AMD AM5 s*cks : We Exploded the AMD Ryzen 7 7800X3D & Melted the Motherboard ...

Hozzászólások

38 perc és nincs kiemelve a lényeg. Kicsit érdekelne, de nem akarok 38 percet végignézni. Mitől égett le? Csináltak valamit amit nem kéne, vagy tisztességesen összeraktak egy gépet és leégett és kész?

Nekem egy 7700x-nél kellett lekapcsolnom egy Asus alaplapon mindenféle !alapértelmezett! automata tuning-vackot, mert féltek, hogy a tapéta megég a PC mögött. Azt hiszem nem volt teljesen alaptalan aggodalom, brutális hőtermelése van ha odacsergetsz neki. Mondjuk valamit valamiért, egész jól megy.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

De hogyan? A prociban manapság már van hőmérő, nem? Programnak kellene visszavenni az órajelet/feszkót, ha ez túl magasra szökik és ez nem történt meg? Nincs szoftver nélküli végső biztosíték ami leállítja az egészet megsülés előtt?

Hogy kellene ennek jól működni?

"Nincs szoftver nélküli végső biztosíték ami leállítja az egészet megsülés előtt?" : Nincs, mert elkurt@k, nem kicsit, hanem nagyon. X3D prociknál később kapcsol le:106C helyett 116-nál.
Ezenkívül van még a túl magas CPU SOC fesz. és a tragikus BIOS/UEFI minőség.Kabaré...

Amúgy hogy tudják elbacni? Procit az AMD adja, chipsetet (amire egyre kevesebb szükség van) az AMD adja, a Gézát az AMD adja (amire, ha jól tippelek az egyedi bőrt húzzák a lapgyártók). Ok, hogy pont a VRM az a lapgyártók sara, de azért nincs semmi önvédelme a procinak? Erről a THG-s videók jutottak eszembe (kamu vagy sem, meg hogy kinek a sara, hogy leesik a borda),mondom ezt AM4 tulajként.

A videóba bele-bele néztem. Nem éri meg végignézni.

Nem feltétlenül függ össze a kérdéseddel, de a lényeg kb az számomra, hogy az egész platform eléggé "érdekes", főleg az alaplapgyártók miatt. Az pl. elég nagy baj, hogy nem feltétlenül az a paraméter kerül beállításra (hanem mondjuk annál nagyobb), amire kattintasz egy 600-700 dolláros alaplapon. A beállítható dolgok nagy részéhez pedig nem feltétlenül elég nagyjából érteni, mi mit is csinál + pár alaplap gyárilag is némileg oc-zi a cpu-t (default), vagy kb max egyetlen elfogadó kattintás után (allcore turbo, pbo és minden más...). -> Pár kattintással csinálhat a user egy állandóan 85 fok felett futó gépet. + Állítólag nagy az amd cpu-k minőségi szórása. Szerintük specifikáción belüli eltérések vannak, más szerint meg ez egy "érdekes" megfogalmazása a témának (akár 40%-nyi fps/watt eltérés is lehet azonos nevű cpu-k között).

Nem nehéz elképzelnem, hogy jön egy bug/figyelmetlenség/hanyagság/whatever és borul az egész.

 Nincs szoftver nélküli végső biztosíték ami leállítja az egészet megsülés előtt?

Állítólag a nagyondrága asus lapban dedikált szuperultravalami hw van erre. Nem működik - állítólag.

tldr: (nem, ez nem egy chatgpt-vel készült összefoglaló)

- Legtöbbször az X3D processzorok és legtöbbször ASUS alaplapban haltak meg, úgy, hogy a foglalat is megolvadt. Ritkábban előfordult X-es processzornál és más gyártó alaplapjában is, de ott "csak" a processzor ment tönkre, a foglalat nem olvadt meg. Ehhez mindössze annyi kellett, hogy a hivatalos JEDEC szabványnál magasabb (de a processzor és alaplap által még támogatott *) órajelű memóriát kellett venni a gépbe és a BIOS-ban bekapcsolni, hogy használja is (ez az ún. EXPO profil, kb olyasmi mint az XMP volt korábban).

- Meglepően sok különálló hibaforrást találtak, részben az alaplapgyártók, részben az AMD sara

- Az EXPO memóriaprofil bekapcsolásakor a BIOS a Vsoc feszültséget automatikusan megemeli, hogy a memóriavezérlő biztosan bírja a magasabb memória órajelet. Ez a részlet a felhasználóknak nem volt az orrára kötve. (A Vcore-t nem érinti, vagyis ez nem hagyományos processzor overclock, semmi köze a turbo mode-hoz)

- Egyes alaplapgyártók ezt _nagyon_ túltolták, pl ASUS 1V-ról, 1.35V-ra emelt. Amire a VRM-jük, biztos-ami-biztos alapon még rádobott 50-60mV-ot, így a tényleges feszültség 1.4V fölé ment.  Az AMD szerint 1.3V fölé soha nem volna szabad menni. Feltehetően ettől a folyamatos túlfeszültségről romlik le fokozatosan a processzor és idővel táp-föld zárlatos lesz.

- Más alaplapgyártó (Gigabyte) BIOS-ában olyan bug van, hogyha a user egyszer manuálisan beállít Vsoc feszültséget, akkor utána hiába állítja vissza Auto-ra, csendben továbbra is korábbi manuális értéket fogja használni

- Az X3D sorozatú processzoroknál a legmagasabb megengedett hőmérséklet 105C (azonnali vészleállás van, ha eléri), az X sorozatnál ez 115C. Ezt _minden_ alaplapgyártó elrontotta, az X3D-s processzorokat is csak 115C-nál állítják le. (Gyaníthatóan ebben az AMD volt a sáros, ez jellemzően AGESA-ban implementált dolog)

- Az ASUS mást is elrontott, a túláram-védelem nem kapcsol le, vagy annyira magasra van állítva a limit, hogy 450W-ot is simán beenged a processzorba. Az AM5 foglalat pillanatszerű limitje 230W, a folyamatos maximum 170W. Vagyis az ASUS-nál nemcsak engedik kb 2x-esen túllépni a pillanatnyi maximum értéket, hanem folyamatosan hosszú ideig. Ez azt jelenti, hogyha a processzor már tönkrement és a merev táp-föld zárlat lett, az alaplap akkor is nyomja bele az áramot, ami csak az érintkezőn átfér.

- További kissebb-nagyobb bugokat találtak más gyártóknál is

* Hivatalosan (az apró betűs részben) az EXPO üzemmód nem garanciális, de feltehetően itt eredetileg arra gondoltak, hogy ha a szabvány órajel felett egy adott memóriamodullal nem stabil a működés, akkor az önmagában nem ok garanciális cserére. Az AMD nyilatkozott, hogy az EXPO használatától függetlenül, a leolvadt processzorokat garanciálisan cseréli.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!