz-ildiko-el-nem-hangzott-beszede-volod…

Volt pár jóval erősebb kifejezés ami elsőre eszembe jutott, de nem szeretek káromkodni és elvinnék a fókuszt a lényegi mondanivalóról. Nem azt írtam, hogy Te vagy egy hányadék, csak a konkrét eset kapcsán a viselkedésed.

Soha nem szeretnék beállni a ma divatos keresztény mainstreambe... Én elsõsorban Magyarország érdekeit nézem, és az jelenleg az, hogy a ruszkik a helyükre kerüljenek, azaz Magyarországtól minnél távolabb. Nincs olyan nemzeti oldal. A jobboldal, és a baloldal is nemzeti. Sōt a középen állók, azaz mi is. Lehet hazudozni, meg egymás torkának esni, de az ellenség Ázsiában már készülõdik.

nem szeretnék beállni a ma divatos keresztény mainstreambe

Ennek amit csináltál semmi köze se a kereszténységhez, se a mainstreamhez. Amit csináltál az konkrétan annyi, hogy megosztottál egy cikket azzal a kiemeléssel, hogy "Szó sincs róla, hogy elnyomnák a magyar nyelvet Ukrajnában". Ami egy ordas hazugság, a cikk sem álltja ezt: kizárólag te hoztad ezt így ide: kvázi tagadva egy nagyon is égető problémahalmazt. Most meg zagyválsz teljesen másról. Ez nem divat vagy bármilyen ideológia kérdése.

--

Más: "a ma divatos keresztény" - ezen jót nevettem :).

Gondolom, nekünk sem esne jól, ha a románok beszántanák az úzvölgyi katonai temetőt. Mi lenne, ha csak úgy, jófejségből tudnánk tisztelni egymás érzelmeit? Mit ártott az az emlékmű, ami miatt le akarod rombolni? Lenne újabb néhány négyzetméter, amelyet összesz.rhatnának a galambok?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért? Az nem a megszállásról szól, hanem a halottaik, az áldozataik emlékműve. A románok is mondhatnák, hogy zavaró a magyar katonai temető, egy szőlőültetvénynek még haszna is lenne ott. Egyébként kerüld ki, ha zavar. Jó hír, hogy nincs minden utcasarkon ilyen emlékmű. Ezzel szemben idegenek elég sokan vannak az országban, azok tényleg zavaróak, és ki sem lehet őket kerülni, hiszen mindenhol jelen vannak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A gengszterváltásnak még számos adósága van a társadalommal szemben, ahoz hogy rendszerváltásról beszélhessünk! Az ügynöklisták nyilvánosságra hozása, a szovjet rendszerellemek teljes felszámolása, és hát most már hozzáírhatjuk az elmúlt 32 év gazembereinek politikai, gazdasági és büntetőjogi elszámoltatása.

A ruszki emlékmű alatt egyetlen halott sincs, az a magyar szabadság eltiprását jelképezi jelenleg is, mert a magyar kormány jelenleg sem mer saját területén lévő térrel rendelkezni!

a magyar szabadság eltiprását jelképezi jelenleg is, mert a magyar kormány jelenleg sem mer saját területén lévő térrel rendelkezni

Erre térjünk vissza akkor, ha nem amerikai helikopterek gyalázzák a magyar légteret.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

mert a magyar kormány jelenleg sem mer saját területén lévő térrel

Jogos kritika, de minden kormánynak vannak érzékeny pontjai. A szovjet hősi emlékmű az oroszoknak ilyen. Az USA-nak ma kb az jelent hasonlót ha szivárvány zászlót égetne valaki. (Az amerikai zászlóégetésre korábban érzékenyek voltak, de már kezdenek hozzá szokni). Úgyis az amerikai zászló inkább a republikánusoknál jelent bármit is manapság..

Mit ártott az az emlékmű, ami miatt le akarod rombolni

Nem ártott semmit: megvan a méltó helye: a Szoborparkban: 

https://www.mementopark.hu/

A csehek konkrétan hasonló "hősi" emlékműveket amiket nem lehetett mozdítani szorsan körbe ültettek tujákkal, így ha közvetlen szembe állsz vele 1 embernyi résen át belátsz és megadhatod a tiszteletet, de a mindennapok embere számára nem egy tájseb.

Bp-n jelképes dolog ez: a "Szabadság" téren az USA követség, a szovjet hősi emélkmű és a Ronald Reagan valamint Bush szobor együtt kerek egészet alkot. Csupa "szabadság"-ot garantáló ojjektum :). Felszabadítanak ha akarod ha nem :D.

Ja, ismerős. Háborúba sodorják az idióta politikusok az országot, utána feljogosítva érzik magukat a kommunizálásra.

 

Ha nem tűnt volna fel vészhelyzet van itthon 3 éve, ennek ürügyén például a kormány betiltotta a pedagógus sztrájkot. Maguk csinálják a vészhelyzeteket maguknak, hogy hatalmaskodjanak.

Ha nem tűnt volna fel vészhelyzet van itthon 3 éve, ennek ürügyén például a kormány betiltotta a pedagógus sztrájkot. Maguk csinálják a vészhelyzeteket maguknak, hogy hatalmaskodjanak.

Azt mondod hogy a mi vészhelyzetünk összemérhető az oroszok gyilkos háborújával? Vagy azt hogy nekünk szabad, az ukránoknak meg nem?

Mi ez a sz*r terelés már megint? Már 3. hozzászólás óta próbálod erőszakosan abba az irányba terelni a témát ami neked tetszik? Szerinted ez így működik? Szakadj le a témától. Még akkor se lenne semmilyen arányosság ha elkezdték volna átnevelni őket hogy csak ukránul beszélhetnek. Ez olyan mint amikor szomszédként azt kéred számon miért tiltja meg a szomszéd a saját gyerekeinek, hogy az _ő házában_ magyarul beszéljenek.  Lehet ez felháborító, jogtalan, törvénysértő, bármi. De semmi mód nem tenné jogossá, hogy ezért elvesszük a házad.

Most hogy így kitárgyaltuk a te szalmabábod visszatérhetünk rá, hogy ha "törvényesen" elvennék Csab házát NERék hogy érezné magát?

Elolvastam amit irtal (ismet).

Tovabbra is az allitom, hogy ha Csab bune az, hogy Létezik, akkor nem allithato fair modon parhuzamba a ket szituacio.

Egyebkent el szoktak venni Nyugaton is hazat allami szinten: peldaul ha valaki unfair modon lakoltatja ki a berlojet, akkor ott van a torvenykonyvben, hogy ezert a banasmodert meg ilyen buntetes is jarhat. Ez jobb parhuzam ugy visszakezbol.

Alapvető emberi jogokat korlátoztak az ukránok és korlátoznak most is. Az állampolgár nem az állam tulajdona. Az állam nem írhatja elő a polgárainak, hogy milyen nyelven beszéljenek. Az elmúlt 300 év rengeteg fegyveres konfliktusa emiatt tört ki. Amennyiben az állam korlátozza az anyanyelvet, jogos és helyes ellene a fegyverhasználat.

 

Ráadásul mindez teljes realitásvesztéssel társul.

Vallási fanatikusok: Ukrajna legnagyobb problémája jelenleg az LMBTQ+: melegházasság legalizálása, transz kormanyszóvívő, a homoszexuális katonák jóléte, ja meg a narkó legalizálása.

A saját katonáik halnak meg a fronton, ezek meg kultúrharccal foglalkoznak. Arról cikkeznek, hogy Kelet-Európában megállt a népességfogyás az ukrán menekültek miatt.

Amikor meg valaki szóváteszi, hogy minek provokálták az oroszokat, nem értik. Végülis a magyarokat sem provokálják, csak néhány szobrunkat ledöntenek...

Arról cikkeznek, hogy Kelet-Európában megállt a népességfogyás az ukrán menekültek miatt.
 

Ukrajna nem Kelet-Európa? Szeretném érteni amit írsz, de elég nehéz. Azért is mert minden évben elmegy több városnyi ember tőlünk is. Így nem jön ki a matek. Nem lehet propagandát nyomsz?

