Beépíthető sütő panelba

Szóval hamarosan lejár az előtakarékosságom és egy konyhafelújítást terveztem nyár végére. Új konyhabútor, burkolatok, beépíthető elektromos sütő és gáz főzőlap. Jelenleg egy alu vezetékes elavult hálózat van. Tipikus 40 éves panel. Nem tervezem az egész lakás áthuzalozását, mert ez nem fér bele anyagilag. De az elektromos hálózat jelenleg is erősen alulméretezett. Pl egy porszívózásra már leold a kismegszakító a lakáson belül. A konyhában 1 (igen egy!) db konnektor kiállás van. Ezért arra gondoltam,  hogy  bővíteni szeretném a kismegszakító táblát. Egy új kör a konyhának, új megfelelő méretezésű réz kábellel falon kívül. Nem szép, de nem kell szétvésni a lakást. Mondjuk nem tudom lehet-e olyat csinálni, hogy a konyháig falon kívül és ott már lehet vésni, hisz úgy is szét lesz verve. Gondolom érdemes lenne egy ÁVK (fi relé) beszerelésében is elgondolkodni, ha már hozzányúlunk a biztosítéktáblához. 

Kérdéseim:

- a már említett falon kívül, majd falon belül vezetés kivitelezhető?

- a lakáson belüli vezetékelést/fejlesztést be kell jelenteni a szolgáltatónak?

- gondolom két külön konnektorra lesz szükségem, a sütőhöz és a gáz főzőlap piezójához?

- egyéb mire ügyeljek még jótanácsok?

Minden ötletet szívesen fogadok és köszönök.

Hozzászólások

- a már említett falon kívül, majd falon belül vezetés kivitelezhető?

Ez rajtad, vagy villanyszerelőn áll, hogy tud vésni (szomszédok imádni fognak).

- a lakáson belüli vezetékelést/fejlesztést be kell jelenteni a szolgáltatónak?

Nem kell.

- gondolom két külön konnektorra lesz szükségem, a sütőhöz és a gáz főzőlap piezójához?

Sorolható, vagy dupla dugaljt kell tenni, az utóbbi rondább, de ott úgyse látszik. Külön kör szerintem felesleges a gáz főzőlapnak.

- egyéb mire ügyeljek még jótanácsok?

A pult fölé is tennék pár dugaljat (nekem van pl. 6), ahhoz külön áramkör kéne, sőt világítási kör is jól jöhet egy kapcsolóval, pl. pultvilágításnak.

A gipszkartonba nem is szokás vésni. Ott van a két oldalon a gipszkarton, közötte pedig valami hangszigetelő cucc (kőzetgyapot) és a váz. Abba megy bele a védőcső, a vázat átfúrják, a lyukon a védőcsövet átdugják. Mondjuk utólag ezt sem nagy öröm megcsinálni, de biztos nem lehetetlen. Én valami szegélylécet (vagy padló, vagy plafon) keresnék, ami egyben kábelcsatorna. És ha már ott vagyok, megcsinálnám az egész lakást. A régi hálózatoddal mindig lesz valami gondod, vagy az, hogy egy konnektor van szobánként, vagy az, hogy a hajszárító és a porszívó (klíma és a számítógép) együtt már lecsapja.

A fontos csak az, hogy ne spórolj a vezetékkel, legyen meg a megszakítónak megfelelő keresztmetszet. Legyen fi-relé minden áramkörön, és legyen védővezető mindenhol. Olcsóbb egyszer rendesen megcsinálni, mint toldozni-foldozni.

Ezt sütője válogatja. Az enyém egy középkategóriás (inkább annak az alja) és földelt villásdugós. Ha levágom(ja a villanyász), SZVSZ ugrik a garancia, hiába jobb a direkt kötés.

Az indukciós főzőlap meg direkt bekötésű. A teljesítménye azonos a sütővel.

Szal, szerintem úgy kell ott végződtetni a kört, ahogyan az eszköz megköveteli majd.

2-2,2kw körüli lehet az a sütő, azokat valóban sima dugóval szerelik. Szerelhető, vagy összeöntött a dugalj? Esetleg a kábel másik vége szerelhető? Nekünk is úgy volt az új sütőn (szabadonálló), hogy nem szerelhető dugaljas, viszont a másik végén oldható kötés volt, oda be lehetett kötni fixen.

