Debian 12 dátum hiba

Fórumok

Debian 12 alatt találkoztam az utóbbi hónapokban többször is azzal a jelenséggel, hogy hibernálásból visszatérve a dátum irreálissá válik. Ez nem csak azt jelenti, hogy megtartja a lecsukáskori dátumértéket, hanem teljesen fals dátumot is képes generálni. Voltam már 2077-ben is emiatt. Sajnos logban nem találtam bejegyzést erről, így eléggé tapogatózom csak.

Próbáltam futtatni az ntpdate parancsot, de az - ha jól emlékszem - valami pyton hibával kiszállt. Hibás dátummal a mysql szerver sem indult el. Egészen ijesztő. Újraindítás után rendben befrissül a jó dátum. Az ntpdate parancs is hiba nélkül lefut. Bár, ha jól látom systemd alatt már valami timesyncd fut.

Mivel ritka, nem tudok egyelőre részletesebb leírást adni a hibáról. Az érdekelne, másnál is előfordul-e ilyen, ha igen, kiderült-e az oka? Lehet, hogy a hiba csak a hibernáláshoz kapcsolható, de ha nem, akkor kérdéses, hogy szerver szerepkörben mi történne az előfordulásakor. Egészen lebizonytalanított, hogy merjek-e debian 12 rendszert tenni éles környezetbe.

Hozzászólások

Kerülőút, de működik. Ha lekapcsolod a timesyncd-t, akkor működik az ntpdate. 

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Ha voltál 2077-ben, akkor megnézhetted volna a válaszokat erre a kérdésedre! Majd legközelebb! :) 

Tapasztaltam hasonló jelenséget, de a hardver és a szoftver környezet más volt (Lenovo PC, Windows). A CMOS battery járta a végét. Nem tudom a Te esetedben ez egyáltalán fennállhat-e. De a tünetek az órával kapcsolatban kísértetiesen hasonlítanak.

Az `ntp` es/vagy `ntpdate` ket dolgon szokott elhasalni: Egyreszt valami hasonlo cucc fogja a megfelelo portot (ami lehet akar a timesyncd) is, de akar onmaganak is keresztbetehet (pl fut az `ntpd`, de akkor nem tudod hasznalni csak ugy, egy gyors query-re az `ntpdate`-t). Masreszt meg lattam mar olyat is hogyha ugy erzi hogy tul nagy az offset - azaz nem csak "finomhangolni" kell az oran - akkor nem szinkronizal. Mondvan hogy "tul nagy a difi, biztos van valami oka ennek es/vagy valami komolyabb gond a hatterben". Es akkor valahogy igy. 

Szoval ezeket is megneznem, bar az ketsegtelen hogy verziorol verziora ezek az arnyalatnyinak tuno de azert idegesito tulajdonsagai az ntp* programoknak tudnak valtozni.

Szerkesztve: 2023. 09. 18., h – 10:58

Mi lenne, ha ntpsec-et hásználnál timesyncd helyett? Nálunk éles szervereken az fut gond nélkül Debian 12.1-en.

Köszönöm az infót. Ha nem születik megnyugtató megoldás, akkor tényleg alternatívát kell használnom. Azonban az idő azért elég fontos eleme egy gépnek ahhoz, hogy az alapkonfigurációban is stabilan kellene, hogy fusson. Egyelőre reménykedek, hogy valami egyedi hardverfüggő marhaság, bár akkor sem biztató, hogy ez elő tud egyáltalán fordulni.

Nem csak időkezelésből. Olyan a systemd, mint a Fradi leves, minden van benne, de egyiket se csinálja jól. Nálam is az az első, hogy kikapcsolom a systemd saját NTP szolgáltatását a sysctemctl disable timesyncd paranccsal, és felteszem az ntpd csomagot, és azt használom. Nem is Debian-specifikus probléma, hanem minden disztrón, ami systemd-t használ.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nalam folyamatosan futo vm-eknel a systemd-timesyncd csomag fel van teve es teszi a dolgat. tobb debian verzioval regebben ntpd volt, de volt valami problema vele, ezert naponta ujra kellett inditanom.

ahol szerver kell, ott ntpsec van.

ahol a vm le van mentve, ott megint ntpd van, de betoltes utan magatol eleg lassan jon ra hogy az idot szinkronizalni kellene, ott ujrainditom az ntpd-t es jo lesz. lehet hogy eleg lenne az ntpdate is.

neked aztan fura humorod van...

Igen, egyrészt zsigerből utálom, másrészt a NTP-s része iszonyat gyenge, buta, nincs felette elég kontrollod. Az ntpd-t sokkal részletesebben lehet konfigolni, naplózni.

Korábban OpenNTPD-t is használtam, azzal sem volt baj. De még a Chrony is jobb, mint a systemd-timesyncd.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)