Ez olyan mint amikor szomszédként azt kéred számon miért tiltja meg a szomszéd a saját gyerekeinek, hogy az _ő házában_ magyarul beszéljenek.

Nem olyan. Az őshonos kisebbség nyelvhasználatához való jog egy meglevő garantált jog amit most elvettek. A történelmet nem lehet ignorálni. Pláne röhejes ez Ukrajnában ahol az emberek többsége pl Kijevben is oroszul beszél. (2022 februárig biztosan).

Ugye magad is tudod, hogy mekkora csúsztatás az hogy Ukrajnában nem lehet idegen nyelven beszélni!? Felszólítalak, hogy hagyd abba a konteó terjesztését!

Magyarországon vertek már pofán ukránt mert ukránúl beszélt. Tudsz konkrét példát mutatni ukrán területen történt magyar ellen irányuló atrocitásról? Tényeket kérek, nem kusza gondolatokat!

A nyelvhasználat többet jelent mint, hogy otthon egymás között suttoghattok magyarul: Beszélni beszélheted ha épp nem vernek meg miatta a bolt előtt a helyi ukrán nyelvet népszerűsítő egyedek akiket a rendőrség nem rak helyre, nem tanulhatsz rajta, nem használhatod ügyintézéskor stb stb. Olvasd el a velencei bizottság jelentését a témában.

https://www.venice.coe.int/webforms/documents/default.aspx?pdffile=CDL-…

Felszólítalak, hogy hagyd abba a konteó terjesztését!

Felszólítalak, hogy ne kérj számon rajtam olyasmit amit nem mondtam! Felszólítalak, hogy fejezd be a valóságtagadást pl:

"Szó sincs róla, hogy elnyomnák a magyar nyelvet Ukrajnában"

Felszólítalak, hogy fejezd be a zagyválást!

Az ukrán állampolgárok túlnyomó része nem beszél ukránul. Röhej, hogy ezek akarnak bárkit is arra kényszeríteni, hogy elsődleges nyelve az ukrán legyen miközben ők se beszélik azt.

Az egy másik kérdés, hogy ha bizonyos jogokat megadtál már azokat nem veheted vissza.

ukránoknak kéne megtanulniuk magyarul

Azoknak közülük akik itt akarnak munkát vállalni akkor célszerű..

... nem tanulhatsz rajta, nem használhatod ügyintézéskor ...

Ezt Magyarország biztosítja amúgy a nálunk élő kisebbségeknek ? Egy roma tudja a saját nyelvét használni hivatalos ügyintézéskor bárhol Magyarországon? Mindezt úgy, hogy az itthoni cigányság létszáma kb. hatszorosa a kárpátaljai magyarok számának.

Egy roma tudja a saját nyelvét

Volt valaha roma nyelvű oktatás Magyarországon? Szerzett és elvett jogokról van szó, nem azonos helyzet kialakításáról. A kisebbségi nyelvhasználat lehetősége adott: pl német nyelvű iskola működhet Magyarországon. Önkormányzatiság fgv-e is.

De ez az egész téma és a konkrét állapot percről percre változik: korábban Kárpátalján bárhova mentél magyarul megoldottál mindent: mivel elsősorban magyarok éltek ott. Most épp zajlik a teljes lakosságcsere, részben erőszakkal.

Hallottál valami balhét amiatt, hogy a cigányok cigányul (lovári) akarnak tanulni?

Egyébként németek többen vannak, mint lovári cigányok és tanulhatnak is az anyanyelvükön.

Ugye a cigányság kisebbségi része beszéli a lovárit.

 

Volt belőle probléma, amikor a Romantic együttes Dal a távolból című zenéjében cigányul beszélt az énekes?

Ezen röhögött a fél ország, még az Irigy Hónaljmirigy is kiparodizálta, de CD-t is kiadtak belőle, a rádió játszotta...

Nocsak, a fogatlan nyanyák kijutottak a facebookról és már a hupon írják a baromságaikat? Leírhatnád nekünk vidéki suttyóknak, hogy melyik politikusnak van gerince. És mire megy vele. A szövettséges nem barát. Az EU nem jótékonysági szervezet. A kommunizmus nem lehet jövő.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Meg Sztálin, Mao nem is voltak gyilkosok, diktátorok :)

A prohardver fórumán volt 1-2 nap, amikor azt híresztelte az egyik admin, hogy Magyarországon sosem volt kommunizmus. Aztán huss, minden törlődött.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Mondjuk az adminnak igaza volt, a világon sehol sem volt kommunizmus, így Magyarországon sem. Emlékszel olyanra, hogy csak besétáltál a boltba, levetted a polcról, amire szükséged volt, és legálisan fizetés nélkül távoztál? Én nem. Viszont ez a kommunizmus.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Voltak munkahelyi lopások, de az akkoriban sem volt legális, inkább csak arról van szó, hogy nem volt hatékony ellenőrzés, nem volt technológiai háttér. Nem voltak beléptető kapuk, kamerák, mozgásérzékelők, nem volt minden anyag vonalkóddal ellátva, vállalatirányítási rendszerben adatbázisban szerepeltetve, sőt, csak nagyon speciális területeken volt számítógép, és annak a teljesítménye sem volt túl nagy. Nekem még volt a kezemben talán 4 kbites ferritgyűrűs memória.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, de ez részint az alacsony életszínvonal és az áruhiány következménye is volt.

Ezért -is- tartunk ma ott, ahol.

Nem gondolod, hogy azóta felnőtt egy olyan generáció, akik csak a történelem könyvekből olvastak ezekről az időkről? Nem hiszem, hogy érdemes ilyen távlatból is erre hivatkozni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudom nehéz a logika, de az hogy azt mondom hogy a Fideszes országgyűlésik képviselőnek nincs gerince, az nem jelenti azt, hogy más politikusnak van. Nem is csodálkozom rajta az első mondat után mondjuk, hogy ezt nehéz megugranod.
Ja igen, csak hogy segítsek pótolni ami kimaradhatott általánosban: azt írtam egy bizonyos párt országgyűlési képviselőinek per definíció nem lehet gerince, mert még eskütétel előtt kiveszik, az azt jelenti, hogy ha lenne akkor is kivennék. 

Azon ezek után már nem is csodálkozunk, hogy behozol egy másik témát(EU, majd erre valami okból rászűröd azt amihez még az új behozott témádnak sincs köze: kommunizmus). Gondolom fingod nincs hova irkálsz.  Egyébként kommunizmus tekintetében fordulj Viktorhoz meg a Sajtóklubbhoz mind hithű komcsi volt. 

Anarchistána tűnik, de csak egy kommunista. Minden komcsi úgy állította be, hogy mindenki más szar szemétláda és minden pártot betiltunk, mert mindenki szar (gerinctelen). Kun Béci, Rákosi Matyi, Kádár Jancsi, Sztálin, egykutya.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Éltem benne, tapasztaltam a kommunizmust. Jártam kommunista országban. Látom, te mit képviselsz, látom az LGTVHD+ imádott országai mire képesek saját ideológiájuk reklámozásáért, és az egyházak földbedöngöléséért. Látjuk, hogy mit tesz a balos propaganda hogyan törli a múltat, hogyan mosdatja a bűnözőket. Ma Tóth Gabi célpont, aki tudja a faszom kicsoda, de 5-7 napja Tóth Gabiról nem tud leszakadni a sajtó. A legfontosabb üzenete a retekklubb faszbukoldalán, hogy külföldre költözött x-y adott interjút itthon, aug 20-án. Semmi említésreméltó, de ez a top reklámozott szarjuk a faszbukon. A romentum a nato 2. Legerősebb államának vezetője, akit bár mostani választáson le lehetett volna győzni, mivel nem sikerült, diktátor lett. Mint Zorbán. De persze a baloldal a jövő, mert a Zorbán lop, meg dektatúra van, miközben mehet a buzifidesz, orbáng*** mindenhol bármi restrikció nélkül. A jobbos eseményre bemehet Gyuribácsi sajtója, de a balos eseményre senki a jobboldalról, és ez demokratikus. Che Gevara pólóban vonulnak a buzik a prideon, mikor Che maga végezte volna ki őket, ha találkoznak. De neked mi a véleményed a magad fajtának mi az elképzelése, miért van minden antidemokratikus dolog nevében a demokratikus(koalíció)?