Szerkesztve: 2023. 05. 15., h – 21:41

Nem vagyok villanyszerelő, csak gyakorlati tapasztalatok:

  • létezik olyan, hogy MMCU vezeték, ami lapos, így nem kell mélyre vésni, panelban szokás
  • nekünk a gáz főzőlap piezoja a sütő megfelelő pontjára ráköthető, így egy konektor (vagy fix bekötés) elég a sütőhöz -- ehhez a sütő hátlapját le kell szerelni, de a leírásban benne van általában

Nem tudom, mekkora a lakás, de ~10 unitos doboz a minimum, amit érdemes számolni. Az ÉV relé 2 unit, a konyha dugaljak (3*2.5-tel kötve) egy (ha a sütő fix bekötésű, akkor annak külön áramkör, és kismegszakító), a vizesblokk aljzatok egy, a világítás egy vagy kettő (ízlés szerint, a szobák/lakóhelyiségek aljzatai is több körre bontva. A gond az az egésszel, hogy a jelenlegi vezetékezésre kell méretezni a túláramvédelmet, ami lehet, hogy 10A-t enged meg csak... És ha n+1 aljzat van egy körön, akkor azokra összesen lehet ennyi terhelést rakni... Ki kell lámpázni, hogy mi, mivel van egy körre kötve, és utána gondolkodni azon, hogy mi, hogyan legyen.

A betonba hornyot marni (nem) jó móka - zajos, poros, és ha a vizesblokkal közös az egyik fal, akkor ott ráadásul kifejezetten vékony (5-6cm?) a beton... Úgyhogy ha van ilyen közös fala a konyhának vizesblokkal, amin csempe van, akkor arra számíts, hogy a szekrény falhoz rögzítése (alsószekrényt is kell!) illetve a falra szerelése során a túloldalon is nagy esélye van, hogy nyoma lesz... (Nálam a fürdőszoba van a másik oldalon, a vége az lett, hogy nem metrikus fém dűbel került a falba, hanem menetes szár megfelelő hosszrta levágva, és a túlodalon kellően nagy felületű lemez a dupla anya alá, aztán úgy lett szépen cementes anyaggal "eltüntetve".

Konyha szétszedése során a vízhez is erősen hozzá kell nyúlni a legtöbb esetben (mosogatógépnek kiállást csinálni), azt is érdemes átgondolni, hogy hogyan legyen, felmérni, hogy ne csak a konyha falától legyen cserélve/átalakítva, hanem a teljes, vélhetően 1234 éves acélcsöves förmedvény cseréjére is célszerű ilyenkor gondolni. Csere esetén úgy a hideg, mint a meleg illendően kapjon csőhéjat - végig.
 

Tizensok éve nem egy panelt ráztunk gatyába haverokkal - felgyűlt némi tapasztalat, na... Ha a vizet após csinálja, akkor remélhetőleg normálisan megcsinálja, nem úgy, mint ahogy sok helyen látni, hogy rézzel toldják az acélt, vagy jobb esetben ötrétegűvel... valahol van egy fotóm egy 30+ éves, lecserélt acél könyökről... Nagyjából a fél keresztmetszete van meg - a többi vasas-mangános meszes lerakódás... És most úgyis "bombázás" lesz, úgyhogy tessék nagy levegőt venni, és újra rakni, mert ha bent lesz a konyhaszekrény, akkor aztán senkinek sem lesz kedve/energiája megbontani a vizet.

A gáznál készülj arra, hogyha nem a szép sárga fogantyús (gázos), nem bontható csap van felrakva, akkor az is csere (ezt jó esetben okosba' megoldja a szerelő, aki köti a tűzhelyet, mert egyébként teljes strang lezárása, szolgáltatói nyomáspróba meg fekete kakas áldozása teliholdkor kéne...), illetve mindenképp sárga burkolatú fém flexi cső kerül beszerelésre, ha nem az lenne. Gáz kapcsán, ha újak a nyílászárók, és nincs légbeejtő, akkor azt is be kell építtetni (vagy kültérre dolgozó elszívót, aminek a működtetésére reteszelt a gázelzáró), mert anélkül nem fogják üzembe helyezni a gázos főzőlapot. (A régi fa nyílászárók esetén nem kell, mert azok (nagyon) nem légtömörek.
 

Nálunk (szintén panel) egyben cserélték mindenütt úgy a régi "nyeles", mint a kék Mofém csapokat... Amikor megrendeltem az új tűzhely bekötését, rá is kérdeztek, hogy milyen csap van - mondtam, hogy sárga, nem bontható, akkor "nyugtázták", hogy nem kell cserélni.

