The Free Software Foundation is dying

https://drewdevault.com/2023/04/11/2023-04-11-The-FSF-is-dying.html

The Free Software Foundation is one of the longest-running missions in the free software movement, effectively defining it. It provides a legal foundation for the movement and organizes activism around software freedom. The GNU project, closely related, has its own long story in our movement as the coding arm of the Free Software Foundation, taking these principles and philosophy into practice by developing free software; notably the GNU operating system that famously rests atop GNU/Linux.

Today, almost 40 years on, the FSF is dying.

Jó nagy clickbait a cím, de a szerző megnevezi azt is, hogy minek kéne változnia az FSF-ben: a vezetőségnek, a küldetésnek, az üzenetnek, a licenszelésnek és jobban függetleníteni magát a GNU-tól. És Richard Stallman menjen végre.

Hozzászólások

Meg sem lepődnék, ha tényleg így lenne. A closed source vs. open source vita eldőlt, utóbbi nyert. Nincs kivel/mivel versenyezni, elpárolog a motiváció. Egyébként meg, születésünk pillanatától kezdve haldoklunk. Mi a hír?

trey @ gépház

Az a baj, hogy nem nyert. Az "open source" egy nagyon különös formája, a corporate controlled open source nyert. Vagyis ugyan a kódok az esetek többségében elérhetők, de mindenféle döntés a kóddal kapcsolatban egy hagyományos céges management-piramisban és érdekek mentén történik, a "zavaró" community contributionok kizárásával - elég megnézni, az IBM által maintainelt Go supportot, ahonnan minden régebbi PowerPC-t rég kigyomláltak, mert "útban volt", hiába léptek volna fel karbantartók, vagy hogy a modern brózer motorokba még egy szett bigendian patchet merge-eltetni is kb. lehetetlen.

Persze - mondhatja bárki - lehet ezeket maintainelni out-of-upstream-tree, ami igaz, csak pl. a disztribek 99%-a meg az upstream repóból táplálkozik, és minden disztró arra törekszik, hogy amennyire csak lehet limitálja a saját patcheinek a számát. Szóval ez mindenféleképpen az upstreamen kívül támogatott platformok, funkciók, stb. erős marginalizációjához fog vezetni.

Persze ez nem idegen a Linux világtól sem, a systemd-t is így tolták le mindenki torkán, meg hát az első ilyen amire én emlékszem az a kernel scheduler-war volt, amikor egy külsős fejlesztő megoldása ment egy RedHat fejlesztő ellen - és addig-addig lett csűrve-csavarva a dolog, amíg csak sikerült marginalizálni valaki más megoldását. És most abból a szempontból teljesen mindegy, hogy kinek volt technikai szempontokban igaza, hogy mindkét említett esetben elég erősen az lett, ahova a kétmázsázs corporate gorilla ült.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A cikkből:

>We need more leaders of color, women, LGBTQ representation, and others besides.

Aha. Eddig olvastam. Mégis miért lesz jó a szabad szoftvernek ha kitúrják a heteroszexuális fehér férfiakat?

Nem ez az egyetlen baj vele.

Nekem kicsit olyan érzésem van, hogy egy webfejlesztő JS huszár próbálja most megmondani a frankót. Közben nem látja, hogy alapos oka van annak, hogy a dolgok úgy működnek ahogy (mert nem látott sose nagy méretű összetett projektet).

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Nem. Ha odamész egy működő csapathoz, és azt mondod, hogy szerinted másoknak kellene ezt a csapatot vezetnie, akkor az már kitúrás. Ha organikusan úgy alakult ki, hogy transznéger hermafroditák irányítják, akkor az rendben van.

Ha pedig előre megmondják, hogy milyen fajta diverzitást fognak felvenni és nem meritokratikus alapon döntenek, az pedig diszkrimináció. A fehér férfiak elleni diszkriminációt pedig ellenzem.

De nem működő csapatról van szó, ha jól értem.

Láttam már olyan céget, amelyiknek 50 év tradíciója volt abban, hogy a vezetőség pontosan egyforma kinézetű, őszülő, 50 és 60 közötti, kék öltönyös, fehér férfiakból állt. IT-ben nem volt képes megtartani hosszan munkaerőt, mert mindenki azt nézte, aki belépett, hogy itt még legalább 30 év, hogy főnök lehessek, 25, mire lesz egy olyan főnök, aki érti, mit csinálok.

A meritokráciával az a baj, hogy nem más, mint a gazdag családi háttér alapján való diszkrimináció. Nem veszi figyelembe, hogy valaki mire lenne képes jó körülmények között, csak azt, amit már elért. J. Litter, Against meritocracy c. könyve szerint a meritokrácia azt éri el, hogy ugyanaz a gazdag osztály a főnök, mint az arisztokratikus berendezkedésben, csak közben legalább kidolgozzák érte a belüket, már általános iskolától. A baj csak az, hogy jobbat egyszerűen én sem tudok, mert azt, hogy valaki mire lenne képes, nem tudod felmérni 10 perc alatt a CV-jét olvasgatva.

>hogy valaki mire lenne képes

Hogy mire lenne képes ha... Az pont nem érdekel. Az érdekel, hogy mire képes valóban :-)

Arra, hogy nem bizonyított még valaki, de benne van a lehetőség, arra jár a junior fizetés.

>mindenki azt nézte, aki belépett, hogy itt még legalább 30 év, hogy főnök lehessek, 25, mire lesz egy olyan főnök, aki érti, mit csinálok

Haha, biztos beképzelt zöldfülűek voltak.