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

A sajtó csak az olvasói/hallgatói/nézői igényeket szolgálja ki. Ha a megtért álkeresztény dalospacsirta vizet prédikál és bort iszik és széles társadalmi rétegek kiváncsiak a részletekre akkor mit csodálkozol rajta Sanyanéni, hogy kiszolgálják őket!?

Ma Tóth Gabi célpont, aki tudja a faszom kicsoda, de 5-7 napja Tóth Gabiról nem tud leszakadni a sajtó.

Nem tudom ez hogy jön a személyeskedéssel indított hozzászólásodhoz, de ez a tipikus "jobban tette volna ha hallgat" kategória. Tóth Gabin azért csámcsognak mert vizet prédikál és bort iszik. Szimplán kiröhögik a "konzervatív erkölcsét" 

A jobbos eseményre bemehet Gyuribácsi sajtója, de a balos eseményre senki a jobboldalról, és ez demokratikus

Tisztázzuk ki a "Gyuribácsi sajtója" meg mi az a "balos eseményre", de gondolom mindkettővel a kormányoldalra gondoltál, mert ott dívik a "nincs több hely", vagy "30 perccel az esemény előtt kiküldött meghívó". Ritkán hívják a Fidesz gyűléseket "balos eseménynek" (még)

  De neked mi a véleményed a magad fajtának mi az elképzelése, miért van minden antidemokratikus dolog nevében a demokratikus(koalíció)?

Komolyan kérdem. Te ezt beszámíthatóan írtad? 

Tóth Gabin azért csámcsognak mert vizet prédikál és bort iszik.

Kicsit sokat foglalkoztok az emberek nemi életével. A kereszténységnek nem az a lényege, ki kivel dug, egészen másról szól az erkölcs. Persze heccelni lehet vele, meg figyelmet elterelni. Olyan szinten erkölcsi kérdés, mint az, hogy valaki bal vagy jobb kezében tartja a WC-papírt, amikor a fenekét törli.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ki nem szarja le, hogy ez a nő kivel dug? A magyarázatot írtam le miért történik. Te pedig csinálod amit szoktál, figyelmen kívül hagyod a témát majd beleírod a véleményed aminek ahhoz semmi köze sincs.

A csaj álszent módon angyalkát játszott keresztény erkölcsösséggel. Csak úgy mint mikor megkérdezte a Borkai mi a különbség a válás meg a megcsalás közt (mert szerinte semmi). Teljesen talajt vesztett. Mivel ezek a véglények a saját hirdetett értékrendjük (amit csak megjátszanak) ellen cselekszenek ezért kifigurázzák őket. Ha ez tetszik ha nem, az álszentség, főleg a mértékéből fakadóan ezt szüli. Nem a szexuális életén csámcsognak, az ott van a Bl1kknek, hanem azon, hogy minek akar közben látszani.

Szóval szerinted a keresztény erkölcsbe belefér a 10 parancsolat semmibe vétele? Szerinted az a rossz aki farizeusnak hívja a "hamis erkölcsű" személyt vagy maga a személy az? 

Mai facebook vicc:

Tóth Gabira az vesse az első követ, aki még soha nem csalta meg a házastársát úgy, hogy közben hithű kereszténynek állította be magát!

 

És egy bibliai idézet (1Kor6-9):

Nem tudjátok, hogy a gonoszok nem öröklik Isten országát? Ne ámítsátok magatokat! Sem tisztátalan, sem bálványimádó, sem házasságtörő, sem kéjenc, sem kicsapongó, sem tolvaj, sem kapzsi, sem részeges, sem átkozódó, sem rabló nem örökli Isten országát.

 

Fábry püspök úrnak inkább hallgatnia kellett volna, ahelyett, hogy Tóth Gabit dicsőíti.

Szerkesztve: 2023. 08. 11., p – 16:39

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Ukrajna összes regionális katonai komisszárját menesztik azok miatt a botrányok miatt, amelyek a közelmúltban törtek ki ezekben a hivatalokban.

A sorozótisztekkel kapcsolatban számos alkalommal felvetődött a korrupció gyanúja az utóbbi hónapokban, és az ukrán elnök azt ígérte, hogy orvosolni fogják a visszaéléseket.

Az ukrán elnök végül a lehető legkeményebb fellépést választotta, amelyről azután számolt be, hogy pénteken egy ülést tartottak ezügyben. Mint mondta, mindenkit menesztenek, aki jelenleg sorozótisztként dolgozik, és a helyükre olyan emberek kerülnek, akik megjárták a fronton, vagy egyenesen harcképtelenné váltak a háborúban, elvesztették egy-egy végtagjukat, de „megőrizték a becsületüket”.

Zelenszkij azzal indokolta a döntést, hogy jelenleg 112 bűnügyi vizsgálat zajlik a sorozótisztek ellen Ukrajna különböző területein, és 33 esetben már a gyanúsítás is megtörtént. Néhol készpénzben, máshol kriptovalutákban fogadhatták el kenőpénzt, de a „cinizmus” minden ilyen esetben jellemző volt az érintettekre.

    Ezt a rendszert olyan embereknek kell működtetnie, akik tudják, hogy pontosan mi a háború, és hogy a cinizmus, a kenőpénz elfogadás miért számít árulásnak háború idején

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Hozzátette azt is, hogy a döntés Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok hajtja végre, és minden leváltott tisztviselőt felelősségre fognak vonni, aki ellen büntetőeljárás zajlik.

Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eset az odesszai komisszár, Jevhen Boriszov esete volt, aki  több millió euró értékben tudott egy villát és drága autókat vásárolni magának Spanyolországban – a gyanú szerint a kénőpénzből, amit hivatalokként kapott.

[via index]

Jó kérdés, hogy miért épp most: már a sorozás első heteiből tudta mindenki, hogy ez így megy ott..

Minden tanárt ki kell rúgni, mert elhatalmasodott a korrupció az oktatásban. :)

Miért nem lepődök ezen meg. A "demokrata" Zelenszkijtől azt hiszem nem várhatunk mást.

Csak az ukránokat sajnálom.

 

Arról ne is beszéljünk, hogy kényszersoroznak valakit, szegény elveszíti a lábát, belép sorozótisztnek, utál mindenkit Ukrajnában, de az a kis kenőpénz jól fog majd jönni neki, ha már dolgozni nem tud.

Szerintem az egyetlen aki erőlködik az Te vagy: és mindenáron azt akarod elmagyarázni, hogy az ukránok patyolat tiszták, semmiféle fenntartás velük szemben nem indokolt, bármit megtehetnek hisz háborúban állnak és ez egy fekete-fehér helyzet. Pl az ukránok nem követtek el háborús bűnöket bezzeg az ördögi oroszok..

a muszkák valahogy nem nem jutnak előre

Az oroszok a teljes nyugattal háborúznak jelenleg, nem csak Ukrajnával. A másik, hogy én nem az előrejutásukat szeretném, hanem a békét, amelyben nem nyugati diktátum van, hanem kelet-nyugati kompromisszumos megoldás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az oroszok beásták magukat, eszük ágában sincs komoly offenzívát indítani.

 1. a 2024-es amerikai választásokig ki akarják húzni, ha fordul a vezetés Amerikában (DEM -> REP) , csökkenhet az ukránok támogatása
 2. általános ökölszabálya szerint a támadó vs. védekező 3:1 arányban veszít embert, erőforrást
 3. az oroszokat nem sürgeti az idő, arra játszanak, hogy a nyugat előbb-utóbb felhagy a pénz feneketlen kútba szórásával (Ukrajna támogatása)

Friss amerikai felmérés:

Most Americans Oppose More Funding For Ukraine In War With Russia: CNN Poll

Innen nézve, az oroszok haladnak a céljuk felé. Az ukránoknak meg bele kell húzniuk, mert az idő ellenük dolgozik.

trey @ gépház

A ruszkik megtámadtak egy ukrán falut és megöltek többek közt egy 23 napos gyereket. Igazi hősök civileket ölnek.