Legalább a gáz rendben van. Műanyag ablak, de ezt már én rakattam be, tehát van légbeejtő. A gázcsap kék színű, de sárga flexi cső megy a gáztűzhelybe. Az szerintem rendben lenne, de plomba van rajta. Ez azért furi, mert már cseréltük a tűzhelyet beköltözéskor. És gondolom valahogy el kellett zárni a csapot. Apósom a régi motoros víz gáz központis, ő mókolta. Gondolom megoldja majd most is. Évekig a régi tigáznál dolgozott, majd gázórát cserélt Pest megyében.

A 16A eleg sovany lesz

Sosem volt még kevés. Azt is figyelembe kell venni, hogy az elmúlt 10+ évben jelentősen csökkent egy csomó háztartási eszköz energiaigénye. Egy hűtő már nem annyit fogyaszt, egy plazma TV már nem annyit fogyaszt (mert már nincs :D :D), egy klíma a töredéke árammal megy stb.

trey @ gépház

Így van, én meg lejjebb leírtam, hogy 13+ éve van ilyen setup-om, és még sosem volt olyan együttállás, hogy leverte volna a biztosítékot. Még akkor sem, amikor 5-10 éve még többet fogyasztó dolgok voltak mellette.

Tehát, nem a levegőbe beszélek, élesben teszteltem.

Elektromos főzőlapom nincs, de ahogy olvastam, neki is gázlapja van.

trey @ gépház

Lehet, hogy igazad van. A hűtő inverteres alacsony fogyasztású. A mosógép is modern takarékos. Csak led izzók vannak a lakásban. Klíma, szárítógép nincs, még hagyományos PC sincs, csak laptop és egy kis fogyasztású szerver, ami nem is 24/7. Szóval, ha neked belefért nálam is beleférhet, még ha a felét el is visz az ampernak a sütő.

De a hálózathoz hozzá kell nyúlni, mert az sem ok hogy a porszívó lépten nyomon lecsapja a kismegszakítót.

Nekem ment így:

Ilyesmi lehetett a peak. Sosem volt semmi gond. Egyszer nem verte le a biztosítékot és a villanyórát sem.

trey @ gépház

Nálunk nem volt elég. Ha ment az elektromos sütő, a mosógép és épp mosogatva volt, és a mosogató alatti néhány literes bojler melegítette a vizet, akkor bizony a 16 amper nem elég (16*230 = 3680 watt, az előbbi három, ha melegít, legalább 1500 watt fejenként). Nem a hűtő vagy a plazmatévé vesz fel nagy teljesítményt, hanem leginkább azok, amik melegítenek.

Nekünk full elektromos a konyha sütő (pirolitikus) + indukciós főzőlap,micro...stb   kérdés sem volt a 32A. Ha kell, érdemes meglépni időben mert az engedélyezést befolyásolja a környék hálózatának terhelése.  (én is a villanyásztól tudom)

A konyha és a fürdő  hálózata teljesen újra lett tervezve. A többi helyen maradt a régebbi hálózat. Ha hozzányúlnak a biztosítótáblához akkor úgy tudom kötelező a FI relé. Elég normális villanyszerelővel dolgoztattam viszont csiliókba került, de nagyon szépen dolgozott. 

Amikor utoljára ilyen csináltattam (13+ éve), akkor egy villanyszerelő ezt 3-4 óra melóval megoldotta:

  • biztosíték-doboz csere
  • biztosíték bővítés
  • új réz kör elhúzása a konyhába

A 2,5 KW-os sütő 13+ éve működik rajta, mosogatógép, hűtő, mikró, minden ami kell, semmi sem old le.

Ha korszerűbb panel, akkor a vezetékek az előszobában mennek a fal tetején egy abban kialakított falcban, max. egy fa borítás vagy gipsz takarja. Ott el lett húzva a strang-ig, abban bemenve a strangon belül lettek átbökve a konyhába a kiállások. Meg sem látszik.

https://i.imgur.com/xKlI6wJ.jpg

https://i.imgur.com/OTIElwU.jpg

https://i.imgur.com/yJnyJsp.jpg

trey @ gépház

A vésést gondold át. A 4 emeletes panelunkban összenyitottuk a konyhai lukat a nappalival úgy, hogy az elválasztó 50 mm-es, nem teherviselő panelt kiszedettük. De ehhez kellett statikus szakvélemény, amiben pluszban leírták, hogy a panel nem véshető statikai okok miatt, kizárólag külső csatornában mehet a delej. Így a plafon és a fal sarkában van elvezetve az egész lakásban a hálózati kábelezés a helyiségekig. A teljes vezetékezést cseréltük beköltözés előtt a felújításnál.