Se Oroszország se Ukrajna se az USA nem ismeri el Hága joghatóságát.

A kiadott elfogató parancs egy rossz vicc.

Egyetlen eredménye az intézmény komolyanvehetőségének rombolása: nehéz pártatlan intézménynek tekinteni egy ilyen gyakorlatilag politikai  állásfoglaló nyilatkozat kiadása után.

Volt elszámoltatás Drezda bombázása miatt? 

A teljes német hadsereg már a padlón volt, a nagyvárosokat gyújtó bombákkal bombázták, hogy minél több német civilt öljenek meg.

A városban a hőmérséklet sok helyen az 1000 fokot is meghaladta, bennégtek a civilek az óvóhelyeken.

 

A nürnbergi perből valahogy kihagyták az angolszász népirtásokat. Ahogy Zelenszkij elszámoltatása is el fog maradni.

hogy a nyugatnak a háború lezártával mindkét oldalt el kellene számoltatnia
 

Nagy pénzben fogadnék rá, hogy ennek a háborúnak nem lesz vége. Olyan ez mint az Izrael-Palesztin háború. Tart már 10 éve ez is. Ukrajna megkap minden támogatást ahoz hogy tartsa az oroszokat, de túlságosan megerösíteni nem akarja senki. Gazdaságilag talán rendbe teszik Zseléék. A ruszkik maradnak szankciók alatt, mert az EU-nak át kell alakulnia. Orbán meg még hízik vagy 100kg-ot, aztán infarktus utoléri…

A ruszkik maradnak szankciók alatt, mert az EU-nak át kell alakulnia.

Ilyen mondatok a Gyaloggalopban vannak. :)

Azért vannak az oroszok szankciók alatt, mert az EU-nak át kell alakulnia? Miért kellene? És ehhez mi köze van az oroszoknak?

Kicsit olyan ez, mintha felpofoznék az utcán egy embert azért, mert ma másik hátizsák van nálam, mint tegnap.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Venezuelát senki nem szankcionálja. Tavaly meg egyenesen USA egyik kedvenc olajszállítója lett.

Az orosz szankciók nem érnek semmit. Mindenük megvan, plusz a gyémántkereskedelem töretlen az oroszokkal. A gáz is, csak most nem csövön jön, hanem hajón, mint az olaj. Most kinek hazudsz megint? Magadnak is?

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

A rubel tavaly júniusi csúcsértékéhez képest csaknem a felére esett vissza, elsősorban az orosz-ukrán háború és a szankciók miatt.

sudo mount -o ro /hup.hu

"Ti nácik" - tudod ki a náci:  a jó édes a...

Fentartásom van minden izmussal szemben - de Ti benyaltok mindent, amit a FB-on hírdetnek nektek..

véleményed, megnyilvánulásod, értékrendet - hasonló, mint a komcsiké.

tudod:

- ami úgy jár, mint egy kacsa és úgy hápog, mint egy kacsa: az kacsa !!

For Whites Only meeting room!

"Ti nácik" - tudod ki a náci:  a jó édes a...

de azért te beróbálkoztál:

Jaku te is ott lettél volna? mennyire vagy komcsi ?

véleményed, megnyilvánulásod, értékrendet - hasonló, mint a komcsiké.

Akkor a jó édes any.. meg egy igazi náci!

> A komcsik lenáciznak, a nácik lekomcsiznak!

Kis ország vagyunk, nincs itt sem elég náci, sem elég komcsi. A II. világháború után a komcsik előszeretettel vettek exnácikat fel maguk közé, mert megbízhatóan hajlottak a hatalom irányába.

Legalább csereszabatos vagy. :)

Nem zuhan a rubel, csak különleges devizapiaci műveletet hajt végre :D :D :D

Az orosz jegybank igazgatótanácsa keddi rendkívüli ülésén 350 bázisponttal, évi 12 százalékra emelte az irányadó kamatot, remélve, hogy így sikerül csökkenteni az inflációt

link

Jó kis nemzetközi elszámoló valuta lesz ez a BRICS országoknak: elindítanak egy utalást, aztán nem lehet tudni mennyi lesza a vége, mire a az entert lenyomják... :D :D :D

Attól függ, hogy nézed.

Hatásos, ha az a célod, hogy a ruszkik pénzforgalmának monitorozását kiengeded a kezedből (SWIFT) és engeded, hogy egy saját pénz alapú pénztranszfert hozzanak létre, vagy netán szaladjanak a másik szankcionált karjaiba, ami most kína lett.

Abban hatásos még, hogy ugyanazt az orosz olajat használja Európa, amit előtte, csak most nem Európában finomítják, hanem Indiában (Egy 10-20x nagyobb finomítóban, mint ami Szászhalombattán van.) Persze, kell haszon Indiának, de kb, mintha az EU kiszervezte volna az olajfinomítást Indiának és tankeren kapjuk(EU) a benzint és a gázolajat. Ez rendkívül zöld megoldás.

A gázszállítás kb fele már tényleg nem teljesen orosz, oda Katar és USA jelentkezett be a másik felére.

Az más kérdés, hogy bár vesszük a termékeket a ruszkiktól így is úgy is, de mi nem tudunk odavinni terméket. Ez gyengíti az eurót, forintot és hízlalja a háborút.

De, mint tudjuk, orosz ukrán egy kutya, mindegy mennyibe kerül, pusztuljon mindkettő.  Ezt itt olvastam valahol :D

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

[..]és tankeren kapjuk(EU) a benzint és a gázolajat. Ez rendkívül zöld megoldás.

Attól zöld, hogy drágább: így lehet piacot csinálni pl az EV-knek. A zöldségeket beszélő sötétek leszarják a környezetet és a benne élő embert: csak a saját pecsenyéiket sütögetik.

A gázszállítás kb fele már tényleg nem teljesen orosz, oda Katar és USA jelentkezett be a másik felére.

 

Ki az orosz gáz/olaj 3-4. legnagyobb vásárlója, hint:

Katar

van nekik gáz/olaj, de a kitermelésen kvóta van és azt nem akarják felrugni - a kereskedésen NINCS kvóta..

For Whites Only meeting room!

Viszont elég erős valóságtagadás azt állítani, hogy a szankciók hatástalanok.

Vége a háborúnak?! Hurrá! Akkor az értelmetlen pénzszórásnak is vége ugye? Ha egyszer célt értek a szankciók?! Sőt ez esetben szankciókra sincs már szükség.

A szerződéseket a területvesztések előtt írták alá a nagyszerű nyugatiakkal. A nyugatiak papíron azt garantálnak, amit saját érdeküknek megfelelőnek tartanak, és utána a garancia azon részeit érvényesítik ténylegesen, amelyek aktuálisan az érdekük szerint valók. Nyilván nincs ebben semmi új, a szerződések természete ilyen, csak nem kellene mellénarrálni a dolgokat. Az orosz vezetés annak hívja a konfliktust, amit az általa hozott jogszabályok lehetővé tesznek. Ha bizonyos feltételek nem teljesülnek, akkor nem kell háborúnak hívnia. Az ukrán vezetés a maga részéről terroristaellenes akciónak nevezte a polgárháborút, mert jogilag megtehette. A jelenlegi konfliktust már nem hívhatja annak, mert az ország jogszabályai és a realitások nem teszik lehetővé. Sajnos nem tudom, hogyan kapcsolódnak a rubel mozgásai ahhoz, hogy egy hazaáruló orosz kém kinyírása után szerinted esetleg magyaroknak kellene meglátogatni az orosz kémet ölő orosz kémet. Szerintem Toroczkai helyett a DK és csatlósai vannak kisegítve veled. :D

:)

Ez a nyugati narratíva, az USA által vágyott megoldás. Béke akkor lesz, ha nem ropognak a fegyverek. Ezt nevezzük békének. Én tágabb értelemben, valóban a békéről írtam, nem fogalmaztam meg benne semmiféle vágyott végeredményt. Annál is inkább, mert az USA-nak van egy elképzelése a vágyott végeredményről, de ne feledjük, Oroszországnak is, s az a gyanúm, e két vágyott végeredmény nem teljesen fedi egymást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Helyesbítek. Számomra a béke, az emberi életek, életminőség, otthonok védelme a vágyott végeredmény, nem pedig az, hogy emberi életek tönkretétele árán kiderüljön, melyik top politikusnak nagyobb a farka.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem akarom megsérteni az érzékeny lelkedet, de a tudomány mai állása szerint a ruszkik a támadó fél ebben a háborúban... Ha nincs agresszió, akkor nincs háború sem. Az első felvonást 2014-ben feladta a világ és Ukrajna is, azt mondta nem éri meg háborúzni. Aztán jött 2022 és az oroszok megint megtámadták Ukrajnát, 10 éven belül másodszor is! Ki is az aki nem fér a bőrében meg?