Nálunk szintén elektromos sütő és indukciós lap üzemel, villanyszerelő kötötte be, mindkettő külön körön, direktben a kismegszakítóra kötve dugvilla nélkül.

Szia!

 

Horonymarás: elvileg ugye behúzod a horonymaróval a két oldalát, és véső-kalapács kombóval kipattintod a közepét. Na panelnél ekkor nem történik semmi sem, nem esik ki a közepe, szóval itt ha tényleg ezt akarod, akkor készülj porra, meg zajra. 
Meglepő módon van olyan 40 évespanel, ahol van kábelcsatorna, ezt nézd meg, hátha.

A hűtőt/konyhát tedd külön körre, hogy ha elmentek nyaralni, és teljesen áramtalanítototok, akkor azért a hűtő menjen. 

Szerintem a biztosítékszekrényt mindenképp cseréld, és attól a konyháig legyen új kábelezés + Fi-relé. Nyilván a legjobb lenne a teljes lakást átkábelezni. 

Konyhapult felé vagy a felsőszekrény aljára rakjál konnektorokat, azzal ne spórolj, de előtte nagyjából tervezd meg, hogy hol lesznek a dolgok (mikró, kávéfőző, lámpa, szabad dugó a mixernek,telefontöltőnek, stb -> min. 6-10 biztos összejön). 

Mi annak idején hasonló körülmények között végül gázos beépíthető sütőt vettünk. Egészen jó volt a szabályozása, de túl alacsonyt fokot nem lehetett beállítani, ezért pl konfitálni vagy pulled porkot készíteni nem alkalmas.

Amennyiben keves a kakao, 32A-ig ingyenes a bovites felette 4953 huf/A, erdemes felhuzni.
Falmaras engedely koteles lehet es statikussal meg kell nezetni, mert a maras miatt keresztmetszetcsokkenes lesz az adott akar tarto falakban.

Az uj doboz szerintem legyen minel nagyobb amit szepen el tudsz helyezni (vannak szep ajtos dobozok) es legyen benne tartalek hely, sokkal jobb atlathatobb es eletvedelmi szempontbol is szerencsesebb ha szet vannak szedve korokre a nagyobb fogyasztok/funkciok.

- 32A bővítést ingyen igényelhetsz (+ valószínűleg cserélni kell a lépcsőházi vezetékszakaszt is).

- Az összes villanyszerelő húzni fogja a száját a horonymarásra, hogy milyen iszonyatos meló, de az MMCu kábel viszonylag könnyen beépíthető.

- A sütő leírásában benne van, hogy milyen keresztmetszetű kábel kell hozzá, érdemes túlméretezni.

- A főzőlapon menüből korlátozhatod az áramfelvételt (volt róla itt egy jó topik).

Még egy kérdés eszembe jutott. A sütőhöz elég a 1,5 vagy inkább 2,5 réz menjen? A konyhában lévőkhöz (hűtő, mikró, fali dugaljak) menne másfeles.

A konkrét sütő-típust említette már valaki, vagy csak az én figyelmemet kerülte el?

Én nemrég vásároltam egy random Electrolux sütőt, ez konkrétan a méréseim alapján 13,2 Ampert kajál, de jó rá a B13-as kismegszakító, mert ugye a kismegszakítónak a 13%-os túláramot legalább 1 órán át kell engednie, a sütő pedig szakaszosan üzemel onnantól, miután elérte a kívánt hőfokot.

Papíron lehet biztosítani az 1,5-ös vezetéket B13-mal, de azért egy sütőhöz tessék már legalább 2,5-ös vezetéket húzni! Sőt, mondanám azt, hogy mindenhez tessék legalább 2,5-öset húzni, kivéve a világítási áramköröket...

Ott a pont: a 3*1.5Cu helyett a dugaljakhoz a 3*2.5Cu nem a világ vége - sem költségben, sem munkában (bár vannak szerelők, akik fújnak a kettőfelesre, mert való igaz, picit nehezebb szépen "elrakni" a dobozba/kötni, de ez van.

Ez az "bőven elég oda a 13A meg a 3*1.5Cu" nekem olyan, mint a "világításhoz a várható terhelés alapján elég a 2*0.75 is..."

Biztos ezren említették már előttem, de az elavult alu vezetékes hálózatot muszáj lesz felújítanod, balesetveszélyes, nem szeretnéd hogy leégjen a felújjított konyhád.  Sőt a vízcsöveket is át kéne nézni, cserélni ha kell. Nem olcsó, de gányolni nincs értelme, saját tapasztalatból beszélek. :)