Ha nincs agresszió, akkor nincs háború sem

Pontosan: nem kellett volna b.szogatni az ország területén élő etnikumokat és *talán* nem lenne háború sem. Ez csak egy faktor a sokból, de biztosan nem nehezítette meg a háborút indítványozók dolgát az orosz vezetésben.

Zelenszkij és a béke, vicc.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ma arra kérte a nyugati országok vezetőit, hogy válogatás nélkül tiltsák ki az összes orosz állampolgárt területükről.

https://hellomagyar.hu/2022/08/09/szenvedjenek-csak-zelenszkij-minden-o…

 

Vagyunk egy páran, akik a progresszív ukrán "demokráciából" lehetőleg nem kérnénk.

A mi korunkban az állampolgárság/faj/bőrszín/... szerinti megkülönböztetést még fasizmusnak hívtuk.

Kicsit arnyalja a kepet, hogy az allampolgarsag megvaltoztathato. De az teny, hogy zelenszkij nem egy artatlan angyalka. Ebben az egesz ukran haborus sztoriban az a legszornyubb, hogy az osszes vezeto politikusa egy hatalomehes seggfej, akinek semmi se szent, es a sajat nepet is szemrebbenes nelkul gyilkoltatna halomra meg tobb hatalomert.

Ez egyetlen vesztes az orok vesztes: a kisember. Minel kisebb, annal inkabb o szivja meg a nagyok 'jatekait'.

Tudom, számodra végtelenül nehéz, de próbálj meg belegondolni, mi lenne, ha a vágyaidnak megfelelően a világ összes népe egy zászló alatt egyesülne, és e mindenki felett hatalommal bíró konglomerátum élére egy Zelenszkij-féle slepp kerülne. Úgy vélem, a fajtádnak ideje lenne értékelni és szeretni a valódi diverzitást, és a világ kulturális és faji sokszínűségét adó közösségek kölcsönös előnyökön és kölcsönös kompromisszumokon alapuló együttműködését...

:)

Ha nem vagy tisztában egy szó jelentésével, kérdezd meg nyugodtan. Valamelyik elvtársad felajánlotta a magyarnyelv-tanár ismerőse szolgálatait nekem. Én jeleztem, hogy inkább neki kéne igénybe venni a lehetőséget. Azt hiszem, a fajtádra jellemző gőg miatt nem él vele, de lehet, hogy a térdei sűrű elfoglaltsága miatt nincs rá ideje. Szerintem ha nekem segíteni akart, akkor szívesen hozzájárulna a te fejlődésedhez is. Ráadásul könnyen előfordulhat, hogy a tanárnak szeptembertől az eddiginél nagyobb létszámú osztályokban a korábbinál rosszabb körülmények közt kell tanítania, ezért a mentális felkészülése szempontjából hasznára válna a veled való munka.

:)

Oroszország megszívta a telet, rájöttek hogy nem fog az EU mrgfagyni. A felrúgott szerződéseket most már elkezdték teljesíteni. A gáz ára alacsony, a szállított volumen megfelelő, az EU meg takarékos. Szóval a szankciók hasznosak, sz EU diverzifikája energiahordozó beszerzését… A ruszkiknak fogy a pénzük, miközben a jóbarát Kína is döglődik. Most már a KNDK-nál pitiznek fegyverekért. Így vált köddé a nagy orosz hadsereg ereje.

Amit olvashattál ahoz múltba és jelenbe látó gömbökre van szükség!  
És egy másik info: ruszkik elvesztették gázpiacuk 2/3-át annak ellenére hogy a gázra nincs szankció, és nem tudják eladni másnak sem a gázt. Megpróbálnának LNG piacon megjelenni, nem túl sok dikerrel. Kőolaj piacon sem túl rózsás a helyzet, most éppen napi 500,000 hordóval csökkentik kitermelésüket.

Nem túl jó dolog ezeket neked olvasni, de az élet nem könnyű a jobbosoknak sem!

Csak visszaigazolva látom, hogy nem történt egyéb, mint az USA kiszorította az olaj- és gázpiacról Oroszországot. Az Egyesült Államok sarokba szorította Oroszországot. Ha az oroszok nem lépnek, akkor a NATO mászik rájuk hosszabb határszakaszon, így viszont elveszítették az európai piac egy jelentős részét. Az USA ezen mindenképp nyert, az oroszok csak abból választhattak, hogy az USA katonai vagy gazdasági csatát nyerjen. A gazdaságit választották. A többi meg a jövőben derül ki.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érdekes hogy minden orosz stratégiai hiba mögé az USA-t vizionálod: 

A földgázra nem vetnek ki szankciót, Ukrajna nagy bánatára. -> Az oroszok felrúgják gázszerződéseiket bízvan abban hogy az EU megfagy. -> Az EU nem fagy meg, és csökkenti és átállítja energiaimportját. -> Az oroszok mégis inkább szállítanának gázt, de ekkorra az EU 8% alá csökkenti orosz földgáz importját, de szankciókat még mindíg nem vet ki erre a termékre. -> locsemege szerint az USA gazdasági háborút nyer! :D :D :D

"Az oroszok felrúgják gázszerződéseiket bízvan abban hogy az EU megfagy."

Nem rúgták fel, mert az orosz import legnagyobb része tőzsdei ügylet volt, nem pedig (hosszútávú) szerződéses szállítás. Nem volt mit felrúgni, csak nem kínáltak fel eladásra szokásos mennyiséget a tőzsdén (ezért emelkedett 2021-ben a gáz ára az EU-ban). Egyedül a rubel átváltós elvárást lehet ennek tekinteni.

"Az oroszok mégis inkább szállítanának gázt, de ekkorra az EU 8% alá csökkenti orosz földgáz importját ..."

40% körüli szintről csökkent, de kb. annyit szállít, mint az USA:

Norvég: 33%
USA: 16% (LNG)
Orosz: 15% (11% vezetékes + 5% LNG)
Algéria: 12%
UK: 6%
Afrika: 6% (csak LNG, vezetékes algériaival: 18%)
Közel-kelet: 5% (LNG)
Azerbajdzsán: 4%
Egyéb: 2% (LNG)

(bruegel alapján)

 Az orosz fizetőeszköz idén már 25 százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben, amit elemzők a nyugati szankciók miatt visszaeső exporttal, ezen belül a kőolaj- és gázbevételek visszaesésével magyaráznak. És a ruszkik az EU piacaikat veszítették el. Mi köze ehez az USA-nak? Ezen aza alapon Trinidad is lehetne a főbűnös!

Biztos úgy működik, mint a gázár a sokat fogyasztó polgárnál: világpiaci árat kell fizetniük.

A gond csak ott van, hogy a gáz világpiaci ára visszacsúszott a 2021-es szintre.

Szóval a világpiaci ár visszament, de ez senkit sem izgat, a nép az 1 éve mért csúcsot fizeti azóta is.

 

Bár a rubel is elgyengült, de gondolom annyit fizetnek majd, mintha nem gyengült volna el.

Errefelé a világpiac így működik.

:)

Egész nyáron gázzal fűtök és ez tényleg gáz!

Hogyan lesz zöld, könyezetkímélő az életünk, ha a nagy co2 termelő ruszki bűnös gázt égetjük el? Megfulladunk! 

A 0,04%-nyi co2 szintből 0,002% az emberhez köthető az iparosodás kezdete óta!!!! Bűnöző!

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

nepszeru agymenes, hogy a 'NATO korbekarolja oroszorszagot', meg 'elveszi a bufferzonat'.

Oroszorszag a legnagyobb orszag a vilagon. hatarai igy is tobbszorose barmelyik mas orszagnak. terulete akkora, hogy eddig mindenkinek beletort a bicskaja, aki el akarta foglalni.

szo sincs arrol, hogy holmi bufferzona kritikus lenne. olcso kifogas. igazabol arrol van szo, hogy putyin helyre akarja allitani a SZU nagysagat/erejet, de mivel a fuggetlen allamokat gazdasag/politikai szovetseggel nem lehetett meggyozni (ahhoz sokkal tobbet kellett volna beleadni a kozosbe, mind politikailag, mind gazdasagilag), maradtak a regi jol bevalt modszernel, es jol lerohantak, aki epp legjobban kardoskodott a fuggetlensege mellett. Indokot egyik esetben sem nehez talalni, hiszen a volt SZU teruleten mindenhol betelepultek etnikai oroszok a hideghaboru evtizedeiben, vagy mar ott voltak, vagy valamely 5eves terv kereteben egyszeruen odakoltoztettek oket. Arra meg mindig konnyu epiteni, hogy "elnyomjak a nemzetunket, fasisztak, le kell oket haboruzni".

szo sincs arrol, hogy holmi bufferzona kritikus lenne.

Ne viccelj: a hatalomgyakorlás egy fontos módja a befolyási övezetek létrehozása. Nem véletlen, hogy pl arab befektetőket nem találsz magyarországon: mi egy elsősorban amerikai-izraeli befolyási övezet része vagyunk. A befolyás eszközei és mértéke persze széles skálán mozog: pl amit Afrikában látsz ahol PMC-k és mindenféle miliciák mellett hivatásos hadseregek őrzik a fontosabb érdekeltségeket más országok elméletileg szuverén területén..

Az egyik legnagyobb gázoligarchát is szorongatják Ukrajnában (444.hu)

A vád szerint a regionális gázvállalat, a Regional Gas Company 2016 és 2022 között az állami gázszállító rendszerből szívta le, majd értékesítette tovább a gázt,ezzel több mint 170 milliárd forintnyi hiányt okozva az államkasszában. 

A biztonsági szolgálatok jelentése szerint a regionális gázszolgáltatók vezetői a valós gázszállítási költségnél jóval több pénzt utaltak át az Regional Gas Company-nek, így szereztek nagy összegű állami támogatásokat, ami eredetileg a lakosság szükségleteit kompenzálta volna. A regionális gáztársaságokra mért korrupciós vizsgálatban eddig tizenöt embert gyanúsítottak meg, közülük hatan előzetes letartóztatásban vannak.

Na mi van, véget ért a nácitlanítás?

Ha az ukránok nem változtatnak, búcsút mondhatnak a nyugati szövetségesek támogatásának

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában az ukrán ellentámadással kapcsolatban azt mondta, szerinte az eddig elért eredmények nem elégségesek ahhoz, hogy rászorítsák Putyint a béketárgyalások megkezdésére, az idő azonban Oroszországnak kedvez. Ha ugyanis a konfliktus elhúzódik az amerikai elnökválasztásokig, és ott végül republikánus győzelem születik, akkor szerinte változhat Ukrajna finanszírozása, ami el is billentheti a mérleg nyelvét Oroszország irányába.

Pont, ahogy írtam:

https://hup.hu/comment/2952855#comment-2952855

trey @ gépház

Nem olvasok ilyen odalakat. Mit írtak? A végén Zelenszkij is fegyvert fog? Kicsit fogynia kellene, mert a jólét eléggé látszik rajta. Amikor David Letterman elment hozzá egy interjúra (Netflix - vigyázz, jaku szerint buzi leszel ha megnézed), még meg is próbált viccelni azzal, hogy úgy néz ki, mint egy telefosott búvárruha. El kéne mennie lejárni a kondiba, mert aztán lehet neki is mennie kell a frontra.

Vagy az "utolsó ukránig" nem ezt jelenti? Az "elit" nem megy majd?

trey @ gépház

Ez egy szláv belügy.

Felénk azt tanították, hogy más család magánügyeibe nem kell beleokoskodni. Majd szépen megegyeznek egymás közt, hogy ki, mi, mikor, hol volt. Csak az eredmény érdekel.

Én nem voltam ott, nem tudhatom. Majd tudassák a végeredményt.

trey @ gépház

Csöppet sem tartod furcsának, hogy egy orosz anyanyelvű be akarja tiltani a saját anyanyelvét a vezetett országában?

Ha Ukrajnában a származás nem lényég, akkor ki azok az ukránok valójában és miért üldözik a kisebbségeket?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Valamit keversz, de nagyon. Persze a fajtádra jellemző a csúsztatás, a mellébeszélés, az összemosás. A zsidó származás és a politikai hovatartozás két külön dolog! Ti nácik vagy komcsik szeretitek összemosni a kettőt ha érdeketek úgy kívánja, és külön választani ha nem. Az elbaszott fidesz párt- és kisztitkárok gyűjtőhelye. Amikor orbánon számon kérik kommunista múltját, akkor jól van az úgy, akkor mindenki párttag volt tipusú hazugságokkal jöttök. Amikor Budaházynál előjön a terrorista múltja (papírja van rőla hogy az), akkor szintén sikáljátok a faszit. Amikor meg Zelenszkij elnökről beszéltek, jön a fúj a mocskos náci, aki valójában orosz és zsidó... Most hogy is van ez a tudathasadásotok!?

Gazdidnak dolga akadt? Felemrült itt az igény a fórum motor csiszolgatására. Két térdeplés között esetleg neki eshetnél, ha már a házmester haverod nem hajlandó melót beletenni. Ne legyen már az 1000 postonként új témát kell nyitni csöveskedés, meg mobilon elég olvashatatatlan az egész ha már 3-an posztoltak. Szóval munkára fel!

Volt ukrán külügyminiszter: Magyarország valahogyan kerékkötője lesz az EU- és NATO-tagságról szóló tárgyalásoknak
Szerinte problémás szomszéd Magyarország.

Kiszól a lyuk a gödörből, lol 50 év mire jöhetnek az euba, kicsit gyakorolják a demokráciát addig

sudo mount -o ro /hup.hu

A Nyugat is kezd lemondani Ukrajna ellentámadásának sikeréről

Az amerikai hírszerzés úgy értékeli, hogy Ukrajna ellentámadása nem fogja elérni a kulcsfontosságú délkeleti Melitopol várost – tudta meg a forrásaitól a The Washington Post. Ha valóban így lesz, akkor Kijev legfőbb célja – hogy elvágja az orosz csapatokat a Krímtől – is meghiúsul.

trey @ gépház

Időgép kéne hozzá, így a realitása 0%.

Magyar-Orosz határra sincs túlzottan sok esély: amióta a bábkormány telepítési kísérletük megbukott az oroszok a nyugati területekre fókuszálnak ahol a korábban őket támogatók többsége megtalálható volt:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Official_Russian_la…

Semmi realitása nincs egész Ukrajna elfogalásának / megszállásának, ezzel Magyar-Orosz határnak: olyan 5% körüli.

Akkor te az oroszokkal vagy, hiszen Ukrajna mint ország egy szovjet termék. Ha Oroszország bekebelezi Ukrajnát, akkor Oroszországgal leszünk határosak, mely ország évszázadok óta jogfolytonosan létezik, és létezett a szovjetek előtt, és létezik utánuk is. A korábban Oroszországon eluralkodó szovjetek bűnei kijavításának egyik utolsó lépése a ma Ukrajnának nevezett, szétszakadó ország területeinek és lakosságának visszafogadása Oroszországba. ;)

:)

60 Marder IFV
81 Bradley IFV
200 KTO Rosomak IFV
83 Stryker IFV
64 Bandvagn APC
100 BTR-60
10 Leopard 1A5

Ez közel 600 eszköz és ez csak amit tudunk. Közben meg mindig kerülnek elő olyanok is, mint az előző posztban is említett Supacat / AMRAAM légvédelmi járművek, amikről már csak azután beszélnek, hogy elvégezték a dolgukat.

 

Innen: https://www.facebook.com/kardblog/posts/pfbid0LveZ3PNHWaL1EcFo3DCCT7jKY…

Adodik a kerdes az, hogy az 1500 orosz vadaszgep hany szazaleka uzemkepes, van-e kiszolgaloszemelyzet hozza es netan alkatresz? Van-e egyaltalan eselyuk a nyugati technika es minoseg ellen? 

Sokan azt mondják, az oroszoknak már csak gyalásóhoz van alapanyaguk és gyártóképességük. De nem szabad bedőlni ennek, mert neves nyugati szakértők szerint a valóság az, hogy már gyártani sem tudják ezeket, hanem a szovjet időkben letároltakat kaparják elő. Most nem találom a linket, de a brit hírszerzés nemrég közzétett színvonalas jelentéséből kiderült, hogy az oroszok mostanra a szovjet-oroszosan alacsony színvonalú tárolás következtében félig elrohadt gyalásókat használják, és hamarosan azok is elfogynak.

:)

Végső elkeseredés? Katonai szakértők egyöntetű véleménye, hogy az a maréknyi F16-os nem változtat majd a háború menetén, sokkal inkább lelki support. Ráadásul, vannak nyitott kérdések:

 • kik fogják repülni?
 • honnan fognak felszállni?
 • mivel fogják és kik karbantartani?
 • honnan lesznek hozzájuk horribilis pénzbe kerülő fegyverek

?

trey @ gépház

Updated 4:01 AM EDT, Mon May 22, 2023

Van egy sejtesem, hogy az elmult ~3 honapban a feltett kerdeseidre a megfelelo helyen meg is szuletett a valasz, aminek a kovetkezmenye, hogy kap Ukrajna F-16-ost. A kerdes mar csak annyi, hogy vajon mekkora bevetheto legiflottaval fog rendelkezni legkesobb jovo tavaszra.

Linkeket adhatsz azokra a kérdésekre, amiket feltettem. Egy hetes hír:

Csak 2024-ben lesznek bevethetők az F–16-osokat vezető ukrán pilóták

Az első ukrán pilóták, akik F–16-os vadászrepülőgépek kiképzésén vesznek részt, csak 2024 nyarán lesznek készen arra, hogy éles bevetésen vegyenek részt – írja a Washington Post információi alapján a Kyiv Independent.

Csak hat pilóta, azaz körülbelül egy század fele fog részt venni a kiképzés első körében két meg nem nevezett ukrán tisztviselő jelentése szerint. További két pilótát tartalékos jelöltként azonosítottak.

Bár a pilóták folyékonyan beszélnek angolul, először négy hónapos angol tanfolyamon kell részt venniük az Egyesült Királyságban, hogy megtanulják a repülőgépek vezetéséhez szükséges terminológiát.

Mindez azt jelenti, hogy maga a harci kiképzés várhatóan csak 2024 januárjában kezdődik meg.

Kérdésem: 

2024-ben lesz még harcképes ukrán hadsereg?

trey @ gépház

Hogy lesz-e még háború :D :D

Vagy az ukránok tárgyalóasztalhoz ülnek, az oroszok meg diktálják a feltételeket:

 1. Ukrajna megmaradt része egy demilitarizált övezet / minimális katonai technikával felszerelt
  1. F16-osokat vissza lehet küldeni a feladóknak
 2. ....

🤷‍♂️

trey @ gépház

Altalaban nem ertunk egyet, de ez az en szemem is boki.

Az tiszta sor, hogy tamado hadmuveletet, plane beasott hadsereg elleneben, csak jelentos tuzersegi es legifoleny birtokaban lehet folytatni.

par tucat f16-os nem valtoztat semmin. Mivel az eros legvedelem miatt se az oroszok, se az ukranok nem repulnek egymas terulete felett, ennek a lepesnek egyetlen egy esetben van ertelme: egy full-out gyalogsagi roham megtamogatasara, vallalva az aldozatokat, az attores erdekeben.

de mivel az oroszok ugyesen epitettek meg a vedelmi vonalaikat, melysegben, egy-egy attores nem a vilag vege nekik. folytatjak a kovetkezo vonalnal.

Erthetetlen, miert mennek ebbe megis zsinorba bele a nyugati orszagok. Tehat tudnak valami fontosat, amit mi nem.

Az tiszta sor, hogy tamado hadmuveletet, plane beasott hadsereg elleneben, csak jelentos tuzersegi es legifoleny birtokaban lehet folytatni.

Mekkora hdtudós vagy te!

par tucat f16-os nem valtoztat semmin. 

Nógrádi Tanárúr személyesen a nemlétező egyetem rektora?

Mivel az eros legvedelem miatt se az oroszok, se az ukranok nem repulnek egymas terulete felett, ennek a lepesnek egyetlen egy esetben van ertelme: egy full-out gyalogsagi roham megtamogatasara, vallalva az aldozatokat, az attores erdekeben.

Szerintem ezeket a dolgokat hagyd a katonai végzettséggel rendelkezőkre, még ha ukránok is. Tőlük a csend is őszintébb, mint tőled bármi ebben a témában! Te csak égeted a nemlétező renomédat. :D :D :D

Szerintem ezeket a dolgokat hagyd a katonai végzettséggel rendelkezőkre, még ha ukránok is. Tőlük a csend is őszintébb, mint tőled bármi ebben a témában!

Két apró módosítási javaslatot eszközöltem: Tőlük a síri csend is őszintébb, mint tőled bármi ebben a témában.

:)

> Tehat tudnak valami fontosat, amit mi nem.

Egy ideje a politikusaink elmeroggyant filantrópok érdekeit szolgálják a lakosság helyett. Ők úgy csinálnak, mintha tudnának valamit, miközben hülyébbek a seggemnél is.

Szóval: nem, nem tudnak annyit sem, mint mi, de "szakértőnek" hiszik magukat. A rengeteg faszság a világon, amit normális aggyal kitalálni is nehéz lenne tőlük származik.

Egy ideje a politikusaink elmeroggyant filantrópok érdekeit szolgálják a lakosság helyett.

Tisztában vagy a filantróp jelentésével? Azt mondtad hogy a politikusok az emberbarátok érdekeit szolgálják, azaz a lakosság érdekeit valójában... Ezt akartad írni?

Azért örülök, hogy az ukrán védelmi véd. min. is megerősítette az aggodalmaimat:

Nagy kérdés, mikor vethet be F–16-osokat Ukrajna

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint az F–16-os vadászgépek használatához további hat vagy akár hét hónapra és több száz ember kiképzésére van szükség – írja az Unian ukrán hírügynökség.

A gép csak egy platform. Beszélnünk kell azokról a fegyverekről, rakétákról, lövedékekről, bombákról, amelyeket az F–16-os használ. Beszélnünk kell az infrastruktúra előkészítéséről, hogy ki tudjuk őket szolgálni, és harci küldetéseket tudjanak végrehajtani

– mondta az ukrán védelmi miniszter, hozzátéve, hogy nemcsak pilótaképzésről van szó, hanem mérnökökről, technikusokról és a műveleteket tervezőkről is.

Reznyikov szerint az ukrán pilóták bebizonyították, hogy 6 hónap alatt készen állnak az F–16-osok használatára, de nem tudja, hogy a technikai személyzet felkészítése mennyi időt vesz igénybe.

trey @ gépház

Ha, ha. Azt hinnéd történik is valami.

Ugye nagy hír volt, hogy az ukránok elfoglalták Kozacsi Laheri-t a Dnyeper túlpartján. Megsúgom, jelenleg orosz kézen van, csak elfelejtették leközölni. De Rabotyinonál is ugyanez a helyzet, folyton gazdát cserél.

Ha a +1, -2, +4, -5, +4, -2 falusorozatból Zselé a pozitívakat leközli, akkor azt hinnéd  hogy +9 falut előre mentek. Ugye Putyin a -9-et szokta leközölni, de amúgy rohadtul nem történik semmi.

NatGeo-n elindult egy angol dokumentumfilm sorozat a háborúról, érdekes.

RU drukkereknek ajánlom, hogy ne csak az origo bolond narratívából tájékozódjanak.

sudo mount -o ro /hup.hu

mert olvastam, hogy jellemzően a kevésbé iskolázottak fogyasztják az orosz narratívát.

Szerintem aki ezt írta rendkívül buta lehet: egy értelmes ember a valós eseményeket próbálja kihámozni az orosz és ukrán dezinformációs próbálkozások(és persze a többi érdekelt fél) ellenére: ehhez szükséges az orosz és az ukrán narratívák ismerete is. Aki kizárólag az egyiket olvassa / hallgatja az lehet, hogy "iskolázott", de valószínűleg informálódni nem is próbál. Valószínűleg más motivációk végett (pl ego simogatás gyanánt) olvas egy irányú propaganda "hír"-eket.

> jellemzően a kevésbé iskolázottak fogyasztják az orosz narratívát. 

Mert ugye az iskolázott emberek alig várják, hogy a sajtó megmondhassa nekik, hogy miről mit gondoljanak.

Csak azt nem értem, hogy akkor minek jártak >=15 évig iskolába, ha képtelenek segítség nélkül önállóan gondolkozni.

 

Iskolázottnak lenni nem azt jelenti, hogy mész, mint a birka a többiek után. Lehetsz ukránpárti, ha alapos indokod van rá, vagy lehetsz oroszpárti is. De rohadt nagy kár volt azért elvégezni az iskolát, hogy a többiek miatt legyél ukránpárti, nem a saját elképzelésed miatt.

>mert olvastam, hogy jellemzően a kevésbé iskolázottak fogyasztják az orosz narratívát. 

Az okosabbak meg nem hisznek el mindent a propagandagépezetnek. Eleve az orosz narratívát el sem éred, ha nem direkt keresed a tájékozódásban a másik oldal híreit. Az rt-hoz például Tor kell, vagy legalább valami DNS trükk. Biztos az iskolázatlanok olvassák, persze.

dokumentumfilm = igaz

:)

Erről eszembe jutott egy vicc:

Két tudós beszélget az egyetemi kantinban.
-Te miért vagy szomorú.
-Kértem tízezer dollárt a hóbaglyok kutatására és nem kaptam.
-Na várj segítek.
Kis idő múlva múlva ismét a kantinban.
-Te mit műveltél, kaptam egymillió dollárt a kutatásomra.
-Semmit, csak átírtam a címét erre: A klímaváltozás hatása a hóbaglyok életére.

:D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2023. 08. 20., v – 02:23

Független hírforrásból tudom, hogy az orosz hadseregnek ismét vége van: Elkezdték begyűjteni a kutyákat a bennük lévő chip miatt. A mosógépek már elfogytak, a KNDK bérmunka keretében mos az oroszokra, most tárgyalta le személyesen Sojgu.

----------------------------------------------

Ez viszont tetszett, Zaharova Borrellnek:

"Először is, azok az emberek, akik nem tudják eldönteni, hogy férfiak vagy nők, jobban tennék, ha csendben maradnának a végső önazonosításig"

Bírom ezt a csajt.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

„Gyerekcipő eladó. Soha nem hordott”, ez a felirat áll abban az orosz Telegramon futó posztban, amin több mint 47 ezer nevetős reakció van már. A posztban a hatéves Szofija Holinszka képe látható, ő a gyermekáldozata annak a támadásnak, amelyet Oroszország szombaton civilek ellen indított Csernyihivnél.

link

Amit elfelejtettél közölni:

[..]

Ukrainian media reported that a public event featuring drone manufacturers had been taking place inside the theatre at the time of the attack. The interior minister, Ihor Klymenko, said only that an event had been taking place in the building and that Ukraine’s domestic security service was investigating the matter.

[..]

Maria Berlinska, a Ukrainian activist, posted on Facebook that there was a drone conference taking place at the drama theatre but that it had been stopped when an air raid siren sounded. The location of the event had only circulated to participants “a few hours” before the event started. Organisers were now co-operating with the SBU security service as part of their inquiries.

[..]

https://www.theguardian.com/world/2023/aug/19/russian-strike-on-chernih…

A hivatkozott facebook bejegyzés:

On the situation in Chernihiv. And to avoid the manipulations that some bloggers are already hyped.

1. There was a blow, but where and when to declare official authorities.

2. As soon as the air alert was announced the event stopped and participants were told several times about the need to take cover.

3. Unfortunately, some people still went outside.

4. All who went into hiding the target. I personally went under cover a minute before the impact.

5. The event was formally agreed with the local authority (VCA), the place was given by the local authority.

All participants at the entrance were checked by the police, medics were on duty.

6. The announcement of the event was made public. But the specific place was reported only (! ) registered verified participants for a few hours before the event. All data of participants were provided to the relevant authorities.

7. We are now working with the SBU and providing all the necessary data for operational investigation.

Before this, according to the agreement with the local authorities, the measures were held in Kyiv Lviv, Dnipro, Kharkiv.

8. Please do not engage in manipulation and do not write anything until there is official information.

UPDATE:

No, this is not a business exhibition, this is a closed meeting of engineers, military and volunteers on the subject of military technologies for the front.

I see the official statement of the city council, they really disagreed. Agreed with the VCA as it should.

I do not give any comments to journalists, first an official investigation.

I see how they connected to weed anonymous pro-Russian accounts, disperse betrayal and hate.

It's a pity that among them there are some Ukrainian bloggers who don't even try to figure out the situation.

According to the officers and rescuers we're talking to now, a very serious weapon was fired and what came in could have entered another city.

Condolences to those killed and injured.

Believe it, I'd rather die for them.

https://www.facebook.com/100000456087296/posts/pfbid0Uv8qfWToWiQ5AV2Aje…

--

És ezek ugyebár nyugati ill. ukrán források.

--

No, this is not a business exhibition, this is a closed meeting of engineers, military and volunteers on the subject of military technologies for the front.

Meglepő módon az ilyesmi katonai célponttá teszi a gyülekezés helyszínét.

A guardian és a facebook mióta telegram, és az ukrán aktivista mióta "ruszki oldal"?

Saturday’s strike – in a city close to the Russian border and far from the frontlines – hit a university and a theater, where an event involving drone manufacturers was taking place.

https://edition.cnn.com/2023/08/19/europe/russian-missile-strike-cherni…

Szerinted ez is a "ruszki oldal"? ^^

@jakubovics:

1. Örülnék, ha sikerülne válaszolnod a feltett kérdésekre.

2. Szerinted nem zajlott az említett esemény a helyszínen?

Belinkeltél egy rakéta támadást aminek voltak civil halottjai. Az összes valamire való híradás legalább(ukrán és nyugati) a cnn-hez hasonlóan 1 mondatban tartalmazta a valószínű katonai célpontot is. Te ezt kihagytad, majd oroszokra meg telegram-ra hivatkoztál.

Kiváncsi vagyok rá, hogy szerinted mi történt: mert úgy tűnik, hogy szerinted a híradások valamiben tévednek / hazudnak stb.

Amit csinálsz kőkemény terelés, ezért nem fogok reagálni rá.

Mi a terelés? Miről mire terelnék szerinted? Nekem úgy tűnik, hogy volt egy rakéta támadás, szerinted kizárólag civil célponttal, csak épp azzal egyidőben véletlenül volt egy zárt körű, a háború kapcsán fontos rendezvény is a helyszínen.

Nem linkeltél be Telegram posztot. A képernyőképen nem látható egyetlen személyhez (legyen az wagneres vagy más) köthető vihogás. Nincs többi ötvenezer sem, hiszen eredetileg közel 47 ezerről volt szó ("nearly 47,000", amit te "több mint 47 ezer" formában tálaltál).

A hazugság a véredben van. Ha csatlakoznál a DK-hoz, jövőre lecserélhetnéd a Ladát Audira. ;)

:)

A terelés felvetésének gyökere, hogy csak az a háború jó és nemes, amelyiket jakubovics gazdái indítanak, folytatnak. Tehát pl. egy amerikai támadás során a civilek halála járulékos veszteség, míg egy orosz támadás esetén szándékos, előre alaposan kitervelt terrorizmus, vagy valami annál is rosszabb.

:)